Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Levelek
  2016-10-17 10:27:44, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  SK  
Természetben
  2016-10-17 10:26:37, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  SK  
Róka
  2016-10-17 10:25:34, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Kedvenc állatkák  
Ősz
  2016-10-17 10:24:26, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  SK  
Őszi termés begyűjtés
  2016-10-17 10:05:50, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ősz 2  
Nyolc ok, amiért érdemes diót fogyasztani…
  2016-10-17 09:55:20, hétfő
 
 

Nyolc ok, amiért érdemes diót fogyasztani...


A dió az egyik legegészségesebb olajos gyümölcs! Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és egészséges zsírokban is gazdag, ezért számos előny származik belőle. A táplálkozási szakértők is nagy előszeretettel ajánlják a fogyasztását, ételekben vagy kóstolónak egyaránt. De miért is jó diót ennünk

1. Serkenti a memóriát

A dió lecitint tartalmaz, olyan összetevőt, mely serkenti a memóriát - jobban fogsz visszaemlékezni dolgokra, és a részletek is könnyebben beugranak majd. Tanulás vagy megerőltető munka esetén kimondottan hasznos diót ropogtatni.

2. Segít az alvásban

Semmi sem zavaróbb, mint álmatlan éjszaka után fárasztó napra ébredni. A dióban levő melatonin segít ellazulni és pihenni, így éjjel zavartalanul alhatsz.

3. Megelőzik a depressziót

Ha rendszeresen diót fogyasztasz, kizárod a lehetőségét a szellemi legyengülésnek. A dióban sok a zsírsav, ami megnyugtatja a szervezetet és az elmét.

4. Erősíti és regenerálja a hajat

A dió a haj szépségének a szövetségese. Ha rendszeresen fogyasztod, garantálod a szervezetednek és hajadnak a két legfontosabb ásványt, a vasat és a cinket, amitől megerősödik a hajszálak szerkezete és gyökereik. A dióban továbbá E-vitamin is van, amitől a hajad fénylő és egészséges lesz.

5. Megelőzik a szív-érrendszeri bántalmakat

A dió fogyasztása által kizárhatók a szív-érrendszeri panaszok, hála a benne rejlő omega-3 zsírsavnak, amely csökkenti a vérben lévő rossz koleszterint, és meggátolja az artériák eldugulását. Mindemellett a dió javítja a vérkeringést.


6. Meggátolja a bőr öregedését

A nap sugarai, a szabadgyökök, a nedvesség, a száraz levegő, hideg - ezek a tényezők mind hozzájárulnak a bőr korai öregedéséhez. Azonban ha egy marék dióbelet elfogyasztunk naponta, mindezt megállíthatjuk, vélik a szakértők. A dióban ugyanis sok az antioxidáns, ami harcol a káros tényezők ellen megóvva a sejteket és növelve azok élettartamát.


7. Megelőzik a rákot

Szintén az antioxidánsok számlájára írható, hogy a dió gyógyszer a rák ellen. Jótékony összetevőjüknek köszönhetően segítik a szervezetet a regenerálódásban, megelőzik a sejtelváltozást és a kóros tumorok kialakulását.


8. Segít a fogyásban


A dió növényi rostban és fehérjében gazdag, ami által tovább érezzük jóllakottnak magunkat, éhségünket pedig könnyen csillapíthatjuk. A diót ajánlott mindenféle karcsúsító diétába bevonni, mivel sikeresen helyettesíti a szóját és a húst.



 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Tóth Katalin: Áldva és verve A régiek azt mondták,aki diófát
  2016-10-17 09:49:40, hétfő
 
 

Tóth Katalin: Áldva és verve

A régiek azt mondták, aki diófát ültet, bízik a jövőben.... Apám - bár kevés oka volt rá - bízott hát a jövőben, s jó néhány évtizede három diófát ültetett a házunk köré. Az idők folyamán kettőtől meg kellett válni, az egy megmaradt azonban mára már hatalmasra terebélyesedett, személyes sorsunk, egyéni életünk szimbólumaként: évgyűrűiben, gallyainak hajlatában benne van az én históriám, benne van a mi történetünk is, akik körülötte éltünk, élünk.
Fájdalmasan gyönyörű, ahogyan a tártkarú öreg ágak elengedték idén pompásaranyra festett lombjukat, levelek borítják az egész terciát. A végeláthatatlan levélsöprés bosszantó tényét hamar enyhíti a fanyar-édes illatú levélözönben való térdig járás élménye, a sárga-barna szőnyeg finom zörgése lépteink nyomán.
Visszavonul hát a vén dió, a bölcs tanító, aki még így csupaszon is méltóságteljes, megbékélésre, elcsendesedésre int. Pihenni tér az elrejtő, a nyugalomosztó, a vigasztaló, a békítő, a betakaró, az árnyat adó templom, nagy beszélgetések, családi, baráti összejövetelek oltalmazója. Hiszen - próbálhatja bárki - lombjai alatt megszűnik a hangos szó, elcsitul a vita, csillapodik a harag. Kocsis József így ír róla: ha embernek teremtődik, találkozásunk idején nagy nyugalmú, szeretni való öregember lehetett volna, ráncokkal szabdalt, mélyen barázdált bőrével tiszteletet parancsoló nagyapó forma öreg, barátságos, föl lehetett volna kapaszkodni az ölébe, összekucorodva hallgatni a lélegzését, figyelni csendben, ahogyan lehelete cirógatóan meg-meglebbenti a közeli jó szagú dióleveleket.
A diófa sosem kér, nem igényel különös gondoskodást, csak szeretni kell, és mindig ad. Nyáron árnyas lombja a lélek gyógyítója, így ősszel meg lábunk elé szórja kincseit, a diót, a csörgő-zörgő aranyost, sok-sok vitamin, ásványi anyag hordozóját. A dióbél és a belőle sajtolt olaj értékes zsírsavakat tartalmaz, csökkenti a vérnyomást, erősíti az idegeket. De a fa jótékonysága holtában sem ér véget: a belőle készült erős, jó illatú bútorok több nemzedéken át szolgálják az embert, örök darabként, szilárd háttérként az eltévelyedésben, a sok-sok bizonytalanságban. Mondák, mesék, költemények és képzőművészeti alkotások fogalmazzák minden korban újra és újra varázslatos erejét, bölcsességét, tekintélyét, s hasonlítják sorsát az emberéhez: Ágas-bogas véndiófa, úgy hasonlítasz az emberre, minél jobban meg vagy áldva, annál jobban meg vagy verve.
 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
Ne légy gyámoltalanul jó, hanem okos, bátor, nyugodt
  2016-10-17 09:16:02, hétfő
 
  Ne légy gyámoltalanul jó, hanem okos, bátor, nyugodt. Az élet eltapossa a gyöngét, akár jó, akár rossz. Légy jó, mert a jóság a legjobb üzlet: a jóság mindig győz, de légy erős. Az erős ember, az erős lélek is tönkremegy, ha gonosz. De ha az erős jó: akkor az övé az élet koronája. Móricz Zsigmond


 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
A bor Isten itala, ha az szőlőből készült és nem pancsolják
  2016-10-17 09:09:49, hétfő
 
 

"A bor Isten itala, ha az szőlőből készült és nem pancsolják. Minden 50 év fölötti férfi és asszony legolcsóbb koszorúér gyógyító szere. Sok ezer évig nem volt más gyógyszer a szívbetegségre csak a bor."
Papp Lajos (1949) - szívsebész professzor, író
 
 
0 komment , kategória:  Szüret  
Örömteli, új hetet kívánok mindenkinek!
  2016-10-17 09:03:54, hétfő
 
 





 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2016.09 2016. Október 2016.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 656 db bejegyzés
e év: 6874 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7113
  • e Hét: 17318
  • e Hónap: 56930
  • e Év: 285867
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.