Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/7 oldal   Bejegyzések száma: 68 
Márai Sándor: Okapi
  2016-11-23 20:43:24, szerda
 
 
Ez a magányos állat a londoni állatkertben, az egyetlen példány Európában: a belga Kongóból érkezett, nincs rokona, őseit nem ismerni, keveréke a zebrának, a zsiráfnak és az antilopnak, ez a gőgös és szomorú előkelőség, ez a magános, délvidéki herceg az állatok között, mely oly finnyás, hogy a fogságban sem hajlandó vágyúból abrakolni, s külön, mesterséges, lombos füzeseket kell ketrecébe állítani, mert csak lombot eszik - mit akart mondani vele a természet, mikor megteremtette, inkább csak spleenből és játékos kedvtelésből, mint célszerűen? Valamit mond az ilyen teremtménnyel az Isten; az okapi jelbeszéd, olyan, mint a képírás egy jele. Meg kellene fejteni. Láss neki, költő, segíts, zoológus.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Zavar
  2016-11-23 20:42:20, szerda
 
 

Az a különös zavar, melyet a szerelmesek később, évek múltán éreznek, mikor eszükbe jut szerelmük kezdeti ideje, az ismerkedés formaságai, az udvarias fordulatok és személytelen társalgások, mikor még úgy beszélnek egymással, mint idegenek, hellyel és gyufával kínálták, s úgy nézték egymást, mint a férfi nézi a nőt, akitől akar valamit. Ez az emlék kínzó és illetlen. Figyelmeztet, hogy szövetségük, ez a különös vérszerződés, igazában mégis csak esetleges. E felfedezésre hümmögve elhallgatnak, lehajtott fejjel, zavarban.

 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Iker csillagból Ízisz romániai pusztító Ikertoronnyal
  2016-11-23 06:25:20, szerda
 
  Születésem óta én vagyok Ízisz a borsodiaknál és azóta ember áldozásból emelt romániai két utcai apokalipszis egészségügyénél, 1995-ben még mindig Íziszesdit játszottak Túri Ferenc Tur-csányi névhez rendelt börtön csapással, mint pszichiáterrel, berendezte az osztályt az iker torony iker házába tett árnyékok helyetti fogadásomra a pesti orvosokkal, dr M-hez, a jungista aranysashoz juttatva engem, Mártika saját betege lett volna a napbaöltözött asszony a II-es elmeosztályról, amiért a menhely Romániából megtámadott engem, mert elmebeteg volt és nem volt foga.

Ízisz pusztító iker nevekkel kezdődött országos berendezéssel, ikrek születésével. Én itt egy ikerpárt ismerek Rózsa feszületet jelentő és Ica párost, már 83 évesek, azóta embereket támadnak Romániával.
Dr. Szlivka ikerpár, Fecske ikerpár, Vári Ikrek, Vár-hegyi Jézus várás vallásával, ikrek kutyákkal berendezve a pszichografológiai környezetvédő Bardot halálnépé, a végállomás az Iker torony volt már négyes berendezésében a tatárdombi ikerháznak, aminek a helyét is megszüntette a börtön, mivel születésem óta a börtön Jézus-Vénusz-Íziszként embert áldoz valamennyi pusztító helyett.
A TB megviccelt 1992-ben, ugyanis három TAJ kártyát kaptam: két kéket és egy beteget fehér színben. Vagyis én voltam valamennyi Ízisz pusztító, amellett, hogy a megyei Rákóczi teret választották a börtön, vadállat és pusztító férjektől a támadásunkkal, kurvázással, s ez emberként, szélesarcú németként születésem pillanatában kezdődött a cseremisz pusztítóval.

Mivel a romániai pusztítói az Ízisz álneves amerikai iker torony jelzés, hogy ott van a népe a romániai cigánysággal, mint már énekesekkel néger külsővel, ott van az Időjelek világvége népe a testenyészeteknek iker Vicián párral, összekötött lábbal berendezve, aki helyett minket támadtak meg Müllerék a menhely cigányaival, a borsodi orvosok hordták be vizsgálni őket, mi történt a lábukkal, mert valamennyi berendezett szereplő mártír, pedig születésemig is könyveket játszottak egyesek, a többiek a két utcai - Révész, Bertalan - berendezéssel a magyarokat, majd minket.
Övé a borsodi Rákóczi tér, Braun Frigyes piros botos Jézusként berendezve a Talmuddal, övé Vicián Sándor Halak megmentettel berendezett összes Ufós elmeosztály, Viciánnéé a bibliai Újszövetség Ufó népe - mindegyik űrhajóval jár. Tehát már New Yorkban születésem óta négyes toronynak kellene lennie.

Engem támadott meg Ízisz néven az apokaliptikus utcája a romániai cigánysággal a Tatárdombon a négyes páros sorsát ismételve, így adták át a világ apokalipszis gitárját, az én gitáromat, mivel 1967-ben kezdtek Új Éva nyomorult népével fényevéssel a romániai médikus cigányságnak, ezek ismételték az összes megjelent írást. A három kritikus lépcsőház emberi mészárossal rajtam körben születésem óta gyilkolt minket és mindenkit, aki jó volt, meg szeretett engem Moldován Nóra helyett. Így került a miskolci temetőbe Széplaki báró, a világ történelem kezdete Annával, aki minden Istennél megszületett, egyik apja Szaturnusz volt, akkor repedt a jeruzsálemi templom kárpitja ketté, amikor férjhez ment. A vázlatát a történetnek a Misztikus titkokban írtam meg. Minden szereplő Annaként volt berendezve a honfoglaláshoz, nem Katalinként, ahogyan mentették őket és felvették a nevemet.

Valamennyien 130 éve is múlt Ororszországból jöttek, ott is a Biblia darabokra hullásával fejezték be a népek átcserélését, így kerültek ide a bejött oroszok Rákóczi tér nemi gyalázóival, amit Balázsné sátánista népe 1986-ban az én támadásommal ismételt meg, anyám anyjának a sorsaként, akinek az orosz Rákóczi tértől Jancsi fia született, Újhelyben a Rákóczi térre költöztették, megvakult, inzulinos lett, mert a Bestia nőtt benne folyamatosan, ezt ismétli és Szulák Andrea halált jelentő 666 népének tágulását, szűkülését 1986. óta a II-es elmeosztálya a megyének, amit felszámoltak már, mivel az egész média, az orvosok, gyógyítók, természetgyógyászok, híres-nevesek, mint Madonna, három gyerekesek, mint Julia Roberts, Orbán Viktor Katalin kerékként, szüleivel együtt a romániai apokalipszist jelenti. Peter Falk helyetti kisolló szemembe dobásával folytatta a kilencven éves ember támadást, a Csonka toronnyal ment tovább Csonka Picivel, Keresztöltés legyeivel, mint Friderikusszal, 1971. óta hosszabbít. Ők rendezték be a Szenci szamaras szódás zsidó istálló szobáját nekünk gyerekszobának Romániával, mint trianoni magyar-német bibliai néppel. A város minden tagjának saját könyve van, amit folyamatosan rajtunk hajtottak végre a Bibliájukkal együtt, ezer éves karmikus reformátusokkal, Simon kezdettel. Nem akarom mindenkinek a nevét kiírni, mert a világ apokalipszisnek vannak személyiségi jogaik. Most a könyvszereplők mártírok lettek.

A világ-apokalipszist nem tudom lezárni, hiába emelték fel egyesek a gitárt és a lírai tollat, mert a II-es elmeosztálya Romániának átadta a gitárt a romániai cigányságnak 1995-ben, amikor ismételten a Rákóczi tér kezdetéhez értek, hogy kivágták az asszonyok húgyhólyagját szüléskor, folytatták már ki tudja hanyadszor a forgószelet a parabrutális Horn szarvas vaskori Való világgal, Heti hetessel, Barátok közttel, mint Mónika Showwal, para olimpiákkal a mártíroknak, mint emberi mészárosoknak, a többi sportoló a testnevelés tantárgy ellen jött létre.

A világ apokalipszist azért sem tudom lezárni, mert a magyarok külön vasbabilonos apokalipszist hajtottak végre rajtunk Ménesi lírai karámjával, Benkő kezdetével, Metroval - Szerbiával Ízisz orosz főpapukkal -, Illésékkel Romániából, mint börtön szentháromsággal, amelyek helyett engem romlás virága világ-feszületre tettek a székesfehérvári megváltó helyett. A két utcai romániai skizopren elmeosztály hatalmas kísérettel rendelkezik, érinti minden országát a világnak, ezt jelenti a skizoprenia, amiért Dávid Mónika és Túri Ferenc engem áldozott meg az utcájukkal, az összes pszichiáter beleegyezésével.

Demjén Ferenc politikai kiválasztott Rózsiként minden i-végű névvel egy-egy feszületét jelentette volna Íziszeknek, vagyis Romániának. Itt engem tettek feszületre helyettük, minden Keresztöltés légy helyett. Presser működésén látható Romániából, hogy mindenben részes volt, hogy világ-apokalipszist hajtott végre. Ez a magyar lírai karám Bodor pók-Ménesi néven embereken végrehajtott apokalipszise Müller Péteréknek a spiritisztákkal, mint a nagy hittetőjének minden vallásnak Rózsa nevekkel berendezve. Kígyó és keresztje a börtön kígyóját jelenti, amivel legyőztek 1986-ban csernobilkor, így üzenve a szocialistáknak, akik be sem jöttek, nem ismerték a láthatatlan világot a skizoprenekkel, hiszen Leninvárost is a punkcáriós műanyagokkal rendezték be, mint Kazincbarcikát a pusztítóval. Ott mindig megáll az élet, hiába vannak valamennyien könyvekből, Képes történelmekből. Szóval Sólyommal történelem hamisítás leplezésként - a többi ki kell deríteni, ha van kinek a parasztokon kívül - nem jöhetett a hét vezér Romániából, így is állították be őket filmben. István Varga néven a börtönből Berekalja névtárával nem lehetett magyar király, szlovákiai szövetségben sem. Pogány Judit a menhellyel nem képviselhette a pogányokat, sem Nagy Feró a terével, akiknek már régen bíróságon lenne a helyük iskola ellenes tantárgyak miatti támadás, csonkítás, gyilkosság sorozat, embereken végrehajtott apokalipszis miatt, az összes könyvét a Földnek beleértve, amit a varjú, ha lett volna, felhalmozott volna, ezt Varjú nevűekkel hajtották végre. Az összes szereplő magyarnak vallja magát Magyar bíró neve után, akihez hozzáment a nagynéném, majd elmenekült tőle a gyerekekkel. Unokabátyámat a Martintelepre vitték, megölték két éve, Zorán helyett tették tönkre, mert pulyaszeplősítő volt, Gyurit, apa első feleleségének fiát, akivel a II-es elme Hunnia filmet hajtott végre születésem előtt, becsületbeli házasságot hozott létre, Heilig Gábor sorsát hozták angyalként, vigyorogva, megölték tavaly könyörtelenül Budapesten. Az egész családot szenvedtetve, nyomorban tartva a Rákóczi tér helyett meggyilkolták támadva őket a nem emberi természetük, külsejük és betegségeik miatt. Ez a politika Magyarországon 130 éve.

Kilencven éve kezdődött az emberek gyilkossága a két utca és kísérete részéről, heti hetes fekete levesével zárult az ország tor ünnepével Tor neveken berendezve az új nyomorultakkal és Időjelek zsenijeivel, cigányaival kiválasztottként.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ki tudod mondani őket hiba nélkül?
  2016-11-22 16:13:37, kedd
 
 
>
> 1. Fogszakorvos és szájsebész.
>
> 2. Mit lopsz küklopsz? Gipsz klipszet lopsz, küklopsz?
>
> 3. Moszkvics-slusszkulcs: luxus szükséglet.
>
> 4. Rózsaszín sündisznócska uzsis zacskója.
>
> 5. A szecsuáni síncsiszoló sínt csiszol Szecsuánban.
>
> 6. Lila linóleummal lelinóleumozott Lenin-mauzóleum.
>
> 7. Száz sasszem meg száz sasszem az sok száz sasszem.
>
> 8. Piros csíkos cinkcsészében cukros csirkecomb
>
> 9. Rájár a rájára a rúd: rút arája jó pár órája vár rája.
>
> 10. Ede, de bedezodoroztad magadat!
>
> 11. Sztreccs strucc cucc.
>
> 12. Egy tucat kupac kopasz kukac, meg még egy tucat kupac kopasz kukac, az két tucat kupac kopasz kukac.
>
> 13. Meggymag! Szelíd meggymag vagy, vagy vad meggymag vagy?
>
> 14. Nem minden fajta tarka-barka szarka farka tarka-barka, csak a tarka-barka szarka farka tarka-barka!
>
> 15. Nem minden csacsi csöcse csecse, csak a csecse csöcsű csacsi csöcse csecse, mert ha minden csacsi csecse csöcsű volna, akkor minden csacsi csecse csöcsű csacsi volna
 
 
0 komment , kategória:  Magyar nyelv  
Utazás viccesen
  2016-11-22 16:06:29, kedd
 
  Mai kis kacagás
*Idősebb házaspár fekszik este az ágyban. A feleség megbökdösi az urát:
- Te, alszol?
- Nem.
- Akkor beszélgessünk!
- Inkább alszom!

Dolgozók esti iskolájában:
- Van házid?
- Van, tölthetek?

A feleségem zongorázik, a fiam trombitál, a lányom hegedül.
- És te?
- Én tűröm.

Azt mondtad drágám, hogy elmégy a kocsmába, megiszol egy sört, és tizenegyre hazajössz!
Rosszul hallottad, drágám! Én azt mondtam: elmegyek a kocsmába, megiszom tizenegy sört, és egyre hazajövök...*

*- Doktor úr, segítsen valahogy a férjemen, mert álmában beszél.
- Hmm és ez önt zavarja? Nem tud tőle aludni?
- Engem nem zavar, doktor úr, de a képviselőtársai mindig kiröhögik.

A kisgyerek ül a reggeliző asztalnál.
- Anyu, kérek még kakaót!
- Szolgáld ki magad.
- Minek az ilyennek gyerek?

Apa, apa,....az ufók a barátaink vagy az ellenségeink?
- Miért kérdezed, kisfiam?
- Mert az előbb az udvaron leszállt egy repülő csészealj és elvitték a nagymamát...
- A barátaink.

Egy férfi költözködik, de a kanapéja sehogy sem fér ki az ajtón.
Erőlködik, de a végén a kanapé beszorul az ajtóba.
Ekkor áthívja a szomszédot, aki az ajtó másik oldalán erőlködik.
Így megy vagy 10 perce, majd a tulaj lihegve megszólal:
- Ej szomszéd, azt hiszem, ezt sose fogjuk kivinni!* *Mire a szomszéd:
- Ja, kivinni?

Piacon:
- Egy almát kérek!
- Kettő lett, maradhat?

Mindig arra vágytam, hogy a számítógépemet ugyanúgy tudjam kezelni, mint a telefonomat.
Mostanra valóra vált az álmom. Immár a telefonomat sem tudom kezelni.

A hangverseny szünetében valaki benyit a karmester öltözőjébe:
- Mester, kötelességemnek tartom, hogy figyelmeztessem önt: a zenekarban többen lazsálnak.
Észrevettem például, hogy a dobos csak akkor üt, ha ön odanéz!

Az anyós nagy örömmel bontja ki az ajándékot, majd felháborodva mondja a vejének :
- Fiam ebben a csomagban vatta van !*
*- Igen mama, hát nem fülbevalót kért?

Sűrű átláthatatlan ködben két autó szinte egymáshoz tapadva araszol.
Aztán az első kocsi hirtelen fékez, a második nekimegy. A hátsó sofőr kiugrik a kocsiból.
- Mi az ördögöt csinál? Hogy lehet ilyen hirtelen fékezni minden ok nélkül?
- Mi az, hogy minden ok nélkül? Ha nem venné észre, az én kocsim már a garázsban van.

A határátkelőnél egy arab autóját vizsgálják a vámosok.
Szétszedik ripityára, majd az egyik vámos egy elrejtett zugból egy zacskó fehér port húz elő.
A filmekben látott flegmasággal felvágja a zacskót, belenyal, majd vigyorogva az arabhoz fordul:
-Kokain, kokain?
-Nem, anthrax, anthrax

Az utasnak a taxiban eszébe jut valami, ezért megkocogtatja a taxis vállát, hogy megkérdezhesse.
Erre a taxis iszonyatosat hördül, össze-vissza rángatja a kormányt, kis híján felszaladnak a járdára. Az utas nem tudja mire vélni:*
*- Ne haragudjon, nem akartam megijeszteni.
Mire a taxis:
- Nem tesz semmit, csak tudja én most a sógoromat helyettesítem. Általában halottaskocsit vezetek.

A stewardess bájos hangon trillázza:
- Kedves utasaink. Tájékoztatjuk önöket, hogy gépünkkel most értük el az óránkénti 500 km-es utazási sebességünket.
Csupán egy apróbb műszaki hiba miatt nem tudunk felemelkedni...

Repülőgép nagy nehezen leszáll, a pilóta alig bírja megállítani a gépet a pálya végétől egy méterre, és miután letörölte az izzadságot a homlokáról, így szól:
- Ez meleg volt, ez a leszállópálya alig ötszáz méter hosszú!
- És három kilométer széles - néz ki a másodpilóta az ablakon.
 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
A magyar nyelv szépségei
  2016-11-22 15:53:44, kedd
 
  1.) Tiszta víz a ruhám, és ez a te lelkeden szárad!
2.) Mostanában a szép dús haj olyan ritka...
3.) Az üzleti találkozómat egy evőeszközboltnál beszéltem meg. Kések.
4.) A hóhért grimaszversenyre küldték. Eszméletlen fejeket tud vágni!
5.) Honnan jött az a kifejezés, hogy mindent becsmérel? - Ócsáról.
6.) Impotens vagy? - Eddig ezt senki sem állította!
7.) Hogyan lehet egyszerűen repülőt hajtogatni? - Repülő, repülő, repülő...
8.) Kannibál harcosok kínálják egymást: "Kérsz egy katonát?"
9.) Egy tudóscsoport lázasan kutatja a malária ellenszerét.
10.) Szondi vásárláskor egy százdukátos aranytallérral fizetett, mire az eladó megkérdezte tőle: "Jó uram, apród nincs?"
11.) A hóhér a pályafutását gyerekfejjel kezdte.
12.) A magyar katonák a csatában hadilábon álltak.
13.) A halászok semmi kivetnivalót nem találtak a hálójukon.
14.) A temetési szertartás után a tömeg oszlásnak indult.
15.) A focisták a 90. percben az utolsókat rúgták.
16.) A vitatkozó parasztok a falu végén dűlőre jutottak.
 
 
0 komment , kategória:  Magyar nyelv  
A házasélet szépségei
  2016-11-22 15:39:30, kedd
 
 
Szexuális téren egyre összehangoltabb vagyok a feleségemmel.
- Valóban?
- Igen. Tegnap például mindkettőnknek fájt a feje.



Évődés
Az ifjú feleség kérdéseivel nyaggatja férjét:
- Mondd meg kérlek, de őszintén!
Milyen nőket szeretsz te? Az okosakat vagy a szépeket?
- Se ezt, se azt szívem, én téged szeretlek...



Utolsó esély
A feleség hazaérvén rajtakapja a férjét egy nővel az ágyban. Hirtelen
dühében előkapja a pisztolyt a fiókból, s elkezd üvölteni:
- Te szemét, most szétlövöm a tökeidet!!
- De drágám, legalább adj egy esélyt!
- Rendben van. Lóbálhatod!



Meglepetés
A feleség hazaér, és látja, hogy a férje a konyhában sürgölődik, az
étkezőasztal pedig szépen megterítve, két személyre. A lakásban
félhomály, és romantikus gyertyafény.
- Ó, ez aztán a meglepetés! - mondja elérzékenyülve.
- Tényleg az - mondja a férj. - Azt hittem, csak holnap érkezel...



Nősülnél? - Gondold át . . .
Amikor egy intelligens férfi komoly döntést hoz, először becsukja a
szemét, átgondolja a dolgot, használja a józan eszét, de a szívére is
hallgat, és végül azt teszi, amit a felesége mond neki.



Csalódás
A feleségem tegnap rendőrnőnek öltözött és kacéran így szólt:
-Uram maga le van tartóztatva !
-De miért? - kérdeztem.
-Azt hallottam,hogy túl jó az ágyban - kuncogott.
Aztán 3 perc múlva, bizonyíték hiányában ejtette a vádat...




Adott neki egy esélyt
A férj egyik éjszaka későn, kapatosan megy haza.
- Tudod hol voltam eddig, szívem? - kérdi a villámló szemű feleségét.
- Hát persze! - feleli az asszony. - De halljuk a te verziódat.




Érdekes indok
Egy feleség mondja a barátnőjének:
- A férjem egy komplett idióta. Lassan már ránézni sem tudok!
- Akkor miért nem válsz el tőle?
- 25 évig elviseltem, most már nem akarom, hogy boldog legyen!



Szakmai kérdés
Egy jó nevű orvos ebédelni viszi a feleségét egy közeli étterembe. Éppen
az étlapot nézegetik, amikor az asztalukhoz lép egy vörös hajú,
miniszoknyás nő:
- Doktor Úr, beszélhetnénk egy percet?
Átülnek egy másik asztalhoz, majd rövid beszélgetés után a nő kiviharzik
az étteremből. A doki visszaül a feleségéhez, aki kérdőre vonja:
- Ez meg mi volt?
- Szakmai dolog.
- És kinek a szakmájába vág? A tiédbe, vagy az övébe?



Magyarázkodik az asszony
Késő éjjel érkezik haza a férj. Azonban a hitvesi ágyban egy idegen
férfit talál.
- Mit jelentsen ez, Margó?! - támad a feleségére. - Hogyan tehettél ilyet?
- Nagyon egyszerű az egész - feleli a nő. - Bejött, nem gyújtott
villanyt. Megkérdeztem: Te vagy az? Erre ő azt mondta: Igen!




Nekik bevált a módszer
- Hogyan lehet így házaséletet élni, hogy külön hálószobátok van? -
kérdi döbbenten a fiatalasszonyt a barátnője.
- Egyszerű. A férjem füttyent egyet, ha kedve szottyan rá.
- És ha neked van kedved?
- Akkor rányitok, és halkan megkérdezem: - Füttyentettél drágám?



Vendéglőben
- Pincér! Milyen bort ajánlana a házassági évfordulónkra?
- Az attól függ uram, hogy ünnepelni szeretnének, vagy felejteni!




Mi legyen?
- Tűnj a házból! - ordítja a feleség a férjének - Látni se akarlak többé!
A férj elindul az ajtó felé.
- Remélem boldogtalan életed lesz, minden percedet elemészti önmagad
sajnálata és végül fájdalmasan, kínok között halsz meg! - kiált utána a
felesége.
A férj visszafordul.
- Most akkor mégis azt akarod, hogy maradjak?
 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
Kohut Katalin: Hazugság (Vilma-Béla párbeszéd)
  2016-11-21 23:05:59, hétfő
 
  Kohut Katalin: Hazugság

- Béééla! Az egyik ismerősöm notórius hazudozó, s mindig későn jövök rá, hogy becsapott!
- Sok ilyen van, drága Vilma! Igaz a közmondás, hogy a hazug embert könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát.
- Már rájöttem, hogy azért hazudik mindenben, mert kisebbrendűségi érzete van és többnek akar látszani, mint amennyinek gondolja magát. Érdekes, hogy a hazugok ismerik önmagukat, mégis mást akarnak mutatni a külvilág felé.
- Igen, hatalmas kényszer ez, hogy megfeleljenek azoknak az embereknek, akikkel kapcsolatban vannak. Ha megismernék a valódi énjét, nem állnának szóba vele. A hazugság legegyszerűbb módja az értéktelenség leplezése.
- De ahhoz, hogy ezt felismerjék, ismerniük kell magasabb született intelligencáiával rendelkezőket, akik barátságát élvezik, igaz, hogy álcában, hazugságok között.
- Tavaly az egyik ismerősöm azzal dicsekedett, hogy világjáró körúton vett részt. Mikor a részletekről kérdeztem, belezavarodott. De volt olyan, hogy előadta, neki milyen extrákkal berendezett lakása van, a végén kiderült, hogy egy lepukkant betonlakásban él.
- De vannak kegyes hazugságai az embernek, amikor önmagát áltatja. Ilyen például, amikor valaki halálos beteg, s naponta élteti a remény, hogy egyszer meggyógyul. Önmagának hazudik, de ez szükséges a mindennapok elviseléséhez.
- Én mai napig bőgve emlékezem az egyik barátnőmre, aki élete egyetlen és igazi szerelmének, akit imádott mindennél jobban, azt hazudta, hogy férjhez fog menni. A férfiben egy világ dőlt össze, szíve darabokra tört.
- Miért volt erre szükség?
- Azért, mert rákos volt, gyógyíthatatlan. Azt akarta, hogy mindig úgy emlékezzen rá, ahogyan megismerte, s ne szenvedjen miatta, amikor meg kell válnia az élettől. Ilyen az igazi ember-szerelem.
- Nekem meg az egyik nőismerősöm dühösen és önmagát meghazudtolva reagált a kérdésére annak a férfinak, akit a világon mindennél jobban szeretett, aki iránt mérhetetlen hálát érzett és szeretetet.
- Miért viselkedett így?
- A körülmények miatt, nem mondhatta el, hogy haldoklik hosszú évek óta, hatalmas fájdalmak közepette minden ékessége, tehetsége, önbecsülése elvétele közben. Sokszor próbált rá célozgatni, de a férfi nem érthette, mi történt vele. Annyira szerette, hogy nem akarta, hogy így lássa, muszáj volt a sorsa miatt véget vetni az egyoldalú barátságnak, ami miatt az asszony nagyon sokat szenvedett.
- Tehát kivívta a szakítást?
- Igen, mert hosszú ideje tartó szenvedése után megismert szeretetet és tiszteletet elvették tőle. Mai napig benne él, hiányzik neki az emberség, állandó fájdalmat okozva.
- Látod, ezek a kegyes hazugságok, melyek ha ki is derülnek, általában nagyon későn, már nem lehet jóvátenni a sérelmeket.
- De vannak kegyetlen hazugságok is. Ilyen az, amikor valaki lenézésből egy kívül-belül harmonikus szépségnek azt mondja, hogy jelentéktelen, vagy esetleg másképp is megalázza csúf szavakkal csupán azért, mert nem bírja elviselni a nagybetűs emberséget.
- Jól tudják az ilyen szív ellenes merénylők, hogy ez egyenlő a megbénítással, hiszen ez is a céljuk vele.
- Hasonló kegyetlen hazugság egy művészi hajlammal rendelkező széplelkűnek azt mondani, hogy tehetségtelen, esetleg csúfondárosan megalázva. Szintén megbénítja ezzel a szabadságot, mert a szabadság a gondtalan szárnyalást jelenti jó körülmények között, örömérzettel.
- Igen, ilyen az emberi természet. Kalitkába zárt vergődő szívekkel nem lehet sem énekelni, sem alkotni, sem hivatást űzni.
- Kevésbé ismert hazugságok közé tartozik a hivatással való visszaélés. Nagyon sokan gyakorolják.
- Hogyan?
- Úgy, hogy olyanok kerülnek emberfeletti hivatásokba, akik nem odavalóak. Az emberi természet szerint a hozzájuk forduló teljesen megbízik bennük, aztán rá kell döbbennie csalódottan, hogy az az értelmiségi nem miatta űzi hivatását, csupán pénzért és státusz szimbólumként.
- Már értem, én is gyakran találkoztam ilyennel, akik megaláztak és tönkre tettek másokat.
- A diplomásnak különbnek kell lennie az átlagembereknél, olyannak, aki képviseli a törvényt és az emberséget. Azt hiszem, hogy ebben minden benne van.
- Ugyanilyen átlagon felülinek kell lennie a művészeknek is, hiszen a lényegük lenne a játékos tanítás nyelvtanra, verstanra, szépségre, harmóniára, igazságos példázatos történetekkel formálni a gyerekeket. A művészet soha nem lehet csúnya, kiábrándító és torz.
- Igazad van, ezek a torz jellemek egy másik világot jelentenek, de most, mintha az egész föld őket ábrázolná. Kegyetlenek és hazugok, még a szeretetet is saját elméletük bevezetése és hirdetése miatt hirdetik azok körében, akik mindent elhisznek. Szeretetet hazudik az összes hamis próféta, karmikus nép, spiritiszták, mint sátán népei.
- Pedig a szeretet ereje a szívben lakozik, benne foglal helyet minden igazi ember, akivel élete során találkozik. A szeretet benső törvénye legyőzi a hazugságot.

2016. november 21.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Márai Sándor: Sámson
  2016-11-20 20:00:12, vasárnap
 
 

Milyen törékeny mindez, amit az élet épít körülöttünk: pálya, siker, rangsor, az a különös helyezettség, melyért mindenkit külön gyűlölnek vagy irigyelnek. Él bennünk valaki, aki mindezt gyanakvással és megvetéssel szemléli; ez a valaki hatalmas és erős. Egyszer megrázkódik, mint a megkötözött Sámson, s akkor minden porba dől körülötte.
De legtöbbször mégsem rázkódik meg. Végül megun bennünket és a ranglétrát is, melyhez hozzákötöztük e jobbik énünket; elhallgat, már átkait sem halljuk. De hallgatásában is félelmetes. Talán jobb lenne, ha átkozna néha. Hogyan - kérdezzük ijedten -, már megvetésedre sem vagyunk érdemesek?
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Egy adós
  2016-11-20 19:59:10, vasárnap
 
 

Ez a nő tetszett nekem: de aztán megbetegedett és gyorsan meghalt, mielőtt enyém lett volna. Most zavartan járok emléke és sírja körül. Mintha becsapta volna egyik a másikat, mintha megszökött volna a halott nő kötelessége elől. Szomorúságomba néha düh vegyül: szeretném bepörölni. Aztán mélyen szégyenlem magam, mint aki örökké adósa valakinek, s nem tudja megfizetni tartozását, mert a hitelező megszökött.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
     2/7 oldal   Bejegyzések száma: 68 
2016.10 2016. November 2016.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 68 db bejegyzés
e év: 832 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 362
  • e Hét: 2684
  • e Hónap: 8925
  • e Év: 61191
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.