Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 37 
Hiszem, hogy úgy husvét táján
  2016-03-24 00:13:35, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ünnepi díszek
  2016-03-23 23:08:16, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ünnep húsvét  
Ünnepi díszek
  2016-03-23 22:03:30, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ünnep húsvét  
Ünnepi díszek
  2016-03-23 22:00:57, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ünnep húsvét  
Ünnepi díszek
  2016-03-23 21:56:43, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ünnep húsvét  
A haza végzet,
  2016-03-23 18:41:41, szerda
 
  A haza végzet, nem pedig trükk és mutatványszám. S a hazafiasság a legszemérmesebb magatartás, olyasféle kötés és parancs, melynek mutogatásával nem szabad tapsokat aratni. De hányan és milyen lehetetlen alkalmak ürügyén élnek ebből a trükkösített, fröccsös hazafiasságból - élnek és éltek, mert ez a legbiztosabb mutatványszám mindenféle pódiumon
Márai Sándor



 
 
0 komment , kategória:  Márai Sándor  
A szakértők végül is oda juttatták a világot,
  2016-03-23 18:14:26, szerda
 
  A szakértők végül is oda juttatták a világot, ahová csakugyan eljutott. Mi lenne most, ha végre az egész vonalon megszólalna és közbeszólna a magánember? Megszólalna és azt mondaná: Kérem, rólam is szó van. (...) Mi lenne, ha végre közbeszólna a magánember Péter és János? A szakember ezt feleli: Óriási zavar lenne belőle. De ez egyáltalán nem biztos. Mert Európa pillanatnyi helyzetképe megint csak azt bizonyítja, hogy óriási zavar keletkezett világszerte a magánember közbeszólása nélkül is.
Márai Sándor



 
 
0 komment , kategória:  Márai Sándor  
Ma van a Down-szindróma világnapja
  2016-03-21 21:19:41, hétfő
 
 



A Down-szindróma (Down‑kór,) egy veleszületett kromoszóma-eltérés, ami a 21. kromoszómapár hibás osztódásának következtében jön létre. Középsúlyos vagy enyhe értelmi fogyatékossággal jár, és különböző testi rendellenességekkel társulhat.

A Down-szindróma nevét John Langdon Down angol orvos után kapta, aki 1866-ban elsőként írta le klinikailag a tünetegyüttest. Langdon a külső megjelenés (a belső szemzugban megjelenő úgynevezett mongolredő) alapján helytelenül úgy gondolta, a betegség lényege a mongol rasszra való visszaütés, ebből ered a hibás és ma már elfogadhatatlan ,,mongoloid idióta" elnevezés.

A szervezet működéséhez és növekedéséshez szükséges információkat a gének tartalmazzák, amelyek az emberi sejtekben 23 pár kromoszómába rendeződnek. Szaporodás során az ivarsejtek kettéosztódnak, az utód mindkét szülő kromoszómapárjainak felét kapja meg, azaz 23-at az apától és 23-at az anyától. Ismeretlen okból azonban előfordulhat, hogy egy kromoszómapár nem osztódik ketté és az egyik szülőtől az utód duplán kap meg egy kromoszómát. Ha ez a 21. kromoszómával történik, akkor Down-szindróma alakul ki.
A Down-szindrómások IQ-ja változó, átlagosan 50 körüli. Legismertebb, egészségügyi problémájuk a szívfejlődési rendellenesség leggyakrabban hallásproblémák, alvási légzéskimaradás és látásproblémák.
Az életkor előrehaladtával nő az Alzheimer-kór kialakulásának esélye. Az idősebb Downosokra jellemző alacsonyabb átlagéletkor nagyrészt a kezeletlenül hagyott szívhibáknak tulajdonítható.
Az oktatás és fejlesztés nagyon fontos, amit már csecsemőkorban érdemes elkezdeni. A korai gyógypedagógiai fejlesztések segítségével a Down-szindrómás gyerekek szinte mindent meg tudnak tanulni. A fejlesztésben részt vevő gyerekek 1-4 éves korban járni kezdenek megtanulnak beszélni és szobatisztává válnak. Ezeknek a gyerekeknek jó az utánzóképességük, szívesen tanulnak. A többségi iskolákban tanuló Down-szindrómás gyerekek és fiatalok teljesítménye minden területen évekkel haladja meg a speciális iskolákban tanulók eredményeit. Fiatal felnőttként bizonyos szakmákat, betanított munkákat jól elsajátítanak, amivel saját keresetük is lehet. Külföldön számos példa van arra is, hogy magasabb szintű képzést igénylő vagy kreatív munkákat végeznek: van közöttük ruhatervező, pedagógus asszisztens, jelnyelvi tanár, étteremvezető, riporter, önkormányzati képviselő, sőt polgármester is. Holland mintára Magyarországon is létesültek kiscsoportos lakóotthonok, ahol segített önálló életet élhetnek. Ezek az emberek ugyanúgy képesek részt venni a kultúrában és a sportban, mint bárki más. Még arra is van példa, hogy egy Down-szindrómás fiatal több diplomát szerez.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kitálalt az atommérnök,
  2016-03-20 22:16:23, vasárnap
 
 


Kitálalt az atommérnök, kontármunka lesz a paksi bővítés

,,Mindent átható korrupció, a biztonsági kultúra teljes hiánya, a szakemberek képzésének elhanyagolása, a minőségbiztosítás kikerülése, törött és hibás alkatrészek beépítése" - többek között ezeket a problémákat sorolta föl Viktor Petrovics Alejnyikov, a Leningrád Atomerőmű volt munkatársa, aki 1991 óta dolgozott a létesítményben, és az erőmű jelenleg zajló bővítésében is részt vett.

A Leningrádi Atomerőmű II. lesz a referenciaprojekt az új paksi energiablokkok számára - közölte a napokban a kivitelező Roszatomra hivatkozva a RIA Novosztyi hírügynökség. A bejelentés azt jelenti, hogy az Orbán-kormány egy olyan reaktortípust kíván Magyarországra telepíteni, amely még sehol a világon nem üzemel - így üzemeltetési tapasztalatok sem állnak rendelkezésre a működéséről -, ráadásul egy olyan beruházásról van szó, amely az európainál lényegesen enyhébb orosz műszaki és nukleáris biztonsági előírásokat sem képes teljesíteni.

Az atomerőmű Szentpétervár mellett. Még az enyhébb orosz előírásokat sem képesek betartani Alexander Demianchuk / Reuters

,,Mindent átható korrupció, a biztonsági kultúra teljes hiánya, a szakemberek képzésének elhanyagolása, a minőségbiztosítás kikerülése, törött és hibás alkatrészek beépítése" - többek között ezeket a problémákat sorolta föl Viktor Petrovics Alejnyikov, a Leningrád Atomerőmű volt munkatársa, aki 1991 óta dolgozott a létesítményben, és az erőmű jelenleg zajló bővítésében is részt vett. Alejnyikov az erőmű két új reaktorának építéséről tett közzé ijesztő részleteket és dokumentumokat. Információi alapján a Green World nevű szervezet nyílt levélben fordult az orosz hatóságokhoz, azonnali vizsgálatot sürgetve.

Alejnyikov legfontosabb állítása, hogy a reaktorokba beépített primer köri csővezetékek nem felelnek meg az orosz állami szabványoknak; az építkezésen megfelelő szakképzettség nélküli munkavállalók dolgoznak; a felkészültséget, illetve az anyagminőséget igazoló dokumentumokat rendszeresen meghamisítják.

A nyomottvizes orosz atomerőművekben visszatérő hiba a csővezetékek anyaghibája és korróziója. A közelmúltban Jávor Benedek hozta nyilvánosságra, hogy a Paksi Atomerőmű 3-as blokkjában 2013-ban éppen egy ilyen jellegű hiba miatt folyt el 60 ezer liter sugárszennyezett bóros víz. Az Európai Bizottság egyik, az EP-képviselő által tavaly év végén publikált feljegyzése is utal rá: amennyiben a Paksra tervezett új reaktorokat úgynevezett menetrendkövető üzemben, vagyis a terhelést a napi energiaigények függvényében változtatva fogják működtetni, akkor a korrózió kockázata jelentősen megnő.

Az oroszok most már azt nyomnak le az Orbán-kormány torkán, amit akarnak

Míg Finnország jelentős biztonsági átalakításokat és kiegészítéseket rendelt Oroszországtól ahhoz a reaktortípushoz, amelyet Magyarország is megvásárolni készül a paksi bővítés keretében, Magyarország ezekre a kiegészítésekre nem tart igényt. Szakértők szerint komoly esély van rá, hogy a fapados atomerőmű nem fog megfelelni az európai biztonsági előírásoknak. Hargitai Miklós elemzése: >>>

A lapunk által megkérdezett szakértők szerint a paksi bővítés nemzetközi beruházási tenderének elmaradására az egyik lehetséges magyarázat, hogy a pályázaton a referenciák is sokat nyomnak a latban, ugyanakkor egy építés alatt álló, súlyos műszaki problémákat felmutató, nagy valószínűséggel az európai nukleáris biztonsági normáknak sem megfelelő reaktor (amely próbaüzemét legkorábban 2017-re tervezik) aligha jöhetett volna szóba egy 2014-es tenderen referenciaként.

Európa orosz energiapórázon

Oroszország az energiapiacon keresztül kimutathatóan beavatkozik egyes EU-tagállamok kül-, bel- és energiapolitikájába - hangzott el az Európai Bizottság budapesti képviseletén megrendezett konferencián. Az egyoldalú orosz energiafüggés súlyos biztonsági kockázat, amire az EU-nak egyelőre nincs válasza. Tovább a cikkre: >>>

A Népszabadság korábban arról is beszámolt, hogy az ugyanezt a reaktortípust megrendelő Finnország az európai megfelelőség érdekében számos biztonsági kiegészítést kért (összességében eurómilliárdos nagyságrendben), egy parlamenti szócsata nyomán pedig ismertté vált, hogy Magyarország ezeket a frissítéseket nem rendelte meg, beérte az alapváltozattal.

A Roszatom közleménye

Lapunkhoz is eljuttatott közleményében az orosz cégóriás azt állítja, nem igazolódtak a Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítését érő vádak. ,,A Leningrádi atomerőmű II-es kiépítési területén egyetlen egy lényeges szabálysértés sem történt. Kisebb szabálysértések előfordulnak, amelyek bármilyen más, nagy volumenű, több ezres dolgozói létszámot feltételező építkezés esetében is vannak. Ezeket regisztrálják és a szokásos rend szerint megszüntetik. Az építési területen nem csak a megrendelő, hanem az állami szervek képviselői is tényleges ellenőrzéseket végeznek. Egy ilyen ellenőrzés alkalmával például egy szabálysértésben érintett alvállalkozót ki is zárták a további munkavégzésből. Ami Viktor Alejnyikovnak a magyarországi hírekben megjelent, egy szentpétervári sajtóértekezleten elhangzott kijelentéseit illeti, ezekről elmondható, hogy egyetlen állítását sem támasztják alá tények - dokumentumok vagy fényképek -, vagy bármilyen más bizonyító erejű anyag. Viktor Alejnyikov ezen a sajtóértekezleten maga is elismerte, hogy az általa ismertetett információk saját következtetéseit tükrözik csupán" - hangzik a közlemény, amelynek a teljes változatát erre a linkre kattintva érhetik el
Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
A nap képe
  2016-03-19 01:24:55, szombat
 
 


Crocus

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 37 
2016.02 2016. Március 2016.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 37 db bejegyzés
e év: 287 db bejegyzés
Összes: 8995 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 349
  • e Hét: 3364
  • e Hónap: 6458
  • e Év: 74223
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.