Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 36 
Kohut Katalin: Májuskosár
  2016-04-17 16:30:14, vasárnap
 
  Kohut Katalin: Májuskosár

Tegnap kísértett a múlt,
mikor térdelve válogattam a virágokat,
sóhajom szellőneszezés volt a szirmokon.
Ha megérzem az orgona illatát,
tűz égeti vágyaim,
lázasan gombolom ingemet,
szívem epedve esdekel.

Május, Te hódító és nyugodt
illata vagy a szépségnek,
elvarázsoltál milljószor,
hitettél, talán én is
lehetek olyan nő,
akit megkér a gavallér.

Álmodom a tegnapot,
mi lett volna, ha...
Rózsaszín kosarat kérek
vigaszul és jogos igényként,
pótlólag megkérve
a boldogságot.

2016. április 17.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kohut Katalin: Nélküled
  2016-04-17 15:25:49, vasárnap
 
  Kohut Katalin: Nélküled
Percy Bysshe Shelley - A Szerelem Filozófiája
Evokáció

Érzelem feszíti lelkem,
szívemben az érzés,
tiszta énekemet zengem,
dalom egy nagy kérdés:
mért élek egyedül, árván,
- a magány fájdalom -?
Repülnék a szellem szárnyán,
célt kéne váltanom.
Szemem nagyvilágot ölel,
két karom káoszt, űrt,
távol vagy és mégis közel,
a szeretetem tűrd,
nélküle az élet semmi,
napfény nélküli föld,
nagyot akarok majd tenni,
míg sóhajod eltölt.

2016. április 17.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Szomorú vagyok...
  2016-04-16 22:20:59, szombat
 
  A szociális hálózatban ugyanúgy viselkednek velem, mint ahogyan tették ezt a pszichiátrián az orvosok, mikor maguk és elmeosztályuk legyilkolt, legyógyszerezett - véglegesen, s rám sütötték a bélyegüket. Képzelem mindazt, ami velem, velünk történt születésem óta. De az is lehet, hogy túlérzékenységemmel látom a közönyös, unott arcokat, ahogyan rám néznek, s már ennyi elég nekem.

A szociális hálózatot a füvesekből, elmeosztályok szülöttjeiből pakolták össze. Kivizsgálatlan maradt a sofőr mutogatása és kitámadása is, pedig azt ígérték, hogy vesznek fel jegyzőkönyvet. Gondolom, hogy a szociális munkások közölték, hogy én milyen beteg voltam, ezért semminek sem néznek azok, akik belőlem vannak ott, én vagyok helyettük legyilkolva.

Míg a média ki nem mondja a nevemet, a miskolci Rákóczi teret továbbra is fogják emelni, beiskolázni, már némelyikük születésem óta hatalmas vagyonnal dicsekszik állandóan. Rossz érzés, amikor elhúzódnak mellőlem, amikor pusmognak a hátam mögött. Nem tehetek ellene semmit, nem üvölthetem rájuk, hogy ők vannak az elmétől születésük óta, azért van olyan rossz természetük.

Az elmebetegek kiszámíthatatlanok, cselekedeiket a teremtőjük irányítja, azt mondanak, amit mondatnak velük. A skizoprenek képzelődései nem valóságosak, ezért gyilkoltak le közösen, azzal, hogy én képzelek mindent, valamint üldözési mániám van. A skizopreneknek nincsenek érzelmeik, ezért van a szívem nyomás alatt.

Ha csodával határos módon elengednének az ember-áldozók, az egyik nem deformálna tovább a média helyett, a másik a Rákóczi tér helyett, akkor is visszavonhatatlanul sérült lennék, sőt a szívem ki sem bírná a szörnyűségeket, melyek velem történtek.

Elvégeztem egy tesztet, az utolsó kártya felismerő játék egyáltalán nem sikerült. Nem tudok semmit sem berögzíteni 1986-os támadásom óta, amióta közölte velem dr. I. László, hogy drága magának nem szabad tanulnia, nem bírja az idegrendszere, valamint, hogy addig nézek ki valahogy, míg meg nem mukkanok Zoltán Erika szerepének kezdetén. Különféle játékokkal lehet fejleszteni a memóriát, viszont engem a játékok idegesítenek.

Kérem, hogy kezdjék el leplezni az emberek legyilkolását Miskolc által és nyilvánosságra hozni a nevemet.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Márai Sándor: A séta
  2016-04-16 15:29:59, szombat
 
  A séta az élet legemberibb életütemét fejezi ki. Aki sétál, nem akar eljutni sehová, mert ha célzattal és úti céllal ered útnak, már nem sétál, csak közlekedik. A sétáló útközben, minden pillanatban megérkezett a séta céljához, mely soha nem egy ház vagy fatörzs, vagy szép kilátás, csak éppen ez a levegős és közvetlen érintkezés a világgal. Egy ember, aki lassan elvegyül a tájjal, része lesz egy erdőnek vagy mezőnek, ütemesen átadja magát a természet nagy díszletei között az örök valóságnak, az időtlen világi térnek, minden pillanatban úgy érzi, hazatért séta közben. A séta a teljes magány. Egy szobában könyvek és tárgyak vannak körülötted, melyek életed feladataira és kötelességeire figyelmeztetnek, a munkára vagy a hivatásra. Aki sétál, megszabadult munkájától, egyedül van a világgal, lelkét és testét átadja az ősi elemeknek.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Mi a szerelem és a házasság?
  2016-04-16 15:27:36, szombat
 
  Egy nap a diák megkérdezte a tanártól, hogy ,,Mi az a szerelem?"
,,Ahhoz, hogy meg tudjam válaszolni a kérdésed, menj ki a mezőre és válaszd ki a legnagyobb búzát, amit csak találsz,és hozd el nekem." - válaszolta a tanár.
,,A szabály az, hogy a mezőn csak egyszer mehetsz keresztül, és nem fordulhatsz vissza egy olyan búzáért, amit már elhagytál." - tette hozzá.
A diák felöltözött és kiment a mezőre. Az első soron haladva, talált egy nagy növényt, de úgy gondolta, hátha lesz még ettől is nagyobb a többi sorban, ami csak rá vár. Aztán meglátott egy másik példányt, ez még nagyobb volt. Viszont még mindig úgy gondolta, hogy talán beljebb a sorok között lesz egy hatalmas, ezért ezt sem szakította le. Telt az idő és már lassan túl volt a búzatábla felén, amikor azt vette észre, hogy az itt található növények meg se közelítik méretben azokat, amiket eddig látott. Elgondolkodott és már bánta, hogy nem szakított le egyet közülük.
Amikor a végére ért, visszaindult az iskolába a tanárhoz üres kézzel. ,,Ez a szerelem!" - mondta rögvest a tanárnő.
,,Mindig kutatsz egy jobb után, és csak később jössz rá, hogy az igazit már elmulasztottad."

,,Akkor mi a házasság tanárnő?" - kérdezte a tanuló.
,,Ahhoz, hogy tudjak válaszolni neked erre a kérdésre, menj ki a kukoricamezőre, válaszd ki a legnagyobb kukoricát, és hozd ide nekem." - felelte.
,,A szabály ugyanaz. Nem fordulhatsz vissza sosem." - tette hozzá.
A diák kiment a kukoricásba. Most már tapasztalattal a háta mögött, nem akarta elkövetni az előbbi hibáját. A kukoricás közepén leszakított egy közepes nagyságú kukoricát, és visszaindult vele az iskolába.
,,Ezúttal, hoztál nekem kukoricát." - fogadta a tanárnő.
,,Kerestél egyet ami szép, és hittél benne, hogy ez lesz a legjobb választásod, mind közül." - tette hozzá.
,,Ez a házasság!"

Forrás: NET
 
 
0 komment , kategória:  Történetek, novellák  
Márai Sándor: Hangulat
  2016-04-15 17:44:34, péntek
 
 

Ez a pénzintézet fiókot nyitott a sarkon; csőbútoros fiókot, nagy üvegablakokkal, olcsó, korszerű bútorzattal, mely nem ér sokat, s olcsó, korszerű pénzzel, mely valószínűleg szintén nem ér sokat.
Éjjel megyek el tükörablakai előtt. A redőnyöket nem húzták le, a nagy teremben, egy páncélszekrény előtt, melynek peremét délszaki növények szegélyezik, halvány fényű lámpák égnek. Minden fölötte hangulatos. Pálmák, hangulatvilágítás és készpénz együtt: valami nyájas van mindebben, valami megvesztegető. Van hangulatos kapitalizmus is.
Mintha egy oroszlán rózsákat tűzne fülei mögé.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Fogadalom
  2016-04-14 20:18:21, csütörtök
 
 

Igen, igen, igen, holtomiglan, a máglyán is vagy abban a kegyetlen számkivetésben, mely minden hívő és eszmélő ember sorsa a butaság, gonoszság és türelmetlenség világában, kiáltom, hogy utolsó szavamig vagy utolsó leheletemig, ami egyre megy, a gondolkozás bátorságához, megvetem a lélek ernyedtségét és szajkoló gépiességét, mely szórakozássá aljasította a Szellemet és a Művészetet, becsületesebbnek és emberibbnek tartom a lelkesedést, mely elragadta a római cirkusz közönségét, mikor vérszomjasan bámulta a gladiátorok viaskodását, mint egy korszerű mozi ,,zsúfolt házá"-nak csámcsogó elragadtatását, s hűséges akarok maradni Shakespeare-hez, Goethéhez, Cervanteleshez, Tolsztojhoz, Arany Jánoshoz, Rilkéhez, Petőfihez, Theodor Dresierhez, O'Neillhez, Martialishoz és Szent Ágostonhoz, most és mindörökkön örökké, ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Április
  2016-04-12 19:57:49, kedd
 
 

Áprilisban születtem. Az ég, melyet először láttam, szeles volt, fénnyel és homállyal változó, a levegő tele párával, felhővel, napsütéssel s nyugtalan hullámokkal, mintha egy kibontott hajú, őrült nő hárfázna valahol. E hárfa zenéjét hallom még néha, álmaimban. A nürnbergi álmoskönyv szerint az emberek, akik e hónapban születnek, nyugtalanok, szerencsétlenek üzleti vállalkozásaikban, érzelmesek és balkezesek. Valószínű, hogy az erőszakos halálnemes egyikében pusztulnak majd el, vízben vagy tűzben. A közhit kissé bolondosnak tart minket, áprilisi gyermekeket. De láttam már veszedelmesebb bolondokat is, akik augusztusban vagy decemberben születtek. Nem védekezem a közhit ellen.
Biztos, hogy van bennünk, áprilisiakban, valami állhatatos, valami rohanó, valami óvatosan garabonciás. Amolyan szalonképes ámokfutók vagyunk. Ez az ég, az áprilisi égbolt dereng idegeinkben, üde zuhanyaival, zöld izgalmával, éretlen és vadóc, csiricsáré és harsány nyitási zenebonájával. Április a retek és fiatal hagyma hónapja, ahogy július a rózsák, s december az irodalmi felolvasások hónapja. A reteknek is van költészete és ünnepe. Ez a néhány nap, április elején, ez az övé. A retekkel, a hagymával, a friss salátával érkeztem a világra, kényesen, mint afféle ,,primeur". Születésem napján nemzeti ünnep volt, a törvények szentesítésének ünnepe. Ezen a napon soha nem mentünk iskolába, s valamennyire természetesnek éreztem, hogy a világ is ünnepli létezésemet. Ez az iskolai szünnap okozta, hogy - sokáig - ünnepnek éreztem a személyes létezést, az életet. Áprilisban még mindig fölfigyelek, szaglászok. Úgy érzem, kezdődik valami.
Ibolyaszíne van, opálos, tulipános változatokkal. A föld megtelik a hetekben érlelt hagymákkal és gumókkal. A meleg vizes források körül hajnalban elkeseredett gyomorbajosok állanak, pohárral és üvegcsővel kezükben, s keserűen néznek a tavaszba. A gyógyfürdők vizei ilyenkor adják ki pezsgő indulatukat, rohannak a mélyben, a kövek között, forró sistergéssel, tele üde, rejtélyes erővel. A nők nem szeretik ezt a hónapot. Ez a rövid kabátkák, a pattanások, a tavaszi szédülések, az oktalan izgalmak hónapja. A gazdagok ilyenkor Taorminába utaznak. A szegények este fölnéznek az égre, szaglásznak, a csillagokat nézik, s halkan mondják: ,,Fényesebb."
Én is fölnézek az áprilisi égre, csillagom kutatom. Látom, még dereng valahol. Egy kéz után nyúlok és halkan mondom: ,,Halványabb."
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Kohut Katalin: Igazság (Vilma-Béla párbeszéd)
  2016-04-11 21:41:34, hétfő
 
 

- Béééla! Szerinted volt valaha igazság a földön?
- Szerintem soha nem volt, de régen nyugodtan éltek a becsületes élőlények, nem zavarta őket senki, nem vonták be őket a háborúsdi játékokba...
- Mit jelent az igazság?
- Az igazság a valóság és a tudat megfelelése egymásnak. A dolgok igaz, tényleges állapota, ami arra készteti az embert, hogy mindig igazat mondjon, bár van egy jó magyar mondás: szólj igazat és betörik a fejed.
- Igen, nagyon sokszor éreztem már, milyen felháborító, amikor igazságtalanság történik velünk, vagy valaki mással...
- Igen, a szív háborog, mert benne vannak a saját törvények, ezeket senki sem hághatja át, nem űzhet belőle csúfot. Aki bocsánatot kér az igazságáért, az erőszakot követ el maga ellen.
- Mert feladja a saját belső meggyőződését, az igazságát.
- Pontosan, drága Vilma, meghasonlik önmagával ilyenkor az ember. Pedig az életben rengeteg olyan példát lehetne hozni, amikor valaki kimondja valamiről az igazságot és még meg is büntetik miatta.
- A nép mindig vágyott az igazságra, így találták ki a történeteket Mátyás királyról is, aki álruhában járta a vidéket és megbüntette az igazságtalan urakat.
- A mesékben is mindig az igaz győzedelmeskedik. Talán vigasztalást jelentettek ezek a kitalált történetek a sanyargatottaknak, de az is lehet, hogy csupán arra használták őket, hogy erkölcsi példákat állítsanak a gyerekek elé, akiknek még nagyon fejlett az igazságérzete.
- Az igazság fáj, Bélám?
- Igen, ezért nem mindegy, hogyan tálalja valaki. Lehet tapintatosan is érvelni, ráébreszteni valakit a tévedésére. Az igaz ember ezt hálásan fogadja és megköszöni.
- Az igazság a hamisság ellentétje.
- Így van, nem férhetnek meg egymás mellett súrlódás nélkül, de a világban általában a hamisságé a győzelem, mert a hazugság minden arcát egyszerre tudja felmutatni. Ilyenek a nagy hitetők.
- Az igazság mindig hiteles, bizonyított tény, ugye Bélám?
- Igen, s ahol többen gondolják valamiről, hogy igaz, annak úgy is kell lennie. Viszont ebben a fejtetőre állított világban kevés az igaz ember.
- És hiába hangoztatják az igazságot leplezve a hazugságokat, a tömeg nem képes felfogni, a hamisságot követi és neki csápol.
- Sajnos így van, drága Vilma! Aki kimondja a valóságot, nem szó szerint kövezik már meg, de lehetetlenné teszik. Aki igazul akar élni, az kivonul a világból minden időben.
- Talán ennek köszönhető a jóra, szépre várás, az állandó világ végi hírekkel, az a hit, mely erőt ad az élethez, hogy eljön az az idő, mikor a gonoszok meg lesznek büntetve.
- De hiszen nekik hozzák a törvényeket, nekik vannak jogaik mindenhez, Vilma!
- Aki igazat mond, börtönbe zárja saját magát...
- Így van, nem szabad őszintén élni.
- Egyébként is szolgalelkűség az uralkodó, annak adnak igazat, akihez érdekük fűződik. Még azt sem lehet mondani, hogy meghasonulnak magukkal, mert az ilyeneknek nincsenek igaz belső emberiességi törvényeik. A jellemtelenség alvilág fájának ágait nem lehet lemetszeni.
- Meddig támadnak még az igaz emberek ellen? Meddig fojtogatják még őket, beléjük fojtva a szót?
- Jól érzed, drága Vilma, mert az igazság mindig néma volt. A becsület és a tisztesség nem engedi a kiabálást. Az igazság tapintatos, halk és szűk szavú.
- De így, Bélám igazát hangoztatva csak a hazugság tud érvényesülni.
- Igen, ez nagyon szomorú. És aki szemet huny az igazságtalanságokkal, azt cinkosnak szokták tekintetni, legalábbis elméletben.
- Mennyire jó lenne, ha a törvény képviselői is a valódi igazságot képviselnék!
- Így álmodták meg egykor Jupitert, mint az igazság képviselőjét, valamint Justiciát, akinek a jelét most is használják a jogi szervezetek.
- A hívők arra várnak, hogy egyszer a háztetőkről is az igazságokat fogják hirdetni...
- Nemcsak a hívők, hanem minden önmagához hű, erkölcsös ember. De azt látjuk, hogy egyre kisebb a számuk, mert mindig csak a jók mennek el, vagyis egyre kevesebben vannak az igazság képviselői.
- Ezért kellene végre felemelni a szavukat, hogy érvekkel legyőzzék a hazugságokat.
- Így legyen, drága Vilma! Az igazság egyszerű és nagyszerű égisze alatt a népek egyszer majd békejobbot nyújtanak egymásnak. Akkor megnyugszik az egész világ, az ember visszakapja méltóságát.

2016. április 11.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Márai Sándor: Elaludni
  2016-04-10 21:49:39, vasárnap
 
 

Néhány éve mindig úgy alszom el, mint aki a halált próbálgatja, fejét és tagjait illesztgeti egy másik alváshoz, iparkodik beleágyazni testét egy véglegesebb helyzetbe, s kóstolgatja félálomban egy mélyebb álom ízét és nyugalmát. Negyven felé az ember gyakorolni kezd; még csak egy ujjal, mint a kezdők a zongorán.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 36 
2016.03 2016. április 2016.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 36 db bejegyzés
e év: 832 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 68
  • e Hét: 1217
  • e Hónap: 7458
  • e Év: 59724
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.