Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/29 oldal   Bejegyzések száma: 288 
Epres keksz
  2016-05-31 22:42:20, kedd
 
  Epres keksz

Hozzávalók

15 dkg liszt (a fele lehet tönkölybúzaliszt)
5 dkg nádcukor
5 dkg puha vaj
1 db tojássárgája
1/2 db citrom (reszelt héja)
2 ek citromlé
1-2 ek tej
6-8 db eper

Elkészítés

Összegyúrjuk a lisztet, a cukrot, a vajat, a tojássárgáját, a citromot és a ciromlevet. A tejből csak annyit teszünk hozzá, hogy összeálljon a tészta.
A tésztából diónyi golyókat formálunk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd egy kanállal lelapítjuk. Az epret felkarikázzuk, és rátesszük a keksz tetejére.
160 fokon kb. 10-12 perc alatt készre sütjük.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Háromsajtos marhaburger
  2016-05-31 22:39:56, kedd
 
  Háromsajtos marhaburger

Hozzávalók

40 dkg darált marhahús
2 db burger buci
2 szelet cheddar sajt
0,5 dkg kecskesajt
0,5 dkg kéksajt
1 dl paradicsomos szósz (Chefbag)
1 dl majonézes szósz (Chefbag)
10 dkg paradicsom
10 dkg saláta
1 fej lilahagyma
0,15 dl balzsamecet
30 dkg krumpli
barna cukor
olívaolaj

bors


Elkészítés

A zöldségeket megmossuk és szárazra töröljük. A krumplit meghámozzuk és felszeleteljük. A paradicsomot és a lilahagymát felszeleteljük, a sajtokat elfelezzük. A marhahúst megsózzuk és megborsozzuk. Olajos kézzel két egyforma gombócot gyúrunk a húsból, majd kb. 2-2,5 cm vastagra lapítjuk.
A sütőt előmelegítjük 220°C-ra. A megsózott, megborsozott és olívaolajjal meglocsolt burgonyát sűtőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és 20 perc alatt készre sütjük.
Egy kevés olívaolajon megpirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a barna cukrot, megsózzuk, megborsozzuk, és közepes lángon kevergetve karamellizáljuk. Végül hozzáöntjük a balzsamecetet, majd pár perc párolás után félretesszük.
Olívaolajat hevítünk, és a húsok mindkét oldalát 3-3 percig sütjük. Ezután a húspogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, rátesszük a háromféle sajtot, és addig sütjük, amíg a sajt rá nem olvad. A bucikat szintén megpirítjuk (figyeljünk, nehogy megégjenek).
Összeállítjuk a burgert. A buci alját megkenjük a paradicsomos szósszal, rárakjuk a salátát, a paradicsomot, a húst, a hagymalekvárt, a majonézes szószt, majd a buci tetejét.
A burgert a tepsis krumplival tálaljuk.





Megjegyzés

Figyelem! A fűszerek adagjai relatív mértékűek, mennyiségük ízlés szerint csökkenthető, növelhető. Az elkészítési idő a gyakorlottság függvényében változhat. JÓ ÉTVÁGYAT!
Chefbag

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Zöldségleves májgombóccal
  2016-05-31 22:37:06, kedd
 
  Zöldségleves májgombóccal

Hozzávalók

1 fej vöröshagyma
4 db sárgarépa
10 dkg zeller
2 ek olaj
1,5 l zöldségleves-alaplé
1 fej brokkoli
1 csokor petrezselyem
őrölt fekete bors

A májgombóchoz:
2 db zsemle
1 dl tej
20 dkg csirkemáj
1 db tojás
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kis csokor snidling
2-3 ek zsemlemorzsa



Elkészítés

1. A májgombócokhoz beáztatjuk a zsemléket a tejbe. Összeturmixoljuk a megtisztított, lehártyázott, felaprított májat, a tojást, a meghámozott, felaprított vörös- és fokhagymát, továbbá egy kevés sót. Azután hozzáadjuk a kinyomkodott, kisebb darabokra tépkedett zsemlét, a finomra vágott snidlinget, valamint annyi zsemlemorzsát, hogy lágy, de formázható állagú masszát kapjunk. Lefedve 20 percre a hűtőbe rakjuk.

2. A leveshez megtisztítjuk a zöldségeket. A hagymát finomra vágjuk, a répát felkarikázzuk, a zellert félbe vagy háromfelé vágjuk. A zöldségeket megpirítjük a felhevített olajon, majd az alaplével feöntjük, sózzuk, borsozzuk, és felforraljuk. Ezután közepes lángon addig főzzük, amíg a répa majdnem teljesen megpuhul. Ekkor hozzákeverjük a megtisztított, rózsáira szedett brokkolit.

3. A májas masszából benedvesített kézzel kis gombócokat formázunk, a levesbe forgatjuk azokat, és további 8-10 percig főzzük. Forrón, a felaprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.





KOCSIS BÁLINT

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Zivatarokkal indul a nyár
  2016-05-31 22:33:47, kedd
 
  Zivatarokkal indul a nyár





A meteorológiai nyár első napjai mérsékelten meleg, többfelé záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárást hoznak.

A naposabb kedd után szerdától ismét megnő a záporok, zivatarok kialakulásának valószínűsége, a meteorológiai nyár első napjai

igazi medárdi időt tartogatnak.

Szerdán a napsütést az idő előrehaladtával egyre több, egyre magasabbra törő gomolyfelhő zavarja majd meg, és a délutáni órákban már több helyen is kialakulhatnak záporok, zivatarok. Az intenzívebb gócokban akár jégeső, felhőszakadás is előfordulhat, és a déli, délnyugati szél is viharossá fokozódhat. Fázni továbbra sem fogunk, délutánra 23-28 fok közé melegszik a levegő.




Hódos Tamás fotója, köszönjük!

Csütörtök hajnalban és délelőtt hazánk keleti, északkeleti felén akár nagyobb területen is kiadós mennyiségű csapadék áztathatja a földeket, beágyazott záporok, zivatarok is előfordulhatnak, majd délután szórványosan alakulhat ki konvektív csapadék. A felhősebb időben főként keleten, északkeleten eshet vissza a hőmérséklet, itt 20-22, máshol 23-26 fok lesz a délutáni órákban.

Zivataros hétvége elébe nézünk

Úgy tűnik, pénteken és a hétvégén is gyakran magasra törnek majd a gomolyfelhők, és ezekből többfelé kell számítani záporokra, zivatarokra. Főként szombaton és vasárnap hevesebb zivatarokkal is találkozhatunk, melyeket intenzív villámlás, jégeső, felhőszakadás és viharos erejű szél kísérhet! Továbbra sem lesz azonban hideg, éjszakánként 11-16, míg napközben 22-27 fokot mérhetünk.

Címlapi fotó: Szántó Csilla

Írta: Cséki Gergő

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Jó közel van a Mars
  2016-05-30 23:54:38, hétfő
 
  Jó közel van a Mars





Feleakkora távolságra van, mint a Nap.

2003 óta ma van a legközelebb a Földhöz a Mars, mindössze 75 millió kilométer a távolság a két bolygó közt, így jóval fényesebbnek látszik az égbolton. A tizenhárom évvel ezelőtti közelség most nem ismétlődik meg (legközelebb 2287-ben lesz annyira közel a vörös bolygó), de a napokban, illetve 2018. július végén lesz földközelségben.

Az esemény hazánkból jól követhető lesz, nagyjából napnyugta környékén kel a Mars és nemsokkal napkelte előtt nyugszik. A Skorpió csillagképben, a Szaturnuszhoz közel látható az égbolton.




Grafika: NASA JPL

Írta: Szente-Varga Bálint

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nyári kalifornia saláta
  2016-05-30 22:22:29, hétfő
 
  Nyári kalifornia saláta

Hozzávalók

4 dl natúr joghurt
1 dl frissen facsart narancslé
1 ek méz
2 ek felaprított bazsalikom
1 db jégsaláta
8 db sárgabarack
25 dkg eper
1 db kisebb sárgadinnye
4 ek pörkölt földimogyoró



Elkészítés

1. Az öntethez összekeverjük a natúr joghurtot a frissen facsart narancslével, a mézzel, a bazsalikommal és egy kevés sóval.

2. Darabokra vágjuk a jégsalátát, a sárgabarackot, az epret és a sárgadinnyét. Mindent összekeverjük, és az öntettel meglocsolva, a földimogyoróval megszórva tálaljuk.





CSEH JÁNOS
séf

Ha salátába friss bazsalikomot teszünk, ne késsel vágjuk, hanem tépkedjük! Csak közvetlenül tálalás előtt aprítsuk fel, mert hamar megbarnul, és elveszíti az aromáját.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Lekváros korong
  2016-05-30 22:19:50, hétfő
 
  Lekváros korong

Hozzávalók

A tésztához:
20 dkg finomliszt
10 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
10 dkg darált dió
1 tk reszelt citromhéj
15 dkg vaj
2 dkg darált kávé
1 db tojás
A töltelékhez:
20 dkg ribizlilekvár vagy meggylekvár
1/2 dl meggylikőr
5 dkg reszelt babapiskóta
1 csipet őrölt fahéj
1 csipet szegfűszeg
1 csipet csillagánizs


Elkészítés

1. A tésztához a munkalapra szitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a diót és a citromhéjat. A vajat krémesre keverjük a kávéval, majd a lisztes keverékbe dolgozzuk a tojással együtt. Folpakba tekerjük, és kb. 30 percig pihentetjük a hűtőben.

2. A töltelékhez összekeverjük a lekvárt a meggylikőrrel. Ízles szerint fahéjjal, szegfűszeggel és csillagánizzsal fűszerezzük, majd belekeverjük a babapiskótát. 30 percig pihentetjük a hűtőben.

3. Ugyanannyi tele és középen lyukas korongot szaggatunk a kávés-diós tésztából, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben megsütjük. Kettesével összeragasztjuk őket a piros lekváros töltelékkel, és porcukorral megszórjuk.





PATAKY KRISZTINA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Csikós tokány, ahogy Csilien készíti
  2016-05-30 22:17:11, hétfő
 
  Csikós tokány, ahogy Csilien készíti

Hozzávalók

1 kg sertéscomb
2 fej hagyma
20 dkg füstölt szalonna

bors
majoranna
3 ek tejföl
1 ek liszt
1 ek pirospaprika


Elkészítés

A szalonnát felaprítjuk, megpirítjuk, majd félretesszük. A felaprított hagymát üvegesre pirítjuk a szalonna zsírjában, majd felöntjük 1 dl vízzel.
A tűzről levével hozzáadjuk a pirospaprikát, majd a felkockázott húst és a szalonnát. Megsózzuk, megborsozzuk és megszórjuk majorannával. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd fedő alatt lassú tűzőn 2 órát főzzük.
A lisztet a tejföllel és 1 dl vízzel simára keverjük ,majd a kész tokányt behabarjuk. Utoljára felforraljuk, majd levesszük a tűről. Tésztával vagy nokedlivel tálaljuk.





Klinszky klára

Forrás: Mindmegtte.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Héjában sült burgonya sajtkrémmel
  2016-05-30 22:14:21, hétfő
 
  Héjában sült burgonya sajtkrémmel

Hozzávalók

8 db burgonya
2 ek olaj
10 dkg márványsajt
20 dkg tejszínes krémsajt
4 dkg puha vaj
1 gerezd fokhagyma
2 szál snidling



Elkészítés

1. A burgonyát alaposan megmossunk, majd félpuhára főzzük. Kivesszük, lecsepegtetjük, kereszt alakban bevágjuk. Az olajjal átkenjük, és 180 fokos sütőben teljesen puhára sütjük.

2. A márványsajtot tálba reszeljük, hozzáadjuk a vajat és a krémsajtot. Zúzott fokhagymával és kevés sóval ízesítjük.

3. A keveréket habzsákba tesszük, és a burgonyán ejtett vágásba nyomjuk. Végül a snidlinget apróra vágjuk, és meghintjük vele a krémsajtos burgonyákat.





DÖMÖTÖR VIOLA
Szerkesztő

Friss salátával tálalva önálló fogás lehet, de kínálhatjuk natúr húsok mellé köretként is. A burgonyákat mindig gondosan mossuk meg!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Kevesebb zivatar várható a front után
  2016-05-30 15:32:21, hétfő
 
  Kevesebb zivatar várható a front után





A hidegfrontot kísérő zivatarok átvonulása után a hét első fele mérsékelten meleg időt ígér, zivatarból is kevesebb lesz.

A meleg, nyárias hétvége lezárásaként vasárnap estétől ismét eseményekben gazdag időjárás vete kezdetét, délnyugat felől ugyanis

heves záporok, zivatarok érkeztek.

Az első zivatarok napnyugta környékén jelentek meg a délnyugati országrészben és a Bakonyban, később a Dunántúl más tájain, éjjel már a főváros környékén és a középső tájakon, valamint azÉszaki-középhegységben is kialakultak intenzívebb gócok.




h_ati látványos felvétele Sopronból péntek estéről, köszönjük!

Napközben már kevesebb zivatar

Hétfőn elsősorban a keleti, északkeleti országrészben van még jelentős esély heves zivatarok kialakulására, máshol a szeles, napos-gomolyfelhős időben inkább már csak néhol fordulhat elő egy-egy zápor.

Kedden és szerdán is folytatódik a változóan felhős-napos idő gyakran élénk délnyugati széllel. Ezeken a napokon főként északi, északnyugati tájainkon alakulhatnak ki elszórtan záporok, zivatarok. A csúcshőmérséklet a hét első felében javarészt 22 és 28 fok között alakul.

Címlapi fotó: Dombai László

Írta: Cséki Gergő

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/29 oldal   Bejegyzések száma: 288 
2016.04 2016. Május 2016.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 288 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 929
  • e Hét: 7730
  • e Hónap: 12768
  • e Év: 142475
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.