Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/9 oldal   Bejegyzések száma: 80 
Pedig elég lett volna, ha csak kimásolja
  2016-08-29 06:10:58, hétfő
 
  Vasárnap Halászin voltam, hogy utána járjak a Kisalföld megyei napilapban, Gülch Csaba tollából írt Boldog életeket tört ketté a golyó c. írásának. ( 08.26.)

Abban, két ötvenhatos, halászi sortűz áldozatra emlékezik meg, a helyi Darázs Jenőné által felajánlott helytörténeti kötet alapján/kapcsán.

A kötet szerkesztője Korcz Antalné volt, róla azonban nem írtak, ezért is emlékeztem már meg róla egy korábbi bejegyzésemben. ( 08.26.)

Most a temetőbe azért mentem, hogy lefotózzam az ő sírját is, emlékül.

Ott találkoztam egy régi kolléganőjével, aki felhívta a figyelmemet a megjelent cikkben, az egyik áldozattal, Szuhányi Józseffel kapcsolatban, tévesen írt fontos momentumra.

Azt olvasom a cikkben: ... Pár hónappal később a győri kórházban halt meg. ...

Ezzel szemben, mondja a temetői beszélgetőtársam. ... Itthon halt meg, a családja körében. ...

S mit ír a Hőseink Halásziban? : " Csontsoványan, a főorvos úrnak köszönhetően, 1957. március 24-én hozta haza a mentő, és két nap múlva, itthon a szobában, szerettei körében lehelte ki lelkét."

Én nem tudom, miért nem lehet a valóságot, az igazat írni még erről sem? Pedig elég lett volna, ha csak kimásolja az újságíró a könyv szövegét.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
In memoriam Prof. Dr. Kuroli Géza 1936-2016
  2016-08-28 08:05:21, vasárnap
 
  Óvári Gazdászok Szövetsége

Sajnos újra gyászol az Alma Mater és az Óvári Gazdászok családja. Méltósággal viselt betegség után, életének 80. évében elhunyt Prof. Dr. Kuroli Géza, az óvári akadémia XX. századi történetének egyik legkiemelkedőbb vezetője. Professzor Úrtól 2016. szeptember 5-én 14 órakor veszünk végső búcsút a magyaróvári temetőben.

Az előző héten még a nemzeti ünnepünk alkalmából Mosonmagyaróvár városa által számára odaítélt Pro Urbe Díj átadásai ünnepségén vehettünk részt, majd 2016. augusztus 24-én kaptuk a szörnyű hírt, hogy Professzor Úr többé nincs közöttünk. Az alábbiakban életútjának rövid ismertetésével emlékezünk meg a Wittmann-díjjal is kitüntetett egykori óvári gazdászról.

Prof. Dr. Kuroli Géza a Pápa város melletti Szerecsenben született 1936-ban. Középiskolai tanulmányait Győrben folytatta, majd 1956-ban nyert felvételt a Mosonmagyaróvári Mezőgazdasági Akadémiára, ahol kiváló eredménnyel végzett. Évfolyamtársai közül mindvégig kiemelkedett szorgalmával, megbízhatóságával. Társai hallgatói időszakában, és azt követően is példaképüknek tekintették. Az 1956-os forradalomban súlyosan megsérült. Veszélyben volt az élete.

Diplomaszerzése után Lovászpatonán, majd a Pápai Állami Gazdaság központi növényvédelmének irányítójaként dolgozott. Ismereteit bővítve szakmérnöki oklevelet szerzett, ettől számítva központi irányítója lett a növényvédelmi munkáknak. Tanulmányi eredményére tekintettel az alma mater 1962-ben visszahívta tanársegédnek.

Végigjárva a ranglétra minden fokát, 1972-ben tanszékvezetői, 1983-ban professzori, 1987-től intézetigazgatói kinevezést kapott.

Dékánként 1985. július 1-től 1993. december 31-ig vezette az intézményt. Működése során az az Alma Mater fejlesztése - beleértve a személyi-tudományos innovációt - minden addigi és azt követő időszakhoz képest a legeredményesebb volt. Vezetői ciklusa alatt épült meg többek között az új kollégium és a Gazdász Hotel, a ,,B" épület Aulája, megtörtént a Várkapitány épület teljes rekonstrukciója, a Műszaki bázis kiépítése, a Kutatási és Termelésfejlesztési Intézet fejlesztése, illetve a Deák téri épület visszavétele, a Tangazdaság megvásárlása, az Ujhelyi-istálló és tejház felújítása, a Biotechnikai Állomás fejlesztése és a Regionális Továbbképzési Központ kiépítése.

A nyugat felé irányuló szakmai tanulmányutak, hallgatói cseregyakorlatok megszervezése is dékáni tevékenységéhez kötődött. Emellett a tanári kar összetétele tudományos fokozatban soha nem látott csúcsot ért el a tudományok doktorainak számát illetően. Második dékáni ciklusában a Kádár-rendszer alatt politikailag hátrányt szenvedett oktatók és hallgatók erkölcsi rehabilitációját is igyekezett elvégezni.

A haladást szolgáló tevékenysége mellett kiemelkedő kutatómunkát is végzett a növényvédelem területén, aminek eredményességét 446 tudományos publikáció és az MTA doktora cím elnyerése igazolja.

Kuroli Géza professzor nyolc és fél éves dékáni működése során az Alma Mater újkori történetében kiemelkedőt alkotott. Az intézményért tett kimagasló és eredményes fejlesztő és tudományos munkáját több ízben is elismerték, többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével (1993), Wittmann-díjjal (2014) és Mosonmagyaróvár Város Pro Urbe Díjával (2016).
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Van az a hely ...
  2016-08-28 06:46:17, vasárnap
 
  Minap újra megnéztem Mosonszentmiklós 2014-ben létrehozott '56-os emlékhelyét. Az eltelt két év óta a kiépített és telepített rózsalugas-park csodálatosan megeredt, a pázsit gondozott, gyönyörűen zöldellő, s még az út széléhez is virágokat ültettek. A közterületet 56-osok terének nevezték el, az emlékmű pedig kellő magasságban őrzi ötvenhat emlékét. Nagyon jó látni, hogy van az a hely, ahol a hétköznapokban is ennyire gondos az önkormányzat, az egész település. Köszönet érte.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nyári leltár 1.
  2016-08-27 15:45:10, szombat
 
  E hét végén vége a nyári szünetemnek, s kezdődik a munka. Nyári ötvenhatos leltáramban először az emlékutakat veszem sorra. Sajnos, nem lesz sok, illetve jóval kevesebb, mint a korábbi években lenni szokott.
Voltam: Babót, 56-os emlékmű, Győr, Széchenyi Egyetem, emléktábla, Komárom, 56-os emlékhelyek, Máriakálnok, Emlékpark, Mosonszentmiklós, 56-os emlékhelyek.
Terveztem még Szombathelyet, meg Budapestet, de ezek egyenlőre elmaradtak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Színezd ki a forradalmat!
  2016-08-27 06:30:58, szombat
 
  Olvasom a Magyar Szabadság Éve, magyarforradalom1956.hu weboldalán az alábbi friss írást ( 08.26.)

Forradalmi hangulat a strandon

A színvonalas programok mellett az 56-os forradalom alakjai is megjelennek a Zamárdiban zajló Strand Fesztiválon.
A Gyerek Sziget, a VOLT Fesztivál, a Balaton Sound és a Sziget Fesztivál után a Balaton-part egyik legnagyobb bulihelyszíne, a Strand Fesztivál is megemlékezik az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról.
AZ 1956-os Emlékbizottság támogatásával megvalósuló Pesti Srácok Workshop keretében a forradalom névtelen hősei plakátokon, a fesztiválozók aktív közreműködésével elevenednek meg.
A neves hazai és külföldi előadók koncertjeire hangolva a vendégek kipróbálhatják a VOLT Fesztiválról és a Balaton Soundról már jól ismert - pálinka- és pezsgőalapú - Budapest '56 koktélt.
A fesztivál szervezői a nagyszínpad óriás kivetítőjén az 1956-os Emlékév reklámfilmjeinek koncertek közötti folyamatos vetítésével is hozzájárulnak a forradalom emlékének megőrzéséhez.

Megj.: Nekem tetszik '56 hőseinek fotóiból készített kifestők ötlete és megkóstolnám a Budapest '56 koktélt is. Bár lehet, hogy magam kreálok egyet. De annak már Mosonmagyaróvár '56 lesz a neve.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nyárvégi öröm
  2016-08-27 05:40:24, szombat
 
  Tegnap postán megkaptam a POFOSZ 1956-os Hagyományőrző Tagozatának legújabb negyedéves kiadványát ( 2016. június) az ŐRZŐ-t, címlapján a Gulyás Lajosra emlékeztünk Mosonmagyaróváron című írás első oldala képekkel, majd még három oldal, szintén képekkel, de Böröndi Lajos, Gulyás Lajos verse is, ahogy a Huszár Gál Városi Könyvtár által kiadott Moson Megyei Életrajzi Lexikonbeli Gulyás Lajos életrajz is olvasható Kimlei Péter szócikk szerkesztésében.
A képeken a Gulyás Lajos Kollégium Ötvenhatunk vásznon és papíron c. kiállításáról Rudnyákné Németh Csilla alkotásai külön nevesítve láthatók, ahogy az ötvenhatos könyv vitrines képről is leolvasható sokak neve és könyvük címe.Természetesen közöltek képet a megemlékezés előadójáról Erdős Kristófról, a vendégek közül Gulyás Lajos gyermekeiről és a Gyásztéri élő történelem óráról, koszorúzásról is.

Az esemény 2016. május 11-én volt.
Nagyon örülök a megjelenésnek! Mosonmagyaróvár régen volt ötvenhatos címlapon.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ötvenhat is a Civilek Házában
  2016-08-26 16:11:25, péntek
 
  Ma Mosonszentmiklós '56-os emlékhelyeit és vadonatúj helytörténeti gyűjteményét tekintettem meg.
A település 2014-ben hozott létre egy olyan csodálatos 56-os emlékhelyet, mely példaértékű közel s távol. Képek a Képtáram, Mosonszentmiklós c. mappában láthatók.
De szépen felújított a korábbi emléktáblájuk is 2006-ból.
A község katolikus temploma szintén gyönyörű környezetben pompázik az arra látogatók szeme előtt.
Legújabb látnivalójuk a Civilek Házában található Örökségünk Gyűjteménye.
A megyei napilapban megjelent cikk az alábbi linkről elolvasható:
Link
A tárlatba bekerült Szabó Viktor' 56-os nemzetőr 2006-os megyei kitüntetése is. Szabó Viktor volt egyébként az önkormányzat mellett az új 56-os emlékmű állíttatója.

Köszönet és gratuláció a település önkormányzatának, lakosságának a szépen gondozott emlékhelyekért, a gyűjtemény bemutatásáért Mód Lászlóné, Manyinak, az '56-os emlékmegőrzésért Szabó Viktornak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Halászi hősök az ötvenhatos sorozatban
  2016-08-26 07:40:23, péntek
 
  A Kisalföld megyei napilap '56-os sorozatában, nagy örömömre, végre a mosonmagyaróvári sortűz ( 1956. október 26.) hőseiről is jelent meg írás, Boldog életeket tört ketté a golyó címmel. (2016.08.26.)

Halászi községből Darázs Jenőnéé a köszönet, aki felajánlotta a megyei levéltárnak azt a helytörténeti kiadványt, melyben Sipos Gyula és Szuhányi József sortűz áldozatokra is emlékeznek. A kiadvány ugyanis,Hőseink Halásziban - Emlékek, visszaemlékezések
Halászi, 2007 címmel a község teljes történelmi áttekintését adja a településnek.
(Nekem is megvan. Létrejöttében, néhai Korcz Antalnénak (szerk.) elévülhetetlen szerepe van. Személyes ismeretségünk okán (is) meg kell róla emlékeznem.)

Miután a megyei napilap változatlanul nem jelenteti meg 56-os sorozatának részeit online felületén,kénytelen leszek majd begépelni a teljes írást, tekintettel, hogy Mosonmagyaróvár ötvenhatos történelmével kapcsolatos.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kivételes a Kisalföld megyei napilap mai száma
  2016-08-25 10:55:43, csütörtök
 
  Nekem, legalábbis az, mert sok és sokféle írása eszembe juttatott dolgokat meg ötleteket is adott további ötvenhatos hagyományőrző munkámhoz.

1. Indul a Savaria-fesztivál c. írás
- Fel kell keresnem Szombathely 2010-es '56-os hősök emlékművét, mert még csak képen láttam és figyelemreméltó az alkotás és a helyszíne is. ( Jáki úti Hősi temető, Szobrász: Veres Gábor)

2. Megnyitott a kegyeleti park
- Petőháza nem felszámolta régi temetőjét, hanem kegyeleti parkká alakította. Ezt feltétlen meg kell látogatni, biztos nagyon szép lett.

3. Négy hédervári kincs lett megyerikum
- A cikkben említett megyerikum oklevelet biztos a mi Gyászterünk is megkapja. Jó lenne már a múzeumi kiállításon is bemutatni (a másolatát)!

4. A kitelepítésre emlékeznek
- Levél község háromnapos programsorozat keretében emlékezik németjei kitelepítésének 70. évfordulójára. Ilyen programok lesznek: kiállítás, beszélgetés,megemlékezés és beszédek a temetőben és az emlékműnél, de lesz kitelepítettek találkozója és ökomenikus istentisztelet, ahogy közös ebéd is.

5. Gőzfecskendő és impulzusoltó
- A mosonmagyaróvári tűzoltóság 140 éves jubileumi ünnepi eseményeiről írtak, benne egy történeti kiállításról is. Jó lenne, ha a tűzoltóság és a tűzoltók ötvenhatos áldozatvállalásáról is lenne bemutató!

6. Halak - horoszkóp
,, Nagy belső konfliktusokat élhetnek ma meg, mielőtt továbblépnek feladataikban, muszáj rendezniük ezt. Nem hagyhatják megérzéseiket, érzéseiket figyelmen kívül, mint egy vészcsengő, jeleznek." - s, hogy ez mennyire igaz!

2016.08.25.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
15. Árvák árvája
  2016-08-25 07:24:41, csütörtök
 
  Négyéves voltam, mikor öcsémmel együtt árvaságra jutottunk, s hamarosan árvaházba, majd nevelőszülőkhöz kerültünk. Testvérem egy távoli településre. Kapcsolatunk évtizedekre megszakadt. Kora felnőtt koromban kezdtem el nyomozni holléte felől, de mire biztosan felkutathattam volna, kitört az ötvenhatos forradalom, melynek aztán annak leverése után, az akkor huszonnégy éves testvérem, mártírja lett. Újabb, némaságra kényszerített évtizedek következtek. Majd 1989. június 16-án a tévében meghallottam az '56-os forradalom megtorlása során kivégzett mártírok között öcsém nevét is, s tudtam, hogy az ártatlanul kivégzett fiatalembernek talán visszaadják becsületét. Újabb évekbe telt, de rehabilitálták őt is, s akkori lakóhelye méltó emléket állított neki. Közel a kilencvenhez úgy érzem, hogy az Élet, árvák árvájává tett, mikor elszólította szüleinket, mikor öcsémet elszakította tőlem, s mikor hagyta, hogy Kádár megtorló gépezete, az életfogytig tartó ítélet ellenére mégis felakasztotta.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/9 oldal   Bejegyzések száma: 80 
2016.07 2016. Augusztus 2016.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 80 db bejegyzés
e év: 538 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1057
  • e Hét: 2508
  • e Hónap: 7389
  • e Év: 29442
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.