Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Milyen melegen iszod a kávét?
  2016-08-01 19:42:00, hétfő
 
  Milyen melegen iszod a kávét? Ha így, rákot okozhat a kutatások szerint
Igen lényeges összefüggésre jöttek rá a kutatók.
Bár a túlzott kávéfogyasztásnak - mint mindennek, amiben valaki nem ismer mértéket - számos hátránya lehet, az utóbbi időben a fekete ital egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságai révén került a figyelem középpontjába.
De legyenek bármilyen pozitívak is a szervezetre gyakorolt hatásai, korántsem mindegy, miként fogyasztod, legalábbis a World Health Organization, vagyis az Egészségügyi Világszervezet egy viszonylag friss jelentése szerint.

Nyelőcsőrákot okozhat a kávé?

Ahogy arról a Prevention.com is beszámol, a nemzetközi egészségügyi szervezet számos korábbi, a kávéval összefüggésbe hozható kutatást elemzett, melyek között három olyan kulcsfontosságú tanulmányt is talált, ami azt bizonyította, hogy azok, akik forróbb hőmérsékleten isszák a kávét, nagyobb valószínűséggel lesznek érintettek a nyelőcsőrák által, mint azok, akik kevésbé melegen.
Bár még nem tudják pontosan, mi lehet a háttérben meghúzódó ok, gyanítják, hogy köze lehet ahhoz, hogy a forró italok sérülést okozhatnak, és kárt tesznek a nyelőcső sejtjeiben.

A WHO-jelentés társszerzőjének, illetve a Dél-karolinai Egyetem professzorának számító rákkutató, Mariana Stern szerint a forró italok rendszeres fogyasztása akár meg is kétszerezheti a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát, persze érdemes hozzátenni, hogy egy átlagos ember esetében ez a kockázat eleve igen alacsony, csupán 0,5% körüli.

Várd meg, míg kissé kihűl!

A WHO jelentése szerint a 65 Celsius-fokos kávé már igen veszélyes lehet, és nem árt tudni ezzel kapcsolatban azt sem, hogy a kávézókban például jellemzően 60 Celsius-fokos a kávé, amit kiadnak a vendégnek. Bár az ital a készítés közben ennél jóval forróbb is lehet, a csészébe kerülve jellemzően hűl, ennek ellenére se idd azonban azonnal meg, és lehetőleg ne is kortyolgasd túl forrón, várd meg, míg kissé kihűl, olyannyira, hogy akár egyetlen húzásra is meg tudd inni anélkül, hogy kellemetlen lenne.

Ugyanez a jelentés megemlíti azt is, hogy a kávéfogyasztás számos előnye közé sorolható, hogy csökkentheti a májrák, a cukorbetegség, a melanoma, a szívbetegség és a stroke kialakulásának kockázatát, így korántsem fogyasztásával van a baj, csupán arra kell figyelni, hogy ne forrón idd meg. Ez azonban nemcsak a kávéra lehet igaz, más forró italok rendszeres fogyasztása ugyanis - legyen szó a teáról vagy éppen a kakaóról - szintén hasonló következménnyel bírhat




Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkért  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2016.07 2016. Augusztus 2016.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 11 db bejegyzés
e év: 287 db bejegyzés
Összes: 9041 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1154
  • e Hét: 5115
  • e Hónap: 14137
  • e Év: 81902
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.