Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/70 oldal   Bejegyzések száma: 697 
Halottak napi szentmise a budapesti Szent József templomból
  2020-11-03 20:49:59, kedd
 
  Dr.. Erdő Péter misézett

Videó Link

...... ........... ............



...... .............

 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Mindenszentek ünnepe a püspöki székhelyeken
  2020-11-03 08:34:50, kedd
 
  ...... ........... .....


Főpásztoraink ünnepi szentmisét mutattak be mindenszentek napján, november 1-jén a püspöki székhelyeken. Az egyházmegyék beszámolóit olvashatják. Link
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
A Szentatya november 2-án a vatikáni Teuton temetőben
  2020-11-03 08:30:03, kedd
 
  A Szentatya november 2-án a vatikáni Teuton temetőben emlékezik a halottakra
Halottak napján, november 2-án az elhunyt hívek emlékére Ferenc pápa zárt körben szentmisét mutat be a kis vatikáni temetőben.
November 2-án, hétfőn, amikor az Egyház az elhunyt hívekre emlékezik, Ferenc pápa felkeresi a Szent Márta-ház közelében, a vatikáni Teuton Kollégium területén található kis temetőt. Délután 4 órakor szentmisét mutat be a Szentatya, zárt körben, hívek részvétele nélkül. A szertartás után a temetőben imádkozik, majd a Szent Péter-bazilika grottáiban lerója kegyeletét az elhunyt pápák előtt - tájékoztatott a szentszéki sajtóközpont.
November 5-én, csütörtökön délelőtt 11 órakor a vatikáni bazilika Cathedra Petri oltáránál Ferenc pápa szentmisét mutat be az év során elhunyt bíborosok és püspökök lelki üdvéért. Ezen a szertartáson és a következő hónapok pápai eseményein a hívek csak nagyon korlátozott számban vehetnek részt.
Az előző hónapokban alkalmazott kiválasztási rendszer alapján és a szükséges védekezési előírások teljes tiszteletben tartásával lehetnek jelen a szertartásokon. Az egészségügyi helyzet változása módosíthat a gyakorlaton.


Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News
...... .............


Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Ferenc pápa halottak napi homíliája: 11.02
  2020-11-03 08:27:29, kedd
 
  A remény értelmet ad életünknek!
November 2-án, hétfőn a Szentatya misét mutatott be az elhunyt hívők emlékére a vatikáni német temető Szűz Mária-templomában. A szentmise után a pápa csendben imádkozott a temető sírjainál. Hazaindulva pedig a Szent Péter-bazilika altemplomában imádkozott elődjei sírjánál

Ferenc pápa teljes rögtönzött homíliájának fordítását közreadjuk.
ób, aki vereséget szenvedett, sőt akinek élete is végéhez ért betegsége miatt, lefoszlott bőrrel, szinte a halál szélén, majdhogynem hús nélkül, teljes bizonyossággal jelenti ki: ,,Tudom, hogy Megváltóm él, és utolsóként fel fog emelkedni a por felett" (Jób 19,25).
Abban a pillanatban, amikor Jób maga alatt van, és egyre mélyebbre süllyed, egyszer csak valami fényes és meleg öleli át, mely biztosítja őt: ,,Meglátom Megváltómat!"
Ezekkel a szemekkel fogom látni. ,,Saját magam látom meg őt, tulajdon szemeim látják meg, nem valaki más" (Jób 19,27).
Ez a bizonyosság, az életnek szinte utolsó pillanatában, a keresztény remény. Ajándékként kapott remény: nem szerezhetjük meg. Ajándék, melyet kérnünk kell: ,,Uram, adj reményt!" Sok rossz dolog van, ami kétségbeeséshez vezet bennünket, ami elhiteti velünk, hogy minden vereséggel zárul, hogy a halál után nem vár ránk semmi... És Jób hangja újra szól, újra megszólal: ,,Tudom, hogy Megváltóm él, és utolsóként fel fog emelkedni a por felett. [...] Saját magam látom meg őt", tulajdon szemeimmel látom majd.
A remény nem csal meg" (Róm 5,5) - mondta Pál nekünk. A remény vonz bennünket és értelmet ad életünknek. Nem látjuk a túlvilágot, de Isten megajándékoz a reménnyel, mely az élet felé, az örök öröm felé vonz bennünket.
A remény horgony, amely a másik oldalon van beakasztva, és mi, a kötélbe kapaszkodva, támogatjuk egymást (vö. Zsid 6,18-20).
,,Tudom, hogy Megváltóm él, és meglátom őt." Ezt kell ismételgetnünk az öröm pillanataiban, és a bánat, s úgymond a halál pillanataiban!
Ez a bizonyosság Isten ajándéka, mert sosem szerezhetjük meg a reményt pusztán a saját erőnkből. Kérnünk kell!
A remény ingyenes ajándék, melyet sosem tudunk kiérdemelni: csak megkaphatjuk, ajándékba kaphatjuk. Kegyelem!
Az Úr pedig megerősíti ezt a reményt, mely nem csal meg: ,,Mindenki, akit nekem ad az Atya, hozzám jön" (Jn 6,37). Ez a remény végcélja: Jézushoz menni. ,,És aki hozzám jön, nem utasítom el, mert nem azért szálltam le a mennyből, hogy a magam akaratát tegyem, hanem annak akaratát, aki küldött engem" (Jn 6,37-38). Az Úr, aki fogad bennünket, ott van, ahol a horgony.
A reményben élés ezt jelenti: erősen kapaszkodunk a kötélbe, annak tudatában, hogy a horgony a túloldalon van. Ez a horgony pedig nem csal meg, nem csal meg!
Ma, amikor arra a sok fivérünkre és nővérünkre gondolunk, akik elmentek, jót tesz nekünk, ha meglátogatjuk a temetőket, és felnézünk. Ismételgessük csak Jóbbal: ,,Tudom, hogy Megváltóm él, és meglátom, saját magam látom meg őt, tulajdon szemeim látják meg, nem valaki más." Ezt az erőt adja nekünk remény, ez az ingyenes ajándék a remény erénye. Adja meg az Úr mindannyiunknak!


Fordította: Tőzsér Endre SP
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Halottak napja_ Pio atya gondolatai
  2020-11-02 11:22:41, hétfő
 
  Halottak napja_
,,Atyám, számodra kedves, amitől én félek,,
Pio atya válaszol: Én a szenvedést nem önmagáért szeretem. Azért kérem Istentől és azért vágyom rá, mert gyümölcsöt hoz bennem : megdicsőíti Istent, a száműzetésben levő testvéreket megmenti, és megszabadítja a lelkeket a purgatórium tüzétől. Mi többet akarhatnék ennél ?
,,Atyám, mi a szenvedés ?,,
Engesztelés,,
És Pio atya számára mit jelent?
A mindennapi kenyeret, a gyönyörűségemet
.........



- Mindenszentek_ A szentek imái a mennyben és az igaz lelkeké a f9ldön soha el nem múló illatot árasztanak Pio atya
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Szentírás üzenete - 2020. november 2.
  2020-11-02 10:55:27, hétfő
 
  Kiss György csákánydoroszlói plébános gondolatai

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Szentmise a Sziklatemplomból - Mindenszentek
  2020-11-02 10:53:43, hétfő
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Mindenszentek, halottak napja
  2020-11-02 10:52:23, hétfő
 
  Czibere Zsolt felsőtárkányi plébániai kormányzó elmélkedése, tanítása.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Erdő Péter mutatott be szentmisét mindenszentek ünnepén
  2020-11-02 10:49:13, hétfő
 
  Erdő Péter mutatott be szentmisét mindenszentek ünnepén a Szent István-bazilikában
November elsején, mindenszentek ünnepén Erdő Péter bíboros, prímás celebrált szentmisét a budapesti Szent István-bazilikában.

Krisztusban Kedves Testvérek!
1. Mindenszentek ünnepe van. Mindazokat ünnepeljük, akik a hitben előttünk jártak és már eljutottak az üdvösségre. Hittel valljuk, hogy a halállal nem szűnik meg az ember, hanem lelke örökké él és a feltámadáskor majd megdicsőült testével is egyesül. De addig is, már most is az örök boldogságban vannak, közbenjárhatnak értünk, hatékonyan is kifejezhetik irántunk való szeretetüket. Amikor a Hitvallásban a szentek közösségéről beszélünk, ezt a meggyőződésünket valljuk meg, ahogyan a II. Vatikáni Zsinat tanítja: ,,Nagy segítséget nyújt... gyöngeségünknek az ő testvéri gondoskodásuk" (Lumen gentium 49). Ha nem tudjuk is elképzelni, hogy hogyan, mert az a mód, ahogyan az ember tovább él a halál után, meghaladja földi fogalmainkat és képzeletünket, mégis hisszük és gyakran meg is tapasztaljuk a szentek közbenjáró segítségét. Sokszor elhunyt szüleink vagy szeretteink részéről is mintha segítséget kapnánk életünk gondjaiban. Mintha szólnának hozzánk, de nem csak álmunkban, hanem talán az események alakulásában is.
...... ..............


2. Minden ember arra kapott hivatást, hogy szent legyen. ,,Isten ugyanis azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön és eljusson az igazság ismeretére" - írja Szent Pál (1Tim 2,4). Sokan mondhatják erre, hogy az életszentség kevesek kiváltsága, hogy különleges adottságokra van szükség hozzá, mert aki vérmérséklete, fizikai vagy pszichés alkata miatt haragos, vérmes, melankolikus vagy éppen gátlásos vagy depresszióra hajlamos, esetleg túlzottan is aktív, kifelé forduló és elmélyülni szinte képtelen, hogyan juthatna el az a kiegyensúlyozott életnek arra a gazdagságára, amit a szentek példáján csodálhatunk? Akár kolerikus, akár melankolikus, akár flegmatikus, akár szangvinikus legyen valakinek a természete, az nem akadályozza meg abban, hogy szentté váljon, sőt inkább segíti ezen az úton. Ezt igazolják a Biblia példái is. Ki volt haragosabb és erőszakosabb Pál apostolnál, aki üldözte Krisztus követőit, hogy halálra adja őket (vö. ApCsel 9,1)? Vagy ki volt vérmesebb Magdolnánál, akinek élete közismert volt az egész városban (vö. Lk 7,37)? Vagy ki volt anyagiasabb és pénzsóvárabb Máténál és Zakeusnál, akik vámosként húztak hasznot a kiszolgáltatott emberekből (vö. Mt 9,9; Lk 19,2)? Mégis mindegyiküket megszólította Jézus, megváltoztatták az életüket, szent lett belőlük. Mondhatjuk, hogy ezeknek az embereknek az átalakulása valódi csoda volt, de hogyan számíthatnánk mi a magunk életében csodákra? Pedig hát Jézus hozzánk is szól, minket is hív, és ha elindulunk, hogy kövessük, akkor ő fogja megadni számunkra a kegyelmet és a segítséget. Mert Isten nem követel lehetetlent az embertől. Ha nehéz döntést kíván, erőt is ad hozzá.
Sőt, kinek-kinek a természetes adottságai megnemesedhetnek, hasznossá válhatnak, ha Krisztus akaratát keresi. A régi közmondás is úgy tartja: betyárból lesz a legjobb pandúr. De tapasztaljuk ezt ma is, amikor az alkoholizmusból kiemelkedett ember másoknak is segít a gyógyulásban. Vagy közösségi találkozások segítségével erősítik egymást a józan élet útján. Aki pedig valamikor a gazdasági élet sűrűjében bolyongva letért a tisztesség útjáról, lehet a hozzáértő és találékony szociális szeretet kiváló megvalósítója. Néha találkozunk olyan keresztény testvérekkel is, akik vállalják a nyilvános tanúságtételt. Őszintén elbeszélik a múltjukat és megvallják, hogy a Krisztussal való találkozás megváltoztatta az életüket. Ilyen értelemben a keresztények közösségét méltán nevezi Szent Pál apostol szenteknek. Ha mindannyian a megtérő ember alázatával és elszántságával fáradoznánk azért, hogy jóvátegyük életünk botlásait, és adottságainkat Krisztus szándéka szerint használjuk, akkor újra megelevenedne körülöttünk az egyház, újra megtapasztalnánk az első idők missziós lelkületét és hatékonyságát.
...... ........... .........


3. Mindenszentek ünnepének tehát ez az üzenete: vegyük észre, hogy mi is rászorulunk a megtérésre. Igyekezzünk minden adottságunkat és minden lehetőségünket a megtérő bűnös lelkesedésével és szeretetével Krisztus akarata szerint felhasználni, mert az idő rövid, a földi élet véges és örök sorsunk itt dől el! Ehhez kérjük Isten kegyelmét és az előttünk járó üdvözült szentek közbenjárását! Ámen!

Forrás és fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Magyar Kurír 2020.11.01
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Hogy ne csak halottak napján emlékezzünk
  2020-11-02 10:43:59, hétfő
 
  A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatában egy éve jelent meg életvédelemről szóló kiadványunk: Vincenzo Paglia Nővérünk, a halál című kötete. A kiadványt ezen a héten kiemelt kedvezménnyel kínáljuk.
...... .............


A könyvhöz kapcsolódva Beran Ferenc erkölcsteológus korábbi írását adjuk közre.
A keresztény, főként a szerzetesi lelkiség egyik legfontosabb jelmondata a középkorban latinul így szólt: memento mori (emlékezz a halálra). Ehhez a múltra visszatekintő és jövőre előrelátó töprengéshez ad gondolatokat Vincenzo Paglia érsek Nővérünk, a halál című könyve. A mű találó címe Szent Ferenc Naphimnuszának egy sorát idézi. A Poverello ezzel a kedves megszemélyesítéssel jelzi, hogy a keresztény ember Jézus mélyebb megismerésére a szenvedés révén, a halállal szembenézve, a halál által juthat el.
Jézus a kereszten függve tárta fel előttünk Isten emberi ésszel felfoghatatlan szeretetét. Így a halál testvérévé és nővérévé válhat. Ezért írja szinte kérkedve a levelében Szent Pál apostol: A kereszt, amely az ószövetség népe számára botrány, a görögök felfogása szerint ostobaság, nekünk, keresztényeknek, ,,Isten ereje és bölcsessége" (vö. 1Kor 1,23-24).
A szerzőnek, aki a Pápai Életvédő Akadémia elnöke, e könyv megírásával az egyik fontos célja az volt, hogy szembeforduljon korunk egyik legfájóbb jelenségével, a magatehetetlen embereket megkísértő gondolattal, az eutanáziával. A kifejezés, amely görögül ,,jó halál"-t jelent, a mai világban már más jelentéssel bír. Suetonius ugyanis Augustus császár halálának elbeszélésében alkalmazta ezt a fogalmat, aki békésen, felesége karjai között adta ki a lelkét. A császár halála valóban jó halál volt, mert azok vették körül, akik a legjobban szerették.
A mai világban azonban az eutanázia azt jelenti, hogy a szenvedő ember a nagy - szűnni nem akaró, ezért elviselhetetlen - fájdalmak elkerülése érdekében azt kéri, hogy mások külső beavatkozással vessenek véget az életének, vagy szüntessék meg az életet fenntartó további kezelést.
Az előbbit az orvostudomány aktív, az utóbbit passzív eutanáziának nevezi. Egyik sem méltó az Isten képmására teremtett emberhez. Az ember a lelke mélyén szeretetre vágyik, különös módon akkor, ha testét fájdalom kínozza, ha nem tud alkotó munkát végezni, ha feleslegesnek érzi magát.
A könyv egyik szép gondolata, hogy az Egyház által elfogadott palliatív orvoslást összekapcsolja Szent Márton nemes tettével: széles köpenyét kettéhasítva betakart egy rongyokba burkolózott koldust, aki feltehetően beteg is volt. Ezzel kifejezte, hogy bár a helyzetén nem tud segíteni, együtt érez vele, kész arra, hogy áldozatot hozzon érte.
A palliatív gyógyítás szeretettel való lelki-testi ,,kísérést", szeretettel való ,,betakargatást" jelent, abban az esetben, amikor orvosilag nincs lehetőség a gyógyításra. Korunk szentjei közül Teréz anya ezzel a beteg testet szeretettel betakaró szeretettel fordul Kalkutta leprásai, általában a társadalom haldokló számkivetettjei felé, megkönnyítve ezzel fájdalmaikat, és kinyitva tekintetüket a Jézus által feltárt üdvösség felé. A szent idéz egy történetet is, amely jelzi, hogy a lélek akkor is gyógyulni tud, amikor a test gyógyíthatatlan.
Egy alkalommal egy súlyosan beteg férfit a szennyvízcsatorna árkából vitt a kórházba. A beteg így szólt hozzá: ,,Állatként éltem, de úgy halok meg, mint egy angyal, mint akit szerettek, akiről gondoskodtak." Majd később Teréz anya megjegyezte: ,,Sosem láttam olyan ragyogó mosolyt, mint amilyet ennek az embernek az arcán."
Halottak napjától távolodva sok mindenre gondolunk. S mégis: mintha a modern ember nem is akarna tudni a halálról. Mintha szégyellné, hogy képes nagy dolgokat végbevinni, és tehetetlen a halállal szemben.
Képes betekinteni az anyagvilág belső titkaiba, meghódítani a világűrt, de képtelen a beteg sejtek kezelésére. Mintha szégyellné, hogy bár sok mindent birtokol, mégsem tud igazán gondoskodni idős, beteg hozzátartozóiról. Ezért aztán nem is szívesen gondol a halálra. Egy évben egyszer emlékeztetik erre. Halottak napján... Aztán újra késznek mutatkozik arra, hogy elfordítsa tőle tekintetét. Pedig a mindenszentek ünnepét követő halottak napjának éppen az a célja, hogy nővérünknek tekintsük a halált, aki szembesít bennünket a földi mulandósággal, s ugyanakkor kaput is nyit számunkra az azt követő örök életre.
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
     2/70 oldal   Bejegyzések száma: 697 
2017.03 2017. Március 2017.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 261 db bejegyzés
e év: 3932 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 267
  • e Hét: 5958
  • e Hónap: 26641
  • e Év: 229554
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.