Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/8 oldal   Bejegyzések száma: 75 
Milyen mézet vegyek?
  2015-11-15 10:47:38, vasárnap
 
  Milyen mézet vegyek?

A méz reneszánszát éli, az őszi náthás méz kepidőszakban el is kél otthon a folyékony arany. A mézfajták hatóanyaga eltérhet egymástól, vásárlás előtt ezt is jó szem előtt tartani. A méz felbecsülhetetlen sajátossága, hogy baktériumok nem fejlődnek benne és közvetlenül a vérben szívódik fel, ahol elhasználódik, vagy mint glikogén elraktározódik az izomzatban. A baktériumokat pusztító tulajdonsága valószínűleg magas káliumtartalmának köszönhető. A kálium kiszívja a vizet a baktériumokból, így gátolva meg azok életfunkcióit.



Népszerű gyógyszer

A méz minden olyan anyagot tartalmaz, amelyre a test természetes táplálásához szüksége van. Különféle cukrok, fehérjék, savak, ásványi anyagok, nyomelemek, s ezen kívül nagy mennyiségben vitaminok és néhány speciális hatóanyag is található a mézben. A méz a test teljesítőképességét fokozza, és a szívműködést javítja.

Segíti az emésztést és csökkenti a depressziót. Jelentős a méz kedvező hatása a különböző szervek gyulladásos megbetegedéseinél, bőrbetegségek, fertőzött sebek és fekélyek esetén. Jól bevált gyógyszer az összes epe- és hasnyálmirigy-megbetegedésnél, májgyengeségnél. Gyomor- és nyombélfekélyeknél szenzációs sikereket értek el mézzel, éppúgy, mint légcsőpanaszok, a köhögés és különféle idegbetegségek esetén. Különösen hangsúlyozni kell a méz kedvező hatását csecsemő- és kisgyermekkorban. A kicsiknek nemcsak hasznos táplálék, de szerepet játszik a csontképzésben, előmozdítja az emésztést, vértisztító hatásánál fogva felfrissíti az egész szervezetet. Kitűnő erősítő szer sápadt és vérszegény gyerekeknek, szoptató anyáknak.



Sebre is balzsam

A méhészkedés tudományát Hellász lakói, a görögök fejlesztették magas fokra, tőlük tanulta meg Róma, majd később egész Európa. Az ókori Egyiptomban a méz ugyanazt a szerepet töltötte be, mint ma a modern gyógyászatban az aszpirin. A legnépszerűbb gyógyszer volt, balzsamként kenték vele a sebeket, fekélyeket, melyek a méz baktériumölő hatásának köszönhetően nem fertőződtek el. A római gladiátorok is szívesen fogyasztották, hogy növeljék erejüket. A görög mitológia szerint a méz csodatévő hatása legfőképpen az, hogy a látást világosabbá teszi. A Korán, a muzulmánok szent könyve a könnyen emészthető, sebtisztító, nyákoldó mézet hatékony gyógyszerként említi.

méz

Milyen mézet vegyünk?

A piacon gusztusosabbnál gusztusosabb üvegekben sorakoznak az aranyló mézet magukba záró üvegek. A különböző mézfajtáknak eredetük szerint más és más az összetételük, és más a szervezetre gyakorolt gyógyhatásuk. A természetgyógyászok szerint a nyári vegyes virágméz úgyszólván minden bajnál áldásos hatású. Az eperméz vérszegénységnél, az akácméz hurutoknál, a fenyőméz szamárköhögésnél, tüdő- és légcsőbajoknál, a lépes méz homloküreg-gyulladásnál segít, míg a hársméz kiváló idegcsillapító és fertőtlenítő. Érdemes tehát, főleg a kisgyermekes családok éléstárát ebben az időszakban a különböző mézfajtákkal télire jól feltölteni.

Teaédesítő

A méz összetételénél, kellemes ízénél, magas kalóriaértékénél fogva alkalmas arra, hogy egyes betegségek kezelésekor a diéta kiegészítője legyen. Az elmondottakon kívül kitűnő gyógytea-ízesítő is. Bármilyen tea, gyógytea főzetét élvezetessé teszi, amellett emeli gyógy- és tápértékét. Ügyeljünk arra, hogy forró teába ne keverjük, csak akkor, amikor már kissé lehűlt, mert így a méz megőrzi minden tápértékét. A mézet ősztől kora tavaszig célszerű fogyasztani, mert védelmet biztosíthatunk vele a meghűléses megbetegedések ellen. Hazánkban sajnos lényegesen kevesebb az egy főre jutó mézfogyasztás, mint a világ más országaiban, pedig a magyar méz ízében és összetételében is a legjobbak közé tartozik. Olyan mézet vásároljunk, amelynek címkéjén szerepel a termék származási helye és a méhész neve.



Forrás: Házipiatika
 
 
0 komment , kategória:  okosságok  
Ennyi mindenre jó a használt teafilter
  2015-10-15 15:55:59, csütörtök
 
  A tA legtöbben filteres teát készítenek, a filtert pedig a szemétbe dobják - pedig több dologra is felhasználhatjuk!

A gyógynövény vagy gyümölcsteákat használhatjuk tészták, gabonakásák vagy rizs ízesítésére. Mielőtt beletennénk őket a vízbe, hagyjunk benne rövid ideig ázni a teafiltert, majd távolítsuk el, és készítsük el a tésztát, gabonafélét, rizst a szokásos módon. Az íz ugyan nagyon enyhe lesz, de kellemes változatosságot jelenthet, és különösen érdemes kipróbálni édes ételek készítésénél.

Tegyük a használt teafiltert a hűtőszekrénybe, a szemetestartályba vagy a hamutartókba, a filterek segítségével ugyanis könnyen és gyorsan semlegesíthetjük a kellemetlen szagokat.

Hasonlóképpen, ha valamiért kellemetlen szagú a kezünk (például fokhagyma- vagy halpucolás miatt), bontsunk szét egy használt teafiltert, majd a tartalmával alaposan dörzsöljük át a kezünket. Ez nemcsak a rossz szagokat távolítja el, hanem le is radírozza az elhalt hámsejteket a bőrünkről és a vérkeringést is felpezsdíti. Így ráadásul a bőr simább, selymesebb és fiatalosabb kinézetű lesz.

Tegyünk néhány használt teafiltert egy kád meleg vízbe, hogy frissítő, ápoló fürdőt kapjunk. A teában található antioxidánsok segítenek megvédeni a bőrünket a környezet káros hatásai miatt kialakuló oxidatív stressztől. Ha gyógynövénytea filterét használjuk, azzal a hangulatunkon is javíthatunk (a kamilla például relaxáló, stresszoldó hatású).


A kellemetlen szájszag ellen is használhatjuk a használt teafiltereket: áztassuk őket forró vízbe (tulajdonképpen készítsünk egy második, gyengébb teát), hagyjuk kihűlni, majd ezt alkalmazzuk fogmosás után, szájvíz helyett. A teában található vegyületek segítenek elpusztítani azokat a baktériumokat, melyek a kellemetlen szájszagért is felelősek. Emellett, a teából készült "szájvíz" nem tartalmaz alkoholt, mint sok kereskedelemben kapható szájöblítő - az alkohol ugyanis szárító hatású, a száraz szájnyálkahártya pedig a kellemetlen lehelet egyik okozója.


Egy lapos edénybe tegyünk forró vizet, tegyük bele a használt teafiltereket, majd hagyjuk benne addig, míg a víz kellemesre nem hűl. Ebbe áztassuk a lábunkat 10-15 percig (a kibontott filterek tartalmával le is radírozhatjuk a lábunkat). Ezzel a módszerrel puhábbá, ápoltabbá tehetjük a lábainkat, és a kellemetlen szagoktól is megszabadulhatunk.


Tegyünk a hűtőszekrénybe néhány használt teafiltert. Feküdjünk le, és tegyük a hideg filtert a szemünkre. Ezzel gyorsan felfrissíthetjük a tekintetünket és megszüntethetjük a szem körüli terület puffadtságát, a teában (elsősorban a fekete teában) található tanninok ugyanis összehúzzák a vérereket, így csökkentik a duzzanatot. Hasonlóképpen, a hűtőszekrényben tartott használt teafilter a zúzódások, horzsolások gyógyulását is meggyorsíthatja.

A teában található vegyületek segítenek lebontani a zsírokat, ez a tulajdonság pedig a segítségünkre lehet a takarításban is. Egyszerűen dörzsöljük át a felületek a teafilterrel, majd töröljük át mikroszálas törlőkendővel. A teának ráadásul enyhe antibakteriális hatásai is vannak.


Forrás: hazipatika
 
 
0 komment , kategória:  okosságok  
Szórj szódabikarbónát az ágyadba!
  2015-09-23 12:37:30, szerda
 
  Szórj szódabikarbónát az ágyadba! Meg fogsz döbbenni, hogy miért!

Azt már mindannyian tudjuk, hogy a szódabikarbóna egy igazi csodaszer, ami mind az egészségben, mind a takarításban képes igazi csodákat művelni. Az azonban mindenkit meg fog döbbenteni, hogy miért használjuk az ágyunkban.

A szódabikarbóna kiválóan alkalmas a lúgosításra, a baktériumok és vírusok kiűzéséré, a kertészkedésben, valamint különböző háztartási praktikákban is. A hálószobánkban is csodákat művelhetünk vele, ami képes egy elég hosszadalmas és fárasztó dolgot kiváltani.

Ha az ágyunkon lévő matracot beszórjuk szódabikarbónával, kiválóan felfrissíti azt, megszabadít a matracban megbújó poratkáktól és szennyeződésektől. A jó és illatú ágyhoz és a megfelelő higiéniához nem elég, ha rendszeresen tiszta ágyneműt cserélünk, a legtöbb szennyeződés ugyanis a matracban lapul. Emiatt lehetünk asztmásak, kialakulhatnak bőrbetegségeink és lehetnek más, egészségügyi problémáink is. A matracra szórt szódabikarbóna nem csak a tisztításban segít, hanem a szagok előzésében is.

Vedd le a matracodról az összes ágyneműt, majd szórj rá szódabikarbónát. A kezed segitségével dörzsöld bele finom mozdulatokkal és hagyd így két órán át. Végül vedd a porszívót és porszívózd ki. Te is meg fogod látni, hogy mennyivel frissebb, illatosabb és tisztább lesz tőle a matracod, a szódabikarbóna apró szemcséi ugyanis magukba szívják majd a szennyeződéseket.

A fenti módszert nem csupán a matracok esetében használhatjuk, kiválóan alkalmas lehet a cipők szagtalanításához is. Ugyanúgy kell alkalmazni, mint az ágy esetében. A szemetest is jól szagtalanítja, valamint a hűtőszekrényt is.

Szerző: tudasfaja.com
 
 
0 komment , kategória:  okosságok  
A szódabikarbóna 5 praktikus felhasználási módja, amire eddi
  2015-03-24 08:37:27, kedd
 
  A szódabikarbóna 5 praktikus felhasználási módja, amire eddig nem is gondoltál volna!

Mindenki számára ismert már a szódabikarbóna egészségügyi és háztartási pozitív hatása. Használjuk kályhát, csempét, hűtőt pucolni, segítségével el tudjuk távolítani a penészt és a kellemetlen szagokat, de tisztítókúra részét is képezheti.

Az alábbiakban nézzünk 5 igencsak praktikus tanácsot, amivel nagyban megkönnyíthetjük életünket.

1. Táplálja a növényeket

Egy evőkanál szódabikarbónát oldjunk fel egy liter vízben, majd ezzel öntözzük a növényeinket. Értékes tápanyagokhoz juttatjuk, szebben fognak virágozni, és leveleik is fényesebbek lesznek. A szódabikarbóna segítségével hatékonyabban megszabadulhatunk a kórokozóktól.

2. Égési seb kezelésére

Sokkal hamarabb gyógyul az égési seb, ha egy tálba jeget teszünk, felöntjük egy kevés hideg vízzel, majd a jeges vízbe szódabikarbónát szórunk. Mártsunk bele egy pamutruhát, és ezzel borogassuk a sebet.

3. Szájápoló

Szájvíz helyett alkalmazhatjuk, hiszen sokkal egészségesebb. Tegyünk egy pohár vízbe egy kanál szódabikarbónát, és ezzel öblögessük a szánkat, gargarizáljunk is vele, hogy a garatot is megtisztítsuk. Megszabadulunk a kórokozóktól és fertőtlenít is.

4. Puhítja a húst

A vastagabb szelet húsokat nem muszáj klopfolnunk. Kenjük be jó vastagon szódabikarbónával mindkét oldalát, majd tegyük a hűtőszekrénybe. Ezután vegyük ki, mossuk le, és már süthetjük is. Puha és omlós lesz klopfolás nélkül is.

5. Páraelszívó

Töltsünk meg egy zoknit félig szódabikarbónával, bogozzuk meg, majd tegyük egy olyan szekrény polcára, amely párásodásra, penészedésre hajlamos. A szódabikarbóna magába szívja a nedvességet.

http://twice.hu/
 
 
0 komment , kategória:  okosságok  
Nincs hatásosabb arckozmetikum a sütőtöknél
  2014-10-08 10:47:16, szerda
 
  Hagyjunk fel a méregdrága arckozmetikumok és arcpakolások vásárlásával, amelyek legtöbb esetben nem is használnak, és próbáljunk olyan természetes szövetségest keresni, ami jó esetben, a kertünkben is megterem. A sütőtök egyike e szövetségeseknek, hisz rövid idő alatt csodákat tehet az arcunkkal.

Arcradír: konyharobottal mixeljük össze a tökmagokat addig, amíg a massza finom, szemcsés lesz. Ne dobjuk ki a nagyobb darabokat sem, hisz jót tesznek a bőrnek. A nagyobb hidratáció érdekében a masszához adjunk 3 kanál mézet és 5 kanál fahéjolajat, aminek antibakteriális hatása van. Kenjük be az arcunkat, majd hagyjuk 10 percig a maszkot, ezután mossuk le.

Relaxációs maszk: vágjunk egy szelet tököt, távolítsuk el a héját és a magokat, majd turmixoljuk össze. Az így kapott masszát vigyük fel az arcunkra és hagyjuk 10-15 percig, hogy dolgozzon. A tök számos olyan vitamint tartalmaz, ami jótékony hatással van a bőrre. A kezelés felér egy spa élménnyel, holott otthon vagyunk.

Maszk száraz bőrre: keverjünk össze egynegyed adag sütőtökpürét egy tojással és egy kanál tejjel. A masszát vigyük fel az előre lemosott arcra, és hagyjuk 10 percig száradni. A maszkot langyos vízzel távolítsuk el, majd kenjük be az arcunkat hidratáló és bőrnyugtató krémmel. A kezelés eltávolítja az elhalt sejteket, és az arcunk felfrissül.

Ránctalanító maszk: a sütőtök olyan enzimeket tartalmaz, amelyek segítenek megelőzni a ráncok kialakulását. Vegyünk egynegyed kanál kukoricadarát, két kanál frissen passzírozott áfonyát, egy kanál sütőtökpürét és két kanál mézet. A masszát kenjük fel az arcunkra, és két perc után bő vízzel mossuk le.
filantropikum-oldaról
 
 
0 komment , kategória:  okosságok  
Mossunk vagy ne szappannal arcot?
  2014-09-16 16:03:13, kedd
 
  Az arcápoláshoz hozzátartozik, hogy naponta, legkevesebb két alkalommal ajánlott megtisztítani az arcbőrt. Fontos, hogy az elhalt hámsejteket, a nap során ránk ragadt port és koszt, amely szó szerint lerakodik bőrünkön, megfelelő módon eltávolítsuk.

A szakértők szerint erre jó a szappan is, de vigyázat, nem mindegyik alkalmas a feladatra. Egy olcsóbb, hagyományos kézi szappan több kárt okozhat, mint hasznot, hiszen mosakodás után pár perccel könnyen előfordulhat, hogy az arcbőr csúnyán kiszárad, kicserepesedik, a bőr veszíteni fog a rugalmasságából is.

A dermatológusok azt ajánlják, hogy ha már szappannal tisztítjuk arcunkat, akkor érdemes olyan készítményt választani, amely hidratálja a bőrt, a csomagoláson figyeljünk a soap free és a sans savon feliratokra. Sok nő arclemosót használ, ezzel távolítja el legtöbbször a sminket, de viszont az arcbőr fertőtlenítése így elmarad, hiszen a lemosók nem tisztítanak.

Az arcbőr pH-értéke 5,5 körüli szokott lenni, ez pedig kissé savas értéket jelent. Egy hagyományos szappan általában lúgos, amely elérheti a 10-es pH-értéket. Ez a kombináció viszont problémát okozhat, hiszen megnőhet az esélye annak, hogy ekcéma, gombás fertőzés, vagy gyulladásos pattanások alakuljanak ki az arcon, amelyet biztosan senki sem szeretne magának.
filantropikum -oldalról
 
 
0 komment , kategória:  okosságok  
Nincs hatásosabb arckozmetikum a sütőtöknél
  2014-09-05 09:55:43, péntek
 
  Hagyjunk fel a méregdrága arckozmetikumok és arcpakolások vásárlásával, amelyek legtöbb esetben nem is használnak, és próbáljunk olyan természetes szövetségest keresni, ami jó esetben, a kertünkben is megterem. A sütőtök egyike e szövetségeseknek, hisz rövid idő alatt csodákat tehet az arcunkkal.

Arcradír: konyharobottal mixeljük össze a tökmagokat addig, amíg a massza finom, szemcsés lesz. Ne dobjuk ki a nagyobb darabokat sem, hisz jót tesznek a bőrnek. A nagyobb hidratáció érdekében a masszához adjunk 3 kanál mézet és 5 kanál fahéjolajat, aminek antibakteriális hatása van. Kenjük be az arcunkat, majd hagyjuk 10 percig a maszkot, ezután mossuk le.

Relaxációs maszk: vágjunk egy szelet tököt, távolítsuk el a héját és a magokat, majd turmixoljuk össze. Az így kapott masszát vigyük fel az arcunkra és hagyjuk 10-15 percig, hogy dolgozzon. A tök számos olyan vitamint tartalmaz, ami jótékony hatással van a bőrre. A kezelés felér egy spa élménnyel, holott otthon vagyunk.

Maszk száraz bőrre: keverjünk össze egynegyed adag sütőtökpürét egy tojással és egy kanál tejjel. A masszát vigyük fel az előre lemosott arcra, és hagyjuk 10 percig száradni. A maszkot langyos vízzel távolítsuk el, majd kenjük be az arcunkat hidratáló és bőrnyugtató krémmel. A kezelés eltávolítja az elhalt sejteket, és az arcunk felfrissül.

Ránctalanító maszk: a sütőtök olyan enzimeket tartalmaz, amelyek segítenek megelőzni a ráncok kialakulását. Vegyünk egynegyed kanál kukoricadarát, két kanál frissen passzírozott áfonyát, egy kanál sütőtökpürét és két kanál mézet. A masszát kenjük fel az arcunkra, és két perc után bő vízzel mossuk le.
 
 
0 komment , kategória:  okosságok  
15 meglepő felhasználási módja a hidrogén-peroxidnak
  2014-07-29 12:05:49, kedd
 
  Ez a halványkék színű folyadék, híg oldatban színtelen, gyenge sav, voltaképpen egy erős oxidálószer. A legtöbbünknek a hidrogén-peroxidról a hajszőkítés, illetve a fog fehérítés jut eszünkbe, de még számtalan más területen is segítségünkre lehet.

Megjegyzés: A lenti tippeknél 3%-os hidrogén-peroxidot használj


Konyha

Tisztítsuk meg a falapítót

Egy használt, alaposan összevagdosott falapító remek búvóhely a baktériumok számára. Használjuk az olcsó hidrogén-peroxid és az ecet erejét a hatékony fertőtlenítésre.

Segít a gombatenyésztésben

Hihetetlen, de valóban elősegíti az úgynevezett osztriga gomba növekedését, amelynek zsákját a hűtőben kell tárolni.

Zöldségek tisztítása

Tegyünk 3 százaléknyi hidrogén-peroxidot egy vízzel teli szórófejes flakonba, majd fújjuk be a zöldségeket és hagyjuk 5 percig, hogy elpusztítsa a baktériumokat. Ezután öblítsük le a zöldségeket.

Mosogatószivacs tisztítása

A mosogatószivacson millió baktérium telepszik meg egy idő után. Egy üvegben vegyítsünk össze hidrogén-peroxidot és meleg vizet fele-fele arányban, majd öntsük rá a szivacsunkra és hagyjuk állni 15 percet. Ezután alaposan öblítsük le a szivacsot.



Foltok ellen

Vörösbor-folt ellen

Vegyítsünk össze fele-fele arányban hidrogén-peroxidot és mosogatószert, majd a vegyületet tegyük rá a foltra, jól dörzsöljük be, majd langyos vízzel mossuk át a területet és szárítsuk meg végül a textíliát.




Izzadságfoltok ellen

Sokat verejtékezünk, ami nyomot hagy a kedvenc ruhánkon? Ide kell 2 adag mosogatószer, amelyhez 1 adag arányba öntsünk hidrogén-peroxidot. Tegyük a foltra, hagyjuk egy órát hatni, majd hideg vízben öblítsük ki a ruhánkat.

Vérfolt ellen

A hidrogén-peroxidnak fehérítő hatása van. Ezért a rossz helyre cseppent vérfoltok ellen is hatásos. Öntsünk egy kis adagot a foltra, majd súroljuk, öblítsük ki. Lehet, hogy elsőre nem fog eltűnni a folt, ezért még meg kell ismételni a műveletet párszor.

Kőpadló, csempe tisztításra

Sokszor makacs piszkok, szennyeződések jelennek meg a padlón. Ezért liszttel keverve készítsünk hidrogén-peroxidos masszát. Tegyük rá, majd hagyjuk egész éjszaka állni, reggel pedig távolítsuk el a masszát és ezzel a folttól is megszabadulunk.

Egészség és szépségápolás

Körömfehérítő

Divat a francia manikűr, de nem kell sok pénzt fizetni ezért, hiszen ezt a hidrogén-peroxid segítségével is elvégezhetjük.

Megfázás ellen

Kicsit furán hangzik, de ha minden reggel mindkét fülünkbe cseppentünk egy csepp hidrogén-peroxidot, akkor megelőzhetjük a hűlést.

Fogfájás ellen

Fele víz és fele hidrogén-peroxid arányban készítsünk szájöblítő vizet, amely megöli a baktériumokat és a fogakat is fehéríti, és ráadásul a fogfájás ellen is hatékony lehet.

takaritas

Tisztítás

Fertőtlenítsük az aprító pultot

Csak annyi dolgunk van, hogy ráfújjunk az oldatból a pultra, pár percig hagyjuk állni, majd töröljük ezután fényesre.

A csillogó vécécsészéért

Csak öntsük bele egy adagnyi hidrogén-peroxidot a vécébe. Hagyjuk félórát állni, majd sikáljuk ki egy kicsit.
Tartsuk tisztán a hűtőt is

A hidrogén-peroxid nem mérgező, ezért bátran kitörölhetjük a hűtőnket.

Penész ellen

Vessük be a makacs penészfoltok ellen. Nem bánjuk meg.
filantropikum
 
 
0 komment , kategória:  okosságok  
4 reggeli gondolat, hogy ne bal lábbal induljon a napod
  2014-07-18 12:47:00, péntek
 
 
Nem könnyű a hétköznapok taposómalmában helytállni, de ha tudatosan pozitív dolgokra irányítjuk gondolatainkat ébredéskor, akkor egy idő után eljuthatunk arra a szintre, hogy képesek leszünk arra, hogy a napi problémákat sikeresen átvészeljük. Íme, négy ötlet, kezdődjön a gondolati gyakorlómunka

Tervezzük el reggel, hogy mi fogunk csinálni aznap
Ébredés után kicsit vetítsük előre azokat a teendőket, legyenek azok munkahelyiek, vagy otthoniak, hogy mit akarunk elvégezni. Ez már ad egy egyfajta energiát egész napra és ha a kitűzött célt sikerrel véghez vittük, akkor sokkal jobban fogjuk érezni magunkat a nap végén.

Hálával kezdjük a napot
A hála egy olyan ajándék, amit mindenkinek használnia kell, csak annyi a dolgunk vele, hogy egy kicsit le kell ülni és gondolkodni azon, hogy milyen jó, hogy nem vagyok beteg, nem egy kórházban ébredtem, van víz, így zuhanyozhatom egy jót mielőtt munkába indulok, és netán vár a párom egy finom reggelivel. Ezek a fontosak.

Gondoljunk a szeretteinkre
Egy 2012-ben végzett kutatás rávilágított arra, hogy azok az emberek, akik ébredés után azokra a személyekre gondolnak, akiket szeretnek, sokkal jobb lesz a közérzetük, kevésbé fognak a negatívumokra gondolni. Érdemes felidézni a családtagokkal, barátokkal töltött kellemes időket is, a pozitív emlékek pozitív érzéseket generálnak.

Nem gondoljunk semmire
Próbáljuk ki, hogy ébredés után nem gondolunk semmire, csak csendre figyelünk. Ez segíteni fog később a kreativitásunk növelésében.
 
 
0 komment , kategória:  okosságok  
Gyógynövényes sampon házilag-olcsó és hatékony!
  2014-06-09 18:14:36, hétfő
 
 
Miért nem csillog, miért nem selymes és hullámos, miért egyenes?
Fésülgetjük, ,,sütjük", szárítjuk, lakkozzuk, zselézzük, olykor minden eredmény nélkül.

Nem újdonság, ha azt mondjuk: a szép hajkorona ápolást igényel. Segítségként összegyűjtöttünk néhány egyszerű tanácsot, tippet, melyeket jó szívvel ajánlunk.

Első lépésben mindjárt jó hírrel kezdjük. Ha saját sampont készítünk, egyrészt olcsóbb lesz, mint az üzleti, másrészt hatékonyabb, ugyanakkor biztosak lehetünk abban is, hogy természet- és bőrbarát anyagokkal ápoljuk hajkoronánkat.

Vásároljunk natúr, jó minőségű folyékony szappant. Igen. Folyékony szappant, már csak azért is, mert az üzletben vásárolt samponok alapja is ez (jó esetben). Ha az apróbetűs részben sem találtunk semmi kivetni való, gyanús kémiai anyagot, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a készülő samponunk akár babasampon is lehet.

Íme az alaprecept!

Hozzávalók

2 dl natúr folyékony szappan, 1-2 dl gyógynövényes víz (az elkészítését lásd lejjebb), 1 kávéskanálnyi hordozó olaj, 20-25 csepp illóolaj

Először is készítsük el a gyógynövényes teát. Forró vízbe tegyünk 1 evőkanálnyi szárított gyógynövényt, fedjük le. Hagyjuk ázni 1-2 órát, majd szűrjük le. Közben a folyékony szappanhoz adjuk hozzá az illóolajakat és a hordozó olajat, óvatosan keverjük össze. A végén adjuk hozzá a gyógynövényes infúziót és tegyük egy tégelybe. Hűtőben néhány hétig eláll. Használat előtt rázzuk össze.

Az alaprecept után nézzük, hogyan tudunk testre, azaz hajra szabott sampont készíteni. Először is a gyógynövények lehetnek frissek vagy szárazak. Ha az előbbit használjuk, az alapreceptben megadott mennyiség minimum dupláját számoljuk.

Javasolt gyógynövények

Körömvirág, kamilla, fekete nadálytő, levendula, citrom vagy narancshéj, csalánlevél, diólevél, mezei zsurló, oregánó, útifű, rózsaszirom és/vagy a levelek, rozmaring, zsálya, kakukkfű...

A kamillát hagyományosan világos hajra, a rozmaringot és a diót sötét hajra javasolják. Ha virágos illatú samponra van szükségünk, akkor használjuk bátran a rózsát, ibolyát, levendulát, illetve más virágok teáját és illóolaját.

Ha gyógynövényes sampont szeretnénk (zsíros, korpás hajra), akkor a csalán, a rozmaring, kakukkfű és az oregánó a jó megoldás, illóolaj tekintetében pedig különösen a teafa. Ezeket a gyógynövényeket a jobb hatás érdekében vegyíthetjük.

A fekete nadálytő és a körömvirág ápolja a fejbőrt, a rozmaring és a zsurló erősíti, frissíti a hajhagymákat, vagyis hajhulláskor jó szolgálatot tehetnek. A levendula enyhíti a viszketést.

Hordozó olajok

Az úgynevezett hordozó olajok nem csupán táplálják, de hidratálják is a fejbőrt, ezért érdemes a samponunkba tenni. Száraz haj esetén többet, zsíros haj esetén picit kevesebbet.

Javasolt olajok

Avokádó olaj, olívaolaj, jojoba olaj, édes mandula olaj, kendermagolaj

Illóolajok

Illóolajokat nem csupán az illat miatt, hanem a bennük lévő hatóanyag miatt is érdemes használni. Minden esetben figyeljünk oda a minőségre. Használatakor legyünk különösen óvatosak, ha terhesnek vagy szoptató kismamának szánjuk a sampont. Az illóolajok kombinációinál jó, ha tudjuk: kezdőként ne keverjünk 2-3 illatnál többet egy készítménybe. Biztos siker, ha gyümölcsillat-, virágillat- vagy friss illatkompozíciókat készítünk.

Javasolt illóolajok

Geranium, rozmaring, citrom, narancs, grapefruit, szantálfa, fodormenta,teafa, bergamot, jázmin, Ylang Ylang, levendula, borsmenta, rózsa

Ideális esetben a hajmosást követi az ecetes öblítés. Egyrészt visszaállítja a haj PH-értékét, lágy és csillogó hajat kapunk, másrészt az esetleges sampon maradványtól is megszabadulunk.

Ha kedvünk van, készíthetünk levendula- vagy rózsaecetet, de a legegyszerűbb módszer a sima vagy a sokak által használt almaecet. Egy kis flakont megtöltünk félig ecettel, majd vízzel és ráspricceljük a hajunkra. Áttöröljük és kész a csillogó hajkorona. Az ecetszag miatt sincs ok az aggodalomra, néhány perc alatt elillan. Egy próbát megér, igaz?

Végezetül még egy apróság. Ne felejtsük, ezek a samponok nagyon jól bevethetők tusfürdőként is.

Jó időtöltést, szép hajat kívánunk!

Forrás: tudnodkell.info, sokszinuvidek.hu
 
 
0 komment , kategória:  okosságok  
     2/8 oldal   Bejegyzések száma: 75 
2017.03 2017. április 2017.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 69 db bejegyzés
e év: 473 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 140
  • e Hét: 692
  • e Hónap: 12079
  • e Év: 49827
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.