Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/15 oldal   Bejegyzések száma: 146 
Kedves ! Mandulagyulladás kezelése gyógynövényekkel
  2018-01-21 09:39:00, vasárnap
 
  A nyelési nehézségekkel, lázzal járó betegség hamar ledönt a lábunkról. Lássuk, miként enyhíthetjük a fájdalmat természetes hatóanyagokkal!

A torokmandulák gyulladását (angina tonsillaris, tonsillitis) rendszerint baktérium okozza. A mandulák más nyirokmirigyekkel együtt képezik a garat-nyirokgyűrűnek nevezett “védőkaput". Ez alapesetben hatékony védelmet jelent a kórokozókkal szemben: megsemmisíti őket, és értesíti az immunrendszert a behatolókról. Ám ha a szervezet és az immunrendszer valamilyen okból gyenge, a gyűrű alkotta védőfal megtámadható. A betegség cseppfertőzéssel terjed, és gyakran érint óvodás- és iskoláskorú gyermekeket.

Mandulagyulladás tünetei
Torokfájás nyelési nehézségekkel, vörös és duzzadt mandulák, amelyek torokszorulás érzését keltik. Hirtelen fellépő magas láz, fejfájás, szájszag és hányás léphet fel. A mandulákon fehéres-sárgás lepedék vagy foltlátható. A mandulagyulladást néha nátha, kötőhártya-gyulladás és köhögés kíséri, ami rendszerint vírusfertőzés következménye.


Orvoshoz kell fordulnunk magas láz, rossz közérzet esetén, ha a betegség súlyosbodik, vagy ha az átmeneti javulást hirtelen magas láz követi. Orvosi kezelés esetén sürgősen javallott a streptococcus-gyorsteszt elvégzése, amely lehetővé teszi a kórokozó elleni célzott terápiát.

Lehetséges szövődmények: ha streptococcus okozza a betegséget, és nem kezelik megfelelően, olyan súlyos szövődményekkel számolhatunk, mint reumás láz, vesegyulladás, szívbelhártya-gyulladás és ízületi gyulladás.


Természetes gyógymódok mandulagyulladásra
Az orvosi kezelés mellett készítsünk teát az alábbi gyógynövények egyenlő arányú keverékéből: vasfű, kerti sarkantyúka, zsálya, kasvirág és kakukkfű. Naponta 3-szor 1 csészényit fogyasszunk.
Naponta 3-szor 3-5 csepp propolisz tinktúrát keverjünk el 1 teáskanál mézben, és lassan szopogassuk el.

Gargalizáljunk és inhaláljunk, ezúttal nyitott szájjal, kamilla, zsálya vagy kakukkfű erős forrázatával.
Gargalizáláshoz többek között eukaliptusszal, zsályával, kakukkfűvel vagy borsmentával, fahéjjal, szegfűszeggel készült termékeket alkalmazzunk, de kaphatók szájon át szedhető szerek is, melyek alapját a kasvirág, a zilizgyökér, a kamilla, a tölgyfakéreg adja. Cseppek formájában is kapható szer, izlandi zuzmóval.

Ágynyugalom, megfelelő szellőztetés mellett.
Folyadékfogyasztás: sok meleg víz vagy enyhe gyógytea.
Link
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Gyermekláncfű: tisztít epét, májat
  2017-12-11 09:52:07, hétfő
 
  Friss levelét keverjük salátába!

Ezer néven ismerjük, gyermekként csokrot kötöttünk, láncot fontunk belőle, bóbitáját levegőbe fújtuk, de csak kevesen gondolunk élelemként vagy gyógynövényként rá. Nézzük milyen jó hatásai ismertek a gyermekláncfűnek!

Gyermekláncfű: ismerjük meg!
A pitypang vagy gyermekláncfű (Taraxacum officinale) fészkesvirágzatú, levélrózsás növény. Vadon évelő, termesztésben, hajtatásban azonban tenyészideje legfeljebb másfél év. Vastag, húsos, kívül vörös, belül fehér, 15-20 cm-es gyökere és sokfejű gyöktörzse van, amely minden egyes ágából tőlevélrózsát és több, egyfészkű, csöves tőkocsányt fejleszt. Levelei üde zöld színűek, 10-20 cm hosszúak, fogazottak, a nyélre hosszan lefutók. A virágok aranysárgák, csak napos időben nyílnak, tavasszal és kora nyáron, de másodvirágzásként ősszel is. Szívós, nagy alkalmazkodó képességű, mindenfelé gyakori, szántókon, gyümölcsösben, rét-legelőn, gyepterületen, parkokban, utak szélén, kertekben. Ha a növényt bármelyik részén felsértjük, keserű ízű, fehér tejnedvet ereszt.
Gyógynövényként ősszel és tavasszal gyűjtik a növény levelét, föld feletti részét és gyökerét. 1613-tól már ismert zöldségnövényként írták le. Ha nincs is túl nagy élelmezési jelentősége, de Nyugat-Európában, főként Franciaországban ma is termesztik és fogyasztják, halványítva (vagyis a leveleit fényhiányos körülmények között növesztve) vagy anélkül.

Gyermekláncfű gyógyhatása
A pitypangot a benne lévő keserűanyagok miatt hasznos gyógynövényként tartjuk számon. Gyökerét ősszel és tavasszal, levelét áprilistól júniusig, az egész növényt gyökérrel tavasztól őszig gyűjtjük.



Hivatalos drog

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a szárított gyökér, továbbá a szárított hajtás és gyökér keveréke hivatalos. Az ESCOP-monográfiák között a gyermekláncfű levele és gyökere található!

Növeli az étvágyat, az erőnlétet, javítja az emésztést (enyhe hashajtó), gyulladáscsökkentő hatása is van. Hatóanyagai epe- és májbántalmak,zsíranyagcsere-problémák esetén jótékony hatással vannak a szervezetre. A belőle főzött tea vizelethajtó és vértisztító, serkenti a máj és a vesék aktivitását, szél- és vízhajtó hatású. Csökkenti a vérzsírt, oldja a koleszterint. Vércukorszintet csökkent, cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása. Reumás panaszok, köszvény, fájó ízületek esetén gyökerének főzetét borogatásra ajánlják.

Az étkezési célokra is használt levele gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, így például béta-karotin, C-, B1- és B2-vitamin, kálium, vas, kalcium, magnézium, foszfor is van benne.


Gyermekláncfű felhasználása
A vadon termő pitypangból, a tőlevélrózsa fiatal leveleiből saláta és főzelék készülhet. A levelek virágzáskor tartalmazzák a legtöbb C-vitamint. Salátának sós-ecetes páccal készítsük el, a hozzáadott kevés olaj jól kiegészítheti aromáját. A levélrózsák közepén lévő bimbókezdemények szintén fogyaszthatók, ízük és felhasználhatóságuk a kelbimbóhoz hasonlít; az endíviasalátához hasonlóan lehet elkészíteni, különösen a citromos, olajos pitypang ízletes.

Gyógyteát a forrázott, száraz levélből vagy a főzött gyökérből készíthetünk. Májpanaszok esetén a gyökérből készült teát igyuk naponta egy csészével, reggeli előtt, két héten keresztül. Utána tartsunk egy hét szünetet, majd újabb hét napon át folytassuk a kúrát. Vese- és hólyagbántalmakra egy hétig kell inni napi egy csészével. Cukorbetegségre napi egy, vagy súlyosabb esetben két csésze tea fogyasztása javasolt étkezés után. Egy hónapig tartó rendszeres fogyasztása után be kell iktatni egy-két hét szünetet, utána lehet folytatni. Általános tisztításra a levélből készült teát igyák, egy hétig naponta egy csészével, minden második hónapban megismételve ezt a kúrát.

Külsőleg: szépítőszernek is használják. Tejnedve szeplők halványítására, ránctalanításra is alkalmas.

Tippek-tanácsok
Jó tudni, hogy a pitypang tejszerű nedve nagyobb mennyiségben mérgezési tüneteket okozhat - ezért a zsenge leveleket szár nélkül fogyassza inkább.

Kiskerttulajdonosoknak érdemes kísérletezni a pitypang nevelésével, mert halványított levelei éppen a friss zöldségfélékben legszegényebb téli hónapokban, októbertől áprilisig szedhetőek.

Pitypang vagy gyermekláncfű?
A gyermekláncfű egyike a legtöbb névvel bíró növényeinknek: a magyar nyelvterület minden részén más-más népies névvel tisztelik. Így például nevezik asszonyhűség, barátfej, békasaláta, bimbófű, buborékfű, ebtej, éjjeli lámpa, férfihűség, gyermekláncfű, hányóra, kácsavirág, kákics, kikirics, kislibavirág, kopaszbarát, kotlóvirág, kutyatej, lámpavirág, láncfű, láncvirág, májusi virág, női hűség, oroszlánfog, pampula, papatyi virág, papvesszeje, pilisfű, pimpam, pimpamparé, pimpimparévirág, pimpó, pipevirág, pippang, pongyola pitypang, pitypang, récevirág, sárvirág, Szent János füve, tyúkvirág, vénasszonyvirág, zsibavirág néven is.

Link
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Ennek a fűszernövénynek a szagolgatása 75%-kal javíthatja a
  2017-08-25 10:45:33, péntek
 
  Ennek a fűszernövénynek a szagolgatása 75%-kal javíthatja a memóriádat!

Az agy számára fontos fehérjét biztosít, így nagyon hatékonyan serkenti az agyi vérkeringést!



A rozmaring, fásodó szárú, örökzöld évelő illatos, tűszerű levelekkel és apró fehér, rózsaszínű, lila vagy kék virágokkal. Az egészségre gyakorolt számos pompás hatásáról közismert. Nem véletlen, hogy évszázadok óta egyike a népi gyógyászatban leggyakrabban felhasznált gyógynövényeknek. Számos irodalmi mű is megörökíti a rozmaring érdekes tulajdonságait, köztük Shakespeare legismertebb tragédiája, a Hamlet: 'Itt egy rozmarinszál az emlékezetre: kérlek, édes rózsám, hogy jussak eszedbe...'

A rozmaring jótékony hatásai között tartjuk számon a következőket: javítja a memóriát és a közérzetet, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal bír, védi az immunrendszert, serkenti a vérkeringést, méregteleníti a szervezetet, védi a szervezetet a bakteriális fertőzésekkel szemben, késlelteti az öregedést, továbbá gyorsítja számos bőrbetegség gyógyulását.

Különböző tanulmányok kimutatták, hogy a rozmaringban található karnozinsav képes felvenni a harcot olyan toxikus anyagokkal, amelyek az agyi funkciók frissességét befolyásolják. A rozmaring természetes összetevői értékes fehérjéket biztosítanak az agy számára, amelyek pozitívan hatnak a döntéshozó folyamatokra. Javítják a sérült DNS-ek és sejtek működését. Elősegítik továbbá az acetilkolin lebomlását; ez a kémiai anyag serkenti az emlékezőképességért és az interperszonális kommunikációért felelős sejtjeink működését.

Egy tudományos kísérlet során a vizsgált alanyok egyik csoportja rozmaring illóolajat kapott szagolgatni. Az eredmény figyelemre méltó volt: a csoport tagjai 60-75%-kal nagyobb eséllyel emlékeztek vissza különböző dolgokra, mint az a csoport, akik nem kaptak az illóolajból.

A rozmaring egészségre gyakorolt jótékony hatásai

Memóriajavító - A rozmaring egyik legkorábban dokumentált gyógyászati felhasználásának célja a kognitív képességek serkentése volt: a feljegyzések szerint a rozmaring szagolgatása 75%-kal javíthatja a memóriát és fokozhatja az intelligenciát, valamint a koncentrálóképességet.

Stresszoldó - A rozmaring jellegzetes illata már önmagában javítja a hangulatunkat, kitisztítja az elménket és a gondolatainkat. Enyhíti a stresszt és a szorongást a krónikus szorongásban vagy stresszhormon-egyensúlyhiányban szenvedőknél. Belsőleg vagy külsőleg, a bőrön való alkalmazása esetén hasonló hatást vált ki. Az aromaterápiában a rozmaring illóolajat hasonló célokra használják.

Immunrendszer-erősítő - A rozmaring antioxidáns, gyulladásgátló és antikarcinogén aktív komponensei az immunrendszert veszélyeztető, a szervezetet károsító különböző betegségekkel és kórokozókkal veszik fel a harcot. Az antioxidáns vegyületek mintegy másodlagos védelmi vonalat képeznek a szervezet saját immunrendszere mögött; a rozmaring pedig ezekből a hatékony vegyületekből - úgy mint rozmarinsav, kávésav, betulinsav, karnozin stb. - jelentős mennyiséget tartalmaz.

Antibakteriális szer - Mintha a rozmaring általános immunerősítő hatása nem lenne önmagában is elég, a növény kifejezetten hatásos a gyomrot támadó bizonyos bakteriális fertőzésekkel szemben. A H. pylori baktérium egy gyakori és igen veszélyes kórokozó, amely gyomorfekélyt okozhat. Kimutatták, hogy a rozmaring gátolhatja a kialakulását. Hasonlóképpen, a rozmaring hatásos lehet a Staphylococcus fertőzések megelőzésére, amelynek évente százezrek esnek áldozatul világszerte.

Gyomornyugtató - A rozmaringot a különböző kultúrák hagyományosan a különböző gyomorbántalmak, úgy mint székrekedés, puffadás, hasmenés ellen használják természetes gyógyhatású szerként. Ezekben az esetekben a rozmaring jórészt gyulladáscsökkentő hatását fejti ki, így ha beiktatjuk a heti étrendünkbe, nagyban hozzájárulhat bélmozgásunk optimalizálásához és a gyomor-bél traktus egészségének megőrzéséhez.

Kellemetlen szájszag ellen - Természetes antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően a rozmaring segít megszüntetni a kellemetlen szájszagot és felfrissíti a leheletet, miközben segít megőrizni a szájüreg egészségét. Öntsünk fel néhány rozmaringlevelet egy pohárnyi forró vízzel. Gargalizáljunk vagy öblögessük ki a szánkat a kellemesen melegre hűlt főzettel. A rozmaringos öblögető elpusztítja a baktériumokat és órákon át természetesen friss leheletet biztosít!



Serkenti a vérkeringést - A rozmaring stimulálóan hat a szervezetre; serkenti a vörösvérsejtek termelődését és a vérkeringést. Fokozza a létfontosságú szervrendszerek és testrészek oxigénellátását, valamint elősegíti a sejtek tápanyaghoz jutását.

Fájdalomcsillapító - A rozmaringot paszta vagy kenőcs formájában évszázadok óta használják helyileg, az érintett testfelületen fájdalomcsillapítóként. A nehezebben hozzáférhető helyeken, például fejfájás esetén szájon át szedve alkalmazták fájdalomcsillapítóként. Mondhatni, a rozmaring egyik legközismertebb felhasználási célja a migrén megszüntetése. A néphagyomány szerint enyhíti a súlyos migrénes tüneteket, ha rozmaringos főzettel borogatjuk a halántékunkat vagy egyszerűen orron át belélegezzük a rozmaring aromás illatát. Forrás: hobbikert.hu
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Fellázadtak a Gyógynövények
  2017-08-06 14:01:54, vasárnap
 
  Gyógynövények tárházában ülést tartottak, no persze ez nem ritkaság, de a mai napirendi pont eltér a megszokottól: teremjünk az embereknek, vagy eltűnjünk örökre a föld színéről?
Komoly kérdés foglalkoztatja -e nemes Gyógytárházat.
Nagylevelű hárs a ház elnöke a több pártra szakadtakat szeretné eggyé kovácsolni.
Kislevelű hárs szerényen meghúzódik mellette, csak időnként mosolyog, bólogat, amikor Nagylevelű hárs erre engedélyt ad.
Virágos kőris ellenáll minden kísértésnek, és hangosan susogja: - Nem hajlandó többé az embereket gyógyítani!
Tavaszi kankalin nem szól, csöndben szemléli a fejleményeket.
Közönséges cickafark arról győzködi a hallgatóságot, hogy az emberek eltapossák, letépik és nem érdemlik meg őt.
Édeskömény mindezt cáfolja, mondván őt sokféle dologra használják, egyet említve: szeretik, mert puffadás ellen csak ő a jó szer!
Nyírfa mérgesen rázza fürtjeit, mivel ellene komoly hadjáratot indítottak a pollenjei miatt. Pedig minden növény tudja az ő jótékony hatását a vesére és hólyagra.
Lángvörös kasvirág igenlően hozzá teszi: -Engem nem ismernek fel, pedig én az immunrendszert erősítem, azt sem tudják ki vagyok! Igen is költöttünk másik bolygóra, ahol megbecsülnek minket!
Ezen súlyos szavak hallatán nagy zsongás támad a Gyógynövények Tárházában.
Egybibés galagonya zsenge fehér virágú ártatlanul köszörüli torkát, ha netán ráfigyelnének a növényi képviselőtársak és megengednék szavait, lenne egy javaslata:
-Én, mint a szív kenyere, azt gondolom adjunk az embereknek még egy esélyt, hiszen ott vannak a zöldek, a természetvédők, az ártatlan gyerekek, idősek, betegek ők nem tehetnek arról, hogy minket pusztítanak és semmibe vesznek!
-Igaza van. -duruzsol közbe mély hangján Fagyöngy-, -Engem 1907-óta vizsgálgatnak, ennek ellenére mégsem ismernek igazán!
Ibolyakék levendula létemre és is az emberek mellé állok, engem szeretnek, megbecsülnek, használnak. Igaz sokan a sötét szekrénybe dugnak, ahelyett, hogy jókat fürödnének velem, na de megbocsátok nekik, sebaj.
-Én, mint a gyógynövények fejedelme Kamilla, igenis vérig sértődhetnék, állandóan összetévesztenek a közönséges ebszékfűvel, aminek még illata sincs! Külsőleg, belsőleg alkalmaznak, sokat köszönhetnek a létezésemnek. Hozzunk döntést szavazással!
-Kedves Kamilla, szavad ne feledd, én a Fehér árvacsalán csak annyival szeretném kiegészíteni: 1098-óta ismernek - én régebbről ismerem az embereket-, ez idő alatt sok jót és sok rosszat is tettek. Én, mint a rossz vér tisztítója javaslom napoljuk el a döntést, bizonyítékok kellenek.
-Csendet kérek!- szólalt meg dörgő hangján a ház elnöke Nagylevelű hárs.
-Úgy látom növényi képviselőtársaim között megoszlanak a vélemények, de két dologban teljesen egyetértenek: az emberek jót és rosszat is tettek, amióta léteznek.
Nehéz, nagyon nehéz eset...
Az ember még nagyon fiatal, nincs annak a bölcsességnek birtokában, melyet az egészséges fennmaradáshoz meg kellene teremteniük.
Mi növények pontosan követjük a természet bölcs parancsát. Mi a természet bölcsessége szerint hozzuk meg a döntésünket. Az ember az érzelmei alapján dönt. Még nagyon fejletlenek, kicsik, tudatlanok.
Az elhangzottak alapján a következőt javaslom:
-Sorakoztassatok fel érveket amellett, hogy itt maradjunk a földön és teremjünk az embereknek. Sorakoztassatok fel ellenérveket, hogy miért ne maradjunk itt, és költözzünk másik bolygóra. Mindezek ismeretében tudunk okos bölcs döntést hozni az emberek felett!
Mester Ildikó
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Kamilla Olaj
  2017-03-25 20:13:06, szombat
 
  A kamilla a becslések szerint az ötödik legkeresettebb gyógynövény a világon, és az egyik legfontosabb kozmetikai és gyógyszerészeti adalékanyag. Bár ez az adat egy amerikai egészséggel foglalkozó portálról származik nyugodtan mondhatom a kamilla nálunk is benne van az első ötbe.

A kamilla azonban nemcsak tea formájában ismert, a növényből vízgőzdesztillációval kivont illóolaj is kapható amely nagy koncentrációban tartalmazza az ismert jótékony vegyületeket.

Bár a növény hajtásai és a gyökerei is tartalmaznak-sokkal kisebb mennyiségben-illóolajat, ezekben a kivonatokban nem található meg a kamilla olaj két fő hatékony vegyülete a kamazulén és α-bisabolol.

Az illóolajat a virágfejekből vízgőzdesztillációval állítják elő. Összetétele nagyban függ a körülményektől, vagyis attól mikor szüretelték a virágfejeket, és milyen körülmények között tárolták azokat. A különböző hatóanyagok mennyisége a virágzás során változik, és a szárítás folyamata is befolyásolja azt. Az illóolaj tartalom a legalacsonyabb a pusztuló virágfejekben és a legmagasabb a virágba borulás első hetében. A szüretelés tehát a virágzás első hetében, a szárítás pedig árnyékos helyen ajánlott.

Magában a virágban több mint 120 kémiai összetevőt sikerült azonosítani, köztük 28 terpenoidot 36 flavonoidot, és 52 további vegyületet amelyek mindegyikének van farmakológiai aktivitása.

Néhány ismertebb vegyületet a sok közül: matricin és matricarin, apigenin és luteolin, kumarinok mint a herniarin és umbelliferone, fenolos savak és poliszaccharidok. A nagy számban jelen levő aktív anyag miatt olyan sokrétű a kamilla tea felhasználhatósága.

A virágokból vízgőzdesztillációval kivont mélykék színű illóolaj vizsgálatakor kicsit más összetételt kapunk. 75-90%-ban szeszkviterpének alkotják és ezek felelősek a szép kék színért is.

A fő összetevők pedig:

-azulének speciálisan a kamazulene

-(-)-alpha-bisabolol

-bisabolol oxidok (A és B)

-trans-β-farnesene (up to 45%)

-spiroethers

Az illóolajat alkotó anyagok közül kettő, az α-bisabolol és kamazulén hordozzák a fő hatást. Ez a két vegyület együtt alkotja az illóolaj mennyiségének kb. a felét. A dolog érdekessége hogy a kamazulén magában a virágban nincs is jelen. Az azulének -mint a kamazulén is- a vízgőzdesztilláció során alakulnak ki a virágban levő-és proazuléneknek nevezett-matricinből és matrikarinból.

Az illóolaj főbb hatásai: antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, sebgyógyulást elősegítő, fekélyellenes, görcsoldó, emésztőrendszeri tonizáló és nyugtató.

Felhasználásának legfontosabb területei: bőrgyulladások, bőrfekélyek, nehezen gyógyuló sebek, ekcéma; a szájüreg-, a garat- és az orrüreg gyulladásai; gyomor-és bélrendszeri fekélyek, aranyér; izom- és izületi gyulladások, valamint hüvelyfertőzések kezelése.

A kamilla illóolaját és az illóolaj összetevőkben gazdag szeszes-vizes kivonatát a szájüreg és a felső légutak megbetegedéseiben használható szájöblögetőkben, inhaláló- és légzéskönnyítő hatású készítményekben (pl. mellkasi bedörzsölők), valamint az orrüreg gyulladásainak kezelésére szánt kenőcsökben alkalmazzák. Az emésztőrendszer (elsősorban a gyomor- és a nyombél) gyulladásos folyamatainak és fekélyeinek kezelésére kamilla illóolajat, ill. annak főbb alkotórészeit tartalmazó készítményeket (emésztésjavító tablettákat, tinktúrákat és instant teákat) használnak.

Az illóolaj nagyon fontos alkalmazási területe a különféle bőrproblémák kezelése. A kamilla illóolajat gyulladáscsökkentő és bőrápoló tulajdonságai miatt gyakran alkalmazzák a babaápoló készítményekben. A kamilla illóolaj erős gyulladáscsökkentő hatóanyagainak köszönhetően az illóolaj és az illóolaj alkotórészeket tartalmazó szeszes kivonatok jó eredménnyel alkalmazhatók az izom- és izületi gyulladások kezelésére, részben borogatások és gyógyfürdők, részben gyulladáscsökkentő hatással (is) bíró készítmények (masszázsolajok, krémek, kenőcsök) alkotórészeként.
http://fitoterapiakalauz.hu/kamillaolaj/
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
9 gyógynövény az ízületi fájdalmakra.
  2016-09-27 09:28:28, kedd
 
  A változó időjárás felforgatja a reumás testrészeket!

Bár a kánikula után semmire nem vágyunk jobban, mint egy kis lehűlésre, az ízületeink nem mindig érzik ezt ugyanígy. A hőmérséklet ingadozás és a légnyomás gyakran okoz szenvedést nekik. Olykor nem is lenne szükség követni az időjárásjelentést, olyan pontosan jelzik amikor időváltozásra kell számítani.

Jó ismerni néhány fájdalomcsillapító módszert, nagymamáink kincset érő receptgyűjteményei között pedig biztosan találunk egyet, kettőt. Íme néhány egyszerű és könnyen elérhető ,,orvosság", amelyek megszabadítanak a kellemetlen fájdalomtól.

1. Facsard ki fél kg zeller levét egy gyümölcsprésben. Az így kapott italból kortyolgass napi háromszor 125 ml-t, három héten keresztül - függetlenül attól, hogy változik az időjárás, vagy visszatér a jó idő, a kúrához szigorúan kell tartanod magad, ha szeretnéd elérni a kívánt hatást.

2. Tegyél két kiskanál szárított tárkonyt (kb. 10 g) forrásban lévő vízbe (250 ml). Takard le egy fedővel, és hagyd főni tíz percen keresztül. Miután leszűrted igyál meg belőle akár 2-3 bögrével is naponta.

3. Egy kávédaráló segítségével őrölj meg 50 g koriander magot, - ehhez egy jó konyhai mérlegre lesz szükséged. Az így kapott port keverd össze zöld agyaggal, majd önts hozzá egy kis vizet, hogy pasztás állagot nyerj. A keveréket csavard egy gézdarabba, és borogasd vele a problémás területeket, 10-15 percen keresztül. Ismételd meg valahányszor szükség van rá.

4. 10 g babérlevelet forráz le 250 ml vízzel, majd hagyd állni 10 percen keresztül. Ha leszűrted, naponta 2-3 bögrével igyál meg belőle.

5. A spenótleveles borogatás is hatékony lehet az ízületi fájdalmak kezelésében. Zúzd össze néhány spenót levelét, az erezetek mentén, majd helyezd a problémás területekre.

6. Tegyél a fürdővízbe néhány marék angyalgyökeret, lehet ez vegyesen levél, szár és gyökér is. Ezután ülj a fürdővízben 15 -20 percen keresztül, hogy az orvosság megtegye a hatást. Amikor kiszállsz, csavard be a fájó ízületeket egy puha kendővel, mert ezek segítenek megtartani a meleget.

7. Készíts majoránna-infúziót. Ehhez mindössze 10 g szárított majoránnára és 250 ml forralt vízre van szükséged. Az így kapott készítményt hagyd állni 10 percig, majd szűrd le. Ebből igyál meg 2-3 bögrével naponta.

8. Szerezz be egy agyagedényt, és készítsd el a következő csodaszert: apríts fel egy fehér káposztát, adj hozzá egy kanál zöld agyagot, majd öntsd fel vízzel, míg ellepi. Lassú tűzön főzd addig, amíg a káposzta meg nem puhul teljesen. Ezután törd össze egy kanál segítségével, s miután alaposan összekeveredett az agyaggal, hagyd kihűlni. A kenőcs állagú keveréket valahányszor szükség van, vidd fel a problémás ízületekre.

/ Holotropikum / Alternatív gyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Ne hagyd kijönni a herpeszt! 2 dolog kell a megelőzéshez!
  2016-05-30 11:25:40, hétfő
 
  A herpesz vírus sajnos mindig a legrosszabbkor támad! Elég egy finom vacsora, vagy épp egy kiadós strandolás, és máris érezhető a kellemetlen bizsergés, ami a herpesz megjelenését jelzi.

Nagyon fontos, hogy amint érezzük, hogy ki akar jönni a herpesz, AZONNAL tegyünk ellene. Két dolgot ajánlunk:

Az egyik a jegelés. Nyomj jégkockát az érintett felületre, és hagyd elolvadni. naponta háromszor ismételd!

A másik az almaecetes borogatás. Egy fülpiszkálót márts almaecetbe, és azzal kenegesd a herpesz-veszélyes helyet. Legalább naponta kétszer csináld! Vigyázz, hogy az ajkaidat ne érje, mert nagyon kiszárítja.
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Az egyik legszebb dísznövényünk, emellett csodálatos gyógyha
  2016-05-14 17:04:37, szombat
 
  Az egyik legszebb dísznövényünk, emellett csodálatos gyógyhatása van!

A kövirózsa az egyik legdivatosabb sziklakerti növényünk, manapság számtalan kert, és ablakpárkány dísze. Nagyanyáink még a háztetőre ültették, hiszen úgy tartották, hogy megvéd a villámlás ellen, de húsos leveleit használták például fülfájás ellen is.

Latin Sempervivumnak hívják, vagyis “örökké élőnek" - ez jelzi, hogy télen-nyáron zöldell, alkalmazkodó fajta, az egyik legkitartóbb dísznövényünk. Az örökzöld pozsgás növény a varjúhájfélék családjába tartozik, sziklakertbe, sziklás részeken, cserepeken, de köves falakon is megtalálható.


Leveleiben nagy mennyiségben található szénhidrát, citromsav, almasav, és más különböző aminosavak. Ezenkívül magas a C-vitamin és a nyáktartalma is.

Nézzük, milyen gyógyhatásokkal rendelkezik ez a számtalan változatban megtalálható pozsgás növény:

baktériumölő hatása van
ajánlott különböző csípések, szájüregi fertőzések, övsömör, égési sebek, herpesz és szemölcs ellen
májfolt és különböző bőrelszíneződések ellen
napégésre (néhány kövirózsa levél levét keverjük el egy kevés olívaolajjal, és kenjük be vele a leégett bőrrészt)
levelét félbevágva tegyük a tyúkszemre, hagyjuk így leragasztva egy éjszakán át. Cserélgessük rendszeresen, míg el nem tűnik a tyúkszem
aftára, torokgyulladásra, hörghurutra ajánlott a leveléből készült tea
leve ajánlott aranyérre, és felsebesedett mellbimbóra
ajánlott hasmenés ellen, féregűző, lázcsillapító, gyulladáscsökkentő
enyhíti az erős fejfájást, ha egy marék levelet teszünk a homlokunkra
filantropikum.hu
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Az egyik legszebb dísznövényünk, emellett csodálatos gyógyha
  2016-05-14 17:03:15, szombat
 
  Az egyik legszebb dísznövényünk, emellett csodálatos gyógyhatása van!

A kövirózsa az egyik legdivatosabb sziklakerti növényünk, manapság számtalan kert, és ablakpárkány dísze. Nagyanyáink még a háztetőre ültették, hiszen úgy tartották, hogy megvéd a villámlás ellen, de húsos leveleit használták például fülfájás ellen is.
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Az egyik legszebb dísznövényünk, emellett csodálatos gyógyha
  2016-05-14 17:01:38, szombat
 
  Az egyik legszebb dísznövényünk, emellett csodálatos gyógyhatása van!

A kövirózsa az egyik legdivatosabb sziklakerti növényünk, manapság számtalan kert, és ablakpárkány dísze. Nagyanyáink még a háztetőre ültették, hiszen úgy tartották, hogy megvéd a villámlás ellen, de húsos leveleit használták például fülfájás ellen is.
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
     2/15 oldal   Bejegyzések száma: 146 
2017.03 2017. április 2017.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 69 db bejegyzés
e év: 473 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 153
  • e Hét: 1139
  • e Hónap: 12526
  • e Év: 50274
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.