Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/10 oldal   Bejegyzések száma: 93 
Smaragd
  2017-05-16 19:58:07, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
INZULINREZISZTENCIA – a sokarcú anyagcserezavar
  2017-05-16 18:38:32, kedd
 
  Női magazinokban, online életmódportálokon naponta olvashatunk az inzulinrezisztenciáról, az ,,IR diétáról", 160 grammos étrendről. Szerencsére találunk szakszerű, informatív írásokat, amelyek segíthetnek a fel nem ismert esetek beazonosításában, a megfelelő étrend kialakításában, változatossá tételében. Sajnos tévinformációk is keringenek, Facebook csoportokban értékelik az érintettek egymás laborleleteit, és bátran diagnosztizálnak - saját tapasztalataik alapján, de képesítés, átfogó szaktudás nélkül.

Mi ez, az egyre többeket érintő - sokak által divathóbortnak minősített - anyagcserezavar? Kiket érinthet, és egyáltalán visszafordítható-e?

Mi történik ilyenkor a testünkben?
A sejtek ,,fűtőanyagául" szolgáló cukormolekulák sejtfalon való átjutását a hasnyálmirigyben termelődő inzulinmolekulák segítik. A bonyolult hormonális szabályozásban az inzulintermelés egyik fő parancsa a vér megemelkedett cukorkoncentrációja. Az inzulinmolekulák ,,kézen fogják" a cukormolekulákat, és a sejtfalon ,,kopogtatva" segítenek azok sejtbe jutásában. Amikor az inzulinmolekulák jelzésére egyre kevésbé reagálnak a sejtek, a szervezet több inzulin kiválasztásával reagál. Idővel a sejtfali receptorok már a több inzulinmolekula hangosabb ,,dörömbölésére" se ,,nyitnak ajtót". Ezt az állapotot nevezzük inzulinrezisztenciának. A vér inzulinszintje az étkezések után megugrik, majd a vérben keringő több inzulin hatására a vércukorszint hirtelen csökken le: ennek tünetei lehetnek az elviselhetetlen szénhidrátéhség, remegés, szédülés, akár a rosszullétig fokozódva.

Hogyan függ össze ez a cukorbetegséggel?
Hiszen, ha van elég inzulin, akkor nem lesz magas a vércukorszint, ugye?
A hasnyálmirigy sajnos nem ,,edzhető", nem lesz erősebb, hatékonyabb a folyamatos inzulin-túltermeléstől. Sőt: évek-évtizedek alatt az inzulintermelő kapacitása lecsökken. A vérben keringő cukor ilyenkor már nem képes bejutni a sejtekbe, hiszen eddigre már nem is termelődik elég inzulin, és/vagy nagyon lecsökken az inzulinmolekulák hatékonysága. Ilyenkor már megemelkedik a vércukorszint - elsősorban magas glikémiás indexű étkezés, nagyobb mennyiségű szénhidrátfogyasztás után. Ez már a csökkent glükóztolerancia állapota, amely életmódkezelés nélkül előbb-utóbb cukorbetegséghez vezethet. Ebből logikusan következik az a nagyon fontos megállapítás, hogy a már kialakult cukorbetegség esetén is érvényesek és követendők az inzulinrezisztencia kezelésére vonatkozó táplálkozási alapelvek és életviteli tanácsok.

Mi állhat ennek az elterjedt anyagcserezavarnak a hátterében?

Elterjedt elgondolás, hogy a túlélést segítő energia-raktározási képesség evolúciós előnyként jelent meg őseinknél. A mai kor emberére jellemző mozgásszegény életmód, a fejlett világban könnyen és nagy mennyiségben elérhető táplálék állandó energiatöbbletet jelent, így már nincs szükség a ,,spórolásra" - ez a genetikai örökség sajnos inkább a cukorbetegség kialakulására hajlamosíthat. A gyermekkorban is egyre jellemzőbb elhízással az inzulinrezisztencia már fiatal korban is jelentkezhet -- így a megelőzésre (főleg az érintett családokban) már gyermekkorban érdemes odafigyelni. A genetikai örökség és túlzott energiabevitel mellé társuló krónikus stressz, a hosszú ideig tartó hormonkezelés, a szélsőséges táplálkozás, a krónikus D-vitamin hiány, a tartós kialvatlanság is beindíthatja a szénhidrátanyagcsere egyensúlyának az inzulinrezisztenciához vezető felborulását.

Milyen tünetek esetén érdemes az inzulinrezisztencia lehetőségére gondolni?
Legtipikusabb tünet a hasi típusú elhízás: ilyenkor a zsírdepók elsősorban a hashártya alatt, a szervek között halmozódnak fel - ez a zsigeri zsír a fenéken-combon látható zsírpárnákkal szemben csökkenti a sejtek inzulinérzékenységét. Tipikus IR jelenség az étkezés után jelentkező rosszullét - ezt az ,,inzulinfröccstől" hirtelen leeső vércukorszint okozza. Gyorsan jelentkező éhség, tűrhetetlen sóvárgás az édességek után, ingerültség, szédelgés lehetnek a kezdeti élmények. Ez átfordulhat a tipikus hipoglikémiás tünetekbe: erős izzadás, szapora szívverés, remegés, akár ájulás is felléphet.

Nőknél az inzulinrezisztencia gyakran társul a PCOS mozaikszóval jelzett policisztás petefészek szindrómával. A menstruáció rendszertelensége, sikertelen teherbeesés, férfias jellegű kopaszodás, túlzott szőrnövekedés miatt fordulnak a hölgyek nőgyógyászhoz, endokrinológushoz, és csak a vizsgálatok során derül ki, hogy a hormonális szabályozás komplex zavara a szénhidrát-anyagcserét is érinti.

A közhiedelemmel ellentétben az IR nem női ,,kiváltság", a metabolikus szindróma tipikus tünetei: hasi hízás, magas vérnyomás, vérzsírszint eltérések, zsírmáj diagnózisa esetén érdemes utánajárni az inzulinrezisztenciának is.

Hogyan diagnosztizálható az IR?
Mivel a megemelkedett inzulinszint sokáig képes kompenzálni a vércukorszint étkezés utáni megugrását, a vércukorszint hosszú évekig nem mutat eltérést. Az inzulinszint megugrását az egyszerű - ujjbegyből vagy vénás vérből történő - vércukormérés nem jelzi, ehhez glükózterheléses vizsgálat kell, ahol 3 vagy akár 5 alkalommal mérik a vércukorszint és inzulinszint alakulását. A laborleleteket szakorvos tudja értelmezni, aki nem csak a határértékeket és görbéket nézi, hanem a páciens kórelőzményét, tüneteit, más vizsgálati eredményeit (pl. nemi hormonszintekre, pajzsmirigyműködésre utaló laborértékek) is figyelembe veszi. Legegyértelműbben a kiugró inzulinszintek, és a túl sok inzulin hatására ,,beeső" vércukorszint figyelmeztetnek az anyagcsere-zavarra.

Biztosan cukorbeteg lesz minden IR-s? Szerencsére nem!
Gyógyítható ez az állapot? Ha a hajlam nem is tüntethető el, az időben bevezetett életmódkezelés hatására javulhat az inzulinérzékenység, megállítható-lassítható az inzulintermelő kapacitás vesztése, és a kellemetlen tünetek nagy részétől is meg lehet szabadulni. De ez nem valami csodaszer vagy villámdiéta hatására fog megtörténni!

Az inzulinrezisztenciával való együttélés hosszú távú életprogram
Az életmódváltás elköteleződést, kitartást, önmagunkra való folyamatos odafigyelést kíván. A szakemberek által összeállított kezelésnek része lehet a szénhidrátanyagcserét támogató gyógyszer szedése, melynek adagolása a kezelés előre haladtával változhat, idővel akár el is hagyható. Dietetikus segíthet a kezelés alappillérét nyújtó kiegyensúlyozott étrend testre szabásában, az étkezési ritmus megtervezésében, a javasolt alapanyagok megismerésében.

Az IR étrend alapja az egyéni szükségletek alapján meghatározott energiaigény és szénhidrátmennyiség napi többszöri - általában 5-6 - étkezésre szétosztva, elsősorban kisebb vércukoremelő hatású élelmiszerekből összeállított, magas rosttartalmú, egészséges alapanyagokat tartalmazó fogások. A kezdetben ,,macerásnak" tűnő számolgatás ellenére az étrend hamarosan természetessé, rutinszerűvé válhat. Az elvek következetes betartása, a megfelelő fizikai aktivitás és a szénhidrátanyagcserét-támogató, igazoltan hatásos étrendkiegészítők segíthetnek a kiugró inzulinértékek elkerülésében.
Mindez felfogható egy cukorbetegséget megelőző stratégiaként is, amely a hajlamot hordozó családokban akár már a tünetek megjelenése előtt hasznos lehet. Ha a kiegyensúlyozott - szélsőségektől tartózkodó - étkezéshez rendszeres testmozgás társul, és sikerül nemcsak az esetleges súlyfeleslegnek, de a krónikus stressznek, kialvatlanságnak is búcsút inteni, máris sokat
tettünk saját egészségünkért.

Mivel az IR gyakran komplex problémakör részeként jelentkezik (nemi hormon eltérések, autoimmun pajzsmirigy-alulműködés, coeliakia, táplálék-intolerancia, krónikus emésztőszervi problémák), folyamatos szakorvosi felügyelet szükséges a sikeres kezeléshez. De az érintett egyén eltökéltsége, a saját magáért való tenni akarás is a sikeres terápia alapfeltétele.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Gyógyfürdők és hatásaik
  2017-05-16 18:17:25, kedd
 
  Melyik gyógyfürdő mely betegségekre jó?

Hazánk gyógyvizeinek mindegyike alkalmas a mozgásszervi megbetegedések kezelésére. Ezenkívül bőrbetegségek, krónikus nőgyógyászati gyulladások, meddőség, gyomor-, epe- és májbántalmak gyógyítására, bélrendszeri panaszokra, valamint szív- és érrendszeri betegségek kezelésére használják leggyakrabban a gyógyvizeket. Nagyon jól alkalmazhatók álmatlanság, kimerültség és idegesség mérséklésére is.

Összetételük szerint a következő típusokat különböztetjük meg:
- Szénsavas vizek. Serkentik a bőr vérkeringését, így például enyhébb érszűkület esetén jó hatásúak. Balatonfüred lett híres ilyen vizéről.

- Kalcium-, magnézium-, hidrogén-karbonátos vizek. Alkalmazásuk csökkenti a gyulladásokat, a mozgásszervi betegségek és a csontritkulás tüneteit. A budapesti gyógyfürdők és Bükfürdő tartoznak ide.

- Kloridos (konyhasós) vizek. Leginkább gyulladáscsökkentők. Sárvár és az Alföld vizei ilyenek. Elsősorban kismedencei gyulladásoknál, nőgyógyászati, urológiai megbetegedések esetén és meddőségnél alkalmazhatók.

- Kénes vizek. A kén beépül az ízületi porcba, így kopásos ízületi betegségeknél hatásos, de alkalmazható pikkelysömör, ekcéma esetén is. Harkány és Balf vizei is ilyenek.

- Jódos-brómos vizek. Ízületi, nőgyógyászati, urológiai megbetegedések kezelésére alkalmasak. Az Alföld és Parád vizei tartoznak ide többek között.

- Radonos vizek. A radon nemesgáz, mely alfasugárzást bocsát ki. Bőrön át és belégzés útján jut a szervezetbe, és fájdalomcsillapító hatású. A Rudas fürdő egyes forrásai és a Hévízi-tó is ilyen vizet tartalmaz.

- Szén-dioxid-szárazfürdő (mofetta). Egyedül Mátraderecskén található Magyarországon, továbbá sok helyen Erdélyben. A gyógygáz enyhíti a végtagok érbetegségeit (például érszűkület esetén alkalmazható), a cukorbetegség okozta érszövődményeket, csökkenti a magas vérnyomást és a csontritkulás okozta panaszokat.

A gyógyvizekkel történő gyógyítást balneoterápiának, vagy gyógyvízkúrának hívják. Többféle változata létezik, és ezek tartós, (legalább három hetes) alkalmazása hozza meg a kívánt eredményt.

A medencefürdő talán a leggyakrabban alkalmazott kezeléstípus. A vízben fellépő felhajtóerő révén a gyógyvíz olyan betegeket is aktivizál, akik egyébként nehezen mozognának, pl. ha betegség vagy baleset következtében gerincüket, végtagjaikat intenzíven nem vehetik igénybe. A kezelések segítségével azonban képesek izomzatuk állapotán javítani. A víznyomás elősegíti az ízületi folyadékok gyorsabb felszívódását, megváltoztatja a szövetek belső nyomásviszonyait, továbbá a vénás vér és a nyirokvisszafolyás rendszere is megváltozik. A meleg gyógyvíz értágító, görcsoldó, kötőszövet- és izomlazító, illetve fájdalomcsillapító hatású.

A víz alatti vízsugármasszázs során a nagynyomású vízsugár összenyomja a bőrt és a bőr alatti szöveteket, helyi szöveti oxigénhiányt váltva ki, amit reaktív vérbőség és keringésgyorsulás követ. Különösen bevált kezelési mód műtétek után, lágyrész sérülések, hegesedés, nyirokpangás és spasztikus bénulások esetén.

A súlyfürdő kezelés nyújtásos kezelés a vízben: a csípő, a térdízületek, illetve a gerinc húzása súlyok alkalmazásával. A víz alatti húzó kezelés egy speciális medencében történik, ahol nyaki húzatást vagy kétpontos hónaljtámasztásos függesztést alkalmaznak. Porckorongok tehermentesítésére, kopásos gerinc- és ízületi betegségek esetén hatásos.

A szénsavas fürdő során a termálvízbe adagolt szén-dioxid oldott állapotban van jelen. A felszívódott szénsav hatására értágító anyagok keletkeznek, melyek a bőrerek nagyfokú tágulását hozzák létre. 32-33 Celsius-fok hőmérsékletű szénsavas fürdőben a bőr vérellátása mintegy ötvenszeres a normál vízben történő fürdéshez képest. Alkalmazása perifériás keringési zavaroknál segít, központi és vegetatív idegrendszeri elváltozásoknál pedig nyugtató hatással bír.

Az iszappakolásnál a gyógyiszapokat eredeti összetételükben alkalmazzák a balneológia sajátos formájaként. Például ásványvízzel felfőzve, megfelelő hőfokra lehűtve szerves- és szervetlenanyag-tartalma mechanikai (hő) és kémiai úton fejti ki áldásos hatását, fellazítva a bemerevedett lágyrészeket, ízületkörnyéki zsugorodásokat. Különféle nőgyógyászati bántalmak esetén is alkalmazzák.
Forrás : Link

Megjegyzés : a különböző kezeléseket orvos írja elő - a gyógyfürdő alkalmazásának vannak kontraindikáció is (CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
A végtelen
  2017-05-16 17:06:14, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Spirituális-Fantazi  
Napkitörés
  2017-05-16 16:48:13, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csillagászat  
A Szaturnusz felülről
  2017-05-16 16:46:16, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csillagászat  
Crab nebula
  2017-05-16 16:40:01, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csillagászat  
Az űrben
  2017-05-16 16:38:09, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csillagászat  
Androméda galaxis
  2017-05-15 14:16:14, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csillagászat  
Hasi zsír ellen
  2017-05-14 10:54:13, vasárnap
 
  4 napig kell inni ezt az italt és a hasadon lévő zsírt eltünteti.

A hasi zsírlerakodás nem csak esztétikai problémát jelenthet, de egy idő után káros hatással lehet az egészségünkre is. A legtöbb ember nem étkezik egészségesen, és mozgásszegény életmódot folytat, éppen ezért nagyon könnyen lerakodhat a fölösleges zsírréteg.

Ha fogyni szeretnénk, mindenképp változtatni kell az életformánkon, ajánlott egészségesen táplálkozni, többet mozogni, és kipróbálni az alábbi módszert is. Növeljük a napi folyadékbevitelünk, fogyasszunk több zöldséget és gyümölcsöt, és mozogjunk legalább fél órát.

Így serkenthetjük az anyagcserét, megszabadulhatunk a lerakódott méreganyagtól, és a zsírrétegtől is. Kerüljük a cukros, és feldolgozott élelmiszereket, és a túlzott alkoholfogyasztást.

Készítsük el az alábbi keveréket, és látni fogjuk, hogy mindössze 4 nap szükséges ahhoz, hogy megszabaduljunk a lerakódott zsírrétegtől. Ezenkívül serkenti az anyagcserét, az immunrendszert, és energiával tölt fel.

Hozzávalók:
125 gramm retek
3 citrom
4 evőkanál méz
2 evőkanál őrölt fahéj
1 cm-es darab gyömbér


Elkészítés:
Hámozzuk meg a retket, és a gyömbért, majd turmixoljuk össze. Hámozzuk meg a citromokat, majd a mézzel, és a fahéjjal együtt azt is turmixoljuk bele a keverékbe. Naponta kétszer főétkezések előtt vegyünk be egy-egy evőkanállal a keverékből.

Négy nap múlva már érezni fogjuk a hatását, de legkevesebb 21 napon keresztül rendszeresen fogyasszuk a természetes keveréket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
     2/10 oldal   Bejegyzések száma: 93 
2017.04 2017. Május 2017.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 93 db bejegyzés
e év: 1689 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 927
  • e Hét: 11041
  • e Hónap: 24790
  • e Év: 229491
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.