Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/12 oldal   Bejegyzések száma: 115 
Szerv óra
  2023-03-01 12:43:07, szerda
 
  Szerv óra



1 óra
A szervezet teljesítőképessége ekkor a legkisebb. A máj ilyenkor végzi méregtelenítő és anyagcsere-folyamatainak oroszlánrészét, vagyis ilyenkor a legnagyobb a terhelése és a legkisebb a teherbírása. (Ezért az éjfél után elfogyasztott alkohol lassabban bomlik le, hamarabb megárt.)
Mivel a testhőmérséklet is ilyenkor a legalacsonyabb, a szív és a tüdő kapacitása ez idő tájt a legkisebb: akit ilyenkor ébresztenek fel álmából, nehezebben tér újra magához és teljesítménye minimális.

4 óra
A máj aktivitása ilyenkor a legnagyobb, a vércukor pedig most és tizenkét órával később, vagyis délután négykor a legalacsonyabb. Az inzulinos cukorbeteg tehát ebben az időszakban jelentős mennyiségű inzulint takaríthat meg, aki pedig hajnalban kel fel, nem csoda, ha esetleg farkaséhesnek érzi magát.

5 óra
A férfiaknál most termelődik a legtöbb férfi nemi hormon, ilyenkor a legnagyobb az erekciós készség. A mellékvesék kortikoszteroid - termelése is most éri el csúcspontját, aki tehát a normális hormonális ingadozáshoz kíván igazodni, és szteroidokat kell szednie, az ekkor vegye be tablettáit, mert így idézi elő a legkevesebb mellékhatást.

6 óra
Eljött a felkelés ideje: a vércukorszint és a szervezet anyagcsere - folyamatai most már készen állnak a fizikai aktivitásra. A vércukorcsökkentő tabletták és a bétablokkoló hatású vérnyomáscsökkentők ekkor tudják maximális hatásukat kifejteni. Ezzel szemben a szervezet ilyenkor tolerálja legkevésbé az élvezeti szereket és a káros anyagokat: a reggeli kávé és cigaretta sokkal jobban szűkíti az ereket, a reggeli "feles" pedig sokkal magasabb véralkoholszintet eredményez, mint mondjuk szürkületkor.

7 óra
Ez a vastagbél működésének ideje, a székletürítés most a legkönnyebb. Aki későbbre halasztja, annak a nap folyamán esetleg már több kellemetlensége lehet miatta, akár a teljesítőképessége is csökkenhet.

9 óra
Most legaktívabb a gyomor, ezért ez a reggeli legoptimálisabb időpontja. A védőoltások, illetve a daganatos betegeknél végzett kemoterápia és besugárzás mellékhatása ekkor a legkisebb.

10 óra
A testhőmérséklet ekkor optimális. Az idegrendszer ilyenkor a legnyugodtabb, a pszichés teljesítőképesség is most a legmagasabb: könnyebben és gyorsabban sikerül megjegyezni mindent - ám délután feltétlenül ismételni kell a most elsajátítottakat, mert akkor tartósan rögzül.

11 óra
Ez a szívciklus csúcspontja, ezért nem csoda, ha a sportteljesítmény is most a legjobb. Ilyenkorra kellene valamilyen testgyakorlatot beiktatni.

Délben
Megemelkedik a gyomorsavtermelés, erősödik az éhségérzet, a szellemi teljesítőképesség zuhan, mert a szervezet az emésztésre összpontosít.

13 óra
Jelentősen fokozódik az epetermelés, megkönnyítve az elfogyasztott ebéd feldolgozását. Az epehajtó szerek ekkor fejtik ki legaktívabban hatásukat.

14 óra
Minden energia az emésztőszervekben koncentrálódik. Mivel a végtagok és a bőr vérkeringése csökken, a fájdalomérzékelés is csökken. A kora délután beadott helyi érzéstelenítők hatása tartósabb és intenzívebb, tehát ekkorra érdemes fogorvoshoz időpontot kérni. Újat nem lenne most könnyű tanulni, mivel azonban a hosszú távú emlékezet fokozódik, ilyenkor érdemes ismételni a délelőtt tanultakat: ez a házi feladat ideje!

16 óra
A szellemi és fizikai kapacitás újabb csúcspontjához érkezik. A napi teendők java részén már mindenki túlvan, de azért még képes valami újat alkotni, a sportban pedig győzelmet aratni. A kitartást igénylő sportágakat ilyenkor sokkal eredményesebben lehet űzni, és a tréning is most a leghatásosabb, és ekkor edzhető legaktívabban az immunrendszer. A savkötő gyógyszerek hatása ilyenkor a legjobb.

18 óra
A légzés különösen intenzívvé válik. A haj és a köröm sokkal gyorsabb nő.

19 óra
A vese aktivitásának csúcspontja. A szívműködés kezd lassulni, a vérnyomás csökken: ha csak az orvos valamiért nem így rendeli, most nem szabad vérnyomáscsökkentő szert bevenni, mert lehet, hogy hatása túllő a célon, és szédülést idéz elő. Viszont a gyomorfekély elleni gyógyszer sokkal hatásosabb, ezért ilyenkor érdemes alkalmazni.

20 óra
Az allergiaellenes, az asztmára felírt és a hangulatjavító gyógyszerek most fejtik ki maximális hatásukat, bevételük ekkor a legcélszerűbb, hiszen kisebb adagra lesz szükség, és ezzel csökkenthető a mellékhatás is.

21 óra
A szervezet felkészül az éjszakai pihenőre, a szervek legtöbb funkciója lelassul. A most elfogyasztott étel javarészt feldolgozatlan marad reggelig. Ez különösen a nehezebben emészthető ételekre, például a húsra és a sajtra vonatkozik.

23 óra
A vegetatív idegrendszer részéről a paraszimpatikus (nyugalmat, beépítést diktáló) funkciók kerülnek abszolút túlsúlyba. A szellemi és fizikai teljesítőképesség is rohamosan romlik. A test és a lélek egyaránt pihenésre vágyik.

Éjfélkor
A fájdalmat kiváltó anyagok sokkal intenzívebben hatnak ilyenkor, tehát a fájdalom felerősödik, kevésbé csillapítható. A nők többségénél ilyenkor indul meg a szülés, az epegörcsök száma ekkor fokozódik, nő az infarktus és az agytrombózis kockázata. /
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Memória
  2023-03-01 12:30:15, szerda
 
  Memória



Természetesnek vesszük, pedig nem az. Ha nem lenne, gyakorlatilag életképtelenné válnánk. Idővel romlik, de jól edzhető. Mi az?

Az, hogy mennyire jó a memóriád, minden napodat befolyásolja. Képzeld el, milyen lenne, ha egy óránál tovább semmit sem tudnánk megjegyezni. Hogy találnál haza? Honnan tudnád a neved? Nem jutna eszedbe, hova írtad fel a bevásárló listát. Sőt azt sem tudnád, hogy írtál listát, vagy hogy a boltba indultál egyáltalán. Gyakorlatilag lehetetlenné válna az emberi lét. Felborulna a rendszer, káosz uralkodna el az egész bolygón.

Ezzel szemben memóriánk - optimális esetben - maximálisan kiszolgál bennünket. Sőt még túl is teljesít, hiszen rengeteg dolgot megjegyzel, amiről nem is tudsz. Tudat alatt az egész napod beléd ivódik anélkül, hogy ebből bármit is észlelnél. Hogyan vagyunk erre képesek? Hogyan tudunk filmeket, könyveket kívüről fújni? Neveket, számokat, képeket, címeket, szagokat megjegyezni? Sokszor ismétlés nélkül. Akár egy életen át. Az emberi test újabb csodája... evolúció, avagy Isten? Mindegy, akkor is csoda!

Tudtad? Ha nem akarod elfelejteni azt, amit megtanultál, aludj rá egyet. Ideális esetben 90 perces szunyókálások segítenek abban, hogy a nap eseményei és az elsajátított ismeretek rögzüljenek. Az éjszakai alváskor aztán az agy a nap során történtekből emlékképeket gyárt.

Tudtad? Egyes kutatók szerint a gyermeki gondolkodásmód fejleszti a memóriát. Igyekezz képekben, színekben, szagokban gondolkozni. A tények ezekhez kapcsolódva könnyebben rögzülnek.

Tudtad? A férfiak felidéző képessége általában gyengébb, mint a nőké.

Tudtad? Mivel az agynak ugyanazt a részét használjuk az emlékezés és a képzelet működésekor, idős korban az is gondot okozhat, hogy feltételes eseményeket elképzeljünk.

Tudtad? Az iskolázott emberek tudása általában később is magasabb szinten áll. Vizsgálatok kimutatták, hogy minél többet tudunk, annál könnyebben tanuljuk meg a kapcsolódó ismereteket.

Tudtad? A kellemetlen, megrázó eseményeket tovább rögzíti az agy. A rossz emlékek elfelejtése nagy erőfeszítést igényel. Ha sikerül, az agy először tagadja az emlék érzékeléssel kapcsolatos összetevőit, mielőtt magát az emléket eltávolítaná.

Tudtad? Érdekes módon az elbutulás kockázati tényezői - az elhízás, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint - egybevágnak a szív- és érrendszeri betegségekével. A tudósok felfedezték, hogy már egy tényező jelenléte is megkétszerezi az elbutulás lehetőségét. Egyszerre mindhárom faktor hatszorosára növeli az esélyt.


 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Szúnyogok ellen!
  2023-03-01 12:16:04, szerda
 
 


Szúnyog riasztó főzet receptje az alábbi:

kb. 1/2 literes edényben forrásig a vizet, bele 1 csomag szegfűszeget, s lefeded, s úgy hagyod kihűlni. Amikor már langyos, akkor teszel bele kb. 1 evő-kanálnyi ecetet 10 %-ost. Bele egy nagyobb széles szájú tálba, amit biztosan nem célzol meg, nem öntöd ki, nem mész neki!

No, ennek a főzetnek az illatától, messzire elzarándokolnak a szúnyogok!

 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
A 10 legegészségesebb táplálékunk:
  2023-02-22 11:20:19, szerda
 
  A 10 legegészségesebb táplálékunk:



Alma
Mandula
Brokkoli
Áfonya
Olajos hal
Zöld leveles zöldségek
Édes burgonya
Búzacsíra
Avokádó
Zabpehely
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Jó tudni!
  2023-02-22 10:49:33, szerda
 
 




A bél regenerálódik nem kell olyan szigorúan tartani a diétát.Szoros kapcsolat van az abnormális bélflóra és az agyfejlődés között. A rosszul kialakult és felborult egyensúlyú bélflóra eredménye, ami egy halom tünetként nyilvánulhat meg. Ezek megegyezhetnek az autizmus, a hiperaktivitás, a figyelemzavar, a dyslexia, a dyspraxia, skizofrénia, depresszió vagy a kényszerbetegség néven diagnosztizált állapotokkal.

Miután az utóbbiak mindnyájunkat érintenek, általában ajánlott "újratelepíteni" a jótékony bélbaktériumokat. Ezt megtehetjük jó minőségű probiotikum szedésével, illetve fermentált ételek fogyasztásával.
Ezeket a lépéseket ajánlom a bélflóra optimalizálásához:
Joseph Mercola szerint " A belekben rejlik az egészség és az egészséges agyműködés kulcsa !!! "



Az étrendnek nagy hatása van a bélflórára , föleg gluténnak a cukornak, tejnek tejtermékeknek ( kivétel a joghurt , kefir )és a feldolgozott élelmiszereknek van károsító szerepük. A tojás, a hús (csirke ,pulyka ), hal, zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak és dióféléket kifejezetten jók.

Milyen tényezők vezetnek kiegyensúlyozatlan bélflórához?

A bélflóra testünk aktív és integrált része, és mint ilyen, nagyban függ az étrendünktől és az életmódunktól. Ha például sok feldolgozott élelmiszert és édességet fogyasztunk, a bélbaktériumaink sérülni fognak, mert a feldolgozott ételek általában tönkreteszik az egészséges mikroflórát, a cukor pedig a káros baktériumokat és az élesztőgombákat eteti.
A bélbaktériumok érzékenyek még:

Az antibiotikumokra
A klórozott és fluorizált ivóvízre
Az antibakteriális szappanokra
A mezőgazdaságban használt vegyszerekre
A környezetszennyeződésre
Így utólag belegondolva, biztos vagyok benne, hogy a fájdalomnak és az éjszakai nem alvásnak bizony köze volt az állandó frusztrációjához.

Dr Ugrai Tamással. Meghallgattam őt és kezdtem hinni neki. Annál is inkább, mert ő is érintett szülő. Az ő gyermeke sokkal súlyosabb eset, mint az enyém.



Az élelmiszereket azok legtermészetesebb, legkevésbé feldolgozott formájában kell enni




Egy brit rádióműsor megkérte hallgatóságát, hogy szavazza meg a leggyanúsabb gyerekműsort. Többen jelezték azon észrevételüket, mely szerint Micimackónak kizárólag hímnemű barátai vannak.
,Micimackó úgy néz ki, mint egy szemérmesen elfogódott eunuch-há kasztrált cukrosbácsi, aki egy mosásban összement, ráadásul még hónaljig is feltűrt, buzis pulóverben illetlenkedik.


(Bifidobacterium és Acidophilus) szaporodását. Az egyik leghasznosabb prebiotikum az inulin.

Gazdag inulinforrás a cikória növény gyökere, melyből pótkávé is készül, vagy a salátaként fogyasztott endívia és az articsóka, de a leggazdagabb inulinforrás eddigi ismereteink szerint az ősi biblikus időktől is ismert csicsóka. A gyógyszertárakban már kapható a katángkóróból előállított, teljesen természetes készítmény, a Inubitabs. Ez a készítmény a bélflóra táplálásán és fenntartásán kívül, előnyösen befolyásolja a bél pH-értékét és a széklet tömegét. A bél pH-értékének csökkenésével több létfontosságú ásványi só oldhatósága is növekedik, s ezáltal javul a szervezet kalcium- és magnéziumellátottsága. Az Inubitabs megszünteti a székrekedést, növeli a székletürítés gyakoriságát.


Egészségtippek logo
fák
Stresszcsökkentő probiotikum - Swiss Probiotix®

Stresszcsökkentő probiotikum - Swiss Probiotix
Tovább a termékre >>Termék ismertető

A Swiss Probiotix® probiotikus étrend kiegészítő, kilenc probiotikus baktérium fajból, szakszerűen előállított probiotikum keverék, étrend kiegészítő. A kiváló összeállításnak köszönhetően, biztosítja a szervezet számára, szükséges jótékony baktériumokat. Az ember vastagbélflórája akkor egészséges, ha az immunrendszere tökéletes állapotban van. A jó egészség, és a hosszú élet alapja mindez! A jótékony baktériumokat, mint azt mindenki tudja, probiotikumoknak hívják. Ők felelősek a normális bélműködésért, az egészséges bélflóra egyensúlyáért. Több milliárd baktérium található a bélrendszerünkben. Azonban nem mindegyik hasznos baktérium. A hasznos, vagyis jótékony baktériumok, segítik a bélflóra tökéletes működését, segítenek a betegségek kialakulásának megfékezésében, ezzel szemben a káros baktériumok, fertőzéseket és akár hosszadalmas betegségeket is okozhatnak. Csak abban az esetben mondhatja az ember magát egészségesnek, ha a jótékony baktériumok vannak többségben a szervezetében. A jótékony baktériumoknak úgy nevezett táplálékra van szükségük. ezt a táplálékot, a rost gazdag étkezéssel, a táplálék kiegészítőkkel, és a Clean Inside Rost kiegészítővel könnyedén megoldhatjuk. Napjainkban, számtalan probiotikus kiegészítővel találkozhatunk, ezek között is a legjobb, Swiss Probiotix®, probiotikum. Hogy miért? A válasz nagyon egyszerű! :

- életképes baktérium fajokat tartalmaz, fagyasztott vagy szilárd halmazállapotban

- a Swiss Probiotix®, fagyasztott-szárított por formájában, illetve kapszulában kerül forgalomba, nagyon fontos hogy tejet nem tartalmaz

- csak bélben oldódik és ellenáll a gyomorsavnak

- jótékony baktérium táplálék

- nem tartalmaz búzát, koffeint, szóját, kukoricát, cukrot, tojást, tejet, tartósítószert és színezéket sem!

Használata a következő: naponta két kapszula bevétele javasolt, este lefekvés előtt. Egyéni szükséglet szerint, az adag emelhető!
További Natural swiss termékek itt..

�--sszetevői:

1. Bifidobacterium lactis: az egyik leggyakoribb jótékony hatású probiotikum, az emberi bélflórában. Kedvező hatást biztosít hasmenés megfékezésében, székrekedés megelőzésében, különböző bélbetegségek gyógyításában, valamint hozzájárul a bélrendszer tökéletes működéséhez.

2. Enterococcus faecium: Az emberi bélflórában előforduló, jótékony hatású baktérium. Probiotikumként, segít a hasmenés megfékezésében!

3. Lactobacillus acidophilus: tejsav baktérium fajta, mely szintén a jótékony baktériumok egyike. Meggátolja a gombák és a baktériumok elszaporodását a szervezetben, segít a székrekedés megelőzésében. Javítja az immunrendszer állapotát, csökkenti a légúti megbetegedések kialakulásának kockázatát.

4. Lactobacillus paracasei: Hatékony segítséget biztosít a hasmenés megfékezésében, allergia esetén csökkenti a tüneteket. Koleszterin csökkentő hatású.

5. Lactobacillus plantarum: Segít a gyulladásos bélbetegség gyógyításában. Hozzájárul az immunrendszer hatékony működéséhez. Gátolja egyes kórokozók, megtelepedését, a bélrendszerben.

6. Lactobacillus Salivarius: Segíti a fehérjék emésztését, gátolja a gombák, és a kórokozók, elterjedését, a bél rendszerben. Különféle gyulladásos megbetegedések ellen nyújt tökéletes védelmet.

Nagyon fontos, hogy mindig megfelelő mennyiségű jótékony baktérium legyen a bél rendszerünkben. Hogy mindezt biztosítani tudjuk, a Swiss Probiotix®, probiotikus étrend kiegészítő tökéletes segítséget biztosít!

-Van-e még olyan étel, amit általában nem tolerálnak az ADHD-sok?
-Ugyanebbe a körbe venném ezeknél a gyerekeknél a különböző élelmiszer-ipari adalékokat. Már az 1950-es, 60-as években német allergológusok foglalkoztak azzal, hogy a legtöbb allergiás és idegrendszeri problémát minden bizonnyal az egyre nagyobb mennyiségben megjelenő élelmiszer-ipari adalékok okozzák. A következő termékcsoport, amit mindenképpen próbálnék teljesen kiiktatni, azok a hidrogénezett növényi zsírok, a margarinfélék. A növényi olajokban való sütögetés sincsen jó hatással ezekre a gyerekekre.

-Érdemes-e fokozatosan és bizonyos mennyiségű változtatást végrehajtva nem teljesen áttérni egy glutén- és tejmentes étrendre, vagy csak akkor van ennek a diétának gyógyító hatása, ha semmilyen káros anyag nem kerül a szervezetbe?
-Javasolnék egy 100%-ban gluténmentes, cukormentes, kazein- és laktózmentes, valamint egyéb keményítőkben nagyon szegény étrendet legalább 3-4 hónapig, mert rögtön fogják látni a szülők a pozitív hatását. Ezt azonban lehet még a megfelelő protokoll mentén erősíteni. Alapvetően a legtöbb méreganyag nem ezeknek a termékeknek a következtében kerül be a szervezetükbe, hanem pl. amiatt, mert a vastagbelükből szívódnak fel a méreganyagok (például a hisztamin), amitől nem tud megszabadulni a szervezetük, ugyanis van egy folyamatos utánpótlás. Nagyon fontos lenne ezeket a rendszereket támogatni, hogy minél előbb helyreállítsuk a szervezet egyensúlyát. Ehhez kellenek a csontlevek, a fermentált zöldségek és a megfelelő kiegészítések.

A magyarok 30-50%-a genetikailag gluténérzékeny, akár tudja magáról, akár nem.
-Komoly kihívás egy gyereknek az otthoni étrendjéről gondoskodni ilyen módon, és még az intézményben is érvényesíteni ezt az igényt.
-Komoly kihívás egy gyereknek az otthoni étrendjéről gondoskodni ilyen módon, és még az intézményben is érvényesíteni ezt az igényt.
A születés folyamán az édesanyának a hüvelyében levő baktériumflórát magához veszi, és ez a baktériumflóra kezd majd benne is kialakulni.
-És császármetszés esetén mi történik?
-Ebből a szempontból ez valóban problémás folyamat, mert pl. a bifido-baktériumok ebben a folyamatban nem kerülnek első kontaktusba a csecsemővel, melyek aztán az anyatejes táplálás következtében kezdenek el elszaporodni a bélben. Van, akinél már itt elkezdődhet a bélflóra egyensúlyának felborulása.
A DPT oltás (DiPerTe - torokgyík, szamárköhögés, tetanusz) például. Az MMR (mumpsz, kanyaró, rubeola). De maga az oltóanyag is tartalmaz veszélyes összetevőket.


Kataláz
Segít megvédeni a sejtjeiket a felszabaduló hidrogén-peroxidtól Bizony, H2O2-t nem csak a gyógyszertárban lehet kapni, mi magunk is termeljük teljesen normális életvitel mellett is. Az emberi szervezet öregedését elősegítő folyamat mikor is bizonyos enzimek termelése elkezd csökkenteni, majd bizonyos életkor elérését követően leáll a termelése, sok ilyen anyag van, de talán az egyik legfontosabb öregedést gátló enzim a KATALÁZ Mivel azonban a hidrogén-peroxid egy igen roncsoló anyag, igyekszünk -- mi élőlények -- minél hamarabb semlegesíteni: vizet és ártalmatlan oxigént csinálunk belőle.(Igen, vannak "ártalmas" oxigénformák is.) A kataláz enzim villámgyorsan képes nagyon sok hidrogén-peroxid molekulát hatástalanítani. A Kataláz jelenlétét úgy tudjuk kimutatni, hogy hozzáöntünk a vizsgálni kívánt anyaghoz egy kis hidrogén-peroxidot, és ha buborékol, akkor van benne kataláz

A hidrogén-peroxid méregteleníté sében is szerepe lehet a peroxidázoknak, hiszen
a H2O2 vagy spontán módon vagy kataláz közremő ködésével bomlik le, vagy szubsztrátja lehet
peroxidázoknak is.

A baktériumoknál először Gottstein 1893-ban írta le, és ebben az évben Beijernick 1893-ban javasolta a bakteriológiában, mint szűrő tesztet. Ez a teszt ma is használatos a kataláz pozitív és a kataláz negatív baktériumok elkülönítésére. A kataláz próba azon alapul, hogy egyes baktériumok felszínén a humán szervezet által a baktériumok elpusztítására termelt hidrogénperoxid elleni védekezés céljából kataláz enzim található. Ezt a katalázt detektáljuk a hozzáadott hidrogénperoxid segítségével.


A staphylococcusok számos toxint termelnek (kataláz, hialuronidáz, proteáz stb.) Ezek mellett három jellegzetes kórképet okozó toxincsoport ismert: az enterotoxin A--D ételmérgezést, az exfoliatív toxin A, B exfoliatív dermatitist, a TSST-1 toxikus shock szindrómát okoz.


Viszlát őszülés!
www.szepsegbroker.hu/szakcikk/viszlat_oszules_395/
2013. ápr. 9. - A kataláz enzim szint csökkenése és a hidrogén-peroxid szint ... keletkező hidrogén-peroxid lebontásáért felelős enzim hiánya áll. ... A bőr kollagén tartalmának védelme és növelése · Kollagén pótlás - tényleg működik? : Link

Diéta belső-szervi gombafertőzések estére : Link




Dr. Borody és mások megfigyelései arra utalnak, hogy sok kóros állapotot, köztük például a kövérséget is, a bélbaktériumok összetételének kedvezőtlen változása okozhat

A diabétesz, sőt a kövérség és a Parkinson-kór is gyógyítható lehet egyszerűen azzal, ha kicseréljük belünk baktériumflóráját.

Dr. Borody alkalmazza a széklet-transzplantációt Clostridium difficile fertőzésekben, illetve a krónikus székrekedés enyhítésére. Az elmúlt évtizedben arra figyelt fel, hogy egyes betegeinek más betegségei is enyhülnek, például a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex (SM), a krónikus fáradtság szindróma (CFS) és a reumatoid artritisz. ,,Egyes CFS betegek a széklet-transzplantáció hatására drámai gyorsasággal visszanyerik energiájukat és agyuk ködössége is javul" -- mondta dr. Borody.


A csendes lisztérzékenység mégsem igazán csendes. A betegség csendes formájában szenvedőknél épp annyira valószínűen (vagy még valószínűbben), mint a szimptómás cöliákiásoknál, kialakulhat csontritkulás, vékonybélrák, illetve egyéb autoimmun betegségek, pl. sokízületi gyulladás, szisztémás lupusz, szklerózis multiplex, pszoriázis, Hashimoto kór (pajzsmirigy alulműködés), és talán még demencia is. Parkinson-kór, a krónikus fáradtság szindróma. Gyerekeknél különböző viselkedésbeli problémák, tanulási zavar , gyakori középfülgyulladás .... stb..

Ezen kívül bizonyos tünetek, mint pl. székrekedés és puffadás, hasmenés, nyelőcső reflux, kimerültség, depresszió, bőrkiütések, izomfájdalmak és izomkárosodások, neuropátia (motoros és szenzoros idegműködési rendellenességek), migrénes fejfájások, rohamok, vesebetegség (IgA nefropátia), I-es típusú cukorbetegség, terméketlenség, illetve ajakherpesz alakulhat ki, de az orvosok többnyire nem ismerik fel a gluténnal való összefüggését.
És e tünetözönön kívül, a gluténérzékenységet még a pszichózissal és a skizofréniával is kapcsolatba hozták!!!

A szerzők összegyűjtik az arra utaló bizonyítékokat, hogy egy gyakori (talán egyetemes), gluténra adott gyulladásos válasz a belek fokozott áteresztőségéhez vezet (ez az "áteresztő bél szindróma"), amiből egy hajlamosító génekkel rendelkező személynél kialakulhatnak az antitestek és az az autoimmun reakció, amit cöliákiának nevezünk. Lényegében azt állítják, hogy a gluténfogyasztás mindenkinél előidézhet gyulladást, és ez számos komoly egészségi problémához vezethet, bár nem mindenkinél alakul ki a konkrét cöliákia.

1. Először szigorúan zárja ki a glutént! Ha a glutén nélküli élet elviselhetetlennek tűnik, de a jobb közérzetért cserébe hajlandó kipróbálni 30 napig, meglátja, hogy érzi magát nélküle. Ezután egy napig csináljon gluténterhelést, és ha a tünetek visszatérnek... Ne feledjük, hogy a glutén okozta egészségkárosodást elszenvedők közül nem mindenki érzi észrevehetően rosszul magát. Miután hozzászokott a gluténmentes élethez, és felfedezte az új étrend gazdagságát, lépjen tovább a második fázisba.

2. Hagyja el az összes gabonát 30 napra! Ez a lépés annak a vizsgálatára való, hogy van-e összefüggés a gabonák (és lektinjeik) és bármilyen makacs tünet és/vagy általános közérzet között. Ez a lépés különösen fontos az autoimmun betegeknek. Ez után hozzon tájékozott döntést arról, hogy vissza kívánja-e venni a gabonákat az étrendjébe. Ha nem érzett különbséget a gabonák teljes elhagyása után, akkor ez elfogadható lehet, de csak minimális mértékben. Bármilyen kis dózis negatív hatással van a bélnyálkahártyára. Attól függetlenül, hogy ki, hogy dönt, melegen ajánlom a csírázott magvak fogyasztásának a kerülését is!






A levendula tea formájában enyhíti a hasi problémákat, ugyanakkor segít helyreállítani a szervezet természetes bélflóráját is. Ezenkívül a levendula remekül alkalmazható ízületi fájdalmak, izomhúzódások, valamint reumás panaszok esetén is.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
A testeden keresztül üzen a lelked...
  2022-09-25 11:18:45, vasárnap
 
 




A testeden keresztül üzen a lelked...


~ Fáj a fejed? (Túl sokat agyalsz? Sok fájó emléket idézel fel? Szenvedtető elméleteket, félelmetes jövőképet gyártasz? Ártó, bosszúálló gondolataid vannak? Túl sokat panaszkodsz? Sokat idegeskedsz? Elfojtod az érzéseidet? Állandóan elégedetlenkedsz? Félsz a kudarctól? Türelmetlen vagy? Görcsösen akarsz valamit?)

~ Fájnak a lábaid? (Túl nagy terheket cipelsz? Úgy érzed, hogy kimegy a talaj a lábad alól? Nem léped meg amit megkellene? Esetleg rossz úton jársz? Megrogysz a súly alatt? Túl gyorsan haladsz, lassítanod kéne? Félsz kilépni a komfortzónából? Ellenállsz a változásoknak? Megijesztett valami, ezért földbe gyökerezett a lábad? Nem érzel stabilitást az életedben? Benne ragadtál egy szenvedéssel teli helyzetben? Félsz lezárni, kilépni, továbblépni?)

~ Tüdő problémáid vannak? (Mi fullaszt? Nem tudod kifújni a "gőzt"? A levegő éltető, miért nincs elég életerőd, életkedved? Elutasítod az életet? Félsz az elvesztéstől? Halál félelmed van? Elnyomva érzed magad? Élettered túl szűknek érzed? Fojtogat egy helyzet? Elfojtod az érzelmeidet? Fullaszt egy régi rossz emlék? Félsz a magánytól, szeretetlenségtől?)

~ Szív problémáid vannak? (Mi fáj ennyire? Mi az amit nem sikerül feldolgoznod? Nem kapsz és adsz elég szeretetet? Megsebezték a szíved, s még nem sikerült begyógyítanod? Nem szereted magad? Nem tudod megélni a szeretetet, túlzottan megkeményedtél? Múlt fájdalmai közt ragadtál? Nem tudsz elfogadni, megbocsátani, elengedni? Mi ütött szíven ennyire? Milyen félelmek miatt szorul össze a szíved? Nem tudod megélni az örömöt? Nem vagy képes együttérzésre, vagy nem kapsz elég együttérzést? Túl érzékeny vagy? Túlságosan szívedre veszel mindent? Túl sok sérelmet halmoztál fel?)

~ Fájnak a vállaid? (Milyen terhet nem bírsz el? Mi az amit halogatsz? Túlvállalod magad? Túl sok olyan dolgot kell csinálnod amit nem szeretnél? Mások helyett is dolgozol? Önbizalomhiány miatt másnak mutatod magad? Gátlásos vagy? Félsz az élettől, világtól, másoktól? Elhagyatottnak érzed magad? Kevés érintést, ölelést kapsz? Kilátástalannak tűnik a helyzeted?)

~ Gyomor ill. emésztésbeli problémáid vannak? (Mi feküdte meg a gyomrodat? Mi emészt? Milyen "békát" kell lenyelned? Miért nem tudod elfogadni a valóságot? "Égető" problémáid vannak? Túl sok a stressz ami szorongást okoz? Belső feszültséget kelt, hogy nem sikerül a vágyott dolgot megteremteni? Elfojtod a haragodat, dühödet? Veszélyben érzed magad? Nincs biztonságérzeted? Mit nem tudsz befogadni? Felemészt valami? Kevés érzelmi táplálékhoz jutsz? Felfordul a gyomrod a helyzettől? Meg akarsz másoknak felelni, ezért képes vagy bámit lenyelni?)

~ Torok problémáid vannak? (Nem tudod vagy mered kimondani? Olyanokat mondasz ki ami ártó? Mi fojtogat? Túl sokat nyelsz? Túl sok a felgyűlt, ki nem mondott érzés? A környezeted nem megfelelő, fullasztó? Nem mered a véleményedet kimondani? Nem mersz őszinte lenni? Elfojtod az indulataidat?)

~ Fül, hallás problémáid vannak? (Mi az amit nem akarsz meghallani? Nem hallassz meg, és ezáltal nem is értesz meg másokat (esetleg madadat sem)? Füleden ülsz? Nem figyelsz arra amire kellene? Túl sok számodra idegesítőt kell hallgatnod? Elzárkózol, elszigetelődsz, mert úgy érzed jobb neked egyedül, nincs szükséged senkire? Nem bírod a kritikát hallani? "Zúgó", zavaró, kusza a belső világod? Egyik füleden be, másikon ki? Nem hallgatsz a megérzéseidre, ösztöneidre?)

~ Szem, látás problémáid vannak? (Félsz szembenézni magaddal, a hibáiddal, az élettel, a valósággal? Mit nem bírsz látni? Miért nem mered kinyitni a szemed? "Villámot szór a szemed" ~ túl sok harag van benned amit igyekszel elrejteni? Szűk látókörű vagy? Önámításra hajlamos vagy? Nem akarsz egy problémával szembenézni? Jobb ha nem látod?)

~ Hát, gerinc problémáid vannak? (Lelki gondokkal túlterhelődtél? Egyensúlyt vesztettél? Nem bírod a terhet ami rád nehezedik? Önbizalomhiányod van? Félsz felvállalni magad? Depressziós vagy? Elvesztetted az irányítást? Nincs erőd állni a sarat? Túl nehéz batyut cipelsz a hátadon? Hiányzik az erkölcsi tartásod? Túl merev vagy? Túlzottan ragaszkodsz a véleményedhez, igazadhoz? Nem vagy elég alázatos? Önfejű tudsz lenni? Túlhajszolod magad? Nem tudsz vagy mersz egyenes lenni?)

~ Máj problémáid vannak? (Túl sokat gyűlölködsz? Irigy, esetleg féltékeny vagy másokra? A belső frusztrációd túlcsordult? Hajlamos vagy másokat kritizálni? Magaddal túlzottan kritikus vagy? Nehezen fogadsz el másokat? Sokat elégedetlenkedsz? Ritkán éled meg az örömöket? Képtelen vagy elfogadni magad? Megkeseredtél? A máj a düh "lakhelye", túl sok a düh, agresszió benned ami miatt bűntudatot érzel?)

~ Fájnak a kezeid? (Birtokolni akarsz? Megérinthetetlen vagy, esetleg téged nem tudnak megérinteni mások? Erődet vesztetted? Nem bírod el? Kicsúszik a kezedből? Nem tudod kézben tartani a dolgokat? Szeretettel ellentétest cselekedtél (a kezeddel)? Nyomaszt a rád hárított feladat?)
~ Nyak problémáid vannak? (Mit nem akarsz észrevenni magad körül? Félsz a jövőtől? Túl merev vagy? Szűk látókörű vagy? Ragaszkodsz a saját meglátásaidhoz, igazadhoz? Makacs vagy? Nincs egyensúly a szavaid és tetteid között? Túl sokat tűrsz? Hajthatatlan vagy? Nem tudsz rugalmas lenni? Nem mersz valamit meglátni, meglépni? Nem vagy elég alkalmazkodó?)

Allergia miatt szenvedsz? (Túlcsordultál? Megtelt a pohár? Irritál a környezeted? Fullaszt egy helyzet? Mivel harcolsz? Mivel nem akarsz, mersz szembenézni? Nem tudod elfogadni magad? Félsz a változástól? Kibillentél a belső egyensúlyodból? Sokat aggódsz? Nem vagy eléggé elfogadó? Úgy érzed bántanak és védekezned kell? Elnyomod a dühödet? Türelmetlen vagy?)

Bőrproblémáid vannak? (Nincs rendben a kapcsolatod a külvilággal? Nem szereted ha megérintenek? Nem tudod elfogadni magad? Nincs harmónia benned? Ki bosszant, irritál a környezetedben? Félsz az elutasítástól? Kommunikációs gondjaid vannak? Ingerlékeny vagy? Félsz megélni, megmutatni magad? Miért, mitől menekülsz? Elutasítod a szeretetet?)
Nagyon sok betegség az elfojtott düh, harag, indulat, agresszió, szeretet elutasítása miatt jelenik meg. Gyűlölködve a lélek szenved és a szenvedését jelzi testünkön keresztül.

A lényünk szeretetre lett teremtve, nem gyűlöletre. Amíg nem a szeretet a vezérlő elemünk, addig a lélek szenvedni fog, aminek "hangot" is ad.
(Kiss Ildikó)
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Az optimizmus, a jókedv, a nevetés nemcsak a stresszt csökke
  2022-01-23 10:34:16, vasárnap
 
 




Az optimizmus, a jókedv, a nevetés nemcsak a stresszt csökkenti..
..
A stressz nagyon sok szervünket megbetegítheti, de elsősorban az immunrendszerünkre van negatív hatással. Amikor stressz ér bennünket, akkor sokkal sérülékenyebbek vagyunk. Bizonyára sok mindenki megtapasztalta már, hogy stresszes helyzetbe került és aztán hamar beteg lett, kijött rajta a nátha vagy elkapta az influenzát. Ennek az a magyarázata, hogy ilyenkor legyengül az immunrendszerünk és sokkal sérülékenyebb a betegségekkel, a fertőzésekkel szemben.
Az emberi immunrendszer, a hormonrendszer és a központi idegrendszer szoros kapcsolatban áll egymással. Ha egyik megsérül, akkor ebben a rendszerben is törések keletkeznek, megborul a kényes egyensúly és bizony ez hatással lesz az egészségünkre.
A stresszes szituációk teljesen másként hatnak egy olyan emberre, akinek nincs gond az immunrendszerével, és teljesen másként hatnak arra a személyre, akinek valamilyen ok miatt, nem működik kielégítően a védelmi vonala. Ha gyulladás vagy érelmeszesedés van a szervezetben, esetleg valamilyen autoimmun betegséggel küzd az illető, akkor a stressz csak tovább ronthat az állapotán.
Amennyiben a stressz hosszabb ideig jelen van a szervezetünkben, azaz krónikussá válik, az elnyomja az immunrendszer működését és ilyenkor hajlamosabbak vagyunk a járványok okozta fertőzésekre is.
Mit lehet tenni ebben a helyzetben?
Néha az is feszültséget generál az életünkben, ha olyan dolgot csinálunk, ami megemeli a szervezetünkben a stresszszintet. A legjobb amit tehetünk, hogy egy ideig háttérbe szorítjuk ezt a tevékenységet és nem foglalkozunk vele.
Testünknek rendszeres pihenésre és feltöltődésre is szüksége van. Az alvás, a pihenés szintén részt vesz az immunrendszer regenerációjában, hiszen ez elősegíti a T-sejtek termelődését, amelyeknek kiemelkedő szerepük van a fertőzések elleni küzdelemben.
A boldogság, az élet nyújtotta örömforrások megtalálása szintén pozitívan hat az egészségünkre és így az immunrendszerünk működésére is. A nevetés nemcsak az immunrendszert erősíti, hanem számos más betegség tünete is enyhülhet, amennyiben jókedvűen állunk hozzá az élet dolgaihoz.
A nevetés csökkenti a stresszhormonok szintjét, emellett növeli az immunsejtek és antitestek aktivitását. Az optimizmus, a jókedv, a nevetés nemcsak a stresszreakciót csökkenti, hanem a pulzusszámot és a vérnyomást is, ugyanakkor növeli a boldogsághormonok szintjét, s ezek összességében sokkal jobb közérzetet biztosítanak, és még az immunrendszerünk is erősödhet.

Forrás:https://gyogyszernelkul.com/oromteli-stresszoldas/
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Célkeresztben a D-vitamin
  2020-11-11 11:37:15, szerda
 
 




Célkeresztben a D-vitamin


A D-vitamin hasznosságáról, életmentő szerepéről egyre többet lehet olvasni az internetes médiában. Egyre másra jelennek meg azok a cikket, amik felhívják ennek a vitaminnak a jelentőségét az immunrendszer működése, a fertőzésre való fogékonyságunk csökkentése szempontjából.

Éppen tegnap, november 2-án jelent meg egy újabb cikk a 24.hu hírportálon, amiben az olvasható, hogy a Covid-19 betegség esetén a D-vitamin nagyban elősegíti a betegségből való felgyógyulást.

A cikk szerint a tüdőben termelődő bradikinin nevű anyag lebomlását a betegség lassítja, és így ez az anyag felhalmozódik és végül egy gélszerű réteget képez a tüdőben.

A cikkben Falus András Széchenyi-díjas magyar immunológus, egyetemi tanár szavait idézik, miszerint ezt a bradikinint a szervezetünk szokásos módon is termeli, és a jelenléte egy bizonyos szintig nagyon fontos, mivel csökkenti a vérnyomást, tágítja a hajszálereket, és növeli azok áteresztőképességét, és ezzel javul a szervezet oxigénellátottsága.

A Covid-19 betegség során a gyulladás alatt levő tüdőben ez a máskor hasznos anyag felszaporodik, és emiatt hialuronsav képződik. Ez utóbbi száraz szivacsra hasonlít, ami nedvesség hatására gélszerűvé válik, így már gátolja a tüdő oxigénfelvételét.

Ennek a gélszerű anyagnak olyan a hatása, mintha az ember egy vizes rongyot az arca elé szorítva kényszerülne lélegezni.

Korábban az orvosok a betegség káros mechanizmusaként a vírusfertőzés miatti gyulladást keltő citokinek felszaporodásáról beszéltek, de ma már ehelyett ennek a bradikinin nevű anyag imént leírt hatásáról van szó.





A D-vitamin közvetlen bizonyítékokkal alátámasztható módon gátolja a bradikinin túlzott termelődését.

Falus professzor úr azt is hangsúlyozza, hogy a D-vitamin önmagában nem úgy hatékony a koronavírussal szemben, hogy csak a szedésével megelőzhető lenne a fertőzés, hanem a kezelés során az orvosok által megszabott dózis segíti a betegek állapotának a javulását.

Falus doktor úr azt is kiemelte, hogy a védekezőképességünk ,,csúcsra járatásához" önmagában kevés az immunrendszer vitaminokkal való stimulálása, és legalább ilyen fontos még a megfelelő táplálkozás, pihenés, mozgás, és az aktuális egészségi állapot javítása, valamint a lelki jól-lét. Összegezve, egy helyes életmód!

A fertőzés megelőzése érdekében tehát fontos az egész szervezet optimális körülményeinek a fenntartása. Egy egészséges immunrendszer az őt ért kihívásoknak megfelelően reagál.

Baj abból lehet, ha valamelyik tápanyagból, vitaminból, nyomelemből hiány van. Ha a hiány már jelentkezik, akkor a pótlás a szervezet ideális működéséhez kell és nem a ,,felturbózásához" fontos.

A korábban említett, főleg ősszel, télen szükséges C- és D-vitamin, valamint más tápanyagok pótlása tehát magának a tápanyaghiánynak az elkerülése miatt fontos.

Falus professzor úr és Dr. Szűcs Gabriella belgyógyász-immunológus szakorvos ezzel a problémakörrel kapcsolatos cikke a Magyar Tudományos Akadémia honlapján itt érhető el.

 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
A D-vitamin helyes adagolásáról
  2020-11-11 11:28:21, szerda
 
 




Szendi Gábor: Mennyi az annyi?
A D-vitamin helyes adagolásáról

A D-vitamin adagolása tudomány és nem hiedelmek kérdése. Még a legújabb ajánlás is bőven alatta van a valódi szükségleteknek.

Most, hogy itt az ősz sokan érdeklődni kezdtek a D-vitaminszedés iránt, ismét fény derült arra, milyen sötétség él az orvosok fejében a D-vitaminnal kapcsolatban. Nem véletlen, mert hasonló sötétség ül azoknak a fejében is, akiknek el kéne tudni igazítani őket ebben a kérdésben. Az utóbbi években elég sok szakirodalom jelent meg, amely azt mutatta be, hogy a D-vitamin a szervezetben igen sok funkciót ellátó hormon, és hiánya immunhiányos állapotot idéz elő, fogékonnyá tesz a fertőzésekre, fokozza az autoimmunbetegségek kockázatát, rontja az inzulin hasznosulását és károsítja a hasnyálmirigy inzulintermelő bétasejtjeit. S mivel a D-vitamin, mint hormon, fontos szerepet játszik a sejtosztódásban is, a népességszintű D-vitamin hiány az egyik oka a rákjárványnak. A D-vitamin fontos szerepet játszik a szív és érrendszeri betegségekkel szembeni védelemben is, és az alacsony D-vitaminszint a vizsgálatokban bejósolta idős emberek önellátó képességének és kognitív képességeinek szintjét. A magzat fejlődésében a D-vitamin hiánya súlyos fejlődési zavarokhoz vezet, csecsemőkorban pedig pl. véd a cukorbetegség vagy később multiplex szklerózis vagy asztma ellen. Gyakran betegeskedő gyerekeknek nagy dózisú D-vitaminra megszűntek a felsőlégúti betegségei.

A D-vitamin véd a felsőlégúti betegségekkel szemben. Az influenzajárványok kialakulásának oka az, hogy a népességben kritikus szint alá csökken télen a D-vitaminszint. Az újabb vizsgálatok aztr bizonyítják, hogy a magas D-vitaminszint jelentős védelmet nyújt a SarsCov-2-vel szemben is.

Az orvosoknak és az embereknek meg kéne végre érteni, hogy a D-vitamin nem csupán a csontok "vitaminja", hanem egy rendkívül fontos hormon, amely évmilliókon keresztül az emberi szervezetben -mivel állandóan napon voltunk - igen magas szintű volt. A ma érvényes nevetséges napi ajánlott adagokat nem tudományos mérésekre, hanem feltevésekre és aggodalmakra alapozva mondták ki. Sőt, mint 2014-ben kiderült, az amerikai Orvosi Intézet által kibocsájtott ajánlás, amit minden komolyabb nemzeti közegészségügy magáévá tett, durva számítási hibán alapszik, s napi 600 NE helyett 6-8000 NE a valós D-vitaminszükséglet. Ezek az ajánlások felelősek igen sok megbetegedésért és közvetve igen sok halálért. Ideje volna legalább a szakembereknek elolvasni a szakirodalmat. És ideje volna megszüntetni azt az abszurd helyzetet, hogy ósdi nézeteket valló orvosok és közegészségügyisek makacsul ragaszkodjanak az elavult dózisokhoz, és a D-vitaminból csak nevetségesen alacsony dózisokat hajlandók felírni. Évtizedekig fizettük a TB-t a semmiért, és nem mindneki engedheti meg magának, hogy webshopokban vásároljopn vitaminokat.

Bruce W Hollis and Carol L Wagner: A terhesség és szoptatás alatti D-vitamin szükséglet felmérése.

Forrás: Bruce W Hollis and Carol L Wagner: Assessment of dietary vitamin D requirements during pregnancy and lactation. Am J Clin Nutr 2004;79:717-26.

Kivonat: Szendi Gábor

Bevezetés

Ennek az összefoglalónak az elsődleges célja, hogy újraértékelje a napi ajánlott D-vitamin mennyiséget, mivel a jelenleg ajánlás gyakran vezet D-vitamin hiányhoz, különösen az afroamerikai nők körében. Az egészséges felnőtt népességen végzett vizsgálatokat tekintjük modellnek arra, mennyi vitaminra lehet szükségük a terheseknek és a szoptató anyáknak. D-vitamin alatt a cholecalciferol (D3) vitamint értjük, és nem a D-vitamin hormon formájátt (1,25-dihydroxycholecalciferol).

A D-vitamin étrendi ajánlása: mik a tények?

Vieth kiváló összefoglalója rámutatott arra, milyen önkényesen állapították meg a D-vitamin szükségletet. 1997 előtt csecsemőknek a napi ajánlott D-vitamin adag 10 µg (400 NE) volt. Ennek tudományos alapja annyi volt, hogy egy teáskanálnyi csukamájolajban ennyi volt, és ezt a mennyiséget biztonságosnak és elégségesnek találták az angol kór megelőzésére. A felnőttek D-vitaminszükséglete még ennyire se volt jól definiálva. Negyven évvel ezelőtt egy szakértőcsoport anekdotikus adatokra támaszkodva a csecsemők dózisának a felét ajánlotta felnőtteknek, mondván, hogy biztos a táplálékból is felvesznek valamennyit. Angliában 100 NE volt a megállapított szükséglet naponta, mert 7 súlyos csontritkulásban szenvedő felnőtt nőnél ennyi elégségesnek bizonyult ahhoz, hogy csontjuk reagáljon. Így a 200 NE dózist már nagyvonalú előírásnak tekintették. Mindezek az előírások akkor születtek, amikor még nem tudták mérni a vérben a 25(OH)D (azaz 25-hydroxyvitamin D) koncentrációját.

A megfigyelt legalacsonyabb, már káros mennyiség szintje

Fontos megállapítani, mennyi az a legalacsonyabb mennyiség, amelynél már káros hatást figyeltek meg (mert népesség szinten ehhez kellene mindenkinek igazodni, semmint, hogy akár csak egy embernek is baja legyen az ajánlás alapján -Sz. G. megj.). Erre azonban nincsenek megfelelő adatok. 1989-ben pl. az USA Ajánlott Napi Adagja (RDA) leírása szerint a napi adag ötszöröse már káros. Ezt egy 1963-as szakértői jelentésre alapozták, amely viszont egy 1938-as adatra hivatkozott, amely szerint egy csecsemőnél a napi 1800-6300 NE napi adagra az egyenes csontok növekedése megállt. Felnőtteknél nem végeztek ilyen vizsgálatot, tehát tudományosan nincs megállapítva felnőtteknél ez a felső határ. Az Amerikai Orvosok Szövetsége 1987-ben azt állította, hogy hónapokon keresztül szedett napi 10 000 NE súlyos kalciumháztartás zavarokat, sőt halált okozhat. Két cikkre hivatkozott ez a közlemény. Az egyikben szó sem volt a D-vitamin toxicitásáról, a másik pedig 1948-ból való volt, amelyben 10 betegnél 150 000 és 600 000 NE dózist adtak, és megjegyzendő, hogy mindegyik beteg felépült. 1990-ben a kérdést újra felvetette egy terheseknek szóló ajánlás. Ez egy vizsgálatra hivatkozott, amelyben hat "normál" alanynál 3800 NE napi adására a kalciumszint vérszintje 11mg/dl volt. Ezt nevezték el a már káros legalacsonyabb szintnek, és a napi 2000 NE-t a még nem káros szintnek. Csakhogy ebben a vizsgálatban pl. nem mérték a vér 25(OH)D szintjét. (Nem tudni, menyi D-vitaminhoz jutottak egyéb forrásból, mennyi szívódott fel, stb. Sz.G.- megj.) Vagyis felnőtteknél a legkisebb káros dózis és a még nem káros dózis megállapítása teljesen tudománytalan alapon történt.

A D-vitamin napi ajánlott adagja a csecsemőknek, gyermekeknek és felnőtteknek testsúly kilogramm alapján

Évek óta fúrja kutatócsoportom oldalát a következő kérdés: hogy lehet egy 1 kg-os koraszülöttnek, egy 3.5 kg-os csecsemőnek és egy 90 kg-os felnőttnek is a napi ajánlott D-vitamin mennyiség 400 NE? A kérdés megválaszolásához tudnunk kell, miként hat a bevitt D-vitamin a csecsemő és a felnőtt vérben keringő D-vitamin szintjére. Vagy 10 évvel ezelőtt közöltük már az eredményeinket, mely szerint mind koraszülötteknél, mind csecsemőknél a napi 400 NE a normál határon belül emeli meg a vérben a D-vitamin szintjét (15-80 ng/ml).
Milyen hatással van egy felnőttre, ha hónapokon át napi 400 NE D-vitamint kap? Semmi. A vérében vagy nem változik, vagy csökken a D-vitamin szintje.
A kérdés tehát az, mennyit kéne bevinni a D-vitaminból ahhoz, hogy ne csökkenjen, vagy még inkább, a megfelelő mértékig növekedjen a vér D-vitaminszintje felnőttben és terhes nőkben?
A kérdés először az, mennyi a normál szintje a D-vitaminnak a vérben. A Mayo Orvosi Laboratóriumok mérése szerint 15-80 ng/ml közt van. A D-vitamin vérszintje azonban függ a szélességi foktól és az évszaktól, napsütötte helyeken élőkben 54 és 90 ng/ml között van.

Az ember 20 000-50 000 NE D-vitamint szintetizál a napból napsütéses időben fél óra alatt. Az afro-amerikaiaknak kb. ötször annyi időre van szükségük, hogy ugyanennyi D-vitamint szintetizáljanak. A nagyon barnára sült fehéreknek már 50%-ra csökkent a D-vitamin szintézis. Ha ruhát viselünk, vagy napvédő krémmel vagyunk bekenve, akkor nem képződik D-vitamin. Mindezek fényében a napi 400 NE gyászosan kis adag a normál D-vitaminszint fenntartásához minimális napfény hatás mellett. (Ahogy ma élünk, amennyi fény ér minket kora ősztől nyár elejéig. Sz.G. meg.)

A szükséges D-vitamin mennyiség a megfelelő D-vitamin szint fenntartásához

Aki rendszeresen napon van, annak ez nem kulcskérdés. A nyugati népesség azonban fél a naptól a bőrrák és a bőr öregedése miatt.
Az első vizsgálatot Vieth és munkatársai végezték 2001-ben. Egészséges embereknek napi 1000 ill. 4000 NE-t adtak 5 hónapon át. Az első dózistól 27.5 +-6.8 ng/ml-re emelkedett, a második csoportban 38.6 +- 5.8 ng/ml-re emelkedett. A hatvan ember közül senkinél nem tapasztaltak semmiféle káros mellékhatást.
Heaney és mtsi. 200, 1000, 5000 és 10 000 NE-t adtak öt hónapon át összesen 67 embernek. A 200-as csoportnak csökkenni kezdett a D-vitamin vérszintje. A másik három csoportnak a dózis függvényében nőtt a vérében a D-vitaminszint. Az adatok elemzése azt mutatta, hogy minden 40 NE D-vitaminra 0.28 ng/ml-el nőtt meg a vérszint az 5 hónap alatt. A 90. napra mindenkinél kialakult a végső szint, amely már nem nőtt tovább. A három csoportban tehát a vérszint a következő volt: 2.8, 7.0, 28, és 70 ng/ml.(Ez az a szint, amely fölött már komoly rákellenes hatása van a D-vitaminnak. Sz. G. megj.) Mindegyik érték a normál értékhatáron belül van. Egyetlen személynél sem volt megfigyelhető a kalciumháztartás bármiféle zavara sem.
A csoportunk szoptatós anyák két csoportjának 2000 és 4000 NE D-vitamint adagolt három hónapon át, és a kialakult vérszintek 36 ng/ml és 44 ng/ml volt. A babáknak is javult a D-vitaminszintje és végig normál övezetben maradt.

Az adatok alapján láthatjuk, hogy a jelenleg érvényben lévő ajánlott és szükséges napi adagokról és a káros szintről teljesen téves és ártalmas adatok vannak forgalomban.

A D-vitamin túladagolás

Mennyitől alakul ki a D-vitamin túladagolás? Vieth szerint ez napi 20 000 NE naponta. Mi úgy gondoljuk, akkor beszélhetünk D-vitamin mérgezésről, ha a vérszint meghaladja a 100 ng/ml-t. Ekkor kezdődik el a kalcium ürítés, a vér túl magas kalciumszintje és a szövetek meszesedése. Ekkora vérszint elérésére hónapokon át kell szedni napi 10 000 NE-t. Mivel azonban napozás során, amikor napi 10-20 ezer NE képződik, még soha nem fordult elő D-vitamin túladagolás, így a napi 10-20 000 NE bevitel a fiziológiai limitet jelenti csupán. A D-vitamin túladagolás egy rendkívül ritka állapot.

Nagy adag D-vitamin kiegészítés csecsemőknél

A II. világháború után az angoloknál a tejet, a müzlit és még sok minden D-vitaminnal dúsítottak, így egy csecsemő becslések szerint napi 2000-3000 NE D-vitamint kapott. Mivel sok gyerek ennél jóval többet kapott (pl. sok tejet ivott, sok müzlit evett), így sok gyereknél vitamin túladagolás tüneteit tapasztalták. Ekkor még nem tudták mérni a vér D-vitaminszintjét. Így sosem tudjuk, mennyi D-vitamint fogyasztottak azok a csecsemők, akiknél a túladagolás tünetei megjelentek. Mivel a Williams szindróma is okoz D-vitamin túladagolást, ez is belejátszhatott, de ezt sem tudjuk utólag, hány túladagolásban szenvedő gyermek szenvedett Williams szindrómában.
Finnországban a kérdést úgy oldották meg, hogy csak egy forrásból juthatott a csecsemő D-vitaminhoz, így garantáltan szabályozható volt a bevitel. Kezdetben , 1964-ig a finn csecsemők napi 4000-5000 NE-t kaptak naponta. 1964-ben ezt lecsökkentették 2000 NE-re, majd 1975-ben 1000 NE-re, majd az USA ajánlást követve, 1992-ben 400 NE-re.
E szabályozott keretek közt adott vitaminadagolásnál még a korábbi magas dózisra sem alakult ki egyetlen gyermekben sem vitamin túladagolás, viszont a korai időszakban, amikor még magas volt a napi D-vitamin adag, drámaian alacsony volt a fiatalkori cukorbetegek aránya!

Az állatkísérletekben, ahol a túladagolás hatását vizsgálták, akkor dózisokat adtak, ami egy 60 kg-os felnőtt ember esetében napi 15 millió NE-nek felelt volna meg.
Az állatkísérletek viszont azt is megmutatták, hogy az anya D-vitaminhiánya a magzatban szív-, komoly agy- és csontfejlődési zavarokat idéz elő.

Embervizsgálatok a terhesség alatti D-vitamin pótlásról

Terhes anyáknál a mellékpajzsmirigy alulműködése miatt napi 100 000 NE D-vitamint alkalmaztak. Születéskor a gyermekekben 250 ng/ml D-vitaminszint volt mérhető, mégis, 16 éves korukig követve őket, semmi káros hatást nem tapasztaltak egyik életkorban sem náluk. Ez azt bizonyítja, hogy még napi 100 000 NE sem károsította a magzatokat.

A nyolcvanas években végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a D-vitamin hiányban szenvedő anyák gyermekei éretlenebbek és az első évben lassabban fejlődnek.
Újkeletű vizsgálatban 160 anyának adtak 800-1600 NE D-vitamint egész terhessége alatt. Az induló D-vitaminszintjük 5.8 ng/ml volt, és ez növekedett meg átlagosan a 11-17 ng/ml szintre. Az USA-ban a 15 ng/ml szintet normális értéknek tekintik, holott ez már a D-vitamihiány kezdete. Az ilyen anyáknak már a terhességük D-vitaminhiánnyal indul! És 800 vagy 1600 NE pótlása gyakorlatilag csak megőrzi az éppen csak vitaminhiányos állapotukat. Mások és a csoportunk adatai szerint terhesség alatt napi 2000-10 000 NE D-vitamin szedése szükséges naponta ahhoz, hogy a normál D-vitamin vérszint fenntartható legyen.

A vizsgálatok szerint az újszülöttek vérében a D-vitaminnak az anya vérszintjének 50-60%-a mérhető. Vagyis az anya D-vitamin ellátottsága erősen meghatározza a magzat D-vitaminszintjét.
Végül vessünk egy pillantást a következő jelenetre, ami naponta esik meg az USA-ban (és nálunk is). A nőgyógyász a terhes anyának felírja a napi 400 NE D-vitamint, és mindketten azt hiszik, ez elég. Valójában napi 1000 NE is csak a D-vitaminhiányos állapot konzerválására volna elég. Mint kutató és mint gyógyító, ezt egyszerűen nem fogadhatjuk el tovább. A terhesség alatt szükséges D-vitaminszükségletet tudományos alapokon kell meghatározni.

Szoptatással hasonló a helyet. Napi 400 NE nemhogy szinten tartaná az anya D-vitaminszintjét, hanem még csökkenti is. Valójában soha senki nem vizsgálta ezt a kérdést.
Egy finn vizsgálat azt mutatta ki, hogy az anyatejen tartott csecsemők D-vitaminszintje csak onnantól javult, ha anyjuk legalább 2000 NE D-vitamint szedett. Csoportunk vizsgálata szerint 4000 NE esetén mind az anya, mind a csecsemő D-vitaminszintje normál intervallum közepén helyezkedett el.
Mivel a fentebb idézett vizsgálatokban azt találták, hogy a napi 10 000 NE alatti mennyiség fél éven át is biztonsággal szedhető, úgy véljük, ideje volna a napi ajánlott bevitel és a napi ajánlott szükséglet mértékét végre tudományosan felülvizsgálni.

Fontos!

A D-vitamin magnézium nélkül nem hasznosul (lásd. az erről szóló cikket), és a D-vitamin hatására felszívódó kalcium csak akkor kerül megfelelő helyre (a csontokba az érfal helyett), ha K2-vitamint is szed mellé (erről lásd. a vonatkozó cikket itt)

A D-vitaminreceptorok aktiválásához szükség van A-vitaminra is. Ebből 2-5000 NE a napi szükséglet. Ha lehet, részben béta-karotinból fedezzük a szükségletünket, ezzel el lehet kerülni a túladagolást. Pajzsmirigy alulműködésben szenvedőknél azonban a béta-karotin nem aktiválódik, ők szedjenek retinol típus A-vitamint.

A túlzott fruktózfogyasztás semlegesíti a D-vitamint!

Ajánlott olvasmány:Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Ezek a legjobb vírusölő növények
  2020-11-07 11:01:49, szombat
 
  Ezek a legjobb vírusölő növények


Nyakunkon a hideg idő és az influenzaszezon, egyre jobban ki vagyunk téve a fertőző betegségeknek. A természet gyógyító tárházához most is bátran fordulhatunk, cikkünkben összegyűjtöttük a leghasznosabb vírusölő növényeket, amelyekkel megakadályozhatjuk, hogy a betegségek ledöntsenek a lábunkról, és még az immunrendszerünket is erősíthetjük velük.
A vírusok nagyban különböznek a baktériumoktól, sokkal kisebbek náluk, és a túléléshez mindig egy gazdatestre van szükségük. Sajnos nincs olyan antibiotikum, amely megölné a vírust, azok csak a bakteriális fertőzéseket iktatják ki. A jó hír az, hogy a saját immunrendszerünk is sok vírus ellen védelmet nyújt, a vírusölő gyógynövények segítségével azonban sokkal hatékonyabbá tehetjük a szervezetünk védekező mechanizmusait.


Fokhagyma

A történelem során a fokhagymát számos betegség kezelésére használták. A vizsgálatok kimutatták, hogy a fokhagymakivonat hatékony lehet a megfázás és az influenza ellen, valamint csökkenti a betegség hosszát és súlyosságát. A fokhagymaolajat a fülfertőzések kezelésére és a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére is használják. A fokhagymakivonat nyers szeletelt fokhagymából készül, amelyet 1,5 évig etanolban tároltak.





Gyömbér


A gyömbér több száz éve használatos a keleti gyógyászatban. A friss gyömbér antibakteriális és vírusölő tulajdonságokkal is rendelkezik. A gyömbérről sokan azt gondolják, hogy a vírusfertőzést a test hőmérsékletének növelésével akadályozza meg. Többféle módon is használhatjuk: mindennap rágjunk el egy kis darab friss gyömbért, vagy keverjünk össze gyömbérlevet mézzel, és ezt fogyasszuk el. Gyömbérteaként ugyancsak kitűnő orvosság lehet.





Oregánó


Az oregánó önmagában nem vírusölő, de olyan anyagokat tartalmaz, amelyek antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal rendelkeznek. Érdemes betegség esetén oregánóolajat használnunk, amely akár főzéshez is jó lehet, ugyanis levesekhez és szószokhoz is adható.





Bodza

A bodza gyógyszerként történő használata egészen régre nyúlik vissza. Vizsgálatok kimutatták, hogy természetes módon javítja a megfázás és az influenza tüneteit. Használatával csökkenthető az influenza időtartama, és az orrot is tisztítja. A bodza még az áfonyánál is több flavonoidt (a flavonoidok a növényvilágban elterjedt gyógyhatású vegyületcsoportok, sok gyógynövény nekik köszönheti előnyös tulajdonságait) tartalmaz. Emellett kitűnően csökkenti a vércukorszintet is.





Kasvirág


Az egyik legnépszerűbb gyógyír az influenza és a megfázás megelőzésére, emellett a fájdalom enyhítésére és a székrekedés csökkentésére is alkalmazható. Az kasvirág, másnéven echinacea természetes gyulladásgátló. A kasvirágot sokféle módon vihetjük be a szervezetünkbe, de a leggyakoribb a kivonat formájában történő alkalmazás.





Körömvirág


A körömvirág nagy koncentrációban tartalmaz flavonoidokat és antioxidánsokat. A virágából készült kenőcsöt gyakran használják vágások, zúzódások és égések kezelésére, valamint a fertőzések csökkentésére. A körömvirág kitűnően alkalmazható még a fülfertőzések és bőrgyulladás kezelésére is.




 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
     2/12 oldal   Bejegyzések száma: 115 
2017.04 2017. Május 2017.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 64 db bejegyzés
e év: 1086 db bejegyzés
Összes: 12933 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 72
  • e Hét: 3330
  • e Hónap: 25230
  • e Év: 114840
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.