Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
Életmód
  2017-05-10 22:21:01, szerda
 
  "Az elrejtett életmódba való menekülés az elhívás megtagadása. Minden olyan Jézushoz tartozó közösség, amely az elrejtettségre törekszik, megtagadta az ő követését."

- Dietrich Bonhoeffer -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Mi...
  2017-05-10 22:20:00, szerda
 
  "Mi, Jézus tanítványai, nem rejthetjük el az igazságot, amelyet megismertünk, és amelynek bizonyságai vagyunk. Nincs szükség arra, hogy mások legyünk, mint akik vagyunk, keresztyénségünknek azonban mindenki számára láthatóvá kell válnia."

- John Stott -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Magunkból
  2017-05-10 22:19:02, szerda
 
  "Úgy kell magunkból Krisztus fényét árasztanunk, hogy meglássák az emberek."

- John Stott -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Jó cselekedetek
  2017-05-10 22:18:05, szerda
 
  "Jó cselekedeteinkkel kell világítanunk."

- John Stott -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Bukás
  2017-05-10 22:17:08, szerda
 
  "Mekkora bukást jelent az, ha azokból, akik a társadalom megmentői lehetnének, eltaposni való, értéktelen anyag válik."

- A. B. Bruce -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Hívő
  2017-05-10 22:16:15, szerda
 
  "Ha mi, hívő keresztyének nem különbözünk a hitetlenektől, akkor haszontalanok vagyunk Isten számára."

- John Stott -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Aggódó szív vágya
  2017-05-10 21:47:24, szerda
 
  AGGÓDÓ SZÍV VÁGYA

Ha tehetném, kézen fognék
földön minden embert,
mert a szíve gondozatlan,
melyet bűn-gaz felvert.
Jézushoz vezetném őket,
régóta vár rájuk,
olyan tépett, rongyos, szennyes,
a lelki ruhájuk.
Jézus ma is itt van köztünk,
mint szent lelki kertész,
s amit Ő tesz: nem teheti
se püspök, se lelkész.
Csak Ő tudja rendbe tenni
szívünk gyomos kertjét,
drága vére kiöli ott
az átkos bűn-perjét.
Égi kertész tégy termővé
minden parlag-szívet,
Te adhatsz a kő-szív helyett
imádkozó szívet!
Mely mennyei áldásoknak
esőjétől ázik,
benne: öröm és szeretet
rózsája pompázik.

Pecznyík Pál
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Húsvét hajnala
  2017-05-10 21:45:58, szerda
 
  Húsvét hajnala

Húsvét hajnala bíborban dereng,
örömhírrel fogadja a reggelt.
Kő elgördült, üres az Úr sírja,
megváltás harcát győztesen vívta.

Nem holtak közt van az Ő hazája,
bár a pokloknak mélyét megjárta.
Miként megmondta, úgy harmadnapra
feljött öröklét szép virradata.

Sötét hatalmát legyőzte a fény,
reménysugarát árasztja az ég.
Diadal Krisztus feltámadása,
előttünk Mennyek kapuját tárja.

Schvalm Rózsa
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
A bűn
  2017-05-10 18:51:22, szerda
 
  A bűn


A bűnt egy íjásszal szemléltethetjük, aki nyilat lő ki íjjából, és nem talál célba. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ha céllövészetnél nem találunk a céltábla közepébe, súlyos erkölcsi vétséget követünk el. Hanem azt, hogy a bűn legegyszerűbb bibliai meghatározása a ,,céltévesztés". A bibliai szóhasználat szerint az a cél, amit nem találunk el, nem szalmával töltött céltábla, hanem Isten törvényének célja vagy követelménye. Isten törvénye az Úr igazságát állítja elénk, és magatartásunk végső mértéke. Ha nem érjük el ezt a szintet, vétkezünk.
A Biblia a bűn egyetemességéről beszél, hiszen senki sem éri el Isten dicsőségének mértékét. ,,Mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének" (Róma 3:23). Ha azt mondjuk, hogy ,,senki sem tökéletes" vagy ,,tévedni emberi dolog", azzal elismerjük a bűn egyetemességét. Mindnyájan bűnösök vagyunk, és megváltásra van szükségünk.
A bűnt úgy határozták meg, hogy ,,törvénye összhangjának hiánya vagy megsértése", amit ,,Isten szabályba adott értelmes teremtményének". Ebben a meghatározásban három lényeges elem található. Először is az összhang hiánya bűn. Szembenállás Isten törvényével. A mulasztás bűne az, amikor nem tesszük meg, amit Isten parancsol. Ha megparancsolja, hogy szeressük embertársunkat, és nem tesszük meg, vétkezünk.
Másodszor: a bűn a meghatározás szerint a törvény áthágása. A törvényt akkor hágjuk át, ha keresztezzük a határait, ha túllépünk a korlátain. Ezért a bűnt időnként törvényszegésnek nevezzük. Oda megyünk, ahová az Úr nem enged. Itt az elkövetett bűnökről beszélünk, amikor olyan cselekedeteket követünk el, amelyeket Isten megtiltott. Ha a törvény tiltást fogalmaz meg, hogy ne tegyünk valamit, és megtesszük, amit az Úr nem enged meg, vétkezünk.
Harmadszor: a bűn olyan cselekedet, amelyet értelmes lények követnek el. Szabad erkölcsi lények vagyunk, hiszen Isten a saját képére teremtett minket. Értelemmel és akarattal teremtett, ezért képesek vagyunk erkölcsi cselekedetek végrehajtására. Ha azt tesszük, amiről tudjuk, hogy rossz, tudatosan vagyunk engedetlenek Isten törvénye iránt és vétkezünk.
A protestantizmus elveti a hagyományos római katolikus teológia megkülönböztetését a bocsánatos és a halálos bűn között. A hagyományos katolikus teológia a halálos bűnt úgy határozza meg, mint ami ,,megöli" a kegyelmet a lélekben, és a bűnbánat szentségével szükségessé teszi a megigazulás megújítását. A bocsánatos bűn kevésbé súlyos, nem teszi semmissé az üdvözítő kegyelmet.
Kálvin János kijelentette, hogy minden Isten ellen elkövetett bűn abban az értelemben halálos bűn, hogy halált érdemel, de egyetlen bűn sem halálos abban az értelemben, hogy hit általi megigazulásunkat semmissé tenné. A protestantizmus kijelenti, hogy minden bűn súlyos. A legkisebb vétek is lázadás Isten ellen. Minden bűn kozmikus árulás, hiábavaló kísérlet arra, hogy a végtelen hatalmú Istent megfosszuk trónjától.
A Biblia néhány bűnt mégis súlyosabbnak tart a többinél. Még a gonoszságnak is vannak fokozatai, ahogy Isten ítélőszéke előtt a büntetésnek is lesznek fokozatai. Jézus azért intette meg a farizeusokat, mert nem tartották meg a törvény fontosabb pontjait, és arra figyelmeztette Betsaida és Korazim városokat, hogy bűnük súlyosabb Sodoma és Gomora bűnénél (Máté 11:20-24).
A Biblia a többszörös bűnből fakadó bűntudatra is figyelmeztet. Bár Jakab azt tanítja, hogy ha vétkezünk a törvény egy része ellen, akkor az egész törvény ellen vétkeztünk (Jakab 2:10), minden törvényszegés növeli vétkünket. Pál arra int, hogy ne halmozzunk fel vagy ne dédelgessünk magunkban haragot a harag napjára (Róma 2:1-11). Minden elkövetett bűnnel növeljük vétkünket, és jobban kitesszük magunkat Isten haragjának. Az Úr kegyelme azonban minden vétkünknél nagyobb.
A Biblia komolyan veszi a bűnt, mert komolyan veszi Istent és az embereket. Ha vétkezünk Isten ellen, szentségét sértjük meg. Ha a másik ember ellen vétkezünk, emberi mivoltát sértjük meg.

Összefogalás:

1.A bűn bibliai jelentése: nem érjük el Isten igazságának mértékét.
2.Minden ember bűnös.
3.A bűn részben Isten törvényének be nem tartása (mulasztás), részben áthágása (elkövetés).
4.Csak erkölcsi lények követhetnek el bűnt.
5.A protestantizmus nem ismeri el a halálos és a bocsánatos bűn közötti különbséget, de elfogadja a bűn fokozatait.
6.Minden elkövetett bűn nagyobb bűnösséget von maga után.
7.A bűn megsérti Istent és népét.

Ajánlott bibliai olvasmányok: Róm 2:1-11; Róm 3:10-26; Róm 5:12-19; Jak 1:12-15; 1Jn 1:8-10

R. C. Sproul
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
A démonok
  2017-05-10 13:59:05, szerda
 
  A démonok


A démonok természetfölötti lények, akik a Sátánt szolgálják. Hozzá hasonlóan egykor angyalok voltak, akik csatlakoztak a lázadó Sátánhoz, és Isten vele együtt vetette ki őket a mennyből. Amikor a Szentírás a démonokat említi, a hangsúlyt az emberek démoni megszállottságára helyezi.
Pál apostol arra hívja fel a figyelmet, hogy bár a pogányok által imádott bálványistenek nem léteznek, vannak azonban démonok, akik ilyen pogány istentiszteletre ösztönöznek és biztatnak. Akik ilyen pogány szertartásokon vesznek részt, tulajdonképpen a démonokat imádják, és azok irányítása alatt cselekszenek.
Az Újszövetség a démonok számos tulajdonságát leleplezi. Gyakran fizikai vagy lelki betegség, például vakság vagy önkínzás jár a démoni megszállottsággal. A démonok Krisztusban gyakran ismerték fel Isten Szentjét. Féltek Jézustól, és engedelmeskedniük kellett neki. A démonoknak azonban nagy - természetfölötti - tudásuk és erejük volt, és képesek voltak megmondani a jövőt.
A reformátorok határozottan felemelték szavukat a démonok körül kialakult túlzó középkori praktikák és babonák ellen. Az evangélikus egyházban a XVI. század végén megszüntették a démonűzés gyakorlatát.
Bár a démonok továbbra is űzik mesterségüket, tevékenységüknek az Újszövetségben leírt intenzitása és súlyossága egyedülálló. Ez az ,,idők teljessége" volt, e világ utolsó nagy védekezése az emberiség Megváltója ellen. Az ördög mindent bevetett. A feltámadással és a Szentlélek pünkösdi eljövetelével a Sátán és démon társai uralma szigorú korlátok közé szorult. Pál és János azonban figyelmezteti a hívőket, hogy az idők végén a Sátán és démonainak tevékenysége erősödni fog.
Ha komolyan vesszük a Bibliát, komolyan kell vennünk a démoni világot is. Neem létezhet biblika teológia megfelelő démonológia nélkül.
Bár a démonok valóságosak és hatalmasak, semmi okunk azt hinni, hogy bármikor is megszállhatnak egy keresztyént. Lehet, hogy zaklatnak, kísértenek vagy vádolnak, de sohasem irányíthatnak. Minden keresztyénben a Szentlélek lakik. Jelenléte biztosítja a démoni megszállottságtól való szabadságot. A Szentlélek erősebb minden démonnál, bárhogy támadjon is.

Összefoglalás:

1.A démonok a Sátán uralma alatt álló bukott angyalok.
2.A démonok szokatlan erővel jelentek meg, amikor Jézus a földön járt.
3.Démonok nem szállhatnak meg keresztyént.

Ajánlott bibliai olvasmányok: Mk 1:21-28; Lk 10:17-20; Lk 11:14-26; 1Kor 10:14-24; 1Jn 4:1-6

R. C. Sproul
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
2017.04 2017. Május 2017.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 812 db bejegyzés
e év: 7303 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1048
  • e Hét: 12759
  • e Hónap: 42071
  • e Év: 229873
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.