Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/5 oldal   Bejegyzések száma: 46 
Ahol Jézus megjelenik...
  2017-05-25 19:29:54, csütörtök
 
  "Ahol az Úr Jézus megjelenik, oszlik a sötétség."

- Joh. Vreugdenhil
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Jézus mindentudása
  2017-05-25 19:27:45, csütörtök
 
  "A mindentudó Isten Fia előtt semmi sincs elrejtve."

- Joh. Vreugdenhil
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Bűn
  2017-05-25 19:25:43, csütörtök
 
  "A bűn boldogtalanná tesz."

- Joh. Vreugdenhil
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Bűn
  2017-05-25 19:23:05, csütörtök
 
  "A bűn soha nem nyújt békességet."

- Joh. Vreugdenhil
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Szeretet
  2017-05-25 19:21:15, csütörtök
 
  "Szeretet nélkül nem érdemes élni."

- Joh. Vreugdenhil
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Isten mindentudása
  2017-05-25 19:04:41, csütörtök
 
  Isten mindentudása


Első ismerkedésem a mindentudás eszméjével a Mikulás gyermekkori elképzelésével függ össze. Azt mondták nekem, hogy a Mikulás ,,listát készít, majd kétszer is ellenőrzi". Azt is elhittem, hogy a húsvéti nyuszi a padlásunkon lakik (amikor éppen nincs számára dologidő), ahol láthatatlanul rajtam tarthatja a szemét.
A mindentudás azt jelenti, hogy Isten minden ismeretnek (tudománynak) birtokában van. Olyan fogalom, amely joggal egyedül Istent illeti meg. Csak egy végtelen, örök lény tudhat mindent. Egy véges teremtmény tudását mindig korlátozza a véges lény.
A végtelen Isten képes mindennek tudatában lenni, hogy mindent megértsen és mindent felfoghasson. Mind a jövőt, mind a múltat, mind a jelent ismeri. Semmi sem lepi meg.
Egyes keresztyének azt hiszik, hogy Isten teljesen máshogy gondolkozik, mint mi, hiszen tudása messze túlszárnyalja a mienket (magasabb szintű). A keresztyének például úton-útfélen hangoztatják, hogy Isten másfajta logika szerint cselekszik, mint mi. Ez a nézet kényelmes, amikor teológiánkban zátonyra futunk. Ha azt látjuk, hogy egy ellentmondás mindkét végletét bizonygatjuk, csak arra kell hivatkoznunk, hogy Isten logikája más, és máris könnyítettünk a feszültségen. Könnyedén kijelenthetjük: ,,Lehet, hogy ez nekünk ellentmondás, de Isten gondolata szerint nem az".
Ez a fajta érvelés végzetes a keresztyénség szempontjából. Miért? Ha Isten valóban más logika szerint gondolkozik, és ami nekünk ellentmondás, neki logikus, akkor semmi okunk rá, hogy a Bibliának akár egyetlen szavában is megbízzunk. Bármit mond is nekünk az Ige, Istennek jelentheti az ellenkezőjét is. Lehet, hogy az Ő gondolatai szerint a jó és a rossz nem ellentétek, és az Antikrisztus lehet valójában a Krisztus.
Isten felsőbbrendű ismerete lehetőséget ad arra, hogy a minket zavarba ejtő rejtélyeket is megoldja. Ez azonban Isten ismeretének fokában mutatkozó különbségre világít rá, nem pedig logikája másságára. Még Ő sem tudja feloldani az ellentmondást, mert racionális lény.
Isten mindentudása mindenhatóságából fakad. Nemcsak azért tud mindent mert felsőbbrendű értelmét arra használta fel, hogy józanul tanulmányozza a világegyetemet és mindazt, ami benne található, hanem azért, mert mindent Ő teremtett és akart. Ő irányítja a világegyetemet, mert a világmindenség mindenható Ura. Bár egyes teológusok el akarták választani a kettőt egymástól, lehetetlen, hogy Isten mindent tudjon és ne Ő igazgasson mindent, és lehetetlen, hogy mindent irányítson anélkül, hogy mindent tudna.
Mint minden más tulajdonsága, mindentudása és mindenhatósága is egymástól függ, az egész két nélkülözhetetlen része.
Mindentudása ugyanúgy kapcsolódik az időhöz, mint mindenható és mindenütt jelenvaló volta. Tudása tökéletes abban az értelemben, hogy örökké tudatában van mindennek. Értelme abban különbözik a mienktől, hogy nem kell hozzáférnie az információhoz, mint ahogy a számítógépnek megnyitnia egy fájlt. Mindig minden ismeret Isten előtt van.
Mindentudása kétélű kard. A hívőnek biztonságot ad ez a tudat - hogy Isten tart a kezében mindent, hogy megért, hogy nem okoznak neki gondot azok a problémák amelyeken mi tehetetlenül törjük a fejünket. A hitetlennek azonban ez a hitelv arra hívja fel a figyelmét, hogy az emberek nem rejtőzhetnek el Isten elől. Bűneik napvilágra kerülnek. Ádámhoz hasonlóan megpróbálnak elbújni, a világmindenségnek azonban nincs olyan zuga, ahová Isten pillantása, akár szeretettel, akár haraggal, ne érne el.
Isten mindentudása szerves része ígéretének is, amellyel igazságot hoz a világnak. Ahhoz, hogy egy bíró tökéletesen igazságos ítéletet hozzon, először minden tényt ismernie kell. Isten vizsgálódó tekintete előtt egyetlen bizonyíték sem marad rejtve. Minden enyhítő körülményt ismer.

Összefoglalás:

1.A mindentudás Isten tulajdonsága.
2.Csak a végtelen lény rendelkezhet végtelen tudással.
3.Isten ismerete magasabb fokú, mint teremtményeié, de ugyanazt a logikát követi.
4.Végzetes a keresztyénségre nézve, ha Istennek másfajta logikát tulajdonítunk.
5.Isten mindentudása végtelenségén és mindenható voltán alapul.
6.Isten mindentudása rendkívül fontos, hiszen az Úr a világ bírájának szerepét tölti be.

Ajánlott bibliai olvasmányok: Zsolt 147,5; Ez 11,5; ApCsel 15,18; Róm 11,33-36; Zsid 4,13

R. C. Sproul
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Lehetőségeink
  2017-05-25 18:07:10, csütörtök
 
  Lehetőségeink

Ungvár Aladár emlékére


Lehet láb nélkül
bejárni a világot,
s lehet ép lábon
magunk körül forogni és maradni.
Lehet láb nélkül
elveszettet keresni,
s lehet ép lábon
ráérősen, tempósan sétálgatni.
Ép lábbal beszűkülni,
és láb nélkül távlatokat kutatni.
Lehet... lehet
Krisztusunktól láb helyett szárnyat kapni.

Túrmezei Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Bármit akartok
  2017-05-25 17:50:58, csütörtök
 
  Bármit akartok

,,Ha megmaradtok énbennem, és beszédeim megmaradnak tibennetek, akkor bármit akartok, kérjétek, és megadatik nektek." János 15,7


A szőlővessző egész lakozása a Szőlőtőben egy szüntelen ima. Megszakítás nélkül, mindig így szól: ,,Ó, én Szőlőtőm, küldd a nedvet, amire szükségem van a gyümölcsterméshez!" És az imái sosem maradnak válasz nélkül: azt kéri, amire szüksége van, amit akar, és meglesz.
A hívő egészséges élete Krisztusban egy szüntelen ima. Tudatosan vagy öntudatlanul folyamatos függőségben él. Urának szava: ,,Semmit sem tudtok cselekedni", arra tanította őt, hogy a kérése és az elfogadása olyan töretlen legyen, amilyen a szőlővessző folytonossága a szőlőtőben. Szövegünk ígérete végtelen bátorságot ad. ,,Bármit akartok, kérjétek, és megadatik nektek."
Az ígéret közvetlenül a gyümölcsözéssel összefüggésben adatik. Ha azt magadra és saját szükségleteidre korlátozod, akkor megfosztod az erejétől. Krisztus kiküldte a tanítványokat, és ők készek voltak odaadni az életüket a világért; Krisztus rendelkezésükre bocsátotta a mennyei kincseket. Az imáik elhozták a Lelket és az erőt, amire szükségük volt a munkájukhoz.
Az ígéret közvetlenül a Szentlélek eljövetelével kapcsolatban adatik. A Szentlélek nem kerül említésre a példázatban, ahogy a Szőlőtő nedve sincs megemlítve. De mindkettő végig benne van az értelmében. A példázatot megelőző fejezetben Urunk a tanítványok belső életével kapcsolatban a Szentlélekről beszél, aki bennük van, és aki kijelenti magát bennük (14,15-23). A következő fejezetben a munkájukkal kapcsolatban szól a Szentlélekről, aki eljön hozzájuk, meggyőzi a világot, és megdicsőíti Krisztust (16,7-14). Ahhoz, hogy hasznunkra legyenek a számunkra elkészített, teljes körű imaígéretek, olyan embereknek kell lennünk, akik be vannak töltve Szentlélekkel, és teljesen odaszentelik magukat Jézus munkájára és dicsőségére. A Lélek elvezet minket az ígéret jelentésének igazságára és beteljesedésének bizonyosságára.
Ismerjük fel, hogy csak akkor tölthetjük be elhívásunkat a sok gyümölcs termésére, ha sokat imádkozunk. Krisztusban van elrejtve minden kincs, amire a körülöttünk élő embereknek szükségük van; Őbenne Isten minden gyermeke meg van áldva minden lelki áldással; Ő teljes kegyelemmel és igazsággal. De szükség van sok erős, hívő imára, hogy mindezeket az áldásokat elkérjük. Ugyancsak emlékezzünk arra is, hogy nem tudjuk magunkévá tenni az ígéretet embereknek szentelt élet nélkül. Sokan próbálják megragadni az ígéretet, aztán körülnéznek, hogy mit kérhetnének. Ez nem így működik, hanem pont fordítva. Hordozd a szíveden a szükségben lévő lelkeket és a megmentésükre szóló parancsot, és az erő meg fog érkezni, hogy igénybe vedd az ígéretet.
Igényeljük ezt úgy, mint a Szőlőtőben maradó, csodálatos életünk egyik kijelentését: azt mondja nekünk, ha az Ő nevében kérjük, vagyis a vele való egységünk alapján, akkor meglesz számunkra. Azért vesznek el lelkek, mert nincs aki imában küzdjön értük. Isten gyermekei erőtlenek, mert túl kevés az ima. Kevés gyümölcsöt termünk, mert hitéletünk az ima terén túl hiányos. A hit ebben az ígéretben tesz minket erős imádkozóvá; ne nyugodjunk addig, amíg bele nem hatol a szívünkbe, és bele nem von minket Krisztus erejébe a folytatáshoz, a munkához és a küzdelemhez imában, amíg az áldás el nem jön hatalommal. Szőlővesszőnek lenni nemcsak gyümölcstermést jelent a földön, hanem erőt is az imában az áldások kérésére és várására a mennyből. A benne maradás teljes egészében sok imát jelent.

...... ........... ........... .....

Bármit akartok, kérjétek! Ó, Uram, miért van az, hogy a szívünk oly kevéssé képes elfogadni ezeket a szavakat a maguk isteni egyszerűségében? Segíts nekünk meglátnunk, hogy semmi másra nincs szükségünk, csak erre az ígéretre, hogy legyőzzük a világ és a Sátán véradásait! Taníts minket imádkozni a Te ígéretedben való hitben!

Andrew Murray
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Önkielégítés
  2017-05-25 14:16:41, csütörtök
 
  "A pornográfiának és az önkielégítésnek az a célja, hogy helyettesítse a meghittséget. Az önkielégítés önmagunkkal folytatott szexet jelent. Magammal érintkezem, nem kell önmagamat mintegy beruházásként valaki másba 'bele adnom'. A pornó 'rabjai' nem annyira a szenvedélyt felkorbácsoló anyagoktól válnak függővé, mint inkább az énközpontúságuktól. Elkötelezték magukat arra, hogy önmagukat szolgálják, és minden tőlük telhetőt megtegyenek annak érdekében, hogy kényelmesen elkerüljék az önmaguknak való meghalást, ami a társas kapcsolat jellegéből adódik."

- Jeffrey Black
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Önkielégítés
  2017-05-25 14:10:30, csütörtök
 
  ,,Kérlek, hallgass végig. Nem akarom figyelmen kívül hagyni az önkielégítéssel kapcsolatos biológiai tényeket. Igaz, hogy Isten szexuális lényekké teremtett minket, s testünk rendelkezik azzal a képességgel és késztetéssel, hogy önmaga ingerlésével kielégüléshez jusson. Sokan már olyan fiatalon rájöttünk erre a trükkre, amikor még nem is tudtuk, minek nevezik. S amint a serdülőkorba érünk, ezek a természetes ösztönök csak erősödnek. Mindennek van egy valóságos, élettani összetevője, amit nem szabad figyelmen kívül hagynunk. A fiúk teste spermát termel, amelynek valamikor távoznia kell. Ezért vannak a nem maszturbáló férfiaknak nedves álmaik, amikor az ondó alvás közben távozik. A férfiak többsége még az előtt az életkor előtt van a leginkább feltöltődve szexuálisan, hogy a házasságon belüli szex egyáltalán szóba jöhetne.
Bizonyos értelemben tehát az önkielégítés természetes dolog. De ami természetes, az vajon jó is? Keresztyénként óvatosan kell bánnunk azzal a feltevéssel, hogy ami az embereknél természetes, annak erkölcsi szempontból nincs jelentősége. Bukott világban élünk. Bolygónk és emberi mivoltunk minden részét megrontotta a bűn. Annak ellenére tehát, hogy testünk természetes funkcióinak egyike sem bűnös önmagában, tudnunk kell, hogy a természetes vágyak könnyen válhatnak bűnös sóvárgássá.
A bűn azt eredményezi, hogy ha az önkielégítés a gyermekben ártatlanul kezdődik is, előbb-utóbb elkerülhetetlenül buja vágyakhoz és fantáziáláshoz vezet. A legtöbb ember esetében a cselekedetet lehetetlen elválasztani a szívben lévő bujaságtól - akár pornóval ját együtt, akár nem. Egy srác elmesélte, hogy a barátaival a 'CSB' rövidítéssel utalnak az önkielégítésre. Ez azt jelenti: 'cselekvő bujaság'.
Tudom, hogy egyes keresztyének azt állítják, hogy bujaság nélkül is tudnak önkielégítést végezni. Azt mondják, nem szexuális jellegű dolgokra gondolnak, és csupán a megkönnyebbülés végett csinálják. Nem feladatom megítélni a szívüket. Csak a saját tapasztalatomból tudok kiindulni, amikor azt mondom, hogy erősen kétlem ennek lehetséges voltát. Azt tapasztaltam, hogy a bujaság mindig jelentős tényező volt vagy közvetlenül a cselekedetet megelőzően, vagy alatta. Eszembe jut a Jeremiás 17:9: 'Csalárdabb a szív mindennél, javíthatatlan; ki tudná kiismerni?!' Tudva, milyen könnyen tudok hazudni magamnak, erősen vonakodom attól, hogy a saját értékelésemben bízzak, különösen e téren. Talán meg tudom győzni magam, hogy az adott pillanatban nincs bennem bujaság, de nagy az esélye, hogy megcsal a szívem."

- Joshua Harris
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
     2/5 oldal   Bejegyzések száma: 46 
2017.04 2017. Május 2017.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 812 db bejegyzés
e év: 7303 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2380
  • e Hét: 14091
  • e Hónap: 43403
  • e Év: 231205
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.