Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
Lucázás, videó
  2012-12-14 20:07:15, péntek
 
  videó Link  
 
1 komment , kategória:  Luca Napja  
Mentovics Éva: Luca, Luca December
  2012-12-14 20:05:52, péntek
 
  Mentovics Éva: Luca, Luca December
Balatonszőlős, 2009. december 9.


Luca, Luca, december,
vessen ráncot a pendely!
Koppanjon a csizmád sarka,
tele legyen majd a kamra!

Eresz alatt költsön fecske,
boldog legyen a menyecske!
Pördüljön a szoknya fodra,
sose legyen pénzre gondja!

Sárguljon a búzatábla,
kalács keljen majd a tálba'!
Szalmát rejtsen majd a pajta,
görbüljön a koca farka!

Luca, Luca, kitty-kotty, kitty-kotty,
tojást tojjon minden tíkod!
Csorduljon a tőkéd leve,
minden hordód legyen tele!

Jó az Isten, hidd el, jót ád,
keljen sok-sok szárnyas jószág!
Babbal teljen a talicska,
jól tejeljen majd a Riska!

Sparhelteden főjön lencse,
legyen társad a szerencse!
Újuljon a vályogtornác,
rúdon lógjon száz szál kolbász!

Luca, Luca tizenhárom,
kedves gazda, Isten áldjon!
Spájzod legyen mindig tele,
szerencse is férjen bele!
 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
Időjóslások_luca naptól karácsonyig
  2012-12-14 13:29:25, péntek
 
  A lucakalendárium szerint Luca napjától karácsonyig mindennap feljegyezték az időjárást. Ez a tizenkét nap az új esztendő tizenkét hónapjának felelt meg, és amilyen időjárás jellemezte az egyes napokat, olyan időjárásra lehetett számítani a következő év megfelelő hónapjaiban is. Kedvelték a hagymakalendáriumot is. Egy nagy fej vöröshagymából lefejtettek 12 réteget, megjelölték, hogy melyik milyen hónapot jelképez, és mindegyikre egy kis sót szórtak. Amelyikben a só elolvadt, és a hagyma levet eresztett, a neki megfelelő hónap csapadékosnak ígérkezett, amelyik azonban száraz maradt, abban a hónapban nem vártak esőt.

 
 
1 komment , kategória:  Luca Napja  
December 13. Luca napja
  2012-12-14 13:25:08, péntek
 
  .........



- Ezen a napon az év legrövidebb napja, tilos kölcsönadni,
Ezen a napon tilos bármit kölcsönadni, nehogy a boszorkány kezébe kerüljön, aki ezzel elviszi a szerencsénket vagy bajt hoz családunkra. A nők ekkor nem dolgozhatnak, és aki ezt megszegi, azt Luca megbünteti. Tilos tüzet gyújtani vagy kenyeret sütni, mert különben Luca ráül a lapátra, és összelapítja a kenyeret, vagy a kenyér kővé válik, esetleg Luca a lapátról megeszi a kenyeret, a gazdasszonyt pedig belöki a kemencébe. Kenyér helyett ezen a napon ezért lepényt szokás sütni. Kerülni kell a varrást is, mert Luca büntetésből bevarrja a tyúkok fenekét, és akkor nem tudnak tojni. Nem szabad szőni és fonni sem, mert Luca kóccá változtatja a fonalat, és ezt teszi az esze helyére annak, aki ezt a vétséget elköveti. Tilos a mosás is - aki ezt megszegi, a babona szerint kővé dermed, vagy a víz válik vérré. Máshol a baromfivágást tiltják, nehogy az állatok egész évben pusztuljanak. Kerülni kell a tökmagtörést is, hogy ne törjenek a tányérok az új évben.

- El kell dugni a seprűket és jósolni sem árt. Luca nem tud elrepülni vele. Ha ezen a napon megveregetjük a diófát, az a következő évben bő termést fog hozni. Ha Luca napjától karácsonyig zúzmarásak a fák, akkor is jó termés várható. Ha darált napraforgóval apró pogácsát sütünk ezen a napon, akkor a tyúkok sokat tojnak majd. Sok helyen nem szívesen keresztelték a lányokat Luca névre, nehogy házsártos nő váljon belőlük.


December 13. a Gergely-naptár bevezetéséig a téli napéjegyenlőség, azaz a legrövidebb nappal és leghosszabb éjszaka napja volt, ezért Lucát a fény és világosság hozójaként ünnepelték szinte egész Európában. Luca napján tüzeket gyújtottak, és tűzkarikákat görgettek le a hegyoldalakon, hogy a lángok elűzzék a sötétséget. A naptárreformmal és a napéjegyenlőség eltolódásával azonban Luca fényt és kegyelmet hozó szerepe is feledésbe merült, és ma már a gonoszok fejeként, boszorkányos, kísérteties nőalakként emlékeznek rá, aki az ármánykodó szellemek és boszorkák megjelenése napján, a gonoszjáró Luca-napon fenyít, büntet és kárt okoz.

- Svédországban viszont, ahol jóval kevesebb a napfény, még ma is a jóságos, fényhozó Lucát ünneplik. Ezen a napon a svédek Luca királynőt választanak az iskolákban, a munkahelyeken és a családokban is. A megválasztott királynők Lucának szánt, apró gyertyákból készült koronával a fejükön este hangosan énekelve felvonulást tartanak az utcán, ez az esemény Svédország egyik legnagyobb ünnepe.

 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
Luca napi menű
  2010-12-13 23:37:29, hétfő
 
  Luca napi menü

Pethes Leves,
Hozzávalók:
1 kg marhafartő,
1 kg velős csont,
3 sárgarépa, 2 fehérrépa,
1 kis zeller, 1 kis karalábé,
10 dkg kelkáposzta,
2 kis fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 ek. paradicsompüré,
ételízesítő, szemes bors, gyömbér

Elkészítés:
A húst és a csontokat forraljuk pár percig, amíg már több habja nem lesz, majd lemossuk és feltesszük tiszta vízben. Kislángon forraljuk két óra hosszat, majd beletesszük a zöldségeket, fűszerezzük
ízlés szerint. Kislángon, fedő alatt kell főzni, éppen csak forrjon,
összesen legalább 2-3 óra hosszat. A levét utána kell tölteni kb. félóránként, különben a hús és a zöldség nagyon sós lesz.
Ha a hús puha, félórát hűlni hagyjuk, majd kiszedjük a húst és a csontot, a zöldséget külön tálra, és a levest finom szűrőn leszűrjük.
Tálaláskor egy-egy szelet fartőre 2-3 karika csontvelőt helyezünk. Törött bors, fűszerpaprika, só legyen az asztalon a velő ízesítéséhez. Cérna metéltet adjunk hozzá levesbetétnek. Díszítésül megszórhatjuk finomra vágott snidlinggel.


Magyaros egy tál,
Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb,
1 pár debreceni kolbász,
1,2 kg burgonya,
2 zöldpaprika, 2 paradicsom,
1 nagy vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 doboz pritamin,
10 deka császárszalonna,
2 evőkanál olaj, só, őrölt pirospaprika, fekete bors, szurokfű, rozmaring, 1 húsleveskocka.
Elkészítés:
A császárhúst csíkokra vágjuk, kiolvasztjuk, és a zsírján megfuttatjuk az apróra vágott hagymát és zöldpaprikát. Beletesszük a kockára vágott húst és a paradicsomokat, víz hozzáadásával 30 percig pároljuk. Ezután belekeverjük a szétnyomott fokhagymát, a pritamin, a leveskockát, a meghámozott és nagy kockára vágott krumplit, a felkarikázott szafaládét, az olajat. Fűszerezzük 1 kávéskanál sóval, 1 evőkanál édes és erős paprikával, 1-1 késhegynyivel a fűszerekből. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje az ételt. Kis lángon, letakarva, addig főzzük, amíg a krumpli megfő (ne legyen túl puha).
Tanácsok:
A legjobb kovászos uborkával, de bármilyen savanyúságot adhatunk mellé.


Húsos krumplikazal,
Hozzávalók:
80 dkg burgonya,
20 dkg sült vagy főtt hús,
1 fej vöröshagyma,
1,5 dl húsleves,
vaj,
kevés olaj,
1 kávéskanál liszt,
1 evőkanál zsemlemorzsa,
reszelt sajt,
só.
Elkészítés:
A meghámozott nyers krumplit tökgyalun, vagy nagy lyukú reszelőn reszeld le (a levét csorgasd le), a húst vágd apróra, vagy daráld le, a hagymát lehelletnyi olajon pirítsd aranysárgára. Majd ezeket keverd össze alaposan, sózd, s simítsd egy kivajazott tűzálló tálba. A tetejét hintsd meg a liszttel, locsold meg a húslevessel, szórd meg reszelt sajttal és zsemlemorzsával, majd tedd előmelegített sütőbe, s süsd, amíg a teteje meg nem pirul. A tálalás előtt olvasztott vajjal is meglocsolhatod.


Piramis,
Hány személyre: 4
» 15 dkg liszt
» 12 dkg porcukor
» 6 tojás
» A krémhez:
» 1 dl tej
» 1 dl tejszín
» 20 dkg margarin
» 20 dkg cukor
» 2 csomag vaníliás cukor
» 10 dkg kakaópor
» 6 cl rum
» A bevonáshoz:
» 20 dkg étcsokoládé
» 10 dkg vaj
Egy tálban összekeverjük a tojássárgáját, a cukrot, a lisztet, majd beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét, és kivajazott tepsiben lapokat sütünk belőle. Eközben a tejszínt és a tejet felforraljuk, belekeverjük a cukrokat és a kakaóport, majd a tűzről levéve a rumot és a vajat is. A tésztalapokból 6 darab 12 cm-es csíkot vágunk ki, majd ötöt összeragasztunk a krémmel. Ezután hűtőbe tesszük, majd ferdén félbevágjuk, és így két fél háromszöget kapunk. Ezeket fejjel lefelé összetapasztjuk a krémmel, majd fél órára hűtőbe tesszük. Végül a vajjal megolvasztott csokival bevonjuk, és amint megdermedt, kínálhatjuk is.



Hamis linzer
Hozzávalók:
0.5 kg liszt
25 dkg vaj
20 dkg cukor
2 tojás
0.5 citrom leve
pici só
szódabikarbóna
tejföl vagy tej
Elkészítése
A lisztet összedolgozzuk a vajjal, a porcukorral, tojással, citromlével, 1 csipet sóval, és 1 késhegynyi szódabikarbónával. Ha kemény 1-2 kanál tejföllel vagy tejjel higítjuk. 1 órát pihentetjük.
1/3 -át levesszük rácsnak. A többit kinyújtjuk, vagy alufóliázott tepsibe tesszük, vagy kivajazott -ki lisztezett tepsibe. Reszelt, kinyomkodott almával töltjük. A félretett tésztából csíkokat készítünk, és berácsozzuk a tetejét. Kevés cukros tejjel lekenjük.
200/220 fokon sütjük 30-40 percig
 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
Ma van Luca napja
  2010-12-13 23:17:42, hétfő
 
  Luca napi vers

Luca, Luca kity-koty,
tojjanak a tiktyok!,,
A kamrájuk tele legyen,
üres hasa sose legyen
a gazdának itt!

Luca, Luca kity-koty!,,
Hogy a holnap mit hoz?
Dúskálnak majd a gyermekek.
Szórják csak rá a szemeket
a fejünkre most!

Luca, Luca kity-koty,
tojjanak a tiktyok!"
Szalmájukból ugyan loptunk,
az adósuk nem maradtunk,
Isten áldja meg

Luca napjának hajnalán a gyerekek (esetenként kísértetnek öltözve) körbejárták a házakat, és lopott fán vagy szalmán térdepelve mondókákkal bő termést és jószágszaporulatot ígértek kisebb ajándékokért cserébe, és átkokat, ha nem kapnak ajándékot.
 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
Luca mártír vagy boszorkány?
  2008-12-13 22:51:11, szombat
 
  Luca napja: mártír vagy boszorkány?

A legenda szerint Lúcia az ókeresztény időkben élt szűzlányként. Édesanyja egyszer megbetegedett, és lányával együtt elment segítséget kérni Szent Ágota sírjához.
Lúcia ott elaludt, és látott egy álmot, melynek hatására úgy döntött, hogy Jézus menyasszonya lesz. Édesanyja meggyógyult, de még a csoda bekövetkezésének hatására sem fogadta el lánya makacs hitét, elhatározását. Pogány vőlegényhez akarta hozzáadni, és bálványok hódolatára akarta kényszeríteni a lányt.
Lúcia viszont nem tágított eredeti tervétől, ezért lakóhelye bírái elítélték. Igás állatokkal keresztül akartak hajtani lekötözött testén, de az állatok megtorpantak előtte. Több kínzásnak is kitették, végül megégették, így vértanúvá vált. A legenda szerint csak akkor halt meg, amikor befejezte imáját.
Egy másik szóbeszéd szerint saját maga szúrta ki a szemét, hogy vakon ne tetsszen, és így elriassza kérőjét. Ezért is lett később, már szentté avatása után a szemfájósok, és a vakok védelmezője.



A magyar néphitben Luca nem hasonlít a legendabeli Szent Lúciához, sokkal inkább kitalált alak. Külseje riasztó, csúnya öregasszony vagy fehérleples szörnyeteg. Szerepe a rontás és a büntetés. Megbünteti azt, aki dolgozik december tizenharmadikán, például fonalat fon, kenyeret süt, vagy ruhát mos. Ezen a napon kölcsönadni sem volt ajánlott, a néphit szerint az elvitt dolog a boszorkányok tulajdonába kerülhettek.


 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
Lucanapi búza
  2008-12-13 22:34:40, szombat
 
  Lucanapi búza





Ezen a napon a háziasszonyok búzát kezdenek csíráztatni. Amikor a csírák már elég nagyok, díszes cserepekben friss földbe ültetik őket. Az újbúza termékenységet, gazdagságot, egészséget, boldogságot hoz a ház lakóinak, ha Szentestére, azaz december 24-re szárba szökken. Üde színfoltja az ünnepi asztalnak vagy a feldíszített ablakpárkányoknak, hiszen - ha minden jól megy - a zsenge, fűzöld búzaszálak akár 35-40 cm magasra is megnőnek. És akkor még áldásos hatásáról nem is beszéltünk!


 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
Luca nap Svédországban
  2008-12-13 22:29:03, szombat
 
  Luca nap Svédországban




Skandináv szokás: svéd hajadonok a fejükön égő gyertyakoszorúval ünneplik a fény visszatérését, zenés ébresztő.
Ezen a napon a svédek Szent Luca királynőt választanak. Az iskolákban, a munkahelyeken, de még a családokban is. A megválasztott királynők este hangosan énekelve felvonulást tartanak az utcán. Ez Svédország egyik legnagyobb ünnepe, melyet szertartásosan megtartanak: kora reggel - amíg a családfő alszik - az anyuka hosszú fehér ünneplő ruhába öltözteti a gyerekeket, és elkészíti a Lucának szánt apró gyertyákból készült koronát, melyet később óvatosan a kislány fejére illesztenek. Így mennek a hálószobába, ahol énekükkel keltik fel az apukát, aki hamarosan csatlakozik hozzájuk, hogy együtt költsék el a különleges, Luca-napi reggelijüket. Erre a napra különféle édes süteményeket és ropogós zsemléket sütnek, melyet tejeskávéval tálalnak


 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
Lucanapi érdekességek.
  2008-12-13 22:22:03, szombat
 
  Lucanapi érdekességek

Luca napi szokás volt az is, hogy egy cserépbe búzát vetettek, hogy karácsonyra kikeljen. Akkor a karácsonyfa alá tették, mint az élet jelképét. Ha karácsonyig minden elvetett szem kikelt, akkor a következő évben bőséges termésre lehetett számítani.

Luca napjától figyelték az időjárást is. A karácsonyig eltelt 12 nap a 12 hónapot jelölte. Luca nap volt a január, az utána következő nap a február és így tovább. Eszerint minden hónap olyan lesz, mint a neki megfelelő nap a tizenkettőből. Ha esik, esős, ha száraz, akkor a hónap is száraznak várható.

Régen december 13-án egy fehér ruhába öltözött Luca végigjárta a házakat és megkérdezte az ott lakó gyerekeket, hogy tudnak-e imádkozni. Aki nem tudott, annak kijutott Luca félelmetes pálcájából, aki tudott, az pedig nem kapott ajándékot. Egyszóval nem éppen egy védőszent volt ez a Luca, úgy is emlegették, mint a gyerekek rémét.

Az úgynevezett asszonyi ünnepek közül Luca napja hazánkban a legjelentősebb. Ezen a napon az asszonyoknak és a lányoknak tilos volt dolgozni. Nem is egy történet szól arról, hogy hogyan büntette Luca azokat, akik ezen a napon szőni, fonni, varrni vagy mosni mentek

Az ardói lányok például ezen a napon szerelmi jóslásokat végeztek. Érdekel, hogy hogyan tették? Összeverődtek és csapatostól elindultak. Egy lány megzörgette a disznóól tetejét. Ha a malac megijedt, akkor röfögött. Ez nem feltétlenül jelentett jót, ugyanis az jelezte a közeli házasságkötés eljövetelét, ha a disznó nem szólalt meg. Ha pedig már elröffentette magát, akkor annyi évet kellett várni, amennyit röfögött.


 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
2017.05 2017. Június 2017.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 249 db bejegyzés
e év: 3932 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 735
  • e Hét: 11797
  • e Hónap: 24473
  • e Év: 258220
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.