Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/15 oldal   Bejegyzések száma: 146 
Pünkösdi szentmise Csíksomlyó 05.31
  2020-05-31 09:05:47, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Pünkösd  
Pünkösdi szentmise Szombathely 05.31
  2020-05-31 09:04:15, vasárnap
 
  Videó Link

- Pünkösd - Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszéde
...... .........


Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Pünkösd  
Böjte Csaba testvér pünkösdi gondolatai
  2020-05-31 08:25:38, vasárnap
 
  Isten Lelke vezeti ma is az Ő népét!
Jézus korában, a római császár magát csalatkozhatatlan Istennek tartotta, és hatalommal, erővel vezette a birodalmát! A hatalmas birodalomban a fentről jött parancsolatokat mindenkinek gondolkodás nélkül teljesíteni kellett! Ebben a korban élt Jézus, és Ő tudatosan létrehoz egy olyan közösséget, melynek minden tagja elcsendesedve imádkozik, és várja a Szentlélek megvilágosodó kiáradását, aki majd mindenre megtanít minket! Pünkösd lángja nemcsak Szent Pétert érinti meg, hanem akik ott vannak, mindannyian elkezdenek egymás szavába vágva hangosan imádkozni, énekelni! Itt nem egy hatalomhoz jutott főnök mondja meg a tutit, hogy pénzért ki mit is csináljon, hanem a Lélek ragyogja be az apostolok életét, vezeti megállítathatatlanul a keresztényeket a szolgáló szeretet útján! Ez egy olthatatlan tűz, melynek fényében az emberek útra kelnek, elindulnak, jó kedvvel, örömmel, Magnificatot énekelve Isten akaratát valóra váltani, akárcsak a názáreti Mária! Ott lobog a pünkösdi szabad Lélek a keresztényekben, és hiába próbálta háromszáz éven keresztül az akkori világ csúcshatalma elhallgattatni a legkegyetlenebb eszközökkel, mert az emberek a Lélek ösztönzésére mennek feltartózhatatlanul a szolgáló szeretet útján! Mondhat amit akar a hatalom, nem állnak be a császárok, diktátorok által kirendelt sorba! Isten Lelke szabadon vezette és vezeti ma is a világ népeit! A pünkösdi csoda nem ért véget és nem is fog véget érni, míg Isten gyönyörű országa fel nem épül mindannyiunk örömére!
A Szentlélekkel találkozni azt jelenti, hogy visszavonulsz a lelkiismeret szentélyébe, oda, ahol az ég a földdel összeér, és imádságos csendben fürkészed a benned is működő Lélek akaratát! Mire indít az Isten? Legtisztább, legszebb vágyad, mi lelkedben megfogalmazódik, melyet újból és újból egyre világosabban hallassz, az a Lélek szava! S mikor már tisztán, világosan tudod, hogy mit is kell tenned, akkor állj neki és erős akaratoddal feltartóztathatatlanul váltsd valóra, a felismert jót! Mivel Isten útján jársz, a csodák földjére fogsz lépni, és ez hitedet a benned dolgozó Lélekben elmélyíti!
Szeretettel, Csaba t.
 
 
0 komment , kategória:  Pünkösd  
Vegyétek a Szentlelket!
  2020-05-31 08:16:24, vasárnap
 
  Jézus a halála előtt önmagát ajándékozta oda az apostoloknak az utolsó vacsora termében az Eucharisztiában (vö. Mt 26,26; Mk 14,22). A feltámadása után pedig ugyanazzal a kifejezéssel - és talán éppen ugyanabban a teremben - a Szentlelkét is odaadja tanítványainak: ,,Vegyétek a Szentlelket!" (Jn 20,22) A mond ige, amivel Jézus szavait az evangélista bevezeti, jelen időben van, és János ezzel azt hangsúlyozza, hogy az Úr ezt mindig, minden időben mondja nekünk. A feltámadt Jézus állandó ajándéka tehát a Szentlélek, aki mindig jelen van számunkra, mindig időszerű és fontos a segítsége. Felmerülhet bennünk a kérdés: ,,Miért időszerű az Úr ajándéka? Miért fontos, hogy megkapjuk az Úr Lelkét?"
Jézus a Szentlélek ajándékát összekapcsolja a megbocsátás és az irgalom adományával: ,,Akinek megbocsátjátok bűneit, az bocsánatot nyer, s akinek nem bocsátjátok meg, az nem nyer bocsánatot." (Jn 20,23) Az apostolok a Lélek erejében tudják közvetíteni Isten megbocsátó, irgalmas szeretetét, aki legyőz minden bűnt és gonoszságot. A Szentlélek az, aki arra vezet minket, hogy bánjuk meg bűneinket, és bátran menjünk oda az irgalmas Jézushoz, aki meggyógyít vétkeink kudarcaiból és sebeiből (vö. Zsid 4,16). Továbbá a Lélek az, aki gyengéden emlékeztet bennünket arra, hogy ,,rehabilitált" emberek vagyunk, vagyis olyanok, akiknek bűnei megbocsáttattak, és akiknek küldetésük, hogy maguk is merjenek megbocsátani az ellenük vétkezőknek.
A Szentlélek gyümölcsei közül (vö. Gal 5,22-23) kettőt emel ki az evangélista ebben az epizódban: az örömöt és a békét, amit a Lélek növel bennünk. A feltámadt Jézus tanítványaihoz intézett első mondata a békét hangsúlyozza. Az isteni Mester meg is ismétli: ,,Békesség nektek!" (Jn 20,19.21) A béke itt nem csupán egy bizonyos nyugalomra, rendezettségre utal, hanem a teljes békére, harmóniára Teremtő és teremtmény, ember és ember, ember és a teremtett világ között. Ez a meghalt, de feltámadt Messiás ajándéka. S ehhez a krisztusi békéhez fűz bennünket a békesség Lelke, aki Jézushoz vezet minket, s megteremti és megőrzi bennünk a békét, hogy mi is ,,a béke kézművesei legyünk", akik a béke kultúráját építjük, ahogyan Ferenc pápa tanítja (vö. Mt 5,9).
Az evangélista megjegyzi azt is, hogy ,,az Úr láttára öröm töltötte el a tanítványokat" (Jn 20,20). A feltámadt Jézussal való találkozás az igazi öröm forrása, mert Krisztus a bűn és a halál szomorú hatalmát megtörve az örök élet örömének lehetőségét ajándékozza mindenkinek. A Lélek ebben az örömben erősít meg minket azáltal, hogy megvigasztal bennünket, növeli a hitünket, és elmélyíti a Jézussal való személyes barátságunkat.
Ma, amikor az emberiség nagy családja oly sokat szenved a különböző betegségektől, illetve a bűn, a közömbösség, a háború és az önzés járványától, akkor különösen átérezzük, hogy igen időszerű és gyógyító az irgalom, a béke és az öröm, amit a feltámadt Jézus Krisztus ajándéka, a Szentlélek tud megvalósítani bennünk és általunk ott, ahol élünk. Éppen ezért mindennap kérjük az isteni Mestertől a Lelket, hiszen nekünk is mondja szüntelenül, ma is: ,,Vegyétek a Szentlelket!" (Jn 20,22)

Nyúl Viktor - Magyar kurír
 
 
0 komment , kategória:  Pünkösd  
Ferenc pápa pünkösdi üzenete:
  2020-05-31 08:13:11, vasárnap
 
  Ferenc pápa pünkösdi üzenete: Jobb emberként jöjjünk ki a világjárványból!
Videós üzenete Link
...... ..........



,,Amikor elérkezett pünkösd napja, mindnyájan együtt voltak ugyanazon a helyen." Így kezdődik az Apostolok cselekedeteinek második fejezete, melyet az imént hallottunk. Ma is, a technológiának köszönhetően, a világ számos részén élő hívők összegyűltünk itt pünkösd előestéjén.
Az elbeszélés így folytatódik: ,,Hirtelen heves szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, és betöltötte az egész házat, ahol voltak. Majd lángnyelvek váltak láthatóvá, amelyek szétoszlottak, és leszálltak mindegyikükre. Mindnyájukat eltöltötte a Szentlélek" (ApCsel 2,2-4).
A Lélek minden tanítványra leszáll, mindannyiunkra leszáll. A Jézus által ígért Lélek eljön, hogy mindannyiunkat megújítson, megtérítsen és meggyógyítson.
Eljön, hogy kigyógyítson félelmeinkből - milyen sok félelem él bennünk! Eljön, hogy begyógyítsa bizonytalankodásainkat, sebeinket, azokat is, amelyeket egymásnak okozunk. Eljön, hogy tanítványokká, misszionárius tanítványokká tegyen bennünket, olyan tanúkká, akik tele vannak bátorsággal és apostoli merész kiállással, amire szükség van Jézus evangéliumának hirdetéséhez, amint azt a rákövetkező versekben olvashatjuk: így volt ez a tanítványokkal is.
Ma jobban rászorulunk arra, mint bármikor, hogy az Atya elküldje nekünk a Szentlelket. Az Apostolok cselekedetei 1,4-ben Jézus ,,megparancsolta nekik, hogy ne távozzanak el Jeruzsálemből, hanem várják meg, amit az Atya megígért: »Ez az, amiről tőlem hallottatok: János vízzel keresztelt, ti pedig nemsokára Szentlélekkel lesztek megkeresztelve.«"
És a 8. versben hozzáteszi: ,,Amikor eljön rátok a Szentlélek, erőt kaptok, és tanúim lesztek Jeruzsálemben, egész Júdeában és Szamariában, egészen a föld végső határáig."
Jézus tanúi. A Szentlélek tesz bennünket tanúkká.
Ma szenved a világ, sebeket hordoz. Súlyosan sebzett világban élünk, mely szenved, különösen a legszegényebbekben, akiket ellöktünk magunktól. Amikor minden emberi bizonyosság szertefoszlik, akkor a világnak szüksége van arra, hogy elvigyük neki Jézust. Szüksége van az evangéliumról szóló tanúságtételünkre, Jézus evangéliumára. Erre a tanúságtételre pedig csak a Szentlélek erejében vagyunk képesek.
Rászorulunk arra, hogy a Lélek új szemet adjon nekünk. Meg kell nyitnia elménket és szívünket, hogy a jelennel és a jövővel a megtanult lecke birtokában tudjunk szembenézni: egyetlen emberiséget alkotunk!
Nem üdvözülünk egymagunkban! Senki sem üdvözül egymagában! Senki! Szent Pál a Galatáknak írt levelében kijelenti: ,,Nincs többé zsidó és görög, nincs szolga és szabad, nincs férfi és nő, mert ti mindannyian egyek vagytok Krisztus Jézusban" (Gal 3,28). Egyetlen test vagyunk, melyet a Szentlélek ereje, a Jézus által megígért Lélekben való keresztség tart össze. Tudjuk ezt, tudtuk ezt, de a világjárvány, melyen keresztülmegyünk, sokkal drámaibb módon megtapasztaltatta ezt velünk.
Egy új valóság felépítése a kötelességünk. Az Úr fogja ezt végbevinni, mi pedig együttműködhetünk vele: ,,Íme, újjáteremtek mindent!" (Jel 21,5).
Amikor kijövünk majd ebből a világjárványból, már nem tehetjük azt, amit korábban tettünk, és nem tehetjük úgy, ahogyan korábban tettük. Nem, minden más lesz! Minden szenvedés hiábavaló lett volna, ha nem építünk együtt egy igazabb, igazságosabb és keresztényibb társadalmat, nem szavak szintjén, hanem valójában; olyan valóságot, amely keresztény életvitelre vezet bennünket. Ha nem dolgozunk azon, hogy felszámoljuk a szegénység világjárványát, a szegénység világjárványát abban az országában, ahol élünk, abban a városban, ahol lakunk, akkor ez az időszak hasztalan volt.
Az emberiséget ért nagy próbatételekből, ezek között a koronavírus-járványból, vagy jobbakként vagy rosszabbakként jövünk ki. Nem jöhetünk ki úgy, amilyenek voltunk!
Azt kérdezem tőletek:
Ti hogyan akartok kijönni belőle? Jobbakként vagy rosszabbakként?
Ezért nyílunk meg ma a Szentlélek előtt, hogy ő legyen az, aki megváltoztatja szívünket, és segít, hogy jobbakként jöjjünk ki belőle.
Ha nem úgy élünk, ahogyan Jézus mondta nekünk: ,,mert éheztem, és ennem adtatok, idegen voltam, és befogadtatok, börtönben voltam, és felkerestetek" (Mt 25,35-36), akkor nem fogunk jobbakként kijönni belőle.
És ez mindannyiunk feladata! Mindannyiunké és a CHARIS feladata is, mely a karizmatikusokat szolgálók közössége.
A harmadik mecheleni dokumentum, melyet Suenens bíboros és Helder Camara püspök írt a hetvenes években, és amelynek a címe ,,Karizmatikus Megújulás és az emberek szolgálata", a ,,kegyelem áradásának" ezt az útját mutatja be. Legyetek hűek a Szentléleknek ehhez a hívásához!
Eszembe jutnak XXIII. János prófétai szavai, amikor bejelenti a II. vatikáni zsinatot, azok a szavak, melyekből a Karizmatikus Megújulás különösen táplálkozik: ,,És méltóztasson Isten Isteni Lelke a legnagyobb vigasztalást hozó módon meghallgatni az imát, amely a föld minden sarkából száll fel hozzá:
Újítsd meg csodáidat korunkban, mint egy új pünkösdkor, és add meg a Szent Egyháznak, hogy egy szívvel-lélekkel kitartva az imádságban Máriával, Jézus anyjával, és Péter irányításával, terjessze az Isteni Megváltó országát, az Igazság és az Igazságosság országát, a Szeretet és a Béke országát."
Pünkösdnek ezen a vigíliáján kívánom, hogy mindnyájatokat eltöltsön a Szentlélek vigasztalása és ereje, hogy a fájdalomnak, a szomorúságnak és megpróbáltatásnak ebből az időszakából, ebből a világjárványból, jobbakként tudjatok kijönni.
Az Úr áldjon meg benneteket, és a Szűzanya vigyázzon rátok!



Fordította: Tőzsér Endre SP
Fotó: Vatican News
...... ............


Magyar Kurír 2020.05.31
 
 
0 komment , kategória:  Pünkösd  
Útravaló – 2020. május 31., pünkösd
  2020-05-31 08:01:46, vasárnap
 
  Az Úr Lelke betölté a földkerekséget - énekeljük a pünkösdi mise introitusában. Ez a mondat egyrészt elénk idézi a teremtés kezdetét: ,,Isten Lelke a vizek fölött lebegett" (Ter 1,2), másrészt emlékeztet a szent sátor fölé való alászállására, valamint Mária beárnyékolására. Ma pedig mindezek egyetemessé tételét ünnepeljük a húsvét misztériumában: ,,Vegyétek a Szentlelket!" (Jn 20,22) Mert ahogy Isten magáénak ismeri el a teremtést, lefoglalja Izraelt és Máriát, most a tanítványok részesednek ebben a lefoglalásban.
A tanítványok Lélekben való részesedése egész világra kiterjedő küldetésük kiindulópontja. A misszió immár nemcsak Izrael közösségébe irányítja őket, hanem az egész világra, nem egy-egy alkalommal kell próbálkozniuk ezzel, ahogy Jézus küldte őket földi élete során, hanem létük lesz az Úr jelenlétének hordozója a világ számára. Mindaz, amit Isten személyes ajándékként elültetett bennük vagy ajándékként nekik adott a Jézussal való találkozásban, innentől nem csupán egyéni élmény vagy egy szűk kör visszaemlékezése, hanem olyan ajándék, amivel be kell tölteniük a földkerekség minden pontját.
Az Apostolok Királynője ebben is a tanítványok előtt áll. Gondoljuk csak meg, mit élhetett át a Szűzanya abban a hittapasztalatban, hogy az a test, amely méhében szövődött egybe, akit ő megszült és akinek látta halálát, akit kezében tartott élete kezdetén, majd végpontján, húsvét után számára is a Fiát korábban megtagadó tanítványok szavára lesz elérhetővé és jelenvalóvá; csak az ő közbejöttükkel érheti el - de általuk elérheti - Krisztusát. Mária itt is ugyanolyan odaadó és befogadó, mint az angyal látogatásánál: anyai hivatását most is átadja, hogy a Lélek ebből részesítse az Egyházat. A tanítványok tanítványa lesz, aki hordozta a világmindenség Urát. A Szűzanyának ez a jelenléte a legragyogóbb példa a pünkösd utáni Egyházban.
,,A nekünk ajándékozott Szentlélek által kiáradt szívünkbe az Isten szeretete" (Róm 5,5). Szent Pálnak ez a kijelentése kettős jelentéssel bír: mert e szerint egyrészt az a szeretet áradt ki, amivel az Atya szeret bennünket, másrészt az, amivel mi is képesek vagyunk szeretni az Atyát. A Lélekkel eltelt tanítvány Istene nem kizárólag teremtő, aki iránt köteles hódolattal tartozik teremtettsége okán, hanem Atya, akit fiakként szerethetünk. És nem csupán egymást szerethetjük úgy, ahogy Jézus szeretett minket - miként ezt a mondatot megőrizte számunkra a jánosi hagyomány -, hanem a Lélekben való részesedés megadja azt az ajándékot is, hogy a teremtett világ felől, a Fiú szeretetével vegyük körül az Atyát. Ez is a Lélek földkerekséget betöltő jelenlétének ajándéka, hatása.
A Lélek így teljesíti be és igazolja Jézus mondását: ,,jobb nektek, ha én elmegyek, mert ha nem megyek el, a Pártfogó nem jön el hozzátok, ha pedig elmegyek, elküldöm őt hozzátok" (Jn 16,7). Mert a Lélek kiárasztása az új teremtés kezdete, ami visszaadja a bűnbeeséssel elvesztett istenfiúi életet, ezért Jézus - miként a Teremtő a teremtéskor - ,,tanítványaira lehelt", és elküldte őket a kiengesztelődés szolgálatára; megkapták a Szentlelket mint az újjáteremtettség foglalóját. A közelmúltban egy haldoklónál jártam, aki messze távolodott Istentől, betegségében hosszú ideje nem kommunikált, és látogatásom után sem volt már semmi kapcsolata a világgal. Amikor viszont fölé hajolva megkezdtem a bánatima szavait, ő tisztán és érthetően vitte tovább, mintegy tőlem átvéve a folytatást: ,,...bánom minden bűnömet, amelyekkel megbántottam a Jóistent... Fia Lelkét árasztotta szívünkbe az Isten, aki azt kiáltja: Abba, Atyánk" (Róm 8,15).
Isten Szentlelke foglalt le minket a keresztség és a bérmálás szentségében, és ez a pecsét mélyebben megjelöl, mint azt magunktól gondolnánk. Belénk árasztott Lelke - ha engedjük szóhoz jutni - ,,megdicsőíti bennünk az Atyát" (vö. Jn 17,10.22-23).

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Pünkösd  
Balassi Bálint: Áldott szép Pünkösdnek gyönyörű ideje..
  2020-05-30 21:24:06, szombat
 
  A régi magyar irodalomban kalandozunk ma. Balassi Bálint a 16. századba röpít, szép nyelvén a végvári víg pünkösdöt felidézve. Riasztóan gyorsan változik körülöttünk a világ, de van, ami állandó. A rózsákat még mindig pünkösd nyitja ,,illatozásra". És most is örömre, vigadozásra, megújulásra hív az ünnep. És istendicséretre, melyből ne fogyjunk ki soha. ,,Dicsérjük szent nevét fejenkint jó szívből"!

Áldott szép Pünkösdnek gyönyörű ideje,
Mindent egészséggel látogató ege,
Hosszú úton járókot könnyebbítő szele!

Te nyitod rózsákot meg illatozásra,
Néma fülemile torkát kiáltásra,
Fákot is te öltöztetsz sokszínű ruhákba.

Néked virágoznak bokrok, szép violák,
Folyó vizek, kutak csak néked tisztulnak,
Az jó hamar lovak is csak benned vigadnak.

Mert fáradság után füremedt tagokat
Szép harmatos fűvel hizlalod azokat,
Új erővel építvén űzéshez inokat.

Sőt még az végbéli jó vitéz katonák,
Az szép szagú mezőt kik széllyel béjárják,
Most azok is vigadnak, s az időt múlatják.

Ki szép füvön lévén bánik jó lovával,
Ki vígan lakozik vitéz barátjával,
Ki penig véres fegyvert tisztíttat csiszárral.

Újul még az föld is mindenütt tetőled,
Tisztul homályából az ég is tevéled,
Minden teremtett állat megindul tebenned.

Ily jó időt érvén Isten kegyelméből,
Dicsérjük szent nevét fejenkint jó szívből,
Igyunk, lakjunk egymással vígan, szeretetből!

 
 
0 komment , kategória:  Pünkösd  
Pünkösd üzenet Zoltán Imre atyától
  2020-05-30 20:41:27, szombat
 
  Videó Link

Élő adásban MTV Ma este c. műsorban volt.
 
 
0 komment , kategória:  Pünkösd  
Pünkösd, a húsvéti idő lezárása
  2020-05-30 19:53:16, szombat
 
  Pünkösd a húsvét után a legrégebbi, a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, amely idén május 31-re esik. Az ünnep elnevezése az Ószövetség koráig nyúlik vissza.
...... .........


Az Ószövetségben a mai pünkösdnek megfelelő ünnep zarándokünnep volt, amelyen Izrael fiainak meg kellett jelenniük Jahve színe előtt (Kiv 34,23; MTörv 16,16). Az ünnep elnevezése a történelem során változott, a hetek ünnepét, az aratási ünnepet (vö. Szám 28,26) felváltotta az első kéve felajánlása utáni ötvenedik nap ünnepe (vö. Lev 23,9-14; Tób 2,1; 2Mak 12,32; ApCsel 2,1), az örömünnep (vö. Iz 9,2), amelyen hálát adtak Jahvénak a búzatermésért. Innen származik az ötvenedik - görögül pentekoszté - elnevezés, amely szóból ered a magyar elnevezés: pünkösd. Jézus korára az ünnep új tartalommal is bővült: a Sínai-hegyen kapott Törvény kihirdetésének emléknapja lett, ami az Egyiptomból való kivonulás után az ötvenedik napon történt. Zarándokünnep volt Izrael népe számára, az egyik olyan alkalom, amikor nagy sokaság érkezett Jeruzsálembe (ApCsel 2,5).
Az Újszövetségben új értelmet nyer az ünnep jelentése: a Jézus feltámadása utáni ötvenedik nap, a Szentlélek eljövetelének napja (ApCsel 2,1-13), éppen az a nap, amikor a zsidó nép a törvényadást ünnepelte.
Pünkösd ünnepnapjához három fontos esemény kötődik: a Szentlélek eljövetele, aki Krisztus megváltó művét beteljesíti, és akinek eljövetelét Jézus búcsúbeszédében megígérte; az Egyház alapítása, valamint az egész világra kiterjedő missziós munka kezdete, hisz a Szentlélek erejével azok az apostolok, akik addig talán Izrael földjét sem hagyták el, szerte a Római Birodalomban hirdetni kezdték Jézus feltámadásának örömhírét. A Szentlélek kiáradásának eseményét az Apostolok cselekedetei (ApCsel 2,1-11) rögzíti. A leírás szerint az apostolok, miután a Szentlélek eltöltötte őket, mindenkinek a saját nyelvén hirdették az evangéliumot. Isten a nyelvek csodájával mutatja meg azt az egységet, amely a közös hit megvallásával kapcsolja össze a különböző nyelven beszélő embereket. Ezáltal született meg az első pünkösdkor az Egyház, amely egy, szent, katolikus és apostoli.
A II. vatikáni zsinat (1962-1965) liturgiareformja szerint pünkösd az ötvennapos húsvéti idő ünnepélyes lezárása. Pünkösd vigíliáján, előestéjén szerte a világban a Szentlélek eljövetelét kérik virrasztva és imádkozva a hívek, többek között egy ősi Szentlélek-váró himnusz szavaival:

Teremtő Lélek, szállj reánk,
ragyogd be lelkünk, tiszta láng,
ki alkotsz, éltetsz szíveket,
hozd nékik bő kegyelmedet!

Kit úgy hívunk: Vigasztaló,
kit ad nekünk az Alkotó,
te élő forrás, égi láng,
szent kenet, égből szállj le ránk!

Pünkösd előtti szombaton tartják a csíksomlyói búcsút, amely az összmagyarság legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepségei közé tartozik. Külön érdemes megemlíteni, hogy idén a csíksomlyói kegyhely és búcsú bekerült a hungarikumok gyűjteményébe. A ferences testvérek korábbi közleményükben arra kérik a zarándoktestvéreket, hogy tekintettel a Covid-19-világjárvány kapcsán hozott egészségügyi döntésekre, idén szervezetten ne zarándokoljanak el a kegyhelyre a pünkösdszombati búcsú alkalmával, hanem szívük zarándoklatával kapcsolódjanak be az ünnepi szentmisébe és az egyéb liturgikus programokba.

Forrás: MKPK Sajtószolgálat
Fotó: Wikimedia Commons
Magyar Kurír 2020.05.30
 
 
0 komment , kategória:  Pünkösd  
Helikopteres pünkösdi áldás
  2020-05-30 06:55:26, szombat
 
  TRIANON 100. - EMLÉKEZÉS
Budaörsi repülőtér - 2020. május 30. - 11:30
Rendhagyó helikopteres pünkösdi áldásra készülök, holnap, pünkösd szombatján. Az áldás abban az órában lesz, amikor a magyarság leghíresebb össznemzeti kegyhelyén, Csíksomlyón, a hagyományos pünkösdi búcsú szentmiséjére összegyűlnek a hívek, idén csak szűk körben, a zarándokok népes csoportjait nélkülözve.
A levegőbe emelkedés, jelképes irányként utal a Szent Angyalok oltalmazó égi világára, amit templomunk is jelez éjjel-nappal a Fővárosba érkezőknek.
Az Oltáriszentséggel a Budaörsi repülőtéren szállok fel a helikopterrel, amely egy rövid körutat tesz majd meg a nemzet szívét jelentő Fővárosunk felett. A szentségi áldás azt a várakozást is igyekszik ébren tartani, amellyel a magyar hívő közösségeink továbbra is készülődnek az egy évvel elhalasztott budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.
A légi áldás fejhajtást jelent a magyar hősök emléke előtt, utalva a május utolsó vasárnapján esedékes Magyar hősök napjára. Az idei esztendőben különös tisztelet illeti a katonai hős áldozatok mellett azokat a szolgálattevőket, akik hivatásukat gyakorolva, vagy önkéntes szolgálattal veszik ki részüket a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, a betegek és rászorulók megsegítésében.
A rossz felett aratott győzelem jele a körív, a helikopterrel megrajzolt glória, köszönetnyilvánítás napjaink hőseinek: orvosoknak, ápolóknak, az egészségügyi dolgozóknak, kutatóknak, a szeretetszolgálatok önkénteseinek, a honvédelem, rendvédelem és katasztrófavédelem szolgálattevőinek, de azoknak is, akik türelmet és önfegyelmet gyakorolva vállaltak felelősséget másokért a járvány megfékezése érdekében, vagy áldozatosan viselték a betegség keresztjét.
Végül, de hangsúlyosan, a légi liturgia nyitánya annak a történelmi emlékezésnek, amely június 4-re irányul, a Trianoni békediktátum 100. évfordulójára. A magyar nép összetartozásának is jele a nemzet fővárosa, így a Budapest feletti áldás címzettje minden magyar ember lehet. A Nemzeti Összetartozás Napjára készülve megerősítést adhat a nemzettestvéri kötelékek ápolásához.
A centenárium egyik emlékező rendezvényének a gazdagréti Szent Angyalok-templom ad otthont, 2020. június 4-én, csütörtökön, 16:00 órai kezdettel, amelyet a Gazdagréti Plébánián működő Apostol Televízió élő adásban közvetít
. A rendezvény zártkörű lesz, de az utána következő szentmise már a szokott biztonsági szabályok megtartásával nyitott a hívek fogadására. A szentmisét a világ magyarságának felelős főpásztora, Dr. Cserháti Ferenc püspök atya mutatja majd be, kb. 18:30 órai kezdettel.
A szombati repülőtéri induláshoz vagy érkezéshez személyesen is kijöhettek a fent megadott időpontban. A főbejáratnál lehet parkolni. Közös szertartással kezdem majd az áldást.

Imádságos szeretettel: Károly atya

*
- Égi áldás: helikopterre szált a gazdagréti plébános az Oltáriszentséggel - fotók
Forrás Blikk oldal Link
 
 
0 komment , kategória:  Pünkösd  
     2/15 oldal   Bejegyzések száma: 146 
2017.05 2017. Június 2017.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 249 db bejegyzés
e év: 3932 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1027
  • e Hét: 4617
  • e Hónap: 25300
  • e Év: 228213
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.