2017-06-10 17:16:25, szombat
|
|
|
A bodza Közép-Európában és hazánkban is gyakori vadontermő növény, erdőszegélyeken, útszéleken találkozhatunk vele. A bodzát már a görögök és a rómaiak is ismerték, a germánoknál pedig nagy tisztelet is övezte. Sokoldalú felhasználhatósága miatt napjainkban Európa több országában, köztük hazánkban is termesztik.
Több fajtája létezik, gyógynövényként a fekete bodza a legértékesebb. Sötét zöld levelei, másfél méteresre is megnövő törzse, fehér illatos virágai, valamint sötét kék bogyói miatt városi kertek kedvelt dísznövénye. Virága, kérge, levele és termése egyaránt használható gyógynövényként. Virága és termése különleges csemegék alapanyagaként, természetes ízesítő és színező szerként is ismert.
A május végétől megjelenő virágok flavonoidokat, szaponinokat, illóolajat, némi cukrot és C-vitamint tartalmaznak. A friss vagy szárított virágzatból frissítő tea és üdítőital készíthető. A bodzatea nyugtató, izzasztó vagy vizelethajtó hatása miatt népszerű.
A le nem szedett virágokból bogyók fejlődnek, amik a nyár közepén halvány zöld színűkkel kitűnő alkotórészei lehetnek a vidám nyári virágcsokroknak. A őszre kék színűvé váló bogyók gyümölcssavakat, vitaminokat, festékanyagot tartalmaznak. A bogyókból szörpöt, pálinkát vagy lekvárt készíthetünk, ami izzasztásra, vizelethajtásra és székrekedés ellen hatásos.
osszúkásak, ellentétben a fekete bodzával. A gyalogbodza fogyasztása enyhe lefolyású, hányással, hasmenéssel járó mérgezést okozhat.
A forgalmas utak melletti növények igen szennyezettek, ezért az úttól minimum 300 méter távolságra lévő növényrészeket gyűjtsünk csak be és egyébként is tartsuk be a vadontermő gyógynövényekre vonatkozó gyűjtési szabályokat.
Legegyszerűbb a tisztító és gyógyhatású frissítő, a bodzás limonádé elkészítése. Egy nagy kancsóba citromot, cukrot és vizet teszünk, majd ebbe belerakjuk a lemosott bodza virágfejeket. Pár óra múlva már fogyasztható is, főleg jégkockával kitűnő frissítő.
A bodza virágokat vízzel teli jégkockatartóba téve le is fagyaszthatjuk. A bodzás jégkockákkal akár hónapok múlva is megbolondíthatjuk a limonádénkat.
A bodzaszörp hasonlóan készíthető, mint a limonádé. Ahhoz azonban jóval több citromot és cukrot, valamint tartósítószert is kell használni.
A bodza virágokat megszárítva kitűnő tea alapanyagot kapunk.
A bodza virágokból különleges ízű, egyszerű desszertet is készíthetünk. A bundázott bodzánál a virágfejeket palacsinta tésztába mártjuk és bő, forró olajban kisütjük. Hasonló ízvilágú és isteni a bodzás palacsinta.
|
|
|
0 komment
, kategória: Életmód |
|
|
|