Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
A hálából
  2017-06-17 12:19:58, szombat
 
  A hálából


A hálából élünk, ha élünk.
Hála nélkül mi más az élet:
szakadéknyi mély hiányérzet,
mibe az ember beleszédül.

Füle Lajos
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Mátrai dicséret
  2017-06-17 12:18:11, szombat
 
  Mátrai dicséret


Fenyők susognak érintésére
reggeli szélnek,
s rólad beszélnek.

A kis tisztáson kék enciánok,
füvek ringanak,
s téged áldanak.

Napfényes csúcsok egymásnak és a
kék végtelennek
rólad üzennek.

Illatban, fényben, színben és hangban
Tefeléd árad
minden imádat.

S az én reggeli dicséretem is
elvegyül halkan
ebben a karban.

Túrmezei Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
A bűn és a kegyelem gyakorlatai
  2017-06-17 11:23:38, szombat
 
  A bűn és a kegyelem gyakorlatai
(John Newton levelei)

Jaj, milyen csalóka az ember! Micsoda ellentmondása a hívő saját magának!
Ha le kellene írjam a Szentírás szempontjából, azt mondanám, hogy a hívő az, akinek a szíve Isten után szomjazik, az Ő dicsősége és jelenléte után; hogy ragaszkodása egy láthatatlan Megváltóra irányul; hogy kincsei, és ebből kifolyólag a gondolatai örökkévaló tényeken vannak, messze az értelem határain túl. Mivel megtapasztalta Isten nagy megbocsájtását, telve van irgalommal és megbocsájtással mindenki iránt. Mivel gyakran megcsalta saját szíve, nem mer benne bízni többet - hanem Isten Fiába vetett hit által él - hogy bölcsességet, igazságot és megszentelődést nyerjen, és Belőle nyer újból és újból kegyelmet; tudatában van annak, hogy Nélküle egyetlen jó gondolatra sincs elegendő ereje! Röviden - halott a világ, a bűn, és maga számára, de él Istennek, és élénk az Ő szolgálatában. Az imádság a lélegzete, Isten szava az eledele, és Krisztus értékesebb számára mint a nap fénye. Ilyen a hívő - saját véleménye szerint, és általános kívánságaiban.

De ha a hívő tulajdonképpeni tapasztalatát kellene leírjam, főleg egy-egy adott pillanatban - mennyire különböző kép tárulna elénk!
Bár tudja, hogy Istennel való közössége a legmagasabb kiváltsága, ő maga ritkán találja annak; ellenkezőleg, ha a kötelesség, a lelkiismeret, és a szükség nem kényszerítenék - a kegyelem trónusát látogatatlanul hagyná napról napra!
Kezébe veszi a Bibliát, tudva azt, hogy az az élet és az igazi vigasztalás forrása; mégis, lehet, elmélkedése közben, titkos undort érez, amely arra készteti, hogy letegye, és előnyben részesítsen egy újságot!
Nem szükséges, hogy emlékeztessék a világ és minden nap alatt lévő dolog hiábavalóságára és bizonytalanságára; és mégis, majdnem ugyanannyira megmámorosítja vagy leveri őt is egy semmiség, mint azokat, akiknek a világ az egyetlen részük!
Hiszi azt, hogy minden a javára szolgál, és hogy a magasságos Isten meghatározza, rendezi és megmásítja minden gondját; mégis érzi magában a félelem, az aggodalom és az elégedetlenség feltörését, mintha az ellenkezője lenne igaz!
Magát tudatlannak tartja, és hajlamosnak, hogy becsapja ezer megtévesztés; mégis könnyen elcsábítják a magáról alkotott hízelgő gondolatok, és a beképzeltség! Magát haszontalan, hűtlen, hálátlan szolgának érzi - és elpirul amikor az emberek tisztelete és dicsérete utáni vágyat rejteget - mégsem tudja elfojtani!
A bűn és a kegyelem gyakorlatain keresztül - az Úr megtanít minket, hogy igazán megismerjük és megérezzük egész természetünk teljes romlottságát és feslettségét - hogy valóban minden részünk tisztátalan! Ezáltal az Ő üdvösségének módja rendkívül megnyerővé válik számunkra! Meglátjuk, hogy kegyelemből van, és csak kegyelemből lehet, teljesen kegyelemből; és hogy az Úr Jézus Krisztus, és az Ő tökételes igazsága a miénk, és kell legyen mindenünkben minden.
Isten ereje, amellyel fenntartja munkáját, erőtlenségünk, kísértéseink és ellenségeink ellenére - ily módon a legtisztább fényben nyilatkozik meg; az Ő ereje a mi erőtlenségünkben nyilvánul meg!
Hasonlóképpen a Sátán is jobban csalódik és megszégyenül - amikor dühöngésének és csábításának határaival szembesül, amelyeket nem tud átlépni; és amikor azt látja, hogy azok akikben olyan sok gonoszságot munkált, és akik fölött oly gyakran győzedelmeskedett egy ideig - végül megszabadulnak kezei közül!
Ő ledönti őket - de ők újból fölemeltetnek!
Ő megsebzi őket - de ők meggyógyíttatnak!
Teljesül kívánsága, hogy megrostálja őket mint a búzát - de hatalmas Közbenjárójuk imája győzedelmeskedik hitük megtartatásáért!
Továbbá azáltal, amit a hívők magukban éreznek - fokozatosan megtanulják hogyan kell figyelmeztetni, megszánni, és elviselni egymást. Egy csendes, türelmes, és könyörületes lélek, valamint készség és gyakorlat a rászorultak megsegítésére - talán semmilyen más úton nem megszerezhető!
Úgy hiszem semmi sem békíti meg Isten gyermekét állandóbban a halál gondolatával, mint a bűn és a kísértéssel való háborúskodás fárasztósága. A halál kellemetlen az emberi természet számára. De a keresztyén tudja, hogy csak a halál pillanatában fog ez a konfliktus megszűnni! Akkor majd nem vétkezünk többet! A test, minden velejáró gonoszságával, a sírba helyeztetik. Akkor, az a lélek, aki részesült egy új és mennyei születésben, megszabadíttatik minden tehertől, és tökéletesen fog állni a Megváltó igazságában Isten előtt örök dicsőségben! Mikor meglátjuk Jézust, átformálódunk az Ő hasonlatosságára - és örökre vége lesz a bűnnek és a szomorúságnak!
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Békesség a jóakaratú embereknek
  2017-06-17 08:08:45, szombat
 
  -- békesség a jóakaratú embereknek --
(Lk 2, 14)


fogadd el tőlem az akarat készségét
az őszinte rászánást a jóra
akkor is
ha Te már tudod előre
hogy ingatag leszek
megalkuvó leszek

mert én még nem tudom

Szent-Gály Kata
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Van kinek a templom
  2017-06-17 08:05:37, szombat
 
  Van kinek a templom

Van kinek a templom elmosódó emlék,
hol sohsem volt otthon, legföljebb ha vendég.
És van, aki vigaszt várva talál vissza,
mert ki bajban van, az ritkán ateista.

Füle Lajos
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
"Segíts Uram..."
  2017-06-17 08:01:54, szombat
 
  ,,Segíts Uram ..." (Zsoltár 12:2).



Ez az ima önmagában figyelemre méltó, mert egyszerre rövid és időszerű, tömör és kifejező. Dávid siratta az istenfélő emberek hiányát, és ezért könyörgéseiben Istenhez vitte fájdalmát. Dávid tudta, ha az emberek hűtlenek lesznek, a Teremtő hű marad, ezért kereste Őt. Nyilván saját gyengeségét is érezte, különben nem kiáltott volna segítségért. Ugyanakkor őszinte szándékkal állt az igaz ügy mellé, hisz a ,,segíts" szónak nincs értelme, ha mi magunk nem teszünk semmit. Ebben a két szóban -hisz ennyi Dávid imája- egyenesség és őszinte szándék van, de a fogalmak is megválogatottak. Igen, röviden is ki lehet ezt fejezni, nem kellenek hozzá bonyolult és kósza mondatok. A zsoltáríró egyenesen előre, Istenéhez fut, jól megfontolt kéréssel. Tudja, hogy mit keres, és hol keresi azt. Uram, taníts minket is ilyen áldott módon imádkozni!
Gyakran kerülünk olyan helyzetbe, amikor ezt az imát a zsoltárossal együtt mondhatjuk. Alkalmas ez az ima az isteni gondviselés meglátogatásainál, mikor a súlyosan megpróbált hívőnek tapasztalnia kell, hogy nem talál emberi segítőt. Vagy azoknak a bibliaiskolásoknak, akik hitelvi kérdésekkel, netalán kételyekkel küszködnek. Ők szintén segítséget fognak találni, ha a Szentlélekhez, a fő tanítóhoz kiáltanak így, hogy: ,,segíts meg ó Uram!" De a szellemi harcosoknak is szolgálhat mintaimádságul, akik belső küzdelmeik során, a trónon ülő Királyukhoz mennek megerősítésért. A lelki szolgálattevőknek is a felüdülés forrását jelentheti a szükség idején. Nyilván az üdvre vágyó bűnösöknek is, akikben még kételyek és félelmek vannak, de már határozottan mondhatják e kérést. Kivétel nélkül minden helyzetben, időben és helyen ez az ima fordulópont lehet a szükségben levők számára. Akár élünk vagy haldoklunk, szenvedünk vagy örülünk, az ,,Uram segíts" imádság legyen mindig ,,kéznél". Az imameghallgatás biztos, ha őszintén, Jézus nevében ajánljuk fel. Az Úr jelleme kezeskedik nekünk arról, hogy övéit nem hagyja el. Atyai, és vőlegényi szerepében garantálja segítségét. Jézus Krisztus - a legnagyobb ajándék - Isten jóságának zálogát jelenti. Ígérete szilárdan megáll: ,,Ne félj, én megsegítlek!"

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
"Jöjjetek fiaim..."
  2017-06-17 07:59:34, szombat
 
  "Jöjjetek fiaim, hallgassatok rám, megtanítlak titeket az Úr félelmére!" (Zsoltárok könyve 34:12)



Minden apa kapott Istentől egy feladatot. Irányítaniuk kell a házukat. Nemcsak lelkileg, hanem a mindennapi dolgait is. Lelki szempontból az édesapának mindent meg kell tennie, hogy ahol van hit, azt erősítse. És ahol a hit hiányzik, mindent el kell követnie, hogy a hitet fölébressze. Rendszeres házi istentisztelet nagyon alkalmas a keresztyén nevelésre.
Józsué ezt a kívánalmat így fejezte ki: "Én azonban és az én házam az Úrnak szolgálunk" (Józs 24:15).
Talán azt mondod: az én családom istentelen és nem akarnak a jóról hallani. Mit tegyek? Azt felelem: Ha így van is, neked kell a családodat irányítani, és nem a családnak téged! Isten téged rendelt a családod tagjai fölé. Neked kell szemük elé tárni, milyen rossz, hogy az Urat elhagyták. Éli nem mert szigorú lenni fiaival szemben, és tudod, mi lett az eredménye. Dávid azt mondta fiának, Salamonnak: "Te azért fiam, Salamon, ismerd meg a te atyád Istenét, és szolgálj néki tökéletes szívvel és jó kedvvel. Hogyha őt keresed, megtalálod; ha ellenben elhagyod, ő is elhagy téged mindörökké" (1Krón 28:9).
Tégy meg mindent, hogy gyermekeid menjenek Isten házába. Anna elvitte fiát, Sámuelt Silóba, hogy megjelenjék az Úr előtt. Az a lélek, akit Isten megtalált, nemcsak családját, hanem mindenkit Jézus Krisztushoz akar vezetni.
Hívj meg istenfélő embereket a házadba. Tudod, hogy a tömlöctartó, Lídia, István és Kornéliusz egész házuk népével megtalálták az üdvösséget. Közülük egyesek úgy tértek meg, hogy házukban hirdették Isten Igéjét.

John Bunyan
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Eleveníts meg minket újra!
  2017-06-17 07:54:55, szombat
 
  ELEVENÍTS MEG MINKET ÚJRA! * ZSOLTÁROK 84-89

KÖZPONTI IGERÉSZ: ZSOLTÁROK 85

ÖSSZEFOGLALÁS * A ma olvasandó zsoltárok mindegyike szívből jövő esedezés az Úrhoz, hogy elégítsen meg minket újra (84); elevenítsen meg minket újra (85); füleit fordítsa felénk újra (86); gyűjtsön egybe bennünket újra (87); bátorítson minket újra (88); fakasszon dalra minket újra (89). Az összes zsoltár áldással zárul, azzal a meggyőződéssel, hogy Isten pontosan azokkal a tettekkel fog válaszolni népe imádságára, amit kértek tőle.

NAPI ÚTRAVALÓ * Aligha létezik nehezebb dolog annál, mint megújítani a megújulást.
Illés a Karmel-hegyen az egész nép számára nyilvánvalóvá tette, hogy Isten az Úr (1Királyok 18); a nép azonban pár éven belül visszatért a Baál imádásához. Jónás prédikálására Ninive 180 fokos fordulatot vett (Jónás 3,1-5), de csak 150 év kellett hozzá, s a város visszatért a pogánysághoz, s a babilóniaiak áradata söpörte el őket (Náhum 1,7-8).
A 85. zsoltár egy olyan népről beszél, amely a múltban átélte a megújulást. A 2-4. versek hat olyan állítást tartalmaznak, melyeket az Úr a múltban vitt véghez, azonban a megújulás rövid életűnek bizonyult. Visszatért a régi minta és gyakorlat - a lelki elevenség ellangyosodott. Éppen ezért a népnek arra volt szüksége, hogy megújítsa a megújulást. A zsoltáros tehát azért kiált, hogy honfitársait elevenítse meg újra az Úr (6. v. új-Károli).
A történelem sok lelki ébredést és nemzeti megújulást dokumentált, de mi a helyzet ma? Országodban akkor történhet megújulás, ha először az ország polgárai újulnak meg. Ez pedig azt jelenti, hogy veled és a családoddal kell kezdődnie.
Este, mielőtt nyugovóra térsz, imádkozz térden állva a megújulásért és a lelki ébredésért! Kérd Istent, hogy kezdje rajtad, a családodon, a gyülekezeteden, a munkahelyeden, a szomszédságodban, és a népeden.

BETEKINTÉS * A MEGÚJULÁS KULCSA: HANGOLÓDJ AZ ÚRRA, ÉS NE FORDULJ VISSZA - Megújulás akkor történik, amikor a szívedből ilyen imádság fakad fel: ,,Hadd halljam meg, mit hirdet az Úristen! Bizony, békességet hirdet népének, híveinek, hogy ne legyenek újra oktalanok." (85,9)

A valódi megújulás legfőbb jellemzője az állhatatos bűnbánat.

Bruce H. Wilkinson
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2017.05 2017. Június 2017.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 922 db bejegyzés
e év: 7303 db bejegyzés
Összes: 35918 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1146
  • e Hét: 14720
  • e Hónap: 26595
  • e Év: 214397
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.