Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/7 oldal   Bejegyzések száma: 65 
Vörösboros, áfonyás szarvas pörkölt juhtúrós galuskával
  2014-08-17 14:20:25, vasárnap
 
  Hozzávalók 4 személyre:
1 kg szarvas hús
3 fej vöröshagyma
2 db paprika
2 db paradicsom
4-5 gerezd fokhagyma
1,5 ek.pirospaprika
2 ek. sertés zsír
őrölt kömény
2 dl száraz vörösbor
2 ek. áfonyalekvár
őrölt fekete bors

A körethez:
20 dkg juhtúró
2 db burgonya
40 dkg finomliszt
3 db tojás

őrölt bors

Előkészítés: A húst megmossuk, felkockázzuk. A hagymákat apróra vágjuk. A paprikát, paradicsomot kockákra vágjuk. A burgonyát lereszeljük. A szalonnát apró kockára vágjuk.
Elkészítés: A zsírban megfonnyasztjuk a vöröshagymát, rátesszük a fokhagymát, köményt és 1-2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot és pár percig tovább pirítjuk. Beletesszük a húst, fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával és felöntjük egy kevés vízzel. Az elfőtt levet mindig pótolva puhára pároljuk. Mikor a hús már puhulni kezd, belekeverjük az áfonyalekvárt, vörösbort és készre pároljuk.
A körethez: A reszelt burgonyához adjuk a tojásokat, sót pici őrölt borsot, lisztet és annyi vizet hogy galuska tésztát kapjunk. A galuskát sós forrásban lévő vízbe szaggatjuk, kifőzzük, leöblítjük. Rámorzsoljuk a juhtúrót és a pörkölttel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  Főzés-sütés  
Ahány ház, annyiféle módon készül a tökéletes lecsó.
  2014-08-14 12:05:53, csütörtök
 
  MILYEN A TÖKÉLETES LECSÓ?

Ahány ház, annyiféle módon készül a tökéletes lecsó. Talán egy dolog van amiben megegyezhetünk: a lecsót sokféleképpen variálhatjuk, és elrontani nehezebb, mint jót készíteni.

A lecsó a magyar nyár kihagyhatatlan, és klasszikus fogása, amire mindenkinek megvan a maga tuti receptje. Annyi biztos, hogy az alábbi négy hozzávaló mindenképpen a lábasba kell, hogy kerüljön: zsiradék, hagyma, paprika, paradicsom. De már az is komoly vitákra adhat okot, hogy a lecsó zsíron, olajon vagy szalonnazsíron készüljön, a hagyma és a paprika szeletelése milyen egyedüli és üdvözítő formára történjen, a paradicsomot meghámozzuk-e vagy sem. Eresszünk össze több évtizedes barátokat egy közös lecsófőzés erejéig és kukta szerepünket hamarosan a békebíróéra cserélhetjük.

Bár az igazán finom és népszerű ételekről, mint amilyen a lecsó is, előszeretettel állítjuk, hogy hungarikum, de ha szétnézünk a szomszédos országok fazekaiban, akkor ez az állítás nem feltétlen állja meg a helyét. Ugyanis a lecsó alapanyagaiból máshol is készül finom fogás: az olaszok peperonataja - amit a hús hiánya miatt szegények lecsójának hívnak - lehetőleg több színű kaliforniai paprikából készül, fokhagymával, zellerrel, fehérborecettel és bazsalikommal. A baszk lecsó - a Piperade Basquaise - ugyanúgy készül, mint az ismert, hagyományos lecsó, kis fokhagymával, de rántottára halmozva tálalják, a tetejére pedig vékony sonkaszeleteket tesznek. Az egyik legismertebb ,,külföldi" tán a francia ratatouille, ahol padlizsán és cukkíni is kerül az alap lecsóba, kicsit ropogósabbra hagyják a zöldségeket és az ízeket a kakukkfű hivatott megkoronázni. A törökök menemen néven készítik és a tetején tükörtojással tálalják. Ugyancsak lecsó néven ismerik a németek, az osztrákok, az oroszok és a lengyelek is. A cigány lecsó (ejtsd: lacsaú) pedig természetesen fűszeresebb a megszokottnál: emberesen csípős, szigorúan szalonnán készül és pár szem krumpli teszi még laktatóbbá.

De maradjunk csak idehaza, és készítsük el a saját lecsónkat.

Először is le kell szögezni, hogy vízízű paprikából és paradicsomból a végeredmény sem lesz jobb, így bizony ki kell várni, amíg a hozzávalókat a szabadföldön a nap érleli ízes-zamatos alapanyaggá. Az első lépés, a lábas előkészítése tán még nem ad okot különösebb vitára, de a következő lépés, a zsiradék kiválasztása már annál inkább. A férfias lecsó szalonnazsíron készül, semmiképp sem olajon, ilyen aljasságra én sem biztatok senkit, de javasolnám kipróbálásra a kacsazsírt, ami még finomabbá teheti a lecsónkat.

A hagyma feldarabolásának módja az első számú sarkalatos kérdés. Egészen apróra vágjuk, karikára avagy vékony csíkokra? Jómagam ez utóbbira szavazok. Annyi biztos, legyen belőle bőségesen. Mivel a lecsó-befogadóképessége mindenkinek más, ezért a legpontosabban úgy határoznám meg, hogy egy rész hagyma, két rész paradicsom és négy rész paprika a megszívlelendő arány. Hagyjuk, hogy a hagyma jó szaftosra, üvegesre párolódjon, majd adjuk hozzá a karikára vágott paprikát. Még ne tegyünk hozzá semmilyen fűszert, sót semmiképpen, mert a paprikából kivonja a levét. Emiatt a lecsó túlságosan bő levet eresztene, a paprika meg idejekorán megszottyadna.

Az első pár percben kicsit nagyobb lángon, pár percig forgassuk át a paprikát, hogy mindenhol érje a hagymás zsiradék, majd fedjük le és kis lángon főzzük tovább. Főleg az erősebb nem képviselői állítják, hogy nem igazi lecsó az, amibe nem kerül még az elején csípős paprika - nem őrölt, de igazi bogyiszlói, kecskeszarvú vagy macskapöcs - mert utólag az már nem igazi. Mindenki cselekedjen ennél a pontnál saját ízlése és vérmérséklete szerint, de nem árt azokra is gondolni, akik nem bírják a túlzottan csípős ízeket. Amíg a paprika fő, addig hámozzuk meg a paradicsomot. Bár ez egy újabb vitára adhat okot, de az összepöndörödött paradicsomhéjak nem teszik ízletesebbé a lecsónkat, csak nehezebben emészthetővé, sőt a látvány sem étvágygerjesztő. Ha hámozás előtt 2 percre forró vízbe mártjuk a paradicsomot, gyorsan leránthatjuk a héját, sokan pedig a zöld, száras részt is eltávolítják. Mivel a paradicsom úgyis szétfő, szerintem ennek darabolása csak akkor lehet érdekes kérdés, ha esetleg a franciás változatot készítjük, ahol a zöldségek kicsit ropogósabban kerülnek tálalásra.

A paradicsomot akkor adjuk a lecsóhoz, amikor a paprika már kicsit összeesett, és kezd üvegesedni. A paradicsommal együtt jöhet a fűszerezés is. Kizárólag frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint lehet őrölt piros paprika, só, egy kis teáskanál cukor, és pár gerezd, apróra vágott fokhagyma is jót tesz neki. A lecsó akkor van kész, amikor a paradicsom már szétesett, de még nem teljesen szószos állagú. A jó lecsónak lelke van, ami türelmet, odafigyelést igényel - így lassú tűzön, időnként megkeverve vagy a lábast rázogatva készítsük el. Ha kolbászt is főzünk bele - lehetőleg kicsit szaftosabb, zsírosabb fajtát válasszunk - akkor annak szükségeltetik egy jó negyedóra, hogy az íze átjárja a lecsót, így nem sokkal a paprika adagolása után már a fazékba is dobhatjuk.

Az alap lecsó ezennel elkészült, máris asztalhoz ülhetünk egy nagy karéj ropogós héjú, foszlós belsejű kenyérrel és egy pohár fehérborral. Persze a lecsót kísérheti még tojás, rizs, tarhonya, de van ahol galuskával vagy krumplival gazdagítják, de találhatunk gombás és zöldbabos változatot is. A fűszerek közül érdemes kipróbálni még a kaprot - főleg, ha tök is kerül a lecsóba - a köményt, a bazsalikomot, oregánót, kakukkfüvet, rozmaringot, de a végén pár szem kapribogyó csak izgalmasabbá teheti. A csípős lecsónak pedig kiváló ízkontrasztot ad egy kis citrom vagy narancslé. Ehetjük magában, egy kis sajttal megszórva, tálalhatjuk húsokhoz, de akár túrós csuszával is.

Érdemes a lecsóból elcsenni egy adagot, leturmixolni, lehűteni és vajas kenyérhez, vagy pirítóshoz nagyszerű krémet kapunk. A lecsó számtalan variációja is azt bizonyítja, nem létezik egyedüli, üdvözítő recept. A lecsókészítés - mint a főzés nagyszerűsége is - a kreativitásban rejlik. Így ha megalkottuk a számunkra tökéletes lecsót, akár be is nevezhetünk az országban megrendezésre kerülő számos lecsófesztivál egyikére.

RECEPTEK:
Ratatouille - francia lecsó

1 nagyobb kaliforniai paprika vagy pritamin paprika
1 nagyobb padlizsán
2 - 3 kisebb zsenge cukkíni
4 - 5 nagyobb zöldpaprika
2 - 3 közepes paradicsom
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 nagy fej vöröshagyma vékonyra szeletelve
2 evőkanál olívaolaj

Frissen őrölt fekete bors
1 csokor petrezselyem
Friss bazsalikom
Friss rozmaring

A padlizsánt kockára vágom és besózom, és hagyom állni, hogy a keserű leve kijöjjön, amíg előkészítem a többi hozzávalót. A kétféle paprikát és a cukkínit karikára vágom, a paradicsomot meghámozom és cikkekre vágom. Egy lábasban felhevítem az olajat, rádobom a vékonyra szelt vöröshagymát (finom lilahagymával is), és üvegesre párolom. Hozzáadom a paprikát, a cukkínit, a fokhagymát jól elkeverem. A padlizsánról leöntöm a levet és azt is hozzáadom a többi zöldséghez. Fedő alatt puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és ízlés szerinti mennyiségben a fűszereket is. Körülbelül 8 - 10 percig főzzük együtt és még melegen, friss kenyérrel tálaljuk.

Kapros-tökös lecsó vackolt-tojással

1 nagyobb fej vöröshagyma
6 - 7 nagyobb zöldpaprika
50 dkg már megtisztított, kockára vágott zsenge tök
3 közepes paradicsom
1 nagy csokor kapor, apróra vágva

Bors
Zsír
Személyenként 1 - 2 tojás

Hagyományos módon elkészítjük a lecsót, a paprikával együtt a lábasba tesszük a kockára vágott tököt is. A paradicsommal együtt hozzáadjuk a kaprot és a többi ízesítőt. Kb. 3 - 4 percig főzzük, majd merőkanállal kis gödröket - vackokat - alakítunk ki és egy-egy tojást beleütünk. Ekkor nagyobb lángra vesszük és addig főzzük, amíg a tojásfehérje megszilárdul. Nagyon mutatós, és finom.

Forrás: hvg.hu
 
 
0 komment , kategória:  Főzés-sütés  
Rakott méteres zöldbab pulykahússal
  2014-08-09 13:27:11, szombat
 
  Hozzávalók:

1 kg méteres zöldbab
50 dkg pulykacomb filé
20 dkg szeletelt bacon
20 dkg rizs
2 fej vöröshagyma
1 mk. őrölt fekete bors
1 tk. ételízesítő
1 tk. pirospaprika
5 cl étolaj
4 dl tejföl




Elkészítés:

A rizst a szokott módon megfőzzük. A húst ledaráljuk. A hagymát apróra vágjuk. A babot /én méteres zöld színű babot használtam /félpuhára főzzük, lecsepegtetjük.
Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, rátesszük a húst, fűszerezzük ételízesítővel, borssal, pirospaprikával. Megsózzuk és a saját levében puhára pároljuk. Egy magasabb falú tepsibe rétegezzük.
Alulra a zöldbab felét, rá a bacon szeleteket, rizst, majd a húst, végül a maradék babbal betakarjuk. Tejföllel megkenjük a tetejét és sütőben 160 fokon kb 30 perc alatt készre sütjük.
Tálalásnál tejföllel még meglocsolhatjuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!!
receptkirály
 
 
0 komment , kategória:  Főzés-sütés  
Csavart sajtos rús
  2014-07-04 18:14:46, péntek
 
  mai süti : csavart -sajtos Recept :
30 dk liszt,25 rama,
1 tojás és egy sárgája.
só,sajt.
25 dk túró és egy sütőpor.
+ 1 tojás a kenéshez
Összegyúrom,rudakat formálok,majd kettőt összecsavarok,
lekenem tojással,majd meghintem sajttal és sütöm.
 
 
0 komment , kategória:  Főzés-sütés  
Kolbászos póréhagymás töltött burgonya
  2014-07-01 17:40:38, kedd
 
 
Kolbászos póréhagymás töltött burgonya
Hozzávalók:
 6 db közepes burgonya
 10 dkg füstölt szalonna
 4 dl tejföl
 20 dkg trappista sajt
 1 szál füstölt kolbász
 1/2 póréhagyma
 só
 őrölt fehér bors
 5 dkg vaj
Elkészítés:
A burgonyákat alaposan megmossuk, majd sós vízben, héjában megfőzzük.
A póréhagymát vékonyan felkarikázzuk. A kolbászt és a szalonnát apró kockára vágjuk. A sajtot lereszeljük.
A burgonyáknak lehúzzuk a héját, hosszában kettévágjuk és a belsejét kanál segítségével kikaparjuk.
A szalonnát kipirítjuk, megfuttatjuk rajta a hagymát. Rátesszük a kolbászt és 5-6 percig együtt pirítjuk.
Levesszük a tűzről és elkeverjük benne a tejfölt és a burgonya kikapart részét. Sózzuk, borsozzuk.
A fél burgonyákat kivajazott tepsibe vagy jénaiba tesszük, egymás mellé majd megtöltjük a kolbászos töltelékkel.
A tetejüket megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  Főzés-sütés  
Krumpli rétes Eta módra
  2014-06-22 21:25:34, vasárnap
 
  1,5 kiló krumpli
2 kk só
Víz
35 dkg finom liszt
1 deci tej
1,5 deci olaj
5 dkg búza dara
A meghámozott, kockákra vágott krumplit megfőzöm sós vízben. Mikor puha leöntöm a vizet és át
nyomom krumplinyomón /ha v.kinek nincs lereszelheti apró reszelőn/. Hagyom teljesen kihűlni, majd teszek a krumpliba sót, 35 dkg finom lisztet és a tejet,,,a tészta közepes keménységű legyen. 4 felé osztom a tésztát s minden egyeset elsodrom tepsi nagyságra, lekenem vékonyan olajjal és szórok bele vékonyan búza darát majd összetekerem mint a rétest. 4 rudat kapunk.
Mehet a kiolajozott tepsibe. Az egyik képen látható, hogy még nyersen a tésztát összemetélem és kockákra bevagdosom a tetejét, bekenem olajjal és mehet a sütőbe. 200 fokon sütöm kb. 30-35 percig,,,,sütötől függ,,,a színén meglátni amikor jó.
Ez az adag nagy tepsire való,,,de vigyázzatok, olyan
fincsi hogy én ma is még egy kisebb tepsivel sütöttem,,,1,5 adagot, 6 rúd lett mert egy tepsivel kevés, üdv. jó sütést kívánok Eta:-)
Eta hagyományos tortái-Tradičné torty od Ety
 
 
0 komment , kategória:  Főzés-sütés  
Sonkás, krémsajtos kiflik
  2014-06-21 16:54:54, szombat
 
  Hozzávalók:
A tésztához:
 40 dkg finomliszt
 2,5 dkg élesztő
 2 dl tej
 5 dkg vaj
 1 tk só
 1 tk cukor
 2 db tojás sárgája
A töltelékhez:
 20 dkg sonka vagy füstölt tarja
 1 db tömlős krémsajt /10 dkg/
 só
 őrölt bors
 1 db tojás sárgája
 1 ek finomliszt
A tetejére:
 1 db tojás
 2-3 dkg szezámmag
Elkészítése:
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. A vajat elmorzsoljuk a liszttel. A vajas liszthez hozzáadjuk a sót, tojások sárgáját és a felfuttatott élesztőt. Begyúrjuk a tésztát és egy órát meleg helyen kelesztjük. Amíg kel a tészta elkészítjük a tölteléket. A sonkát apróra vágjuk vagy ledaráljuk. Elkeverjük a krémsajttal, sóval, borssal, egy kanál liszttel és az egy tojás sárgájával. A tésztát 10-15 cm széles csíkra nyújtjuk, majd háromszögeket vágunk belőle. A tészta egyik felére teszünk a töltelékből majd kifli formára feltekerjük. Hagyjuk 10-15 percet pihenni majd felvert egész tojással lekenjük és megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben arany barnára sütjük./20-25 perc/
Jó étvágyat kívánok hozzá!-J
 
 
0 komment , kategória:  Főzés-sütés  
Sajttal, kolbásszal töltött kiflik
  2014-06-21 16:54:05, szombat
 
  Hozzávalók 12 személyre:
 50 dkg finomliszt
 3 dl tej
 2,5 dkg élesztő
 1 kk kristálycukor
 1,5 kk só
 2 ek étolaj vagy libazsír
A töltelékhez:
 30 dkg (trappista) sajt
 2 szál parasztkolbász
A kenéshez:
 1 db tojás
A tetejére:
 1 ek szezámmag
 1 ek lenmag
Elkészítése:
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval begyúrjuk a tésztát. Jól kidolgozzuk és egy órát langyos helyen kelesztjük. A tésztát két egyenlő részre osztjuk és kerekre nyújtjuk. Nyolc egyenlő cikkre vágjuk. A vastagabbik felére teszünk egy-egy darab sajtot és kolbászt, majd felcsavarjuk a tésztát. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a kifliket és 25-30 percig pihentetjük. A kifliket megkenjük felvert egész tojással és megszórjuk a len- és szezámmaggal. Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!-J
 
 
0 komment , kategória:  Főzés-sütés  
Tejben sült krumpli
  2014-06-21 16:45:32, szombat
 
  Hozzávalók:
 1,5 kg burgonya
 só
 ételízesítő
 őrölt fehér bors
 20 dkg bacon
 20 dkg reszelt sajt
 5 dl tej
Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk, fél centi vastag karikákra, a bacont apró kockákra vágjuk.
Egy tepsi aljára szórjuk a bacon felét. Ráteszünk egy réteg karika burgonyát, megszórjuk a maradék baconnal, a reszelt sajt felével, kevés sóval és ételízesítővel. Rátesszük a maradék burgonyát, kicsit fűszerezzük és sózzuk, majd ráöntjük a tejet, rászórjuk a sajt másik felét.
A tepsit alufóliával letakarjuk és előmelegített sütőben 40-45 percet sütjük. Levesszük a fóliát, majd addig sütjük, míg a teteje szépen megpirul.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  Főzés-sütés  
Csirkés pizza
  2014-06-21 16:36:49, szombat
 
  Hozzávalók:
 50 dkg finomliszt
 3 dkg élesztő
 2 kanál étolaj
 1 dl tej
 1 csipet cukor
 1 kk só
 2,5 dl víz
 1 ü pizza szósz
 3 dl tejföl
 30 dlg csirkemell filé
 2 fej vöröshagyma
 szárnyas fűszerkeverék
 5 cl olíva olaj
 30 dkg sajt
Elkészítése:
A csirkemellet csíkokra, a paradicsomot és a hagymát szeletekre a vágjuk. A sajtot lereszeljük.
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt begyúrjuk a tésztát és egy órát meleg helyen kelesztjük.
A csirkemell csíkokat kevés olajon sóval és szárnyas fűszer keverékkel ízesítve megsütjük.
A tésztát három részre osztjuk. Én egy 30 cm-es formába nyújtottam.
A tésztát a kiolajozott formába nyomkodjuk, majd megkenjük a pizza szósszal és kevés tejföllel. Rászórjuk a megsütött csirkemell csíkokat, vöröshagymát, majd rátesszük a paradicsom szeleteket.
Reszelt sajtot szórunk a tetejére és előmelegített sütőben megsütjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  Főzés-sütés  
     2/7 oldal   Bejegyzések száma: 65 
2017.08 2017. Szeptember 2017.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 27 db bejegyzés
e év: 473 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 377
  • e Hét: 929
  • e Hónap: 12316
  • e Év: 50064
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.