Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/90 oldal   Bejegyzések száma: 896 
Dávid-naptár szerint...
  2019-11-08 08:44:44, péntek
 
 


Nem sok jót ígér a Dávid-naptár az idei télre! Készüljünk a legrosszabbra!
2019-11-07

Az előrejelzések szerint a nagy fagy november 21-én érkezik, és eltart december 30-ig.
A december faggyal indít, 2-án és 3-án enyhülni fog az idő, 5-én jó időre számíthatunk, de hideg lesz, 6-án, 7-én és 8-án érkezik a hó. 9-én felhős lesz az idő, 10-én és 11-én nagyon hideg lesz, 12-én erős szélviharra kell számítani, 13-án, 14-én és 15-én lesz részünk szélben, fagyban és egy kis melegben is.

VIHAR ÉS FAGY, MÉG KARÁCSONYKOR IS
Ezután készüljünk a legrosszabbra! Viharos, nehéz időjárásban lesz részünk. Karácsonykor és Szilveszterkor sem számíthatunk másra. December 17-én sok hó esik.

December 18-án viharra és sok hóra kell felkészülnünk, ezt három napos faggyal fűszerezik meg az égiek, de a legnagyobb fagyra 20-a és 25-e között kell számítani. December 27, 28 és 29 sok hóval érkezik, 30-án és Szilveszter napján jobb időre számíthatunk.

JANUÁRBAN JELENTŐS HÓESÉS
Január 1-én és 2-án tiszta lesz az ég, 3-tól 5-ig fagyra, havas esőre kell számítani. Január 6-a kemény faggyal érkezik, ami az egész hónapban kitart.

Január 18-án és 19-én masszív hóesésre kell számítani, 20-a, 21-e, 22-e és 23-a intenzív hideggel érkezik, szélben is részünk lesz, 24-én ismét hó és szél köszönt ránk, 26-tól 31-ig kemény fagyban lesz részünk.

FEBRUÁRBAN TOVÁBBI KEMÉNY HAVAZÁSOKRA
Február 1-e és 5-e között fagyra, de tiszta időre számíthatunk, 6-ától 8-ig hóra és szélre kell számítani, 9- és 12-e között megenyhül az idő, 13-án és 14-én felmelegszik az időjárás, majd február 15-én és 16-án visszatér a hó, a fagy pedig egész 29-ig kitart.

MÁRCIUSBAN IS HAVAZNI FOG
Az idei tél belecsúszik a tavaszba. Március 6-án és 7-én visszatér a fagy és a szél, 11-én, 16-án és 17-én erős szélre kell számítani. Március 18-án és 19-én szélviharra és hóra számíthatunk, március 21-e után végre megérkezik az igazi tavasz.

Forrás

Tudasfaja.com
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Gyógyítani orvosságok nélkül
  2019-11-07 15:11:31, csütörtök
 
  Gyógyítani orvosságok nélkül

Hajdan így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkül:

A húszas évek előtt rendes orvosi ellátás még nem volt, és nem voltak elérhető gyógyszerek, a szegény ember mégis gyógyította magát. A parasztember a kertjéből gyógyult, de a városiak is használták ezeket a gyógymódokat.


Fő táplálékuk volt telente a bab, krumpli, káposztafélék, savanyítva is ? Szabolcsban a bab mellé is savanyú káposzta került tészta helyet, mert ez ingyen volt, és sűrítette a levest. ? savanyú káposzta jelentette a savanyúságot (salátát), persze nem tudták, a vastagbél normális működését támogatták ezzel. A háziasszonyok bőven használtak rászórva piros paprikát és vékony csíkokra vágott lilahagymát. Ezzel pótolták a C-vitamint.

Immunerősítőnek ott volt a tök, a sütőtök a tökmag (a prosztata legjobb védelmezője). Az asztalra mindig került kukorica, diós, mákos metélt. Reggelire mangalica szalonnát ettek, melyről ma már ismert, hogy tápláló, és tisztítja a vért. A szegény embernek nem telt cukros ételekre, a gyerekeket sem tömték édességgel. Így, ha a fertőző betegségeket nem kapták el gyerekként, magas kort értek meg dédapáink. Kár, hogy elfelejtettük étkezési szokásaikat.

Az állatokat nem tanítják, hogy melyik növény mérgező a testükre, mégis minden állat tudja, mi nem jó neki, és azt nem eszi meg. Azt sem mondja meg nekik senki, melyek azok a füvek, amivel gyógyítani tudják a szervezetüket, vagy karban tartja a bélműködésüket, mégis megtalálják. Elgondolkodtató, hogy a bent tartott kutyákat mért érik el azok a betegségek, mint az embereket? Mi emberek is tudhatnánk, hogyan kerüljük el a betegségeket, mégis kevesen foglalkozunk ezzel.

Mákkal a csontritkulás ellen

A mák került ide elsőnek, hogy a közép vagy idősebb korúak észrevegyék ezt a csodanövényt, hiszen, ki ne akarná a fiatalos mozgását könnyen megőrizni, és az életét kitolni. A mák Közép-Ázsiából származik, de manapság inkább Európában eszik. Szerencsére a mák központi helyet foglal el a magyar étkezési szokásokban, jóllehet kevesen tudnak annak gyógyhatásáról.

Tele van (csontépítő), magnéziummal, (Omega4) növényi zsírsavval, aminosavakkal, enzimekkel és még foszfort, kalciumot, káliumot és vasat is találunk benne. Kevesen tudják, hogy lassítja az öregedési folyamatokat; fékezi a csontok leépülését, és elkezdi újra építeni a ritkult csontszöveteket. A magas vérnyomást leviszi. A telítetlen zsírsav összetétele miatt, megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterinszintjét, miközben fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. És nem utolsó sorban, szinte teljesen megszünteti (frontváltozásnál) a lábban keletkező görcsöt. Továbbá, növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására. És még egy érv szól mellette: ötödébe kerül, mint az agyon reklámozott étel-kiegészítők, jóllehet a hatásfoka túlhaladja. Azt is tudnunk kell, nem azonnal, hosszabb távon (2-3 hónap) fejti ki gyógyító hatását. Sajnos a betegség gyors futó, a gyógyulás távfutó.

Használati, tárolási és fogyasztási javaslat

A ledarált mákot kevés vízzel összekeverjük, mézzel vagy cukorral ízesítjük, dunsztosüvegbe tesszük, majd a hűtőbe tároljuk. Az első hónapokban naponta, minimum 1 evőkanállal fogyasztunk belőle. Később (a szervezet állapotától függően) kétnaponként.

50 éves kor után nem tanácsos szüneteltetni, sem abbahagyni. Tekintsük olyan gyógyszernek, amelyet egy életen át szedni muszáj.

A burgonya gyógyító hatása ? az emésztés segítője

Gyógyító hatása miatt a burgonya megérdemli a második helyet, már azért is, mert táplálékunk sorrendjében is a második helyen áll. Ráadásul nem hizlal, legalább is, ha nem zsírban sütjük. Fontos tudni, a zsírban sült krumplit nehezen tudja megemészteni a szervezet, ezért káros a szervezetre. Ezzel szemben (testépítéshez elengedhetetlen) az összes növényi fehérjét tartalmazza. Sőt tartalmaz káliumot, kalciumot, foszfort és vasat.

A burgonyát, még a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mert a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel, így nem dobja meg a cukrot. A gyakori burgonyafogyasztás (nem a zsírban sült) egyensúlyban tartja a szerveket, például csökken a gyomor és a bélpanasz. Leghatásosabb, ha sós lében (népi nyelven sóban főtt krumpli), vagy héjában főzve fogyasztjuk. Valamikor a szegény emberek a burgonya levéből készítették az előételt, a levest. Használjuk ki a burgonyában rejlő, egészségünkre hasznos lehetőségeket, hogy kevesebb gyógyszert kelljen fogyasztanunk.

A cékla gyógyító hatása, élettani fontossága

És most következzék a cékla. A cékla rák megelőző hatású, beírta magát a csodaszerek osztályába. Ferenczi Sándor 1970-ben Heidelbergben megjelent könyvében ad számot 18 év tapasztalatáról, a nyers céklalé daganatellenes hatásáról. Munkatársa Paul Seeger megállapította, hogy a cékla hatékonyan lép fel a rákos daganatok ellen. Az eddigi tumor gátló gyógyszerekkel szemben nem sejtosztódást, gátló méreg, hanem élettani hatóanyag: a ráksejtek csökkent oxidációját növeli oly módon, hogy a tönkrement légzőfermentet pótolja, és így a rák tulajdonképpeni okát szünteti meg. A cékla hatóanyaga a sejtlégzés aktivátora. ?Ebben kiváló eszközt találunk ? írja Seeger ? a daganatsejt sejtlélegzésének befolyásolására és normalizálására.?

A hagymán kívül a céklának van a legnagyobb a szilícium (nyomelem) tartalma. A szilícium révén a szervezet védekezőképessége nagymértékben fokozható. Nyers cékla hatására a szervezet védekezésében vezető szerepet játszó sejtek, a nyiroksejtek (limfociták), plazmasejtek és faló-sejtek felszaporodnak, és az elhalt, kóros sejtek száma is növekszik. (A kóros sejtek elhalnak és kiválasztódnak.) A cékla számos más ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz: káliumot, foszfort, ként, jódot, vasat, rezet, mangánt, céziumot. B1-, B2-C- és P-vitamin is található benne. A vérképzést segíti és vérzéscsillapító. Ezeken kívül a cékla javítja az idegműködést és az emésztést is. Ha a felsoroltaknak, csak a fele részét hasznosítja a szervezet, már érdemes megszívlelni a tanácsot.

A bab gyógyító hatása

A bab fontosságáról se feledkezzünk meg! Szerencsés, aki szereti a babot, mert a gyógyító hatása elengedhetetlen. Serkenti a sejtek fehérje anyagcseréjét, regenerálódnak a sejtek, sőt szabályozza az anyagcserét. Elősegíti a víz kiürülését, segíti a máj, vese működését (ezért van nagy szerepe a betegségek megelőzésében). És ez még nem minden; segíti a zavartalan vérkeringést, ez által segíti a szív működését is. A Kidney bab, például nem csak külsőre hasonlít a vesére, de segíti a vese működését.

A lencse gyógyító hatása

A nem gyakran fogyasztott, indokolatlanul mellőzött étel a lencse, pedig kevés ilyen könnyen emészthető, mégis tápláló zöldségünk van, mint a lencse. Igen magas a fehérjetartalma (25-28%), és tartalmazza valamennyi, a szervezetünk számára fontos és nélkülözhetetlen esszenciális aminosavat, amelyet szervezetünk nem tud önállóan előállítani. Mindemellett nem allergén, viszont jól emészthető, legkevésbé, vagy egyáltalán nem puffasztó, mint a bab. Tartalmaz még vitaminokat, ásványokat, és az anyagcseréhez fontos nyomelemeket. A cukorbetegeknél sem okoz gondot, mert a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel. A gyomrot és beleket megterhelő ebéd után, ha a következő napi ebéd a lencse, megkönnyebbül a bélrendszer.

A vöröshagyma és a fokhagyma tisztító hatása

A mai korunk szennyezett levegője káros hatással van a tüdőre, a legfontosabb légző szervünkre. A mindennapi hagyma fogyasztásával, nagy részben, ki lehet védeni, a szennyező anyagok kártevését. Sőt, annak ellenére, hogy könnyeket csal a szemünkbe, tisztítja a szemet!

A vörös- és a fokhagyma olyan, mint az emberi sejt. A tudomány mai állása szerint segítik eltávolítani a veszélyes mérgező és salak anyagokat a sejtekből, egyben ellenállóvá teszi, és erősíti az immunrendszert.

A sárgarépa gyógyító hatása, szerepe az egészség megőrzésében

Ma már tudjuk, hogy a sárgarépa fogyasztása gyógyító hatással van a szem és bőrproblémákra, feljavítja a szem vérkeringését és működését. Továbbá csökkenti a koleszterin szintet, savtalanítja a vért, ezzel elősegíti a máj működését.

A búzacsíra gyógyító ereje

A búzacsíra jelentős élettani funkciót tölthet be; gyógyító ereje, a magas vitamin és ásványi anyagoknak köszönhető. A daganatos, a szív, az érrendszeri betegségek megelőzésében játszik nagy szerepet. Az sem elhanyagolható szempont, hogy károsítja a koleszterin molekulákat, az érfalat rugalmassá teszi. Ezen felül, megkönnyíti az emésztést. Nagy szerepe van a csontok védelmében.

A paradicsom gyógyító hatása

A paradicsomnak négy kamrája van és piros. A szívnek négy kamrája van és piros. A kutatások azt mutatják, hogy a paradicsomok tele vannak lycopine-okkal, melyek igazi tápláléka a vérnek és a szívnek. (Lycopine: antioxidáns, hatása erősebb a C-vitaminnál, lassítja a sejtek öregedését.)

A szőlő gyógyhatása

A szőlők fürtökben lógnak, formájuk, mint egy szív. A szőlőszem olyan, mint egy vérsejt, a mai kutatások szerint a szőlő élénkíti a szívet és a vért. Az is köztudott, a vértisztító és az idegerősítő hatása is kiemelkedően jó. A szőlő magvának többszöröse a gyógyító hatása, mint a szőlőnek.

A dió

A dió olyan, mint az agy, jobb és bal félteke, a kisagy és a nagyagy. A gyűrődések és a behajtások olyanok, mint az agykéreg Tudjuk, hogy a dió jelentősen segíti az agyműködést, a mellett féregölő vértisztító, és segíti az emésztő szervek munkáját.

Zeller, kelkáposzta, kínai kel

A zeller, a kínai kel és a kelkáposzta kalciumot tartalmaznak, és erősítik a csontokat. Ha nincs elég kalcium az étrendedben, a szervezet kivonja a csontokból és emiatt a csontok meggyengülnek Az említett növényeknek fogyasztása megerősítik a csontozatot. De nem csak ásványi anyagokat nyerhetünk belőle, hanem fontos vitaminokat is. Tudni kell, hogy a vitaminok, az ásványok katalizátora. Vagyis a vitaminok feladata, hogy a szervezetbe bevitt ásványok beépüljenek a szervezetbe.

Spenót, a gyógyító

A spenót (sajnos a gyermekek körében nagyon népszerűtlen), a mellett, hogy K-vitaminban gazdag étkezési zöldségféleség, elősegíti a bélmozgást, a gyomor működését, és vastagbélre tisztító hatással rendelkezik. A fekvő betegek számára különösen javasolt a fogyasztása.

A táplálkozás tekintetében jó tudni

Az enzimek (fermentumok) alapvető szerepet töltenek be a sejtek anyagcsere folyamatában. Az enzimek egyszerű fehérjék, melyek csak aminosavakat tartalmaznak. Az enzimek működéséhez számos vitamin és ásványi anyag jelenléte is elengedhetetlenül szükséges. Az enzimek működése, a szövetek kémiai átalakulásánál, savasodásnál, lelassulnak. Ez lehet tápanyag fogyasztásával járó anyagcserezavar is, és születéssel járó hiba is.

https://www.mesecsokor.hu/cikkek/irasok/dedapam-oroksege--igy-gyogyitottak-a-regi ek-orvossagok-nelkul.html


 
 
0 komment , kategória:  Család  
A mosógépről
  2019-10-27 10:04:24, vasárnap
 
  A mai rohanó világban már nem lehetne túlélni a mindennapokat hasznos és egyszerűen kezelhető háztartási berendezések nélkül. A mosógép is közéjük tartozik, és a mai modern változatokkal a mosás ilyen egyszerű még nem volt.
Biztosan sokan emlékeznek még a keverőtárcsás mosógépekre, ami mellett még külön centrifugát is használni kellett és nem lehetett csak úgy otthagyni, mint a mai mosógépeket.

A küzdelmes mosásoknak már szerencsére vége, éppen ezért időnként nagyon is fontos volna, hogy egy csepp erőfeszítést fektessünk bele abba, hogy a hatalmas szolgálatot teljesítő gépünket időnként megtisztítsuk, hogy továbbra se legyen gond vele.

A meghibásodásnak két fő oka lehet, amelyek közül az egyik a szűrő eltömődése, a másik pedig a fűtőszál vízkövesedése. Ha rendszeresen gondoskodunk ezeknek a részeknek a tisztításáról, akkor hosszabb életű lesz a mosógépünk.

Szűrő tisztítás
A mosógépnek rendszerint az alján található egy panel, amit le lehet nyitni. Tegyél oda egy tálat, amibe belefolyhat az esetlegesen kicsorgó víz. Csavard el a szivattyú fedelét és pucold ki belőle a felgyülemlett szennyeződést. Töröld szárazra, csavard vissza a fedelet és készen is vagy.

Fűtőszál vízkőtelenítés
Minden egyes mosásnál lerakódik egy bizonyos mennyiségű vízkő a fűtőszálra, amelynek az a feladata, hogy a mosáshoz szükséges vizet adott hőfokra melegítse. Ha sokáig nincs vízkőtelenítve, akkor olyan vízkőréteg halmozódhat fel rajta, aminek a mosógép látja a kárát.

Tisztíthatod citromsavval vagy ecettel is.

Mindkét anyagot a mosószer adagoló rekeszbe kell tenni. A citromsavból 100-120 g az ajánlott mennyiség, ecetből (10%) pedig 200-250 ml. Ha beletöltötted a választott szert, akkor indíts el egy legalább 1 órás, 60°C-os programot.

Megelőzésképpen adj rendszeresen egy kanál szódabikarbónát a mosószerhez, hogy lágyítsa a vizet, mindamellett szagot is semlegesít.

Ezekről se feledkezz meg!
Amit még nagyon fontos lenne időnként megtakarítani, az a mosószeres-öblítős adagoló rekesz és az ajtó gumitömítése. Ezeken a helyeken nagyon könnyen meg tudnak rekedni a szennyeződések és a penész is szívesen elszaporodik rajtuk.

A rekeszt egyszerűen vedd ki és sikáld át egy erre a célra szánt fogkefével, valamilyen tisztítószerrel. Érdemes vízkőoldót is alkalmazni. Ha maradnál a természetes megoldásnál, használj ecetet.

Az ajtó gumijához fogj egy rongyot, itasd át víz és fehérítő 1:1 arányú keverékével, majd alaposan töröld át minden részét, főleg a redőket. Az oldatot bele is önheted és hagyhatod állni egy darabig.

tudasfaja.com

 
 
0 komment , kategória:  Család  
Hideg kéz - hideg láb
  2019-10-21 09:47:28, hétfő
 
  A KERINGÉSI RENDSZER EGYIK BETEGSÉGE A NEM MEGFELELŐ VÉRÁRAMLÁS, AMINEK EGYIK KÖVETKEZMÉNYE, HOGY A TÁPANYAGOKAT ÉS MELEGET SZÁLLÍTÓ VÉR NEM JUT EL A VÉGTAGOKHOZ, ÍGY AZOK SZINTE ÁLLANDÓAN HIDEGEK.
A vér útját állhatják az erekben végbemenő lerakódások is, ami szintén azzal járhat, hogy úgy érezzük, le van fagyva kezünk, lábunk.

loading...
De van megoldás! El kell érnünk azt, hogy beinduljon a vérkeringésünk, felpezsdüljön az egész testünk. Most a táplálkozásra, az életmódra helyezzük a hangsúlyt, így kiderül, hogy mit kell ennünk, tennünk, hogy jobban érezzük magunkat.

Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, és melléje igyunk napi 5-6 pohár friss vizet. Fogyasszunk kevesebb kávét, inkább teázzunk.

ALKOHOL
Ezt csak módjával fogyasszuk, mert jelentős mennyiség már ártalmas az egészségre, főként a keringésre.

MOZGÁS
Minden nap mozgassuk meg testünket, ízületeinket, csontjainkat. Ha tehetjük, járjunk el úszni, sétálni, kerékpározni.

ÉTKEZÉS
LOADING...
Törekedjünk az egyensúlyra. Kevesebb húst és több nyers, párolt zöldséget, halat fogyasszunk. A gyümölcsökről sem szabad megfeledkezni. A dohányzásról meg sürgősen szokjunk le.

MEDITÁLJUNK
A lelki békénkkel, erőnkkel is törődni kell, ezért hallgassunk kellemes zenét, mélyüljünk el pozitív gondolatainkba, érezzük jól magunkat.

Szerző: tudasfaja.com
:
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Egy bolgár orvos véleménye
  2019-10-19 10:03:13, szombat
 
 



Prof. Hristo Mermerski bolgár orvos, genetikus, de washingtoni diplomataként is dolgozott. Eddig 10 könyve jelent meg, mintegy 200 egyetemen, 63 országban tanított. A fia is tudós, akivel sok közös munkája van.
- Az öregedésről az emberek többsége úgy beszél, mint valamilyen betegségről. Egyszerűen ellenségként kezeljük a testünket, amiért az idősödni kezd. Pedig csak a mértékletességre kellene odafigyelni, így nem szabad hosszú ideig megterhelő fizikai munkát végezni, és az étkezés módját, mértékét, arányait is szem előtt kellene tartani. Az emberek 70 százaléka azért hal meg, mert túl nagy mennyiséget fogyaszt bizonyos élelmiszerből, ami miatt ízületi panaszok, fekélyek, szívproblémák, agyvérzés, különböző daganatos betegségek, érelmeszesedés alakul ki. Éppen ez késztetett arra, hogy a 11 csoportba soroljam az élelmiszereket. A legfontosabbak a zöldségek, a gyümölcsök, a szőlő, a joghurt és a bor.

- Igen, a bor. Persze ezt is mértékkel kell fogyasztani, sőt, Franciaországban a húst vörös borban pácolják be, ami így helyes és egészséges.

- Beszélni kell a joghurtról is. Korábban a mi finom bolgár joghurtunkat lehetett kapni a piacokon, azonban mára már bejöttek a francia, német, dán és olasz joghurtok, amelyek élesztő és tej hozzáadásával készülnek, de nem tartalmazzák azokat a jótékony baktériumokat, amiket a bolgár igen. Ma már ilyen joghurtot csak Japánban, Kínában és Dél-Koreában lehet kapni. A jótékony, könnyen emészthető joghurt a fiatalság legjobb megőrzője, ugyanakkor hozzájárul a gyomor- és a vastagbélrák megelőzéséhez. Naponta egy kisebb doboz joghurt elfogyasztása például megakadályozza, vagy lassítja a csontritkulást, és a testsúly csökkenéshez is hozzájárul.

- A legjobb, ha elkészítjük a bolgár joghurtot, amihez használjunk fel kefirgombát (bolgár bacilus), majd 1 evőkanál mézet, 1 evőkanál 100 százalékos alma pektint, 1 teáskanál őrölt fahéjat, és 40 csepp 30 százalékos propolisz tinktúrát. Keverjünk mindent össze, majd ebből együnk meg kétóránként 2 evőkanállal. Még bele tehetünk áfonyát, vagy dióbelet is. Ha nagyon éhesek vagyunk, akkor mehet bele egy kevés banán, ami jót tesz a bőrnek.
- A sárgarépa saláta és a fokhagyma is hozzájárul a bőr feszességének, szépségének megőrzéséhez. Egy azerbajdzsáni kísérlet során egy pohár vízbe 80 betegséget okozó kórokozót tettek bele, majd hozzáadták a fokhagymát, ami teljesen elpusztította a mikrobákat. Ugyanezt tudja a propolisz is, amelynek tinktúrájából 20-30 cseppet kell 50 ml vízbe beletenni, és meginni.

- Fontos az is, hogy bármilyen élelmiszert vásároljunk, olvassuk el, hogy miket tartalmaznak. A legveszélyesebb tartósítószer a butil-hidroxi-toluol, amely leginkább a gyerekek édességeiben, rágógumikban fordul elő. Főként allergiás reakciókat, rákot okoz, ahogyan a cukor is, amely főként a húgyutakban válthat ki daganatos betegséget, így érdemes a kávét cukor nélkül inni, mert úgy egészségesebb. 2000 és 2010 között ötször több cukrot fogyasztottunk, mint napjainkban, Amerikában egy ember átlagosan évente 46 kg cukrot visz be a szervezetébe, ami elképesztően sok, és amely szív-, tüdő, vese- és gyomorbetegségeket okoz. Ez nem más, mint öngyilkosság. A bolgárok 30 százaléka magas vérnyomással küzd, ami a sós ételek, a chipsek fogyasztásának is nagyban köszönhető.

- Fogyasszunk el minden nap egy almát, igyunk tiszta vizet, és gyógyteákat, mozogjunk sokat, élvezzük a természet szépségeit, ne gondoljunk az öregedésre. A táplálékunk egyben a gyógyszerünk is kell legyen, hiszen ha kiegyensúlyozottan étkezünk, megszabadulhatunk a betegségek 66 százalékától. A hölgyek figyeljenek oda magukra, fogyasszák a mézből, dióbélből, szárított barackból, mazsolából és citromból készült finom keveréket, hogy csodaszépek maradjanak, még 70 éves korukban is.

Forrás: tudasfaja.com

 
 
0 komment , kategória:  Család  
Figyeld a tüneteket
  2019-10-17 17:31:30, csütörtök
 
  9 jele annak, hogy infarktusban szenvedsz. Légy figyelmes rá, jöhet a következő!

A szívroham nem válogat, úgy a fiataloknál, akárcsak az időseknél is kialakulhat. Amit tenni tudunk, ha megtörténik a baj, hogy azonnal kihívjuk a mentőket. De érdemes figyelni a következő 9 tünetre is, mert ha időben észrevesszük a testi jelzéseket, megmenthetjük saját életünket.

1. Hirtelen elködösülő, rossz látás
Az infarktuson átesett betegek 44 százaléka számolt be látásromlásról, mielőtt megtörtént volna a baj. Ezért érdemes odafigyelni erre a jelre.
2. Erős fejfájás, szédülés
A szédülés leginkább a 45 évnél idősebb nők esetében fordul el. Ilyenkor sürgősen orvoshoz kell fordulni, ahogy akkor is, ha valakinél szűnni nem akaró fejfájás alakul ki.
3. Beszédprobléma
Ha nem tudjuk kiejteni a szavakat, zavartan beszélünk, akkor valószínűleg valami probléma adódott a keringési rendszerrel, így hívni kell a mentőket.
4. Egyensúlyzavar
Ha nem tudjuk kontrollálni a végtagjainkat, úgy érezzük, hogy az erő kiment az izmainkból, dülöngélünk, akkor ez a szívroham egyik jele lehet.

5. Az arc egyik oldalának fájdalma
Ha sajogni, nyilalni kezd az arcunk valamelyik oldala, akkor lehetséges, hogy a tüneteket a szívroham okozza.
6. Arcbénulás Ez a leggyakoribb tünete a szívrohamnak.
7. Fáradság
Főként nőknél fordul elő az, ha gyengének, fáradtnak, kimerültnek érzik magukat, akkor az okok mögött a szívroham állhat.
8. Csuklás
A nők esetében a csuklás gyakran a szívroham kialakulására figyelmeztet.
9.légzési nehézségek
Ha hirtelen nem kapunk levegőt, fulladozni kezdünk, hevesen ver a szívünk, mert nem kap elég oxigént, akkor baj van, hívjunk gyorsan orvost.

 
 
0 komment , kategória:  Család  
Itt van a sütőtök szezonja
  2019-10-13 16:22:50, vasárnap
 
  Itt a sütőtök szezon és minden lakásban illatoznak a frissen sült sütőtökök. A sütőtök íze persze nagy mértékben függ a fajtájától is, de egy kis fortéllyal mennyeivé varázsolhatjuk.
Miért érdemes fogyasztani?
A sütőtök kedvező élettani hatásait már az indiánok is ismerték, kígyómarást kúráltak a segítségével és szeplő eltüntetésére is használták.

Napjainkban tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is. A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat.

Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek. A sütőtök serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.

A sütőtök alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális!

Aki még soha nem kóstolt igazi sütőtököt, azt gondolhatja, az aminek ennyi jótékony hatása van, csak rossz ízű lehet. Az így vélekedőket és a szkeptikusokat biztosíthatjuk, tévednek! Egy olyan zöldség, ami talán sütve a legfinomabb, de készíthető belőle ízletes leves, főzelék, sütemény, lekvár, ivólé érdemes a kipróbálásra és a család étrendjébe történő beillesztésre.

Ritka az a zöldségféle, mint a sütőtök, amely három olyan fontos jellemzőt egyesít, mint az egészségesség, finom íz és elérhető ár. Aki a sütőtök kiemelkedő élettani hatásai, sokoldalú felhasználási módjai ellenére is kétkedő marad, gondolkodjon el azon, talán nem véletlen, hogy, hogy sütőtököt az Antarktisz kivételével minden földrészen termelnek és fogyasztanak!

Íme egy titkos recept a mennyei ízvilághoz!
Hozzávalók:

1 db sütőtök
2-4 gerezd fokhagyma
Ízlés szerint friss vagy szárított rozmaring, kakukkfű
1-2 evőkanál olívaolaj, lehetőleg extra szűz

Bors
Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 240 fokra, a sütőtököt és vágjuk fel 8-12 darabba, kanállal kaparjuk ki a magházát. Tegyük egy alufóliával kibélelt tepsibe, hogy a tök belseje nézzen felfelé.

Vágjuk apróra vagy akár nagyobb darabokra a zöldfűszereket. Rozmaring, kakukkfű nagyon illik hozzá, akár külön, akár mindkettő. Egy széles kés pengéjével nyomjuk szét a fokhagymát. Locsoljuk meg a tököt az olajjal - néhány csepp darabonként -, tegyük rá a fokhagymát, a zöldfűszereket, sózzuk és borsozzuk. Frissen őrölt borssal az igazi. Ha édesebben szeretjük, vagy szeretnénk kipróbálni, egy kevés mézet is csurgathatunk rá.
Tegyük a sütőbe és 50-60 perc alatt légkeveréses sütéssel süssük puhára.

Szerző: tudasfaja.com

CÍMKÉKFŐÉTEL
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Az emlékezet
  2019-10-10 09:00:23, csütörtök
 
  Az idős özvegyasszony és az özvegyember már öt éve rendszeresen találkozgat, amikor a bácsi végre elhatározza, hogy megkéri a néni kezét.

A néni azonnal igent mond.

Mindketten hazamennek, másnap a bácsi arra ébred, hogy nem emlékszik, igent mondott-e neki a választottja

Hosszú töprengés után felhívja az idős hölgyet, és zavartan rákérdez: -

Tegnap megkértem a kezedet, de nem emlékszem, hogy mit válaszoltál.

Jaj de jó, hogy hívtál, mert nem emlékszem, kinek mondtam igent..

 
 
0 komment , kategória:  Család  
A vénasszonyok nyara
  2019-10-09 11:46:56, szerda
 
 



Meg van mikor lesz a vénasszonyok nyara! Pontosan mutatjuk mettől-meddig tart!
2019-10-09

A hideg levegő utánpótlása a hét második felében fokozatosan megszűnik, a hétvégén már jóval enyhébb léghullámok áramlanak fölénk. Megszűnnek a talajmenti fagyok is. Újból 20 fok feletti hőmérsékletekre számíthatunk.


Tegnap reggel fagypont alatt volt a hőmérséklet, olyannyira, hogy még a leheletünk is látszott, ezzel szemben napközben már kisütött a nap és akár 10-12 fokot is mérhettünk.

Csütörtökön azonban felhős, borult lesz az ég, sőt, délnyugaton, de az ország többi részén is szórványosan kialakulhatnak esők, záporok. A nyugati szél is megélénkül, a frontérzékenynek pedig nem kedvez a nap, ugyanis gyenge hidegfronti hatás várható. Ennek ellenére néhol mérhetünk akár 16 fokot is.

Péntektől aztán jön a vénasszonyok nyara, a hétvége túlnyomóan napos lesz, csapadék pedig sehol sem várható. Hajnalonta 10 fok körüli hőmérsékletekre számíthatunk, de lesz, ahol 4-5 fokra is lehűl a levegő. Péntek délután a maximum 15-21 fok lesz, szombaton 20 fok feletti csúcsértékekben reménykedhetünk, vasárnap pedig akár 24 fok is lehet.

A jövő hét eleje is rengeteg napsütést tartogat, csapadék nem várható, néhol pedig akár 25 fokot is mérhetünk.

 
 
0 komment , kategória:  Család  
Az ISZB gyógyítása
  2019-10-07 17:45:35, hétfő
 
  10 tipp az étkezéshez és az életmódváltáshoz, hogy megelőzzük az infarktust
A különböző szívbetegségek még mindig az emberiség elsőszámú gyilkosai. A rendszeres mozgás, gyümölcs- és zöldségfogyasztás, valamint a telített zsírok csökkentése segít karban tartani szívünket. Megmutatjuk, mi az a 10 változtatás az életmódunkban, ami segíthet minket a szívbetegségek megelőzésében.

Pisztáciával az infarktus megelőzéséért
1. Chips helyett nassoljunk pisztáciát!
Az Amerikai Táplálkozási Intézet folyóiratában megjelent kutatás kimutatta, hogy egy 4 hetes pisztáciát tartalmazó diéta, olyan jótékony zsírokat tartalmaz, melyek hízás nélkül csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Míg a pisztácia gazdag rostokban, vitaminokban és káliumban, 24 szem körülbelül mindössze 85 kalória. Tehát nyugodtan lehet fogyasztani, beépíteni a napi étrendbe, főleg érdemes a magas kalóriatartalmú rágcsálnivalókat erre cserélni, így elkerülve az elhízást is.

2. Fehér kenyér helyett használjunk teljeskiőrlésű kenyeret!
Egy teljeskiőrlésű ételekben gazdag étrend egyértelműen csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. A Wake Forest Orvosi Egyetem kutatása alapján a stroke és a szívbetegség is megelőzhető ily módon. Naponta 2,5 adag teljeskiőrlésű étel fogyasztása 21 százalékkal csökkenti a kockázatot, ahhoz képest, aki csak 0,2 adag teljeskiőrlésű ételt fogyaszt. Érdemes tehát olyan élelmiszereket venni, melyek címkéjén a “100%-ban teljeskiőrlésű" szöveg szerepel.

3. Pároljuk a zöldséget ahelyett, hogy olajban sütnénk!
Mossuk meg a zöldségeket, és helyezzük őket egy edénybe forrásban lévő víz fölé. Fedjük le, és attól függően, hogy milyen zöldséget készítünk, pár percen belül el is készül olaj hozzáadása nélkül. Azon kívül, hogy az olajban sütés káros hatásait kikerüljük, még a zöldségek előnyeit is élvezhetjük. A zöldségekben és más ételekben rejlő rostok segítik csökkenteni a vérnyomást, és a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

4. Sima tej helyett használjunk sovány tejet!
Nem kell hirtelen, drasztikus változtatáshoz folyamodni. Érdemes fokozatosan csökkenteni a zsírtartalom százalékát, így észrevétlenül állhatunk át a sovány tej fogyasztására. Egy pohár teljes tejben közel 5 gramm telített zsír van, míg ugyanennyi sovány tejben 0,125 gramm található.

Vaj helyett használjunk margarint szívünk védelme érdekében
5. Vaj helyett használjunk margarint!
Ha szeretnénk csökkenteni a bevitt kalóriák és telített zsírok számát, akkor a vaj margarinra való cseréje egy igazán jó kezdet lehet. Egy evőkanál vajban 100 kalória és 7 gramm telített zsír van, mely értékek a margarinban jóval alacsonyabbak.

6. Só helyett használjunk fokhagymát!
A só fogyasztás visszafogása 25 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ezen kívül a Brit Orvostudományi lap kutatása szerint, az alacsonyabb só bevitel az említett betegségek következtében történő halálesetek számát is csökkenti 20 százalékkal. Ha fokhagymát használunk só helyett, akkor nem csak az alacsonyabb vérnyomás jótékony hatásait élvezhetjük, hanem a fokhagyma előnyeit is, melyek között említhető a rák elleni harcban való segítség és a szívbetegségek elleni védelem kialakítása azáltal, hogy csökkenti a “rossz" koleszterint a szervezetben.

7. Egy romantikus regény helyett olvassunk egy útmutatót szívünk egészségéhez!
Számos különböző könyv született már, melyek szívbarát tanácsokkal foglalkoznak. Érdemes egy-egy ilyet elolvasni, hogy tisztában legyünk statisztikákkal, megelőzési módszerekkel vagy akár már létező betegségek kezelésével.

8. Steak helyett fogyasszunk lazacot!
A telített zsírokban és kalóriákban gazdag vaskos steak helyett, próbáljuk ki a lazacot, mely nagyon gazdag omega-3 zsírsavakban. Az omega-3 zsírsavak legfontosabb tulajdonsága, hogy jelentősen csökkentik a szívritmuszavar vagy koszorúér betegség miatt bekövetkezett hirtelen halál kockázatát.

Az omega-3 zsírsavakban gazdag lazacot szívünkre is jótékony hatással van
9. Email helyett, kézbesítsük üzeneteinket mi magunk!
Ahelyett, hogy SMS-t vagy e-mailt küldenél a kollégádnak vagy szomszédodnak, próbáld ki, hogy elmész hozzájuk. Bizony! Akár ez a kis mozgás is jó hatással lehet szíved egészségére azáltal, hogy csökkenti a vérnyomást. Bár az ajánlott mennyiség napi 30 perc mérsékelt mozgás, heti 5 napban, még ez a pár perc séta is többet ér, mint a semmi.

10. Sütőolaj helyett használjunk olívaolajat!
A telített zsírok elkerülése kulcsfontosságú lehet a szív egészségének megőrzését illetően. cseréljük le az olajat olívaolajra, amiben “jó" zsírok találhatóak. Szakértők szerint napi két evőkanál olívaolaj csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Azonban a mértékletesség betartása ezesetben is elengedhetetlen, ugyanis egy evőkanál olívaolaj 120 kalóriát tartalmaz.

+1 tipp: Szedjünk gyógyszert szívünk egészségének megelőzéséért!
Az életmódváltás mellett, gyógyszerek rendszeres szedésével is megelőzhetőek a szív- és érrendszeri problémák. Az Aspirin Protect 100mg acetilszalicilsavat tartalmazó gyógyszer. Napi 1 tabletta beszedése megakadályozza a vérlemezkék kóros összetapadását, s ezáltal az ereket szűkítő vagy elzáró vérrögök képződését, így csökkentve az infarktus előfordulásának kockázatát.

 
 
0 komment , kategória:  Család  
     2/90 oldal   Bejegyzések száma: 896 
2017.08 2017. Szeptember 2017.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 631 db bejegyzés
e év: 7531 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 549
  • e Hét: 2532
  • e Hónap: 13123
  • e Év: 118897
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.