Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/24 oldal   Bejegyzések száma: 233 
Ne csak a vágyaink mondják meg, mi a jó nekünk
  2020-11-06 13:22:17, péntek
 
  Erdő Péter bíboros volt a NEK podcastjának vendége 2020. november 6., péntek
...... ............


A terrorizmus ártatlan áldozatai miatt érzett haragról, az önvédelemről, az álhírek hatásairól és a gyermekkorban megtapasztalt félelemről is beszélt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) podcastjának vendégeként Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.
A Nizzában a templomban megölt katolikusokat méltán tekinthetjük vértanúknak, őket ugyanis szándékosan, a hit iránti gyűlöletből gyilkolták meg" - fogalmazott Erdő Péter a halottak napján elmondott homíliájában, miközben Bécsben ugyanekkor egy fegyveres válogatás nélkül lövöldözött ártatlan járókelőkre. A bíboros, prímás ilyen események után volt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus podcastjának vendége, ahol arról is nyilatkozott, hogy miért lényeges, hogy az ártatlanok halála miatt érzett haragot kezeljük.

A harag rossz tanácsadó
,,Érthető, hogy az ártatlan áldozatok láttán elfogja a harag az embereket.
A harag, bár a hét főbűn egyike, önmagában nem bűn, hanem olyan beállítottság, amelyből bűnök fakadnak.
A haragból fakadhat az erőszak, a gyilkosság, a bosszú és sok minden egyéb, amivel mi nem tudunk azonosulni" - mondta Erdő Péter annak kapcsán, hogy ismét ártatlan emberek váltak terrortámadás áldozataivá. A bíboros arra emlékeztetett, hogy a keresztényi szeretet azonban mindenki felé kötelez bennünket. Hozzátette: Jézus tanítása az ellenség szeretetről azt mutatja, hogy még miközben védekezünk is, meg kell tartanunk egyfajta mérsékletet, erről szól az Egyház ősi tanítása a jogos önvédelemről."
Jogos önvédelem lehetőség, néha kötelesség
Erdő Péter elmondta, a hagyományos morálteológia felsorolja azokat az értékeket - az élet, az egészség és az életfontosságú javak -, amelyeket támadás érhet, de azt jogosultak vagyunk akár erővel is elhárítani. Persze felmerülhet a kérdés, hogy mit jelentenek az életfontosságú javak? A bíboros egykori piarista gimnáziumi tanárának példájával magyarázta el a hallgatóknak, hogy ilyen a télikabát tél idején. 1945-ben ,,vetkőztető alakulatok" járták az utcákat, és rászegezték az emberekre a géppisztolyt, úgy vették el a ruháikat, aki nem vigyázott, az megfagyott. Erdő Péter hozzátette: ,,A terrortámadásban az élet forog veszélyben. A jogos önvédelem lehetőség, néha kötelesség is."
Önmérséklet és felelősség
A főpásztor az evangéliumból Keresztelő Szent János példáját emelte ki a védekezés kapcsán, aki Jézus fellépése előtt bűnbánatot hirdetett. Mindenféle emberek odasereglettek a hívására, köztük katonák is, akik azt kérdezték tőle, hogy ők mit tegyenek. Nem azt a választ kapták, hogy ,,Dobjátok el a fegyvert!" Hanem azt kérte tőlük Keresztelő Szent János, hogy elégedjenek meg a zsoldjukkal, és ne fosszák ki a védtelen lakosságot. Végezzék a fegyveres szolgálatot, a közösség védelmét felelősséggel, önmérséklettel.

A szavak értéke és ereje
Erdő Péter ahhoz a generációhoz tartozik, amelynek tagjai gyermekként már szembenéztek egy világjárvánnyal, a fertőző gyermekbénulással. Ennek az időszaknak a személyes emlékeit is felidézte a beszélgetés során. Azt mondta, hogy a félelem természetes dolog olyan helyzetben, ha nem tudjuk, mivel állunk szemben, hogyan védekezzünk. A félelemnél erősebb probléma a nagy fokú bizalmatlanság, amely az elmúlt évtizedben kialakult az emberekben, elsősorban a tömegtájékoztatással szemben, az álhírek és az egymásnak ellentmondó információk miatt.
...... ............


Szeretet: az ember igazi javát akarni
A beszélgetés során kitért arra is, hogyan üresedtek ki, járatódtak le bizonyos kifejezések a hétköznapi használatban, amelyek a keresztény közösségek számára sokat jelentenek. Erdő Péter ezek közül kiemelte a szeretetet, ami központi fogalom. Példaként említette, hogy az alkoholista és a drogfüggő embert nem az szereti a legjobban, aki minden kívánságát teljesíti, miközben látja, hogy elpusztítja saját magát. A főpásztor hangsúlyozta, ,,ne csak a vágyaink mondják meg, mi a jó nekünk".
Isten megalkotta az embert és a világot, amelynek vannak törvényszerűségei, amelyek megmutatják, mi válik az ember javára, és mi az, ami megsemmisíti. Az ember igazi javát akarni, az a szeretet.

Az adás ITT hallgatható meg. Link

Forrás: NEK
Fotó: Ambrus Marcsi
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Salkaházi esték: Kegyelem és kiváltság
  2020-11-03 08:04:28, kedd
 
  Az Afrikában töltött 29 évemről, a kegyelem és a kiváltság szavak jutottak eszembe. A misszionáriusi hivatás kegyelem, nem lehet kiérdemelni. Jézus példabeszédeiben a Mester a szolgákra bízza kincseit. A szolgákat együttműködésre hívja meg azért, hogy a kincsekkel dolgozva, gyümölcsöt teremjenek" - mondta bevezetőjében August Blume érsek, aki 1974-től 16 éven át szolgált Ghánában. Az apostoli nuncius az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye és a Szociális Testvérek Társasága által életre hívott előadás- és párbeszédsorozat vendége volt.
...... ............


Az első rendezvényen Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek köszöntője után, Michael August Blume érsek, apostoli nuncius Afrika problémáiról beszélt.
Salkaházi Sára lelki öröksége jegyében született meg a gondolat, hogy a társadalmi- és az emberi élet különleges és mindennapi kérdéseire független, katolikus szemlélettel keressünk válaszokat. Olyan szemlélettel, amelyet nem befolyásolnak divatos áramlatok, hanem a tiszta evangéliumon keresztül közelíti meg a problémákat - hangzott el Erdő Péter bíboros, prímás köszöntőjében. A magyar főpásztor hozzátette, hogy Afrika helyzete, jövője, a migráció, a szolidaritás és a testvériség, a szülőföldön való boldogulás lehetősége, illetve annak hiánya, az utóbbi évek egyik legnagyobb kérdése. Michael August Blume érsek évtizedekig szolgált a kontinensen, ezért jó ismerője ennek a témának.
- Kegyelem és kiváltság
,,Az Afrikában töltött 29 évemről, a kegyelem és a kiváltság szavak jutottak eszembe. A misszionáriusi hivatás kegyelem, nem lehet kiérdemelni. Jézus példabeszédeiben a Mester a szolgákra bízza kincseit. A szolgákat együttműködésre hívja meg azért, hogy a kincsekkel dolgozva, gyümölcsöt teremjenek" - mondta bevezetőjében az érsek, aki 1974-től 16 éven át szolgált Ghánában. Egy olyan országban, ahol röviddel érkezése előtt katonai puccsal távolították el a megválasztott elnököt, a parlamenti képviselőket pedig elzavarták. A lakosság rengeteget nélkülözött, szenvedett.
- Michael August Blume 1990-től visszatért a Vatikánba. Éveken át segítette világszerte a menekültek pasztorációját. Egy évtizednyi szolgálat után azt tervezte, hogy visszatér missziós szerzetesrendjéhez. Ám XVI. Benedek pápa kinevezte Benin és Togo apostoli nunciusává. Majd 2013-ban Ugandában, a világ egyik legszegényebb országában folytatta a szolgálatát.
Mutassuk meg az Egyház jelenlétét!
Uganda, a többi afrikai országhoz hasonlóan, megszenvedte az erőszakot, a katonai diktatúrát. A világ legszegényebb országai közé tartozik, ahová nagyon sok menekült érkezik a környező polgárháború sújtotta államokból.
,,Ugandai szolgálatom utolsó két éve alatt az ország északi részén a népesség több mint 1 millió fővel növekedett a Dél-Szudánból érkező menekülteknek köszönhetően. Az ott töltött évek alatt végig rendszeresen látogattam ezeket az embereket, a menekülteket. Arra buzdítottam a misszionáriusokat, hogy jöjjenek és mutassák meg ezeknek az embereknek az Egyház jelenlétét, a keresztény közösséget, akik hallgatják Isten szavát, ünneplik az Eucharisztiát és részesülnek a szentségekben még a száműzetésben is."
Erős, keresztény családokra van szükség

Michael August Blume érsek szerint Afrika komoly lelkipásztori lehetőségeket és kihívást rejt, hiszen a lakosság 60 százalékát 25 év alatti fiatalok alkotják. Úgy vélte, hogy komoly bázisai lehetnek a Katolikus Egyház megújulásának. Ugyanakkor - figyelmeztetett az apostoli nuncius - számos lelkipásztori kihívás is felmerül ,,mert ki vannak téve ezek a közösségek a külföldi médiumok hatásának, amelyek legtöbbször nem a keresztény tanítást hirdetik a házasságról és a családról. Ezek a médiumok a szabadságról és a jogokról is hamis elképzeléseket közvetítenek." Erős, keresztény családokra van szükség - tette hozzá - , akik az Egyház tanításait követik.
...... ............



Fotó: Ambrus Marcsi
Forrás: NEK
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Három missziós évtized Afrikában
  2020-10-29 15:58:48, csütörtök
 
  Az apostoli nuncius volt a Salkaházi esték első vendége
Misszió és korrupció? Milyen szerepet töltenek be a nők a Katolikus Egyházban? Az ember megváltoztatására irányuló törekvések - többek között e kérdések, felvetések mentén szerveződött annak az előadás- és párbeszéd sorozatnak az első évada, amelyet az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye és a Szociális Testvérek Társasága hívott életre Salkaházi esték címmel.
A meghívott vendég Michael August Blume SVD érsek, apostoli nuncius volt, aki magyar felmenőkkel is rendelkezik: egyik nagyanyja a rábaközi Himodon született, innen vándorolt a család Amerikába.
A megjelenteket Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek köszöntötte. Kiemelte: nagyon fontosnak érezték, hogy Boldog Salkaházi Sárának, a vértanúnak és szociális testvérnek lelki öröksége jegyében, a főegyházmegye és a Szociális Testvérek Társaságának szervezésében megtarthassák ezt az előadás-sorozatot, amely a társadalmi élet és a mindennapok aktuális kérdéseiről szól. Ezek megválaszolásához nagy-nagy szükség van egy független, katolikus szemléletre, amely nem engedi, hogy különböző divatos áramlatok befolyásolják, hanem a tiszta evangélium és az elfogulatlan, segítőkész szeretet a vezérfonala.
...... ...........


Michael August Blume érsek angol nyelven tartotta meg előadását, szavait Végerbauer Richárd atya, a vatikáni nagykövetség magyar titkára tolmácsolta magyarul.
...... ...........



Cikk folytatása Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Televízió Szent István élő közvetítése
  2020-10-15 15:15:17, csütörtök
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Erdő Péter bíboros az MTI-nek:
  2020-10-12 16:38:05, hétfő
 
  A templomok a járványhelyzetben is nyitva maradtak.
Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnája felszentelésének negyvenedik évfordulója alkalmából mutatott be szentmisét a kápolnában, majd nyilatkozott az MTI-nek október 8-án, csütörtökön. Az alábbiakban a bíboros nyilatkozatát adjuk közre. Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Nemzetek miséje a Szent István-bazilikában
  2020-09-27 15:40:33, vasárnap
 
  Ma Krisztus hitében és szeretetében gyűltünk össze.
Szeptember 26-án másodszor ünnepelték a nemzetek miséjét a budapesti Szent István-bazilikában. A többnyelvű szentmisére Erdő Péter bíboros, prímás, érsek hívta az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye területén rövidebb-hosszabb ideig tartózkodó idegen nyelvű híveket. A főcelebráns Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök volt.
A bazilikában a világ minden táját képviselő hívek gyűltek össze, akik közül sokan nemzeti zászlójukat tartották kezükben, mások népviseletbe öltöztek.
A szentmise kezdetén Cserháti Ferenc e szavakkal köszöntötte a megjelenteket: A nemezetek miséje Isten népének eucharisztikus ünnepe, a ,,választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet" (1Pt 2,9) istentisztelete, amelyben már nincs görög vagy zsidó, barbár vagy szittya (vö. Kol 3,11), magyar vagy nem magyar, mert mind egyek lettünk Jézus Krisztusban. A világjárvány által előidézett szükséghelyzetben különösen is megmutatkozik, hogy valamennyien egy hajóban evezünk, hasonló aggodalmak és félelmek között. ,,Egyikünk sem mentheti meg önmagát. Ahhoz, hogy valóban növekedjünk, együtt kell növekednünk, és meg kell osztanunk azt, amink van, mint az a fiú, aki Jézusnak felajánlott öt árpakenyeret és két halat..., ami elegendő lett ötezer embernek" (vö Jn 6,1-15) - emlékeztet a püspök Ferenc pápa az elvándorlók és menekültek idei világnapjára írt üzenetére.
Ma a járványveszély ellenére, de a kényszerítő távolságtartás és az egyéb egészségügyi előírások szigorú betartása mellett is összegyűltünk, hogy megfeleljünk Isten tervének, tanújelét adjuk testvéri összetartozásunknak és újra elkötelezzük magunkat a nemzetközi együttműködés és a felebaráti szeretet gyakorlása mellett.
Ebben a szentmisében Isten végtelen szeretetébe ajánljuk önmagunkat, szeretteinket és - Ferenc pápa felhívásához csatlakozva - mindazokat, akik bármilyen okból szülőföldjük és hazájuk elhagyására kényszerültek.
Szentbeszédében Cserháti Ferenc püspök kifejtette: a keresztény testvériség jegyében gyűltünk össze; sokfelől jöttünk, sok nyelven beszélünk, sok népet és sok nemzetiséget képviselünk, sokféle zászlót is tartunk. Krisztus Urunk nevében és akaratának megfelelően, most mégis egyetlen eucharisztikus közösséget alkotunk. Elfogadtuk főpásztorunk meghívását, aki szívén viseli övéi sorsát, és jól tudja: ,,Pásztori feladatának gyakorlása során a megyéspüspök gondoskodjék minden rábízott Krisztus-hívőről, bármilyen korú, helyzetű, nemzetiségű legyen is, akár a területen lakjék az illető, akár csak ideiglenesen tartózkodjék ott."
...... ...........


Az Úr hajlékába siettünk, mert keresztény meggyőződésünk, hogy Isten, a mi szerető Atyánk itt éppúgy hazavár minket, mint egykor szülőhazánk szívünkhöz nőtt szeretett templomában, ahol valamikor megkeresztelkedtünk, esetleg elsőáldozók, bérmálkozók voltuk, és talán még szentségi házasságot is kötöttünk - mondta a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott püspök. Hozzátette: a mai szentmisével különösen is szeretnénk megéreztetni mindenkivel, hogy a budapesti hívek közösségében minden Krisztus-hívő otthonra találhat, ha akar; bármelyik távoli országból is érkezett közénk, bármilyen nyelven is beszél, most köztünk él, tanul és dolgozik, és együtt építjük közös jövőnket.

Cikk folytatása Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Erdő Péter bíboros köszöntő beszéde 09.15
  2020-09-16 17:05:53, szerda
 
  kisfilmekben, amelyeket Erdő Péter bíboros személyes hangvételű felvezetői előznek meg, a világ öt kontinenséről tizenegy, a Kongresszusra meghívott előadó mondja el gondolatait és tartja bennünk a lelket ezekben az embert próbáló időkben.
Louis Raphaël Sako: "Aki imádkozik, megéli az alázat és a kedvesség örömét"

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Szent és gyámoltalan
  2020-09-01 12:24:40, kedd
 
  Olajszentelés és a bazilika felszentelésének ünnepe Esztergomban
...... ........



...... .......


Az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház felszentelésének évfordulóján Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be ünnepi szentmisét augusztus 31-én. A szertartás keretében került sor az olajszentelésre, amit nagycsütörtökön a koronavírus-járvány miatt nem tartottak meg a főegyházmegyében.
Erdő Péter bíboros az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye papságával és az egyházmegye területén szolgáló szerzetes papokkal együtt mutatta be a szentmisét. Koncelebrált Mohos Gábor segédpüspök, valamint a főegyházmegye papsága, és együtt ünnepeltek a főegyházmegye diakónusai is. A szentmisét a járványügyi óvintézkedéseket betartva ünnepelték.

Erdő Péter homíliáját teljes egészében közöljük: Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Televízió Szent István szentmise 08.30
  2020-08-30 19:04:40, vasárnap
 
  Törökszentmiklós templom ünneplése
Központi tanévnyitó
Videó Link

Dr. Csernyák Csaba Egri fő egyház megyés püspök, érsek
...... ............



...... ...........



*
- Fő egyházmegyei tanévnyitó Törökszentmiklóson Ternyák Csaba egri érsekkel
A járványügyi helyzet miatt szűkebb körben tartották az Egri Főegyházmegye köznevelési intézményeinek tanévnyitó Veni Sancte szentmiséjét és a Szent Gellért-díjak átadását augusztus 30-án 10 órától a törökszentmiklósi Szentháromság-templomban.
A szentmise kezdetén a helyi közösség fiataljainak rövid előadása után a plébánia képviselőt estülete nevében köszöntötték Ternyák Csaba főpásztort, hálát adva azért, hogy a főegyházmegye oktatási intézményeket működtet, melyek közül az óvoda bővülhetett. Soltész Miklós államtitkárnak a kormányzat ez irányú támogatásaiért mondott köszönetet az egyháztanács képviselője.
...... ..............


Bordás Péter plébános úgy fogalmazott: a város ebben az évben számos évfordulóra emlékezik: a település újratelepítésének 300. évfordulója van, a templomot 120 éve vették birtokba a hívek, és 200 évvel ezelőtt született Pánthy Endre választott püspök, aki a város intézményeinek létrehozásában vállalt komoly szerepet. Az általános iskola az ő nevét viseli, 10 éve került az Egri Főegyházmegye fenntartásába.
Lóczi Tamás, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság elnöke köszönetet mondott az elmúlt tanévért, melyben az új kihívásoknak meg tudtak felelni a fiatalok a tanárok, szülők és az egyházmegye, valamint az állam segítségével.
Ternyák Csaba egri érsek szentbeszédében Szent Pál apostol szavait idézte az olvasmány nyomán: ,,alakuljatok át". Ez az ember életprogramja, egy olyan folyamat, amire mindannyian készülünk, s mely teljességében életünk végén valósul meg, amikor alkalmasak leszünk arra, hogy belépjünk Isten örök jelenébe. Az átalakulás sokáig tart, egész életünkben arra kapunk meghívást, hogy fokozatosan éljük át. A tanév mottója - ,,van itt egy gyermek" - jól mutatja, hogy a gyermeket azért neveljük, formáljuk, hogy változzon folyamatosan.
Szívünk mélyén mindannyian őrzünk valamit gyermeki énünkből, bár mi is átalakultunk. A Szentírás arra is figyelmeztet, hogy ez a folyamat nem csak testünkben mutatkozik meg, hiszen egy belső változáson is keresztülmegyünk, felkészülve a végső átalakulásra. Ebben a Szentlélek segít bennünket, akit kérünk, hívunk most, a tanév elején is, hogy intézményeinkben a fiatalok és a pedagógusok az ő segítségével jobbá legyenek, formálódjanak, s Jézus Krisztus arca rajzolódjon ki bennük.
Az átváltozás jelen van Jeremiás próféta életében, aki elkeseredett állapotban vádolta Istent azzal, hogy becsapta, mert az emberek nem követik őt, tanítását. Pedig emlékszik rá, hogy fiatalon, amikor az Úr meghívta prófétának, erőt ígért és adott neki. De azt tapasztalta, hogy hiába hirdeti Isten szavát, nem hallgatnak rá az emberek.
A pedagógust is számtalanszor megkísértheti a gondolat, hogy hiábavalóak erőfeszítéseik, miként a papokat is érheti ilyen önvád. Ilyenkor a próféta szava adhat vigasztalást:
,,De ilyenkor mintha perzselő tűz gyúlt volna szívemben, és átjárta minden csontomat. S ha megfeszítettem erőmet, hogy ellenálljak, belefáradtam, és nem tudtam elviselni."
A próféta erőt kapott a nehézségek leküzdésére. A szülők, pedagógusok, lelkipásztorok is azt tapasztalják, hogy számos kudarcon kell átmenniük, és ez nem egyszerű feladat. Ha fokozatosan nyitottak vagyunk arra, hogy megújuljunk, akkor felismerjük Isten akaratát, és a Szentlélek segítségünkre siet.
Ugyanez történt Szent Péter apostollal, aki lelkes tudott lenni, de amikor alábbhagyott a lelkesedése, mindent oda akart dobni. Meg kellett változnia Péternek ahhoz, hogy az Úr szándéka szerint szikla legyen. Hosszú utat járt be, amíg megvalósult ez az életében. Senki sem született szentnek, sőt még kereszténynek sem. Keresztelésünkkor lettünk azzá, s akkor kezdődött átalakulásunk a Szentlélek segítségével, aki a szentségek mindegyikében ott van. Az Eucharisztiával táplálkozva fokozatosan átalakulunk, s alkalmasak lehetünk arra, hogy bejussunk Isten országába.

A főpásztor Pilinszky János Átváltozás című versét idézte szentbeszéde zárásaként:

,,Rossz voltam, s te azt mondtad, jó vagyok.
Csúf, de te gyönyörűnek találtál.
Végig hallgattad mindig, amit mondtam.
Halandóból így lettem halhatatlan."

A szentmisét követően Németh Zoltán, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Fennhatóság osztályvezetője olvasta fel a Szent Gellért-díjban részesülők laudációit. A díjazottak mind szakmai pályájukon, mind hitéletükben példamutatóan tevékenykednek. Az elismeréseket Ternyák Csaba egri érsek adta át.
Ezt követően az érsek ünnepélyesen megnyitotta az Egri Fő egyházmegyében a 2020/2021-es tanévet.
Az ünneplők megkoszorúzták Pánthy Endre síremlékét, majd a főpásztor megáldotta a Szent Kristóf Óvoda épületét. Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár az átadáshoz kapcsolódva beszédében Az ősi küldött című könyvből, Tormay Cécile művéből a regény egyik szereplőjének átalakulását, megtérését idézte. A regényhős küldötté vált, mert az elöljárója felismerte képességeit, mellyel a tatárjárás után, a pusztítás után újból az élet elindítására tud buzdítani mindenkit. A politikus elmondta: most is ilyen küldetésünk van, s ebben nagy a szerepe a pedagógusoknak.
Az államtitkár méltatta az Egri Főegyházmegye erőfeszítéseit, mellyel az oktatás ügyét szolgálja. Hozzátette: katolikus óvodában, iskolában országszerte mintegy 110 ezren kezdik a tanévet, ebből több mint 20 ezren itt a fő egyházmegyében.

Forrás: Bérczessy András/Egri Főegyházmegye
Fotó: Szent István Televízió
Magyar Kurír 2020.08.30
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Szűz Mária nemcsak példaképünk
  2020-08-15 23:30:37, szombat
 
  Hanem segítőnk is - Búcsú és Szent Adalbert-díjátadó Esztergomban
Augusztus 15-én, Szűz Mária mennybevételének ünnepén délelőtt az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-fő székesegyházban Erdő Péter bíboros, prímás, érsek mutatott be ünnepi búcsúi szentmisét. A főpásztor a szentmise záróáldása előtt adta át a nagyszámú hívősereg jelenlétében a főegyházmegye Szent Adalbert-díjait.
Augusztus 15-én Szűz Mária mennybevételét ünnepli az Egyház. Arra is emlékezünk, hogy Szent István király halála előtt ekkor ajánlotta Magyarországot Szűz Mária oltalmába. Ezért nevezzük őt Magyarország égi pártfogójának, vagyis Patrona Hungariae-nek.
Ezen a napon az ország több pontjáról, de a határon túlról is zarándokolni indultak az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap résztvevői. Az Esztergomból Márianosztrára tartó gyalogos zarándokokat az esztergomi bazilikában Török Csaba plébániai kormányzó áldotta meg.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
     2/24 oldal   Bejegyzések száma: 233 
2017.08 2017. Szeptember 2017.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 402 db bejegyzés
e év: 3932 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2529
  • e Hét: 18921
  • e Hónap: 31597
  • e Év: 265344
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.