Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Nagytétényi Kastélymúzeum
  2017-09-19 09:48:13, kedd
 
  A Nagytétényi Kastélymúzeum az Iparművészeti Múzeum 1949-ben létesített bútormúzeuma, amely Budapest XXII. kerületében, a Kastélypark u. 9. - 11. sz. alatt található.
A magyar barokk építészet egyik nagyszerű alkotása a Száraz-Rudnyánszky kastély, vagy ahogy ismertté vált a Nagytétényi Kastélymúzeum. A kastély története az ókorba vezethető vissza. Nagytétény, Campona néven a Római Birodalom határait védő erődítményláncolat része volt, a kastély területén már ekkor építkeztek. Az ún. Grassalkovich-típusú kastélyok sorát gazdagító főúri rezidencia kialakítása Rudnyánszky József nevéhez fűződik, aki 1778-ban fejezte be a kastély építését. Ez az állapot adta mai rekonstrukciójának alapját.
A fővárosban, mégis annak zajától kellőképp távol eső, igazi vidéki hangulatot árasztó környezetben reprezentáló kastély, és gyönyörű, rendezett parkja napjainkban is számtalan alkalommal telik meg élettel.
Állandó kiállítása: ,,Bútorművészet a gótikától a biedermeierig", egyedülálló módon időrendben kíséri végig az európai bútorművesség kézműves korszakát a 14. századtól a 19. századig. A 28 teremben kiállított több mint 300 bútor és bútoregyüttes mellett kályhák, csillárok, szőnyegek, falikárpitok, kerámia- üveg és ötvöstárgyak érzékeltetik a korabeli lakókörnyezetet.
A kiállítás kronologikus rendszerét követve olyan egyedülálló tárlatokkal és programokkal találkozhat a látogató, mint a minden év májusában megrendezésre kerülő ,,Korok-virágok" kiállítás, mely alkalommal neves virágkötők korabeli festményeken, iparművészeti alkotásokon felfedezhető virágdíszeket egyéni kreativitásuknak megfelelően rekonstruálnak, s helyeznek az adott korszakhoz illő környezetbe.
Az ősz, a parkba invitálja a közönséget. Szeptember közepén minden évben az ,,Ókori víg napokon" a kastély parkja illatos, életteli római kertté változik. Óriás méretű ókori játékok, ókori mesterségek bemutatója, kézműves vásár, gyógy-és fűszernövény vásár, római étel és italkóstoló várja a látogatókat.
Advent várakozással teli illatos és fűszeres hangulata a köztudatban egyre inkább összekapcsolódik a kastélymúzeummal, mely rendhagyó kiállításaival és programjaival sokak számára immár nélkülözhetetlenné vált a karácsonyi előkészületekhez. A ,,Karácsony a kastélyban" kiállításon minden év decemberében megcsodálhatjuk a kastély termeiben elhelyezett majd harminc fenyőfát, melyet neves iparművészek a legmerészebb terveiket megvalósítva varázsolnak karácsonyfává, hogy aztán ezek a díszek az ünnep fényét emelve a következő évben, hagyományosan árverésre bocsátassanak.
Mindemellett a kastély, hogy élőbbé, színesebbé tegye meglévő kiállítását és adottságait, összeköti a kortársat a történelmivel, teret nyújt korszakokat átívelő sétálókoncertnek, múltat s jövőt idéző táncnak és divatnak, a közönség különböző érdeklődésű tagjait megszólító hangversenyeknek, előadásnak és tárlatnak.

Katalin 1954 4/1 videója Link

Katalin 1954 4/2 videója Link

Katalin 1954 4/3 videója Link

Katalin 1954 4/4 videója Link

Forrás: wikipedia
A volt Rudnyánszky-kastély az egyik legismertebb magyar barokk műemlék, amelyet Száraz Julianna férje, báró Rudnyánszky József építtetett az itt állott római alapok, (I-II. században épült római "villa rustica", vagyis egy gazdálkodó háza, a nyugatra néző kapujának orsóköve a kastély pincéjében ma is látható.) és a korábbi kastély felhasználásával, 1743 és 1751 között, Mayerhoffer András tervei alapján. A magyar barokk építészet kiváló alkotásai közé tartozó nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély a Grassalkovich-típusú kastélyok stílusjegyeit mutatja. A római maradványokat is magába foglaló gótikus várkastély a 13. sz. folyamán az Árpád-házzal rokonságot tartó helyi birtokos Tétény család számára épült.
A kastély madártávlatból
A török hódoltság másfél évszázada (1541-1686) alatt Tétény a budai szandzsákhoz, közvetlenül a szultán fennhatósága alá tartozott. Az épületet magas rangú török tisztek lakták. 1686-ban a felszabadító harcokban mutatott vitézségéért Buchingen Ferenc kapitány kapta meg, majd az elzálogosított javakat Száraz György váltotta meg. A később bárói rangra emelt Száraz György királyi személynök 1716-ban kezdte meg a gazdálkodást Tétényben és hozzáfogott a kastély újjáépítéséhez és kibővítéséhez.
Rudnyánszkyné Száraz Julianna halála (1798) után a kastélyt, három részre osztva, a család oldalági leszármazottai örökölték. 1904-ben a kastély kiégett, eredeti belső berendezéséből semmi sem maradt. A második világháború folyamán az épület súlyos károkat szenvedett. A birtokot kezelő Földművelésügyi Minisztérium 1948. július 1-jén átadta a kastélyt múzeumi célokra. Helyreállítása 1951-ben kezdődött meg, és még ebben az évben megnyílt az első bútorkiállítás. 1989-ben - a romló épületállapot miatt - szükségessé vált a kastély bezárása. Az 1997-ben megkezdett felújítási munkák után külsőben és belsőben megszépülve 2000 nyarán nyitotta meg kapuit ismét a kastélymúzeum.
A kastélypark a Déli Vasút megépítéséig hármas terasszal a Dunát kísérő hajóvontató útig húzódott. A valamikor a falu szélén megépült vasútállomást a kert egykori területrészén felújították.

......



...... .......



...... ......



...... ......

 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2017.08 2017. Szeptember 2017.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 402 db bejegyzés
e év: 3932 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1201
  • e Hét: 17593
  • e Hónap: 30269
  • e Év: 264016
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.