Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/14 oldal   Bejegyzések száma: 136 
Jó, ha tudjuk: ez a titka az eredeti extra szűz olívaolajnak
  2018-01-06 16:21:42, szombat
 
  Nem mindegy, hogy milyen olajat választunk. Vásároljunk minőségi olívát!


Nagyrészt Olaszországból származó, hamis olívaolaj tart a brit szupermarketek polcai felé - írta a Telegraph. A hamisítás elharapódzásának fő oka, hogy az olívaolaj termelési költsége mintegy 40 százalékkal megnőtt a rossz termésátlag miatt.
Tavaly augusztusban a brit vidékfejlesztési ügynökség 131 olívaolaj-mintát vizsgált, amelyek közül 43 tétel ,,nem kielégítő minőségű", vagy konkrétan hamisított. A kifogásolt tételek nyilvánvalóan nem feleltek meg az extra szűz olívaolajra vonatkozó minőségi kritériumoknak, mert oxidáltak vagy ízesítettek voltak.

Az olaszországi szupermarketek polcán található extra szűz olívaolajak több mint fele csak nevében az, a termelők emiatt a túlélésükért küzdenek. A csalás nagyjából megfelel annak, ahogyan a magyarországi mézekkel trükköznek, vagyis keverik, hígítják.

Miért drága az igazi extra szűz olívaolaj?

Az egyetlen olyan olajfajta, amelyet friss gyümölcsből készítenek, a mag felhasználása nélkül.
A szüretelés kézzel történik, rázással, veregetéssel a fák alá kifeszített hálókba.
Az egészséges olívabogyók hamar erjedésnek indulnának, ezért a szedést követő 24 órán belül feldolgozzák.
Az olaj kinyerését hidegsajtolással végzik, hőkezelési vagy vegyi eljárások alkalmazása nélkül.
A klasszikus technológia megőrzése mellett, a feldolgozás a legmodernebb saválló gépeken történik.
A gyártási folyamat során csak ülepítést alkalmaznak, szűrést nem. Ennek következtében az igazi extra szűz olívaolajnak mindig keletkezik az üveg alján egy kevés üledék. Ez nem jelent minőséghibát.

Fotó: pixabay.com
Mi a különbség?

Extra szűz olivalolaj
a frissen szedett olívabogyó első préseléséből hidegsajtolással készül
friss, illatos, aromadús
megőrzi antioxidáns- és vitamintartalmát
adalékanyagot nem tartalmaz, szűretlen
Szűz olivaolaj
gyengébb minőségű fajták préseléséből készül
kevésbé aromadús
a hőkezelés miatt az aroma- és vitamintartalom elvész
Sanza (pomace)
a sajtolás után visszamaradt masszából, magból vegyi úton, oldószerrel nyerhető ki
nem minősül olívaolajnak
a mediterrán országokban vagy nem hozható forgalomba, vagy csak lámpaolajként

Fotó: pixabay.com
Hogyan ismerhetjük fel a jó minőséget?

Nézzük meg az olívaolaj savasságát. Az olaj egy PDO vagy egy PGI eredetiség jelzéssel van ellátva. Ezek igazolják, hogy az olaj eredeti, minőségi.
Nézzük meg a címkén az olaj savasságát jelző számot is, ez nem lehet több, mint 0,8. Minél kisebb ez a szám, annál lágyabb az olaj.
Tegyük be az olívaolajat legalább 1-2 órára a hűtőszekrénybe. Ha kissé megszilárdul, akkor azt jelenti, hogy eredeti olívaolajjal van dolgunk. Ha folyékony marad, akkor valószínű, hogy más olajokkal keverték.
Egy fél liter hidegen préselt, eredeti extra szűz olaj nem lehet olcsóbb 1 600- 1 700 forintnál. Ami kevesebbe kerül, az már gyanús lehet.
Tudtad?
A 2009-es adatok szerint Spanyolország a világ legnagyobb olívaolaj‑termelőjeként, több mint 300 millió olajfájával a Föld éves olívaolaj-mennyiségének több mint 40%-át adja; ez átlagosan hét-nyolcszázezer tonna, jó években azonban megközelíti az egymillió-kétszázezer tonnát is. Nemzetközi összehasonlításban Olaszország 20%‑kal a második helyen jár, Görögország 11%-kal a harmadik, míg Portugália nyolcadikként a világ össztermelésének közel 2%-át tudja adni.

Javasolt felhasználás:

Salátákhoz, főzéshez, kiflivel vagy pirítóssal mártogatva, sózva, paprikával, sajttal, fokhagymával, előételként, étvágygerjesztőként. Az olívaolaj sütéshez is ajánlott. Csak 210 fokon kezd égni, míg a napraforgóolaj 170 C-on , így lényegesen tovább használható, ami némileg ellensúlyozza a magasabb árát.
Szavatossági ideje a gyártástól számított másfél év, ajánlott tárolási hőmérséklet +5-20 C.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Ezekért szeretjük a citromot
  2017-06-15 14:54:12, csütörtök
 
  Következzen 11 tipp a citromrajongóknak.

A citromot használjuk a kozmetikai kezelések alkalmával. Tisztítja az arcot, tonizálja a bőrt, erősíti a körmöket, megszépíti a hajat.

Húsa, leve vagy illóolaja gazdagítja a krémeket. A gyümölcs ugyan kicsi, de hatóanyagai versenyre kelnek az arc és testápolókkal.

11 hasznos tipp:

Az illóolajok áthatolnak a bőrön, ezért tilos a terhes és szoptatós nők, valamint a kisbabák és a kisgyerekek számára, akiknek a bőre még igen érzékeny.

Citromlé izzadás ellen. Egy citromlével átitatott vattával kenegessük be az érintett testrészünket. Ezzel korlátozzuk a baktériumok szaporodását, amelyek felelősek a rossz szagért. Ha éppen szőrtelenítünk akkor ne használjuk a citromot, mert akkor egy kicsit csípni fogja a bőrünket.

A citrom illóolaját mindig sötét üvegben tároljuk, hőtől és fénytől védett helyen tároljuk. Jó körülmények között hónapokig, sőt akár több évig is elállnak.

A citrom és a nap nem férnek jól meg egymással. A citrom leve és illóolaja fényérzékenységet okoz. Ha citromot a bőrre alkalmazzuk, akkor az UV-sugarak hatására sötét és eltávolíthatatlan foltokat hagy maga után.

Hajtetvek ellen hajmosáskor megelőzés és gyógyítás céljából adjunk egy 1 csepp citrom és niauliolajat egy diónyi samponhoz. De az utolsó öblítéskor is tehetünk 2-2 cseppet ezekből az olajokból az öblítő vízhez.

A konyhában édes vagy sós? Ne válasszunk, mert a citrom savassága egyaránt kiemeli a sütemények, húsok, zöldségek ízét. Ideális ízesítő, ha karikára vágjuk, kipréseljük, meghámozzuk, cukorban, sóban vagy ecetben tároljuk. De jó tulajdonsága nem csak a főzésben érvényesülnek, mert italokat is készítenek belőle. A limonádétól a koktélig, a füstös grogig, az ízek teljes skáláját kínálja.

Egyesek szerint a csigára, kagylóra facsart citromlé segít az esetleges baktériumok elpusztításában. Ehhez elég sokáig kellene várni, hogy a kívánt célt elérjük. A citrom azonban más, mint érdekes. Mivel a kagyló a citrom hatására összehúzódik, ebből a mozdulatból megállapítható, hogy él-e vagyis friss. Ez a szokás abba a korba nyúlik vissza, amikor a kagyló útja a tengertől az étkezőasztalig sokkal lassabb volt, mint manapság.

A krémeket vagy tésztákat úgy is ízesíthetjük, hogy a citromlét vagy a reszelt citromhéját egy-két csepp citromolajjal helyettesíthetjük. Egyébként a tejalapú ételeket csak úgy készíthetjük, mert a tej a citromsav hatására megtúrósodik.

Illatosítsuk a ruhásszekrényünket és egyben tartsuk távol a káros rovarokat is azzal, hogy megtöltünk egy tálkát sütőben szárított citromhéjjal, citromkarikákkal és néhány szem szegfűszeggel. Amikor a természetes illat már megülni kezd, adjunk hozzá néhány csepp citromolajat.

Egy szegfűszeggel körbetűzdelt narancsot vagy citromot akasszunk fel a gardróbba. Ez az illatos gyümölcs illatosít és elűzi a rovarokat.

A titkos üzeneteket titkos tintával szokták írni, de vajon hogyan készülnek? Mártsuk a tollat citromlébe, majd írjunk vele. Ezután a papírt láng fölött melegítsük meg és megjelennek rajta a betűk.
szepzold.hu
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
【Köhögsz? Sütök neked egy mandarint!】
  2016-12-06 10:03:07, kedd
 
  Süssön mandarint, hogy meggyógyítsa a hideg által okozott köhögést. A mandarin héjának belső részén levő fehér rész lekaparása után a héj vékony, külső piros része marad meg. Ez a rész szabályozza az Energiát, elűzi a köpetet, megállítja a köhögést. Ez az alapja a sült mandarin tünetenyhítő mechanizmusának.

Azért kell megsütni a mandarint, mert így a mandarin héjának gyógyító hatású anyaga a párolgás során beleivódik a mandarin húsába, amely ezután maga is gyógyító hatású lesz. A sütés után a mandarin kicsit keserű ízű lesz, ugyanakkor hatásosabb lesz sok más gyógyszernél.

Pálcikára, vagy bármilyen nyársra húzza rá a mandarint, majd a tűztől, lehetőleg faszén tüzétől megfelelő távolságban forgatva süsse meg. Három-öt percet elég is, akkor van kész, amikor a héj kicsit megpörkölődött.

1. Addig kell sütni, amíg a héj kicsit megég, ilyenkor a héj gyógyító anyaga már át tudott menni a mandarin húsába.

2. Miután elkészült, azon melegében meg kell hámozni. De a húst körülvevő fehér részt ne pucolja le. Csak a héjat nem szabad megenni.

A következő tünetek kezeléséhez alkalmazható:

1. Torokviszketés, száraz vagy fehér köpetű köhögés, például megfázás utáni köhögés, hideg szél miatti köhögés esetén.

2. Ha a köpet sárga, a nyelv piros, megdagadt és fáj a torok, akkor nem alkalmazható a sült mandarinnal való kezelés.

Kínai Orvoslás és Terápia
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Kókuszdió: a természet egyik legnagyobb ajándéka!
  2016-09-27 09:40:31, kedd
 
  A kókuszdió a természet egyik legnagyobb ajándéka az emberiség számára. Őshazája Malajzia és környéke, a helyiek az élet fájának is nevezik. A kókusz azon növények körébe tartozik, amelynek minden része felhasználható. Törzsét építőanyagnak, levelét tetőfedőnek használják, termése kiváló rostanyag, a magjából pedig élelmiszert, gyógyszereket, italokat készítenek.

A kókuszmag belsejében frissítő hatású, édeskés folyadék található, ami nem más, mint a kókuszvíz. A kókuszvíz az egyik legerősebb természetes elektrolitforrás, és összetétele megegyezik az emberi vérplazma összetételével. Az emberi vér 55 százaléka vérplazmából áll, a fennmaradó 45 százalékot hemoglobin alkotja. Amikor olyan folyadékot iszunk, ami 55 százalékban kókuszvízből és 45 százalék klorofilból áll, akkor tulajdonképpen vérátömlesztésre kerül sor, ezért orvosi beavatkozásoknál is használják vérplazma helyettesítőként.

A kókuszvízre azt szokták mondani, hogy a legtisztább folyadék, a víz csak a második. A kókuszvízfogyasztásnak e mellett számos előnye van: enyhít a fejfájást, a köhögést, baktériumölő, hidratálja a szervezetet, enyhíti a húgyúti problémákat, csillapítja a hányingert, kiváló izotóniás oldat, segít megelőzni a kiszáradást, vesekőhajtó, hűvösen tartja a szervezetet, és pozitív hatással van a koleszterinszintre.

A kókuszdió nagyon tápláló és gazdag vitaminokban (C, E, B1, B3, B5 és B6), rost- és ásványi anyagokban (vas, szelén, nátrium, kalcium, magnézium és foszfor). A tehéntejjel ellentétben a kókusztej laktózmentes, így laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják. 100 ml-es kókusztej 154 kalóriát, 1,4 g fehérjét, 15 g zsírt és 3,4 g szénhidrátot tartalmaz. A kókuszdióban jelentős mennyiségű zsír van, de más diófélékkel szemben a zsírok közepes láncú telített zsírsavak formájában vannak jelen. Ezek egyike a laurinsav, ami hasznos vegyületté alakul át a szervezetben. A monolaurin baktériumölő, megakadályozza a vírusok és fertőzések elterjedését, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A kókuszolaj nagyon hatásos súlycsökkentő, mivel rövid és közepes szénláncú zsírsavakat tartalmaz, amely segítik a felesleges zsírok elégését. Könnyen emészthető, segíti a pajzsmirigy és enzimek működését. Anyagcsere növelő, ami által több energia ég el, így segíti elő a súlycsökkenést. A trópusokon vagy mediterrán környezetben élő emberek sok kókuszolajat fogyasztanak, ezért nem jellemző rájuk a túlsúlyosság.

A külső fertőzések vagy zúzódásokra kiváló a kókuszolaj, mivel olyan kémiai réteget képvisel, amely védi a fertőzött bőrt a portól, a fertőző levegőtől, gombától, baktériumoktól és vírusoktól. Felgyorsítja a zúzódások gyógyulási folyamatát, helyreállítja a sérült szöveteket. Alkalmazzuk zúzódásokra és felgyorsítja a gyógyulási folyamatot, helyreállítja a sérült szövetet.

A kókuszolaj kiváló immunerősítő, mivel antibakteriális lipideket, laurinsavat, digliceridet és kaprilsavat tartalmaz, amelyek baktérium-, gomba- és vírusellenes tulajdonságokkal bírnak. A kókuszzsírt a konyhában is kiválóan használhatjuk: zsír vagy hagyományos olaj helyett használjunk fele részt.

A kókuszolaj ugyanakkor az egyik legfontosabb természetes szere a szépségiparnak. Segíti a hajnövekedést, fényessé teszi a hajszálakat, megszünteti a korpásodást, és regenerálja a sérült hajszálakat. A bőr szárazságának és hámlásának megállítására is kiváló, késlelteti a ráncok kialakulását, és a bőr megereszkedését.

Holotropikum / Kókuszdió: a természet egyik legnagyobb ajándéka!
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Orosz recept ízületi betegségekre
  2016-08-22 11:56:37, hétfő
 
  Gyennadij Petrovics Malahov híres, orosz származású író, akinek több műve is a tradicionális gyógyászat hatékonyságáról szól. Több mint 60 könyvet írt, amelyek világszerte eddig 30 milliós példányszámban keltek el, és természetesen több nyelvre is lefordították azokat.
Malakov művein keresztül igyekszik rábírni az embereket, hogy ismerjék meg, tapasztalják ki szervezetük működési rendszerét, amely már önmagában egy betegségmegelőző, vagy gyógyulást elősegítő eszköz.

A szerző a természetes gyógymódok híve volt, és ennek adott hangot.A következő recept is természetes alapanyagok felhasználásával készül, és az ízületi fájdalmak enyhítésére szolgál, hogy a mozgás újból öröm legyen, és ne kínkeserves pillanatok sorozata.

Este, lefekvés előtt kell elkészíteni a következő csodaszert: egyenlő arányba kell elkeverni mézet, lisztet, almaecetet, és 80 fokos erősségű alkoholt.

Ebből egy krém állagú keveréket kell készíteni, ha túl híg lett, tehetünk még bele egy kevés lisztet, majd kavarjuk el alaposan. Ezután gyúrjuk össze a ,,tésztát", és készítsünk kisebb pogácsákat, amelyeket majd a fájós ízületekre kell tenni.

Ezután celofánnal takarjuk le a ,,tésztát", és az egészet tekerjük be egy meleg sállal, vagy törülközővel, és egész éjszaka hagyjuk rajta. Reggel vegyük le a kötést, és dobjuk ki a ,,pogácsát", mert azt csak egyszer lehet felhasználni.

Ez a módszer enyhíteni fogja az ízületi fájdalmakat, így könnyebbé teszi a mozgást és visszaadja az életkedvet.

forrás:http://egeszsegeselet.tippek.net/
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Lekvár parlagfűből allergia ellen
  2016-08-22 11:55:14, hétfő
 
  Parlagfűből főz allergia elleni lekvárt egy magyar házaspár.
Parlagfűből készít lekvárszerű terméket és olajat Csubák Mária vegyészmérnök és férje. A termék jótékony hatással bír az emberi szervezetre, a többi között kiválóan lehet vele kezelni az allergiás panaszokat is.



A parlagfűről kevesen gondolnák, hogy ennek a gyomként kezelt növénynek hasznos tulajdonságai is lehetnek. Még inkább meglepődnének, ha ismernék a legújabb kutatási eredményeket, melyek számtalan betegség esetén bizonyítják összetevőinek terápiás hatását. Éppen az allergiára van jótékony hatással.



A parlagfű zöldhajtásaiból készült ,,lekvár" az immunrendszer erősítésére, a szervezet méregtelenítésére, illetve az allergia kezelésére rendkívül alkalmas.



A parlagfűolaj gazdag telítetlen zsírsavakban, ennek köszönhetően jó hatással van az érfalak permeabilitására és a szervezet koleszterin háztartásának szabályozására is.



Magyarországon a parlagfű ilyen módú felhasználása újdonságnak számít, gyógynövényként azonban már az indiánok is használták.
Az elkészítési módokkal kapcsolatban azt mondta, a lekvárszerű sűrítményt a friss hajtásokból készítik, amely rendkívül keserű, ám a szervezetre igen kedvező hatást gyakorol. Az olajat ezzel szemben beérett parlagfűmagból hidegen történő sajtolással állítják elő.



A termékeket 2-3 hónappal az idény előtt el kell kezdeni fogyasztani, hogy a szervezet felkészülhessen rá.
egeszsegeselet.tippek.net
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Miért „jó fej” a nyers káposzta?
  2016-06-19 14:35:23, vasárnap
 
  A nyers káposzta leve valódi csodaszer, amely ideális kimerültség, valamint ásványianyag vagy vitaminhiány esetén, idegesség és rendkívüli ingerlékenység, vagy éppen lehangoltság és depresszió esetén.

Összetétel és hatóanyagok

A káposzta nagyon sok vitamint tartalmaz: A-vitamint, Béta karotin, B1-, B2-, B9-,vitamint(folsav), PP-, C- (100 g káposztában 40 mg C-vitamin van), E-, K-, U-vitamint (védi a nyálkahártyát, de főzéskor elveszti ezt a tulajdonságát, csak friss lé formájában biztosítja számunkra). Az ásványok széles skálájából kiemeljük a foszfort, kálciumot, a vasat, a ként, a káliumot, a vasat, a ként, a magnéziumot, a jódot és az arzént. A káposztában lévő, csípős ízű mustárolaj antibakteriális hatású, tulajdonképpen természetes antibiotikumnak tekinthető. Értékesek még mézgái, főként fekélyes vastagbélgyulladás esetén és magas klorofilltartalma, amelyik segíti a hemoglobin termelődését a vérszegénység különböző formáiban (főzéskor sajnos a klorofill is elvész).

A savanyú káposzta, amely természetes eljárás révén kapunk, azért értékes a számunkra, mert erjesztőanyaga segíti a zsírok megemésztését, akkor is ha nehezen emészthetőnek tartják.

Milyen problémákat orvosolunk a nyers káposztával?

- Ideális kimerültség, valamint ásványianyag vagy vitaminhiány esetén

- Idegesség és rendkívüli ingerlékenység, lehangoltság, vagy depresszió esetén

- A káposzta jó méregtelenítő, tisztítja a vért, a benne lévő vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően segíti az agy és az idegrendszer működését.

- Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír.

- Csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét

- A bőr és fejbőr (haj) egyensújának helyreállításához (pattanások, tólzott faggyútermelődés)

- Veseprobléma esetén (csökkent vizeleteürítés, kövek)

- Izom, izületi, köszvény, vagy reuma okozta fájdalmak esetén

- Gyomorfekély, vastagbélgyulladás, vagy bélfertőzések ellen

- Asztma és szamárköhögés esetén,

- Cukorbetegek diétájában

- Segíti a folyadékfelszívódást, ödéma, hasvízkór és mellhártyagyulladás esetén

- Segít megelőzni vagy legyőzni az influenzát

- A káposzta alkalmas a rákos megbetegedések megelőzésére.

- Kalória szegény és magas rost tartalommal rendelkezik, ezért ajánlják fogyókúrákban. 100 gramm káposztában csupán 31 kalória, a savanyú káposztában pedig még ennél is kevesebb, mindössze 20 kalória van, miközben az ajánlott napi rostbevitel egytizedét fedezi ez a mennyiség.

- A káposzta leveleket külsőleg is lehet használni borogatásként reumatikus fájdalmak ellen, fekélyek, tályogok, furunkulusok vagy visszér esetén. A népgyógyászatban sodrófával, vagy egy üvegpalackkal a leveleket kicsit megtörve használták, hogy a gyógyító nedve jobban hathasson.

A téli hónapok vitaminban szegény táplálkozásában nagy segítséget jelent a savanyított káposzta.

A vörös káposzta élettani tulajdonságai megegyeznek a fehér fejes káposztáéval, bár a vörös káposztában kicsivel több C-vitamin, vas, kálium és kalcium található.





Birtalan Katalin - Természetgyógyász
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Sárgarépa az asztalunkon
  2016-06-19 14:27:58, vasárnap
 
  A sárgarépa kivételesen gazdag az A vitamin elővitaminjában (karotinban), B1-, B2-, és C- vitaminban, közvetlenül felhasználható cukrokban (gyümölcscukor és szölőcukor) ásványianyagokban (kálium, vas, foszfor, kálcium, nátrium, magnézium, mangán, kén, réz, bróm, arzén), aszparaginban, daucinban (vizelethajtó hatású) és pektinben (összehúzó hatású).


répa

A sárgarépa gyógyító tulajdonságai

- Enyhíti a vérszegénységet és erősíti a szervezetet

- A bőr barátja - üdévé teszi a bőrt és sérülés esetén gyorsítja seb forradását.

- A sárgarépában található A-vitamin véd az UV-sugaraktól, aktiválja a pigmenteket, gyorsítja, tartóssá és egységessé teszi a barnulást.

- A sárgarépa fogyasztása rendkívül jó daganatos betegségek megelőzésére, illetve gyógyszeres terápia kiegészítésére, immunerősítőként, fehérvérsejt növelésére.

- Ásványokban gazdag, ezért értékes természetes immunerősítő. Kezeli az ásványianyag-hiányos állapotokat.

- Szabályozza az emésztést és főként a belek működését

- Vizelethajtó és vértisztító hatású

- Serkenti az anyatej termelődését. Kifejezetten ajánlott szoptató anyáknak.

- Kezeli a szaruhártya problémájából adódó látászavarokat,

- Kezeli a bélzavarokat, főleg a gyerekek hasmenését és székrekedését, valamint a gyomor és nyombélfekélyt,

- Kezeli a légcső és a tüdő megbetegedéseit

- Kezeli az epe és májelégtelenséget, oldja az epe és vesekövet, erősíti a lépet és hasnyálmirigyet.

- Megszünteti a gyomorsavtúltengést és a gyomorégést,

- Kezeli a reumát és a köszvényt

- Fogyasztásával meg lehet előzni az öregedés jeleit, a bőr ráncosodását és az érelmeszesedés kialakulását.

Ideális fogyasztási módja: Fogyasztható könnyű ételként, nyers zöldségekkel párosítva salátákba, főzelékekbe, levesekbe, sárgarépaléként amit sárgarépa porból is készíthetünk.

Ha növelni akarjuk köptető és vértisztító hatását a sárgarépalevet vagy port tejbe is keverhetjük.





Birtalan Katalin - Természetgyógyász
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Mire jó a borágó olaj?
  2016-06-19 11:19:02, vasárnap
 
  A Borágó, a Földközi-tenger vidékéről származik, egyéves fűszer- és dísznövény. A növény virágos hajtását, valamint magját hasznosítják gyógyászati célokra. Május- júniusban virágzik. A borágó olaj sok linolénsavat tartalmaz és a természet egyik leggazdagabb gamma-linolénsav (GLA) forrása. Nagy szerepe van a hajszálak, körmök, kötőszövetek felépítésében.


Mit tartalmaz?

A növény nyálkaanyagokat, flavonoidokat, pirrolizidin alkaloidokat, nyomokban illóolajat tartalmaz. Magja gazdag gamma-linolénsavban, amely értékes zsírsav, a vér kedvező zsír- és koleszterin-szintjeinek kialakításában van szerepe. A GLA fontos szerepet játszik a prosztaglandin szintézisben (hormonszerű anyag mely szabályozza szervezetünk működését). Tulajdonképpen a GLA linolénsavból képződik, de mivel az emberi szervezet a linolénsavat nem képes előállítani, ezért csak táplálékkal tudja bevinni. Mivel a borágó olaj tartalmazza úgy a GLA-t mint a linolsavat is, így biztositani tudja a szervezet számára a kellő mennyiségü GLA szintet.

A borágó olaj gyógyhatásai

Vizelethajtó, de alkalmazzák vese- és hólyagbántalmak esetén is.

A borágó olaj segít megőrizni az agyi funkciókat és az egészséges vérnyomást.

Hangulatjavító hatása van, segit megszabadulni a depressziótol.

Külsőleg kelések érlelésére használják borogatóként, illetve toroköblítőként.

Tudományosan igazolt, hogy jótékony hatást fejt ki neurodermatitis (allergiás vagy idegi alapú bőrbetegségek) esetén.

Szilícium tartalma miatt pedig szerepe van a hajszálak, körmök, kötőszövetek felépítésében.

Enyhíti a menstruációs panaszokat, a PMS-t, az endometriózist és a klimaxszal járó kellemetlenségeket.

Sújcsökkentő hatással bír. A borágó ólajban található GLA fokozza a prosztaglandin (PGE1) szintézist, amely aktiválja a barna zsírszövetet ami serkenti a termogenézist. A termogenézis serkentésével pedig a test sújt veszít.

A borágóban lelhető linolsav hidratálja és feszesen tartja a bőr struktúráját, lelassítja a bőr öregedését, és helyreállítja az ultraibolyasugárzás okozta bőrkárosodásokat

Gyulladás gátló, ekcéma és bőrallergia ellenes

Jótékony hatással van a szív és érrendszeri panaszokra is.

Hatásos ízületi gyulladás, gyulladással járó rendellenességek, fekélyek gyógyítására is.

Alkoholfüggőség esetében a borágó olajban lelhető linolénsav segíti az alkoholistát megszabadulni függőségétöl.

Erős antioxidáns hatással rendelkezik. A GLA használatával sikert értek el már agydaganatos betegek kezelése során is.

A borágó virág ehető - kiváló salátákba, teakeverékekbe, és különféle ételek, sütemények díszítésére is.

Más táplálékokban is találunk még GLA-t mint például: ligetszépe olajban, árpában, zabban, fekete ribizli magolajban

A borágó olajnak nincsennek mellékhatásai, csupán akkor jelent némi kellemetlenséget ha nagy mennyiségben kerül be a szervezetbe, ebben az esetben is csupán enyhe hasmenést okoz.

Borágó olaj nem tanácsos terhesség alatt, skizofrén betegeknek és azoknak akik fenotiazin származékokat szednek. Amennyiben valamilyen májproblémánk van, kérjük ki kezelőorvosunk véleményét a borágóolaj szedéséről. A borágóolaj pyrrolidizin alkaloidokat tartalmazhat. Ezek ritkán, de okozhatnak enyhe májkárosodást.

Ajánlott alkalmazása: napi két mokkáskanál étkezés közben/után. Fogyaszthatjuk natúr formában, de keverhetjük joghurtba, vagy más ételféleségbe is.



Birtalan Katalin - Természetgyógyász
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Javítja az étvágyat, és a ráktól is megvéd:
  2016-03-11 09:02:31, péntek
 
  ezt tudja az édeskömény!

Az édeskömény (Foeniculum vulgare) Dél-Európában szereti a legjobban, a mediterrán környezetben érzi igazán jól magát. Ennek a különleges illóolajat tartalmazó növénynek, főként a magvait használja előszeretettel az élelmiszer- és a gyógyszeripar. Ugyan terem vadon is, de inkább ma már termesztik, a legnagyobb mennyiségben az Egyesült Államokban, Franciaországban, Indiában és Oroszországban.


Az ősi kínai gyógyászatban a vértolulás kezelésére, az emésztés serkentésére, és anyatej beindítására alkalmazták leginkább. Az édesköményből készített olaj jót tesz a gyomornak, a magvaiból készített teáról pedig úgy tartották, hogy jó ellenszere a kígyómarásoknak, a rovarcsípéseknek, de emellett tisztítja a szervezetet, és csillapítja a torokfájást is.

Az édesköményt nagyon szeretik az olaszok, így a konyhájuk gyakori vendége, előszeretettel használják a saláták alapanyagául.

Egészségvédő hatásai
Az édesköményben annyi a C-vitamin, amely a napi szükséglet 17 százalékát képes fedezni, de gazdag még káliumban is, amely szabályozza a vérnyomást, de megtalálható benne még a mangán, a kalcium, a vas, a magnézium, a foszfor és a réz is.

A levelekben nagyszerű tápforrások rejlenek, sok flavonoidot tartalmaz, de B6-vitaminban is gazdag. Ezek segítenek a degeneratív eredetű idegbetegségek megelőzésében, az öregedés késleltetésében és elejét veszik a rákos sejtek kialakulásának.

Kutatások alapján a szakértők megállapították, hogy gyerekek esetében az édeskömény magjából készült olaj hatásosan enyhíti a gyerekkori gyomorgörcsöket.

Ugyancsak a növényből készített kivonat hidratáló krémbe való alkalmazása csökkentette a ráncok kialakulását, így késleltetve az öregedési folyamatokat.
filantropikum.hu
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
     2/14 oldal   Bejegyzések száma: 136 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 473 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1294
  • e Hét: 3510
  • e Hónap: 5405
  • e Év: 56196
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.