Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Soha ne légy szomorú
  2017-10-16 23:39:19, hétfő
 
  Ernest Hemingway: SOHA NE LÉGY SZOMORÚ


Soha ne légy szomorú, ha a valóság túl rideg,
s ne keseredj el, ha nem találod helyed.
A valós élet olyan, mint a csörgedező patak,
előfordul néha, hogy nehezebben halad.
Ha nem találod céljaid, ne gyötörd magad,
idővel majd alakul, mi e percben csak gondolat.
Kérdezhetnéd, miért élünk, de senki nincs, ki választ ad,
minden napunk küzdelem, mely mindhalálig megmarad.
Ha csalódott vagy, s úgy érzed, hogy minden hullám összecsap,
gondolj bele, mennyi ember vállalná sorsodat.
Mindig csak a jóra figyelj, s hibáidat elfeledd,
ha önmagadat elfogadod, könnyebb lesz az életed.
Ha nem látod a fényt, a Napot, nyisd ki jobban a szemed,
gondjaid közt tartogat még csodákat az életed.
Mindig csak a mának élj, s az örök szabályt ne feledd:
A holnap mindig tiszta, mivel nem szennyezi semmi tett.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Szőlő
  2017-10-16 23:37:27, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Egészségmegőrző szemek - szőlő
  2017-10-16 23:34:57, hétfő
 
  Egészségmegőrző szemek - szőlő

Szőlő mindenütt terem a világon - nemesítve és vadon is. Már a rómaiak is felismerték jótékony hatásait: testüket, szellemüket frissítették fel vele. A vitaminok, ásványi anyagok, rostok és a magas víztartalom teszi a szőlőszemeket pompás, ideális ,,kúragyümölccsé".

Mi található a szőlőben?

A szőlőben a szervezet számára szinte minden fontos tápanyag megtalálható. Sok vitamin, ásványi anyag és nyomelem: A- (béta-karotin), B1-, B2- és C-vitamin, de kalcium, vas és foszfor is. Különösen fontos a szőlő magas káliumtartalma. A kálium vízhajtóként hat, így elősegíti az anyagcseretermékek kiürülését a veséken keresztül.

Fontos!
A szőlő gyümölcshúsában rejlő apró magvak miatt fogyasztása epebetegeknek, gyomorbetegeknek és gyulladásos bélbetegségben szenvedőknek panaszt okozhat.

A szőlő ezen kívül gyümölcssavat, szőlőcukrot és pektineket tartalmaz, ami a rostanyagokhoz hasonlóan gondoskodik a jó emésztésről.

A felsorolt értékes anyagok, a 80%-os víztartalom és az alacsony energiatartalom (100 g - 74 kcal) ideális kúragyümölccsé teszik a szőlőt. Ha jót akarunk tenni szervezetünkkel, együnk egy héten keresztül minden nap egy kiló szőlőt. Próbáljuk meg egyszerűen beépíteni normális étrendünkbe: együk müzlihez, tízóraiként, desszertként vagy salátában. Ügyeljünk arra, hogy közben sokat igyunk: szénsavmentes ásványvizet vagy gyógynövényteákat.

A piros szőlőben ezen kívül cserzőanyag is van, ami hatással van a bélnyálkahártyára. Az ún. flavonidok - főleg a piros szőlőben találhatók - jó hatást gyakorolnak a szívre, az érrendszerre, és segítenek az érelmeszesedés kialakulásának megakadályozásában is.






Szőlőmag olaj:

Pár éve amerikai kutatók klinikai kísérlettel igazolták, hogy a szőlőmag-kivonat jó a metabolikus szindrómában (magas vérnyomás, hasi elhízás, magas koleszterin- és vércukor szint) szenvedőknek. A hidegsajtolással kinyert szőlőmag-olaj gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban, bioflavonokban, telítetlen zsírsavakban, linolsavban (az F vitamin egyik alkotója) klorofillban, könnyen emészthető és koleszterinmentes.

Antioxidáns hatású, védi a sejtek genetikai anyagát a káros hatások ellen. Az E vitaminban különösen gazdag olajok közé tartozik. A szőlőmagvak gazdagok procyanidinokban. Ezek a flavonoidokhoz tartoznak, amelyek az anthocyanokkal (aromaanyagok) állnak rokonságban. A procyanidin a C- és B-vitamin, valamint a béta-karotin mellett ma a legismertebb gyökfogó, tehát antioxidáns.

Szőlő felhasználása:

Az értékes tápanyagokat akkor őrizhetjük meg teljesen, ha a szőlőt frissen, héjával és magjával együtt fogyasztjuk. A szemeket mindig alaposan mossuk meg! A szőlő nagyon finom müzliben, salátában, savanyú káposztával, sajthoz és a sütemények tetején is.

Camembertsaláta recept szőlővel:

Hozzávalók: 20 dkg camembert, 20 dkg szőlő, 20 dkg majonéz, 2 dkg mandula, csipetnyi só, késhegynyi fehérbors, 1 ek porcukor.

Elkészítés: A szőlőt megmossuk, a sajtot 1x1 cm-es kockákra vágjuk és egy mély tálba tesszük. A mandulát apróra vagdaljuk és összekevjük a porcukorral. A cukrozott mandulát a tálba tesszük, belekavarjuk a majonézt, sózzuk, borsozzuk és jól behűtjük.

A szépségápolás szolgálatában:

A boltok polcain széles választékban sorakoznak a szőlőből készült kozmetikumok. Ami nem is csoda, hiszen a benne található hámlasztó anyagok és antioxidánsok hatására a bőr selymessé, feszessé válik, gyümölcssavainak köszönhetően pedig fényes lesz. Magjának olaja is szépít: építőleg hat bőrünk sejtmembránjaira, melytől javul általános életereje. Jótékony hatását mi is élvezhetjük, ugyanis otthon gyorsan és könnyedén készíthetünk belőle magunknak pakolást.

Arcpakolás szőlőből:

Hozzávalók: 4 nagyobb vagy 8 kisebb szőlő

Elkészítés: A szőlőszemeket meghámozzuk és kimagozzuk. A húsát villával összetörjük, a száj- és szemkörnyék kivételével az egész arcra felvihetjük. A pakolás nyálkásnak tűnik, de frissítően hűvös és bizsergető érzést kelt. Hagyjuk hatni nagyjából negyedórát. Ezután az arcot langyos vízzel alaposan öblítsük le, a bőrt töröljük szárazra és a szokásos módon hidratáljuk.

Forrás:www.vitaminsziget.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Dió
  2017-10-16 23:31:51, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Zöldfűszeres gnocchi
  2017-10-16 23:30:03, hétfő
 
  Zöldfűszeres gnocchi

Hozzávalók

30 dkg nem szétfövő burgonya
15 dkg ricotta vagy túró
1 marék rukkola
4,5 dkg parmezán vagy más kemény sajt
12,5 dkg finomliszt + a munkalapra
1 db tojás
2 gerezd fokhagyma
14-15 dkg vaj
12 db zsályalevél
1 tk balzsamecet

frissen reszelt szerecsendió


Elkészítés

A megmosott burgonyát sós vízben puhára főzzük a forrástól számított 15-20 perc alatt, majd leszűrjük, rövid hűlés után meghámozzuk és áttörjük. Összekeverjük az átpasszírozott ricottával, a megmosott, finomra aprított rukkolával és 4 dkg finomra reszelt parmezánnal, továbbá beledolgozzuk a lisztet és a tojást. Az így kapott tésztát megsózzuk, 1 csipet szerecsendióval ízesítjük és 4 részre osztjuk. Végül lisztezett felületen adagonként 1,5-2 cm vastag hengerré sodorjuk, és 2-3 cm hosszú darabokra vágjuk. A gnocchikat sütőpapíron egymás mellé rakjuk.
Egy nagy fazékban sós vizet forralunk. A gnocchikat a lobogó vízbe dobjuk, és lassúbb tűzön főzzük 2-3 percig, amíg feljönnek a víz felszínére.
Közben a meghámozott fokhagymagerezdeket vékonyan felszeleteljük. A serpenyőben habzásig hevített vajban a fokhagymát és a zsályaleveleket ropogósra sütjük kb. 1 perc alatt, majd kivesszük.
A szűrőkanállal kiemelt, lecsepegtetett gnocchikat a serpenyőben maradt vajba tesszük, és többször átmozgatva sütjük 3-4 percig. Végül összeforgatjuk a balzsamecettel és ráreszeljük a maradék sajtot. Adagonként, a sült zsályalevéllel és fokhagymával megszórva tálaljuk.





PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő

A sütőpapíron egymás mellé tett gnocchikat villával finoman recésre nyomkodhatod. Így nagyobb felületen érintkeznek majd az olvasztott vajjal.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Madeleine (alaprecept)
  2017-10-16 23:27:14, hétfő
 
  Madeleine (alaprecept)

Hozzávalók

10 dkg vaj (+ a kenéshez)
2 db tojás
1 db tojássárgája
10 dkg liszt (+ a szóráshoz)
1 mk sütőpor
10 dkg cukor
1 db citrom reszelt héja

Elkészítés

A vajat megolvasztjuk, a tojásokat habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a cukorral és a citrom lereszelt héjával. A tojáshoz apránként adagolva hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd az olvasztott vajat. Homogén tésztává keverjük, majd 2 órára a hűtőbe tesszük.
A madeleine-formát kivajazzuk és kilisztezzük, majd egy kanállal félig megtöltjük úgy, hogy egyenletesen elterüljön benne a tészta.
190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 10 perc alatt aranyszínűre sütjük, majd teljesen kihűtjük. Lekvárral tálaljuk.





DÖMÖTÖR VIOLA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Firenzei pulykamell
  2017-10-16 23:23:56, hétfő
 
  Firenzei pulykamell

Hozzávalók

70 dkg spenót
4 gerezd fokhagyma
4 szelet pulykamell
4 dl tejszín
15 dkg kecskesajt
olaj

bors

Elkészítés

A fokhagymát megpucoljuk. A spenótot megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük.
Egy lábasban, kevés forró olajon megfonnyasztjuk a spenótot, majd áttört fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük, majd a tejszínnel felöntjük.
A pulykamell szeleteket befűszerezzük. Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd magas hőfokon a hús mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
Egy hőállótál aljába tesszük a tejszínes-fokhagymás spenótot, ráhelyezzük a húst, és a felkockázott kecskesajtot. 200 fokos, előmelegített sütőben 10-12 perc alatt összesütjük, azonnal tálaljuk.





Gallicoop

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Mexikói bableves (vegán)
  2017-10-16 23:21:22, hétfő
 
  Mexikói bableves (vegán)

Hozzávalók

2 ek olívaolaj vagy kókuszolaj
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
35 dkg paradicsom
5 dl zöldségleves alap
40 dkg konzerv vörös vesebab
1 tk füstös paprika
1 tk tengeri só
1 tk szárított oregánó
1 ek szárított csili vagy 1 tk hagyományos csilipor
20 dkg konzerv fekete bab
A tálaláshoz:
vegán tejföl vagy tejtermékmentes joghurt
1 db avokádó
1 db lime
kukoricachips (nachos)
vörös csilipaprika
friss koriander


Elkészítés

Az olajat közepes lángon felhevítjük egy nagy, vastag falú lábosban. Beletesszük a felaprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, és 10 percig sütjük, vagy amíg üvegessé nem válik. Hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot, a levesalaplét, az átöblített és leszűrt vesebabot, a paprikát, a sót, az oregánót és a csilit. Felforraljuk, majd 5 percig sütjük lassú tűzön.
Botmixerrel simára turmixoljuk a keveréket, majd beletesszük az átöblített és leszűrt fekete babot, és további 15 percig főzzük, vagy amíg besűrűsödik, és a fekete bab alaposan átmelegszik. Tejföllel és a tetejére szórt avokádókockákkal, belefacsart zöld citromlével, rászórt összezúzott kukorica chipsszel, vékony szeletekre vágott vörös csilivel és korianderrel kínáljuk.





Recept és fotó: Vegán szakácskönyv, Bioenergetic Kiadó, 2016

Megjegyzés

Forrás: Adele McConnell: Vegán szakácskönyv, Bioenergetic Kiadó, 2014
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Szeretetben eltöltendő hetet!
  2017-10-16 23:16:24, hétfő
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További jó estét!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hetet  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 405 db bejegyzés
e év: 4386 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 101
  • e Hét: 4682
  • e Hónap: 18587
  • e Év: 148294
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.