Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
A bűn anatómiája
  2017-10-03 18:44:33, kedd
 
  A bűn anatómiája


MI A BŰN? Bármely cselekedet, szó, gondolat vagy motiváció, ami híjával van Isten dicsőségének (Róm 3,23), vagyis Isten akaratának bármilyen megsértése. Nemcsak azt jelenti, hogy azt tesszük, ami rossz, hanem azt is, hogy nem tesszük meg azt a jót, amiről tudjuk, hogy meg kellene tennünk (Jak 4,7). Bűn bármi olyasmit tenni, amiben nyíltan kételkedünk (Róm 14,23). Bűn a törvényszegés - az emberi akarat szembeáll Isten akaratával (1Jn 3,4).
A bűn egyetemes. ,,Bizony nincs olyan igaz ember a földön, aki csak jót cselekedne, és nem vétkezne" (Préd 7,20).
A bűn velünk született. Mindenki romlottságban született, és bűnben fogant (Zsolt 51,7).
A bűn átható. Teljesen lezüllesztette az embert. A bűn hatással van az ember lényének minden részére (Róm 3,13-18). Noha nem követte el az összes létező bűnt, képes arra, hogy megtegye.
A bűn az elmében kezdődik (Jak 1,13-15). A gondolataiban az ember bejárhatja a gonosz mélységeit, ahová emberi szem nem tud elhatolni. Minél többet gondol a bűnre, és forgatja, mint egy édes falatot a szájában, annál hajlamosabb lesz elkövetni azt.
A bűn súlyos dolog, mert Isten ellen van (Zsolt 51,6a). A súlyossága megmutatkozik az emberiség szenvedéseiben; az Úr szenvedéseiben a bűneinkért; és a megtéretlen ember szenvedéseiben a pokolban.
A bűn rabságba dönt (Róm 6,5.16a). Megkötözi foglyait a vágy, a kapzsiság és mindenféle gonosz szokás láncaival.
A bűn csalóka. Örömöt kínál, de nem nyújt tartós kielégülést. Azt a látszatot kelti, mintha meg lehet menekülni a büntetés alól, de nem szabadít meg tőle. Vonzónak látszik, ha előre tekintünk rá, de ronda, ha visszatekintünk rá.
A bűn megvakít. Ezt könnyebben észrevehetjük másokon, mint magunkon. Bennünk tűrhetőnek tűnik, másokban viszont taszító. Magunkat mentegetjük, ha találunk valakit, aki rosszabb. Ez megnyugtatja romlott szívünket.
A bűn megkeményít. Amikor először követjük el a bűnt, a lelkiismeretünk meglehetősen berzenkedik. Minél inkább ragaszkodunk a bűnhöz, annál inkább elnémul a lelkiismeret hangja. Egyre könnyebben vétkezünk, és többé már nem fáj. Lelkileg eltompulunk.
A bűn áthárítja a felelősséget. Amikor Ádám bűnbe esett, Istent és a feleségét hibáztatta. ,,Az asszony, aki mellém adtál, ő adott nekem a fáról, és így ettem" (1Móz 3,12). Éva az ördögöt hibáztatta: ,,A kígyó szedett rá, azért ettem" (1Móz 3,13). Ma az utókor a környezetet okolja, a szüleit vagy a társait. Példának álljon itt néhány autóbalesetekre adott magyarázat, amelyeket a biztosítótársaságoknak nyújtottak be:
A járókelőnek fogalma sem volt arról, merre menjen, ezért ütöttem el.
A fickó mindenhol előttem volt az úton. Számtalanszor kitértem, mielőtt elütöttem.
Elhúzódtam az út szélétől, ránéztem az anyósomra, és nekimentem a töltésnek.
A telefonpózna gyorsan közeledett. Megpróbáltam kikerülni, amikor nekicsapódott az autó elejének.

Egyetlen bűn sem marad leplezett (Zsid 4,13). Ami titkos bűn a Földön, az nyílt botrány a mennyben.
A bűn sosem statikus. Úgy működik, mint a kovász. A hazugságot újabb hazugsággal kell elfedni. Amikor valaki erkölcstelen dolgot művel, azzal érvvel, hogy ha már eddig elment, végig is kell mennie. Minthogy az emberek hajlamosak elnézni a saját bűneiket, minél többen lesznek, akik elkövetik, annál kevésbé ítélik el magukat, és annál elfogadottabbá válik. Ez a bűn hólabda-hatása.
A bűn szenvedést hoz az ártatlanokra, még a jövő generáció számára is. Egy részeges ember gyermekei osztoznak apjuk nyomorúságában. Az AIDS ártatlanokat is megfertőzött már vérátömlesztés útján. Egy gyógyszerfüggő szülő kárt tesz a még meg nem született gyermekében is. Senki sem szigetként él. A cselekedetei, akár jók, akár rosszak, érintenek másokat is.
A bűnnek megvannak a maga következményei ebben az életben és az eljövendőben is. Ebben az életben az ember lelkétől és testétől szedi a vámot. A jövőben örökké való halálhoz és pokolhoz vezet. Az Úr Jézus Krisztusba vetett megtartó hit nélkül a bűn következményei elkerülhetetlenek.

William MacDonald
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Érthetetlen szeretet
  2017-10-03 18:26:22, kedd
 
  Érthetetlen szeretet

,,Miképpen a Krisztus is szeretett minket..." Efézus 5,2


A gyülekezet feje Krisztus. Ő rendelkezik a gyülekezetekkel. Ez a kapcsolat, Krisztus mint fej és a gyülekezete mint test között, képe a férj és feleség kapcsolatának a házasságban.
Krisztus a Megtartója a gyülekezetnek, Ő az Üdvözítő. Ő szabadít meg a legnagyobb rossztól, a bűntől, és vezet a legnagyobb jóhoz, az Istennel való közösséghez. Krisztus lecsillapította Isten haragját szenvedésével és halálával. Elhozta az igazságot, a bűnök bocsánatát, és jogot az új élethez mindazoknak, akiket az Atya neki adott (Ján 17,6). Istennek kedves jó illatul adta magát (Ef 5,2), és az Atya elfogadta az áldozatot. Az láthatóvá is lett a keresztségben, a ,,víz fürdőjében" az Ige által (Mát 28,19).
Alázat és Istenre való figyelés tölt el bennünket, amikor ezt a szabadítást kegyelem által elfogadjuk.
Szeretjük Őt, mivel Ő előbb szeretett minket. A Kezesnek ez az odaadása láthatóvá kell hogy legyen a férj és feleség kapcsolatában is. Megfoghatatlan ez a kegyelem - különösképpen azért, mert akiken nem könyörül Isten, elkárhoznak.
Krisztus nemcsak megigazulásunkra adatott, hanem megszentelésünkre, naponkénti megtérésünkre is. Nekem kisebbé kell lennem, akkor Ő nagyobb lesz. Csak ha Krisztus testet ölt az életemben, akkor lehetek valóban fénylő világosság egy szekularizált társadalomban.

I. A. Kole
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Forgószél
  2017-10-03 15:05:47, kedd
 
  Forgószél


Hogy fú a szél, a forgószél, süvítve
tépázza a játékszer-életet!
Tetőre ér hamar a pálya íve,
s kitörni a törvényből nem lehet.

Cseppként fogy el az ember perce, vére
emészti vágy, törődés, fájdalom,
s táncolni kell a forgószél-zenére,
rohanni kell emésztő utakon.

A kékmadár múló mesékbe röppen,
halálomig táncoltat munka, gond.
De köznapok szédítő tánca közben
pirosbetűs napokról álmodom.

Füle Lajos
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Tökéletlen tökéletesség (1)
  2017-10-03 14:44:44, kedd
 
  Tökéletlen tökéletesség (1)


Nyomatékosan kijelentjük, hogy ebben az életben nincs olyan tökéletesség, ami feloldozna minket az alól, hogy Isten rendeléseinek engedelmeskedjünk, hogy jót tegyünk minden emberrel, amennyire csak tőlünk telik - főleg hitbeli társainkkal.
Úgy gondoljuk, hogy valaki, legyen bár "Krisztusban kiskorú" (1Kor 3,1), aki az ő vére által csak nemrég találta meg a megváltást, vagy már nagykorú (Ef 4,13), mindenkinek kötelessége a kenyeret ennie és a bort innia "az ő emlékezetére" (Lk 22,19-20) amilyen gyakran csak lehetséges. Továbbá kutatniuk kell az Írást, "testüket böjtöléssel és mértékletességgel féken tartani" (Jak 3,2), és minden ügyért imádságban síkraszállniuk - és mindezt titokban is és a "nagy gyülekezetben" is (Zsolt 35,18).
Úgy gondoljuk, hogy ebben az életben nincs olyan tökéletesség, ami teljesen megszabadítana a tudatlanságtól és tévedésektől olyan dolgokban, amik az üdvösséghez nem feltétlen szükségesek -, sem olyan, ami megszabadíthat attól a sok kísértéstől és attól a számtalan gyengeségtől, amivel értéktelen testünk próbálja elnyomni lelkünket. A Szentírás nem ad okot arra, hogy azt feltételezzük: a "földi sátor lakójának" (2Kor 5,1) lehetősége van arra, hogy teljesen megszabaduljon a testi fogyatékosságtól, vagy a tudatlanságtól sok dologban, vagy hogy valaki azt képzelje magáról, hogy tévedhetetlen és sosem eshet kísértésbe.

John Wesley


 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Ha valaki elmegy...
  2017-10-03 10:08:33, kedd
 
  Ha valaki elmegy...


Ha valaki elmegy,
átlép egy határon...
ha többé nem látom,
ha hiába várom...
ha mit el nem mondtam,
már el nem mondhatom,
ha elítél, vádol
le nem írt mondatom -
hangtalan hirdeti koporsó, sírhalom:
Elfut a pillanat!
Drága az alkalom!

Elfut az alkalom.
Elfut az életünk.
Ma még szolgálhatunk,
ma még szerethetünk.
Ma még bocsánatot
kérhetünk, adhatunk.
Egy-egy kedves kezet
ma még megfoghatunk.

Hogy ne holnap sírjuk
késő könnyeinket,
Isten ma hív minket,
Krisztus ma vár minket.
Hiszen a ma mindig sürgető hatalom.
Elfut a pillanat!
Drága az alkalom!

Túrmezei Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
"Avagy nem szolgáló lelkek-e mindazok..."
  2017-10-03 10:00:42, kedd
 
  ,,Avagy nem szolgáló lelkek-e mindazok, elküldve szolgálatra azokért, a kik örökölni fogják az üdvösséget?" (Zsid 1:14)


Az angyalok Isten szentjeinek láthatatlan szolgái. Karjaikon hordoznak minket, hogy meg ne üssük lábunkat a kőbe. Uruk iránti engedelmességük tanítja őket, hogy részvéttel legyenek szeretetének gyermekei iránt: örülnek, ha idelent a tékozló fiú visszatér az atyai házba, és majd ujjongva üdvözlik a hívő megérkezését a dicsőség Királyának palotájába odafönn, Isten gyermekeinek a történelem során többször is megmutatkoztak az angyalok. Ma is - bár előttünk láthatatlan - mindig nyitva a menny, és az Istennek angyalai onnan alászállva gyakorta meglátogatják a megváltás örököseit. Még mindig repülnek ide szeráfok az oltárról vett eleven szénnel, hogy megérintsék azzal egyes kitüntetett és az Úrnak kedves emberek ajkát. Ha megnyílnának szemeink, akkor láthatnánk, miként vesznek minket körül az Úr szolgái tüzes lovakkal és tüzes szekerekkel; mert angyalok ezreinek seregéhez jöttünk, kik valamennyien az isteni mag őrei és védelmezői.
Jóságod magasztalom,
És hálás szívvel áldom
Csoda-műveidért!
Engem veszély nem érhet,
Ajkam ezért dicsérhet
Hűn őrködő szolgáidért.

Milyen méltóságra fognak emeltetni a választottak - hiszen a menny tündöklő szolgái az ő készséges és figyelmes szolgáik! Milyen társaságba leszünk felemelve - mert a mennyei, tiszta, szellemi lényekkel van közösségünk! Milyen jól vagyunk védve - mert Istennek sok ezerszer ezernyi szekere van felfegyverezve védelmünkre! Kinek köszönhetjük mindezeket? Ó, az Úr Jézus legyen nekünk örökké kedves és drága, mert általa és érette pihenhetünk a menny térségein, sokszor magasztosabban minden fejedelemség és hatalmasság fölött! Az Ő tábora van az Őt félők körül. Ő az igazi Mihály, ki lábai alá tapossa a sárkányt. Ó, Jézus, Isten jelenlétének Angyala, Néked szenteli ez a ház hálás fogadalmait!

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Szemük el volt takarva
  2017-10-03 07:52:34, kedd
 
  -- szemük el volt takarva --
(Lk 24, 16)


mellettem jöttél az úton Uram
és nem ismertelek föl egy életen át

a gond
a sietség
a pihenés
a munka
s ez az egész kis felszínes élet
elvonta figyelmemet tőled

és jaj
az este árnyéka növekszik

Szent-Gály Kata
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Taníts!
  2017-10-03 07:48:28, kedd
 
  Taníts!

"KRISZTUS, KI vagy nap és világ",
taníts, okíts, lelkemben élj!
Hisz Nélküled minden tudás
csak szentjánosbogárnyi fény.

Füle Lajos
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 536 db bejegyzés
e év: 7303 db bejegyzés
Összes: 35918 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1990
  • e Hét: 15564
  • e Hónap: 27439
  • e Év: 215241
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.