Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/47 oldal   Bejegyzések száma: 461 
Homoktövis, a csodanövény
  2018-06-24 12:25:07, vasárnap
 
  Használjuk megfázásra, immunerősítésre



A homoktövis valóban csodanövény, hiszen sokféle egészségügyi problémára nyújt megoldást. Ennek köszönhetően az egyik legértékesebb gyógynövény, melyből érdemes rendszeresen fogyasztani.



A homoktövis eredetileg a Himalája lejtőin és főként Ázsiában termő növény, de ma már meghódította az egész világot, így Európa-, az Egyesült Államok- és Ázsia-szerte mindenhol megtalálható a tengerpartokon, ártéri területeken, folyó- és patakhordalékokon, illetve a sziklákon, hegyvidékeken is (Alpok, Kaukázus). Magyarországon is találkozhatunk vele a Duna mentén, a Balaton partján vagy a Csepel-szigeten. Nálunk védett növény.
Egészségügyi hatásai
A homoktövis széles spektrumon segíti szervezetünk egészségét. Gyógyító hatása akár a meleg, akár a téli időszakban jól jöhet. Legfontosabb egészségügyi hatásai:

védi és erősíti az immunrendszert
késlelteti az öregedési folyamatot
növeli a szervezet ellenálló képességét
véd különböző fertőzések ellen
segít a legyengülésben, erősítő hatású
javítja az általános egészségügyi állapotot
C-vitamin-tartalmának köszönhetően véd a megfázás ellen
fokozza az anyagcserét, így segít az ideális testsúly megtartásában
csökkenti a vércukorszintet
védi a májat
kedvezően hat a gyomorra
lassítja az érelmeszesedést
gátolja a hajhullást
gyógyítja a sebeket
Mi másra jó még?
E-vitamint és esszenciális zsírsavakat tartalmaz, melyek jó hatással vannak a kiszáradt, berepedezett bőrre. Májelégtelenség esetén jól hasznosul más gyógynövényekkel együtt, így például a pitypanggal. A homoktöviskéreg növeli az epe kiválasztást. Érdemes cikóriával vagy gyermekláncfűvel kombinálni annak érdekében, hogy gyógyító hatását növeljük. Csökkenti a narancsbőr kialakulását, hiszen erősíti a kötőszövetet.

Ellenjavaslat
Nagy mennyiségben való fogyasztása - ahogyan a legtöbb gyógynövény esetében, a benne található aktív hatóanyagok következtében - nem ajánlott terhes nőknek és szoptató kismamáknak, illetve 12 év alatti gyermekeknek. Érdemes kis adagokban fogyasztani, hiszen egyes esetekben hasmenést okozhat. Akut bél- és epehólyaggyulladás, illetve hasnyálmirigy megbetegedések esetén használata nem ajánlatos.

Sokszínű felhasználás
Termését elsősorban nem nyersen, hanem feldolgozva használják, dzsem, bor, ivólé, likőr, gyümölcslé, kompót formájában. Leveléből erősítő hatású tea készíthető. C-vitamin-tartalma tízszerese a citrom C-vitamin-tartalmához képest. Ennek köszönhetően jól használható megfázás és köhögés esetén.

Gyógyászati célra a homoktövis termését, levelét és magolaját használják fel. Erősíti és védi az immunrendszert, elősegíti az általános jó közérzetet.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Vizesedés, ödéma: otthon is kezelhetjük
  2018-06-23 15:03:11, szombat
 
  A gyógyteák is segíthetnek az ödémán
A víz- vagy folyadékvisszatartás, ödémásodás rendkívül kellemetlen tünetekkel járó betegség, melynek lényege, hogy a kötőszövetekben felgyülemlik a folyadék, így az a többszörösére dagadhat.


Mit tehetünk a tünetek enyhítése ellen otthon?
Természetesen, az első és legfontosabb feladat annak megállapítása, hogy pontosan mi okozza a vízvisszatartást, ez ugyanis nagymértékben meghatározza azt is, hogy milyen kezelésre van szükség: elegendő-e az életmód megváltoztatása vagy éppen komolyabb gyógyszeres kezelést igényel. Lássuk, milyen házi módszerekkel és természetes anyagokkal enyhíthetjük a tüneteket, lehetőleg a kezelőorvosunkkal való egyeztetés után.

A gyermekláncfű igen hatékony vízhajtó, a belőle készült tea, főzet segíthet eltávolítani a felesleges folyadékot a szervezetünkből. Emellett káliumot és magnéziumot is tartalmaz, ezek a tápanyagok pedig fontosak a megfelelő elektrolit-egyensúly fenntartásához (a vízvisszatartást okozhatja például a túl sok nátrium is).

Gyermekláncfű-főzet készítéséhez áztassunk tíz percre egy teáskanálnyi gyógynövényt egy bögre meleg vízbe, majd szűrjük le. Naponta háromszor fogyasszuk. Hasonlóan jó hatású lehet a petrezselyem is, a petrezselyemből készült tea készítéséhez két teáskanál szárított levelet forrázzunk le, hagyjuk állni tíz percig, majd szűrjük le és igyuk meg.
A vízvisszatartás ellen használatos gyógynövények közé tartozik még a csalán, de az édeskömény magja is javíthat az állapotunkon, ez utóbbit különösen akkor érdemes alkalmazni, ha a vízvisszatartás mellett egyéb tüneteink is vannak, például puffaduk vagy túlzott gázképződéssel küzdünk.

Ha hajlamosak vagyunk a vizesedésre, akkor érdemes rendszeresen áfonyalevet fogyasztani. Ebben az italban ugyanis rengeteg olyan tápanyag van, melyek segítik egyensúlyban tartani a szervezet folyadékháztartását, emellett a veséknek és a húgyutaknak is nagyon jót tesz.

Az Epsom-só vagy keserűsó kiegyensúlyozó hatással van a szervezetünkre, segíti a felesleges folyadék és a méreganyagok távozását, emellett azokra is jótékony hatással lehet, akiknek izomláza vagy izomfájdalma van. A legegyszerűbb Epsom-sós fürdőhöz keverjünk egy kád meleg vízhez két csészényi sót, alaposan keverjük el, majd 15 percen keresztül áztassuk magunkat. Utána alaposan öblítsük le a bőrt! Az Epsom-sós fürdőt kombinálhatjuk aromaterápiával is: a geránium, a ciprus vagy a boróka illóolaja is segíthet a felesleges folyadék eltávolításában.

Érdemes több olyan ételt fogyasztani, melyeknek vízhajtó tulajdonságai is vannak. Ezek közé tartozik például a spárga, a hagyma, az uborka, az ananász, a vízitorma vagy a görögdinnye.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Gyógynövények a pajzsmirigy egészségéért
  2018-06-21 12:09:00, csütörtök
 
  Pajzsmirigyproblémákra kiváló gyógyír lehet néhány gyógynövény

A pajzsmirigyzavarok számtalan embert érintenek Magyarországon, mégis a legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy problémájuk kezelését gyógynövényekkel is ki lehet egészíteni. Lássuk, milyen gyógyfüvet és hogyan használjunk az egyes pajzsmirigybetegségekre

Közönséges és tejoltó galaj
A mirigyrendszer működésének javítására a hazánkban is gyakori tejoltó és közönséges galaj gyógynövényeket is ajánlja még dr. Csókáné Török Orsolya, a Budai Endokrinközpont fitoterapeutája. Szinte hasonló jó tulajdonságokkal rendelkezik mindkét galajféle: enyhén vízhajtó, görcsoldó hatású, kiváló veseműködés javítására, illetve gyulladáscsökkentő húgyúti gyulladásoknál és epehólyag gyulladás esetén is. Az egész mirigyrendszer védelmére heti 2-3 csésze tejoltó galajból készült tea ajánlott.



Pajzsmirigyproblémákra, alul- és túlműködés esetén is egyaránt jótékony hatású napi 1 csésze közönséges galaj tea, melynek hatékonyságát fokozhatjuk, ha hosszabb ideig lassan kortyolgatva fogyasztjuk és nyelés előtt még gargalizálunk is vele.

Barátcserje
A nők számára bizonyára nem ismeretlen a barátcserje, melyet általában kapszulaként lehet beszerezni. Leggyakrabban menstruációs problémák és teherbeesési nehézségek során alkalmazzák - hiszen fokozza a progeszteron termelődését és csökkenti a prolaktin szintet-, de egyre többen számolnak be a pajzsmirigyre gyakorolt kedvező hatásáról is. Azon belül is a szerv autoimmun gyulladása és az abból adódó problémák esetén használják, méghozzá kúraszerűen, 3 hónapig.

Fontos! Terhesség, szoptatás időszaka alatt nem alkalmazható!

Vízi peszérce
Az Ázsiából és Észak-Amerikából származó, vízi területeket és lápos részeket kedvelő vízi peszérce remek segítségnek bizonyul a pajzsmirigy túlműködést illetően, hiszen hatással bír a pajzsmirigy hormonjainak termelődésére, valamint a jódfelhasználásra is. Az agyalapi mirigyen keresztül komoly befolyást gyakorol továbbá a nemi mirigyek működésére is, így menstruációs problémák és meddőség ellen is javasolják. Leginkább teaként ajánlják, viszont terhesség alatt, pajzsmirigy megnagyobbodása és alulműködése esetén kerülendő!

Hólyagmoszat
A hólyagmoszat egyre nagyobb népszerűségnek örvend a pajzsmirigy alulműködés kezelésében, ugyanis jelentős jódtartalmánál fogva mérsékli a pajzsmirigy-alulműködést és a golyvát. Fontos tudni azonban, hogy csakis jódhiány okozta pajzsmirigyzavarnál alkalmazható, hiszen más esetben többet árthatunk vele, mint használnánk. Ezt leszámítva remek gyógynövényként tartják számon, hiszen moszatként kiváló ásványi anyag forrást jelent, így összességében hozzájárul a jó közérzethez és fokozza az anyagcsere folyamatokat, tehát némi fogyást is előidézhet. Magyarországon főleg táplálékkiegészítő kapszula formájában kapható.

Indiai csalán
A fogyókúrás szerként is elhíresült indiai csalánt már az ősidők óta használják, hiszen remek közérzetet biztosít. AMP molekula tartalmánál fogva pajzsmirigy alulműködés és annak tünetei ellen is kiváló, ugyanis serkenti a pajzsmirigyhormonok termelődését, és fokozza az anyagcsere folyamatokat, így a zsírsejtekkel folytatott harcban is segít. Mindemellett javítja a keringést, ráadásul egyesek szerint még a cellulit ellen hatásosnak bizonyul.

Citromfű
A citromfű az egyik leggyakrabban használt gyógynövény, ami nem is csoda, hiszen számtalan problémára gyors megoldást nyújt. A kellemes illatú növényt elsősorban élénkítőként, depresszió ellen, gyomorbántalmak, és fertőtlenítőként javasolják, ám tanulmányok szerint fenolsavjainak köszönhetően a pajzsmirigy túlműködésen is segít, mivel megakadályozza a pajzsmirigyet stimuláló antitestek termelődését. Kellemes íze miatt általában teaként fogyasztják.

1 csapott teáskanálnyi mennyiséget forrázunk le 2 dl vízzel, 15 percig lefedve ázni hagyjuk, majd leszűrjük. Ha 1-2 percig főzzük, akkor erősebb hatást vált ki. Ajánlott napi adagja 1 csésze tea (2 dl) reggel és este.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Hogyan tisztítsuk meg a májunkat?
  2018-06-17 21:24:01, vasárnap
 
  Együnk magvakat, hagymát és fűszereket


A májunk tisztítja meg testünket a méreganyagoktól, ezért figyeljünk arra, hogy mit eszünk, ezzel is segítve a méregtelenítő folyamatokat.



Nem feltétlen van szükségünk májtisztító kúrákra, hosszadalmas méregtelenítésekre. Nem kell éheztető diétákat tartani, vagy spórolni a kalóriákkal, egyszerűen csak olyan élelmiszereket kell fogyasztani, amik eredendően májtisztító hatással bírnak.
Az alábbi étkezési tanácsokkal támogatjuk a máj méregtelenítését, megkönnyítjük szervezetünk számára a tisztulási folyamatokat.

Együnk magvakat
A magvak tele vannak aminosavakkal. A magvakban esszenciális zsírsavak vannak, magas az l-arginin nevű és a glutatonin nevű aminosav tartalma, amely segítséget nyújt a méregtelenítésben, javítja a vér oxigénellátását. A dió zöld burkát - a kopáncsot - például táplálékkiegészítőkben is felhasználják.

Kerüljük az alkoholt és fruktózt
Az alkohol és a fruktóz feldolgozása nagyon nehéz folyamat a máj számára. A fruktóz átalakul zsírrá, amit a máj és a szöveteink tárolnak. A túl sok alkohol fogyasztása a zsírmáj kialakulásához vezethet, aminek következménye az anyagcserezavar valamint a máj funkciózavara.

Szeressük a grapefruitot
Ez a savanykás, kesernyés ízű citrusféle gazdag antioxidánsokban, tele van C-vitaminnal, amely kiválóan tisztítja a májat. Naringenin nevű flavanoidot is tartalmaz, ami segít a májnak a zsírégetésben, ami így nem tárolja azt feleslegesen.

A hagyma és a fokhagyma legyen a barátunk
A kénben gazdag ételek segítenek a májnak abban, hogy megtisztuljanak a mérgező anyagoktól. Az olyan ételek, mint a hagyma, fokhagyma, tojássárgája ebbe a kategóriába tartozik. A fokhagyma gazdag szelénben, amely bizonyítottan segít megvédeni a májat a méreganyagok okozta túlterheléstől.

Teázzunk zölden
A zöld tea antioxidáló tulajdonságokkal rendelkezik, és tele van katechin nevű antioxidánssal. Ez a vegyület is elősegíti a zsírfelhalmozódás elleni harcot és támogatja a májat a funkciója megfelelő betöltésében. Vagyis szintén védelmet nyújt a súlyos májkárosodások kialakulásában.

Fűszerezzünk
A kurkuma nem véletlenül egyre népszerűbb fűszer. Kutatások is bizonyítják jótékony hatásait. Szintén megvédi a májat a káros anyagoktól, valamint segít a máj sejtjeinek regenerálódásában. A kurkuma elősegíti az epetermelődést is.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
8 ok, amiért nagyon fontos, hogy gyakran borsót fogyassz!
  2018-06-12 19:03:15, kedd
 
 
8 ok, amiért nagyon fontos, hogy gyakran borsót fogyassz!
A zöldborsó frissen nagyon egészséges. Fogyasszunk belőle minél többet!



A zöldborsó egy kissé elfeledett táplálékunk, egyáltalán nem fogyasztunk belőle elegendő mennyiséget. Viszonylag könnyű termeszteni, ezért minden kiskertben méltó helye lenne. Nyár elején pedig az egyik legtáplálóbb eledel a frissen szedett zöldborsó.

Sokkal több keményítőt tartalmaz, mint a brokkoli vagy például a saláta. Nagyon magas a fehérjetartalma, ezért ajánlott a vegetáriánusoknak minél többet fogyasztani belőle. Nézzünk milyen más pozitív tulajdonságai vannak:

1. Magas a K-vitamin tartalma. Egy csésze zöldborsó biztosítja a napi K-vitamin szükséglet 46%-át. Ez egy nagyon fontos vitamin a csontok, és a szív egészségének megőrzéséhez.

2. Kiváló fehérjeforrás. Egy csésze borsó 8 gramm fehérjét tartalmaz. Ez igen jelentős mennyiség, főleg, ha figyelembe vesszük azt, hogy a napi szükségletünk 19-56 gramm lenne.

3. Igen magas a rosttartalma. Egy csésze borsó 8 gramm rostot tartalmaz, 36%-át a nap szükségletünknek.

4. Gyulladáscsökkentő. Jelentős mennyiségű fitonutriens található benne, melyek köztudottan gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.

5. Jó tesz a veteményesnek. A borsó nem csak a testet, de a kertet is táplálja. Mivel megköti a nitrogént a talajban, segít helyreállítani a talajszerkezetet. Ha tápanyagban szegény a kertünk, ültessünk borsót.



6. Magas a vastartalma. Egy csésze borsó 14%-át tartalmazza a napi vasszükségletünknek. Ugyanannyi vas van benne, mint a kelkáposztában.

7. Nagyon sok benne a mangán. 22%-át tartalmazza a napi szükségletünknek, éppen ezért a borsó jó hatással van a szív-, és a csontok egészségére, de a vércukorszintet is szabályozza.

8. Ha szívproblémákkal küzdünk, fogyasszunk minél több borsót. A borsóban található béta-glükán egy olyan oldatatlan rost, mely nagy hatóerővel takarítja meg a szervezetünket, és koleszterinszintet is szabályozza.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
A kapor
  2018-06-11 10:55:50, hétfő
 
  TUDTAD, HOGY A KAPOR MILYEN HATÉKONY GYÓGYNÖVÉNY? ÉS AZT, HOGY HÓNAPOKIG IS ELTARTHATÓ FAGYASZTÁS NÉLKÜL? ÍGY CSINÁLD!

A kapor, ez a számos betegség megelőzésében oly hatékony gyógynövény sajnos csak nyáron terem, viszonylag kevés ideig érhető el frissen. Hogy a többi évszakban se kelljen a tasakos kaprokra fanyalodnunk, itt a megoldás!

Szerezzünk be nagyobb mennyiségben kaprot, akár kiskertünkből, akár termelőtől. Sterilizáljunk egy pár befőttesüveget és mossuk meg alaposan a kaprot. Töröljük szárazra a növényeket és az üvegeket is. Csipkedjük le a kapor leveleit és tegyük az üvegbe. Zárjuk rá a fedelet és együk a hűtőbe. Ha hónapok múlva kinyitjuk az üveget, a kapor éppen olyan friss és aromás lesz, mint mikor eltettük!

Ez a fűszernövény egyben gyógynövény is, hiszen nemcsak finom, de betegségek ellen is hasznos. Jót tesz emésztési zavarok, puffadás, álmatlanság és aranyér esetén, de immunerősítő és vérnyomást szabályozó hatással is rendelkezik.

A legjobb nyersen enni, hogy minél több tápanyaghoz hozzájuthassunk belőle. Ha magjából főzünk teát, megszüntethetjük a hasmenést, ezért ebből is érdemes eltenni egy adagot télire. A kapor főzete az aknés, pattanásos bőr természetes csodaszere, de a szem alatti karikák és rosacea ellen is hatékony.

Forrás: blogmania.hu

 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
5000 éve bevált tippek a kánikula enyhítésére...
  2018-06-08 08:46:39, péntek
 
  Segít az Ajurvéda

Indiában tudják, mi a kánikula! Az Ajurvéda, a legősibb indiai orvostudomány hasznos tanácsokkal segít “túlélni" a hőséget. Nagy A. Csongor, az SVL (Science of Vedic Life, a Védikus élet tudománya) alapítója ad nekünk tippeket.



Indiában mindenki ismeri, hogy melyik növényeknek van hűtő és fűtő hatása a szervezetre. Ez az indiai konyha alapja. Úgy néz ki, eljött az ideje eltanulni nekünk is az indiaiaktól ezt a hasznos tudományt.

Mit együnk, igyunk kánikulában? Hogyan lehet elviselhetőbbé tenni a hőséget? A szélsőséges időjárás mindig egyensúlyzavart okoz a szervezetben. Ha nem tudjuk, mit kell tennünk ilyen esetekben, akkor az kisebb-nagyobb mértékben elkerülhetetlenül emésztési zavarokhoz, különböző gyulladásokhoz vezet. Ilyenkor mindig fokozottan kell vigyázni az egészségünkre! Mit tegyünk?

Mit igyunk, ha kínoz a hőség?
A jeges italok jól eshetnek ilyenkor, de leállíthatják az emésztést és emésztési rendellenességekhez vezethetnek. A szervezetre hűtő hatású italok hideg-langyos fogyasztása viszont nagyon jótékony hatású. Belülről hűtenek. Próbáljuk ki! Természetesen ajánlott bő mennyiségű folyadék bevitele. Viszont étkezés előtt és után fél órával ne igyunk. Étkezés közben langyos folyadékot kortyolgathatunk.

Teák közül: bodzavirág, borsmenta, fodormenta, citromfű, eperlevél, ezerjófű, édeskömény, golgotavirág, kamilla, körömvirág, levendula, mályva, orbáncfű, útifű
Tejtermékek: Tej, joghurt, kefir szintén hűtő hatásúak.
Gyümölcsök, gyümölcslevek: Édes alma, körte, édes bogyós gyümölcsök, gránátalma, görögdinnye, sárgadinnye

Mit együnk kánikulában?
Az édes, fanyar, keserű ízek hűtő hatásúak. A sós, savanyú és csípős, pikáns ízeket kerülni kell ebben az időben, mert azok belülről fűtenek. Nem elég, hogy kívül kánikula van, úgy fogjuk érezni magunkat, mint egy kazán! A hűtő hatású ízeket, könnyű ételeket kell előnyben részesíteni. A lédús, főtt ételek, nyers saláták, levesek előnyösek.

A fűszeres, sült, nehéz, emésztést megterhelő ételeket most el kell felejteni. Ilyenkor a csökkenő étvágy is jelzi, hogy a szervezetnek kisebb adag ételre van szüksége. Nagy melegben napi kétszeri étkezés elegendő: délelőtt és kora délután. Ajánlatos kerülni a száraz ételeket is, a túlzott só használatot, chipseket.

A következő élelmiszerek ajánlottak, mivel hűtő hatásúak a szervezetre:
Gabonák: fehér rizs, basmati rizs, árpa, zab
Zöldségek: édeskömény gumó, saláta, uborka, spárgatök, cukkini, spárga, zöldbab, zöldborsó, brokkoli, káposzta, karfiol, burgonya, édesburgonya, csicsóka, pasztinák, zeller, valamint karela és okra
Babfélék: mungóbab, aduki bab, csicseriborsó, fehér bab, tarkabab, szójabab és tofu
Tejtermékek: tehéntej, joghurt, ghí (tisztított vaj)
Fűszerek: római kömény, édeskömény, koriander mag, tárkony

Mit ne igyunk, együnk ha melegünk van?
Fűtő hatású italok, élelmiszerek a következők:
Teák: ánizs, csipkebogyó, fahéj, fekete üröm, gyömbér, kakukkfű, narancshéj, macskagyökér, maté tea, zsálya

Fűszerek: Csípős és erős fűszerek: csípős fűszerpaprika, chili, feketebors és más borsok, sok só, fahéj, szegfűszeg, gyömbérpor, kardamom, majoránna, oregánó, rozmaring
Zöldségek: csípős paprika, padlizsán, paradicsom, retek, hagyma, fokhagyma, torma

Tejtermékek: zsíros sajtok, tejföl
Olajos magvak: mogyoró, pisztácia, szezámmag
Gyümölcsök: savanyú gyümölcsök, citrom, cseresznye, ananász, grapefruit, narancs

Egyéb: csokoládé, alkohol, kávé, méz

Életmód tanácsok kánikulában:
Testmozgás: nyugtató jógagyakorlatok ajánlottak, kerülni kell a megerőltető, izzasztó mozgást
Munka: Nyugtató, lazító tevékenységek végzése, kerülni a túlhajszolást.

Érzelmek: Különösen kerülni kell a heves, fűtő érzelmeket, veszekedést, dühöt, kritikus hangulatokat.

Hűtsük le magunkat!

Hideg víz: Kerüljük a tűző napot, hideg vízben fürdés, kellemesen hűvös zuhany a nap folyamán többször nagyon jó komfortot teremt. Hideg borogatást használhatunk a homlokra és a tarkóra. Hideg, hűtő hatású színek: fehér, világoskék, zöld

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
A görögdinnye 9 jótékony hatása
  2018-06-07 08:02:28, csütörtök
 
  A görögdinnye egészségügyi előnyei közé tartozik a vesebetegségek, a magas vérnyomás, a rák , a cukorbetegség , a szívbetegségek , a hőveszteség, a makula degeneráció és az impotencia megelőzése.


Ami a görögdinnye teljes gyógyhatásait illeti, nagymértékben függ a görögdinnye és az érettség változatosságától. A béta-karotin és a likopin általában nagy mennyiségben található benne, ha a görögdinnye teljesen érett.



A Görögdinnye Táplálkozási Értéke
A görögdinnye egészséges vagy jótékony hatásai főleg az egyedülálló tápanyagokból,vitaminokból , ásványi anyagokból és szerves vegyületekből származnak. Ezek közé tartozik a jelentős mennyiségű C-vitamin , kalcium , magnézium , rost, fehérje és nagy mennyiségű kálium . Továbbá tartalmaznak A - vitamint, B6-vitamint , niacint , tiamint és karotinoidok és fitonutriensek széles választékát, beleértve a likopint is!

A Görögdinnye Egészségügyi Előnyei
A görögdinnye összes fenti összetevője hozzájárul az egészségre gyakorolt ​​jelentős hatásukhoz; vizsgáljuk meg az alábbi előnyök további részleteit.

Kezeli a vese rendellenességeket
A görögdinnye sok káliumot tartalmaz, ami nagyon hasznos a toxikus lerakódások tisztításában a vesében. Ezenkívül segítenek a húgysav koncentrációjának csökkentésében a vérben, ezáltal csökkentve a vesekárosodás esélyét és a vesekövek kialakulását. Ezen túlmenően, mivel magas a víztartalma, a görögdinnye vizelet hajtó hatású , ami ismét hasznos a vesék tisztítására. A görögdinnye-ben jelen lévő antioxidánsok hosszú ideig is biztosítják a vesék egészségét, és csökkentik a korai öregedés jeleit, például a ráncokat és a bőröregedéseket.

Megakadályozza a hőgutát
A görögdinnye hatékonyan csökkenti a testhőmérsékletet és a vérnyomást. Sok ember a trópusi régiókban minden nap nyáron délután eszi ezt a gyümölcsöt, hogy megvédje magát a hőgutáktól. A görögdinnye nagy vízmennyisége is serkenti a felesleges folyadéktól való szabadságot izzadság formájában, ami tovább melegíti a testet a forró nyári napokban.

Szabályozza a vérnyomást
A görögdinnyében jelen levő kálium és magnézium mennyisége nagyon előnyös a vérnyomás csökkentése szempontjából. A káliumot vasodilatátornak tekintik, ami azt jelenti, hogy felszabadítja az ereket és az artériákat, ezáltal stimulálja a véráramlást és csökkenti a szívkoszorúér stresszét . Az ilyen gyümölcsökben jelen levő karotinoidok megakadályozzák az artériák és az erek keményedését, ezáltal csökkentik a vérnyomást és a vérrögök , agyvérzés, szívrohamok és az érelmeszesedés esélyét.

Megakadályozza a rákot
A görögdinnye az utóbbi években nagy figyelmet szentelt, elsősorban a likopin lenyűgöző szintje miatt, amely egy karotinoid fitonutriens vegyület, amely egyre inkább összefügg a rákmegelőzéssel. A likopin jelentősen csökkentette a prosztata, a mell, a vastagbél, a tüdő és az endometriális rák kockázatát. Összességében a C-vitamin antioxidáns potenciálja és a likopin hatása között a görögdinnye nagyszerű rákellenes gyümölcs!



Ellenőrzi a cukorbetegséget
A cukorbetegek , akiknek alacsony energiájú és alacsony cukorszintű tápláléka van, gyakran panaszkodnak az éhezés miatt, mivel nem kapják meg a vágyott táplálékukat, ami azt jelenti, hogy félig táplálják őket. A görögdinnye jó kiegészítés lehet számukra. Annak ellenére, hogy ízletes ízű, a olyan kevés kalóriát eredményez, mivel teljes tömegének kilencvenkilenc százaléka vízből áll. Továbbá a vitaminok és ásványi anyagok, például a kálium és a magnézium segítenek az inzulin helyes működésében a szervezetben, csökkentve ezáltal a vércukorszintet.

Az arginin, a görögdinnye más komponense, nagyon hatásos az inzulin hatásának fokozására a vércukorszintre.

A cukorbetegeknek ideális étel lehett curries, steaks és saláta , amelyek görögdinnye-rudakból készülnek, és amelyek még alacsonyabbak a cukorban.

Szív Egészség
A likopin, a görögdinnyeben gazdag karotinoid, javítja a szívműködést. A béta-karotin, amelyet nagy antioxidáns és öregedésgátló tulajdonságaikról ismert, megőrzi a fiatalokat, és megakadályozza az életkorral kapcsolatos szívproblémákat.

A görögdinnye, a C-vitamin, a karotinoidok és a kálium (a kálium csökkenti a szívrohamot) csökkenti a koleszterinszintet, és megóvja a szívét számos veszélyes körülménytől.

Megakadályozza a makuladegenerációt
Ne aggódj a szemek egészségéért és a makuladegenerációért, ha sok görögdinnyét eszel. A béta-karotin, a C-vitamin, a lutein és a zeaxantin köszönhetően a szeme jól védett lesz.

Ők biztosítják a szemünk védelmét az életkorral összefüggő vakságtól és degenerációktól, és megakadályozzák a szemet olyan betegségektől, mint a szemek és az optikai idegek felszívódása, valamint a glaukóma.

Jót tesz a libidónak
A görögdinnyében lévő arginin segíthet az erekciós gondok leküzdésében, és stimuláló hatással van a libidóra nőknél és férfiaknál egyaránt.



Forrás: organicfacts.net
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Ekcéma enyhítése természetes módszerekkel
  2018-06-06 08:35:03, szerda
 
  Az ekcéma, roppant kellemetlen és zavaró betegség. Kezelésére számos gyógyszer áll rendelkezésre, az ekcéma tünetei azonban természetes módszerekkel is enyhíthetők. Ebben segítenek a gyógynövények, a szódabikarbóna vagy akár az étrendváltás.

Bár gyógyszerekkel az ekcéma tünetei eredményesen kezelhetők, sokan mégis inkább a természetes megoldásokat keresik. Szerencsére ezekből sincsen hiány, többségüket otthoni körülmények között is bátran kipróbálhatjuk.



Illatos és hatásos az aroma terápia

Hatékonyan enyhíti az ekcéma tüneteit az aromaterápia. Ehhez csepegtessünk forró vízbe egy kevés levendulát, jázmint, kakukkfüvet vagy kamillát: az ekcéma ellen önmagukban vagy egymással összekeverve egyaránt jó szolgálatot tehetnek, ráadásul illatuk is kellemes.

Teák ekcéma ellen

Kiváló gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, egyúttal az ekcéma kezelésére is alkalmas az édesfa (Glycyrrhiza uralensis), a hagyományos kínai gyógyászatban gyakran alkalmazott dihuang −Rehmannia glutinosa-, valamint a babarózsa (Paeonia iactiflora) főzete. Alkalmazásukkal azonban bánjunk óvatosan, hiszen a babarózsán kívül, hosszú távon kellemetlen mellékhatásaik lehetnek - pl. hasmenés −, nagyobb adagokban pedig mérgezést is okozhatnak.





Körömvirág, kamilla, almaecet, olívaolaj

Az ekcéma okozta panaszok sikeresen csökkenthetők körömvirág (Calendula officinalis) alapú kenőcsök segítségével. Néhány esetben előfordulhat, hogy a körömvirág krémek eleinte rontanak az ekcémás tüneteken. Ha a javulás hosszabb ideig várat magára, hagyjuk abba a terápiát.
A körömvirághoz hasonlóan hat az ekcémára a kamilla is. Egy 80-as években végrehajtott felmérés keretében 2 500 orvos írt fel kamilla alapú krémet az ekcémás betegeknek. Az ekcémás paciensek 95 százalékánál olyan hatékony volt a gyógyulás, hogy az addig alkalmazott szteroid alapú gyógykészítmények használatát minimálisra csökkenthették.

Jó szolgálatot tehet ekcéma esetén az antibakteriális, és gombaölő tulajdonságokkal rendelkező almaecet is. Fele-fele arányban keverjünk össze vizet és almaecetet, az oldatot vigyük fel közvetlenül az ekcémás gyulladt bőrre: megszünteti a viszketést és táplálja a kiszáradt bőrfelületet. Az almaecet belsőleg használva is hatásos a gyulladások és az ekcéma ellen.
Az extra szűz olívaolaj erős gyulladáscsökkentő, lágyítja a száraz bőrt, enyhíti a bőrpírt, kezeli az ekcémát. Alkalmazása igen egyszerű: egy vattapamacsot itassunk át olíva olajjal, majd óvatosan, naponta többször, masszírozzuk be vele a beteg bőrfelületet. Amennyiben nem kedveljük az olívaolaj illatát, helyettesíthetjük kókuszolajjal is.
Egyéb természetes alkalmazások

A bőrgyulladás kiválóan kezelhető a szódabikarbónával is. Készítsünk egy nem túl forró fürdőt, amibe beleöntünk egy csészényi szódabikarbónát. Legfeljebb húsz percig tartózkodjunk a vízben. Ha nem szeretnénk fürödni, a meleg vizes szódabikarbónás pakolást helyezzük közvetlenül az ekcémás bőrfelületre.

Táplálkozás és diéta

Mivel az ekcéma ételallergia miatt is kialakulhat, nem árt tisztában lennünk azzal, hogy mely élelmiszerek hajlamosíthatnak a betegségre. Ilyen a tehéntej, a tojás, a zab és a mogyoró, ahogyan a súlyosabb bőrgyulladásban szenvedők jobb, ha tartózkodnak a vörös húsok fogyasztásától, mivel a bennük fellelhető állati eredetű zsírsavak felerősíthetik a gyulladásos folyamatot.

Ezzel szemben, a hering, a lazac vagy a makréla magas eikozapentaénsav tartalmuknak köszönhetően csökkentik az ekcéma tüneteit, a gyulladást és a viszketést. Fogyasszunk minél több sárgarépát, sárgabarackot, sárgadinnyét, sütőtököt: az ezekben található béta-karotin megkönnyíti az A-vitamin hatékonyabb felszívódását.

Étrendünkben legyenek cinket tartalmazó élelmiszerek -vagy táplálékkiegészítők−, mivel a cink jól használható az ekcéma kezelésére, valamint megakadályozza a bőrgyulladás továbbterjedését.

Erre jutotta azok a kutatók is, akik cink hiány miatt kialakult száj és pelenka területen kialakult ekcémában szenvedő csecsemőket vizsgáltak. A European Journal of Pediatrics szaklapban megjelent tanulmányukban megállapították, hogy valamennyi gyermek jól reagált a cink tartalmú készítményekre, néhány nap alatt mindegyiküknél eltűnt az ekcéma.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Gyömbér: érdemes naponta fogyasztani
  2018-06-04 09:08:56, hétfő
 
  A gyömbér az egyik legnagyszerűbb gyógyító hatású fűszernövény, mely egzotikus, melengető ízével ideális a hidegebb hónapokra is. Lássuk, milyen pozitív egészségügyi hatásai lehetnek!



A gyömbérben található hatóanyagoknak köszönhetően ez a gyógynövény nagyszerű hányingerellenes, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, valamint mikrobaellenes hatásokkal is bír. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket.

Rendkívül változatosan felhasználható, tehetjük levesekbe, húsételekbe, süteményekbe, készíthetünk belőle teát is. Jótékony hatását kifejti akkor is, ha frissen, szárított vagy őrölt formában, de akár olaj vagy étrend-kiegészítő formájában is magunkhoz vehetjük.

A gyömbért a legtöbben gyomornyugtató és emésztésjavító hatásairól ismerik: segít megszabadulni a felgyülemlett gázoktól, ellazítja a bélrendszer izmait, a puffadást is csökkenti. Akkor is javíthatja az állapotunkat, ha valamilyen fertőzés miatt szenvedünk hasmenéstől vagy hasfájástól. Az emésztés javításához érdemes elrágcsálni egy kis darab friss gyömbért a nagyobb étkezések után.

A gyömbér nagyszerűen erősíti az immunrendszerünket, és különösen előnyösen hat akkor, ha megfáztunk vagy influenzásak vagyunk. A gyömbérben ugyanis vírus- és baktériumellenes hatóanyagok is találhatóak, izzasztó hatása is ismert, csökkenti a lázat és csillapítja a köhögést. Reszeljünk le egy kis darab gyömbért, forrázzuk le 2 deci vízzel, hagyjuk állni tíz percig, majd szűrjük le, és az elkészült italt mézzel ízesítve kortyolgassuk el. A gyömbérforrázatot inhalálásra is alkalmazhatjuk, így segíthetjük a letapadt váladék feloldódását.

Akkor is érdemes a gyömbér gyógyerejét kihasználni, ha ízületi fájdalmaink vannak, ez a gyógynövény ugyanis a gyulladásokat és a fájdalmat is csökkenti. A gyömbér rendszeres fogyasztása mellett gyömbérolajjal meg is masszírozhatjuk az érintett területet.

A természetes gyulladáscsökkentőés fájdalomcsillapító hatásokat akkor is kihasználhatjuk, ha menstruációs fájdalmaink vannak. A gyömbérolajjal átmasszírozhatjuk a hasi területet, ihatunk gyömbérteát is, de szedhetünk gyömbértartalmú étrend-kiegészítőt is (és ez akkor is előnyös lehet, ha a PMS tünetei között a hasi panaszok is jellemzőek az esetünkben).

A gyömbért a cukorbetegeknek is érdemes rendszeresen fogyasztani, mert ez a gyógynövény segít kordában tartani a vércukorszintet, növelheti az inzulin hatékonyságát, emellett pedig a különböző, a diabétesszel összefüggő szövődmények rizikóját is csökkentheti. A megfelelő hatásokhoz igyunk meg reggelente, éhgyomorra egy pohár gyömbérteát, vagy 2 deci vízben elkevert egy teáskanálnyi gyömbérlevet.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
     2/47 oldal   Bejegyzések száma: 461 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 56 db bejegyzés
e év: 473 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 370
  • e Hét: 1356
  • e Hónap: 12743
  • e Év: 50491
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.