Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/11 oldal   Bejegyzések száma: 100 
Adventi gondolatok 2022
  2022-12-15 09:37:39, csütörtök
 
 
Advent 19. napja, december 15, csütörtök

De most örökre szóló irgalommal megkönyörülök rajtad.
Az Úr mondja ezt, a te Megváltód. (Iz 54,10)


A hívő képtelen félni egy olyan Istentől, aki úgy szerette a világot, hogy egyszülött Fiát adta érte. Isten az irgalom, a megbocsátás és a szeretet Istene.

A mesékben a gonosz mostoha szívében nincs irgalom. A jó király viszont tele van irgalommal az alattvalói iránt. - A király irgalmában részesítheti a halálra ítéltet. A zsarnoknak, a bűnét meg nem bánónak azonban nincs irgalom.

A pap az isten irgalma alapján Jézus nevében megbocsátja a bűnöket. A rossz lelkiismeretű ember irgalomért könyörög.

A Szentírás sehol nem mondja, hogy csak azokkal legyünk irgalmasok, akikről feltételezhetjük, hogy bánják a bűneiket vagy már a kegyelem állapotában vannak. Éppen ellenkezőleg: a Biblia arra tanít, hogy tegyünk jót ellenségeinkkel is, azokkal is, akik átkoznak és bántanak bennünket. Legyünk irgalmasok, mert a mennyei Atyánk irgalmas, és felhozza a napját jókra és gonoszokra egyaránt.

Az irgalom nem helyettesíti sem az igazságot és a törvényt, sem a kegyelmet. Az irgalom egyszerűen másra irányul: a bűn miatti nyomorúságunk enyhítésére.


Lelkiismeretvizsgálat

Az irgalom és a kegyelem Istenünk ingyenes ajándékai. De az ajándékot el kell tudni fogadni, és élni is kell vele. Nyitott a szívem, a szemem az isteni irgalom befogadására, vagy minden újtól, minden kezdeményezéstől a legszívesebben elzárkózom?


Szívembe hintetted bűnbánat szikráját,

S én kérlek Uram, szíts belőle máglyát.

Égesd ki szívemből vágyát a bűnnek,

Eztán megmaradjak szeretetben hűnek.


Arra vezesd utam, ahol jót tehetek,

Ezáltal Tenéked jó szolgád lehetek.

Öröm a szívemnek, lelkemnek jutalom,

Hogy gyarló fejemre ily nagy az irgalom.


Áldassék a neved mindenségnek Ura,

Hogy nem zárult reám pokolnak kapuja,

A bűnös emberre irgalommal nézel,

És ha feléd fordul, megtöltöd reménnyel.


Dietrich Bonhoeffer:

Hiszem, hogy Isten mindent, még a legrosszabb dolgot is, engedi és segíti, hogy jóra forduljon. Ehhez olyan emberekre van szüksége, akik mindenben a legjobbat szolgálják. Hiszem, hogy Isten minden szükségben annyi erőt ad a kitartáshoz, amennyire szükségünk van. Ezt azonban senki sem kapja meg előre, azért, hogy ne önmagunkra, hanem egyedül csak őrá hagyatkozzunk. Az ilyen hitben teljesen eltűnik a jövőtől való félelem. Hiszem, hogy hibáink és tévedéseink nem hiábavalók, és Istennek nem nehezebb ezeket helyre igazítani, mint az általunk jónak vélt cselekedeteinket. Hiszem, hogy Isten nem időtlen végzet, hanem őszinte imádságra és felelősségteljes tettekre vár és válaszol.


Ima:

Istenem, aki irgalmas vagy a nyomorulthoz, bocsáss meg nekem, egy bűnösnek, adj életet egy halottnak, megigazulást egy gonosznak, kegyelmed kenetét egy megkeményedett szívnek. Végtelenül kegyes Isten, hívj vissza engem, egy szökevényt, vonzz magadhoz egy lázadót, emelj föl egy elesettet, támogasd a lábon állót, vezesd az úton haladót! Ámen. (Aquinói Szent Tamás)
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Adventi gondolatok 2022
  2022-12-14 10:15:25, szerda
 
  Advent 18. napja, december 14, szerda: Keresztes Szent János (1542-1591) áldozópap


Boldog, aki nem botránkozik meg bennem! Lk 7,23

Kérdések hangzanak el Jézustól a hallgatóság felé: Miért mentetek a pusztába? Mit akartatok látni? Miért mentetek Jánoshoz? Kétségtelen, hogy János különös jelenség volt. A pusztában élt, teveszőr ruhát viselt, sáska és vadméz volt az étele. Egyesek talán különcnek neveznék őt, de helyesebb, ha ezekben a nem megszokott dolgokban az Istentől kapott jelet ismernénk fel. Hiszen János személyét szintén jelnek tekintették egykor az emberek. A jelek miatt Isten emberének tartották őt, és megtérést hirdető szavára megkeresztelkedtek nála.

A csalódás elkeseríti az embert, pedig a csalódás segít leszámolni az illúziókkal, közelebb visz az igazsághoz, és egyre közelebb ahhoz, aki maga az igazság: Krisztus! Keresztelő János is csalódott, hiszen az Eljövendő Úrtól azt várta, hogy keményen odacsap majd, megrostál, megítél, a szemetet tűzbe veti, a terméketlen fákat kivagdalja. Ő ehelyett bűnösökkel és vámszedőkkel ül egy asztalhoz, minden ,,szegénynek" hirdeti az evangéliumot, és a hozzá fordulót meggyógyítja! Keresztelő Jánosnak rá kell döbbenni, hogy Jézus Krisztus másként messiás, mint ahogy ő elgondolta: Boldog az az ember, aki el tudja fogadni, hogy a dolgok krisztusian igazságos átrendeződése más, mint ahogy azt ő a saját gyarló igazsága alapján eddig elgondolta. Boldog az az ember, aki ebben a krisztusi átrendeződésben elfogadja a rá kimért részt, amint Keresztelő János a börtönt. Boldog az, aki nem botránkozik meg Isten határtalanul határozott szeretetében, amely testet öltött Krisztusban!


Lelkiismeretvizsgálat

Megbotránkozás! Az eredeti görög szó ,,csapdába esést" fejez ki. Átvitt értelemben a hit és a bizalom elvesztését jelenti egy adott személyben. Csalódtam? Mit teszek, érte, hogy helyreálljon a bizalom? Vagy csak a másiktól várom, hogy ő kérjen bocsánatot, ő legyen a kezdeményező?


Keresztes Szent János:

A kellemes mit se számít! A második elővigyázat az, hogy soha el ne mulasszunk valamit azért, mert nincs ínyünkre-kedvünkre, ha Isten szolgálata annak teljesítését kívánja. És ne is végezzünk semmit a kedvünk miatt és az örömért, melyet magában a dologban találunk, ha nem kívánja azt Isten szolgálata, úgy, mint azokat a munkákat, melyek nekünk visszatetszenek. Másképp nem lehetünk állhatatosak és a gyávaságunkon sem leszünk úrrá.


Imádság:

Urunk, Jézus, egyetlen reményünk! Te az Evangélium örömét adod nekünk, bármily kicsinynek érezzük is azt. És mégis, mikor ellentmondások támadják meg lelkünket, add meg nekünk, hogy Rád bízhassuk magunkat. Krisztusunk! Segíts mindannak helyes és jó megélésben, ami az életben ránk nehezedik.
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Adventi gondolatok 2022
  2022-12-13 09:57:56, kedd
 
  Advent 17. napja, december 13, kedd: Szent Lucia vértanú


,,Jaj a lázadó és tisztátalan városnak, a hatalmaskodónak!" (Szof 3,1)

Szofoniás próféta arról jövendöl, hogy szavai által Isten megígéri a Megváltót, úgy, mint a szegények Szabadítóját és Üdvözítőjét. - De jaj lesz a nagyhangú kevélyeknek!

Igen, jól tudjuk, hogy Istenünk a szegények, árvák, özvegyek pártján áll. Mégis figyeljük meg, Urunk Jézus példabeszédeiben csak egy alkalommal, a szegény Lázár esteében van központban a szegénység. A többi, több, mint 30 más helyen, a király, a királyi tisztviselő, a gazda, a birtokos, az úr, az intéző, az örökös, a kereskedő szerepel, olyanok, akiknek szolgái vannak. A szegényeket leginkább különálló embereknek tekintik, mint egy olyan kategóriát, akiknek ellátásra, segítésre létrehoztuk a katolikus karitászt. Jézus követése azonban megkívánja e gondolkodásmód megváltoztatását, vagyis az osztozás és részvétel kihívásának vállalását. Jézus tanítványának lenni azt a döntést jelenti, hogy nem gyűjtünk fölösleges földi kincseket, melyek egy valójában törékeny és mulandó biztonság illúzióját keltik. Ellenkezőleg, hajlandóságot jelent, hogy mindattól megszabaduljunk, ami az igazi boldogság és megelégedettség elérésétől visszatart, hogy felismerjük, mi az, ami tartós, amit senki és semmi nem pusztíthat el. Tehát nekünk nem az a dolgunk, hogy alamizsnálkodással megnyugtassuk lelkiismeretünket, hanem hogy felvegyük a harcot a szegényekkel szembeni közömbösség és igazságtalanság kultúrájával.


Lelkiismeretvizsgálat:

Órigenész ókori egyházatya keményen fogalmaz: ,,Úgy tűnt, hogy Júdás aggódik a szegényekért [...]. Ha ma valaki, aki az Egyház pénzét kezeli és Júdáshoz hasonlóan a szegények védelmében beszél, de aztán kiveszi, amit beletesznek, osztozzon is Júdás sorsában." Mit teszek bele a kosárba? Pénzt, időt, figyelmet, segítőkészséget a szegények? És mit akarok kivenni? Elismerést, dicsőséget, mennyországot a jótettért, lelki hasznot?


Aranyszájú Szent János mondja:

,,Aki nagylelkű, az ne kérje számon a szegények magatartását, hanem egyszerűen csak enyhítse szegénységüket, és elégítse ki a szükségüket. A szegények egyetlen védekezése a szegénységük, és a szükséghelyzet, amelyben élnek. Ne kérjetek tőlük semmi mást; de még ha a világ leggonoszabb emberei is, ha nélkülözik a szükséges élelemet, szabadítsuk meg őket az éhezéstől. [...] Az irgalmas ember olyan, mint egy kikötő a rászorulók számára: a kikötő befogadja és megszabadítja a veszélytől mindazokat, akik hajótörést szenvedtek; legyenek akár gonosztevők, akár jó emberek, vagy bármilyenek, amíg veszélyben vannak, ő megmentő öblébe fogadja őket. Ezért ti is, ha a szárazföldön egy férfit vagy nőt láttok, aki a szegénység miatt hajótörést szenvedett, ne ítélkezzetek, ne kérdezzétek őket viselkedésükről, hanem szabadítsátok meg őket szerencsétlenségükből"


Ima:

Nyisd meg, Urunk, a gazdagok szívét a szegények és szenvedők szükségletei iránt. Add, hogy a munkanélküliek munkaadóra találjanak. Segítsd a hajléktalanokat, hogy otthonra találjanak. Adj a családoknak minden nehézséget legyőző szeretetet. A fiataloknak nyiss utat és távlatot a jövőbe. Oltalmazó palástodat terjeszd ki a kicsinyekre, hogy meg ne botránkoztassák őket.
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Adventi gondolatok 2022
  2022-12-12 09:05:33, hétfő
 
  Advent 16. napja, december 12, hétfő


Mily szépek, Jákob, a sátraid, és a hajlékaid, Izrael! Mint a szétterülő völgyek s a kertek a folyó mentén! (Szám 24,5)

Az egyik kedvenc egyházi énekem a ,,Boldogasszony Anyánk" ének. Mindig énekelhető, adventben, nagyböjtben, ünnep és hétköznap egyaránt. A refrénje nem nagy szavak összetétele, de egyszerűségében gyönyörű! Magyarországról, édes hazánkról, énekeljük.

Az édes haza és az édes anyaszentegyház.

Hogyan jövendölt Bileám a próféta saját hazájáról? Hazája az ő korában is romlott volt hitében, erkölcsében, de milyen szépnek látja:

Így beszél, aki felfogja az Isten szavát, látja a Mindenható arcát, Istentől kap választ, a szeme megnyílik; Mily szépek, Jákob, a sátraid, és a hajlékaid, Izrael! Mint a szétterülő völgyek s a kertek a folyó mentén!

Ha mi is felfogjuk Isten szavát, látjuk az arcát, akkor ennek tükrében szépnek látjuk hazánkat, egyházunkat? Szépnek látjuk hazánk, egyházunk jövőjét is. Reménykedünk, mert akire bízzuk az életünket, az győzött a halálon, győzött a hittelenségen. Ha hozzá csatlakozunk, akkor erőt kapunk: én és Jézus az abszolút többséget alkotjuk, no nem számbelileg, hanem erkölcsileg. Hozzá akarok csatlakozni, az ő arcát szemlélni. Most tükör által homályosan látunk, akkor majd színről színre, mondja Szent Pál. De ebben a homályos adventi hajnalban, a homályos tükörben is ott látható az Egyház. Vannak hiányosságok, egyes tagjainak lehetnek bűnei, melyek az egészet elhomályosítják. Mégis úgy tekintek rá, mint Krisztus titokzatos és szépséges jegyesére, melyen sem szeplő, sem ránc nincsen.

Akit szeretek, azt más szemmel nézem, szebbnek is látom. Aki felfogja az Isten szavát, aki Istentől kap választ, annak szeme megnyílik a szépre, jóra.

Hogyan tudnám felfogni karácsnyi Jézusban a szépséget, a jót, ha telve vagyok előítélettel, ha a rosszat vélem látni az egyházban, a papokban, a püspökömben, a pápában?


Lelkiismeretvizsgálat:

Jézus a farizeusok kérdésére kérdéssel válaszol: ,,Honnan van János keresztsége?"

Tudod, honnan van a te keresztséged? A belépődíjat Jézus adta a keresztfán. Tudod, mikor kereszteltek, mikor lettél Isten gyermeke? Ki volt a pap, aki megkeresztelt, imádkoztál már érte? Kik a keresztszüleid? Mikor fordultál imával és hálával a védőszented felé, akinek a nevét kaptad a szent keresztségben?


Böjte Csaba testvér:

,,A jó Isten mindannyiunk szívében él, és a saját GPS-ével vezet bennünket: lelkiismeretünk törvényei és a parancsolatok által megmutatja a legtisztább, legegyenesebb utat a boldogulásunk, a mennyek országa felé."


Imádság:

Világok nagy építőmestere, hálát adok neked, hogy láthattam, milyen egyedülállóan szép és rendezett a Te világod. Megfogadom, hogy ezentúl a hazaszeretet és az emberszeretet művein munkálkodom, és életemet csendesen a Te teremtő kezedbe helyezem. Te uralkodsz örökkön örökké, Te vagy minden igazság és igazságosság foglalata! (Edwin Aldrin imája)

 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Adventi gondolatok 2022
  2022-12-11 14:00:24, vasárnap
 
  Advent 15. napja: december 11, advent 3. vasárnapja, az öröm vasárnapja


Jogunk az örömre

Örüljetek az Úrban szüntelenül: újra csak azt mondom, örüljetek, az Úr közel van! (Fil 4,4.5) - így szól a mai szentmise kezdőéneke.

Sokféle felszólítást kaptam már életem folyamán: legyek tisztelettudóbb, kitartóbb, uralkodjak magamon. De azt sohasem kaptam parancsba, hogy legyek derűsebb. Azt tudom, hogy a kereszténység, evangélium, azaz örömhír. Tehát mindennapi keresztény életem nem kötelességek sorozata, hanem egy olyan életmód, amely örömmel, imával, hálaadással teli. Ezért nyugodtan érezhetem úgy, hogy hívő keresztényként jogom van az örömre, az evangéliumra! Az evangéliumban megkaptam a kinyilatkoztatást az élet értelméről, Isten irgalmáról éppúgy, mint az erkölcsi kötelességeimről, vagy a bűnbocsánatról. Tudom, hogy a Szentlélek segít is az örömteli élet felépítésében, az igazság megtalálásában, és megadja a kellő erőt, hogy gyengeségeim ellenére is kitartsak a jóban! A keresztény ember három legfontosabb jellemzője a benső öröm, az imádságos lelkület, és a hálaadás. Ha viszont ez a 3 együtt van, ez már egy kész adventi programom, és nem csak advent harmadik vasárnapjára, az öröm vasárnapjára. Örülünk a közelgő ünnepnek és jelentőségének életünkben, valamint imádkozva várakozunk, és hálát adunk minden kapott jótéteményért.

Az öröm nélkülözhetetlen a lelki életben. A keresztény embernek egyik legnagyobb kötelessége az öröm, mégpedig: Istennel, felebarátjával, és önmagával szemben.

Két szentet idézek.

,,Föltétlenül szükséges, hogy aki előre akar haladni a lelkiéletben, abban meg legyen az öröm." - mondja Aquinói Szent Tamás.

,,Legyetek derűsek, én is az vagyok!" - mondja Szent II. János Pál pápa.

Amikor örülök, könnyebb jónak lennem. Az örömben felpezsdül bennem a munkakedv, a másik megértése, a szolgálatra kész jóság. Az igazi örömben akár szét tudnám osztani a szívemet is. Ilyenkor tényleg úgy érzem, ahogy Izajás jövendölte. ,,Az Isten lelke van rajtam"; ilyenkor Isten ,,fölkentje" vagyok.


Lelkiismeretvizsgálat
Tudatosítom magamban, hogy a keresztény öröm nem a nevetéssel teli élet. El tudom fogadni, hogy a keresztény öröm nem szórakoztatni akar, hanem belső békét adni. Mit teszek a szív békéjéért?


Szentatyánk, Ferenc pápa tanítja az örömről:

,,A keresztény ember örömöt lélegzik. Az öröm a keresztény ember lélegzete. Az igazi béke adta öröm nem csal meg, miként a mai kultúra kínálata, mely ezernyi dolgot talál ki, hogy szórakoztasson bennünket, hogy végeérhetetlen életöröm-darabkákkal lásson el. A mai világ sajnos megelégszik a nem örömteli kultúrával. Ebben a kultúrában egy sereg dolgot kitalálnak, hogy elszórakoztassanak bennünket megannyi életöröm-darabkával, melyek nem elégítik ki a vágyainkat. Az örömet ugyanis nem lehet boltban venni, mert a Szentlélek ajándéka, amely tovább él a zavar és a próbatétel pillanataiban is."


Imádság:

Uram, Jézusom! Jól tudom, hogy nem csak énmiattam akarod, hogy mindig bennem lakjék az öröm. Hiszem, hogy általam akarsz üzenni a megtört szívűeknek, és általam akarod hirdetni a gyógyulásra váróknak: Te vagy az életöröm forrása.

Uram, Jézusom, aki meghívtál tanítványoddá, ajándékozz meg tehát békéddel és örömöddel. Segíts szentül és örömben élni! Ámen!
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Adventi gondolatok 2022
  2022-12-10 15:40:33, szombat
 
 
Advent 14. napja, december 10, szombat


,,Miért mondják az írástudók, hogy előbb Illésnek kell eljönnie?" (Mt 17.11)

Az első keresztények úgy gondolkodtak, hogy minden újszövetségi történésnek keresték az ószövetségi előképét. Így lett a manna előképe az Oltáriszentségek, a Vörös-tenger vize a keresztségnek. Illés próféta a Messiásnak. Pál apostol is egy ilyen látásmódért megy 3 évre a sivatagba tanulmányozni az Írásokat megtérése után. Advent egy kicsit annak az ideje is, hogy a karácsonyra születendő gyerekben úgy ismerjük fel Megváltónkat, hogy hitünk letisztuljon. Ehhez újból és újból vissza kell mennünk a kezdeti lépésekhez. Sok minden automatikus lett hitünkből, megszokottá vált, ez így természetes.

Viszont nagy bölcsesség szükséges ahhoz, hogy az előképeket és a mai jeleket egyaránt ne csak észrevegyük, hanem meg is értsük azok jelentését. Igazi bölcsesség szükséges ahhoz, hogy a nekünk szóló üzeneteket ne csak hallgassuk, hanem meg is értsük azok mondanivalóját. Ez a bölcsesség Isten ajándéka. Az adventi időszak tanítson bennünket erre a látásmódra, az igaz bölcsességre!


Lelkiismeretvizsgálat

Őszintén nézzek magamba: mit gondolok az Ószövetségről, a régi prófétákról? Számomra nem lényegesek, elmúlt idő emberei, csak Jézusra koncentrálok? Vagy érzem, hogy kihagyhatatlan lépcsőfok: ők az alap, ha teszik a sziklaalap. Tanulok életükből, Messiás keresésükből?


A kereszt a mai szenvedések előképe, jele is.

Szentatyánk Ferenc pápa írta három hete a Holodomor (az ukrán népirtás) 90. évfordulóján az ukrán népnek:

,,A ti fájdalmatok az én fájdalmam. Jézus keresztjén ma benneteket látlak, akik az agresszió okozta rémülettől szenvedtek. De a megkínzott Isten újra él a kínzás nyomait viselő holttestekben, a városokban felfedezett tömegsírokban, valamint a lelkekbe vésődő számos kegyetlenségben."


Imádság:

Urunk, te egykor előfutárokat küldtél, előjeleket adtál, hogy fölkészítsd népedet a Messiás befogadásra. Ma is jeleket adsz minden szenvedésben, háborúban, jóban és bűnben, hogy megmutasd számunkra a bűntől való szabadulás útját. Jézus nélkül soha nem találnánk rá a bűnbánat útjára, nem találnánk rá a te irgalmadra. Érints meg minket irgalmaddal! Bocsáss meg nekünk, akik ebben az adventi szent időben nem halogatjuk már tovább bűneink beismerését, hanem a bűnbánat egyenes útján indulunk feléd. Urunk! Te képes vagy megváltoztatni az embert. Képes vagy akár a bűnösöket is szentté változtatni. Hozz megújulást a mi életünkbe is!

 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Adventi gondolatok 2022
  2022-12-09 13:50:57, péntek
 
  Advent 13. napja, december 9, péntek


»Furulyáztunk, de nem táncoltatok. Siránkoztunk, de nem zokogtatok." (Mt 11,17)

Nem szeretnénk azok közé tartozni, akik sem a Keresztelőre, sem a Messiásra nem hallgatnak! Van, akinek szinte semmi sem jó. ilyen ember az, akinek semmi sem jó, aki mindent bírál, kritizál? Ha valamiben gyengék vagyunk, nehezen ismerjük be, és ehhez a megfelelő világi stratégia: legjobb védekezés a támadás. Valahogy belülről úgy érzem, semmilyen okot nem adtam, ha egyházam sem adott semmilyen okot, és mégis támadnak, vagy kritizálnak: mindenki saját magából indul ki. Vagyis ez belefér az ő világképébe, tulajdonképpen ő, ha tehetné, megtenné. Ezért a mai ember is könnyebbnek találja bírálni az Evangéliumot, az Egyházat, mint hogy önmagába tekintsen és így kövesse a végtelen igazságot, Urunkat, Jézus Krisztust. Éltem sokszor az akarás és nem akarás szeszélyei között zajlik, hiányzik belőlünk a helyes következetesség a hit és a cselekedeteink között.

Jézus barátsága segít megteremtenünk a belső harmóniát. Akarod ezt, vágysz rá?


Lelkiismeretvizsgálat

· Milyen gyakran kritizálom embertársaimat, egyházamat, kormányomat stb.?

· Tulajdonképpen miért? Melyek a leggyakoribb kiváltó okok? Van-e oka?

· Mi az a terület, ahol a legnehezebben viselem a kritikát?


Szentatyánk Ferenc pápa:

,,Egy Jézusba szerelmes Egyháznak nincs ideje veszekedésekre, gyűlölködésekre és szócsatákra. Isten mentsen attól, hogy kritikusak és türelmetlenek, keserűek és dühösek legyünk!"

,,Uram, tanítsd meg nekünk a te magasról pásztázó tekintetedet, hogy úgy lássuk az Egyházat, ahogyan te látod! És amikor kritikusak és elégedetlenek vagyunk, emlékeztess arra, hogy Egyháznak lenni annyit jelent, mint tanúságot tenni szereteted szépségéről, annyit jelent, mint válaszként élni a te ,,szeretsz-e engem?" kérdésedre! Nem pedig lógó orral vonulni, mint egy gyászszertartáson!"


Imádság:

Uram, Jézus! Hadd legyen mindig a szemünk előtt a te akaratod, a te dicsőséged!

Mert Te azt akarod, hogy ne széthúzóak, közömbösek, vagy kibúvókat keresők legyünk! Ezért kérünk, szabadíts meg bennünket a klikkesedés és az ,,izmusok" ördögi mesterkedésétől! Segíts, hogy kritikánk csakis építő, sohasem romboló kritika legyen. És mi, a te Egyházad tagjai - Péterrel együtt és Péterhez hasonlóan - ezt mondhassuk neked: ,,Uram, te mindent tudsz, azt is tudod, hogy szeretlek Téged!"
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Adventi gondolatok 2022
  2022-12-08 09:09:02, csütörtök
 
  Advent 12. napja, december 8, csütörtök: Szeplőtelen fogantatás


Énekeljetek az Úrnak új éneket, * mert csodás dolgokat művelt! (Zsol 97,2b)

Ezen a szép ünnepen követni, dicsérni és csodálni is szeretném a mindenható Istent mindazért a csodáért, amit az alázatos egyszerű szolgáló lányban, a Szent Szűzben, és általa végbevitt. Ez a nagy csoda megszakította az eredendő bűn láncolatát, mely Ádámmal kezdődött, és valamennyi utódjára átöröklődött.

Ma vallásosságomnak azt az oldalát szeretném jobban megélni, amely a Szent Szűz dicséretéből és példájából erőt merít. A szép dicsőítő ima átalakít, formál és felemeli lelkemet. Szeretném, ha bennem is meglenne az a nyitottság és készség, ami Máriában volt. A kegyelem teljessége: Isten és az emberek iránti szolgáló szeretet, mégpedig az Isten dicsőségére és embertársaim javára.


Lelkiismeretvizsgálat:

Szoktam imádkozni lelki tisztaságomért? Kérni az Urat, hogy gyarló emberi természetben adjon erőt és kitartást az igaz hitre?


Dante Alighieri Isteni színjáték, a Paradicsom 33. ének:

,,Óh, Szűz Anyánk, leánya ten Fiadnak, teremtményeknél nagyobb és szerényebb, őscélja az örök határozatnak".

Szent II. János Pál pápa:

,,Szeplőtelen Szűz, vezesd fiaidat a hit vándorútján, hogy mindig hűségesebbek legyenek Isten Szavához! Te kísérj minden keresztényt a megtérés és életszentség útján, a bűn elleni küzdelemben s az igazi szépség keresésében! Esd ki a békét és üdvöt minden népnek! A mennyei Atya, aki a Megváltó anyjául választ ott ki téged, napjainkban is újítsa meg szeretetének csodáit általad!"


Imádság:

Siess oltalmunkra, ó irgalmas Úrnő, és ne nézd bűneink sokaságát! Gondold meg, hogy a mi Teremtőnk nem azért vett magára embertestet belőled, hogy elítélje a bűnösöket, hanem hogy üdvözítse őket. Ha csak a magad kedvéért lettél volna Isten anyjává, elmondhatnánk, hogy alig érdekel téged, üdvözülünk-e vagy elkárhozunk; Isten azonban a te üdvösségedért és az összes emberek üdvösségéért öltött testet magára. Mit használna nekünk, hogy oly hatalmas és oly dicsőséges vagy, ha nem részesítenél boldogságodban? Segíts nekünk és oltalmazz minket, hiszen tudod, mennyire szükségünk van segítségedre. Neked ajánljuk magunkat, segíts, hogy el ne kárhozzunk, hanem örökké szolgáljuk és szeressük a te Fiadat, Jézus Krisztust!
(Canterbury Szent Anzelm)
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Adventi gondolatok 2022
  2022-12-07 12:09:41, szerda
 
 
Advent 11. napja, december 7, szerda: Szent Ambrus (*339- +397) püspök és egyháztanító


,,Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak vagytok, és terhek alatt görnyedtek: én felüdítelek titeket!" - Ez már egy kicsit könnyebb mondat, mint a tegnapi. Azzal, hogy fáradt vagyok, könnyebben tudok szembenézni, minthogy bevalljam, kudarcom van, és elveszett vagyok. - Olyan világban élünk, amely fölpörgött, megállni képtelen. Nem adventi lustaságra hív az Úr, hanem csendre, imára, kis magányra. Ilyen kikapcsolódás nélkül a legegyszerűbb belső lelki élet is elképzelhetetlen.

Avilai Nagy Szent Teréz írja: (A tökéletesség útja, 23.2)

,,Ha már rászántuk magunkat, hogy egy kevés időt az Úrnak szentelünk, akkor csak adjuk oda neki azt az időt, úgy, hogy eszünk egészen Ővele foglalkozzék és ne gondoljon másra. Ezenkívül pedig legyünk szilárdan eltökélve, hogy az időt sohasem vonjuk meg többé tőle, bármilyen szenvedéssel, ellentmondással és lelki szárazsággal találkozunk is!"


Lelkiismeretvizsgálat:

Tudok-e határt szabni tevékenységeimnek úgy, hogy az állapotbeli kötelességeimnek eleget teszek? Marad elég időm a töltekező imára?


Szent Ambrus:

,,Követünk Téged, Úr Jézus, és hogy követhessünk, ragadj meg bennünket, mert tenélküled senki sem képes felemelkedni. Hiszen te vagy az út, az igazság, az élet, a képesség, a hit, a jutalom. Végy fel bennünket, mint út, erősíts, mint igazság, éltess, mint élet!"


Imádság:

Mária, te sohasem kételkedtél, ellenben mindig hittél, és el is nyerted hited jutalmát. "Boldog vagy, mert hittél." Mi is boldogok vagyunk azonban, mert hallottunk és hittünk: minden hívő lélek megfoganja és megszüli Isten szavát és elismeri az Ő műveit. Eszközöld ki, ó Mária, hogy bennünk legyen a te lelked, s úgy dicsőítsük az Urat; hogy bennünk legyen a te lelked, és úgy ujjongjunk Istenben. Bár testileg egyedül csak te vagy Krisztus anyja, a hitben mi is mindnyájan életet adhatunk neki. Ó Mária, segíts, hogy befogadjam magamba Isten Igéjét! (Szent Ambrus imája)
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Adventi gondolatok 2022
  2022-12-06 09:20:02, kedd
 
  Advent 10 napja, december 6, kedd


,,Éppen így mennyei Atyátok sem akarja, hogy csak egy is elvesszen e kicsinyek közül." (Mt 18,14)

A jó Pásztor nem akarja a gyengék és a bűnösök vesztét.

Sokféle társadalmi berendezkedés él a világban. Vannak országok, ahol erős a szociális háló, alanyi jogon jár például minimum jövedelem. Vannak, akik úgy rendezkednek be, hogy úgymond a munkavállalásra ösztönöznek, minél magasabb a jövedelem, annál több adót, kedvezményt írhat jóvá az arra jogosult.

A mi Istenünk az egyik előbbi módon sem gondolkodik. Ő harmadik utas. Nem felejti el a legkisebbet sem. Az Úristen minden embert maga köré akar gyűjteni, éspedig nem azért csakhogy üdvözítsen minket, hanem azért is, mert személy szerint a neveden szólít! Felajánlja barátságát és a vele való baráti életközösséget. - Nekem, aki az ő képmására teremttetem, azt kell levonnom ebből: nem csak pásztor vagyok (általános papság), nem csak védelmező, hanem a keresztény közösség tagjaiként nekem is barátnak, vendégnek kell lennem. Isten az én szívemben akar lakást venni. Isten mindenhol jelenvaló, még a hittelenekben és a bűnösökben is. A bűnnel nem érthetek egyet, de a gyenge mellé oda kell állnom imámmal, jó példámmal.


Lelkiismeretvizsgálat:

Vajon, ha nálam gyengébbel találkozom, egy nem hívővel, vagy erkölcsökben botladozóval, mit teszek? Kerülöm? Jó példámmal erősítem? Lesüllyedek az ő szintéjre, vagy félek tőle, vagy erős hittel én diktálom a tempót, újból és újból utána megyek jó szavammal?


Szent Kalkuttai Teréz anya:

Az emberek esztelenek, következetlenek és magukba fordulnak, - mégis szeresd őket!
Ha jót teszel, megvádolnak, hogy önzés és hátsó gondolat vezérli cselekedeteidet, - mégis tégy jót!
Ha sikeres vagy, hamis barátokat és igazi ellenségeket szerzel, - mégis érj célt!
A jó, amit ma teszel, holnap már feledésbe megy, - mégis tedd a jót!
A becsületesség s őszinteség sebezhetővé tesz, - mégis légy becsületes és nyílt!
Amit évek alatt felépítesz, lerombolhatják egy nap alatt, - mégis építs!
Az embereknek szükségük van segítségedre, de ha segítesz, támadás érhet, - mégis segíts!
A legjobbat add a világnak, amid csak van, s ha verést kapsz cserébe, - mégis a legjobbat add a világnak, amid csak van!


(Felirat az egyik kalkuttai, a Szeretet Misszionáriusai által fenntartott gyermekotthon falán.)


Imádság:

Jöjj, Uram Jézus szolgád keresésére! - Jöjj, jó pásztor, elkóborolt és elfáradt bárányod keresésére! - Jöjj, Szentegyház Jegyese, az elveszett drachma keresésére! - Jöjj, irgalmas Atya, fogadni a tékozló fiút, aki visszatér! - Jöjj, ne vesszővel, hanem szeretetben és lelki édességgel! - Jöjj, hát Uram, mert egyedül neked van hatalmad visszahívni az elkóborolt bárányt, megtalálni az elveszett drachmát, megbocsátani a tékozló fiúnak! - Jöjj, hogy üdvösség teremjen itt a földön, és öröm a mennyben! Hajlíts engem magadhoz, és add meg nekem az igaz és tökéletes bűnbánattartást, hogy az angyalok öröme lehessek, Uram, üdvösségem Istene!



 
 
0 komment , kategória:  Advent  
     2/11 oldal   Bejegyzések száma: 100 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 56 db bejegyzés
e év: 473 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 67
  • e Hét: 248
  • e Hónap: 2143
  • e Év: 52934
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.