Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/5 oldal   Bejegyzések száma: 42 
Otthoni köhögés elleni szirup – finom és alkoholmentes
  2018-01-03 14:33:19, szerda
 
 

Itt a tél, a hideg idő és a köhécselés időszaka. A természetnek azonban erre is van számtalan megoldása, de most vegyünk szemügyre egyet közülük, azt amely egyrészt könnyen elkészíthető, finom és nem mellesleg alkoholmentes is, tehát a család szinte minden tagja használhatja.

A lándzsás ütifű csodaszirupot szinte mindenki ismeri, ebben az esetben azonban kiegészítjük ezt a remek gyógynövényt néhány másikkal, úgymint tüdőfűvel, szöszös ökörfakkóróval és kakukkfűvel.

Első lépésként a gyógynövényekből egy erős főzetet kell készíteni az alábbiak szerint:
- 1,5 liter víz
- 50g kakukkfű
- 30g lándzsás útifű
- 30g ökörfarkkóró
- 30g tüdőfű
- 100g barnacukor
- 250g méz

A gyógynövényeket a forró de nem lobogó vízbe szórjuk majd 10 percig főzzük. Ezután leszűrjük a főzetet majd az így kapott kivonatot kis lángon tovább főzzük még 20 percig. A kivonatot továbbra is melegen tartjuk kis lángon és hozzáadunk 100g barnacukrot, amit folyamatos kevergetés mellett feloldunk benne - ettől lesz szirupos az állaga. Ezek után hagyjuk a kivonatot testmelegre kihűlni (kb. 30-37°C) mikor aztán feloldunk benne 250g lehetőleg akác- vagy hársmézet. Az így kapott szirupot üvegekbe töltjük és hűtőben, vagy hűvös helyen tároljuk. Szükség esetén naponta 2-3 alkalommal fogyasztunk belőle 1-1 kanállal vagy a már langyosra hűlt bodza- vagy hársfa teához adjuk.

Fontos tudni, hogy gyógynövényekből készült bármilyen főzet esetén nem ajánlatos fém edényeket vagy eszközöket használni, mivel ezek a hatóanyagokat károsíthatják. Ha nincs más megoldás, melegíthetünk fém lábosban vizet, amibe egy üveg edényt állítunk szintén vízzel te, amelyben azután összefőzzük a hozzávalókat.

Figyelem, gyerekek 2 éves kor alatt ne kapjanak se mézet, se méztartalmú élelmiszert!
 
 
0 komment , kategória:  Isten patikája.  
Köhögéscsillapító szirup: így készítse el
  2017-10-20 08:29:01, péntek
 
  Gyerekeknél és felnőtteknél is a felsőlégúti fertőzések okozzák a legtöbb panaszt az őszi-téli időszakban. A köhögés, a légúti hurut fokozott váladékképződéssel jár, ezért egy jó köhögéscsillapító szer nyákoldó-köptető is egyszerre. Hogyan készíthetjük el otthon saját gyógynövényes szirupunkat? Ehhez adunk tippeket.



A közönséges megfázás általában nem igényel antibiotikus kezelést és a tünetek a “házipatika" szereivel többnyire jól mérsékelhetők. Vitaminok, orrcseppek, továbbá a láz- és fájdalomcsillapítók alkalmazása mellett szükség van nyákoldó-köptető szerre is. Miért?
A meghűléses tünetek során a képződött nagy mennyiségű, sűrű és tapadós váladék lassítja a légutak öntisztulását, akadályozza a csillószőrös hámsejtek mozgását, ezért fontos a nyákoldás, másrészt az erős köhögés megviseli a szervezetet, sokszor a pihenést is gátolja.

Ha képtelenek vagyunk naponta gyógyteát fogyasztani, illetve a gyerekbe belediktálni, akkor az őszi időszak beálltával érdemes megelőzés céljából vírusölő, immunrendszert stimuláló gyógynövényes szirupot készíteni és fogyasztani.

Mielőtt belemennénk a receptkészítés rejtelmeibe érdemes néhány dolgot tisztázni, a gyógynövények hatóanyag-kivonására és a sziruposításra több módszer is ismert, emiatt lehetnek a receptekben eltérések.

Az első módszer szerint a gyógynövényt leforrázzák és a levét öntik össze a korábban sűrűre főzött cukros-vizes sziruppal (ez azért jó, mert nem főzzük szét a gyógynövény hatóanyagait).

A másik módszerben tinktúrát használnak, ez a gyógynövény alkoholos kivonatát jelenti, amit mi magunk is elkészíthetünk, de mivel sokáig tart - akár 3 hétig is állni kell hagyni a gyógynövényt az alkoholban -, érdemes ilyen alaptinktúrát a gyógyszertárban beszerezni. Ezt a tinktúrát keverik a cukorsziruphoz. Az alkohol miatt eltarthatósága jobb, hatóanyaga töményebb.

A harmadik módszer szintén nem gyors, de alkoholmentes: itt a gyógynövényt és a cukrot rétegezik egy jól zárható üvegben, több hétig állni hagyják, mire a keverék megsziruposodik.

Attól függően mennyi időnk és milyen alapanyagunk van (friss vagy szárított gyógynövény) választhatunk magunknak receptet. A cukrot nem spórolhatjuk meg, hiszen ez - és az alkohol - nemcsak kivonó-, hanem tartósítószer is. Érdemes kisebb üvegekbe kiporciózni a kész szirupot, felbontás után pedig hűtőben tárolni. Ha előfordulhat, hogy nem tudjuk mindig hűteni, inkább adjunk a keverékhez palackozás előtt 10-15 csepp gyógyszerkönyvi minőségi echinacea tinktúrát (alkoholos kivonat), amit a patikában néhány száz forintért beszerezhetünk.

Szirupkészítés gyógynövény forrázásával

1 literre számítva

A gyógynövényeket (összesen 50 gramm) kb. 5 deciliter vízzel leforrázzuk és fél órát állni hagyjuk, majd finom szűrőn átszűrjük, a fennmaradó növényt alaposan kinyomkodjuk.

Amíg a gyógynövények áznak, 1 kg cukorból 5 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, majd a tűzről levéve alaposan elkeverjük az átszűrt lével. Ezt már nem főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, tetejére 10-15 csepp echinacea tinktúrát cseppentsünk, majd légmentesen zárjuk le, tegyük száraz dunsztba.

Használható gyógynövények

Köhögés-hurut ellen, köptetőként is használható gyógynövények: lándzsás útifű, ökörfarkkóróvirág, mezei kakukkfű, bíborkasvirág (echinacea), fehérmályva gyökér és levél, hársfavirág, bodzavirág, tüdőfűlevél, zsálya, borostyán.

A szirup egyenlő arányban tartalmazzon: 10 gr lándzsás útifű, 10 gr ökörfarkkóróvirág, 10 gr mezei kakukkfű füvet (ez önmagában is elég, így viszont 50 grammra egészítsük ki a mennyiségeket) és választhatunk még további két gyógynövényből 5-5 grammot a felsoroltak bármelyikéből.

Köhögéscsillapító szirup receptek

Lándzsásútifű-szirup

Egy üveg aljára ujjnyi vastagon megmosott, 1 cm-es darabokra vágott friss útifűleveleket teszünk, majd ugyanolyan vastagságú réteg cukrot adunk hozzá. Így rétegezzük az üveget, amíg meg nem telik. Két hétig ablakban, szobahőmérsékleten lefedve, napra téve állni hagyjuk, naponta megrázogatjuk. Ha kész, naponta 1-3 evőkanállal iszunk belőle magában vagy higítva.

Kakukkfűszirup
Aki emlékszik a régi, kanalas orvosság ízére, ismerősnek fogja találni, hiszen annak a patikai köptetőnek is a kakukkfű tinktúra az alapanyaga (Elixirum thymi compositum). Elkészítési módja ugyanaz mint a lándzsás útifűé, de ezt legalább 6 hétig hagyjuk érlelni.Echinaceaszirup
A patikában is kapható echinacea vagy bíborkasvirág sziruphoz a növény gyökerét és/vagy föld feletti virágos-leveles hajtását kell beszerezzük. A gyökeret megmossuk, felaprítjuk, a növény föld feletti részeit (virágos, leveles hajtás) összetépkedjük, befőttes üvegbe tesszük és leöntjük jó minőségű, erős pálinkával, vagy gyógyszertári alkohollal.
Legalább két hétig érleljük szobahőmérsékleten, de sötét helyen, naponta rázogatjuk. Leszűrjük, és a fent leírt alaprecept szerint a cukorsziruphoz adjuk. Amikor jelentkeznek az első náthás időszakok az első 3 nap 3×30 echinacea cseppet vegyünk, be, majd újabb 3 napon át 3×20 cseppet.Természetesen megelőzésre is használhatjuk a megfázásos időszakokban. Gyerekeknek 3 éves kortól adható.

Bíborkasvirág szirup: 1 marék megtisztított és feldarabolt gyökeret, 8 dl, forrásban levő vízbe teszünk, (gyökerekből mindig néhány perces főzéssel vonjuk ki a hatóanyagot) majd 5 percig forraljuk. A fedővel lezárt edényben 20 percig állni hagyjuk. Majd leszűrjük és a levet az 1 kg cukor, 2 dl vízből készített cukorsziruphoz öntjük, egy-két percig forraljuk. Naponta egy evőkanállal magában is fogyaszthatjuk, vagy 1 dl langyos teához, vízhez adagolva. Gyermekeknek 2 éves kortól adható.

Nátha, felsőlégúti megbetegedések megelőzésére

" B-52 " szirup 500 ml- hez

A friss változatot tavasszal-kora nyáron érdemes elkészíteni. Ha szárított gyógynövényekből készítjük, egyenként kb. 10 gramm gyógynövényt (egy marék) számítsunk, és néhány percre rehidratáljuk, azaz nedvesítsük meg a füvet hideg vízzel, majd hagyjuk lecsepegni. Szárított növénynél használjunk 95 százalékos alkoholt.

Hozzávalók

20 gr friss kakukkfű
20 gr friss lándzsásútifű-levél
20 gr friss echinaceagyökér, szár és zsenge levelek
20 g ökörfarkkóróvirág
10 g friss gyömbér reszelve
10 g összezúzott fokhagyma
400 ml vodka
100 gr akácméz
Az összes hozzávalót megmossuk, aprítjuk, beleszórjuk egy nagyobb befőttes üvegbe. Ráöntjük a vodkát, lezárjuk az üveget és összerázzuk. Ezután sötét helyen 3 hétig érlejük, naponta felrázzuk. Alapos keverés mellett hozzáadjuk a meglangyosított mézet. Legalább kétfelé osszuk, amit felbontottunk, tegyük hűtőbe. Meghűlés megelőzésére naponta fogyasszunk belőle 1 evőkanálnyit, meghűlés esetén naponta háromszor.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Isten patikája.  
Ilyen volt a szegény ember patikája.
  2017-10-09 11:16:44, hétfő
 
  Amikor nem volt pénz gyógyszerre, így gyógyítottak sikerrel komoly betegségeket

Valamikor, a húszas évek előtti időszakban és korábban, orvosi ellátás és gyógyszeres kezelés hiányában, a szegény emberek úgy védekeztek a betegségek ellen, hogy nem is tudtak róla. Elmondható: a táplálkozáson keresztül. a gondviselés volt az orvosuk. A mindennapi megélhetéssel küszköve rá kényszerültek, hogy azt egyék, amit a kiskertjükben meg tudtak termelni. Így volt ez a szegény városi lakókkal is, csak ők a piacon szerezték be az élelmüket. Fő eledelnek számított, különösen télen; a bab, burgonya, kelkáposzta, savanyított káposzta.

A magyar háztartásokban a háziasszonyok nem spórolták ki az ételből az őrölt piros paprikát. Sőt a férfiak, még evés közben is megpaprikázták a levesüket, sokan a bort is, s ezzel hozzájutottak a létfontosságú C-vitaminhoz. Az őrölt piros paprika tartalmazza a legtöbb C-vitamint.



Kitűnő étel-kiegészítőnek, immunerősítőnek számított a tök, a sütőtök és főleg a tökmag (A férfiak egészségének védő katonája). A menüben gyakran szerepelt, a kukorica, diós tészta, mákos tészta. és még lehetne sorolni. Reggelire; magyar mangalica-disznó szalonnát fogyasztottak, melyről ma már köztudott, hogy a koleszterin szintet nem emeli, de biztosítja a napi kalória szükségletet. Sőt, a napi, nélkülözhetetlen enzimet is biztosították a szervezetüknek.

Mi magunk tudjuk, legalábbis módunkban áll megtanulni, hogyan védekezzünk a betegségek ellen, mégis kevesen élnek vele. Ebben segít az alábbi tájékoztatás, főleg azoknak, akik allergiásak a gyógyszerek mellékhatásaira.

MÁK GYÓGYÍTÓ HATÁSA - A CSONTRITKULÁS ELLENSÉGE:

A mák azért szerepel az első helyen, hogy ne kerülje el a közép vagy idősebb korúak figyelmét, hiszen, ki ne szeretné a fiatalos erőnlétét könnyen fenntartani, és az életét meghosszabbítani. A mák származási helye Közép-ázsia, de étkezésre inkább Európában fogyasztják. Szerencsére a mák fontos helyet foglal el a magyar étkezési kultúránkban, jóllehet kevesen ismerik annak áldásos gyógyhatását.

Mit kell tudnunk a mákról? Gazdagon tartalmaz (csontépítő), magnéziumot, (OMEGA4) növényi zsírsavat, aminosavat, enzimet: foszfort, kalciumot, káliumot és vasat. Hatását abban fejti ki, hogy lassítja az öregedési folyamatokat; megállítja csontszövetek leépülését, és elkezdi újra építeni. Továbbá elősegíti a magas vérnyomás csökkenését. A telítetlen zsírsav összetétele miatt, megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterin szintet, miközben fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. És nem utolsó sorban, szinte teljesen megszünteti (frontváltozásnál) a lábban keletkező görcsöt. Továbbá, növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására. És még egy érv szól mellette: ötödébe kerül, mint az agyon reklámozott étel-kiegészítők, jóllehet a hatásfoka túlhaladja. Azt is tudnunk kell, nem azonnal, hosszabb távon (2-3 hónap) fejti ki gyógyító hatását. Sajnos a betegség gyors futó, a gyógyulás távfutó.

Használati és tárolási javaslat: A ledarált mákot kevés vízzel összekeverjük, Mézzel vagy édeskével ízesítjük, dunsztosüvegbe tesszük, majd a hűtőbe tároljuk. Az első hónapokban naponta, minimum 1 evőkanállal fogyasztunk belőle. Később (a szervezet állapotától függően) kétnaponként.

Így is lehet fogyasztani: Naponta (délelőtt vagy délután) 1- 0,5 deci tejbe (lehet vízben is) egy púpozott evőkanál, méz és édeske nélkül, darált mákot keverek, és megiszom. Egy idő után, amikor már nehezebben ment le, akkor emeltem a tejadagot, illetve vizet tettem hozzá, hogy gyorsabban le tudjam hajtani. 50 éves kor után nem tanácsos szüneteltetni, sem abbahagyni. Tekintsük olyan gyógyszernek, amelyet egy életen át szedni muszáj.

BURGONYA:

Gyógyító hatása miatt a burgonya megérdemli a második helyet, már azért is, mert táplálékunk sorrendjében is a második helyen áll. Ráadásul nem hizlal, legalább is, ha nem zsírban sütjük. Fontos tudni,a zsírban sült krumplit nehezen tudja megemészteni a szervezet, ezért káros a szervezetre. Ezzel szemben (testépítéshez elengedhetetlen) az összes növényi fehérjét tartalmazza. Sőt káliumot, kalciumot, foszfort és vasat. A burgonyát, még a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mert a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel, így nem dobja meg a cukrot. A gyakori burgonyafogyasztás (nem a zsírban sült) egyensúlyban tartja a szerveket, például csökken a gyomor és a bélpanasz. Leghatásosabb, ha sós lében (népi nyelven sóban főtt krumpli), vagy héjában főzve fogyasztjuk. Valamikor a szegény emberek a burgonya levéből készítették az előételt, a levest. Használjuk ki a burgonyában rejlő, egészségünkre hasznos lehetőségeket, hogy kevesebb gyógyszert kelljen fogyasztanunk.

CÉKLA:

A cékla rák megelőző hatású, beírta magát a csodaszerek osztályába. Ferenczi Sándor 1970-ben Heidelbergben megjelent könyvében ad számot 18 év tapasztalatáról, a nyers céklalé daganatellenes hatásáról. Munkatársa Paul Seeger megállapította, hogy a cékla hatékonyan lép fel a rákos daganatok ellen. Az eddigi tumor gátló gyógyszerekkel szemben nem sejtosztódást, gátló méreg, hanem élettani hatóanyag: a ráksejtek csökkent oxidációját növeli oly módon, hogy a tönkrement légzőfermentet pótolja, és így a rák tulajdonképpeni okát szünteti meg. A cékla hatóanyaga a sejtlégzés aktivátora. 'Ebben kiváló eszközt találunk - írja Seeger - a daganatsejt sejtlélegzésének befolyásolására és normalizálására.'

A hagymán kívül a céklának van a legnagyobb a szilícium (nyomelem) tartalma. A szilícium révén a szervezet védekezőképessége nagymértékben fokozható. Nyers cékla hatására a szervezet védekezésében vezető szerepet játszó sejtek, a nyiroksejtek (limfociták), plazmasejtek és faló-sejtek felszaporodnak, és az elhalt, kóros sejtek száma is növekszik. (A kóros sejtek elhalnak és kiválasztódnak.) A cékla számos más ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz: káliumot, foszfort, ként, jódot, vasat, rezet, mangánt, céziumot. B1-, B2-C- és P-vitamin is található benne. A vérképzést segíti és vérzéscsillapító. Ezeken kívül a cékla javítja az idegműködést és az emésztést is. Ha a felsoroltaknak, csak a fele részét hasznosítja a szervezet, már érdemes megszívlelni a tanácsot.

BAB GYÓGYÍTÓ HATÁSA:

A bab fontosságáról se feledkezzünk meg! Szerencsés, aki szereti a babot, mert a gyógyító hatása elengedhetetlen: Serkenti a sejtek fehérje anyagcseréjét, regenerálódnak a sejtek, sőt szabályozza az anyagcserét. Elősegíti a víz kiürülését, segíti a máj, vese működését (ezért van nagy szerepe a betegségek megelőzésében). És ez még nem minden; segíti a zavartalan vérkeringést, ez által segíti a szív működését is. A Kidney bab, például nem csak külsőre hasonlít a vesére, de segíti a vese működését. Helyezzük előnybe a fehér babot.

LENCSE:

A nem gyakran fogyasztott, indokolatlanul mellőzött étel a lencse, pedig kevés ilyen könnyen emészthető, mégis tápláló zöldségünk van, mint a lencse. 25-28% igen magas a fehérjetartalma, és tartalmazza valamennyi, a szervezetünk számára fontos, a nélkülözhetetlen esszenciális aminosavat, amelyet szervezetünk nem tud önállóan előállítani. Mindemellett nem allergén, viszont jól emészthető, legkevésbé, vagy egyáltalán nem puffasztó, mint a bab. Tartalmaz még vitaminokat, ásványokat, és az anyagcseréhez fontos nyomelemeket. A cukorbetegeknél sem okoz gondot, mert a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel. A gyomrot és beleket megterhelő ebéd után, ha a következő napi ebéd a lencse, megkönnyebbül a bélrendszer.

A VÖRÖSHAGYMA, A FOKHAGYMA TISZTÍTÓ HATÁSA:

A mai korunk szennyezett levegője káros hatással van a tüdőre, a legfontosabb légző szervünkre. A mindennapi hagyma fogyasztásával, nagy részben, ki lehet védeni, a szennyező anyagok kártevését. Sőt, annak ellenére, hogy könnyeket csal a szemünkbe, tisztítja a szemet!

A vörös és a fokhagyma olyan, mint az emberi sejt. A tudomány mai állása szerint segítik eltávolítani a veszélyes mérgező és salak anyagokat a sejtekből, egyben ellenállóvá teszi, és erősíti az immunrendszert.

SÁRGARÉPA:

Ma már tudjuk, a sárgarépa fogyasztása gyógyító hatással van a szem és bőrproblémákra, feljavítja a szem vérkeringését és működését. Továbbá csökkenti a koleszterin szintet,savtalanítja a vért, ezzel elősegíti a máj működését

BÚZACSÍRA:

A búzacsíra jelentős élettani funkciót tölthet be; gyógyító ereje, a magas vitamin és ásványi anyagoknak köszönhetően. A daganatos, a szív, az érrendszeri betegségek megelőzésében játszik nagy szerepet. Az sem elhanyagolható szempont, hogy károsítja a koleszterin molekulákat, az érfalat rugalmassá teszi. Ezen felül, megkönnyíti az emésztést. A csont védelemben van még nagy szerepe.

PARADICSOM:

A paradicsomnak négy kamrája van és piros. A szívnek négy kamrája van és piros. A kutatások azt mutatják, hogy a paradicsomok tele vannak lycopine-okkal, melyek igazi tápláléka a vérnek és a szívnek. (lycopine: antioxidáns, hatása erősebb a C-vitaminnál, lassítja a sejtek öregedését.

SZŐLŐ:

A szőlők fürtökben lógnak, formájuk, mint egy szív. A szőlőszem olyan, mint egy vérsejt, a mai kutatások szerint a szőlő élénkíti a szívet és a vért. Az is köztudott, a vértisztító és az idegerősítő hatása is kiemelkedően jó. TUDTAD? A szőlő magvának többszöröse a gyógyító hatása, mint a szőlőnek.

DIÓ:

A dió olyan, mint az agy, jobb és bal félteke, a kisagy és a nagyagy. A gyűrődések és a behajtások olyanok, mint az agykéreg Tudjuk, hogy a dió jelentősen segíti az agyműködést, az mellett féregölő vértisztító, az emésztő szervek munkáját serkenti.

ZELLER, KELKÁPOSZTA, KÍNAI KEL:

A zeller, a kínai kel és a kelkáposzta kalciumot tartalmaznak, és erősítik a csontokat. Ha nincs elég kalcium az étrendedben, a szervezet kivonja a csontokból és emiatt csontok meggyengülnek Az említett növényeknek fogyasztása megerősítik a csontozatot. De nem csak ásványi anyagokat nyerhetünk belőle, hanem fontos vitaminokat is. Tudni kell, hogy a vitaminok, az ásványok katalizátora. VAGYIS: a vitaminok feladata, hogy a szervezetbe bevitt ásványok beépüljenek a szervezetbe.

SPENÓT:

A spenót (sajnos a gyermekek körében nagyon népszerűtlen), az mellett, hogy K-vitaminban gazdag étkezési zöldségféleség, elősegíti a bélmozgást, és a gyomor működését, és vastagbélre tisztító hatása van. A fekvő betegek számára különösen javasolt a fogyasztása. Forrás: irodalom.lapunk.hu


Link
 
 
0 komment , kategória:  Isten patikája.  
Milyen betegségeket gyógyíthatsz ismert gyógynövényekkel?
  2017-04-19 20:55:08, szerda
 
  Mielőtt reflexszerűen nyúlnál a gyógyszerekért, ha fáj a fejed vagy a szénanátha kínoz, nézd meg találsz-e megfelelő gyógyírt panaszaid enyhítésére. Előfordulhat, hogy gyógyszerekkel néha többet ártasz magadnak, mint amennyit használsz. Hidd el, lehet másképpen is.

Próbáld ki!

Aranyér

A mogyorókrém napi háromszori alkalmazás után hosszútávon csökkenti a panaszokat. Ajánlott a magas rosttartalmú táplálkozás és a napi két liter víz elfogyasztása. A vénafal tónusainak növelésére próbáld ki az E-vitamint és a flavonoidokat.

Álmatlanság

Olyan estéken, mikor képtelen vagy elaludni, jól jöhet a macskagyökér tea, melyet negyed csésze forró vízben ajánlott elkeverni. A macskagyökérfű erős nyugtató, ideális szer az alvászavar megszüntetésére. Tea helyett egyszerűen csak párologtass el a hálószobában 250-500 mg macskagyökérfű-kivonatot, mielőtt nyugovóra térnél.
Amennyiben komolyabb hatást szeretnél elérni, lefekvés előtt igyál meg egy csésze valeriánás teát.
A macskagyökér leghatékonyabban más nyugtató hatású gyógynövényekkel (kamilla, mámorbors) keverve fejti ki hatását. Próbáld ki a citromfű teát is. Kiváló nyugtató hatású tea készíthető belőle.

Belső hólyagok/afta

Ismét nyugodtan fogyaszthatsz fűszeres ételeket, ha málnalevél teával öblögetsz. Áztass két evőkanál szárított málnalevelet egy csésze forró vízbe, majd hagyd kihűlni. Szűrd le a teát, s naponta háromszor öblögess vele. A gyógynövényben található cserzőanyagok, tejsavak és flavonoidok csökkentik a duzzadást és fertőtlenítik a szájban lévő sebeket. Ha meg is isszod a málnalevél teát, vérnyomáscsökkentő hatásra is számíthatsz.

Borotválkozás utáni kiütések, bőrirritáció

Ha már nem épp a legjobb szőrtelenítő módszert választottad, kezeld bőröd aloe vera géllel. Olyan terméket válassz, mely 100% aloe verát tartalmaz. Antibakteriális hidratálóként kiváló, mert nem szárítja ki a sebet.

Bőrkeményedés

A vastag, kemény bőrt puhítsd csukamájolajjal: kend be a problémás bőrfelületet reggel és este. A bőrkeményedést fedd le ragtapasszal, így ruháid nem lesznek foltosak. Ez a kezelés ugyan lassú folyamat, de néhány hét elteltével az eredmény garantált!

Bőrkiütések

A következő, otthon is elkészíthető krémmel enyhítheted a viszkető érzést, s meggátolhatod a kiütés továbbterjedését. Keverj össze egy evőkanál sót, 1/8 teáskanálnyi mentaolajat, fél csésze zöldagyag porral, és adj hozzá annyi vizet, hogy kenhető krémet kapj. Kend be a viszkető területet, 20-30 percig hagyd rajta az elegyet, majd mosd le. A maradék krémet egy légmentesen zárható dobozban hosszú ideig tárolhatod.

Csalánkiütés

Abban a pillanatban, ahogy megjelenik, vegyél be 1000 mg-os C-vitamint és 500 mg riboflavint. Ezen anyagok kombinációja elősegíti a szervezet antihisztamin előállítását, melyek könnyedén felveszik a harcot a csalánkiütéssel szemben. Ha a kiütések nem tűnnek el, 10 percenként ismételd meg az adagolást. A magas C-vitamin bevitel hasmenést idézhet elő, ez esetben csökkentsd az adagot. Tipp: nagy mennyiségű riboflavin található a tejben, a sajtban, a májban és a halételekben is.

Csuklás

Ha már minden trükköt kipróbáltál elmulasztására, íme egy jól bevált tipp: vegyél három deci vizet, helyezz bele egy szívószálat, s miközben iszod, mutatóujjaiddal nyomd meg az állkapocs és fül között kis mélyedéseket. Próbálj meg minél többet inni, miközben a két mélyedést folyamatosan nyomva tartod. Mire a pohár kiürül, a csuklás már a múlté.

Duzzadt szemek

Ha ébredés után észreveszed, hogy szemeid duzzadtak, irány a hűtőszekrény! Csavarj néhány jégkockát egy törölközőbe, s pár percre helyezd a szemedre. A hideg azonnal segít. Erre a célra érdemes egy kiskanalat is a mélyhűtőben tartani, jégkocka híján ez is megteszi.

Emésztési zavarok

Ha gyomrod kavarog, igyál meg egy csésze kamillateát. A benne található hatóanyagok enyhítik az emésztőrendszer izomgörcseit és csökkentik a gyomorfájdalmakat. Ha teheted, ne filterből, hanem valódi szárított kamillavirágból készíts teát. Egy-két teáskanálnyit tegyél forrásba lévő vízbe, hagyd állni 20 percig, szűrd le, s így fogyaszd. Az emésztési zavarokat legtöbbször a gyomorsav gyomorban maradása okozza, erre próbáld ki az édesgyökeret, mely segít rendbe tenni a gyomor falát védő nyálkahártyát.
Igyál egy csésze borsmenta-, vagy fahéjteát, megnyugtatja a gyomrot, és tisztítja a beleket.

Égési sérülések

A levendula illóolaj, mely kellemes illatáról - s persze molyirtó hatásáról - híres, rendkívül hatékonyan enyhíti az első fokú égési sérüléseket. Az olaj használata nemcsak felgyorsítja a gyógyulási folyamatot, hanem megakadályozza a baktériumok elszaporodását is. A sebet először mosd meg szappanos vízzel, majd egy rész levendulaolaj és három rész mandula- vagy olívaolaj keverékével kend át naponta háromszor. Fontos, hogy az égett bőrfelületet ne fedd le, illetve forró zuhany, valamint napfény se érje. Ha nincs a háznál levendula, használj aloe vera gélt, vagy körömvirág krémet.

Égésre és leégésre

Ha joghurttal vagy tejföllel kened be a kivörösödött felületeket, hűti azokat, helyreállítva ezzel a test ph egyensúlyát. Hagyd bőrödön, míg felmelegszik, majd öblítse le. Ezt az eljárást naponta többször is alkalmazhatod.
Az Aloe vera csökkenti a vörösséget és gyulladást, valamint a bőr gyors regenerálódását is segíti. Naponta háromszor-négyszer vidd fel a zselét a megtisztított, kezelendő bőrfelületre.

Ekcéma

A Körömvirág kenőcs megóvja a bőrt a kiszáradástól és a pikkelyesedéstől. Megújítja a hámszövetet, és a bőr öregedése ellen is valódi segítséget jelent.

Étvágytalanság

Emésztést segítő, étvágyjavító, epetermelést fokozó, szélhajtó hatású a fodormentalevél, melyet teaként fogyassz.

Fáradtság

A leghatékonyabb módszer a fáradtság ellen természetesen az alvás. Gyors segítség lehet még a mate tea, mely koffeint tartalmaz, de kisebb mértékben, mint a kávé. Áztass egy teáskanál matét forrásban lévő vízbe, 5-10 perc után szűrd le, majd fogyaszd el. Ez a markáns ízű, kissé keserű, aromás tea üresen, de tejjel és cukorral is iható.

Fejfájás

Az illóolajok segítenek a fejfájás fő okai, az idegesség és a szorongás megszüntetésében. Masszírozz néhány csepp borsmentaolajat halántékodra. A menta ugyanolyan hatékony, mint az aszpirinban található hatóanyag, a mentil-acetát. Ez idáig a gyógynövényszakértőknek sem sikerült teljes egészében megfejteni működését, ám úgy tűnik, a menta meggátolja testünket abban, hogy fájdalomjeleket küldjön a központi idegrendszerbe.
A fehér fűzfakéreg tea növényi aszpirinként működik.

Fogfájás

A szegfűszegolajban található aromatikus anyag, az eugenol fájdalomcsillapító és baktériumölő hatású. Egy ezzel átitatott vattával dörzsöld át a fájó felületet, valamint ínyed. A műveletet napjában ötször ismételd meg, egészen addig, míg el nem jutsz fogorvosodhoz...

Fülfájás

Enyhítsd fájdalmad és csökkentsd a nyomást fokhagymaolajból vagy molyhos ökörfarkóró-virág olajából készült fülcseppekkel, melyek elpusztítják a kórokozó mikrobákat és a gyulladást is mérsékelik. Lefekvés előtt az olajakat melegítsd fel. (A legegyszerűbb módszer: ha az olajakat tartalmazó üveget 45 mp-re hónod alá veszed.) Döntsd oldalra a fejed, és cseppents 5 cseppet a gyulladt füledbe, majd pár percre dugaszold be vattával, így megakadályozod az olaj kifolyását. Ha fülfájásod nagyon erős, vagy váladékot is termel, ne használj a fülcseppből!

Gyulladt íny

Ha ínyed érzékeny, cseppents néhány csepp feketeáfonya-kivonatot negyed csésze vízbe, s ezzel öblögess. Ezt ismételd meg naponta kétszer. Ezen kívül az E-vitamin kapszula olajos tartalmának bedörzsölése is megnyugtathatja a gyulladt szöveteket. Alkalmazd kétnaponta.

Gyomorégés

A kezeléshez szükséged lesz egy szőnyegre. Furcsán hangzik, de bevált trükk: állj lábujjhegyre, majd hirtelen huppanj vissza sarkaidra. Ezt ismételd 20-30-szor. Ha szükséges, egyensúlyod megőrzéséhez kapaszkodj meg egy székbe vagy asztalba. Ez a mozgás visszahúzza a gyomorba a kellemetlen érzést előidéző savakat.

Gyomorfekély

A fekete áfonyában lévő antioxidánsoknak fontos szerepük van a különböző gyulladásos folyamatok leküzdésében. Erősítik a hajszálerek falát, csökkentik az aprócska vérzéseket.

Hasmenés

Lehet, hogy ellentmondásosnak tűnik, de a hasmenést okozó baktériumok eltávolítására még több jóindulatú baktériumra van szükség. A hasmenést a bélben élő jóindulatú és rosszindulatú baktériumok egyensúlyának megbillenése okozza. Probiotikumos kiegészítők fogyasztásával visszaállítható a felborult egyensúlyt. Egyen emésztőenzimeket tartalmazó, élőflórás joghurtot. Ha egy-két napon túl sem szűnnek panaszaid, keresd fel háziorvosod.

Hólyaghurut

Enyhe hólyaghurut esetén és megelőzéséhez is igen hatékony a cickafark. A növényből készült tea, s a főzetéből készült ülőfürdő segít a szervezetet megtisztítani a fertőzéstől.

Húgyúti fertőzés

Igyál bodza- vagy áfonyalevet. Mindkettő olyan összetevőket tartalmaz, melyek gyulladásgátoló tulajdonságaiknak köszönhetően megakadályozzák, hogy a baktériumok letapadjanak a húgyvezeték falán. Ajánlott mennyiség: naponta kétszer fél liter. Ha ez nem nyeri el tetszésed, szedj naponta 400 mg áfonya kapszulát. Ha a gyulladás súlyosabb, sajnos ez a módszer nem segít, fordulj orvoshoz!

Hüvelygombásodás

A hormonális változások, a szűk ruhák, a stresszes életmód, a helytelen táplálkozás mind-mind megváltoztathatják a hüvely kémhatását. Azon kívül, hogy változtatsz egészségtelen életmódodon, a kasvirág és a teafaolaj segíthet legyőzni a gombás fertőzést. Javasolt még probiotikus joghurtok fogyasztása is.

Hüvelyszárazság

A száraz hüvelyt hormonegyensúly hiány idézheti elő. Hat darab E-vitamin kapszula tartalmát öntsd egy csészébe, keverj hozzá 5 teáskanálnyi aloe vera gélt, majd keverd el. A mixtúrát naponta 2-3-szor alkalmazd.

Izomláz

Használd balzsamként az árnika kenőcsöt a megerőltetés okozta zúzódásra, rándulásra vagy más izomsérülésre. Kend az érintett testrészre, és finoman masszírozd be. Rövid idő alatt megszünteti az izomkárosodást, és visszaállítja az optimális állapotot.

Izomrándulás

A túlerőltetésből fakadó fájdalmat macskagyökérteával orvosolhatod. A feketenadálytő krém és a nyers káposzta azok a hagyományos orvosságok, melyekre már nagyanyáink is esküdtek.

Ízületi fájdalmak

A kapszacin tartalmú kenőcs vagy krém, melyet a tüzes cayenne borsból állítanak elő, újjávarázsolhatja tested. Kend be az érintett felületet naponta 3-4 alkalommal. Hatása némi égés érzetet okozhat, ám ez néhány percen belül elmúlik. Ügyelj arra, hogy használat után kezed mindig mosd meg.

Kellemetlen szájszag

Egyetlen természetes gyógyír sem kezeli olyan hatékonyan e kellemetlen problémát, mint a petrezselyem. Gazdagon tartalmaz klorofillt, mely - azonkívül, hogy a növények zöld színét adja - könnyedén elpusztítja a rossz szagot előidéző baktériumokat. Fokhagyma vagy hagyma fogyasztása után rágcsálj el belőle egy szállal, illetve bármikor, ha úgy érzed, leheleted kellemetlen illatú. Ha nem szereted a petrezselymet, az édeskömény, a szegfűszeg és az ánizsmag is frissítő hatással bír.

Korpa

A korpa eltűntetéséhez a kiváltó okot is ismernie kell: ez a fejbőr savas ph-értéke. Hogy visszaállítsd a természetes ph-értéket, először mosd meg, majd balzsamozd be a hajad, öblítsd le, s a még vizes fejbőrödre önts egy csészényi almaecetet, melyet aztán gondosan moss ki.

Köhögés

Az ánizst eddig nagyrészt fűszer vagy cukorka formájában ismerhetted, de nem árt, ha tudod, teaként nagyszerű gyógyír a köhögésre. Önts le egy teáskanálnyi ánizst egy csésze forró vízzel, hagyd állni 5 percig, szűrd le, majd kortyolgatva fogyaszd el a teát. A köhögésnek elvileg azonnal el kell múlnia, ennek ellenére ajánlatos három napon át, kúraként ismételned a kezelést, napi három pohár tea elfogyasztásával. Az ánizs vérnyomásnövelő hatású, ezért cukorbetegek és magas vérnyomásban szenvedők használat előtt konzultáljanak orvosukkal.

Kötőhártyagyulladás, árpa

A népnyelv kedves névvel illeti a szemproblémák nagy orvosát, az euphrasiae herbát: szemvidítófű. E gyógynövény kötőhártyagyulladás és árpa esetén is hatékony gyógyír. A szemvidítófüvet külsőleg, borogatásként alkalmazd: 2 %-os forrázatát egy kendőre cseppentve 15 percre helyezd szemedre, naponta 2-3 alkalommal.

Láz

A bodzavirág izzasztó, váladéktermelést serkentő hatású. 3-4 gramm bodzavirág 150 ml vízzel készült forrázatát napjában többször, főleg délután fogyaszd.
A lázas állapot fenntartása elősegíti a testében lévő vírusok elleni harcot. Hőemelkedés esetén bugyoláld be magad egy nagy pokrócba, és igyál akácvirág teát. A tea elkészítéséhez két teáskanál szárított akác és egy csésze forró víz szükséges. Szórd bele az akácot, hagyd állni 15 percig, ismét forrósítsd fel, majd szűrd le. Ha lázas vagy, fogyaszd a teát, de mellőzd a betakarózást. Lázad 30 percenként mérd!. Ez a kezelés csecsemők, gyermekek és terhes nők esetében kerülendő. Mivel láz esetén a tünetet nem lehet megelőzni, erősítse immunrendszerét kasvirág készítményekkel.

Lábszag

Ha izzadástól alakul ki a lábszag, az okát kell megszüntetni. Lábizzadás ellen próbáld ki a szódabikarbónás lábáztatást. A lábszagot azonban okozhatja betegség is, de a kivizsgálás előtt érdemes kipróbálnod a házi praktikákat.

Önts a lábfürdőbe almaecetet, vagy készíts diófalevél főzetet és ebbe áztasd 15 percig a lábaid. Kipróbálhatod a klorofillt - melynek a növények zöld színűket köszönhetik, lábszag esetén is hasznos lehet.

Menstruációs görcsök

A menstruációs fájdalmak legjobb ellenszere a halolaj és a lenmagolaj. Adagolása: napi 2 kávéskanál, bő vízben elkeverve.

Orrdugulás

A torma a leghatékonyabb praktikák egyike. A növényben található olajak serkentik a keringést az orrjáratban, ezzel fellazítják a váladékot. Keverj össze egy teáskanálnyi frissen reszelt tormát némi almaecettel vagy mézzel, és egy szelet pirítósra kenve fogyaszd el. Már a torma reszelése közben lélegezz nagyokat, ezzel beindul a ,,duguláselhárítás".

Orrvérzés

Ezzel az egyszerű trükkel perceken belül elmulaszthatod orrvérzésed. Papírzacskóból tépj le egy kisebb darabot, helyezd azt szád felső ajkad és ínyed közé, hagyja ott addig, míg a vérzés el nem áll. Senki sem érti, mitől működik ez a módszer, de hatékonysága már 30 éve bizonyított.

Pattanások

Gyors kezelésük érdekében ajánlatos otthon tartani egy kis üvegcsével a következő keverékből, mely több hónapig is eláll. Keverj össze zöld agyagport egy evőkanál barátcserjével és 2-3 csepp teafaolajjal, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy kenhetővé váljon. Lefekvés előtt kend be arcod az eleggyel, s hagyd magadon egészen reggelig. Az agyag felszívja a pórusokat eltömítő olajokat, a barátcserje és a teafaolaj pedig elöli a fertőzést, gyulladást okozó baktériumokat. Ezen kívül a cink is nagy segítségedre lehet, melyből naponta 30 mg-ot érdemes szedni. Amellett, hogy erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és elősegíti az egészséges hormonszint kialakulását.

Puffadás

Az puffadás esetén rágcsálj el egy maréknyi ánizs-, kapor- vagy borsmentamagot. Ezek összetevői fellazítják a bélrendszer izmait, melyek így átengedik a puffadást előidéző gázokat. Az ánizs és a borsmenta még leheleted is frissíti.

Rovarcsípés

A rovarcsípés által okozott viszketést hagymával enyhítheted. Egyszerűen vágj félbe egy fej hagymát és dörzsöld be vele a problémás felületet. A hagymát egy jól zárható tartóedényben tedd a hűtőbe, így újra felhasználhatod, ha viszketése nem enyhül. Ebben az esetben vágd le a már használt felületet.

Szájfekély

Tegyél egy teáskanál szárított zsályát egy csésze forrásban lévő vízbe. Hagyd kihűlni a főzetet, majd gargarizálj vele. A zsálya természetes antiszeptikus hatóanyagai kiváló hatásfokkal kezelik az aftát.

Száraz bőr

A mandula- és a szőlőmagolaj a két legjobb szer a száraz bőr kezelésére, mivel hamarabb felszívódnak, mint a hidratálókrémek legtöbbje. Ha bőröd extra száraz vagy repedezett, keresd a sűrűbb olajokat. A kiválasztott olajjal naponta kétszer kend be az adott területet - legjobb, ha fürdés után, nedves bőrre viszed fel.

Száraz, cserepes ajkak

Felejtsd el a hagyományos ajakápolókat, ezek ugyanis gyakran petróleumot és alkoholt tartalmaznak, melyek még jobban kiszárítják ajkad. Nedvesítsd inkább az érzékeny bőrfelületet csukamájolajjal! Tarts magadnál egy fiolányit belőle, s használd naponta többször.

Száraz köhögés

Egy tányér currys, párolt hagymás rizs elfogyasztása hatékonyan fellazíthatja a nyálkahártyán termelődött váladékot. Extra szűz olívaolajon párolj meg két fej felszeletelt hagymát, s keverj hozzá egy teáskanálnyi curryport. A hagyma hatóanyagainak köszönhetően oldja a váladékot, és jótékony hatással van a vérkeringésre is.

Szemölcs

A következő gyógyír meghökkentő, de hatékony. Minden nap pontosan ugyanabban az időben 15 másodpercig dörzsöld ujjaddal a szemölcsöt. A dörzsölés serkenti a szemölcs alatti vérkeringést, s arra készteti az immunrendszert, hogy szembeszálljon a szemölcsöt okozó vírussal. A pontos időpont betartása megtanítja immunrendszered arra, hogy önmagától is felvegye a harcot a nem kívánt betolakodóval.

Szemszárazság

Ejts néhány könnyet, hogy orvosold problémád! Ennek legjobb módszere a nedves borogatás. Kisméretű törölközőt vagy konyharuhát márts meleg vízbe, csavard ki, majd fekvő helyzetben 15 percre borítsd szemeidre. Ezt a műveletet érdemes naponta kétszer-háromszor megismételni.

Szédülés

Egy közismert konyhai fűszer hatékonyan kezeli e tünetet. Szórj egy csipetnyi cayenne borsot egy pohár langyos vízbe, majd lassan kortyolgasd el. Ennek hatására szervezeted több vért és oxigént pumpál a fejbe, ezáltal javítja közérzeted. Ha tüneteid nem szűnnek, okvetlenül fordulj orvoshoz!

Székrekedés

Igyál meg fél deciliter szilvalevet vagy egyél meg négy aszalt szilvát, amikor a székrekedés tüneteit tapasztalod. Egy csésze gyermekláncfűtea szintén jobb hashajtó, mint a gyógyszertári pirulák.
Ha nem szereted a szilvát, egy másik lehetőség a szárított füge, mely pont olyan hatékonyan enyhíti e kellemetlenséget, mivel tisztítja a bélrendszert. Sőt, 5 füge elfogyasztása 20 %-át teszi ki napi rostszükségletednek, többet, mint bármely más gyümölcs! Fogyassz el napi 4-5 fügét, s ne felejts el hozzá meginni legalább 2 liter vizet. Ha nem éred el a kívánt hatást, 3 óránként ismételd meg a nassolást.

Szénanátha

Egyike a leghasznosabb gyógynövényeinknek a csalán. Minden része gyógyító hatású: gyökerétől kezdve a szárán és a levelein keresztül a virágjáig. Amennyiben szénanáthában szenvedsz, fogyassz hosszabb ideig, kúraszerűen csalánteát. (Csak forrázd, ne főzd a leveleket!) Bőrkiütésre borogatásként is alkalmazhatod.

Tengeribetegség

A kínai matrózok a gyömbér gyökeret rágták tengeribetegség ellen, Angliában pedig gyomornyugtató italokat készítettek belőle. Rágcsáld nyersen vagy edd főzve, idd teaként.

Testszag

Ha a kellő higiénia ellenére is problémát okoz testszagod, a baj forrása gyakran az eltömített pórusokban keresendő. A kellemetlen illat a legtöbb esetben akkor jön létre, amikor a bőr nem képes elpárologtatni a salakanyagokat. Minden zuhanyzás előtt gyengéden dörzsöld át bőröd dörzsi szivaccsal - ezzel eltávolítod az elhalt hámsejteket, melyek a nem kívánatos illatok búvóhelyei.

Torokfájás

Sokan tudják a kasvirágról, hogy hatékony a megfázás tünetei ellen. Folyékony formában fogyasztva csillapítja a köhögést is: gargalizálj 1/2 teáskanálnyi oldatból és 1/4 csésze vízből készült keverékkel. Rendkívüli immunerősítő hatása révén az utóbbi évek egyik legnépszerűbb gyógynövényévé nőtte ki magát.

Túlerőltetett szemek

Használj kamillás borogatást, napjában kétszer. Egy teáskanálnyi kamillát áztasson forró vízbe 20 percre, szűrd át, majd hagyd kihűlni. Mártogass meg benne egy borogatásra alkalmas anyagot, csavard ki, feküdj le, hunyd le szemeit, helyezd rájuk a nedves anyagot, s pihenj így 20-25 percet. A kamilla a szemhéjon át enyhít a szembántalmakat, csökkentve a vérerek duzzadását.

Vágási sebek, horzsolások

A teafaolaj erős baktériumölő és fertőzésgátló hatású, elpusztítja a különböző káros baktériumokat. Használható a pattanásokra és a kiütések kezelésére is. Utazásnál ajánlatos az elsősegélycsomagba is beletenni!

Véraláfutás, kék foltok

Szakértők szerint a népszerű, izomfájdalmakat is enyhítő árnika alkalmas az ütés hatására keletkező foltok kezelésére is. Ha bevered térded vagy más testrészed, illetve duzzadást vagy elszíneződést észlelsz, kend be a sérült felületet ezzel a gyógynövénykrémmel. Az árnika felgyorsítja a vérkeringést, így gyorsabban eltünteti az elszíneződést okozó alvadt vérfoltokat. Kiválóan alkalmazható a kisebb visszértágulatoknál is.

Visszér

A visszér kialakulásában a genetika is nagy szerepet játszik. Ha úgy érzi, családi vonalon Ön is esélyes rá, szedjen rendszeresen sok C- és E-vitamint. Ezek serkentik a vérkeringést és erősítik a hajszálerek falát. Ha már megjelent a visszér, a vadgesztenyekrém sokat segíthet.
Kisebb visszértágulatoknál alkalmazhatod az árnikakrémet.

Vízhólyagok

Bármilyen kísértést is érzel arra, hogy gyulladt bőrfelületeid megnyomkodd, vagy netán megszúrd, csak ront a helyzeten! Cseppents vattapamacsra egy kis mogyorókéreg-olajat, és naponta négyszer töröld át vele a sérült felületet. A mogyorókéreg-olaj hatóanyagainak köszönhetően felszívja a hólyagot kitöltő folyadékot, valamint a keringés serkentésével enyhíti a fájdalmat is, sőt szárító hatású alkoholt is tartalmaz.

http://egeszsegter.hu
 
 
0 komment , kategória:  Isten patikája.  
A népi gyógyászoknak kívülről meg kell tanulni .-)
  2016-10-13 17:10:14, csütörtök
 
  PARASZTORVOS VERSE AZ 50-ES ÉVEKBŐL:

A népi gyógyászoknak kívülről meg kell tanulni .-)
Világéletemben segíteni volt vágyam,
Beteget nem látni sem ülve, sem ágyban,
Nem jó a szegénység s mégis annyi kába,
Kevés garasát is vivé patikába.
Bojtorján, útifű, cirok, csalán, forgó.
Olyikra ha nem is, más betegségre jó.
Mennyi nyavalyája akad az embernek,
Gyógyszert az orvosok arra ritkán lelnek.
Elviszik párnádat, földed, marhád, házad,
S ha szemére veted, bizony még ő lázad.
Azt mondja: nem isten, mit sem tud már tenni,
Ezt persze csak akkor, ha nincsen már mit venni.
Bármily koldus legyél, kiszívja a véred,
Nyögsz még egy darabig, hullaház a véged.
Bocskoros gulyások, juhászok, vén nénik,
Ezer baj gyógyszerét tarisznyával mérik.
1.
Epéd hogyha beteg, egyél bőven retket,
Sót ám ne tégy rája, attól kínok lesznek.
Szálkán kórház is van, kérj ott epekövet,
Reszelj retket és azt e reszelékbe lökjed.
Meglátod, azt reggel, sohasem találod,
Föloldó hatását szájtátva csodálod.
2.
Ugyan e baj ellen ott van a bojtorján,
Teaként iszogasd, pisiled momentán.
3.
Vészes vérszegénység, idegbaj forrása,
Tízezer közül sincs kettő gyógyulása.
Rendelnek sok arzént, ferrumot és másat,
Csak csalángyökér az, amit ki nem ásnak.
Teaként használják, piros borban főzve,
Négy újjod közt mit fogsz egy literre töve.
Ha ágyban feküdtél, bizton felkelsz tőle,
Öt-hat hétig használd, megmondom előre.
4.
Ó, hányan szenvednek savtúltengésben,
Küszködnek, vinnyognak, mint kutya a présben.
Gumicsövet nyelnek, kapnak pezsgőt bőven,
A krumpli gyógyítja, sülve a sütőben.
Használd szivacs gyanánt, beled tiszta tőle,
“Krumplipüre" nem jó, vízben van az főzve.
Amit magyarázok, jól eszedbe vegyed,
Mert a savtól sebes a gyomrod és a beled.
Gyomrodat felmarja, fekély lesz a neve,
Nem emészthet attól senkinek a bele.
Beleknek bolyhait vakolattal vonja,
Ehetsz bár táplálót, ki lesz veled tolva.
Annyira elgyengülsz, lesüllyed a gyomrod,
Napról napra gyengülsz, koporsó a gondod.
5.
Ha sebek martak fel, fekélyes lett gyomrod,
Sültkrumplin olajjal lehet csak gyógyulnod.
Hentes kézre kerülsz, ha elhanyagolod,
Öt-hat sült krumpliból, ha a bélt kinyomod.
Ennyit fogyasztván, a többit olajozd.
Sebed a sült krumpli mentesíti savtól,
Szigetelő fedőt kap az az olajtól.
Bajod így ápolva, meggyógyul majd sebed,
Ez sivár életben még örömed lehet.
6.
Biz az élet sokszor úgy jár, mint a kártya,
Megesik, hogy meghűl olykor a mellhártya.
Kaphatod szárazon, esetleg vizesen,
Szaladsz az orvoshoz, csapolni vitessen.
Cirokseprő magját kifőzni teának,
Egészséget szerez hamar az magának.
Tetős evőkanál kerül egy literre,
Kaphatsz cirokmagot pénzért vagy hitelre.
Ne öntsd ki az ágyát, csináld nyakra-főre,
Egy főzéssel a mag nincsen még kifőzve.
Vért is kapsz biz ettől, meg is hízol tőle,
Öt-hat hét alatt már piros arcod bőre.
Idd reggel mint teát, egész nap mint vizet,
Ha ezt mind betartod, élted soká viszed.
7.
Betyár ez az élet, sokszor idegre megy,
Ó, mennyi embernek épp a gyomrára megy.
Egyszerű tünete : rebeg gyomra szája,
Hinnéd, hogy egy lepke húzódott alája.
Mindenre dühödt vagy, szemed mint a vadnak,
Szikráznak, ha nézel, gubóid dagadnak.
Félni lehet tőled, bármi szelíd voltál,
Azt is marod most már, kinek udvaroltál.
Pokol ez az élet, családodé sem más,
Testvér, az élet cseppet sem pompás.
Szaladsz tudósokhoz, vizsgálgatnak egyre,
Próbareggeliznek, kérdnek tőről hegyre.
Egy sem leli bajod, dúlnak a tünetek,
Fizethetsz százasból akár egy türetet.
Bajod egyre mélyül, Kalló felé sietsz,
Már előbb megírtam, gyomoridegbaj ez.
Főzess csak puliszkát, szárazon, tengeriből,
Vond ki gyakran magad szokott környezetedből.
Környezetváltozás csillapítja dühöd,
A puliszka gyógyít, ha este-reggel gyűröd.
Sok az arzén benne, szaporítja véred,
Hízni fogsz hetenként, jó ha magad méred.
8.
Életed ha megnyúlt tisztes öreg korban,
Bár fiatalon is bekerülsz a sorba.
Gyakran szédül fejed, bizonytalan lépted,
Panaszolja ajkad : “oly gyakran szédülök,
Ingadozó léptem, jó, ha székre ülök."
Sűrű lett a véred, gyönge a folyása,
Egyensúly idegnek nincsen locsolása.
Kenetlen szekérnek nyikorog kerekje,
Száraz az agyad is, így jutsz szédületre,
Öreg ereidben vérkavicsok lesznek,
Itt az orvossága, attól széjjel esnek.
Egyél körtét, aszaltat vagy nyerset,
Biztos egyensúlyod hamar visszanyerted,
Hegyek szelíd alján termett elég “dicske"
Aszalva megkapod, forrázd kicsi vízben.
Vagy vagdald apróra, ha nem lenne fogad,
Ne búsulj öregem, csak szómat megfogadd.
Nem számít, hogy ősz vagy, csak fekszel az ágyon
Vidám ifjon mégy még ezen a nyáron.
Szerencsés lennél ám, ha téli körtéd lenne,
Mert így betegséged a pokolba menne.
Bár mindent ő szedne nem néznek az égre,
Receptet ír a doktor, tégelyből vagy hármat,
Találgatva szépen, hátha ez használhat.
Ha ez nem használna, van még recept bőven,
Ha meghalt, van paraszt, szed az a jövőben.
9.
Nincs szív a mellkasban, más van a böndőben,
Levél végeztével ötlött az eszembe,
Hány szegény embernek fájdalmas élete,
Sosem volt zarándok, nem vágyott Rómába,
Eltorzul a képe, szenved reumában.
Küldik az orvosok Pöstyén, Szoboszlóra,
Bár tarisznyájában nincsen aranyóra.
Aki okos fickó, agyalágya benő,
Tudja, hogy gyógyszer bármifajta fenyő...
Kínok ellen adok jó tanácsot,
Faragj a fenyőből sok apró forgácsot.
Most járt erre Jézus fenyőfa ünnepén,
Találsz fenyőt bőven udvarok szemetjén.
Főzd azt levelestől, szikánccsal keverve,
Fürödj a levében, bajod le van verve.
Főzetét ki ne öntsd, adj hozzá forgácsot,
Új főzetet bővítsd, eljárod a Dájcsot.
Ám tíz percen túl már vízzel mosd arcod,
Oly erős, e főzet szüli ájulásod.
Ha fán mankón jártál, eldobod azt tőle,
Ne félj, nincs reumád, szabadultál tőle,
10.
Új szer jut eszembe, gyulladás a neve.
Nyelés kínos tőle, mandulád van tele,
Fulladás környékez, hangod csak suttogás,
Forró bugát forrázz, csitul a gyulladás.
Nyomd ki azt egy fedőn, szabj szennyes kendőre,
Forrón váltogatva torkodra jön tőle.
Ha kezdetén teszed, egy nap szabadultál,
Ha dagadtan teszed, ne félj, meg nem fojt ám.
Egy kettő kifakad, áldod istenedet,
Hogy hyperol helyett bugát juttat neked.
Kitűnő hatású idült állapotban,
Forró céklalével mint állód gurgulgatva.
11.
Szörnyű betegség még s örök az Isiász.
Ellene, testvér, tudod mit csinálsz ?
Savanyú káposztát melegíts magadra,
Huszonnégy órán át feküdj jól dunsztolva.
Elhagyod az ágyat, nem szenvedsz a sírig,
Áldod Istent, s kapod ami éppen illik.
 
 
0 komment , kategória:  Isten patikája.  
Fellázadtak a Gyógynövények
  2016-08-06 15:32:26, szombat
 
  Gyógynövények tárházában ülést tartottak, no persze ez nem ritkaság, de a mai napirendi pont eltér a megszokottól: teremjünk az embereknek, vagy eltűnjünk örökre a föld színéről?
Komoly kérdés foglalkoztatja -e nemes Gyógytárházat.
Nagylevelű hárs a ház elnöke a több pártra szakadtakat szeretné eggyé kovácsolni.
Kislevelű hárs szerényen meghúzódik mellette, csak időnként mosolyog, bólogat, amikor Nagylevelű hárs erre engedélyt ad.
Virágos kőris ellenáll minden kísértésnek, és hangosan susogja: - Nem hajlandó többé az embereket gyógyítani!
Tavaszi kankalin nem szól, csöndben szemléli a fejleményeket.
Közönséges cickafark arról győzködi a hallgatóságot, hogy az emberek eltapossák, letépik és nem érdemlik meg őt.
Édeskömény mindezt cáfolja, mondván őt sokféle dologra használják, egyet említve: szeretik, mert puffadás ellen csak ő a jó szer!
Nyírfa mérgesen rázza fürtjeit, mivel ellene komoly hadjáratot indítottak a pollenjei miatt. Pedig minden növény tudja az ő jótékony hatását a vesére és hólyagra.
Lángvörös kasvirág igenlően hozzá teszi: -Engem nem ismernek fel, pedig én az immunrendszert erősítem, azt sem tudják ki vagyok! Igen is költöttünk másik bolygóra, ahol megbecsülnek minket!
Ezen súlyos szavak hallatán nagy zsongás támad a Gyógynövények Tárházában.
Egybibés galagonya zsenge fehér virágú ártatlanul köszörüli torkát, ha netán ráfigyelnének a növényi képviselőtársak és megengednék szavait, lenne egy javaslata:
-Én, mint a szív kenyere, azt gondolom adjunk az embereknek még egy esélyt, hiszen ott vannak a zöldek, a természetvédők, az ártatlan gyerekek, idősek, betegek ők nem tehetnek arról, hogy minket pusztítanak és semmibe vesznek!
-Igaza van. -duruzsol közbe mély hangján Fagyöngy-, -Engem 1907-óta vizsgálgatnak, ennek ellenére mégsem ismernek igazán!
Ibolyakék levendula létemre és is az emberek mellé állok, engem szeretnek, megbecsülnek, használnak. Igaz sokan a sötét szekrénybe dugnak, ahelyett, hogy jókat fürödnének velem, na de megbocsátok nekik, sebaj.
-Én, mint a gyógynövények fejedelme Kamilla, igenis vérig sértődhetnék, állandóan összetévesztenek a közönséges ebszékfűvel, aminek még illata sincs! Külsőleg, belsőleg alkalmaznak, sokat köszönhetnek a létezésemnek. Hozzunk döntést szavazással!
-Kedves Kamilla, szavad ne feledd, én a Fehér árvacsalán csak annyival szeretném kiegészíteni: 1098-óta ismernek - én régebbről ismerem az embereket-, ez idő alatt sok jót és sok rosszat is tettek. Én, mint a rossz vér tisztítója javaslom napoljuk el a döntést, bizonyítékok kellenek.
-Csendet kérek!- szólalt meg dörgő hangján a ház elnöke Nagylevelű hárs.
-Úgy látom növényi képviselőtársaim között megoszlanak a vélemények, de két dologban teljesen egyetértenek: az emberek jót és rosszat is tettek, amióta léteznek.
Nehéz, nagyon nehéz eset...
Az ember még nagyon fiatal, nincs annak a bölcsességnek birtokában, melyet az egészséges fennmaradáshoz meg kellene teremteniük.
Mi növények pontosan követjük a természet bölcs parancsát. Mi a természet bölcsessége szerint hozzuk meg a döntésünket. Az ember az érzelmei alapján dönt. Még nagyon fejletlenek, kicsik, tudatlanok.
Az elhangzottak alapján a következőt javaslom:
-Sorakoztassatok fel érveket amellett, hogy itt maradjunk a földön és teremjünk az embereknek. Sorakoztassatok fel ellenérveket, hogy miért ne maradjunk itt, és költözzünk másik bolygóra. Mindezek ismeretében tudunk okos bölcs döntést hozni az emberek felett!
Mester Ildikó
 
 
0 komment , kategória:  Isten patikája.  
Papsajt
  2016-05-29 16:59:06, vasárnap
 
  Kedves Barátaim!

Ezért (is) voltunk mi olyan egészségesek, ezért nem voltunk allergiásak, és nőttünk is, mint a gomba.

Régen a gyerekek ezt a növényt ették, az árok szélén, és a játszótereken. Enyhén sós, sajtos íze miatt. Az öregek pedig gyógyhatása miatt teát főztek belőle.

Ma már kevesen tudják, de ez a növény, amit népiesen csak "papsajtnak" nevezünk rendkívül erős immunerősítő. Európa szerte megterem, hiszen kicsi a tápigénye, és elviseli a szélsőséges időjárást is.

Termését a régi emberek gyomorfájdalmakra és immunrendszer felerősítésére használták. De csonterősítő hatásáról is ismerték. A régi emberek, jártukban-keletükben az út széléről napi rendszerességgel fogyasztották.

A gyerekek is játék közben, ha a fűben papsajtra bukkantak, rögtön leszedték és megették. Talán ennek is betudható az, hogy bár mi sosem ettünk multi vitaminokat, mégis majd kicsattantunk az egészségtől.

Bizonyára sokan vannak még, akik gyerekkorukban ették a papsajtot.
Emlékszik még rá valaki?
Én igen!

Szeretet és béke legyen Velünk!
 
 
0 komment , kategória:  Isten patikája.  
Régi idők orvoslása
  2015-09-27 14:53:58, vasárnap
 
  Érdekességek egy 1693-as füveskönyvből: ma is megfogadhatnánk ezeket a tanácsokat!

,,Az elmének indulatairúl, és némely summás orvoslásnak módjárúl. Az orvos doctorok nélkül szűkösöknek magok alkalmaztatásárúl" Ajánlja tehát mindazoknak, akiknek nem jut pénze orvosra:



"A nagy Angliának egyik fő iskolája,

melyet Salernitának hívnak,

Kegyes Királyának írását ajánlja,

ahhoz, hogy meg tudja tartani egészségét.



Ha egészséges szeretnél maradni,

Vagy ha nem szeretnéd egészséged elveszíteni

Ne kovácsolj semmiből problémát

Ne mérgelődj semmin.



Ne igyál egyél többet, mint ami szükséges

Így hasznosítja a szervezeted, amit megeszel

Ebéd után sétálj egyet,

Ne maradj ágyban ebédig.



Ne tartsd vissza a vizeletedet,

És ügyelj arra, hogy naponta legyen székleted.



Próbáld betartani a fentieket, hogy

Tovább élhess.



Ha nincs a közeledben orvos,

Jót tesz a három jó tanács

Gondolj szép dolgokra, pihenj sokat

Ebédelj mindig ugyanabban az időben.



Reggel mosakodj hideg vízben

Minél hidegebb a víz, annál jobb a szemednek

Jól teszed, ha járkálsz egy kicsit,

És tornáztatod kezeidet lábaidat.



Rendszeresen reggelente fésülködj,

Rendszeresen moss fogat,

Ezzel erősítheted agyadat is,

Egész szervezetednek hasznos lesz ez.



Fürdés után ne menj ki a hidegre,

Ebéd után legalább állj fel, és sétálj kicsit,

Bármilyen hideg is az idő.



Ezzel tudod épen tartani belső részeidet is.



Hogy látásodat is karban tudd tartani,

Nézz lefelé minél mélyebben,

Reggelente nézz felfelé minél messzebbre,

Este nézz vízszintesen minél távolabb.



Négy problémát hozhat, ha délig alszol

Lehetőleg ne aludj délelőtt, mert

A következő betegségeket kaphatnád meg

Megfázás, lustaság, nátha, fejfájás.



Amíg nem érzel éhséget, addig ne egyél

Semmit, mert nem használsz a szervezetednek

ha akkor is eszel, ha tele van a gyomrod.



Ha tudni akarod, hogy mikor vagy éhes,

a következő két jelre figyelj:

az első, ha korog a gyomrod az éhségtől,

a második, ha megindul a nyálképzésed.



Ha kövér szeretnél lenni:

A fehérkenyér, a sajt, a zsíros tej hízlal,

minden állat heréje,

disznóhúst, agyvelő, zsíros húst egyél, és

öblítsd le édes borral.



A cukrász remekek,

a lágyan sült tojás hizlal.

az érett fügék úgyszintén,

Valamint a szőlő is hizlal.



Tavasszal ne egyél sokat,

nyáron sem hasznos sokat enni,

az őszi gyümölcsök méregtelenítenek,

télen védd magad ételekkel a hideg ellen."

Forrás: http://www.astronet.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Isten patikája.  
Házilag elkészíthető hatékony gyógymód a gerinc-, hát- és lá
  2015-04-09 11:00:44, csütörtök
 
  Házilag elkészíthető hatékony gyógymód a gerinc-, hát- és lábfájdalmakra


Posted on 2015/04/07 by Neptunusz in Alternatív gyógyászat

Ez a három fájdalomtípus az idő előrehaladtával nagyon sok embert érint, alig látunk már hatvanon túli férfit vagy nőt, aki ne jajgatna, hogy itt vagy ott fáj. Az alább recept igencsak hatásos, készítsük el, fogyasszuk megelőzésképpen, hogy elkerüljük a kínzó fájdalmakat.

A szélsőséges életmód, vagyis a túl sok ülés vagy állás eredményezheti leginkább a fent említett fájdalmakat. Ha valaki magára ismer, és nem megfelelő az életmódja, rögtön készítse el az alábbi keveréket. Létezik természetes megoldás a problémákra!

A hatást már egy nap után érezni fogjuk. Folyamatos alkalmazás mellett pedig két hónap után teljes gyógyulás következhet be, ígérik a szakemberek. Szerezzük be az alábbi hozzávalókat, és két hónapon keresztül, megszakítás nélkül minden este fogyasszuk. Persze ajánlatos emellett a rendszeres mozgásra is odafigyelni.

Szükségünk lesz

5 aszalt szilvára,
1 szárított fügére,
1 aszalt barackra.
Vágjuk apró darabokra a hozzávalókat, keverjük össze egy kis tálban, majd minden este fogyasszuk el ezt az adagot.

Ezek a gyümölcsök olyan összetevőket tartalmaznak, melyek segítenek közvetlenül a porckorong körüli szövet regenerációjában. A csigolyák visszatérnek a szokásos helyükre, anélkül, hogy bármilyen külső ráhatásra lenne szükségünk.

Nagyon hatékony keverék gerincfájdalomra is, férfiaknak és nőknek egyaránt ajánlott.
filantropikum
 
 
0 komment , kategória:  Isten patikája.  
Népi gyógyászat
  2015-02-25 13:23:08, szerda
 
  A legjobb népi gyógyászat receptjei

Magyarországon több mint 400 féle gyógynövény létezik, ezeknek a többségét sajnos csak kevesen ismerik. Pedig, ha tudnák, hogy mennyi mindenre használhatóak ezek a növények, akkor sokkal kevesebb megbetegedés lenne. Szabó György például 81 éves és teljesen egészséges, 500 évvel ezelőtti népi-gyógyászati receptúrákat próbált ki és ad át az utódoknak. Most ezeket a recepteket osztjuk meg veletek is.


Most ezeket a recepteket osztjuk meg veletek is:
Bőrrákra:
Diólevél, fehérfagyöngy, bíborhere virág 3-3-3 grammot összekeverünk, csinálunk belőle egy tinktúrát,
és ezzel kell kenegetni a rákos szemölcsöt, vagy foltot és teljesen leszárad, majd tünetmentes lesz az ember.
Naponta 2 csészét is el kell fogyasztani ebből az italból.

Korpás és zsíros haj:
3 gr. Diólevelet le kell forrázni 2 dl. vízzel, majd 10 perc után be kell dörzsölni a megmosott hajba
és 10 percig rajta hagyni, majd leöblíteni. Ha nem öblítjük le, akkor a hajhagymákat működésre serkenti és hajnövekedés lesz.

Agyi vérellátás:
Félig megtöltünk egy kisebb dunsztos üveget megpucolt fokhagymával és 2 dl. almaecettel leöntjük. Ezt érleljük legalább egy héten
keresztül, majd a két nyaki eret két oldalt időnként bekenjük és beledörzsöljük az érbe.

Agyi erek tisztítása:
Cavinton helyett: 3 gr. kis téli zöld meték és 3 gr. orvosi veronika ezt leforrázzuk 2 dl vízzel 10 perc állás után megisszuk,
naponta 2x 1-1 csésze.

Fogínygyulladás, és szájöblögetésre a legjobb:
3 gr /egy csapott evőkanál/diólevél 2 dl. felforralt víz, 10 perc állás után beletenni valamilyen kis
üvegbe és minden fogmosás után ezzel öblögessünk.

Csontritkulás:
Tyúktojást megmosni, ha kiürítettük a fehérjét és sárgáját, akkor belül van egy vékony hártya, azt ki kell húzni belőle, megszárítani,
leőrölni és naponta egy kávéskanállal belekeverni az ételbe.

Porckorongkopás, amikor a zselés anyag kifogy a porcok közül:
A boltokban kapható ételzselatint /a ráírt elkészítési mód szerint elkészítjük, és amikor már dermed, öntsünk még rá forralt vizet, és villával
törjük át, hogy kenhető legyen, a fájós részre rákenjük esténként, úgy,hogy bevizezzük, vagy a térdünket, vagy a könyökünket, vagy a gerincünket és
belemasszírozzuk, teljesen beszívódik, ami még marad a bőrünkön, azt nedves ruhával töröljük le. Naponta egy mokkáskanállal együnk is belőle,
garantálja, hogy 6 hónap után visszatermelődik a zselé a porcok közé.

Kötőhártya gyulladás a szemben:
Szemvidítófű egy csapott evőkanál 2 dl.víz, leforrázni 10 perc állás után ezzel kenegetni a szemet.

Szemünkre, ha nem látunk jól:
Diólevél tea, egy csapott evőkanál, 2dl. víz, leforrázni, 10 percig áll és ezzel kenegetni, vagy beáztatott
vattapamaccsal betakarni a szemet és 10 percig pihentetni. Ha zöldhályog van, akkor 1 évig kell használni.

Homlok, orr, fül és arcgyulladás:
Diólevél egy cs. evőkanál tea, 2 dl. forróvízzel forrázni, 10 perc állás után naponta 1x2x felszívni és próbálni
bent hagyni az orrüregben, úgyis egy idő után kifolyik. A szájat és torkot öblögetni ugyanevvel a teával, a megmaradt
megáztatott diólevelet éjszakára a fájós helyre dunsztkötésben rakjuk rá a területre. A papsajt tea hidegen
készül, 2-3 órát állni hagyjuk, és ezzel kenegessük be az orrjáratot.

Mandulagyulladás esetén:
Közönséges galajteát kell inni. Náthára és köhögésre a bodzavirágból készült tea a leghatásosabb.

Pajzsmirigy, akár alul, akár felül működik:
Apróbojtorján teát korlátlan ideig kell inni: egy csapott evőkanál, 2 dl. vízzel leforrázni és naponta
meginni. A diólevél teát ugyanígy kell elkészíteni, ezzel gargalizálni kell, majd szép lassan kortyokban meg kell inni.
A visszamaradt diólevelet éjszakára dunsztkötésként fel kell tenni a nyakra.

Allergia és asztma:
Vagy martilaputea, vagy útifű tea, vagy fehér pemetefűtea, kígyószisztea, ezerjófűtea. 1 csapott evőkanál, 2dcl. forrásban
levő vízzel leöntjük, 10 perc állás után meginni. EGY ÉVIG KELL INNI, ÉS TELJESEN TÜNETMENTES LESZ AZ EMBER. A legjobb köptető: ökörfarkkóróból
készült tea: 1 csapott ek. tea, 2 dl. forróvízzel forrázni, 10 perc állás után inni.

Máj és epe:
Nagyon sok bennünk az idegen anyag, sok a különféle vegyszer az élelmiszerekben, volt egy konferencia és ott elmondták, ha továbbiakban
is ennyi vegyszeres ételt eszünk, a fehér emberekből csak 7% marad meg a földön.

Keserű ételekkel kell a májat tisztítani és ingerelni az ürülésre az epét:
Ilyenek: a pemetefű tea, az ezerjófű tea, a gyermekláncfű leveléből készült tea, a rukkola saláta /nagy bevásárló központokban lehet kapni lilás
színű saláta/ nagyon keserű, de minden nap a salátánkba keverjünk bele egy kicsit.
HA MÁR CISZTA VAN A MÁJBAN AKKOR A LEGJOBB a diólevélből készült tea. 6 hétig kell inni és a leforrázott diólevelet dunsztkötésben éjszakára
a májra kell tenni.

Magas koleszterin:
Nem jó, mert az érfalakban lerakódik a zsír, normál értéke 0-5.1, ha már 4 felett van az kifejezetten nem jó érték. Tyúkhúr teát
kell inni, addig, amíg az érték nem lesz jó.

Epekő:
Minden, este sok retket kell enni, de csak este, mert napközben szinte mérgezi a szervezetet a retek.

Gyomorégés:
Étkezésnél, minden falatot legalább 60x meg kell rágni, az íze is ilyenkor jön ki az ételnek. A hurutos gyomorsavat termel
és ettől ég a gyomor, ennek kiváltó oka a gyomorideg. 6 hétig 1 csapott evőkanál orbáncfű 2 dl. forróviz, 10 perc állás után minden nap meginni.

Savtermelés:
Csökkentésére fehér akácvirág tea.

Lúgosításra:
Fehér árvacsalán tea.
A 6 hetes kezelés után 6 hét pihenő és megint lehet kezdeni elölről. 2 naponta meg kell inni 2 dl. vízben feloldott 1 teáskanál szódabikarbónás vizet.
Széklet: Sok rostos ételt kell enni. Az alma lereszelve hashajtó, ha pedig rágjuk, akkor hasfogó.

Nagyon jó széklet:
A szilvától, szőlőtől, Igmándi keserűvíztől.

Ha szorulás van:
Akkor erősségi sorrendben az alábbi teákat lehet fogyasztani:

gyújtoványfű-tea,
mezei katáng virág hígabb széklet
kökényvirág
kutyabengekéreg a legerősebb, vagy a bodza fiatal rügye
Hasmenés:
Nem jó a kamillatea, mert teljesen szétroncsolja a bélbolyhokat.
Diólevél tea fogyasztása 6 hétig.
Vadsóskamag nyersen darálva.

Aranyér:
Nagyútifüvet zöld állapotában megmosni, megcsipkedni és sűrűre elkészíteni, éjjelre rá kell kenni, még ha belül is van az aranyér,
akkor is rá kell kenni. Télen szárított állapotában nem olyan hatásos, mint nyáron, de ha leforrázzuk az 1 csapott evőkanál nagyútifüvet,
és utána leöntjük róla a vizet 10 perc állás után, ugyanúgy használhatjuk, mint zöld állapotában.

Izület:
Köszvény: erdei málna levél és fekete hamvas szeder összekeverve, 1-1 csapott evőkanállal 2 dl. forró vízzel leforrázva, 10 perc
állás után naponta 2x egy-egy csésze, 2 hét alatt már eredmény van. A hús evése egy héten 1x ajánlott, még ha nincs is köszvényünk, akkor is.

Rheuma:

Réti legyezőfű

Ha a vesénk nem dolgozik rendesen:

A méreganyag lerakódik az ízületekben. Vesét működteti, tehát vízhajtó: a bodzavirág tea,

Aranyvesszőfű, yírfalevél /még vesekő esetén is hatásos napi 1 csésze fogyasztása esetén/, tejoltógalaj, csalántea /de csak 6 hétig lehet inni,
majd 6 hét pihenő után újabb 6 hét/.

Lábizzadás vagy körömgomba vagy hideg láb:

Diólevélből készült teával mosogatni, vagy áztatni a lábat. Lábgomba esetén pedig: tölgyfakéreg teát kell használni.
Éjszakai izzadás elkerülése végett a zsálya tea a legjobb esténként.

Magas vérnyomás:

Vagy a vesétől, vagy a szívtől, vagy a koleszterintől van.
Ha a vesétől van /ezt orvos állapítja meg, hogy jó-e a vesénk/, akkor a vízhajtásnál leírt teákat kell iszogatni naponta 2 csészével.
Ha a szívvel van a gond /orvos/, akkor a galagonya virágos hajtásából készült tehát kell naponta 2 csészével fogyasztani, a szívizmokat rugalmasan
tartja, a szívritmust, pedig szabályozza.
Baloldali hátsófali szívinfarktus elkerülése végett 2-3 naponta 1-2 csészével kell meginni 160-as vérnyomás felett.
Minden reggel fehérfagyöngyből készült teát kell inni, amit hideg vízben egész éjjel áztatunk, és reggel meglangyosítjuk, a legjobb
vérnyomáscsökkentő tea.

65 éven túl:
1 hónapban 1x vagy 2x cickafark tea egy nap két csésze hirtelen szívhalál elkerülése végett.

Vashiány:

Szederlevélből készült tea a legjobb.

Immunerősítés:
Kakukkfű tea napi egy csésze, vagy a Béres csepp és C-vitamin /pld. csipkebogyó, amit áztatni kell, a méregzöld színű paprika,
káposztafélék, savanyú káposzta, citrom, citrusféle gyümölcsök. Megázásos időszakban, pedig naponta inni a bugás macskamenta teát
/én iszom nagyon finom/.

Prosztata:
Ha éjjel 2-nél többször kell pisilni, és akadozva jön a vizelet: 1 hónapban 1x kisvirágú füzike tea 2 x 1 csészével.
Meg kell tanulni a prosztata-tornát, ami abból áll, hogy a pisilést meg kell szakítani többször, és ezzel izmosítják a prosztatájukat a férfiak.
Ha már megnagyobbodott a prosztata, akkor a következő teát kell inni, amit forrázni kell: PORCSINFŰ, KORPAFŰ, KISVIRÁGÚ FÜZIKE, ezt össze kell keverni
és 1 púpozott evőkanál teát le, kell forrázni 2,5 dl. vízzel, 10 percre lefedjük és állni hagyjuk, naponta 1 csésze.

Klimax:
Ösztrogénhiány - cickafark tea, palástfű tea, pásztortáska tea összekeverve és minden nap 2x 1-1 csésze.

Női szőrösödés:
Androgén erősödés van az illető hölgynél, ez a férfihormon. Korlátlan mennyiségben kell inni a fodormenta teát.

Ciszta vagy mióma a petefészken:
diólevél tea 1/2 l készíteni, ebből 2 dl. -t meginni és a maradék 3 dl-rel irrigálni, éjszakára, pedig a megáztatott füvet a hasra tenni és átkötni.

Cukorbetegség:

A Béta sejt ellustul, és szinte várja az inzulint. Megelőzésre: szederlevél tea bármennyi, bármikor
vagy: kukoricahéj tea vagy: fehér babhéj tea 1-1 csésze, de ezt ritkán kell inni
Ha már kialakult a cukorbetegség és 6-7 körül van a cukor, akkor 3-4 hónapos olyan diéta, hogy nagyon kevés szénhidrátot szabad enni.
Sokat kell mozogni. A cukor legfelső határa 6 mmol.
Fekete áfonya teát kell fogyasztani napi 1 litert, mivel ez inzulinpótló.

Agydaganat:
Minden nap egyszerű petróleummal, amit háztartási boltokban lehet kapni a 2 nyaki ütőeret, kell bekenni és belemasszírozni napjában többször.
A teák elkészítésének módja minden zacskón rajta van, hogy áztatni, forrázni, vagy főzni kell-e?
ÉJFÉL ELŐTT KELL 2-3 ÓRA ALVÁS, EZ A LEGFONTOSABB ALVÁSI PERIÓDUSUNK.
DIÓLEVELET VI. hónap közepétől VII. hónap végéig kell begyűjteni és árnyékos helyen megszárítani, de jobb biztonságos gyógynövényeket árusító boltokban megvenni.

http://www.tudasfaja.com/a-legjobb-nepi-gyogyaszat-receptjei/
 
 
0 komment , kategória:  Isten patikája.  
     2/5 oldal   Bejegyzések száma: 42 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 19 db bejegyzés
e év: 473 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 399
  • e Hét: 1569
  • e Hónap: 3464
  • e Év: 54255
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.