Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
A kíváncsiság
  2017-12-07 23:31:19, csütörtök
 
  Szabó Lőrinc - A kíváncsiság


Akkor lettem kíváncsi. Mire? A
mindenség tündöklő titkaira,
arra, ami adat és gondolat
s ami csak villózik e név alatt,
a képre kint, a tükörképre bent,
s amit a tükör önmaga teremt.

A valóság üres kereteit
építgettem, mint méh a sejtjeit,
s vártam, amit majd a tapasztalat
gyűjt bele, a mézet, az igazat.

És gyúltak bennem álmok és csaták,
hitek próbái, pörök, kritikák,
szedtem magamban, okkal, oktalan,
ami jött, por, mag, pelyva, színarany:
száz éden zárult, nyílt száz új szezám,
s csak én maradtam igazi hazám,
én, a néző... Azt adja a világ,
amit belelát a kíváncsiság.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Isten szeret
  2017-12-07 23:30:38, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Áldások, imák, Istenes versek  
Őr angyal
  2017-12-07 23:27:00, csütörtök
 
  Baranyi Ferenc - Őr angyal


Ha könnyes szemekkel térsz éjjel nyugovóra,
Mert közelsége nélkül telt el egy újabb óra,
Ha a bánat már nagyobbra nőtt, mint a szerelem,
Ott leszek és meggyógyítom darabokra tört szívedet.

Ha az életedet veszed újra fontolóra,
És a szívedet próbálod meggyőzni, hogy végleg leteszel róla,
Mert a bánat már nagyobbá vált, mint a szeretet,
Ott leszek és megmentem összetört lelkedet.

Bízz bennem, én elkaplak, ha zuhansz,
Feltárom előtted az utat, amelyet hiába kutatsz,
Széttárom szárnyaimat és elrepülök veled oda,
Ahol minden egyes pillanat egy valóságos csoda.
Mert én vagyok az őr angyalod.

Ha eleged lett már a magányos éjszakákból,
És semmi jót már nem vársz a nagyvilágtól,
�-sszeroskadva sírsz, nem tudva mit kaphatsz még a sorstól,
Ott leszek és megvédelek a bizonytalan holnaptól.

Ha elveszted a hited, és nem tudod, merre szaladj,
Jussak eszedbe újra, és ismét felém haladj,
Mondj csak annyit, hogy társaságra vágysz,
És én ott leszek mindig, hogy szívemmel újra játssz.

Higgy nekem, nem hagyom, hogy leess!
Boldogságot adok, hogy mindig csak nevess,
A végső pillanatban fogom meg a kezed,
És az egész világot odaajándékozom neked,
Mert több, mint a barátod vagyok...

Bízz bennem, én elkaplak, ha zuhansz,
Feltárom előtted az utat, amelyet már régóta kutatsz,
Széttárom karjaim és szorosan beléjük zárlak,
Hozzám mindig futhatsz, tudod, hogy szívesen várlak.

És ha a két szemed fénye már újra boldogan ragyog,
Akkor biztosan tudni fogod, hogy én vagyok az Őr angyalod.




 
 
0 komment , kategória:  Áldások, imák, Istenes versek  
A legszebbb...
  2017-12-07 23:25:35, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Áldások, imák, Istenes versek  
Sütőtök
  2017-12-07 23:22:24, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Céklás rizottó II.
  2017-12-07 23:20:37, csütörtök
 
  Céklás rizottó II.

Hozzávalók:
10 dkg vaj
1 evőkanál olaj
1 db vöröshagyma
1 db fokhagyma gerezd
7 dl zöldségalaplé
ízlés szerint frissen őrölt bors
20 dkg arborio rizs
2 dl száraz fehérbor
ízlés szerint parmezán
1 kis gumó cékla


Elkészítés: A céklát alufóliába csomagoljuk, és 180 fokos sütőben 1 óráig sütjük, ezután hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük és pürésítjük.

A vöröshagymát finomra vágjuk, és 6 dkg vaj és 1 evőkanál olaj keverékén üvegesre dinszteljük. Ezután hozzáadjuk a nagyon apróra vágott fokhagymát, majd 1 perc után a rizst. Ha üvegesedni kezd a rizs, hozzáadjuk a bort. Fontos a sorrend, mindig bor az első, és utána következik az alaplé. Amikor a rizs felszívta a bort, annyi alaplét adunk hozzá, hogy ellepje azt, és folyamatosan keverjük. Ha felszívta a rizs az alaplét, újból öntünk rá egy keveset. Ezt addig folytatjuk, míg puha nem lesz a rizs. Az arborio rizsnek körülbelül 15-18 perc kell, hogy megpuhuljon.

Amikor már kész a rizs, még 0,5 dl alaplevet öntünk rá, hozzáadunk 4 dkg vajat és a céklapürét. Megkóstoljuk, hogy elég sós-e, ha nem, ízlés szerint sózzuk. Lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk a reszelt parmezánt.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Karamellkrémmel töltött csokis keksz
  2017-12-07 23:17:48, csütörtök
 
  Karamellkrémmel töltött csokis keksz

Hozzávalók

24 db csokis krémmel töltött keksz
4 ek olvasztott vaj
1,5 bögre cukor
0,5 bögre víz
1 bögre habtejszín
0,5 tk vaníliakivonat
kb. 15 dkg étcsokoládé

Elkészítés

A kekszeket zárható zacskóba tesszük, és egy sodrófával összetörjük. Ezután egy tálba tesszük, és hozzáöntjük az olvasztott vajat. Összekeverjük, majd egy muffin sütő mélyedéseibe teszünk 1-1 evőkanálnyit. Végül kézzel a mélyedések aljába simítjuk a tésztát, és két órára a fagyasztóba tesszük.
A vizet felforraljuk cukorral, majd levesszük a tűzről, és hozzáadunk 0,5 bögre tejszínt és a vaníliát. Alaposan összekeverjük, majd mindegyik kekszalapra öntünk belőle egy adagot, és hűlni hagyjuk.
A maradék tejszínt 1 percig mikrózzuk, majd egy tálba öntjük, és hozzáadjuk a feldarabolt étcsokoládét. Addig keverjük, amíg homogén krém lesz belőle, majd szétosztjuk a karamellréteg tetején. Fogyasztás előtt 1 órára a hűtőbe tesszük. Ízlés szerint megszórhatjuk egy kis tengeri sóval.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Töltött paprika főtt burgonyával
  2017-12-07 23:14:32, csütörtök
 
  Töltött paprika főtt burgonyával

Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús
15 dkg rizs
6-7 db tölteni való zöldpaprika
1 kis fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
őrölt pirospaprika
őrölt bors
2 kis tojás
1 konzerv passzírozott paradicsom (690 g-os)
cukor - ízlés szerint
citromhéj - kb. 3 kisujjnyi darabka
2-3 ág zeller zöld - összekötözve
kevés tört chili - ízlés szerint
5 cl olaj
kb. 5 dkg liszt

Valamint:
burgonya

Elkészítés: Vastag aljú!!! edényben elkészítem olajjal és liszttel a zsemleszínű rántást. Meghintem pirospaprikával, felöntöm 1 liter hideg vízzel és a paradicsomszósszal. Sózom, cukrozom, a citrom héjával, kevés chilivel és a zeller zöldjével felforralom.

A darált húshoz hozzáadom a rizst, a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát, sót, borsot, a tojást, az őrölt pirospaprikát, jól összedolgozom, és a kicsumázott zöldpaprikákba töltöm, majd a forrásban lévő szószba engedem a kimaradt húsmasszából készített húsgombócokkal együtt.

Lassan főzöm kb. 45 percig, ha szükséges, után fűszerezek (néha alákevergetek óvatosan, hogy nehogy lekapjon). A főzés végén a zeller zöldjét és a citromhéjat kiveszem belőle.

A burgonyát hasábokra szeletelem, sós vízben megfőzöm, és a töltött paprika mellé tálalom.





Rozsnyai Gabriella gaby53

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Karfiolkrémleves márványsajttal
  2017-12-07 23:09:02, csütörtök
 
  Karfiolkrémleves márványsajttal

Hozzávalók

1 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
15 dkg lisztesre fövő burgonya
2 ek napraforgóolaj
80 dkg karfiol
8 dl zöldségleves-alaplé
10 dkg márványsajt (kék penészes)
1 db körte
3 dkg vaj
2 dl tejszín
3 ek citromlé

frissen őrölt bors


Elkészítés

A megtisztított fokhagymát présen átnyomjuk, a meghámozott hagymát és burgonyát felkockázzuk. Az előkészített zöldségeket a fazékban felhevített olajon 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított, rózsákra szedett karfiolt, és felöntjük az alaplével. Felforraljuk, majd fedő alatt puhára főzzük kb. 20 perc alatt.
Közben a márványsajtot kockákra vágjuk. A tetszés szerint megmosott vagy meghámozott körtét negyedeljük, és a magház eltávolítása után felszeleteljük, illetve -daraboljuk. Serpenyőben felhevítjük a vajat, és megfuttatjuk rajta a körtedarabokat.
A levest felengedjük a tejszínnel, majd botmixerrel pürésítjük. A citromlével, valamint sóval, borssal ízesítjük, és tányérokba merjük. Végül adagonként elosztjuk benne a körtét és a sajtot.





PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő

Tálaláskor a levest megszórhatod adagonként 1 ek durvára aprított, zsiradék nélkül megpirított török mogyoróval.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Villámok szuper lassításban
  2017-12-07 22:06:51, csütörtök
 
  Villámok szuper lassításban

Dustin Farrell amerikai filmes egy olyan timelapse videót rakott össze, amilyet korábban még valószínűleg soha senki.

A timelapse eljárás ma már egyre elterjedtebb a fotósok és videósok körében, egyre profibb technológiák segítik a munkájukat. Maga a technika abban rejlik, hogy állványról, illetve sínen mozgó kamerával fotók ezreit és tízezreit készítik el, egy-egy snittet, jelenetet (jelen esetben egy vihar érkezését), általában több óra fotózással készítik, majd az ezekből készült videó felgyorsítva mutatja az eseményeket.

Az alábbi videóban azonban nem csak a "klasszikus" technikát alkalmazta Dustin, hanem egy speciális kamerával 1000 kép/másodperc sebességgel rögzített, majd lassítva lejátszott részekkel kombinálta, létrehozva ezzel a gyorsított és szuper lassított idő zseniális keverékét. Mindezt 4K felbontásban, ami röviden vázolja is, hogy elég specális eszközökre volt szüksége a filmesnek.

A legtöbb, nagyközönségnek is elérhető kamerák maximum HD minőségben képesek rögzíteni magasabb képkocka/másodperc felvételeket, amiből következik, hogy nem mindennapi eszközről van szó. Egy ilyen minőségű és tudású kamera nem kevesebb, mint 40 millió forintba kerül.

A videó 2017-es viharvadászatokon készült több mint 30 nap alatt, több mint 30 ezer km-t utazva, 10 terabájt nyersanyagot fotózva, videózva. A videóban elévülhetetlen érdemei voltak Chad Cowan és Mike Olbinski viharvadászoknak, akik szakmai tanácsokkal segítették a filmest.

Végül a videó, amely garantáltan nem fog csalódást okozni. :) Aki teheti, teljes felbontáson és képernyőn nézze!


Link

Írta: Tóth Gábor Gyula

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 332 db bejegyzés
e év: 4386 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 663
  • e Hét: 1471
  • e Hónap: 15376
  • e Év: 145083
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.