Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/37 oldal   Bejegyzések száma: 360 
Farsangi fánk egyszerűen
  2018-01-31 23:12:55, szerda
 
  Farsangi fánk egyszerűen


Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
4 tojássárgája
10 dkg ráma
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
kb. 3 dl tej
1 evőkanál rum
fél citrom reszelt héja

Elkészítés:
Az élesztőt egy kevés cukorral és kb. fél deci tejjel felfuttatom. A lisztet, a tojássárgával, a vaníliás cukorral és a maradék cukorral összekeverem, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáöntöm. Annyi langyos tejjel, amennyit felvesz, összedagasztom. Amikor már szép hólyagos, az olvasztott margarint is hozzádagasztom. Kevés liszttel meghintem, aztán meleg helyen duplájára kelesztem. Miután megkelt, lisztezett deszkára öntöm, és sodrófával kb. hüvelykujjnyi vastagságúra nyújtom. Fánkszaggatóval kiszaggatom, majd a maradékot újra összegyúrom és újra szaggatom. Mikor elfogyott a tészta, még egy negyed órát kelesztem a nyers fánkokat. Addig egy lábasban olajat hevítek, és amikor már jó meleg, a fánkokat beleteszem. Először fedő alatt kis lángon sütöm, majd megforgatom, és nagy lángon, de fedő nélkül sütöm. Így lesz szép szalagos a fánk. Porcukorral és lekvárral kínálom!






Megjegyzés:
Nálunk nagyon bevált!!!

A receptet és a fotót Bercédesz küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Zöldséges pirított tészta
  2018-01-31 22:50:13, szerda
 
  Zöldséges pirított tészta

Hozzávalók

50 dkg tojásos tészta
wokolaj
1 üveg zöldségkeverék
3 gerezd fokhagyma

5 ek szójaszósz

Elkészítés

A tésztát csomagoláson található utasítás szerint forró sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
A lecsepegtetett zöldségkeveréket és az áttört fokhagymát wokban a felhevített wok olajon megpirítjuk. Enyhén megsózzuk, hozzáadjuk a tésztát, és szójaszósszal meglocsolva átpirítjuk, és azonnal tálaljuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Svéd fahéjas csiga (Kanelbulle)
  2018-01-31 22:46:42, szerda
 
  Svéd fahéjas csiga (Kanelbulle)

Hozzávalók

15 db zöld kardamom (bioboltból)
2,2 dl tej
50 dkg liszt (BL-55) + a nyújtáshoz
2 dkg friss élesztő (1/2 kocka)
1 db tojás
12 dkg vaj (puha)
12 dkg cukor
2 tk reszelt citromhéj
2 tk őrölt fahéj
5 dkg fehér szórócukor

Elkészítés

A kardamomot mozsárban finomra szétnyomkodjuk. A tejet a kardámommal együtt meglangyosítjuk. A lisztet keverőtálba szitáljuk, és a halom közepébe mélyedést vájunk. Belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a tejet, majd némi lisztet húzunk rá a kráter széléről, és elkeverjük. Letakarva, meleg helyen kelesztjük 15 percig.
A tojásokat felhabosítjuk, és 2 ek kivételével a felfutott élesztőre öntjük. Hozzáadunk 8 dkg vajat és 6 dkg cukrot a citromhéjjal együtt, majd robotgép gyúrópálcájával összeforgatjuk. Ezután kézzel simára gyúrjuk, és letakarva, meleg helyen kelesztjük 30 percig.
Az átgyúrt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 30 x 40 cm-es lappá nyújtjuk. A maradék 4 dkg vajat felolvasztjuk, és a tésztára kenjük. A maradék 6 dkg cukrot elvegyítjük a fahéjjal, és egyenletesen a tésztára szórjuk. A lapot az egyik hosszanti oldalától fogva feltekerjük, majd 18 szeletre vágjuk. A csigákat két, sütőpapírral leterített tepsibe helyezzük, és meleg helyen további 20 percig kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 210 fokra. A megkelt csigákat megkenjük a félretett 2 ek tojással, megszórjuk jégcukorral, és az előmelegített sütő középső részében aranybarnára sütjük tepsinként 10-12 perc alatt.





PATAKY KRISZTINA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Aszalt barackkal töltött sertésborda sült édesburgonyával,
  2018-01-31 22:43:48, szerda
 
  Aszalt barackkal töltött sertésborda sült édesburgonyával, sárgabarackfénnyel

Hozzávalók

80 dkg sertéskaraj
15 dkg aszalt sárgabarack
1 ág kakukkfű
10 dkg vegyes gyökérzöldség
6 ek olaj

0,5 dl rozébor
4 dkg vaj
A körethez:
80 dkg édesburgonya
4 dl olaj
1 dl sárgabaracklekvár
1/2 db narancs
1/2 tk étkezési keményítő
1 csipet őrölt fahéj
tengeri só
2 dkg vaj


Elkészítés

A húsról eltávolítjuk a hártyákat, majd éles késsel kis lyukakat szúrunk bele. Minden mélyedésbe nyomunk a felaprított aszalt barackból, majd bedörzsöljük a lecsipkedett kakukkfűlevelekkel. A megtisztított és feldarabolt zöldséget tepsibe tesszük, melléöntünk 1 dl vizet, majd a zöldségekre fektetjük a húst, és meglocsoljuk az olajjal. Végül az egészet megsózzuk. 140 fokos sütőben 60 percig sütjük. Közben a pecsenyelével locsolgatjuk. Melléöntjük a bort, és további 20 percig sütjük.
A húst kiemeljük a tepsiből, majd leszűrjük a pecsenyelevet, és félretesszük. A meghámozott édesburgonyát cikkekre vágjuk, a felforrósított olajon ropogósra sütjük, és papírtörlőre szedjük.
A barackfényhez lábosba tesszük a lekvárt a lereszelt narancshéjjal és az 1-2 ek hideg vízzel elkevert keményítővel. Végül 1-1 csipet fahéjjal és sóval ízesítjük. Hozzáforgatjuk a burgonyát, és az egészet átmelegítjük.
A pecsenyelevet felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és kis adagokban hozzáadjuk a kockára vágott vajat. A húshoz és a mártásos burgonyához kínáljuk.





CSEH JÁNOS
séf

Ha magasabb hőmérsékleten sütjük a húst, 35-40 perc alatt elkészül.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Sajtos krumplileves
  2018-01-31 22:41:05, szerda
 
  Sajtos krumplileves

Hozzávalók

1 kg krumpli
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 tk só
1 tk bors
1 l húslevesalaplé
1/2 bögre tej
2 ek liszt
1 dl tejszín
30 dkg félkemény sajt

Elkészítés

Egy lábasban összekeverjük a megtisztított és felkockázott krumplit, a felaprított hagymákat, a sót és a borsot, majd hozzáöntjük az alaplét.
A tejből és a lisztből habarást készítünk, és a tejszínnel együtt a leveshez öntjük, végül hozzáadjuk a felkockázott sajtot.
Fedő alatt - néha megkeverve - kb. 25 percig főzzük, majd botmixerrel leturmixoljuk, és melegen tálaljuk.





DÖMÖTÖR VIOLA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Jó éjszakát!
  2018-01-30 23:58:10, kedd
 
  Mindenkinek





 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Január
  2018-01-30 23:55:29, kedd
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Felhő
  2018-01-30 23:54:14, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép képek  
Január
  2018-01-30 23:52:51, kedd
 
  Szabó Magda: Január


A tó beállt, a tó türelmes,
bólint, ha a tél szól neki,
ám a patak nem engedelmes,
az fut, ha a fagy kergeti,
s mikor fehér inát harapják
a jég fogai, felkiált;
visszarengik ringó haragját
az aranyszemű vadlibák.

A hegy alját levágta a
köd fodros szélű kése: csak
a csúcs beszédes vonala,
a vár falai látszanak,

a pára tartja tenyerén,
a semmin űl a csúcs, a rom,
egy felleg kusza szövetén,
laza pára-boltozaton.

Minden fehér, csakhogy törékeny,
kemény fehér ez, nem puha.
Karját lóbálja a fenyéren
egy állig üveg körtefa.
A fia is, egy csepp bokor,
színjátszó, szűk üvegzekében,
ott cseng, nevetgél, ott guggol,
és térdét öleli a szélben.
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Január
  2018-01-30 23:51:43, kedd
 
  Léber Mariann: Január


Csendben ültünk az ágyon,
mikor még
gyermekek voltunk.
Piros arcunkon látszott
az új születés.
Testvérek lehettünk.
Kint hótáncot járt a
január.

Kalácsillatú reggelek jöttek
és nyárízű meleg kenyér.
Párnánk alatt az álmok éltek.
csodájuk eleven csodánkig ért.

Tavaszról álmodó szívvel.
Arcunkról lekopott lassan
a teremtő forró csókja.
Repülni vágytunk
és felgyújtani azt,
ami már így is
lángokban áll.
Még a kertek alatt bujdosott a
január.

Aztán a kezeinkből földre esett
a kihűlt kalács.
Ágyunk szennyesen, vetetlen
és a szoba közepén áll.
Arcunkba nevetett a csend.
Urunk, kit szolgáltunk híven.
Még a megtépázott testével a
január
elmenekült innen.

Forrás:Poet.hu
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
     2/37 oldal   Bejegyzések száma: 360 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 360 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1308
  • e Hét: 2116
  • e Hónap: 16021
  • e Év: 145728
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.