Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/30 oldal   Bejegyzések száma: 295 
Rossz hír - ma végleg vége lesz a nyárnak
  2019-09-05 07:58:34, csütörtök
 
 
17.3 °C

Rossz hírünk van: ma tényleg vége lesz a nyárnak

Ma lesz utoljára igazi strandidő és a Balaton is még 22 fokos / Fotó: Northfoto

Ez az utolsó nyári nap az idén, aki teheti, hagyja most a munkát, aztán irány a szabadba, a strandra, akár a Balatonra!


A csípős hajnal után napközben 24-28 fok lesz szikrázó napsütéssel, így még melegebbnek tűnik majd. A déli órákban akár meg is lehet pirulni.

Éjjel aztán megérkezik a végleges évszakváltást hozó hidegfront.

Az eumet.hu és Pártai Lucia előrejelzése szerint a Dunántúl északi tájain már késő estétől, majd éjjel már a nyugati országrész nagy részén viharossá erősödik az északi szél.

Pártai Lucia szerint kerülni kell a túlzott napozást

Pénteken szeles, változékonyabb időre van kilátás. Délelőtt nyugaton, délután, este a Tiszántúlon várhatóak az erősebb széllökések. Reggel - a Nyugat-Dunántúl kivételével - még várhatóan kisüt a nap, de nyugat felől fokozatosan terjeszkedik a felhőzet a nap folyamán. Délután egy csapadékzóna éri el a nyugati országrészt, a Tiszántúlon viszont még változó napsütésre és fokozatos felhősödésre lehet számítani.

Szombaton nyugat felől vékonyodik, csökken a felhőzet, de keleten, északkeleten kisebb eső még lehet.

Vasárnap délután, a felhős és napos időszakokat követően, előreláthatólag egy újabb hidegfront érkezik, amely helyenként jelentősebb esőt, záporokat, zivatarokat és szélerősödést, lehűlést okozhat.

Még hétfőn is nagyrészt ez a hidegfront határozhatja meg az időjárásunkat.



 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Labilis, lobbanékony légkör
  2019-08-26 12:36:33, hétfő
 
  OMSZ figyelmeztetése: 3 napon át tart majd a rendkívüli időjárás, lobbanékony lesz a légkör felettünk!
2019-08-26

Hirdetés
Labilis, lobbanékony marad a légkör felettünk az előrejelzés szerint.
Az országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint augusztus utolsó hete semmiben sem emlékeztet majd a közelgő őszre, a legvadabb nyári napokat idézi majd. Az egész ország területére elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatarok miatt, méghozzá három napon keresztül. Mint írják, labilis, lobbanékony marad a légkör felettünk.

Ezeken a napokon elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent majd, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat. A zivatarok több hullámban támadnak majd, főleg az ország délnyugati felén. A keleti, északkeleti megyékben pedig nagy intenzitású széllökések kísérhetik a felhőszakadásokat.

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Riasztás!!!!
  2019-07-17 15:15:22, szerda
 
  17 megyére adtak ki riasztást! 2 cm-es jégdarabokra hívja fel a figyelmet a meteorológiai szolgálat, amihez 60-80 km/órás szél társul!
Szerdán marad a napos idő, csapadék napközben nem valószín, de közeledik a változás.
Szerdán marad a napos-gomolyfelhős idő, csapadék napközben nem valószínű. Az esti órákban nyugat felől zápor, egy-egy zivatar érheti el hazánkat, majd az éjszaka folyamán a Dunántúlon egyre többfelé valószínű csapadék. Az északnyugati szél többfelé élénk, néhol erős lehet. A csúcshőmérséklet 25-30 fok között alakul.

Csütörtökön a napos időszakok mellett már több lesz a felhő fölöttünk, és több helyen előfordulhat eső, zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is. Legkisebb eséllyel keleten számíthatunk csapadékra. A változó irányú szél zivatarok környezetében feltámadhat, erős, viharos lökések kísérhetik. Hajnalban 10-17, délután 23-30 fok valószínű. A Dunántúlon a zivatarokat elsősorban csütörtök délután viharos (60-80 km/h) szél, általában kis méretű (< 2 cm alatti átmérő) jég, délnyugaton, délen lokálisan jelentős mennyiségű csapadék, esetleg felhőszakadás (20-30 mm) kísérheti.


 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Várható időjárás
  2019-05-27 10:52:31, hétfő
 
 


Egyetlen, nagyrészt napos hétvége után folytatódik az esős idő. Mégpedig heves zivatarokkal, több
Az Országos Meteorológiai szoláglat tájékoztatása szerint hétfőn déli óráktól estig az eső, zápor mellett kis valószínűséggel (némileg jobb eséllyel az Dunántúlon) zivatar is kialakulhat szélerősödés kíséretében.

Késő estétől dél felől erőteljesebben labilizálódik a légkör, így keddre virradó éjszaka leginkább az ország keleti felén már intenzívebb zivatarok is előfordulhatnak felhőszakadás szerű csapadékintenzitással és viharos széllel.

Hirdetés
A keddre várható időjárási helyzet miatt az egész országra érvényben van valamilyen szintű figyelmeztetés. Ahol a lenti térkép narancsszínű, ott viharos szélre és károkozó, nagyméretű jégre is lehet számítani az előrejelzés szerint.

A várható heves zivatarok miatt másodfokú a riasztás az ország keleti felében, a többi megyében első fokú figyelmeztetés van érvényben a keddi napra:


Kedden az egész országra figyelmeztetés van érvényben heves zivatarok miatt / Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
Pest megye
Jel Fok Esemény Leírás
Heves zivatar fokozat: 1 Heves zivatar Kis valószínűséggel kialakulhat heves zivatar (károkozó szél vagy nagy méretű jég kíséretében).
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Gyász-hír - meghalt Koós János
  2019-03-03 10:04:22, vasárnap
 
  Rövid ideig tartó betegség után, 81 éves korában elhunyt Koós János táncdalénekes, parodista-színész - tudatta a család vasárnap az MTI-vel.

"A család most arra kéri az elektronikus és a nyomtatott sajtó munkatársait, hogy a halálesettel kapcsolatos híreikben tartsák tiszteletben Koós János emlékét és a hozzátartozók gyászát" - olvasható a közleményben, amelyet lányának, Koós Rékának a menedzsere, Csábi Zsolt juttatott el az MTI-hez a család kérésére.

A temetés részleteiről később adnak tájékoztatást.


Koós János 81 éves votl / Fotó: Isza Ferenc
Koós János 1937. november 21-én a romániai Gyergyószárhegyen született Kupsa János néven. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola után Zeneművészeti Főiskolán oboa szakon végzett. Az Országos Pénzügyőr Zenekar tagja volt 1957 és 1960 között, majd ezután indult táncdalénekesi karrierje.

Táncdalfesztiválokon nagy közönség- és szakmai sikert aratott - három fesztivált megnyert -, legemlékezetesebb dala a Kislány a zongoránál. Énekesi karrierjével párhuzamos volt színészi pályafutása is, 1966 és 1970 között három filmben is szerepelt: Az oroszlán ugrani készül (1966), Bűbájosak (1969), A gyilkos a házban van (1970).

A Mikroszkóp Színpad tagjaként színész és parodista volt 1982-től 1985-ig. Pályája itt és ekkor kapcsolódott össze Hofi Gézával, akivel énekes-parodista duót alakítva számos sikeres színpadi és televíziós produkciót készített. Később a karmesterséggel is megpróbálkozott: szimfonikus zenekart vezényelt a Zeneakadémián is, 1999-től televíziós szórakoztató műsorokat vezetett.

Felesége az énekesnő Dékány Sarolta, lánya, Réka énekes színésznő, Gergő fia is a családi hagyományt folytatva a zenével foglalkozik.

Örökzöld slágerei:

Annyi ember él a földön

Én, aki nála jártam

Kapitány, Mondjátok meg Máriának

Nem vagyok teljesen őrült, Sír a telefon

Koós János megkapta az Artisjus zenei életműdíját, a Hungarotontól életműlemezt vehetett át, és 2008-ban ő kapta meg elsőként a tiszteletbeli pénzügyőr címet. 2014-ben Szenes Iván Életműdíjjal tüntették ki.

Mondjátok meg Máriának
Video: Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Magyarul még meghalni is jobb
  2019-02-08 19:05:50, péntek
 
  gyarul még meghalni is jobb ;-)
A magyar nyelv tényleg utolérhetetlen...

Az aratóért jön a kaszás,

a molnárt felőrli az élete,

a szabónak elszakad élete fonala,

a pék megeszi kenyere javát,

a kertész a paradicsomba kerül,

a postásnak megnyílik a mennyország kapuja,

az órásnak üt az utolsó órája,

a kalauz eléri a végállomást,

a prímásnak elszakad a húrja,

a matróz az örök nyugalom tengerére hajózik,

a pénztáros elszámol az élettel,

a búvár örök álomba merül,

a trombitásból kifogy a szusz,

a koldus jobblétre szenderül,

a díjbirkózót maga alá gyűri a halál,

a bérlő örökös otthonra lel,

a boldogtalan megboldogul,

a léghajósnak elszáll a lelke,

a vegetáriánus fűbe harap,

a virágárus alulról szagolja az ibolyát,

a lovász elpatkol,

a papnak harangoznak,

a vadásznak lőttek,

a színésznek legördül a függöny,

a muzsikusnak elhúzzák az utolsó nótáját,

a borbélyt kinyírják,

a kisembereket elteszik láb alól,

az írónak kiesik a toll a kezéből,

a meteorológusnak pedig befellegzett.

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Üdvözlöm - kedves Látogató
  2019-01-31 17:35:58, csütörtök
 
  Látogatók száma

Ma: 1250
e Hét: 7005
e Hónap: 48416
e Év: 48416


 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Egy magyar nóta
  2019-01-06 16:34:11, vasárnap
 
  Magyarnóta

Deres már a határ-Solti Károly

Deres már a határ, őszül a vén betyár,
Rá sem néz már sohasem a fehérnép.
Nem is vár több nyarat, senkije se maradt,
Egyetlenegy hű társa:a szegénység...
Más se kell az egész világból,
Csak egy pipa, meg egy pohár bor!
Deres már a határ, őszül a vén betyár,
Rá sem néz már sohasem a fehérnép...

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Szilveszter napja
  2018-12-31 10:48:07, hétfő
 
  A Wikipédiából

December 31-e I. Szilveszter pápa ünnepe, így az 1582-es naptárreform után több kultúrában - köztük a magyarban - Szilveszter napjának, röviden szilveszternek nevezik az év utolsó napját. Szilveszter 314 és 335 között volt a katolikus egyház feje, pápaságának egyik jelentős teendőjeként megszervezte az egyházi életet Rómában. A történettudomány által nem igazolt középkori legendák szerint meggyógyította, megtérítette, és megkeresztelte Nagy Konstantin császárt.[4]


Szokások, ünneplés

Az óévet búcsúztató zajos mulatságokat az ókori római szaturnáliák leszármazottjának tekintik, melyeket lakoma, lármázás, dorbézolás jellemeztek.
A szaturnáliák pogány szokását a középkori Franciaországban támasztották fel a január 1-e körül tartott ,,bolondok ünnepe" (festum fatuorum) képében, mely A párizsi Notre-Dame regényben is nagy szerepet kap. Az ilyen ünnepségeket az egyház a 15. században hivatalosan betiltotta, de továbbéltek a néphagyományban.[7]
A babonák szerint az óév esti zajkeltés, lármázás elűzi a felhalmozódott gondokat, bajokat, és az év sötét időszakában lesben álló gonosz szellemeket. Ennek modern megfelelője a zajos tűzijáték.[8]

A szilveszteri szokások, hiedelmek
nagy része az évkezdettel kapcsolatos, és a régi és új évet jelképesen elválasztó praktikákkal jár.
A gonoszűző zajkeltés mellett Európa-szerte ismert szokások a téltemetés, bálok, szerelmi-, halál-, és időjóslások.[9][10]
Számos ember családi összejövetelekkel, bulikkal ünnepli óév estéjét.
Népszerű, hagyományos szilveszteri étel a virsli, sonka, hurka, kocsonya, pogácsa, valamint a lencse.[11]
Mások templomi szertartásokon vesznek részt.
A városok fő terein tömegrendezvényeket szerveznek, az újév előtti másodperceket gyakran visszaszámlálás kíséri, ezt követik az újévi, pezsgős köszöntések.[12]

Szilveszter estéjén gyakori az újévi fogadalomtétel, amelynek során az emberek megfogadják, hogy betartanak vagy elérnek bizonyos dolgokat a következő év során (például több testmozgás, egészségesebb étrend, takarékoskodás, leszokás a dohányzásról).[13]
Az újévi fogadalomtétel szokása is az ókorra nyúlik vissza: már a régi babilóniaiak és rómaiak is gyakorolták, majd később a keresztények is átvették ezt a világi szokást.[14]


Magyar népi hagyományok

A szilveszteri hagyományok legtöbbje a jövendöléssel és bőségvarázslással kapcsolatos:

Népszerű a zajkeltés, ,,gonoszűző zajcsapás", ,,gulyafordítás": főként éjfél körül lármáztak ostorral, kolomppal, dudálással, bádogdarabok összeütésével. Egyes helyeken mondákat is fűztek a szokáshoz, például török támadások emlékéhez kötik.[16]
A téltemetés az óévet jelképező bábu elásása vagy elégetése, vagy pedig egy öregembernek öltöztetett legény kiűzése a faluból.[17]
Elterjedt szokás volt a kántálás, jókívánságokkal házról házra járás. Ezt egykoron felnőtt férfiak űzték, később fiatalok és gyermekek, a 20. század dereka óta pedig főleg a cigányok adománykérő szokása.[16]
A férjezetlen lányok jövendőbelijük kilétét, nevét, társadalmi helyzetét jövendölték meg gombócfőzéssel, pogácsasütéssel, ólomöntéssel. Ismert volt a halál- és az időjóslás is.[16]

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
2019 a disznó éve lesz
  2018-12-26 18:08:48, szerda
 
  2019 a disznó éve lesz, íme, a pontos horoszkóp!





ketkes.com

2019 a békeszerető disznó éve lesz, amely csendben emelkedik trónra 2019. február 5-én.

Különösen kedvező évnek ígérkezik olyan szempontból, hogy levonjuk a következtetéseket: azokat, akik csak visszatartanak, lehúznak minket, végleg ki kell törölnünk az életünkből, de békét kell kötnünk azokkal, akik hiányoznak nekünk.

Ezenkívül ez az év egy új szenvedély éve, és ...az ötletek és a tervek megvalósításának éve, és igen, a kurta farkú lába nyomán sok jó fog történni velünk!
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
     2/30 oldal   Bejegyzések száma: 295 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 625 db bejegyzés
e év: 7375 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 549
  • e Hét: 2532
  • e Hónap: 13123
  • e Év: 118897
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.