Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/36 oldal   Bejegyzések száma: 359 
Szent István ünnepe egyházmegyéinkben
  2020-08-21 21:03:27, péntek
 
  Magyar kurír 08.21 Link  
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Tartsd mindig eszedben.....
  2020-08-21 18:33:46, péntek
 
  Nagyobb kép Link
...... ........... ........... .....

 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
A Szent Jobb története
  2020-08-21 18:26:34, péntek
 
  A Szent Jobbot 1988-ban Szentágothai János és 1999-ben Réthelyi Miklós professzorok vezetésével alapos anatómiai vizsgálatnak vetették alá. Mindkét esetben megállapították: egy 900-1000 éves mumifikálódott erős szorítású, férfi kézfej található az ereklyetartóban.
...... ..........


A Szent Jobb kalandos története István király temetésével kezdődik. Az első írásos forrás erről Hartvik győri püspök 1116 körüli időkből származó legendagyűjteménye. Ebben leírja, hogy a királyt, végakaratának megfelelően, a székesfehérvári bazilikában temették el. István király halála után zavaros, nehéz évek következtek. Pogánylázadások igyekeztek megdönteni a még gyenge, kialakulatlan államot.
A fehérvári káptalan, féltve a bebalzsamozott és mumifikálódott holttestet a megszentségtelenítéstől, 1083-ban kiemelte a bazilika közepén álló márványszarkofágból - ahová 1038. augusztus 15-én temették el István királyt -, és a bazilika alatt lévő sírkamrában rejtette el. Ekkor történt, hogy az épségben megmaradt jobb kezet leválasztották, mivel csodás erőt tulajdonítottak neki, és a bazilika kincstárába vitték. A kincstár őre Merkur volt, aki később eltulajdonította a szent ereklyét, és bihari birtokán rejtette el.
Amikor Szent László hírt hallott az ereklyéről, felkereste Merkurt a birtokán. Megbocsátott a ,,tolvajnak", és a Szent Jobb megtalálásának helyén - első királyunk tiszteltére, a szent ereklye méltó elhelyezésére - Szent Jobb-apátságot alapított. (Az apátság s a körülötte kialakult mezőváros neve Szentjobb; a mai Románia területén található, román neve: Siniob).
Az Aranybulla (1222) a Szent Jobb tiszteletét törvénybe iktatta. A Jobb kifejezés itt még nemcsak a ma is látható kézfejet jelenti, hanem az egész kart, amelynek rajza (egy könyökben meghajlított kar) a szentjobbi apátság pecsétjén látható. A felső kart valószínűleg 1370-ben leválasztották, és Lengyelországba vitték Nagy Lajos uralkodásának idején, a lengyel-magyar perszonálunió megkötésekor. Abban az időben nem volt ritka, hogy a királyok ilyesféle ajándékokkal szerezték meg idegen uralkodók jóindulatát, vagy éppen a békekötést pecsételték meg ilyen gesztusokkal.
A 15. században kezdődött a Szent Jobb vándorútja: először Székesfehérvárra vitték, majd a török uralom alatt Boszniába; később (1590 körül) Raguzába, a mai Dubrovnikba került, az ottani domonkos szerzetesekhez.
Amikor Mária Terézia tudomást szerzett az ereklye hollétéről, mindent elkövetett annak visszaszerzése érdekében. Hosszadalmas diplomáciai tárgyalások után a raguzaiak kiadták, így 1771. április 16-án már Bécsben csodálhatták a hívek, majd nagy pompával Budára szállították. Itt a Szent Jobbot az angolkisasszonyok gondjaira bízta Mária Terézia, ezzel együtt elrendelte Szent István napjának, augusztus 20-ának megünneplését.
Az 1800-as évek elején II. József rendeletére a keresztesek férfirendje őrizte, majd a rend megszűnése után, 1865-től az esztergomi főegyházmegye feladata volt a Szent Jobb biztonságos őrzése. Az 1900-as évek elején a budavári palota Zsigmond-kápolnájába került, ahol 1944-ig volt látható.
1937 októberében a magyar katolikus püspöki kar elfogadta a ,,kettős szentév" programját, amely a 34. Eucharisztikus Világkongresszus és a Szent István jubileumi év előkészítésének tervét tartalmazza. Amikor meghirdették első apostoli királyunk halála 900. évfordulójának megünneplését - a Szent István jubileumi évet -, elhatározták, hogy a kereszténység ezen kimagasló ünnepén méltóképpen fognak megemlékezni Szent István királyunkról, és ez alkalomból a Szent Jobbot körülhordozzák az országban.
Az ünnepségsorozat nyitó rendezvényét május 30-án, közvetlenül az eucharisztikus világkongresszus bezárását követően rendezték.
...... .............


A II. világháború alatt a Szent Jobbot a koronázási ékszerekkel együtt elhurcolták, és egy salzburgi barlang mélyén rejtették el. Itt talált rá az amerikai hadsereg, s megőrzésre a salzburgi érseknek adták át. Az Amerikai Katonai Misszió három tagja hozta vissza Magyarországra, az 1945. augusztus 20-i körmenetre, mely küldöttség egyik tagja magyar származású volt, Kovach György ezredes.
Az ünnepség végén a Szent Jobbot visszavitték az angolkisasszonyok zárdájába, és ott őrizték 1950-ig, a rend feloszlatásáig. Ezután a Szent István-bazilika plébániájának páncélszekrényében rejtették el, mert ezekben az években már nem volt szabad nyilvános körmentben tisztelni Szent István jobbját.
Így volt ez 1987. augusztus 20-ig, amikor a Szent István-bazilikában Paskai László bíboros, esztergomi érsek fölszentelte a Szent Jobb-kápolnát, amelynek létrejöttét néhai Lékai László bíboros kezdeményezte. Itt helyezték el nagy királyunk ereklyéjét, amely azóta is látogatható.
Szent István király halálának 950. évfordulóján, 1988-ban ismét sor kerülhetett a Szent Jobb országjárására. Az érseki és a püspöki székvárosokban, valamint Pannonhalmán tízezrek fogadták a nemzeti ereklyét megilletődve és áhítattal. 1989-től ismét évről évre elindul Szent István napján a könyörgő körmenet.
A mumifikálódás bekövetkezéséről Bochkor Ádám orvos írt először, aki 1951-ben megbízást kapott, hogy megvizsgálja a jobbot. Állítása szerint az 1038 és 1083 között eltelt negyvenöt év elegendő idő volt István király holttestének teljes felbomlásához. A jobb épségét valószínűleg annak köszönheti, hogy a kéz volt a hanyatt fekvő halott legmagasabban lévő testrésze. A koporsó fedele és a folyadékréteg között megrekedt meleg levegő hatására következhetett be a mumifikáció. Ez a jelenség délen, a meleg, száraz levegőnek kitett holttestek esetében nem ritka. Hasonló példa a brünni száraz barátok kolostora, amelynek mumifikálódott tetemeket őrző kriptája a cseh-morva város egyik fő látványossága.
A Szent Jobbot 1988-ban Szentágothai János és 1999-ben Réthelyi Miklós professzorok vezetésével alapos anatómiai vizsgálatnak vetették alá. Mindkét esetben megállapították: egy 900-1000 éves mumifikálódott erős szorítású, férfi kézfej található az ereklyetartóban. A testrész természetes módon mumifikálódott, mindenféle emberi beavatkozás nélkül, és igen jó állapotban van. Ezért továbbra sincs akadálya, hogy nagy tisztelettel körbehordozzák, és augusztus 20-án hívők ezrei láthassák a Szent István-napi körmeneten.

Forrás: Szent István király jobbja, Formatív Kiadó, Budapest, 1991.
Fotó: Wikipédia
Magyar Kurír 2020.08.21
 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Szent István ma is viszonyítási pont, „nulladik kilomé
  2020-08-21 18:16:40, péntek
 
  ...... .........


Templombúcsú a Kolozsvári Magyar Napok részeként Link
 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Augusztus 20: Szent István király sziklára épített
  2020-08-21 18:13:51, péntek
 
  Kovács Gergely gyulafehérvári érsek homíliát mond az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepén a Szent István-bazilikában tartott szentmisén 2020. augusztus 20-án. • Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
...... ......


“Első szent királyunk sziklára építette országát és életét, ez a szikla pedig maga Krisztus" - hangsúlyozta Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek a Szent István-nap alkalmából megtartott ünnepi szentmisén a budapesti Szent István-bazilikában. Kovács Gergely gyulafehérvári érsek volt az idei augusztus 20-i ünnepi szentmise szónoka.
Erdő Péter bíboros a szentmise bevezetőjében köszönetét fejezte ki a gyulafehérvári érseknek azért, hogy elfogadta a meghívást, jelenléte összetartozásunk kifejezése - mondotta. Az ünnep jelentőségéről Erdő Péter bíboros elmondta, hogy ,,amikor Szent István királyt ünnepeljük, nem csupán a múltra emlékezünk. Hálát adunk Istennek azért, hogy megmaradt István király népe, és kérjük, hogy megújult erővel és reménnyel folytathassuk utunkat. Mert nem céltalanul bolyongunk a történelem útján". Istennek terve van minden ember életével és minden nép sorsával - mondotta Erdő Péter bíboros.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Megáldották Debrecen első köztéri Szent István-szobrát
  2020-08-21 18:08:02, péntek
 
  A felújított Dósa nádor téren augusztus 20-án megáldották Szanyi Borbála szobrászművész alkotását, az első köztéri szobrot, amely Debrecenben Szent István királyt ábrázolja. A nyilvános ünnepségen részt vett a város vezetése és a történelmi egyházak helyi képviselői is.
Jövőt építeni csak szilárd meggyőződéssel, valamint az Istenbe és az időtállóságba vetett hittel lehet. A jövő építésének egyik legkiemelkedőbb példája első királyunk életműve - fogalmazott Papp László polgármester a szoboravatáson.
...... ...........


Nemzetünk szellemi és lelki egységét nem lehet megőrizni Szent István király tisztelete, örökségének ápolása és gyarapítása nélkül. Debrecen a magyar kereszténység egyik kiemelkedő központjaként, a modern, nemzeti konzervativizmus zászlóvivőjeként mélyen elkötelezett Szent István király eszmeiségének ápolása, erősödése és az utókorra történő átörökítése mellett - emelte ki a városvezető. Papp László elmondta, hogy Debrecen közgyűlésének döntése értelmében emléket kívánt állítani államalapító királyunknak ott, ahol ,,találkozik a történelmi múlt a modernséggel, a jövővel, ahol a bennünket körülvevő épületek három évszázadot ölelnek fel. Közülük az egyik, a városháza épülete adott már védelmet a magyar Szent Koronának."
A polgármester utalt arra a virtuális négyszögre, amely az új szoborral kiegészülve a városnak azon pontjait jelöli, ahol első királyunkra emlékezhetünk. A négyszög két pontját két templomnál találjuk: a Szent Anna-székesegyház bejárata fölötti fülkében áll Debrecen legrégebbi Szent István-szobra, a szabadságtelepi Szent István-templom kertjében szintén egy egész alakos szobor található. A harmadik pont a város múzeumi negyedében, a Déri téren található 1942-es dombormű.
A most felavatott, fekete gránittalapzaton álló, a szemlélőhöz mégis közeljövő szobor erőteljesen fejezi ki az uralkodó méltóságát, szentségét, mindannyiunk számára érzékelhetővé válik István emberközelisége, határozottsága - véli a polgármester. - Szent István debreceni szobra nem a harcost ábrázolja, hanem a magyar államot stabil alapokra helyező, népe között élő és azt vezető és védő uralkodót. A lefelé tartott kard pedig az erő és a védelem szimbóluma.
...... ..............


Papp László hangsúlyozta, Debrecen azt üzeni első királyunk szobrának az összetartozás évében történő felállításával, hogy kötelességünk úgy élni, munkánkat úgy végezni, hogy a magyarság szellemi és lelki egységét megőrizzük és megerősítsük. Jövőnket Szent Istvánhoz hasonlóan a keresztény Európában képzeljük el.
Az ünnepi beszédet követően leleplezték a szobrot, majd Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita és Fekete Károly református püspök megáldották a Szent Istvánt ábrázoló alkotást. Az ünnepség végén koszorúkat helyeztek el a köztéri szobornál.

A beszámoló teljes egészében ITT olvasható. Link

Forrás és fotó: Kovács Ágnes/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
...... ........... ..............


Magyar Kurír 2020.08.21
 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Mátyás templom - ünnepi szentmisén 08.20
  2020-08-21 17:51:40, péntek
 
  Saját fotózás
...... .............



...... .....



...... ........... ..........

 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Szent István Bazilika - Szent jobb
  2020-08-21 13:26:47, péntek
 
  Képek a Duna TV adásról
...... ...........



...... ...........



...... ...........



...... ...........



...... ...........



...... ...........



...... ...........



...... ...........



...... ...........



......


 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Ünnepi Szentmise Szent István Bazilika
  2020-08-21 13:25:10, péntek
 
  Képek a Duna TV adásról
...... ...........



...... ...........



...... ..........



...... ...........



...... ...........



...... ...........



...... ...........



...... ...........



...... ........... ........... .....



...... ...........



...... ...........



...... ...........



...... ...........



...... ...........



 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Új kenyér - Szent István Bazilika
  2020-08-21 12:51:14, péntek
 
  Sajnos csak képen láttam a 2020 évi új kenyeret.
Képek a Duna TV adásról
.......



...... .......



...... .........



...... ........... ......



...... ........... ........

 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
     2/36 oldal   Bejegyzések száma: 359 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 446 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1541
  • e Hét: 3311
  • e Hónap: 15987
  • e Év: 249734
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.