Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/6 oldal   Bejegyzések száma: 54 
Szükség van fényképezőgépre! 1
  2010-05-31 20:30:16, hétfő
 
 


































 
 
0 komment , kategória:  Állaatokról  
Jávorszarvas család (Kanada)
  2010-05-29 15:12:10, szombat
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Állaatokról  
Tanuljunk macskául! 1.
  2010-05-28 09:07:34, péntek
 
  Tanuljunk macskául! Cicaszótár kezdőknek és haladóknak 1.

Mit jelent, ha a macska dühösen tépázza a szőnyeget? És miért sündörög megállás nélkül a lábunk alatt? A macskák beszélnek hozzánk, nekünk csak meg kell tanulnunk macskául.

A macska látszólag evéssel, tisztálkodással és henyéléssel tölti a napjait, de valójában mindeközben árgus szemekkel figyeli minden rezzenésünket, hogy tetőtől-talpig kiismerjen bennünket. Ehhez képest mi elenyésző időt töltünk azzal, hogy megismerjük a macskánk testbeszédét, és sokszor nehezen értelmezzük mozdulatait és viselkedését. Aki eddig nem beszélte a macskanyelvet, böngéssze át a cicaszótárat, és máris könnyebben zöld ágra vergődik kedvencével!

Mit jelent, ha a macska nekiesik a szőnyegnek, és kíméletlenül megtépázza?

Ez valójában nem a düh, hanem a dominancia jele. A szőnyeget szaggató macska csupán a territóriuma határait kívánja egyértelműbbé tenni környezete számára. A territoriális macskák jobbára akkor mutatják ki foguk fehérjét, vagyis karmuk élét, amikor társaságban vannak. A kertben a fák törzsét, a lakásban a szőnyeget kaparják, ezzel fejezve ki, hogy itt bizony ők vannak otthon. A territórium határainak egyértelmű megjelölésével a macskák igyekszenek elkerülni a fölösleges konfrontációkat, feltételezve, hogy az illetéktelen behatoló megérti: "A szabadságod addig tart, ahol az enyém kezdődik. Eddig, és nem tovább!"

A macska a lábaink közt dörgölőzve szlalomozik?

Mielőtt végképp ellágyulnánk szemérmetlenül hízelgő macskánk láttán, tudnunk kell, itt korántsem a mértéktelen szeretet és ragaszkodás nyilvánul meg. A dörgölőzéssel, akárcsak a karomélesítéssel cicánk jogait érvényesíti, territóriumát jelöli meg. A farok felső részén, valamint az állon, az ajkakon és a fejtetőn elhelyezkedő faggyúmirigyek váladékával jelöli a felségterületét, és ugyanezzel a gesztussal ösztönzi a csoport összetartását is. Ember nyelven ez annyit tesz: én a tiéd, te az enyém, egy csapat vagyunk.

A macska unottan csóválja a farkát?

Hát unalmat semmi esetre sem! Ami a kutyák nyelvén az örömet és az elégedettséget fejezi ki, az a macskák nyelvén ennek éppen az ellenkezőjéről árulkodik. A farkát lassan jobbról-balra hintáztató cica elégedetlen, kissé ingerült, és készen áll a támadásra. A farkát csóváló macska ingerülten figyeli a fenségterületére hatoló ellenséget, és így lesi áldozatát is, mielőtt támadásba lendül.

A macska valószerűtlen ívbe homorítja a hátát?

A macska a többi állathoz hasonlóan egész testével beszél, a háta a kommunikáció egyik legfontosabb eszköze. Amikor mellénk simul és felgömbölyödik, akkor simogatásra vár, de ha homorít, épp ellenkezőleg, elhúzódik a testi kontaktus elől. Magyarul: hagyj békén!

A macska ránk telepszik, és dorombolva dagaszt?

A macska az elválasztás pillanatáig rengeteg időt tölt azzal, hogy anyja hasán dorombol és gyúr. A dagasztással serkenti a tejtermelést, a gazdi gyömöszölése pedig nem más, mint nosztalgikus kirándulás a gyermekkorba. Amikor ülünk, és macskánk ránk ugrik, hogy megmasszírozza a mellkasunk, felidézve az anyaöl meghitt melegét , a köztünk lévő kötődést igyekszik erősíteni. A gyakori gyúrás a bizonytalan macskákra jellemző; az a cica, aki biztonságban érzi magát gazdája mellett, ritkán ugrik az ölébe gyúrni. Igyekezzünk minél előbb elnyerni a bizalmát, ugyanis dagasztáskor a macska nem húzza vissza a karmait..

Veszprémi K.S

Folytatjuk
 
 
0 komment , kategória:  Állaatokról  
Kolibrik
  2010-05-19 16:39:37, szerda
 
  Ez valami olyasmi, amit még sohasem láttam, de még csak nem is hallottam ilyenről. Ennek az asszonynak a kolibrik repülési útvonalában van a lakása. A madarak vonulása idején mintegy 20 kolibri volt a kertjében. Az asszony egy kis vörös tálkában cukros vizet tett ki a kertbe, és lám, mi történt!

Ez az asszony, Abigail Alfano, aki a Louisiana államban található Pine városban él, naponta megfigyelte a kolibriket. Az egyik reggel a cukros vízzel teli tálkát kivette az etetőből és a kezében tartotta. A kolibrik, mivel már megszokták, hogy az asszony az etetőnél áll, átszálltak az etetőtől az asszony kezére. Olyan könnyűeknek éreztem őket, mondja az asszony, mintha csak tollpihék lettek volna. Abigail azt is megemlítette, ha tudja, hogy a férje fényképeket készít, kisminkelte volna magát.










 
 
0 komment , kategória:  Állaatokról  
Nagyon jó! Ezt látnotok kell!
  2010-05-17 13:02:48, hétfő
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Állaatokról  
A kutyák testbeszéde 2
  2010-04-30 10:53:31, péntek
 
 

Minden kutya - fajtától függetlenül - ugyanazt a nyelvet beszéli. Te és a kutyád valószínűleg komoly fejtörés nélkül is jól megértitek egymást. De mi van akkor, ha kutyád viselkedése hirtelen megváltozik, ha új kutyád lesz, ha számodra ismeretlen kutyával találkozol? Segítünk megfejteni a kutyák testbeszédének jelzéseit!

Sokminden kiderül a testtartásból

Amikor két kutya találkozik, akkor - ha gazdáik nem rántják el a pórázt - egy komplett cselekvés-sorozatnak lehetünk tanúi, ami egy táncelőadásra emlékeztet. Megfeszített testtel, magas faroktartással köröznek egymás körül, megszimatolják egymást: ez egy csendes összejövetel, amely valójában információcsere, de bármikor készek megvédeni magukat, ha szükséges. Hátracsapják fülüket és hátukon felállhat a szőr. Általában kerülik a szemkontaktust: méregetik egymást, hogy eldöntsék, melyikük az erősebb, hogy megállapítsák egymás nemét, s azt, hogy a másik barátságos-e vagy ellenséges. Az egyik kutya esetleg ráteszi fejét a másik nyakára: ez a dominancia jele. Ha összecsapás lehetősége áll fenn, a "gyengébb" kutya gyakorta lefekszik, így jelzi behódolását. Szétváláskor rendszerint mindkét fél elvégzi "kisdolgát". Ekkorra már kölcsönös egyetértésben megszületik döntésük az egymás közti rangsort illetően.



A kiskutyák anyjuktól tanulják meg a testjelzéseket életük első 8 hetében, s a kommunikáció ezen formáit alomtestvéreiken gyakorolják. Ha egy kutya életéből kimarad ez a tanulási szakasz, egész életében problémái lesznek a többi kutyával való kommunikációval.

Normál testtartás: A kutya élénk, fejét magasan tartja. Farkát szabadon mozgatja, állkapcsa laza.

Játékra hívás: A kutya jókedvűen, farkát csóválva játszani hív, ezt nagyon jellegzetes "meghajlással" is kifejezi: mellső lábaira támaszkodik, fenekét magasra feltolja. Fejét várakozásteljesen feltartja. Olykor egyik mellső lábát is megemeli, vagy fejét oldalra hajtja.

Engedelmesség, behódolás: a kutya lefekszik vagy lekuporodik. Mancsát nyújtja, csakúgy, mint a játékra hívó kutya, de a fülét hátracsapja, és farkát lelógatja.

Félelmi agresszió: A félő kutya testét megfeszíti, farkát mereven tartja, de akár csóválhat is. Lába kész az eliramodásra, füleit hátrahúzza, hátán feláll a szőr. Morog és vicsorít, hogy elijessze azt, amitől fél.

Domináns agresszió: A kutya fogait kivillantva egyenesen az "ellenség" szemébe néz, és magabiztosan halad előre, farkát lassan csóválva, füleit előre fordítva.

Teljes behódolás: a kutya behúzza farkát, lehajtja fejét, kerüli a szemkontaktust. Oldalára gördül, feltárja hasát, egyik hátsó lábát felemelve. Ha fél, akár be is pisilhet. Ha nem fél, akkor feltartott fejjel és füllel mutatja ki bizalmát.

Duncsák Ágnes
 
 
0 komment , kategória:  Állaatokról  
Virágból kiskutya
  2010-04-21 20:56:45, szerda
 
  Kiskutya bokrétát küldök Neked. Legyen egy szép napod!














Mi csak vidám szép napot akarunk kívánni Neked.

Legyen szereteted, amit megosztani tudsz, egészség bőségesen és barátok,

akik törődnek sorsoddal!

Csatlakozom ehhez a jókívánsághoz:

Katalin












 
 
0 komment , kategória:  Állaatokról  
A kutyák testbeszéde 1
  2010-04-15 21:19:07, csütörtök
 
 

Minden kutya - fajtától függetlenül - ugyanazt a nyelvet beszéli. Te és a kutyád valószínűleg komoly fejtörés nélkül is jól megértitek egymást. De mi van akkor, ha kutyád viselkedése hirtelen megváltozik, ha új kutyád lesz, ha számodra ismeretlen kutyával találkozol? Segítünk megfejteni a kutyák testbeszédének jelzéseit!

Ha Te és kutyád egyszer csak a világ másik végén, például Japánban kötnétek ki, és találkoznátok egy helyi lakossal, aki szintén kutyájával érkezik, a két kutya pár perc leforgása alatt tökéletesen megértené egymást. Te viszont még órák múlva is azon töprengenél, vajon megfelelően hajoltál-e meg, jól alkalmaztad e a kézfogást, és az asztalnál helyesen használtad-e az evőpálcikákat. A kutyáknál nem léteznek ilyen bonyolult illemszabályok: a falkavezér eszik először.




A kutya testbeszédének jelzései

Bár a kutyáknak nincs kezük és ujjaik, amivel az emberekéhez hasonló gesztusokat tudnának kifejezni, s beszélni sem tudnak, megfigyelheted alapvető jelzéseiket, melyekkel érzéseiket és környezetükre adott reakcióikat fejezik ki.

Mimika

Bár a kutya arcizmai nem olyan kifinomultak, mint az embereké, ő is tudja például ráncolni a homlokát, ha zavarodott. Ha pedig azt szeretné, hogy irányt mutass neki, vagy további utasításra vár, akkor felhúzza a "szemöldökét", tágra nyitja a szemét, és félrehajtott fejjel, várakozóan néz rád.

Szemek

A kutyának csillog a szeme, ha olyan élőlénnyel találkozik, akit barátságosnak ítél meg, vagy ha játszani szeretne. Ha fél, pupillája kitágul és kilátszik a "szeme fehérje". Félrenéz, ha el akarja kerülni a konfrontációt. Ha mérges, vagy kész megvédeni magát, akkor szeme összeszűkül és követi "ellensége" minden mozdulatát. Ilyenkor nagyon fontos, hogy ne nézzünk közvetlenül a szemébe, mert azt kihívónak, provokálónak tekinti, s azt gondolja, meg kell védenie magát valamitől.

Ajkak, fogak, nyelv

A nyelvlógatásnak nem minden esetben van jelentősége: a nyugodt kutyák is csinálják. De ha kutyád akar tőled valamit, pl. játszani szeretne, vagy csak egyszerűen jó kedve van, akkor hátrahúzhatja ajkát, ami mosolygásnak tűnik: még a fogai is kilátszanak. Ezt az arckifejezést a kutya csak emberek felé mutatja, más kutyák felé nem. Ha azonban a kutya kivillantja a szemfogait, és közben az orrát ráncolja, az támadási szándékot jelent.

Fülek

A kutya hallása sokkal jobb, mint az emberé. Még a lógó fülű kutyák is képesek forgatni a fülüket, így követve a hangokat. Ha a kutya "felemeli" fülét, az nyugodtságra, élénk figyelemre vagy elfogadó magatartásra utal. A hátracsapott fül belenyugvást, engedelmességet,vagy félelmet jelent.

Farok

A kutya farokcsóválással jelzi, ha jó kedve van vagy játszani szeretne. A faroktartás igen jól kifejezi a kutya energiaszintjét. Ha behúzza a farkát, az a behódolás vagy a félelem jele. Ha a kutya magasan, mozdulatlanul tartja farkát, az azt jelenti, hogy ugrásra kész: a farkát ugyanis egyensúlyozásra használja.

Hangok

A kutya vokális állat. Csahol, ugat, morog, nyüsszög, dörmög. A hangszín és a hangerő egyenes arányban áll az érzelmek intenzitásával. Az ugatás egyaránt lehet játékos vagy agresszív. A testbeszédtől eltérően, az egyes hangadások mögötti jelentés kutyánként eltérhet.

Duncsák Ágnes

Folytatjuk
 
 
0 komment , kategória:  Állaatokról  
Húsvéti nyuszi hasonmások
  2010-04-04 10:01:21, vasárnap
 
 








































 
 
0 komment , kategória:  Állaatokról  
A család kutyája vagy
  2010-03-17 17:55:13, szerda
 
  Mindig légy kedvesebb a szükségesnél, mindenki akivel találkozol, küszködik valamivel.



EGY MOSOLY NÉLKÜLI NAP

EGY ELVESZETT NAP ! !



Ha kávé nélkül tudod kezdeni a napot,
Ha pirulák nélkül tudsz beindulni,
Ha mindig tudsz vidám lenni, figyelmen kívül hagyva fájdalmaidat,
He meg tudod állni, hogy ne untass másokat problémáiddal,
Ha tudod enni ugyanazt az ételt minden nap és hálás tudsz lenni érte,
Ha meg tudod érteni, hogy szeretteid néha nagyon elfoglaltak és nem jut idejük rád,
Ha el tudod fogadni a kritikát és hibáztatást neheztelés nélkül,
Ha figyelmen kívül tudod hagyni egy barát tudatlanságát és soha sem helyesbíted,
Ha meg tudod állni, hogy egy gazdag baráttal ne bánj jobban mint egy szegénnyel,
Ha meg tudsz birkózni feszültséggel gyógyászati segítség nélkül,
Ha tudsz lazítani szeszes ital nélkül,
Ha tudsz aludni gyógyszer nélkül,

Akkor valószínüleg a család kutyája vagy!



 
 
0 komment , kategória:  Állaatokról  
     2/6 oldal   Bejegyzések száma: 54 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 8 db bejegyzés
e év: 421 db bejegyzés
Összes: 7243 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 23
  • e Hét: 181
  • e Hónap: 2540
  • e Év: 54806
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.