Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/19 oldal   Bejegyzések száma: 184 
Füstölt lazacos-gombás gnocchi
  2018-01-18 23:08:50, csütörtök
 
  Füstölt lazacos-gombás gnocchi

Hozzávalók:
50 dkg gnocchi
15 dkg gomba
15 dkg füstölt lazac
1,5 dl tejszín
petrezselyemzöld
fél citrom leve

Elkészítés: 1. A gnocchit főzzük ki a csomagoláson található utasítás szerint.

2. A megtisztított, felvágott gombát kb. 5 percig pirítsuk kevés olajon, majd adjuk hozzá a felcsíkozott lazacot, és pirítsuk tovább.

3.Picit sózzuk, szórjuk rá a petrezselymet és facsarjuk rá a citrom levét, majd adjuk hozzá a tejszínt.

4. Végezetül a kifőtt gnocchit öntsük hozzá, keverjük jól össze.

5.Tálaláskor 1-2 citromkarikát helyezzünk rá.

Az eredeti recept tagliatelle tésztával írja. Szerintem gnocchival laktatóbb.





Judi Giuditta25

Forrás: Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Kihagyhatatlan karácsonyi fogás: az 5 leghíresebb magyar...
  2017-12-23 23:56:04, szombat
 
  Kihagyhatatlan karácsonyi fogás: az 5 leghíresebb magyar halászlé

A magyar konyha nélkülözhetetlen fogása a halászlé, és bár elkészítési módja tájegységenként eltérő, közös jellemzője, hogy nem hiányozhat az ünnepi asztalról. Halászlé körkép Bajától Szegedig!

Az ünnep elmaradhatatlan levese: a halászlé

Számtalan statisztika bizonyítja, hogy mi, magyarok nem eszünk elég halat. Kivéve szenteste. Ilyenkor az is halászlével ünnepel, aki egyébként se a levest, se a halat nem kedveli, de vannak hagyományaink, s mi bölcsen ragaszkodunk hozzájuk.

A halászlé nem tartozik a legbonyolultabb ételek közé, de egy tisztességes hallé elkészítése sok időt és energiát vehet igénybe, attól függően, hogy milyen alapanyagokból és milyen módon, milyen tájegységnek megfelelően készítjük el.






Márpedig a magyar halászlének számtalan változata létezik, ezek közül a legismertebbek:

DUNAI HALÁSZLÉ

A dunai halászlé legtöbbször pontyból, sok vöröshagymával, házi pirospaprikával készül és tészta is kerül bele. Ha dunai halászlevet készítünk, akkor nem is kell passzírozni, a leves sűrűségét, tartalmát nem az összepasszírozott hal, hanem a sok hagyma és a nagyobb mennyiségű pirospaprika adja meg. Cseresznyepaprikával könnyedén karakteressé, kissé pikánssá tehetjük a levest. Ha pedig aldunai halászlevet szeretnénk készíteni, akkor a levest sok-sok zöldséggel főzzük és a végén kicsit habarjuk is be.






Paksi halászlé

A paksi halászléhez tálaláskor egy kevés kifőtt hosszú metéltet vagy más tésztát kell adnunk, ugyanis a tradicionális paksi és dunakömlődi halászlé kizárólag tésztával adható. Az oka pedig nem más, mint az egykori vízimolnárok leleményessége, akik gyúrt tésztát is tettek a járandóságuk mellett napi egy fogásra jogosult molnárlegények levesébe, hogy biztosan jól lakjanak vele. A Dunakömlőn készített halászlé specialitása, hogy - a paksival ellentétben - paradicsom is kerül bele.

Bajai halászlé

A bajai halászlébe - a tiszaival azonos módon - sokféle hal juthat szerephez. Az elengedhetetlen, a leves haltartalmának jelentős részét adó ponty mellett kerül bele törpeharcsa, csuka vagy épp keszeg is. Tartalma mellett a készítés módja is más: a halat először besózzuk, majd egy órával később nekiállunk a leves elkészítésének. Az édes-nemes paprika mellett azonban egy kis csípősség is rejlik a bajai halászlébe, amit erős pirospaprikával, egy kis hegyes zöldpaprikával és némi cseresznyepaprikával adhatunk meg ennek az ételnek. A bajai halászlébe kerülhet még haltej és ikra, valamint hosszú metélttel vagy gyufatésztával is gazdagítható.






Tiszai halászlé

A tiszai halászlé , a dunaihoz hasonlóan passzírozás nélkül készül, sok-sok hagymával és nem kevés hallal. A dunaival ellentétben itt többféle hal is szóba jöhet. Vízvári Mariska híres szakácskönyvében szereplő Szegedi halászlé receptje is ilyen, nem csak ponty, hanem harcsa, kecsege, tükörponty is szerepel benne, na meg egy darab tokhal. Ezen kívül ikra, sok-sok vöröshagyma és nem kevés szegedi paprika kell bele, majd mielőtt elkészül, csipetkét, szögödiesen csipkedettet kell beleszaggatni.






Balatoni halászlé

A balatoni halászléhez egykoron nem csak a balatoni halakat, hanem a Balaton vizét is felhasználták. A tiszai halászlére erősen emlékeztető balatoni halleves sűrítéséhez sokszor használnak - a korábban felsorolt alapanyagok mellett - krumplit is.

Wessely Márta Alapételek

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
4 dolog, ami elengedhetetlen egy jó halászléhez!
  2017-12-23 23:55:26, szombat
 
  4 dolog, ami elengedhetetlen egy jó halászléhez!

Jó halászlét főzhetsz a Dunától, a Tiszától vagy a Balatontól távol is. Csak szerezd be a megfelelő alapanyagokat, és rögtön nekiláthatsz.

Hal: három a magyar igazság

Minél többféle hal kerül a lébe, annál zamatosabb lesz a végeredmény. A halfőző mesterek szerint a magyaros halászléhez legalább háromféle hal kell: a ponty és a harcsa mellé a Dunánál süllő, a Tiszánál kecsege, a Balatonon fogas társulhat. Jó ízt ad a törpeharcsa is. Mindezekhez apróhal járuljon ráadásnak: pl. keszeg, kárász, dévér és garda.

Hagyma: a makói a legjobb

Öregebb vöröshagymát használj és kisebb fejeket válassz. A friss főzőhagyma nem alkalmas, mert rostosabb, és nehezebben oldódik ki az aromája. A hagymát mindig a recepttől függően karikázd vagy darabold fel. Hagyományosan késsel kell apróra vágni, nem szabad lereszelni.

Paprika: erejéhez mérten

Az édes és a csípős arányainak megválasztása, valamint a cseresznye- vagy a csöves paprika mennyisége nincs kötelezően meghatározva. Aszerint kell több vagy kevesebb, hogy milyen az ereje. Édes-nemes fajtából jó evőkanálnyi, rózsapaprikából kisebb kanálnyi ajánlott. 10 főre 4-5 db friss cseresznyepaprika is mehet a lébe - ezt a végén szedd ki, és külön tálald.






Bogrács: forgasd vagy rázogasd!

A felfelé szélesedő alföldi bográcsba 1 kg halra 1,5-1,6 l vizet számíts. A Baja környékén használt felfelé szűkülő bográcsba a lassúbb párolgás miatt elég kilónként kb. 1,25 l vizet önteni.

A halászlét nem szabad keverni, mert a halhús szétesik. Főzés közben időnként forgasd meg a tengelye körül a bográcsot, vagy himbáld meg a tűz fölött, hogy semmi ne kapjon oda. Főleg az elején érdemes kanállal levet locsolni a belső falára, így nem ég rá a paprika.

Bogrács híján tűzhelyen, fazékban is elkészítheted a halászlét. Keverni ekkor sem szabad, csupán az edényt forgatni vagy rázogatni.






Török Zsuzsa Alapételek

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Bajai halászlé II.
  2017-12-23 23:47:11, szombat
 
  Bajai halászlé II.

Hozzávalók 10 személynek:
5 kg hal, (3,5 kg ponty, 1,5 kg vegyes hal - márna, kárász, törpeharcsa)
1 kg vöröshagyma
10 dkg házi őrlésű csemege paprika
10 dkg vegyes cseresznyepaprika egészben

5-6 l víz
50-70 dkg házi gyufatészta



Elkészítés: A dunai halakat gondosan megtisztítjuk. A vegyes halat sűrűn beirdaljuk. A pontyot irdalás után kétujjnyi vastag darabokra, a fejet pedig félbe vágjuk. Ezután lesózzuk, fűszerpaprikával meghintjük. Két órát hűtőben letakarva tároljuk.

A vöröshagymát apróra daraboljuk, a bogrács aljára tesszük. Rákerül a befűszerezett hal. Vízzel felöntjük, és intenzíven forraljuk. 10 perc után rátesszük a fűszerpaprikát, a csöves paprikát, s így még 30 percig forraljuk.

Közben a frissen gyúrt gyufa tésztát kifőzzük. A kifőtt tésztát a hallével tálaljuk, míg a halat esztétikusan felrakva, külön tálon kínáljuk. Nos, hát ez a bajai!





Megjegyzés

Laci bácsi receptje
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Szegedi (tiszai) halászlé
  2017-12-23 23:42:45, szombat
 
  Szegedi (tiszai) halászlé

Hozzávalók

60 dkg tisztított ponty
60 dkg tisztított harcsa
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek őrölt szegedi fűszerpaprika
1 ek só
bors
1 db erős paprika


Elkészítés

A megtisztított halakat kifilézzük. A halfiléket feldaraboljuk, sózzuk és felhasználásig hűtőbe rakjuk.
A csontokat és a halfejet egy edénybe tesszük, rádaraboljuk a hagymát, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük 2 liter hideg vízzel és kb. másfél órán keresztül főzzük.
Ha az alaplé elkészült, akkor egy tésztaszűrőn átpasszírozzuk. Az átpasszírozott alaplevet újra tűzre tesszük, hozzáadjuk a halfiléket (amennyiben halbelsőségünk is van, azt is ezzel együtt főzzük meg) és puhára főzzük. Felkarikázott erős paprikával ízesíthetjük a levest.





Megjegyzés

Recept, styling: Filep Kata, fotó: Tóth András
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Párolt fogastekercs padlizsános raguval
  2017-11-23 23:19:33, csütörtök
 
  Párolt fogastekercs padlizsános raguval

Hozzávalók:
4 darab fogasfilé
kevés só
bors
fél citrom
kevés fehérbor
pici fehérborecet
2 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
1/2 db sárgarépa
1/2 db vöröshagyma
1/2 db zeller
A padlizsános raguhoz:
1 padlizsán
2 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál aprított petrezselyem
8 db koktélparadicsom
10 dkg olívabogyó

Elkészítés: A párolt fogashoz megtisztítjuk a filézett halat, citromlével meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk,





feltekerjük, és fogpiszkálóval átszúrjuk.





Párolólevet készítünk: egy tepsibe vizet engedünk, amit a fűszerekkel, a citrommal és a darabolt zöldségekkel ízesítünk. Előmelegített sütőbe tesszük legalább 15 percre.





Belehelyezzük a haltekercseket, amit 5-6 perc alatt, óvatosan készre főzünk.





A padlizsános raguhoz a padlizsánt részben meghámozzuk, és kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk.





Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, a szeletekre vágott fokhagymát megfuttatjuk benne, majd jöhet a padlizsán és az olívabogyó is, amivel hirtelen összepirítjuk.





Sózzuk, borsozzuk, és 7-8 perc alatt megpuhítjuk. Amikor megpuhult és kezdenek összeérni az ízek, friss petrezselymet és koktélparadicsomot adunk hozzá, amivel további 1-2 percet pirítjuk.





A haltekercseket a padlizsános raguval tálaljuk.





Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Klasszikus harcsapaprikás szalonnás túrós csuszával
  2017-11-22 23:28:48, szerda
 
  Klasszikus harcsapaprikás szalonnás túrós csuszával

Hozzávalók

30 dkg harcsa filé
12,5 dkg csusza tészta
20 dkg paradicsom
1 db paprika
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
15 dkg túró
2 dkg mangalica zsír
10 dkg bacon
liszt
friss petrezselyem
pirospaprika

bors


Elkészítés

A halat és zöldségeket megmossuk és megszárítjuk. A hagymát, a petrezselymet és fokhagymát finomra, a paprikát és a paradicsomot pedig kisebb kockákra vágjuk, a bacont felkockázzuk.
A tésztát 5-6 perc alatt félpuhára főzzük, majd a főzővízzel együtt visszahűtjük. Ha kész, leszűrjük, és hideg vízzel jól átmossuk, hogy ne tapadjanak össze a csuszalapok.
Egy serpenyőben lepirítjuk a felkockázott bacont, ha kész, kiszedjük, és a visszamaradt, újra hevített zsiradékon fehéredésig sütjük a harcsát, majd serpenyőstül félretesszük.
Egy lábosban, mangalica zsíron üvegesre pirítjuk a hagymát és a fokhagymát, majd hozzá adjuk a paradicsomot és a paprikát. Ezután a tűzről félrehúzva megszórjuk pirospaprikával és hozzáadunk egy kis vizet is. Jól összekeverjük, majd visszahúzzuk és lefedjük.
Amíg a zöldségek főnek, egy keverőtálban jól összekeverjük a kifőtt csuszatésztát, a túrót, a tejfölt, a kisült bacont, megborsozzuk és hőálló tálba tesszük, majd 200 fokra előmelegített sütőben pirulásig sütjük.
Egy tálban a lisztből, a vízből és a tejfölből habarást készítünk. (A lisztet azért jó először egy kis vízzel összekeverni, mert akkor nem lesz csomós a habarás.)
Ha a zöldségek megfőttek, akkor lehúzzuk a lábost a tűzről, és egy botmixerrel lepürésítjük a zöldségeket, majd hozzá adjuk a habarást. (Először a paprikás szaftjából 1 merőkanállal a habarásba, így elkerülhető, hogy a liszt főzéskor becsomósodjon. Ezután már az egész habarást habverővel hozzákeverhetjük a paprikáshoz.)
Visszatesszük a tűzre, és lassú tűzön újra melegítjük. Amikor forrni kezd, beletesszük a harcsát, és 4-5 percig tovább főzzük.
Mire elkészül a harcsapaprikás, addigra biztos szép pirított színe lesz a túrós csuszának is. A paprikás mellé tálaljuk, feldíszítjük a maradék tejföllel és pirospaprikával, és a petrezselyemmel.





Megjegyzés

Figyelem! A fűszerek adagjai relatív mértékűek, mennyiségük ízlés szerint csökkenthető, növelhető. Az elkészítési idő a gyakorlottság függvényében változhat.
ChefbagMME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Citrusos rizottó garnélával
  2017-11-16 23:44:31, csütörtök
 
  Citrusos rizottó garnélával

Hozzávalók:
30 dkg rizottó rizs
15 dkg tisztított garnélarák
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál vaj
6 dl zöldségalaplé
1 dl fehérbor
8 dkg reszelt parmezán
1,5 dl főzőtejszín
1 rózsaszín húsú grapefruit
1 lime reszelt héja és leve

fehér bors
Valamint:
egész garnélák
olívaolaj


Elkészítés: A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és előmelegített serpenyőben olívaolajon rövid ideig pirítjuk. Hozzáadjuk a rizottó rizst, sót és fehér borsot, és folyamatos kevergetés mellett először fehérbort, majd alaplevet adagolunk hozzá. Közepes lángon főzzük, ügyelve arra, hogy mindig legyen rajta kevés, de elegendő alaplé, egészen addig, míg puhulni nem kezd (15 perc).

Amikor eléri a megfelelő puhaságot, a lime reszelt héjával és facsart levével ízesítjük, és folyamatosan krémesítjük kevés vajjal, főzőtejszínnel és parmezán sajttal. Ha túl száraznak látszik a rizottó, pótolhatjuk a nedvességet kevés fehérborral, alaplével. A tökéletes krémes állagot az edény mozgatásával lehet elérni, ügyeljünk arra, hogy lehetőleg ne kanállal kevergessük az utolsó fázisban, hisz úgy csak összetörjük a rizsszemeket.

A tisztított garnélákat





kevés olajon átpirítjuk,





a grapefruitot kifilézzük,





és mindkettőt a rizottóhoz adjuk.





Időközben az egész garnélákat is átsütjük serpenyőben,





tálaláskor a rizottó tetejére tesszük, esetleg néhány félretett grapefruit filével együtt.





Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András, teríték: Butlers
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Spenótos palacsinta sült hallal
  2017-11-15 23:50:39, szerda
 
  Spenótos palacsinta sült hallal


Hozzávalók:
A palacsintatésztához:
50 dkg liszt
2 tojás
1 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
3 dl tej
annyi víz, hogy sűrűbb palacsintatésztát kapjunk
3 evőkanál nyers parajpüré
A töltelékhez:
bármilyen halfilé
liszt
pirospaprika
50 dkg burgonya
5 dkg vaj
1 tojás
2 evőkanál tejföl
tej
tartármártás


Elkészítés: A hozzávalókból palacsintát készítünk. A halfiléből kétujjnyi szeleteket vágunk, és paprikás lisztbe forgatva ropogósra sütjük.

A burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A vajjal, tojással, tejföllel és annyi tejjel, hogy ne legyen lágy, habosra keverjük. Megkenjük vele a palacsintákat, és minden palacsintába teszünk egy-egy halszeletet és feltekerjük.

Tűzálló tálba tesszük a palacsintákat, sütőbe tolva átforrósítjuk. Tartármártással vagy paradicsommártással tálaljuk.





Megjegyzés

Fotó: AS
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Ropogós rántott hal a sütőből
  2017-09-25 22:13:45, hétfő
 
  Ropogós rántott hal a sütőből

Hozzávalók

1 kg filézett tőkehal

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 db tojás
15 dkg teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
1/2 dl olaj

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és 2 db tepsit kibélelünk sütőpapírral. A halszeleteket szárazra töröljük egy papírtörlővel, majd enyhén besózzuk őket. Egy villa segítségével egyenként beleforgatjuk őket a lisztbe, majd felvert a tojásba, végül a zsemlemorzsába.
Egy tányért vékonyan kiolajozunk, majd beleforgatjuk a már panírozott halszeleteket (minden szelet előtt újra kiolajozzuk a tányért), és befektetjük őket a tepsibe.
A forró sütőbe tesszük a tepsit, 10 percig sütjük, majd óvatosan megfordítjuk a halszeleteket, és a másik oldalukat is 10 percig sütjük.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
     2/19 oldal   Bejegyzések száma: 184 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 360 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1340
  • e Hét: 4212
  • e Hónap: 9250
  • e Év: 138957
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.