Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/76 oldal   Bejegyzések száma: 751 
Hibák, amelyeket a szemünk ellen elkövethetünk
  2023-12-19 21:00:02, kedd
 
  Hibák, amelyeket a szemünk ellen elkövethetünk : dohányzás, szemdörzsölés, nem hordunk napszemüveget nyáron

A szem a lélek tükre - tartja a mondás. Ez valóban így van. Csak akkor gondolunk egy-egy szervünkre, amikor gond vannak annak egészségével, márpedig a szemünk egészségét sok minden ronthatja. Mutatjuk is, hogy milyen hibákat követhetünk el a szemünk ellen és mit tegyünk, hogy jó egészségnek örvendjen.

Érdemes minden évben felkeresni a szemorvost, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy minden rendben van a szemünkkel. 40 éves kor fölött évenkénti szemvizsgálat javasolt még akkor is, ha minden rendben van. A szemész szakorvos olyan súlyos szemproblémákat is ki tud szűrni, mint a diabétesz okozta szembetegségek, a glaukóma és a makuladegeneráció.

Az is probléma lehet, ha figyelmen kívül hagyjuk a szemirritációt. Ha duzzadt, véreres a szemünk és viszket, akkor ezek az allergia tünetei is lehetnek, de fertőzés miatt is kialakulhatnak ilyen tünetek. A kezeletlen fertőzés azonban károsítja a szemet.

Ha bármilyen szemsérülést szenvedtünk, azonnal keressünk fel egy szemész szakorvost. Ha azt gondoljuk, hogy nem keletkezett kár a szemünkben, még nem biztos, hogy ez így is van.

A napszemüveg védelmet jelent az UV-sugarakkal szemben. Ha rendszeresen és erős napsugárzás éri a szemünket, nagyobb az esély a szürkehályog és a makuladegeneráció kialakulására. Mindenképpen olyan napszemüveget válasszunk, amelyet szaküzletben tudunk megvásárolni, mert az olcsó nap elleni szemvédők mit sem érnek a káros hatású UVA- és UVB-sugarakkal szemben.

A szemdörzsölés is károsíthatja a szemünket, hiszen ez nemcsak irritálja a szemet, de a benne lévő ereket is károsíthatja. A kezünk ugyanis tele van szabad szemmel nem látható baktériumokkal, amelyek a szembe kerülve különféle betegségeket okozhatnak.

Ha túl sok időt töltünk a számítógép előtt, ez jelentősen megdolgoztatja a szemizmokat. A szemet is fáradttá teszi és még fejfájást is okozhat.

A kontaktlencse megfelelő ápolása is kulcsfontosságú, hogy a szemünk egészséges maradjon. Semmiképpen se zuhanyozzunk kontaktlencsében, hiszen baktériumok kerülhetnek rá, ami szintén szemfertőzést okozhat.

Este lefekvés előtt mindenképpen mossuk le magunkról a sminket, mivel ez is oka lehet a szemfertőzések kialakulásának.

Mint minden betegség, így a szembetegség is öröklődhet genetikailag. Nagyon fontos, hogy tudjuk meg, hogy a családunkban vannak-e olyan szembetegségek, amelyek örökölhetők. Ha a válasz igen, akkor szintén minden évben érdemes felkeresni egy szemorvost, azaz kulcsfontosságú lehet a szűrővizsgálat.

A dohányzás nemcsak a szívnek, a tüdőnek és sok más szervünknek rossz, de a szem sem tolerálja a dohányfüstöt. A dohányfüst oka lehet a szürkehályog és a makuladegeneráció kialakulásának, illetve a látóidegeket is károsítja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Ha betöltöttük a 60. életévünket
  2023-12-19 20:10:16, kedd
 
  Milyen változásokra számítsunk, ha betöltöttük a 60. életévünket?

A felmérések szerint az emberek boldogsággörbéje nagyon sokat változik 60 éves kor után. Ilyenkor az emberek sokkal boldogabbak és felszabadultabbak. Talán ennek az is az oka, hogy már sok tapasztalat van az idősebbek háta mögött és tudják, hogy minden rossz után következik valami jó, és próbálják megélni ebben az életkorban az élet jó pillanatait, és sokkal kevesebb időt töltenek szomorkodással. Ez az öregedés lelki oldala, de mi a helyzet a fizikai oldallal, az egészséggel? Mutatunk néhány érdekes tényt, információt ezzel kapcsolatban.

60 éves kor után egyre gyakoribbak a rákos megbetegedések. Az emlőrák mintegy felét 61 éves kort követően diagnosztizálják, a vastagbélrákot pedig általában 68 és 74 éves kor között. Éppen ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen eljárjunk szűrővizsgálatokra, hiszen az időben diagnosztizált betegségek jó eséllyel gyógyíthatók.

Hatvan éves kor után az emberek mintegy negyedének van valamilyen hallásproblémája, ugyanis a belső fülben lévő szőrsejtek elpusztulnak. A fertőzések, a szívbetegségek, a stroke, a fejsérülés és bizonyos gyógyszerek szintén ronthatják a hallást. A hallókészülék azonban segíthet ezen a problémán.

Az anyagcsere is lelassul, ahogy öregszünk, de általában a nem megfelelő étrend és a testmozgás hiánya az oka az elhízásnak. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy az egészséges étrendet preferáljuk, mozogjunk, és figyeljünk oda az izomépítésre.

Hatvan éves kor után a bőr felső két rétege, az epidermisz és a dermisz elvékonyodik. Emiatt a bőr szárazabbá válik és gyakran viszket is. Megszaporodnak a ráncok, az öregségi foltok, illetve a zúzódások nyoma is sokkal feltűnőbbé válik, és hosszabb ideig megmarad a bőr felszínén.

Hatvan éves kor után sokkal gyakoribb a szívroham és a stroke is. A betegségek elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy ne dohányozzunk, korlátozzuk a só, a cukor és a telített szír bevitelét, és törekedjünk a napi fél óra mozgásra, ami lehet séta, úszás vagy jóga is.

Sok hatvanas éveiben járó ember kezdi felfedezni, hogy már nem olyan éles az elméje, mint korábban. Egyre hosszabb időbe telhet a nevek, tények felidézése, a minták felismerése. Ez a mentális hanyatlás csak fokozódik a kor előrehaladtával. De az agyat is lehet trenírozni, például olvasással és nyelvtanulással.

65 éves kor fölött egyre nagyobb az esély a különféle szembetegségek kialakulására, mint például glaukóma, szürkehályog, szárazszem-szindróma, amelyek befolyásolják a látást. Ezért is fontos, hogy minden évben ellenőriztessük a szemünket.

A csontritkulás aránya is megnő 60 éves kort követően, ezért mindenképpen kérdezzük meg a háziorvosunkat, hogy milyen kiegészítőket javasol a csontritkulás megelőzése érdekében.

Ahogy öregszünk, a testünk kevesebb alvási hormont (melatonin) termel és szabadít fel, ez pedig megakadályozhatja a mély és pihentető alvást. Alvás előtt kortyolgassunk gyógyteát - például kamillát -, amely segíti a jó alvási minták kialakítását.

Az évek során zsírlerakódások halmozódnak fel az artériák falában, ami akadályozza a jó véráramlást. A szűkület mellett az artériák merevvé válnak, ezt nevezzük érelmeszesedésnek. Ez megemeli a vérnyomást, ami oka lehet a stroke kialakulásának.

Idősebb korban az immunrendszer is gyengül, emiatt sokkal gyakrabban lehetünk betegek és kaphatunk el fertőzéseket. Azonban az immunrendszert is erősíthetjük, mégpedig testmozgással és sok friss, szezonális zöldség és gyümölcs fogyasztásával.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
A vesekő kialakulásának megelőzése
  2023-12-18 21:20:52, hétfő
 
  Azok, akik szenvedtek már vesekőben, alátámaszthatják, hogy bármilyen módszert kipróbálnának, csak hogy csökkenteni tudják a fájdalmat.

Alább találhatja a legjobb módszereket arra, hogyan előzze meg a vesekő kialakulását:

1. Igyon elegendő mennyiségű folyadékot, ezáltal higíthatja vizeletét.
A nem megfelelő mennyiségű vízfogyasztás nagy mértékben károsíthatja veséjét, valamint megnövelheti a vesekő kialakulásának esélyeit is.

A vízfogyasztás segíti a veséket az anyagcsere folyamatok melléktermékeinek eltávolításában szervezetéből, így azoknak nincsen lehetősége kristályokká, majd vesekővé formálódni.

A Nemzeti Vese Alapítvány (National Kidney Foundation) felmérései szerint a nagy mennyiségű folyadékbevitel nagy mértékben csökkenti a vesekő kialakulási esélyeit.
Vizelete színe is árulkodhat annak higítottságáról. A vizelet a legtöbb esetben csupán a felkelés után sötét sárga, mivel az éjszakai órák során nagyobb mennyiségben halmozódnak fel benne a felesleges anyagok.

Amennyiben vizelete a nap során folyamatosan sötétebb színű, nem fogyaszt elegendő mennyiségű folyadékot, amely miatt vizelete koncentráltabbá válik.

Egy egészséges felnőtt napi folyadékbevitele legalább 10-12 pohárnyi, ekkora mennyiségű folyadék elfogyasztásával bizonyosodhat meg arról, hogy veséi egészségesek maradnak.

Ennél nagyobb mennyiséget azonban ne fogyasszon, mert azzal csak megterhelheti veséit.

A víz fogyasztása mellett egyen lédús zöldségeket és gyümölcsöket, valamint igyon narancslevet vagy limonádét is.

2. Fogyasszon kalciumban gazdag ételeket, így csökkentheti szervezete oxalát szintjét.
A nem megfelelő mennyiségű kalciumbevitel megnöveli szervezete oxalát szintjét, amely vesekövek kialakulását is okozhatja. A tápanyagokkal bevitt kalcium hozzákötődik az emésztőrendszerében található oxalátokhoz, ezáltal megakadályozza, hogy a véráramba jussanak, ahonnan később a vesébe kerülnének és vesekövekké alakulnának át.

Az Annals of Internal Medicine szaklapban 1997-ben megjelent tanulmány is alátámasztja, hogy az élelmiszerekkel bevitt, nagy mennyiségű kalciumfogyasztás segíti a vesekövek kialakulási esélyeinek csökkentését, míg a kalcium tartalmú étrendkiegészítők fogyasztása megnövelheti a vesekövek kialakulási esélyeit. Fogyasszon tehát nagy mennyiségben tejtermékeket, főképp kalciummal dúsított tejet és kefirt. Emellett kora reggelente töltsön 15 percet a reggeli napfényben, ezáltal segítheti szervezete D-vitamin termelését, amelyre a kalcium megfelelő felszívásához van szüksége.

A kalcium tartalmú étrendkiegészítők fogyasztását kerülje.

3. Fogyasszon minél kevesebb oxalátban gazdag ételt.
A nagy mennyiségben fogyasztott, oxalátokban gazdag ételek segíthetik a vesekövek kialakulását. Az oxalátok megakadályozzák a kalcium felszívódását szervezetében, ezáltal kalciumból és oxalátból felépülő veseköveket hozva létre.

Amennyiben hajlama van a vesekövekre, fogyasszon minél kevesebb oxalátban gazdag ételt. Az oxalátokban gazdag ételek közé tartozik a spenót, a fodros kel, a mángold, a rebarbara, a retek, az okra, a zeller, a csokoládé, a szójatej, és az eper.

Emellett figyeljen oda szervezete C-vitamin szintjének megfelelő mennyiségére is, mivel a túlzott mennyiségű C-vitamin bevitel szintén oxalátok képződését okozhatja.

4. Fogyasszon minél kevesebb sót, ezáltal csökkentse szervezete nátriumbevitelét.
A nátriumban gazdag ételek fogyasztása segíti a vesekövek kialakulását, mivel megnöveli vizelete kalcium tartalmát. Emellett megnöveli a vizeletben található fehérjék számát is, ezáltal veseelégtelenséget is okozhat.

Ráadásul ilyenkor veséinek többet kell dolgoznia, hogy eltávolítsák szervezetéből a túlzott mennyiségű nátriumot.

Ezért fogyasszon minél kevesebb nátriumot, a napi ajánlott sóbevitel nem lépi túl az öt grammot.

Amennyiben Ön hajlamos a vesekövek kialakulására, lehetőség szerint ennél jobban is csökkentse a szervezete sóbevitelét. Ehelyett fogyasszon egészségesebb hatású sót, mint a tengeri só, vagy ízesítse ételeit egyéb összetevőkkel, mint a gyógy- és fűszernövények és egyébfűszerek.

5. Csökkentse szervezete cukor és mesterséges édesítőszer bevitelét.
A magas cukortartalmú italok, főképp, amelyek magas fruktóz tartalmú kukoricaszirupból készültek, szintén a vesekövek kialakulását okozhatják. A nagy mennyiségű cukorbevitel felboríthatja szervezete ásványi anyag egyensúlyát, befolyásolva ezzel a kalcium és a magnézium felszívódási képességeit is.

Bizonyos esetekben a fruktózt szervezete oxalátokká tudja alakítani. Ráadásul a mesterséges édesítőszerek sem tesznek jót veséje egészségének, mivel elősegíthetik a vesefunkciók romlását.

Igyekezzen tehát szervezete fruktóz bevitelének csökkentésére, amelyet főképp az asztali cukorban, és a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirupban találhat meg. Ehelyett használjon inkább organikus mézet, vagy stevia-t kávéja vagy teája édesítésére.

6. Csökkentse a vörös húsok mennyiségét étrendjében.
A fehérje nagyon jó hatással van egészségi állapotára, azonban a túlzott mennyiségben elfogyasztott vörös hús megnövelheti a veseproblémák kialakulási esélyeit. A magas fehérjebevitel megnöveli a veséjére nehezedő anyagcsere folyamatok mennyiségét, ezáltal előfordulhat, hogy veséje nem lesz képes feldolgozni és kiválasztani a fehérje emésztése során keletkező nitrogén melléktermékeket.

Ráadásul a vörös húsok purinokban is gazdagok, ezáltal megnőhet szervezete húgysav termelése is. A vörös húsok fogyasztása csökkenti vizelete pH-ját, ezáltal savasabbá téve azt. A vizelet megnövekedett savtartalma vesekövek kialakulásához vezethet.

Az Urology szaklapban2014-ben megjelent tanulmány is alátámasztja,hogy az állati fehérjék fogyasztása megnöveli az egészséges emberi szervezet serum és húgysav tartalmát.

7. Végezzen naponta testmozgást, ezáltal tartsa fent egészséges testsúlyát.
A túlsúly megnöveli a vesekövek kialakulási esélyeit, ezért minden nap szakítson időt a testmozgásra, amely segíti a felesleges kilók leadását és az egészséges testsúly fenntartását.

A kórós túlsúly a legtöbb esetben a nem megfelelő étrend oka, amely gyakran tartalmaz zsíros ételeket, finomított cukrokat, és nem megfelelő folyadékbevitelt, amelyek külön-külön is káros hatással vannak veséjére.

Az ülőmunka végzése csontjai kalciumvesztését okozhatja, amely szintén elősegíti a vesekövek kialakulását. A Journal of the American Society of Nephrology szaklapban 2014-ben megjelent tanulmány is kiemeli, hogy a kis mértékű testmozgás is csökkenti a legtöbb vesekövet okozó probléma mértékét, mint amilyen a magas vérnyomás és a cukorbetegség is.

Hetente ötször, alkalmanként 30 percen át végezzen nem túlzottan megerőltető testmozgást, ezáltal csökkentheti testsúlyát és segítheti szervezetét az egészséges testsúly fenntartásában.

8. Kerülje a szénsavas italok és az üdítőitalok fogyasztását.
Míg a vízfogyasztás jó hatással van a vesekövek kialakulása ellen, a szénsavas- és üdítőitalok nagy mennyiségű fogyasztása épp ellenkezőleg, elősegíti a vesekövek kialakulását. A szénsavas italok foszforsavat tartalmaznak, amely savasabbá teszi vizeletét és a vesekövek kialakulását okozhatja. Az ilyen italok fogyasztása ráadásul az egyéb veseproblémák és a krónikus veseelégtelenség kialakulási esélyeit is megnöveli.

A Clinical Journal of the American Society of Nephrology szaklapban 2013-ban megjelent tanulmány szerint a cukrokkal ízesített üdítőitalok és gyümölcslevek fogyasztása is megnöveli a vesekövek kialakulási esélyeit.

Már 1999-ben, az Urological Research szaklapban megjelent cikkben is bizonyították, hogy a szénsavas üdítők fogyasztása nem szerencsés változásokat idéz elő szervezetében, amely elősegíti a kalciumból és oxalátokból felépülő vesekövek kialakulását.

A vesekövek kialakulásának megelőzése érdekében kerülje a szénvasas- és üdítőitalok fogyasztását, és igyon megfelelő mennyiségű vizet a szükséges folyadékbevitel biztosítása érdekében.

9. Ne fogyasszon fluoriddal kezelt vizet.
A fluoriddal kezelt víz fogyasztása szintén megnövelheti a vesekövek kialakulási esélyeit.

Az Urological Research szaklapban 2001-ben megjelent tanulmány is alátámasztja, hogy a nagy mennyiségben fluoridot tartalmazó víz fogyasztása elősegíti a vesekövek kialakulását.
A kutatás során 18000, Indiában élő felnőttet vizsgáltak, akik napi szinten fogyasztottak (egymillió részecskénként) 3.5 - 4.9 fluorid részecske tartalmú vizet.
A túlzott mértékű fluorid fogyasztásának egyik első jele a fogak felületének elszíneződése és elkopása, azaz a fog fluorózis.

A probléma elkerülése érdekében fogyasszon palackozott vizet, vagy szereltessen be otthonába olyan vízszűrő berendezést, amely többek között a fluoridot is eltávolítja ivóvizéből.

10. Fogyasszon nagy mennyiségben zöldségeket és gyümölcsöket.
Amennyiben Önnél is nagy az esélye a vesekövek kialakulásának, fogyasszon naponta legalább öt adagnak megfelelő zöldséget vagy gyümölcsöt. A zöldségek és gyümölcsök nagyja magnéziumban, élelmi rostban, káliumban, citrátban, és antioxidánsokban gazdag, amelyek mind segítik a vesekövek kialakulási esélyeinek csökkentését.

A magnézium szintén nagyon fontos szervezete számára, hiszen segíti a kalcium felszívását és beépítését. Emellett segíti annak megakadályozását, hogy a kalcium összekapcsolódjon az oxalátokkal,ezáltal pedig veseköveket alkosson.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Ha betegek vagyunk, ne dolgozzunk
  2023-12-18 20:19:43, hétfő
 
  Evidens - habár nem mindenki számára -, ha betegek vagyunk, maradjunk otthon. Sokan még lázasan is bemennek dolgozni, pedig ezzel nemcsak másoknak, hanem saját maguknak is ártanak. Mutatjuk is, hogy miért ne menjünk dolgozni, ha meg vagyunk fázva vagy influenzásak vagyunk.

Ha betegek vagyunk, otthon is csak szinte fekszünk, pihenünk és relaxálunk, hiszen már kiskorunkban az eszünkbe vésték a szüleink, hogy így gyógyulhatunk meg a leggyorsabban. Ha bemegyünk dolgozni, akkor úgysem leszünk termelékenyek és hatékonyak, továbbá még ártunk is vele másoknak. Nem beszélve arról, hogyha olyan munkát végzünk, még komoly sérüléseket is szerezhetünk és balesetet is okozhatunk. Különösen igaz ez akkor, ha gyógyszert vettünk be, amelynek komoly mellékhatásai is lehetnek.

Ha influenzásak vagy náthásak vagyunk, nagyon könnyen megfertőzhetünk másokat. Nem biztos, hogy ismerünk mindenkit, nem tudhatjuk, hogy másnak milyen erős az immunrendszere. Lehet, hogy éppen mi fertőzzük meg őt, ami azt a másik személyt komolyan megbetegítheti. Sokan megutálták a szájmaszkot, de nem rossz dolog akkor sem, ha csak egy sima influenzával küzdünk, hiszen így nem köhögünk és tüsszögünk le másokat, ezzel is védve embertársainkat.

Kik számára lehet veszélyes az influenza vagy a vírus?
Nemcsak az idősek számára jelenthet veszélyt, hanem azoknak is, akiknek le van gyengülve az immunrendszerük vagy daganatos betegséggel küzdenek és így is kénytelenek dolgozni. Számukra egy egyszerű influenza is komoly tüdőgyulladást okozhat, amely akár még halállal is végződhet.

Hogyha túlerőltetjük magunkat, azaz betegen megyünk dolgozni, akkor ezzel az immunrendszerünk egészségét is veszélyeztetjük, és így sokkal hosszabb ideig fog tartani a felépülésünk, nem beszélve arról, hogy komolyabb tünetekkel és szövődményekkel is számolnunk kell majd.

Amikor betegek vagyunk, a testünknek semmi másra nincs szüksége, mint pihenésre, alvásra, megfelelő tápanyagokra és sok folyadékra, illetve az is nagyon lényeges, hogy ilyenkor ne stresszeljünk, kerüljünk relaxált állapotba, hiszen csak így kapunk újra erőre, csakis így lesz hamarosan megint energiánk dolgozni.

A következőkben tippeket adunk arra vonatkozólag, hogy mit is tegyünk, ha megbetegedtünk.

Betegség idején igyunk sok folyadékot. A tea, a víz, a húsleves segítenek elkerülni a kiszáradást abban az esetben, ha a betegségünk hasmenéssel és hányással jár együtt. A folyadékok segítenek a szervezetnek kiüríteni a betegségeket okozó baktériumokat és egyéb toxinokat.

Az alvás optimális idő a test számára, hogy meggyógyítsa önmagát. Az alvás fokozhatja az immunrendszer működését és gyorsabban felépülhetünk a betegségből.

Az otthon maradás is elősegíti a pihenést, megakadályozhatja, hogy a betegségünket másokra terjesszük, különösen, ha a betegségünk fertőző.

A gyümölcsök, a zöldségek, a halak és a teljes kiőrlésű gabonák olyan egészséges ételek, amelyek jót tesznek nekünk akkor is, ha betegek vagyunk. Ezek a táplálékok tele vannak vitaminokkal és tápanyagokkal, amelyek segítenek gyorsabban túljutni a betegségeken. Erősítik az immunrendszert, segítenek elkerülni a jövőbeli betegségeket vagy a súlyos tüneteket.

A dohányzás károsítja a tüdőt, ami súlyosbítja a megfázás és az influenza tüneteit. A dohányzás csökkenti az immunitást is, ami azt jelenti, hogy gyakrabban betegszünk meg és a betegségeink is hosszabb ideig tartanak.

A száraz levegő gyakran súlyosbíthatja az olyan betegségek tüneteit, mint a fejfájás, a torokfájás és a köhögés. Ha betegek vagyunk, akkor használjunk párásítót, mert így visszajuttatjuk a nedvességet a levegőbe, és ez megkönnyebbülést hozhat számunkra.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Ha eddig éjszakai baglyok voltunk...
  2023-12-17 20:37:49, vasárnap
 
  Ha eddig éjszakai baglyok voltunk, változtassunk - sokféle betegséget előzhetünk így meg!

Minden hozzáértő azt tanácsolja, hogy próbáljunk meg napi 7-8 órát aludni és a legjobb, amit tehetünk, ha már éjfél előtt nyugovóra térünk. Miért is olyan lényeges ez? Ha eddig éjszakai bagolyként éltük az életünket, a cikk elolvasását követően beláthatjuk, hogy az éjszakai ébrenlét mennyire károsan hat az egészségünkre és milyen jól is tesszük, ha az éjjelt alvással, pihenéssel töltjük, hiszen ilyenkor van a szervezetünknek ,,ideje", hogy regenerálódjon.

Ahhoz, hogy megértsük, miért is olyan fontos az alvás, egy kicsit többet kell tudnunk magáról az alvásról. Az alvásnak két fő ciklusa van. Az egyik az úgynevezett REM-alvás, amikor például álmodunk. A másik szakasza az alvásnak a non-REM-alvás. Ilyenkor az alvásunk mélyebb szakasza következik, és ekkor történik a testünk regenerációja.

Ha éjfél után fekszünk le aludni, akkor annál kevesebb időt töltünk el a non-REM alvási szakaszban. Ez azt is jelenti, hogy a testünk regenerációjára csak kevés idő jut, ezért is érezhetjük magunkat fáradtnak és álmosnak. Nem mellesleg minél kevesebbet alszunk, minél később fekszünk le, annál inkább megnő esetünkben a korai halálozás kockázata.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy megváltozzon a napi ritmusunk?
Mert hiszen sok esetben csak ezen kellene változtatnunk annak érdekében, hogy még éjfél előtt ágyba kerüljünk. Az egyik legjobb módszer, ha reggel nem alszunk sokáig, illetve napközben se fekszünk le pihenni. Hiszen minél kipihentebbek vagyunk a nap folyamán, annál jobban kitolódik a lefekvésünk ideje.

A hálószobában már ne használjunk semmilyen elektronikai eszközt, számítógépet, telefont, mivel ezek kék fényt bocsájtanak ki. A kék fény expozíciója csökkenti a melatonintermelést, amely nem más, mint egy alvást segítő hormon.

Ha eddig nem mozogtunk, sportoltunk, jól tesszük, ha elkezdjük, mivel már napi félórás mozgással is csökkenthetjük a stresszt, és ezzel is sokat javulhat az alvásunk minősége.

Ha csak tehetjük, ne fogyasszunk koffeint és alkoholt tartalmazó italokat. Kávét ihatunk, de lefekvés előtt hat órával azt sem tanácsos. Az alkohol pedig megzavarja az alvási ciklust és lerövidíti a REM-alvás szakaszát.

Lefekvés előtt fogyaszthatunk mézet, mivel csökkenti a szervezetben az orexinszintet, azaz egy olyan neurotranszmittert, amely növeli az éberséget. Lefekvés előtt együnk meg egy teáskanál mézet, így garantált, hogy nem fogunk álmatlanul forgolódni az ágyban. A mézben található természetes cukrok ösztönzik az alvást, mégpedig oly módon, hogy triptofánt szállítanak a véráramon keresztül az agyba.

A kamillatea is nagyon jó alvásjavító hatással rendelkezik. Nyugtató hatása van az agyra és a testre, erre pedig szükségünk van, hogy mély álomba merüljünk.

A tej az alvást kiváltó triptofán nevű aminosav természetes forrása. A triptofán segít elaludni, mégpedig a melatonin, a rendszeres alvási ciklust elősegítő vegyi anyag növelésével.

A banán nemcsak finom és tápláló, de magas káliumtartalmú. A kálium egy olyan ásványi anyag, amely elengedhetetlen a mély éjszakai alvás eléréséhez.

Elalvás előtt együnk meg egy maréknyi diót, mivel növeli a szerotoninszintet az agyban. A dió kiváló triptofán- és magnéziumforrás is. Lenmagot, tökmagot és napraforgót is ehetünk, hiszen ezek a magvak is gazdag forrásai a triptofánnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Ne gyógyszeres, inkább gyógynövényes ládika legyen otthon
  2023-12-14 20:51:07, csütörtök
 
  Természetesen jó, ha alapvető gyógyszerek is vannak otthon, azonban sok esetben sokkal többet ér, ha gyógynövényekkel orvosoljuk a problémáinkat, hiszen ezek használata, fogyasztása során jóval kevesebb mellékhatással kell számolnunk, és ekkor sem minden esetben. A gyógynövények nem okoznak függőséget, hacsak azt nem nevezzük annak, hogy a pozitív hatásaikat megtapasztalva a jövőben is sokféle egészségi panaszt ezeknek a növényeknek a segítségével szeretnénk majd orvosolni. Nézzünk is néhány olyan gyógynövényt, amelyekre minden esetben számíthatunk, és nagyon sokat segíthetnek, hogy csökkenjenek vagy megszűnjenek a panaszaink.

A menta frissítő és élénkítő hatással rendelkezik. Nemcsak az illata, hanem az íze is nagyon kellemes. A menta elsősorban a gyomor- és bélrendszeri rendellenességek enyhítésében lehet a segítségünkre. A menta nagy mennyiségben tartalmaz mentol nevű vegyületet, amelynek hatására több epe termelődhet, ez pedig abban segít, hogy az étel gyorsabban megemésztődjön. A gyógynövény csökkenti a koleszterinszintet is és fokozza a vér áramlását.

A fokhagymát ne csak télen fogyasszuk, hiszen minden évszakban nagyon hatékony a fertőzések megelőzésében és azok leküzdésében. A gyógynövény gazdag forrása a növényi vegyületeknek, a fitokemikáliáknak, amelyek aktívan részt vesznek a magas vérnyomás csökkentésében és minimalizálják az esélyét, hogy az erekben elzáródások alakuljanak ki.

A bazsalikomnak is nagyon finom és kellemes az illata. Gazdag forrása az eugenolnak és rozmarinsavnak. Ezek az anyagok fokozni tudják a szervezetben a szerotonintermelést, amely pedig aktívan részt vesz a hangulat szabályozásában. Ezért se lepődjünk meg, ha a bazsalikom elfogyasztását követően sokkal jobb lesz a kedvünk. A bazsalikom rendszeres fogyasztásával csökkenhet a szervezetben a kortizolszint, ami viszont azt eredményezi, hogy kevésbé leszünk stresszesek és idegesek.

A gyömbért egyre többen kedvelik hazánkban is. A legtöbben gyomor- és emésztési panaszok esetén fordulnak hozzá, hiszen csillapítja az émelygést és a hányingert is. A gyömbérnek van még egy nagyon pozitív tulajdonsága, mégpedig az, hogy fokozza a szervezetben a vér áramlását és így csökkentheti a magas vérnyomást is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
A természetes barnulást fokozó béta-karotin
  2023-12-11 00:18:28, hétfő
 
 



A béta-karotin kifejezést sokan hallhatták. Legtöbben a sárgarépával kapcsolják össze, azonban más, főleg narancsszínű táplálékokban is megtalálható.

A béta-karotin nem más, mint egy antioxidáns, amely a szervezetben A-vitaminná alakul át. A karotinoidok csoportjába tartozik, amelyek egyes zöldségek és gyümölcsök narancssárga színét adják.

A karotinoidok fontosak számunkra, nagyon sok előnnyel és pozitív hatással rendelkeznek. A béta-karotin és így az A-vitamin is hű szövetségesünk lehet, mégpedig az öregedés elleni küzdelemben számíthatunk a segítségére. Ez a vitamin és a béta-karotin a szabad gyökök elleni küzdelemből veszi ki a részét, azaz nagyon hatékonyan semlegesíti azokat.

A béta-karotin nemcsak a bőr állapotát javítja, hanem fényérzékenység esetén is nagyon hasznos. Mivel antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, csökkenti a bőr károsodását, illetve javítja a bőr megjelenését és egészségét.

A béta-karotinnal kapcsolatban kutatásokat is végeztek. Megállapították, hogy fokozza ugyan a természetes barnulást, azonban ha béta-karotinban gazdag ételt fogyasztunk és kifekszünk napozni, lehet, hogy könnyebben lebarnulunk, de nem nyújt védelmet a nap káros hatásaival szemben. A legjobb, amit tehetünk, hogy napozás előtt megtesszük a szükséges óvintézkedéseket, azaz használunk naptejet, viszont csakis napozást követően fogyasztunk béta-karotinban gazdag táplálékokat.

Mivel azok a táplálékok, amelyek béta-karotint tartalmaznak, a szervezetben A-vitaminná alakulnak, ily módon védettséget élvezhet a látásunk, a szemünk egészsége is. A béta-karotint más tápanyagokkal is ki kell egészítenünk, amennyiben szeretnénk elkerülni a makuladegenerációt. Ezek a tápanyagok a következők: cink, E-vitamin, réz és C-vitamin.

Minél több alkalommal, azaz minél rendszeresebben fogyasztunk béta-karotinban gazdag táplálékokat, annál kisebb lesz az esélye a kognitív funkciók hanyatlásának.

A béta-karotin segít megnövelni azoknak a fehérvérsejteknek a számát, amelyek megvédenek bennünket a fertőzésektől, azaz az immunrendszer védelmét is ellátja ez az anyag.

A béta-karotin gazdag forrásai többek között a sárgarépa, a sütőtök, az édesburgonya, a narancs, a mangó, a sárgadinnye, a spenót, az uborka, a brokkoli és a vízitorma.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
A legfontosabb tudnivalók a növényi alapú italokról
  2023-12-10 00:18:57, vasárnap
 
  A tehéntejet a világon mindenhol ismerik és fogyasztják magas biológiai értékű fehérje-, valamint kalciumtartalma miatt. Bizonyos egészségügyi indokok, mint például tejfehérje-allergia, laktózérzékenység, illetve speciális táplálkozási szokások, mint lakto-vegetáriánus vagy vegán életmód követése miatt az állati eredetű tej helyettesítésére hazánkban is egyre nagyobb az igény.

Számukra kiváló alternatívaként szolgálnak a különböző növényi alapú tejhelyettesítő italok, ismertebb néven a ,,növényi tejek". A fogyasztók olyan terméket keresnek a tehéntej kiváltására, ami hasonló érzékszervi tulajdonságokkal rendelkezik szín, állag vagy íz tekintetében, ellenben nem tartalmaz tejfehérjét (kazeint), tejcukrot (laktózt), koleszterint. A legfőbb növényi alternatívák, amelyekből tejpótló ital állítható elő: a száraz hüvelyesek (például szója, csicseriborsó), a diófélék, a mandula, a kesudió, a kókusz, az európia és törökmogyoró, különböző magvak (például napraforgómag, szezámmag, lenmag, kendermag), a gabonafélék (például rizs, zab, köles, tönköly) és álgabonák (például quinoa, hajdina, amaránt).

A legismertebb növényi italok legfontosabb jellemzői

A leggyakrabban fogyasztott tejhelyettesítő növényi alapú italok összetétele a tehéntejhez hasonlítva:

Kókusztej (pontosabban kókusztejital): telített zsírsavakban gazdag, energiatartalma viszonylag magas, míg fehérje- és szénhidráttartalma alacsony, édesebb ízű.

Szójatej (szójaital): fehérjében gazdag, magas az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsav tartalma, energia- és szénhidráttartalma alacsony, semleges ízű. Szójaallergiások nem fogyaszthatják.

Mandulatej (mandulaital): energiában és szénhidrátban szegényebb. Édesebb ízű.

Rizstej (rizsital): magas a szénhidrát- és energiatartalma, fehérjetartalma alacsony. Zsírban szegény. Semleges ízű. Cukorbetegek számára nem ajánlott.

Zabtej (zabital): szénhidrátban gazdag, magasabb az energiatartalma, fehérjetartalma alacsony. Zsírban szegény. Semleges ízű.
A növényi alapú italok általános jellemzői

A növényi alapú italok tápanyagösszetétele természetüknél fogva és a gyártási technológiának köszönhetően különbözik az állati eredetű tej összetételétől. A tejtermékekhez képest kevesebb a makro- és mikrotápanyag-tartalmuk, ezért gyakran adnak hozzájuk fehérjéket (például szójából vagy borsóból izolált fehérjét), vitaminokat (például A-, D-, E-, B2-, B12-vitaminokat), és ásványi anyagokat (például kalciumot, cinket, magnéziumot, vasat). Bizonyos algakivonat hozzáadásával még tovább fokozható a kalciumtartalom. Ezek a hozzáadott makro- és mikrotápanyagok az emberi emésztés során kevésbé jól szívódnak fel és nem úgy hasznosulnak, mint az állati eredetű tejben természetesen jelen lévő, biológiailag könnyebben hozzáférhető tápanyagok. Minden növényi eredetű ital tejcukor- (laktóz), tejfehérje- (kazein) és koleszterinmentes.

A növényi italok tápanyagtartalma függ attól, hogy milyen növényből állították elő, milyen eljárást használtak az előállítás során, valamint milyen egyéb összetevőkkel dúsítják. Ez utóbbiak azért szükségesek, hogy javítsák az italok tápanyag-összetételét, érzékszervi tulajdonságait és élvezeti értékét. Az íz javítására felhasználhatnak sót, cukrot, szirupot, ízesítőket, vaníliakivonatot, kakaót vagy almalésűrítményt, emiatt a kiindulási értékhez képest növekedhet az egyes italok szénhidráttartalma. A tehéntejhez hasonló selymes, lágy szájérzet elérése érdekében növényi olajokat (például napraforgó) adhatnak az italokhoz előállításuk során, ezáltal módosul a zsírtartalmuk.

Némelyik növényi tej olyan alapanyagból készül, amely egyes személyek számára allergiát okozhat, például hüvelyes növények (többek között a szója és a földimogyoró is ide tartozik), mandula, diófélék, magvak, ezért fogyasztásuk előtt tájékozódni kell a csomagoláson feltüntetett információkból.

A tehéntej helyettesítésére használt növényi alapú italok iránti kereslet világszerte növekszik. Manapság már minden boltban találhatunk valamilyen növényi tejet, a nagyobb üzletek polcain pedig igen széles választék közül lehet válogatni, emellett folyamatosan jelennek meg újfajta termékek is, például gyümölcssűrítménnyel ízesítettek, vagy cukormentes változatok. Kisgyermekek és csecsemők számára fogyasztásuk nem ajánlott.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Kerülendő-e a forró fürdő szívbetegként?
  2023-12-09 22:04:18, szombat
 
  A meleg vizes fürdőzés, vagy a szaunázás kellemes kikapcsolódási lehetőség. De biztonságos-e a pezsgőfürdő, jacuzzi, szauna a szívbetegeknek?
A pezsgőfürdők mellé gyakran tesznek ki figyelmeztető táblát, hogy az időseknek és a szívbetegeknek konzultálniuk kell orvosukkal, mielőtt ezeket használnák.

A pezsgőfürdőzés növelheti a pulzusszámot és csökkentheti a vérnyomást. Ez magyarázza a szívbetegeknek szóló figyelmeztetést, hogy konzultáljanak orvosukkal, mielőtt kipróbálnák ezt a fajta kikapcsolódást. Valóban, érdemes megkérdeznie kezelőorvosát, hogy a szívfrekvencia hirtelen emelkedése (mely ilyen esetben körülbelül a mérsékelt fizikai aktivitással egyenértékű) kockázatos lehet-e az ön számára, ugyanis számos különféle szív-érrendszeri megbetegedés létezik. Ezenkívül a forró fürdőzés következtében kialakuló vérnyomáscsökkenés (akár 20 Hgmm-es a szisztolés vérnyomásértékben) szédülést vagy akár ájulást is kiválthat az arra érzékeny egyénekben.

Figyeljen a biztonságára!
Számos tanulmány szerint rendszeresen alkalmazva - és itt fontos a rendszeresség - mind a meleg vizes fürdőzés, mind a szaunázás segíthet megelőzni a szívrohamot és a stroke-ot.
Kutatás a rendszeres kádfürdőzésről

Egy nemrégiben készült, a Heart folyóirat 2020. májusi számában megjelent tanulmány Japánban, ahol a kádfürdőzés beépült a kultúrába, több mint 30 000 embert követett nyomon körülbelül 20 éven keresztül. Azoknál az embereknél, akik szinte mindennap fürödtek, azokhoz képest, akik hetente kevesebbszer fürödtek, 28%-kal alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségek és 26%-kal a stroke kockázata. A fürdő hőmérséklete (amely Japánban jellemzően 40° és 42° C között van) nem befolyásolta az eredményeket.

Azok az emberek tehát, akik gyakran szaunáznak vagy gyakran vesznek forró fürdőt, csökkenthetik a szívproblémák kockázatát. De egyes szívbetegségek, vagy alacsony vérnyomás esetén egyáltalán nem árt az óvatosság.

Mind a szauna, mind a forró fürdő (vagy pezsgőfürdő) egyébként biztonságosnak tűnik stabil szívbetegségben, sőt enyhe szívelégtelenségben szenvedők számára is. De az instabil mellkasi fájdalomban (anginában), rosszul szabályozott magas vérnyomásban, vagy más súlyos szívproblémában szenvedőknek érdemes kerülniük ezeket, és konzultálniuk kezelőorvosukkal.

Panaszainak, betegségének, állapotának ismeretében kezelőorvosa tudja megítélni pontosan a veszélyeket és kockázatokat, így bármilyen szívproblémája van, mindig fogadja meg kezelőorvosa tanácsát és tartsa be utasításait!

A 70-es éveiket taposó vagy annál idősebb embereknek, akiknek a vérnyomása alacsony, szintén fokozottan óvatosnak kell lenniük. Ha a víz túl forró a fürdőben (akár strandról, gyógyfürdőről vagy kádfürdőről van szó) vagy a pezsgőfürdőben, a vérnyomása túl alacsonyra süllyedhet, ami szédülést vagy súlyos esetben ájulást is okozhat. Megszédülve pedig könnyen el is csúszhat a nedves felületeken további komoly sérüléseket begyűjtve.

Alacsony vérnyomásérték alatt 110 Hgmm körüli vagy az annál alacsonyabb szisztolés nyomást értjük ez esetben (a szisztolés érték az első szám a leolvasásban).

A 37-40 °C-os vízhőmérséklet egyébként még rendben van. Fontos, hogy lassan ereszkedjen bele, hogy szervezete fokozatosan alkalmazkodhasson hozzá. A hirtelen vagy hosszan tartó forró vízbe merülés túlmelegítheti a testét és megterhelheti a szívét. Tehát legyen tudatos és gondolkodjon józan ésszel, ez segíthet megőrizni a biztonságát fürdőzés közben.
Mitől lehet egyesekre mégis veszélyes a forró fürdőzés?

A meleg fürdőben, vagy a szaunában a magas hőmérséklet hatására az erek kitágulnak, ami csökkenti a vérnyomást, miközben a testhőmérséklete megemelkedik.

Az izzadság elpárologtatása általában segít lehűlni, de ha forró vízbe merül, ez a természetes hűtőmechanizmus nem működik. Ennek eredményeként teste nem tud lehűlni.

Amikor a teste túlhevül:
Az erek kitágulnak, hogy megpróbálják lehűteni a testet.
A vér a bőr felé terelődik, távol a test magjától.
A pulzusszám és a pulzus növekszik a vérnyomásesés ellensúlyozására.

Általában ezek az események egészséges embereknek nem okoznak problémát. Ha azonban szív- és érrendszeri betegsége van, ezen események sorozata túlterhelheti a szívét. Emellett a szív által pumpált vér mennyisége is megemelkedik, különösen a pezsgőfürdőben. Ez annak a következménye is, hogy a víz nyomást gyakorol a testre, ami növeli a szív terhelését, munkáját. Azokban az állapotokban, ahol a szív terhelését fokozottan kerülni kell, ez a fajta megterhelés is extrán igénybe veheti a szívét.

A szív túlterhelődése a következőkhöz vezethet:
Megfelelő vérnyomás elvesztése, ha a szíve nem tud elegendő vért pumpálni.
Megnövekedett vérnyomás, ha ön érbeteg, vagy ha az artériái beszűkültek és kevésbé rugalmasak.
Szédülés vagy ájulásérzés.
Hányinger.
Rendellenes szívritmus, szívritmuszavar.
Nem megfelelő véráramlás a szívbe vagy a testbe.
Legrosszabb esetben szívroham.

Egyes, a szívbetegségekre felírt gyógyszerek is hozzájárulhatnak a problémához, mivel a béta-blokkolók csökkentik a pulzusszámot és korlátozzák a bőr véráramlását, a diuretikumok pedig fokozzák a víz és a só kiválasztását.

A testhőmérséklet hirtelen emelkedése tehát jelentős terhelést okoz a szív- és érrendszerben, elsősorban a fentebb felsorolt változások sorozata révén, ami a megemelkedett pulzusszámot eredményezi. A magasabb pulzusszám - különösen csökkent szívműködés, szívritmuszavarok és koszorúér-elzáródások esetén - kardiális eseményt, például véráramlási zavarokat okozhat, és a legrosszabb esetben szívrohamként nyilvánulhat meg.

Praktikus tippek a pezsgőfürdőzéshez
Ha szívbeteg, beszéljen orvosával, mielőtt belevágna ebbe a szórakozásba. Ha szerinte fürödhet, kövesse az alábbi tippeket a biztonsága megőrzése érdekében:

Szabályozza a víz hőmérsékletét. A legtöbb pezsgőfürdő hőmérséklet-szabályozóval és hőmérővel rendelkezik.
Korlátozza a forró vízzel való érintkezést. A legtöbb szakértő szerint legfeljebb 5-10 perc biztonságos.
Maradjon hidratált. Tartson a közelben egy üveg hideg vizet, és fürdőzés közben is kortyolgasson.

Mi a helyzet a szaunával?
A tipikus finn szauna hőmérséklete 79-80° C körül van. Ha alacsony a vérnyomása, ne maradjon tovább benn 15-20 percnél, inkább javasolt ennél is kevesebb ideig. Ha nem szaunázik rendszeresen, különösen legyen körültekintő. Ha kellemetlenül melegnek érzi, vagy szédül, üljön le a szaunán kívül. Az is jó ötlet, hogyha először fokozatosan hagyja lehűlni a testét; ne menjen egyenesen a szabadba, ha hideg idő van. Nemcsak szívbetegek esetén, hanem mindenkinek fontos, hogy forró fürdő, vagy szauna után igyon néhány pohár vizet, hogy mielőbb pótolja az izzadásból elvesztett folyadékot.

A finn szaunázási hagyomány egyébként több ezer éves múltra tekint vissza. A finnek átlagosan hetente kétszer-háromszor szaunáznak, és akár 20 percig is tartózkodnak a fával bélelt, forró, száraz levegős helyiségekben. 2018-ban egy finn kutatócsoport áttekintést adott a szaunázás egészségügyi előnyeiről a Mayo Clinic Proceedings-ben. Számos tanulmány összefüggésbe hozza a gyakori szaunahasználatot (hetente négy-hét alkalommal) a vérnyomás csökkenésével és a szív- és érrendszeri betegségek, köztük a hirtelen szívhalál és a stroke kockázatának csökkenésével. A szerzők szerint ezek az előnyök a vérerek jobb működéséből, a koleszterinszint javulásából, és a gyakran szaunázóknál megfigyelt gyulladáscsökkentő hatásból eredhetnek. De az is lehetséges, hogy a szaunázás utáni ellazulás - nem beszélve a gyakori szaunázást lehetővé tevő életmódról - magyarázhatja a szívvel kapcsolatos előnyös következményeket.

Összefoglalva
Tartsa mindig szem előtt a biztonságot - még akkor is, ha jacuzziban, forró fürdőben (strandon, gyógyfürdőben vagy kádban), szaunában pihen. Ügyeljen arra, hogy a víz hőmérséklete ne legyen túl magas, maradjon hidratált, igyon sokat, akár fürdés közben is, és ha úgy dönt, hogy pezsgőfürdőt vagy szaunát használ, ebben a tevékenységben - különösen, ha szívbeteg - inkább csak rövid ideig vegyen részt. Kövesse mindig kezelőorvosa utasításait, ha ő azt javasolja, akkor kerülje a forró fürdőt és szaunát!
Forrás:Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Milyen zöldségeket termeljünk
  2023-12-07 22:31:48, csütörtök
 
  A nyarat mintegy alapozó évszaknak is nevezhetjük, hiszen ilyenkor több lehetőségünk van a változatosabb és az egészségesebb táplálkozásra. Kicsit olcsóbbak is a gyümölcsök és a zöldségek, és sokan szeretnek kertészkedni, ami több szempontból is nagyon pozitív, hiszen ez nemcsak egy remek formája a testmozgásnak, de még egészséges zöldségeket is termeszthetünk. Olyan zöldségeket, amelyek tele vannak értékes tápanyagokkal, például C-vitaminnal.

Milyen zöldségek bővelkednek ebben a vitaminban? Többek között a petrezselyem, a zöldborsó, a paradicsom, a karfiol, a kelbimbó, a kelkáposzta, a brokkoli, a paprika, a káposzta és minden sötétzöld leveles zöldség. Miért is fontos számunkra ez a vitamin? Mutatjuk a válaszokat.

A C-vitamin - vagy ahogyan sokan ismerik, az aszkorbinsav - megtámogatja a szív egészségét. Évente emberek milliói halnak meg szív- és érrendszeri betegségekben. A C- vitamin azonban számos kockázati tényezőt csökkenthet, már ami a szív- és érrendszeri betegségeket illeti. A C-vitaminnak ezen kívül szerepe van a trigliceridszint és az LDL-koleszterin-szint csökkentésében. Ez azért nagyon lényeges, mert mindkét érték magas szintje a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezője.

A C-vitamin egy remek antioxidáns, amely aktívan részt vesz az immunrendszer erősítésében. Amennyiben rendszeresen fogyasztjuk a C-vitamint, úgy a légúti fertőzéseket is elkerülhetjük, de ha betegek is lettünk, sokkal gyorsabb lesz a betegség lefolyása. Az aszkorbinsav ezen kívül csökkenti a tüdőt érintő fertőzések esélyét, és rendszeres bevitelével csökkenhet a tüdőgyulladás kialakulásának kockázata is.

A köszvény egy olyan betegség, ami voltaképpen az ízületi gyulladás egy formája. Ennél a betegségnél is keletkezik duzzanat és bőrpír, és a fájdalom is a betegség állandó velejárója. A C-vitamint tartalmazó zöldségek rendszeres fogyasztásával jelentősen lecsökkenthető a köszvény kialakulásának kockázata.

A vas mint tápanyag a sejtek oxigénellátását segíti elő. Vashiány esetén akár még vérszegénység is kialakulhat. A C-vitamin azonban fokozza ennek az ásványi anyagnak a felszívódását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
     2/76 oldal   Bejegyzések száma: 751 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 270 db bejegyzés
e év: 1532 db bejegyzés
Összes: 49318 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 4002
  • e Hónap: 17751
  • e Év: 222452
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.