Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/5 oldal   Bejegyzések száma: 45 
Időseknek javaslat hőség esetén
  2017-08-04 19:29:32, péntek
 
  Hogyan hűtsék magukat az idősebbek a forróságban? 10 fontos tanács!

Az idősebb korosztály számára nagyobb veszélyt jelent a mostani forró időjárás, mivel szervezetük kevésbé képes alkalmazkodni a meleghez, mint a fiatalabbaké. Ráadásul esetükben gyorsabban kialakul a test dehidratációja is.

Az idősebbek szervezete nehezen alkalmazkodik a forró hőmérséklethez, mivel testük kevésbé képes elviselni a hőmérséklet hirtelen változásait, az esetleges krónikus betegségek pedig negatívan befolyásolják a szervezet reakcióit a melegre. Bizonyos gyógyszerek gátolhatják az izzadást és megváltoztathatják a test hőmérséklet szabályozását.

10 praktikus tanács idősebbeknek kánikula idejére

1, Igyanak sok vizet, attól függetlenül, hogy szomjasnak érzik-e magukat, kerüljék az alkoholt és a koffeint.

2, Fogyasszanak hűsítő ételeket, akár otthon készített jégkrémet, fagyasztott gyümölcsöket.

3, Kerüljék a nehéz ételeket, helyette könnyű csirkét, salátát vagy tésztát egyenek.

4, Helyezzenek hideg vizes törölközőt a nyakukra.

5, Ülés közben lógassák bele a lábukat egy lavór hűsítő (nem túl hideg) vízbe
Forrás :

6, Tartsák otthonukat minél hűvösebben, a legforróbb időszakban eresszék le a redőnyöket.

7, Könnyű pamut ruhát viseljenek, ami hagyja lélegezni bőrüket.

8, Próbáljanak napközben klimatizált helyen tartózkodni, pl. bevásárlóközpontban, könyvtárban, kávézóban.

9, Napközben többször zuhanyozzanak le úgy, hogy a víz hőmérsékletét testhőmérsékletük alá állítsák be.

10, Vékony törölközőbe csomagoljanak jeget és annak segítségével hűtsék testüket (a jég közvetlenül ne érintkezzen a bőrfelülettel).
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hőségriasztás(teendők)  
Akikre veszélyes a hőség
  2017-08-04 19:23:12, péntek
 
  Kikre lehet a legveszélyesebb a forró klíma?

Amikor a napi középhőmérséklet emelkedik, az idősek, gyermekek, betegek és bizonyos gyógyszereket szedők kerülnek a leginkább veszélyeztetett helyzetbe.

Úgy tűnik, ma már nem múlhat el hazánkban úgy nyár, hogy ne alakuljon ki pár napos hőhullám, amikor napközben a hőmérséklet elérheti vagy akár meg is haladhatja a 40 C-fokot.

Az idősek szomjúság érzete gyakran csökken, ezért könnyebben kiszáradhatnak. Ráadásul kevesebbet izzadnak, mint a fiatalabbak, ezért fogékonyabbak a hőgutára.

A magas hőmérséklettel összefüggő betegségek leggyakoribb tünetei a fejfájás és a gyors szívverés. A COPD-ben, allergiában és asztmában szenvedő betegek fogékonyabbak a magas hőmérséklet negatív hatásaira.

A vesekő fájdalmas tünetei is erősödhetnek kánikulában, mivel ilyenkor jobban fenyeget a kiszáradás veszélye is.

Kánikulában naponta legalább 2-4 pohárral több folyadékot kell fogyasztanunk, hogy elkerüljük a dehidratációt.

Milyen gyógyszerek szedése esetén legyünk még óvatosabbak?


Bizonyos gyógyszerek, mint pl. az antihisztaminok, triciklikus antidepresszánsok, benzodiazepinek, béta-blokkolók, vízhajtók és hashajtók felerősíthetik a magas hőmérséklet kellemetlen tüneteit.

Ha érezni kezdi a hőguta tüneteit, azonnal menjen hűvösebb, klimatizált helyre és igyon folyadékot, lehetőleg tiszta vizet.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Hőségriasztás(teendők)  
A KÁNIKULA 10 parancsolata
  2017-08-01 00:38:59, kedd
 
  Forrás: weborvos

 Hűtse lakását! Napközben tartsa az ablakokat csukva, használjon függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Csak a szükséges mértékben használja az elektromos készülékeket (még a világítást is). Ha van légkondicionáló berendezése, ennek működtetése idején tartsa csukva az ajtót és az ablakot. Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 fok közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli - nem javasolt a túlzott légkondicionálás. A ventilátort csak rövid ideig lehet használni, mivel kiszárítja a szervezetet! Ha a fent említettek nem valósíthatók meg, lehetőség szerint töltsön el legalább 2-3 órát légkondicionált helyen.

 Kerülje a megterhelő fizikai munkát, tartózkodjék árnyékban a legmelegebb órákban.
Tartsa testhőmérsékletét alacsonyan, és fogyasszon sok folyadékot, előzze meg a kiszáradást!
Ha elindul otthonról, vigyen magával 1 liter vizet!
Gyakran zuhanyozzon vagy fürödjön langyos vízben! Használjon vizes borogatást, hűtse lábát langyos vízben. Viseljen világos, természetes alapanyagú, bő ruhát. Ha a napra megy, viseljen széles karimájú kalapot és napszemüveget.

 Rendszeresen fogyasszon folyadékot, ne várja meg, míg szomjas lesz!Ne fogyasszon alkoholos és magas cukortartalmú és koffein tartalmú italt! Ne feledje: az alkoholos és cukros italok vizet vonnak el a szervezetből, fokozzák a szomjúságot, a koffein vízhajtó hatású
Pótolja az izzadással elvesztett sót is! A vízivás sópótlás nélkül veszélyes lehet!

Ha rendszeresen szed gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadék szükségletet.

 A lázas betegekre különösen oda kell figyelni! Fokozattan ügyeljünk a lázas gyermekek folyadékpótlására!
Ellenőrizze testhőmérsékletét! Fontos tudni, ha a testhőmérséklet 38 fok fölé emelkedik, az már káros az egészségre. 39 fok felett hőguta! 40 fok felett életveszélyes állapot!

Tárolja gyógyszereit megfelelő hőmérsékleten!

 Ha a szobahőmérséklet 25 fok fölé emelkedik, célszerű a gyógyszereket hűtőben tárolni akkor is, ha ez nincs ráírva a dobozra!
Keresse fel orvosát, ha krónikus betegségekben szenved, vagy többféle gyógyszert szed. Ha bármi szokatlan tünetet észlel, azonnal forduljon orvoshoz!
 
 
0 komment , kategória:  Hőségriasztás(teendők)  
Kánikulára hasznos tippek :
  2017-08-01 00:34:07, kedd
 
  Nagy melegben az erek tágulnak, ezért bölcs dolog a vérnyomást ellenőrizni és a kezelőorvossal megbeszélni az esetleges kevesebb vérnyomáscsökkentő gyógyszer adagját.

Célszerű az ivóvízhez (másfél liternyi vízhez egy késhegynyi) sót hozzákeverni.

Mélyhűtőbe 5-6 vízzel nem egészen teletöltött műanyag palackot helyezhetünk el,megvárjuk míg lefagy, majd a tartózkodási helyünknek megfelelően elhelyezzük a szobában. Nem világmegváltó de néhány fokkal csökkentheti a hőmérsékletet.( Nagyobb helységben növelni lehet a palackok számát )

Kánikulában a meleg ételt célszerű gyorsabban ( akár edényestől vízbe helyezve lehűteni) és minél előbb a hűtőszekrénybe helyezni.

Szervezetünk kiszáradása -különösen kisgyermekeknél, idősebb embereknél - hőemelkedéshez vezethet. Ha nem ez az ok, a nyári lázat mindig ellenőrizni kell és követni az orvos utasításait.
 
 
0 komment , kategória:  Hőségriasztás(teendők)  
Kánikulára gyógynövények
  2016-08-17 13:12:33, szerda
 
 



A gyógynövények is rendelkeznek némi varázslattal, és még a nyári hőségben is számíthatunk fájdalomcsillapító, izzadáscsökkentő vagy éppen hűsítő erejükben.

A nyári forróságban nagyon sok folyadékot kell fogyasztanunk, hogy megelőzzük a dehidratált állapotot. Sokan fogyasztanak ilyenkor jeges, hűsítő cukros italokat, de ezek egyrészt csak pillanatnyilag csillapítják a szomjunkat, másrészt nem is egészségesek.

Elsősorban vizet kellene innunk, naponta legalább 2-2,5 liternyit, de egyes gyógyteák is alkalmasak arra, hogy szervezetünket lehűtsék, felfrissítsék. Ilyen gyógynövény például a menta vagy a citromfű.
Naponta akár két-két csészével is fogyaszthatunk mindkét gyógynövényből készült teából, de kellemes, hűsítő italt is készíthetünk menta és citromfű felhasználásával. Egy edénybe tegyen két liter vizet, majd morzsoljon bele egy csokor alaposan megmosott mentalevelet vagy citromfüvet, és karikázzon bele egy egész citromot. Adjon hozzá egy nagyon kevés mézet, majd forralja az elegyet legalább 15 percig. Majd szűrje le az italt és töltse üvegekbe. Jégkockát is készíthet a kellemes, gyógynövényes italhoz. A jégkockákba is tehet egy-egy menta- vagy citromfűlevelet.

Nyáron hiába süt oly sokat a nap, nem mindig nyújtjuk a legjobb formánkat, főleg ha már hetek óta el kell viselnünk a perzselő napsugarakat. A nagy meleg nemcsak az idősebbek szervezetét viseli meg, a fiatalok is éppúgy szenvednek tőle, még ha sok esetben nem is vallják ezt be. Persze sokan szeretik a meleget, de sok ember szervezetét megviseli a folyamatos hőség, és ez a közérzetükre is rányomja a bélyegét, illetve sokan küzdenek a nagy melegben migrénnel, fejfájással is.
Néhány gyógynövény azonban ilyenkor is a segítségünkre lehet. Migrén ellen nagyon jó a rozmaringból készült tea, az ideges eredetű fejfájást pedig a citromfűtea csillapítja. A borsmentaolaj is csillapítja a fejfájást. Egy zsebkendőbe csepegtessen egy csepp borsmentaolajat és kilenc csepp vizet, majd a zsebkendővel dörzsölje be a homlokát és a tarkóját. A fájdalom hamarosan alább fog hagyni. A zsurlótea is hatásos fejfájás ellen, főleg ha emellé még általános gyengeség is párosul. Esténként pedig a kakukkfüves fürdő hozhat felüdülést a meleg miatt kimerült szervezet számára. Rakjon két marék frissen szedett kakukkfüvet a fürdővizébe, majd relaxáljon benne húsz percen keresztül. A fürdés befejeztével vegyen hideg-meleg vizes váltózuhanyt, majd pihenjen le az ágyába.

Közérzetjavításra, feszültségcsökkentésre a lábfürdők is hatásosak. Egy lavórba tegyen 3-4 liternyi langyos vizet és csepegtessen bele 5-6 csepp rózsaolajat, de egy-két virágszirommal is kipróbálhatja a pihentető lábfürdőt. A kakukkfűből vagy kamillából készített lábfürdő is nyugtató hatással bír, és a napközben elfáradt lábakat is felfrissíti.

Nyáron mindenki izzad.
Nincs ezen mit szégyellni, a verejtékezés egy teljesen természetes folyamat. A gond akkor kezdődik, ha az izzadás kellemetlen szaggal párosul. Nagyon jó izzadáscsökkentő gyógynövénynek számít az orvosi zsálya és az izsóp is. Ha valakinek a lába izzadós, akkor hetente egy vagy két alkalommal készítsen lábfürdőt tölgyfakéreg és izsóp egyenlő arányú keverékéből. A levendulatea és a zsályatea pedig belsőleg szabályozza az izzadást. Házilag is készíthet izzadásgátló dezodort, amelyet aztán hűtőben kell tárolni. Készítsen gyógynövényes főzetet egy deciliter desztillált vízből és orvosi zsályából. Amikor kihűlt a főzet, szűrje le, majd adjon hozzá 5-5 csepp teafa- és zsályaillóolajat. Végezetül pedig adjon hozzá fél teáskanálnyi növényi glicerint. Öntse az elegyet pumpás üvegbe és már használhatja is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hőségriasztás(teendők)  
Kánikulában így óvjuk az időseket :
  2016-07-15 13:42:04, péntek
 
  Milyen óvintézkedésekre van szükség, hogy idős szerettünk ne szenvedjen a kánikulától?

Elérkezett a várva várt nyár. Az emberek többsége nagyon szereti, amikor hétágra süt a nap, hiszen ebben az évszakban sokan veszik ki a jól megérdemelt szabadságukat és töltik ezeket a napokat a tengerparton vagy valamilyen folyó mellett, vagy valahol máshol nyaralnak. Ha nem is szeret mindenki vízpart mellett pihenni, az közös ezekben az emberekben, hogy szeretnék azt a néhány napot kellemesen, többnyire a szabadban tölteni és egyáltalán nem arra áhítoznak, hogy esős, borongós, szeles legyen az időjárás, amely nem csupán a vakációt, hanem az ember hangulatát is pillanatok alatt romba döntheti.

A kánikulának azonban sokan nem örülnek. Ennek sok oka lehet. Valakinek az év legmelegebb időszakában jön ki az allergiája, vagy a vérnyomása miatt nem bírja a tikkasztó hőséget, vagy a kora miatt teher számára a nyári forróság. Az idősebb emberek valóban nagyon nehezen viselik a magas hőmérsékletet, főleg ha még ágyhoz is vannak kötve valamilyen betegség vagy műtét miatt.

A legjobb, amit tehetünk, hogy mindenki saját maga gondoskodik idős szerettéről, hogy a nyári napok elviselhetők legyenek számára. Szellőztetni reggel és késő este érdemes, napközben, amikor odakinn tombol a kánikula, jobb bezárva tartani az ajtókat és az ablakokat. Érdemes a sötétítő függönyöket mindig behúzni azokban a szobákban, ahová éppen besüt a nap. A levegő mozgatására a ventillátorok tökéletesen megfelelnek, de ezektől nem igazán lesz hűvösebb levegő a szobában. Naponta érdemes több alkalommal is lezuhanyozni, ezzel is valamennyire lehűthetjük a testünket. A folyadékfogyasztásra fokozottan ügyelni szükséges. Kínáljuk meg idős rokonunkat akkor is, ha ő maga nem kér inni. Az idősek nemcsak elfelejtenek inni, de sok esetben nem is éreznek szomjúságot, így azonban könnyen dehidratáltakká válhatnak, sőt ki is száradhatnak.

A nagy melegben sokan egész nap szinte semmit sem esznek. Lehet, hogy idős hozzátartozónk nem kívánja a meleg ebédet, ne is erőltessük, de azért egész nap nem lehet éhen sem lenni. Daraboljunk fel számára friss zöldségeket, gyümölcsöket, kínáljunk neki könnyű uzsonnát, egy kis kekszet, de semmiképpen se adjunk neki a tápláló élelmek helyett édességeket, desszerteket. Minimalizáljuk a napi kávéfogyasztást, alkoholt legfeljebb csak az esti órákban töltsünk neki, mivel ezek is megnövelik a szervezet dehidratációjának kockázatát és még kiszáradást is okozhatnak. Ha idős szerettünk mégsem akar napközben enni a nagy melegre hivatkozva, akkor készítsünk számára tápláló turmixokat. De akár a leveseket is leturmixolhatjuk, és ezeket kissé behűtve - főleg a gyümölcsleveseket - lehet felszolgálni számára. Egyes idős emberek pedig átesnek a ló túloldalára és túl sokat esznek, azonban ez is megterheli a meleg miatt egyébként is legyengült szervezetüket. Próbáljuk őket meggyőzni, hogy legalább ne zsíros és sós ételeket, hanem könnyű, alacsony kalóriatartalmú táplálékokat vegyenek magukhoz. Ez lehet egy könnyű zöldségleves, sovány hús vagy hal salátával.

Amennyiben idős rokonunk csak keveset mozog, vagy netalántán fekvőbeteg, akkor csak szellős ruhát adjunk rá, de egy könnyű pléd legyen a közelében, mert azért másképp érzékeljük a hőmérsékletet ágyban fekve és másként akkor is, ha állandóan mozgásban vagyunk.

Ha az idős egyén nem képes önmaga ellátására, akkor napközben két-három alkalommal is végigtörölgethetjük a testét egy nedves törülközővel, persze a reggeli és az esti fürdést is soha ki nem hagyva. Jó megoldás az is, ha kisebb nejlonzacskót vízzel megtöltünk, berakjuk egy nagyon rövid időre a fagyasztóba, hogy éppen csak kicsit hideg legyen, és ezzel hűtjük le kicsit a testét. Azonban csak óvatosan szabad a bokához vagy a csuklóhoz helyezni ezeket a zacskókat, mert lehet, hogy éppen ezt a hűtési formát egyáltalán nem is igényli idős hozzátartozónk, mivel idősebb korban az emberek egyébként is fázósabbak, még a meleg ellenére is.

Ha idős szerettünk szeret otthonról kimozdulni, figyelmeztessük őt, hogy soha ne a legforróbb napszakban támadjon kedve útra kelni. Ha úgy dönt, hogy a barátaival beül egy moziba, vagy csak szeretne velük kicsit együtt lenni, akkor javasolhatunk számára olyan helyet, ahol van légkondicionálás, illetve kérjük meg arra, hogy ilyen esetekben vékony, szellős, világos ruházatot viseljen, legyen rajta egy nyári kalap, esetleg napszemüveg, de vihet magával napernyőt, amelyre még támaszkodhat is, ha elfárad.

Hívjuk fel rá a figyelmét, hogy ne csak akkor igyon, ha szomjas, hanem legalább félóránként pótolja szervezete folyadékszükségletét, és vigyen magával egy kis palackban vizet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hőségriasztás(teendők)  
Hőség elleni gyógynövények, teák
  2015-08-07 21:32:17, péntek
 
  Nem mindegy, hogy ezeken a forró napokon milyen ételeket és italokat fogyasztunk. Ha kihasználjuk a tradicionális kínai medicina több ezer éves bölcsességét, sokat segíthetünk magunkon az év legmelegebb időszakában. Amikor testünk egészséges és megfelelő egyensúlyban van, a forró nyári napok sokkal élvezetesebbé válnak.

A tradicionális kínai medicina úgy tekint a nyárra, mint tűz és a szív időszaka. A nyár az izgalom és jókedv ideje. Ha azonban testünk túlságosan felhevül, letargiát, rosszkedvet és ingerlékenységet okozhat. Egy kis odafigyeléssel azonban fenn tarthatjuk szervezetünk kényes egyensúlyát és szabályozhatjuk testünk hőmérsékletét.

Fontos, hogy a nyári hónapok alatt könnyű, könnyen emészthető, hidratáló ételeket és italokat fogyasszunk. A keserű, mint íz kapcsolatban van a tűzzel, így keserű ételek és italok fogyasztásával folyamatosan hűthetjük testünket. Kiváló választás ilyenkor a zöld növények és zöldségek, a pitypang, a cikória, a vizitorma. Az emésztés javítása és a hidratálás céljából válasszuk a dinnyéket, a citromot, uborkát, paradicsomot, mangót és barackot. A friss fűszerek, mint a petrezselyem, bazsalikom, koriander szintén nagyon jók. A káliumban gazdag ételek segítenek elkerülni a hőgutát. Ezek mellett együnk sok banánt, kókuszvizet és burgonyát. Kerüljük a kenyeret, a tejtermékeket, húsokat, ha lehet, de ha mégis, akkor inkább csirkét és halat fogyasszunk.

Milyen gyógynövények segíthetnek abban, hogy frissek maradjunk a nyári hónapokban?

Bizonyos gyógynövények segítenek abban, hogy megfelelően tudjuk szabályozni testünk hőmérsékletét és frissek, energikusak maradjunk a forró nyári napokon is.

Citromfű: tágítja a pórusokat, segíti a verejtékezést.

Fodormenta, borsmenta: csökkenti a testhőmérsékletet.

Vöröshere: javítja a keringést.

Málna vagy eperlevél: pótolja az izzadás során elvesztett ásványi anyagokat.

Hibiszkusz: frissítő, C-vitaminban gazdag tea készíthető belőle.

Fontos, hogy szobahőmérsékletű italokat fogyasszunk, mivel a hideg italok gátolják a megfelelő emésztést. Kerüljünk el minden alkoholtartalmú italt, mert azok felhevítik testünket.
Forrás: drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Hőségriasztás(teendők)  
Hőségriadó ( gyógyszerek -állatok itatása)
  2015-08-07 21:28:12, péntek
 
  A gyógyszerek megfelelő tárolására is figyelni kell

A rendkívüli hőségben be kell tartani néhány alapvető szabályt a gyógyszertárolással kapcsolatban az esetleges hatóanyagbomlás, illetve mérgezés elkerülése érdekében - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az MTI-vel.

A közlemény szerint a magas hőmérséklet általában gyorsítja a gyógyszerek hatóanyagainak lebomlását, emiatt pedig csökkenhet a készítmény hatása, illetve megváltozhatnak a tulajdonságai. Egyes szereknél akár mérgező bomlástermékek is képződhetnek, ezért fontos, hogy megfelelő hőmérsékleten tároljuk a gyógyszereket - figyelmeztettek.

Az alapvető szabályok közé sorolták, hogy sem ablakban, sem autóban nem szabad gyógyszert tartani. A készítményeket a betegtájékoztatóban megadott utasítás szerint kell tárolni, hűtőben vagy fagyasztóban csak akkor szabad tartani, ha a tájékoztató nem tiltja.

Ha bármilyen rendellenesség észlelhető a gyógyszeren - például megváltozik a színe, állaga, nagyon porlik vagy elfolyósodik -, nem szabad felhasználni még akkor sem, ha még nem járt le a szavatossági ideje. Ezek a változások a legtöbbször minőségi változást jeleznek, amely pedig hatáscsökkenéssel vagy nem kívánt hatás megjelenésével járhat - írták.

Itatással lehet segíteni az állatokat a hőségben

Itatással lehet segíteni a településeken elő emlősöket, madarakat és hüllőket a szombattól szerda éjfélig tartó harmadfokú hőségriadó idején - hívta fel figyelmet pénteki közleményében Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtöki tájékoztatása szerint szombattól szerda éjfélig a legmagasabb, harmadfokú hőségriadó lép életbe az országban.

Az egyesület közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a települések környezetében élő emlősök, madarak, hüllők, kétéltűek és a rovarok számára is nehéz időszak a jövő hét közepéig tartó kánikula.

A hőségre való tekintettel az MME arra kéri a lakosságot, hogy az elkövetkező napokban minél több helyen, ott is, ahol eddig nem tették: kertekben, tornácokon, ablakpárkányokon, erkélyeken, parkokban is itassák az állatokat.

Mint írják, a térkővel, aszfalttal burkolt településrészeken nagy területek maradnak olyan szabad vízfelület nélkül, ahol az állatok szomjukat olthatnák, fürdéssel felfrissülhetnének. A hőség különösen a fészket már elhagyó, még rutintalan fiókákat érinti hátrányosan, mert még nem ismerik a környék vízlelőhelyeit.

A legjobb madáritató a háztartások többségében megtalálható vagy könnyen és olcsó beszerezhető műanyag virágalátét, amelyben a nagyobb termetű madarak is meg tudnak fürdeni.

Annak érdekében, hogy az állatok az új itatóhelyeken minél előbb megtalálják a vizet, az itatót legalább eleinte jól látható, nyílt területen érdemes elhelyezni. A madarak számára nem a víz illata, hanem a csillogása jelenti azt a kulcsingert, ami alapján megtalálják az ivó- és fürdőhelyet. A vadon élő állatokról a vadásztársaságok gondoskodnak,
Forrás:híradó.hu
 
 
0 komment , kategória:  Hőségriasztás(teendők)  
Kánikulára javasolt ételek- italok
  2015-06-14 07:04:57, vasárnap
 
 



5000 éve bevált indiai ájurvédikus tippek a kánikula enyhítésére!

Indiában tudják, mi a kánikula! Az Ájurvéda, a legősibb orvostudomány hasznos tippekkel segít "túlélni" a hőséget. Indiában mindenki ismeri, hogy melyik növényeknek van hűtő és fűtő hatása a szervezetre. Ez az indiai konyha alapja. Úgy néz ki, eljött az ideje eltanulni nekünk is az indiaiaktól ezt a hasznos tudományt.

Mit egyél, igyál kánikulában? Hogyan lehet elviselhetőbbé tenni a hőséget?
A szélsőséges időjárás mindig egyensúlyzavart okoz a szervezetben. Ha nem tudjuk, mit kell tennünk ilyen esetekben, akkor az kisebb-nagyobb mértékben elkerülhetetlenül a test elmérgeződéséhez, emésztési zavarokhoz, különböző gyulladásokhoz vezet. Ilyenkor mindig fokozottan kell vigyázni az egészségünkre! Mit tegyünk?


Mit igyunk hőguta idején?
A jeges italok jól eshetnek ilyenkor, de leállíthatják az emésztést, és emésztési rendellenességekhez vezethetnek.
A szervezetre hűtő hatású italok hideg-langyos fogyasztása viszont nagyon jótékony hatású. Belülről hűtenek. Próbáljuk ki!
Természetesen ajánlott bő mennyiségű folyadék bevitele. Viszont étkezés előtt és után fél órával ne igyunk. Étkezés közben langyos folyadékot kortyolgathatunk.

Teák közül:
bodzavirág, borsmenta, fodormenta, citromfű, eperlevél, ezerjófű, édeskömény, golgotavirág, kamilla, körömvirág, levendula, mályva, orbáncfű, útifű

Tejtermékek:
Tej, joghurt, kefir szintén hűtő hatásúak.

Gyümölcsök, gyümölcslevek:
Édes alma, körte, édes bogyós gyümölcsök, gránátalma, görögdinnye, sárgadinnye.

Mit együnk kánikulában?
Az édes, fanyar, keserű ízek hűtő hatásúak.
A sós, savanyú és csípős, pikáns ízeket kerülni kell ebben az időben, mert azok belülről fűtenek. Nem elég, hogy kívül kánikula van, úgy fogjuk érezni magunkat, mint egy kazán!

A hűtő hatású ízeket, könnyű ételeket kell előnyben részesíteni. A lédús, főtt ételek, nyers saláták, levesek előnyösek.

A fűszeres, sült, nehéz, emésztést megterhelő ételeket most el kell felejteni. Ilyenkor a csökkenő étvágy is jelzi, hogy a szervezetnek kisebb adag ételre van szüksége. Nagy melegben napi kétszeri étkezés elegendő: délelőtt és kora délután. Ajánlatos kerülni a száraz ételeket is, a túlzott sóhasználatot, chipseket.

A következő élelmiszerek ajánlottak, mivel hűtő hatásúak a szervezetre:
Gabonák: fehér rizs, baszmati rizs, árpa, zab
Zöldségek: édeskömény gumó, saláta, uborka, spárgatök, cukkini, spárga, zöldbab, zöldborsó, brokkoli, káposzta, karfiol, burgonya, édesburgonya, csicsóka, pasztinák, zeller, valamint karéla és okra
Babfélék: mungóbab, aduki bab, csicseriborsó, fehér bab, tarkabab, szójabab és tofu
Tejtermékek: tehéntej, joghurt, ghí (tisztított vaj)
Fűszerek: római kömény, édeskömény, koriander mag, tárkony

MIT NE igyunk, együnk ha melegünk van?
Fűtő hatású italok, élelmiszerek a következők:

Teák:
ánizs, csipkebogyó, fahéj, fekete üröm, gyömbér, kakukkfű, narancshéj, macskagyökér, maté tea, zsálya

Fűszerek:
Csípős és erős fűszerek: csípős fűszerpaprika, chili, feketebors és más borsok, sok só, fahéj, szegfűszeg, gyömbérpor, kardamom, majoranna, oregánó, rozmaring
Zöldségek:
csípőspaprika, padlizsán, paradicsom, retek, hagyma, fokhagyma, torma
Tejtermékek:
zsíros sajtok, tejföl
Olajos magvak:
mogyoró, pisztácia, szezámmag
Gyümölcsök:
savanyú gyümölcsök, citrom, cseresznye, ananász, grapefruit, narancs
Egyéb:
csokoládé, alkohol, kávé, méz

Életmód tanácsok kánikulában:
Testmozgás: nyugtató jógagyakorlatok ajánlottak, kerülni kell a megerőltető, izzasztó mozgást
Munka:
Nyugtató, lazító tevékenységek végzése, kerülni a túlhajszolást.
Érzelmek:
Különösen kerülni kell a heves, fűtő érzelmeket, veszekedést, dühöt, kritikus hangulatokat. Hűtsük le magunkat!
Hideg víz:
Kerüljük a tűző napot, hideg vízben fürdés, kellemesen hűvös zuhany a nap folyamán többször nagyon jó komfortot teremt. Hideg borogatást használhatunk a homlokra és a tarkóra.
Hideg, hűtő hatású színek: fehér, világos kék, zöld

Egyéb hasznos információk:
Ajándék Ayurvedikus Test- és Személyiség típus TESZT életmód és pszichológiai tanácsokkal az svl.hu oldalon.
Forrás:http://krisna.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Hőségriasztás(teendők)  
Hőségriadó : jótanács időseknek
  2015-06-13 18:31:29, szombat
 
  Szerző: antsz.hu

A jelenlegi hőséghullám nagyon megviseli az idősek szervezetét. Ebben a korban már nem működik tökéletesen a szervezet hőszabályozó mechanizmusa. Az idősek kevesebbet izzadnak, nem érzékelik olyan pontosan a környezeti hőmérsékletet, mint fiatalabb korban. A szomjúságot is kevésbé érzik, sokszor nem isznak elég folyadékot, testük könnyebben túlmelegedhet, ami hamarabb vezethet kiszáradáshoz. A folyamatot rontják az olyan idős korra jellemző betegségek, mint például a magas vérnyomás illetve a szív-érrendszeri problémák, esetleges veseműködési és anyagcsere zavarok, a cukorbetegség. Sok esetben szednek az idősek vízhajtó gyógyszereket is. Mozgásuk is korlátozottabb, emiatt is nehezebben alkalmazkodnak a hőséghez. Hirdetések A legfontosabb tanács: környezetünk hűtése! Próbáljuk meg a lakószoba belső hőmérsékletét ezekben a napokban legfeljebb 27 fok körül tartani: az ablakot csak éjszaka és hajnalban nyissuk ki, nappal sötétítsünk be. A legjobb erre a külső ablaktábla, a zsalugáter, de ha ez nincs, húzzuk el a sötétítő függönyt, csukjuk be a spalettát! Célszerű, ha van otthon egy szobahőmérőnk, amivel ellenőrizni tudjuk a belső hőmérsékletet.

A legfontosabb tanács: környezetünk hűtése! Próbáljuk meg a lakószoba belső hőmérsékletét ezekben a napokban legfeljebb 27 fok körül tartani: az ablakot csak éjszaka és hajnalban nyissuk ki, nappal sötétítsünk be. A legjobb erre a külső ablaktábla, a zsalugáter, de ha ez nincs, húzzuk el a sötétítő függönyt, csukjuk be a spalettát! Célszerű, ha van otthon egy szobahőmérőnk, amivel ellenőrizni tudjuk a belső hőmérsékletet.

Ha van légkondicionáló, időnként kapcsoljuk be, de a hőmérsékletet ne állítsuk 27 foknál hűvösebbre és figyeljünk arra is, hogy a hideg levegő befúvása ne legyen túl erős. A készüléket szakaszosan használjuk, ellenkező esetben ugyanis megfájdulhatnak az izületek. A ventillátort - ha van otthon - szintén szakaszosan kell üzemeltetni.

Fontos tudni, hogy a lapátok csak a belső meleg/forró levegőt forgatják, ami még jobban kiszárít bennünket, ezért még több folyadékot kell fogyasztani. Párologtatót is elhelyezhetünk a szobában, a kicsit magasabb páratartalom hűvösebb érzetet kelt. Nagyon jó hatású, ha egy-egy alkalommal maximum fél órára nedves törölközőt teszünk a homlokunkra, nyakunkra, csuklónkra. Jó hatású az is, ha lábunkat 20-22 ºC-os vízben hűtjük.

A többszöri, langyos vízzel való zuhanyzást csak a biztonságosan mozgó, jó fizikai állapotú időskorúaknak javasoljuk, az esetleges elcsúszásos balesetek megelőzése érdekében. Az időskorúak sok esetben melegebben öltözködnek, mint azt a külső/belső hőmérséklet megkívánná. A mostani 35 fok feletti melegben viseljenek szellős, természetes alapanyagú ruhát, ami segíti a test hőleadását. Fogyasszunk elegendő mennyiségű folyadékot!

Igyunk akkor is, ha nem érezzük magunkat szomjasnak!
Óránként legalább egy pohár folyadék fogyasztása szükséges. Aki vízhajtó gyógyszereket szed, szintén fogyasszon a napi megszokott mennyiségnél egy-másfél literrel több folyadékot.

Fontos, hogy ne csak alacsony sótartalmú vizet, limonádét, teát igyunk, hanem az izzadással elveszített sót is pótoljuk. Egy liter vízbe tegyünk egy fél mokkáskanálnyi sót. Fogyaszthatunk könnyű zöldségleveseket, amit szintén enyhén sózzunk meg. A jelenlegi tartós hőséghullám idején különösen figyelniük kell azoknak, akik vérnyomás csökkentőket szednek. Esetükben szükséges lehet a gyógyszer adagjának csökkentése abban az esetben, ha nem pótolják a sóvesztést, ellenkező esetben ugyanis a szokásos adag nagyobb mértékben csökkenti a vérnyomást, amit rosszulléthez vezethet.

A magas vérnyomás betegségben szenvedők a szokásosnál gyakrabban mérjék/méressék meg a vérnyomásukat! Az idős ember csekély rosszullét esetén is hívja fel kezelőorvosát, kérjen tanácsot állapotával kapcsolatban. A korai beavatkozással megelőzhetők a súlyosabb kiszáradásos állapotok. A nagy melegben csak minimális fizikai munkát végezzünk!

Melegben általában fáradékonyabbnak, bágyadtabbnak érezzük magunkat akkor is, ha alig mozgunk, hiszen szervezetünk a hőleadással jelentős munkát végez, ami elsősorban a szívműködést terheli meg.
A kánikulában még az olyan egyszerű hétköznapi tevékenységek is rendkívül megerőltetőek lehetnek, mint a bevásárlás, a gyógyszerek kiváltása, ezért az időskorúak ezekhez is kérjenek segítséget.

Ügyeljünk az élelmiszerek megfelelő hűtésére! Ne fogyasszunk tejes, krémes ételeket. A megmaradt ételeket minél előbb hűtsük le, újra fogyasztás előtt forraljuk fel vagy süssük át.
Forrás:Webbeteg illetve antsz
 
 
0 komment , kategória:  Hőségriasztás(teendők)  
     2/5 oldal   Bejegyzések száma: 45 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 270 db bejegyzés
e év: 1532 db bejegyzés
Összes: 49302 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 357
  • e Hét: 2340
  • e Hónap: 16089
  • e Év: 220790
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.