Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/23 oldal   Bejegyzések száma: 220 
József, az ács, Istennel beszél
  2021-03-11 17:20:39, csütörtök
 
 
Magasságos
Te tudod: nehéz az apaság,
Amit az én vállamra tettél.
Apja volnék- és mégsem az vagyok.
Ez a gyermek... ha szemébe tekintek
Benne ragyognak nap, hold, csillagok.
Anyja szemei s a Te szemeid,
Istenem, a Te szemeid azok.
Gyönyörűséges és szomorú szemek
Oly ismerősek, s oly idegenek...
Ez az ács-műhely ezek a forgácsok...
Mit tehettem érte?... mit tehetek?
Én tanítottam fogni a szerszámot,
Mégis rá fogják majd a kalapácsot.
Úgy félek: mi lesz?
Most is ki tudja, merre kóborog,
Tekintetétől tüzet fog a műhely,
Tüzet fog a világ, s egyszer ellobog.
Ó, jó volt véle Egyiptomba futni,
S azután is óvni lépteit,
Fel a templomig, Jeruzsálemig.
Míg egyszer elmaradt...
Ó, jó volt, míg parányi rózsaujja
Borzolta szürkülő szakállamat,
Ezüst nyomot hagyott már akkor is,
Komoly nyomot parányi rózsaujja.
S most olyan más az útja.......
Vezetném és Ő vezet engemet,
Csak azt tudom, a Te utadon jár
Magasságos,
De ki tudja a Te ösvényedet?
Te vagy az atyja — én senki vagyok,
Az Evangéliumban hallgatok,
S hallgat rólam az Evangélium.

Reményik Sándor




 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
A kertész
  2021-03-11 10:52:29, csütörtök
 
  A reggeli órákban a kertész kiment, hogy gondozza kertjét. Az egyik ribizlibokornak túlságosan nagyra nőttek az ágai és félt, hogy nem fog termést hozni, ezért visszametszette őket. Ahogy visszavágta ágait, a végénél nedves lett, olyan, mintha sírna a bokor. A kertész úgy érezte, mintha beszélne hozzá, és ezt mondaná: Ó, kertészem hogy tehetsz ilyet velem? Azt gondoltam, hogy a barátom vagy, aki szeretettel gondot visel rólam, mióta csak elültettél. Nem látod, milyen szépen fejlődök? Már majdnem fele akkorára nőttem, mint a kerítés melletti fák, és nemsokára olyan nagy lehetek, mint ők. De te most levágtad ágaim és szépséges leveleim odalettek. Csalódott és keserű vagyok, hogy így bánsz velem...

Erre a kertész szelíd, szeretetteljes hangon így felelt: Kérlek, ne sírj! Szükséges volt megmetszeni téged. Nem azért ültettelek, hogy nagyra nőj, és árnyékot adjál, hanem, hogy termést hozzál. A fák a kerítés mellett hiába nagyok, de nem képesek termést hozni, szemben veled. Ha nem vágom vissza ágaidat, akkor minden erőd elmegy arra, hogy nagyobbra nőj, de akkor nem lennél képes termést hozni. Ne aggódj, egy napon hálás leszel azért, amit tettem. Lehet, hogy most még nem érted, de bízz bennem és javadra lesz. Nagyon hálás leszel, amikor meglátod a termésedet.

Az évek során a kertésznek egyre több kertre kellett ügyelnie. Arról álmodozott, hogy egy napon rábízzák az egyik arborétum gondozását. Úgy tűnt, hogy álma megvalósul, de végül - nem tudni, milyen okból - egy másik kertész kapta meg az állást, akinek fele annyi tapasztalata sem volt, mint neki. A kertész nagyon elszomorodott és Istenhez kiáltott: Istenem, hogyan tehetted ezt velem? Hosszú évek munkája és fáradozása, erre egy ilyen ember kapja meg ezt az állást. Azt hittem, hogy segítségemre leszel és támogatsz, hogy előrébb jussak, és pont a cél előtt teszed ezt? Miért vagy ilyen kegyetlen, mivel érdemeltem ki??

Isten gyöngéd hangon így felelt: A te életedben Én vagyok a kertész.
Ekkor a kertésznek eszébe jutott, hogy évekkel ezelőtt ő mit mondott a bokornak...
Sokszor van az, hogy az ember úgy érzi, megrekedt az élete. De Isten útjai kifürkészhetetlenek. Ő még a legrosszabb dolgot is a javunkra tudja fordítani. Ismer minket, és a javunkat akarja, nekünk végeznünk kell a ránk bízott feladatot és bízni Istenben, hogy Ő vezérli életünket és soha nem hagy cserben, még ha valamikor úgy is érezzük. Jézus azt mondja: Ne aggódjatok életetekért!
Ámen



 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
Vízkereszt
  2021-01-05 23:15:18, kedd
 
  VIZKERESZT
Urunk, Jézus Krisztus, Te azt a parancsot adtad tanítványaidnak,
hogy békét vigyenek minden házba, ahová bemennek.
Áldd, meg, kérünk, ezt a családot, halmozd el ajándékaiddal.
Jöjjön el hozzájuk is az üdvösség, mint ahogy Zakeus házát is üdvösséged kegyelmével árasztottad el. Töltsd el a háziak szívét bölcsességgel és szeretettel, jósággal és hűséggel, örömmel és békességgel, hogy az erényekben téged szolgáljanak, és ezáltal kiérdemeljék, hogy örök lakásodba fogadd őket, és dicsőségedben mindig Veled legyenek. Mindörökkön örökké. Amen.




 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
Január 6., Vízkereszt ünnepe.
  2021-01-05 23:13:49, kedd
 
  Január 6-án a háromkirályok gyermek Jézusnál tett látogatását ünnepli a katolikus egyház, ekkor kerül sor a vízszentelés szertartására is: a pap megáldja a keresztvizet és a szentelt vizet.
Az epifánia néven is ismert vízkereszt Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe. A magyar vízkereszt elnevezés az ilyenkor hagyományosan végzett vízszentelésből eredeztethető.
Vízkereszt napja a IV. század elején kezdett a keresztények körében terjedni mint Krisztus születésének, keresztségének, a kánai menyegzőnek és a háromkirályok (napkeleti bölcsek) látogatásának ünnepe. Később az ünnep elsődleges témája keleten Jézus keresztsége lett (erre emlékeztet a vízszentelés); nyugaton viszont a háromkirályok látogatása került előtérbe, mindamellett itt is megmaradt a vízszentelés szertartása. A II. Vatikáni Zsinat rendelkezései értelmében a római katolikus egyház január 6-án a háromkirályok látogatását ünnepli vízszenteléssel egybekötve; Jézus megkeresztelkedésének ünnepe a következő vasárnapra esik. A kánai menyegzőről, amelyen Jézus első csodáját vitte végbe a vizet borrá változtatva, egy közbeeső hétköznapon emlékezik meg az egyház.



 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
Ugyanabból a fából…
  2020-12-27 16:15:26, vasárnap
 
 
A pásztorok, kezdte nagyanyám karácsonyi meséjét, nagy örömmel tértek vissza a betlehemi istállótól. Egész úton hazafelé élményeikről beszélgettek:
- Láttad a kisgyermeket, milyen virgonc volt? - kezdte az egyik.
- Még mosolygott is, mintha... - toldotta meg a másik.
- És az édesanyja milyen szép volt... - így a harmadik.
- József azonban nagyon szomorkodott. Mikor kérdeztem, azt mondta nekem: szomorú, nem csak azért, mert hideg van és fél, hogy megfázik a gyermek és édesanyja, de a jászol is annyira szuvas és korhadt, hogy attól lehet félni, szétesik. Ő ácsolna egy újat, ha lenne fája... - sajgott fel a szó az öreg pásztorban.
- Mit tehetnénk? Honnan szerezzünk fát? - kérdezte a kisbojtár.
- Emlékeztek, innen egy jó órányi járóföldre, Jeruzsálemhez közel, a Köves patak partján áll egy magányos öreg cédrusfa - ütött homlokára a legidősebb pásztor. Nekem nincs már annyi jártányi erőm, hogy oda elmenjek és elhozzam két nagy ágát, de nektek, Ámosz és Jákob igen. Induljatok azonnal!
A két fiatalabb pásztor útrakelt. Fenn az égen szépen mosolygott a telihold és sziporkáztak a csillagok, fényükkel beragyogva útjukat. Eleinte még élénken beszélgettek, egy darab után azonban mindegyikük gondolataiba merült, s miután hallgattak egy sort, akkor vették észre, hogy milyen mély csend ereszkedett a földre. Máskor csak úgy vonítottak és üvöltöttek a farkasok, a kutyák pedig ugatásukkal válaszoltak nekik. Ezen az éjszakán azonban szokatlan, békés csend ereszkedett a vidékre.
Végre odaértek a patakhoz. Már messziről feltűnt nekik a magányos cédrus körvonala. Amikor mellette megálltak, megilletődtek.
- Milyen szép! - törte meg a csendet Ámosz.
- Királyi, fönséges! - csodálta meg a cédrust Jákob is.
- Vajon nem okozunk neki fájdalmat, ha ezt a két alsó vastag ágat levágjuk róla?
Ekkor mintha szél kapott volna bele a fa nagy koronájába, az öreg cédrus földig hajolt és megszólalt:
- Nem, nem okoztok fájdalmat nekem. Szívesen adom oda két nagy alsó ágamat. Hadd csináljon belőle József egy új jászlat a ma született Megváltónak. Amit ugyanis neki ad az ember, mondja egy ősrégi jövendőlés, azt százszorosan vissza fogja kapni majd tőle. Rajta, vágjátok le ágaimat és vigyétek el Betlehembe.
Ámosz és Jákob majdnem elaléltak a csodálkozástól. Milyen éjszaka ez, hogy még a fák is beszélnek? De mivel az idő gyorsan iramlott, igyekezniük kellett. Levágták hát a cédrus két alsó ágát, vállukra vették és útnak indultak.
- Köszöntsétek a kis Jézust a nevemben! - búgta még mély hangján utánuk a fa.
Már hajnalodott, amikor Ámosz és Jákob visszaértek az istállóhoz. József mintha már várta volna őket. Látszott rajta, hogy a gondoktól egész éjszaka le sem hunyta a szemét. Szívélyesen megköszönte nekik jóságukat, majd előhozta szekercéjét és lázas munkába fogott. Csak úgy repültek a szilánkok és a forgácsdarabok. Egy félóra sem telt belé, és már készen is volt az új jászol. Míg reggel Mária kissé rendbeszedte magát és megszoptatta a kisdedet, József fel is állította a réginek a helyére, s a kis Jézust rögvest bele is fektették. Az pedig békésen elaludt. Álmában mosolygott, így köszönve meg a cédrus jóságát...
------
Harminc év telt el az első Karácsony óta - folytatta nagyanyám. A betlehemi Kisdedből híres tanítómester lett. Tanítványaival járta Izraelt, hirdette Isten Országának az örömhírét és minden betegséget meggyógyított a nép körében. A főpapok és az írástudók azonban folyton az életére törtek. Nem csak a szép tanítása miatt, még csak azért sem, mert betegeket gyógyított, hanem mert Isten Fiának mondta magát. Az is volt, de ők nem tudták ezt tőle elfogadni.
Egy éjszaka, éppen Húsvét előtti csütörtök volt, elfogták. Halálra ítélték. Egy szörnyű halálnemet gondoltak ki számára: keresztre feszítik! Nem is egy akár milyen keresztre, hanem egy nagyon nagyra és nehézre, amelyet majd neki kell hordoznia ki a kivégző helyre.
Igen ám, de hol van egy ilyen nagy fa? A rómaiak már mind kivágták őket. Jeruzsálem is olyan nagy várossá dagadt, hogy az építkezés minden fát felemésztett.
Ekkor a főpap egyik szolgájának eszébe jutott valami.
- Én tudok egy hatalmas nagy fát. Egy öreg cédrus. Talán már százéves is lehet, ha nem több! Ott áll az egyik eldugott, félreeső völgyben a Köves patak partján. Törzse gicsirtes-göcsörtös, csúnya sebek éktelenkednek a két oldalán. Valakik levágták a két szép alsó ágát. Már senkinek nem kell, mert semmire sem jó, de arra jó lesz, hogy ennek a názáretinek egy nagy keresztet ácsoljunk belőle.
- Menjetek el gyorsan - adta ki a parancsot a főpap, és vágjátok kis azt az öreg, nagy cédrust!
Úgy is lett. A szolgák elmentek, kivágták az öreg cédrust, és abból ácsolták meg az Úr Jézusnak a keresztfáját. Amikor vállára tették, Ő felismerte és megsímogatta göcsörtös törzsét.
Igy történt, hogy Jézusunk jászolát is és keresztjét is ugyanabból a cédrusfából ácsolták! - fejezte be nagyanyám.
Én tudtam, hogy igaza van, mert ő minden történetet ismert...
Azt viszont akkor még nem tudtam, hogy miért kellett ennek így történnie?
Ma már tudom.
Jézus Urunk azért jött a földre, azért született és azért halt meg a kereszten, hogy örömömben és bánatomban is mindig velem legyen!
Nekünk, tanítványainak pedig nem elég örvendeznünk az Ő születésén, hanem tanúságot kell tennünk az Ő irántunk való, kereszthalálba menő szeretetéről is! Erre emlékeztet jászla és keresztje.
Testvér, ezekkel a gondolatokkal kívánok Neked szeretetteljes Karácsonyi Ünnepeket!
Imre atya



 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
Vezessen a Karácsony Angyala
  2020-12-23 09:22:40, szerda
 
  VEZESSEN A KARÁCSONYI ANGYAL A CSELEKVŐ SZERETET FÖLDJÉRE !
Többen is néztük, sőt le is fényképeztük a tegnap este, dec. 21-én, a hajdani "betlehemi" csillagot. Néhány képet szeretettel megosztok. Lám, eltelt kétezer év és úgy tűnik a képekről, hogy mindenki valami hasonlót, de mégis valami mást látott! Szerintem a nagy kérdés nem az, hogy a napkeleti bölcsek mit láttak, hanem az, hogy mi adott nekik erőt, hogy útra keljenek és minden nehézséget vállalva megkeressék a Gyermek Jézust azt a személyt, aki életüknek célt, örök értelmet adott! Ők láttak valamit, majd hoztak egy döntést, felálltak, és elindultak, megkeresték, megtalálták, ajándékokkal kedveskedtek, szeretetüket, hódolatukat kifejezték Jézus Krisztus iránt!
Számunkra sem az a kérdés, hogy mit látunk, hanem az, hogy merünk-e, tudunk-e döntést hozni, talpra állni, útra kelni, hogy megkeressük azt mi értelmet ad a létünknek, hogy megtaláljuk, és szeretettel átöleljük a világ Megváltóját, Jézus Krisztust?! A kérdés egyszerű: a látványból, a tapasztalatainkból lesz-e döntés, cselekedet, élet? Vagy csak egy élmény, melyről egy kávé mellett elbeszélgetünk a mindennapok csendes hullámverésében!?
Bátorítalak, kelj útra, hisz téged is vonz az egész világot magában foglaló ragyogó fehér folt, a Végtelen, a mesés gazdagságot ígérő Sziget, mely biztos, hogy nem lakatlan, hisz a Szentháromság ünnepi asztalánál, minden korok szentjeinek társaságában a Megváltónk vár reánk!
Az ajándékozás Istenétől, karácsonyfád alá, számodra a napkeleti bölcsek bátorságát kérem, azt az erőt, mely talpra állít és elindít önmagad megvalósításának útján, a családalapítás, a gyermekvállalás, a saját álmod, a vállalkozásod létrehozásának útján, egyszóval a szeretet Istenének kitárt karjai közé vezető úton!!
Kívánok áldott karácsonyi ünnepet neked és drága szeretteidnek, Csaba testvér.
 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
Mi lenne ha...
  2020-06-30 10:58:53, kedd
 
 
Mi lenne, ha Isten nem szakítana időt arra, hogy ma megáldjon Téged, mert tegnap nem mondtál köszönetet Neki?
Mi lenne, ha Isten úgy határozna, hogy holnap már nem vezet, mert ma nem követted Őt?
Mi lenne, ha soha többé nem látnád virágba borulni a természetet, mert tegnap morogtál, amikor az Úr esőt küldött.
Mi lenne, ha az Úr nem jönne veled ma, mert elfeledkeztél arról, hogy ez az Ő napja?
Mi lenne, ha Isten holnap elvenné tőled a Bibliát, mert ma nem olvastad azt?
Mi lenne, ha Isten elvenné tőled az evangéliumot, mert elmulasztottad meghallgatni a prédikációt?
Mi lett volna, ha Isten nem küldte volna el egyetlen Fiát, mert azt akarná, hogy te fizesd le bűneid árát?
Mi lenne, ha a templom ajtók zárva maradnának, mert nem nyitottad meg a szíved ajtaját?
Mi lenne, ha Isten nem szeretne, és nem törődne veled, mert nem szereted, és nem törődsz embertársaiddal?
Mi lenne, ha az Úr nem hallgatna meg, mert úgysem figyelsz Rá?
Mi lenne, ha Isten úgy válaszolna imáidra, amilyen mértékben odaszántad magad a szolgálatra?
Mi lenne, ha Isten úgy elégítené ki szükségleteidet, amilyen mértékben Neki adtad életedet?.....

 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
Kicsoda Mária ?
  2020-06-18 19:09:51, csütörtök
 
  10. A Mária-tisztelet nemcsak a nőknek való

Meglepő módon a férfi barátaim Mária-tisztelete segített leginkább, hogy megértsem a Szűzanyát. Ezt a bizonyos ,,extrém lányos-virágos" megközelítést túl soknak találtam a magam számára, mégis láthattam, hogy a férfi barátaim micsoda erőt találnak a Szűzanyában. Számukra Mária egy erős nőpéldakép volt, aki tudott szólni a bennük élő kisfiúhoz is, és tudta bátorítani őket, hogy azzá a férfivá váljanak, akivé lenniük kell. Amikor Krisztus a kereszten volt, egy férfinak, Jánosnak adta az édesanyját (Jn 19.27). Mária mindvégig a tanítványokkal volt, és velük imádkozott (ApCsel 1.14). Felnevelt egy fiúgyermeket. Tudja, hogyan viszonyuljon a férfiakhoz! Máriának mindenki számára van mondanivalója, ő mindannyiunk anyja!



 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
Kicsoda Mária ?
  2020-06-18 19:07:46, csütörtök
 
  9. Mária nem kitalált személy

Honnan jön a Szűzanya-tisztelet? Ha kételkedsz, menj vissza a kezdetekhez. Elmélkedj ennek az egyszerű, szegény kislánynak a rendkívüli természetén. Olvasd el a Szentírásban azokat a verseket, amelyek Máriáról beszélnek: az angyali üdvözletet, Jézus megtalálását a templomban, a kánai menyegzőt, a keresztút történetét. Ha nehézséget okoznak számodra azok a külsőségek, amelyek Máriát körülveszik a hitünkben, akkor egyszerűen elmélkedj arról, hogy kicsoda ő az evangéliumban. Hogyan érezhette magát azokban az időkben? Mit érezne egy mai édesanya, ha azokat a dolgokat tapasztalná meg, amiket Mária? Túlságosan hozzá vagyunk szokva az evangéliumok csodáihoz és rendkívüli történéseihez. Fedezd fel újra Mária történetét és engedd, hogy meglepjen téged is!
 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
Kicsoda Mária ?
  2020-06-18 19:04:53, csütörtök
 
  8. Mária nem unalmas

Mária semmiképpen nem lehet unalmas - próbáltad már felnevelni a Messiást? Mária Jézussal élt 30 évig, aztán az evangélium szerint vele volt a hároméves nyilvános működése során is. Tanúja volt a kánai menyegző csodájának (Jn 2.1), jelen volt a keresztre feszítésnél (Jn 19.25), találkozott a feltámadt Krisztussal, együtt imádkozott az apostolokkal Jézus mennybemenetele után (ApCsel 1.14) - hogy csak néhány nagyszerű eseményt említsünk az életéből. Egy unalmas személy nem így él! Holtbiztos, hogy Máriát unalmasnak gondoljuk akkor is, ha rosszul állunk hozzá a rózsafüzérhez. Azt hihetjük, hogy Mária arra vágyik, hogy unalmas, végtelenül hosszú, monoton imát hallgasson valami olyan okból kifolyólag, amit csak ő ismer. Adjunk a rózsafüzérnek egy második esélyt! Adjunk neki egy harmadik, negyedik, ötödik esélyt! Adjunk neki végtelen számú esélyt! Nagyon szeretem a rózsafüzért, mégis nehézséget okoz, hogy imádkozzam. A rózsafüzér szépsége a látszólagos egyszerűségében rejlik. Habár leginkább a saját szándékainkért imádkozzuk, és ez rendjén is van így, a rózsafüzér nem rólunk szól! Hanem arról, hogy Mária végigkísér minket Jézus életeseményein. Arról szól, hogy belépünk hitünk titkaiba és elmélkedünk rajtuk azáltal, hogy az egyszerű Üdvözlégyeket ismételgetjük. Arról szól, hogy újra és újra és újra kérjük a mi édesanyánk segítségét. Kapcsolj ki minden zavaró tényezőt, keress egy csendes helyet a szívedben és az elmédben és használd az Isten által adott képzelőerődet, hogy belehelyezkedj Jézus életének mozzanataiba. Pio atya azt mondta, hogy a rózsafüzér a legerőteljesebb fegyverünk. Imádkozd a rózsafüzért teljes hittel és bizalommal, és vedd észre, milyen új megtapasztalások felé visz!
 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
     2/23 oldal   Bejegyzések száma: 220 
2018.02 2018. Február 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 74 db bejegyzés
e év: 802 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 344
  • e Hét: 1330
  • e Hónap: 12717
  • e Év: 50465
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.