Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/6 oldal   Bejegyzések száma: 51 
Hungarikum
  2017-07-05 22:39:19, szerda
 
  A Hungarikum Bizottság legújabb döntése biztos sok vitát gerjeszt majd. A Törley pezsgő hungarikummá nyilvánítása érthető, de az Erős Pista biztos sokak számára vitatható.
A magyar cimbalommal, a Törley pezsgővel, a Piros Arannyal és az Erős Pistával, illetve a kaptárkövekkel és a bükkaljai kőkultúrával bővült a Hungarikumok Gyűjteménye - közölte a földművelésügyi miniszter a Hungarikum Bizottság kisvárdai ülése után.

Fazekas Sándor elmondta, a bizottság döntése értelmében bekerült a Magyar Értéktár tételei közé a magyar pásztor- és vadászkutya fajták, az egri bikavér, a tiszai halászlé, a Mihalkó-féle hortobágyi pásztorkalap, a mirelit termékek, a tiszavirág és a tiszavirágzás, a dobostorta, valamint az Országos Kék Túra.



A Hungarikumok Gyűjteményébe már 60 érték tartozik, a Magyar Értéktár pedig 143 tételesre bővült - tette hozzá a miniszter. A tárcavezető az új hungarikumok kapcsán hangsúlyozta, a világszerte ismert magyar cimbalom az egyik legfontosabb magyar népi hangszer, zenéjét az egész világon szeretik, a Föld legtávolabbi pontjaira is eljutott.
A miniszter szerint a Piros Arany és Erős Pista paprikakészítmények a magyar konyhának és étkezési kultúrának fontos elemei. A világmárkának számító Törley pezsgő mintegy száz országban kapható, a legfinomabb magyar borok és pezsgők sorát egészíti ki. A kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra pedig egyedülálló természeti jellegük miatt kapták meg a címet.

 
 
0 komment , kategória:  Hungarikum  
Hungarikum
  2017-06-28 08:33:20, szerda
 
  VASÚT
Ez is hungarikum ám!
iho/vasút

Oké, Horvátországban is látni ilyet, de az igaziak nálunk vannak. Az országon belül Csongrád megye pedig valóságos nagyhatalom.

Hazánkban három helyen működik: a halgazdasági kisvasutak
A halgazdasági kisvasutak az ipari vasutak speciális fajtái: egy-egy nagyobb tórendszer területét hálózzák be, segítségükkel pedig különféle anyagokat, halakat, vagy éppen a tavaknál dolgozó személyek szállítását végzik. Fennmaradásukat elsősorban annak köszönhetik, hogy a halastavak töltései rendszerint keskenyek, és nem bírják el a teherautók rendszeres közlekedését.
A halgazdasági vasutak érdekes módon csak a Kárpát-medencében terjedtek el: hazánkon kívül még Horvátországban ismerünk ilyen rendszereket. Magyarországon jelenleg három helyen működik halgazdasági kisvasút: míg a Csongrád megyei Csanytelek és Tömörkény közötti Csaj-tavon, illetve a szegedi Fehér-tavon napjainkban is hagyományos szerepüket látják el, addig Hortobágyon ez egyre inkább háttérbe szorul, és a vasút fő profilja a turisták szállítása lesz.




A csanyteleki halgazdasági kisvasút
A kisvasút a Csanytelek és Tömörkény között található Csaj-tóból kialakított halgazdaságot hálózza be. A halastavakat - és a 760 milliméteres nyomtávolságú kisvasutat - az 1960-as évek végén alakították ki. Az egykori hálózatnak ma csak egy kisebb részét használják, mivel időközben több tó esetében is felhagytak a halgazdálkodással. A csanyteleki vasút a vasútbarátok számára főként lepusztult pályájáról és a használaton kívüli, romos C-50-esekről nevezetes: a pálya bizonyos helyeken inkább hullámvasútra hasonlít a sok fekszinthiba miatt. Jelenleg hét C-50-es mozdony található a kisvasúton, melyből 2-3 üzemképes, a többi romos állapotban van. A járműállomány a haltáp szállítására használt csillékből, a halak szállítására tartályokkal és oxigénpalackokkal ellátott négytengelyes kocsikból, illetve négytengelyes pőrekocsikból áll. A vasúton általában napi rendszerességgel szállítanak haltápot, amit a csillékből a tavak partján kialakított rakodókon át motorcsónakokba töltenek, és ebből végzik annak egyenletes szétterítését a tavon. A lehalászási időszakban a halakat vonattal hozzák be a tavakról. A halak ,,utaztatásához" nélkülözhetetlen oxigént a kocsikon elhelyezett tartályokból biztosítják az ,,utasok" számára. A többi négytengelyes kocsit különböző nagyobb eszközök vagy az üzemben dolgozók szállítására használják. A kisvasút járműveit főként különféle megszűnt kisvasutakról vette át. Ezek közül a legérdekesebb a használaton kívül álló, két tó közé eldugott egykori Dta 660-as pályaszámú poggyászkocsi, mely a Sarkadi Gazdasági Vasútról került ide.
A Fehér-tavi halgazdasági kisvasút
A hálózat a Fehér-tó mentén, Szeged és Sándorfalva közigazgatási területén helyezkedik el az 5-ös főút és a Szegedet Csongráddal összekötő műút között. E kisvasút nyomtávolsága 600 milliméter, a hálózaton egykori téglagyári UE-28-as mozdonyokat, illetve bányamozdonynak készült, román gyártású LDM-45-ös mozdonyokat használnak. A halgazdaság a csongrádi úttól kelet felé is folytatódik, de ott teherautók segítségével végzik a tavak kiszolgálását.
A Fehér-tavi vasút hálózata a csanytelekivel ellentétben kevésbé szerteágazó, az 5-ös úttól Sándorfalváig tartó kelet-nyugati irányú fővonalból és az ebből kiágazó rövidebb mellékvonalakból áll. A vasút szerepe a Csanytelek esetében is felvázolt szállítási feladatokból áll, a Fehér-tavon azonban a halastavaknál dolgozó munkásokat is vonattal szállítják, így itt mindennap közlekednek ,,személyvonatok" is. A Fehér-tavi kisvasúton alkalmi jelleggel csoportok szállítását is vállalják, ám a tavak közé kísérő nélkül bemenni tilos.
A hortobágyi halgazdasági kisvasút
Fehér-tó, Csaj-tó, Hortobágyi halastó: mi a közös bennük? A válasz egyszerű: hajdanán nagy kiterjedésű szikes tavak voltak, melyeket a halastavak kialakításakor töltésekkel részekre szabdaltak, így több mesterséges tó jött létre az egykor egységes vízfelület helyén. Bár a töltésekkel sikerült megbolygatni az egykori tavak ökoszisztémáját, természetvédelmi értékük a mai napig jelentős: amellett, hogy rengeteg madár fészkel a tavak közelében, a tavaszi és őszi vonulási időszakban e halastavak a madarak pihenőhelyévé válnak, valóságos Kánaánt teremtve az ornitológusok számára. Mindhárom tavunk védett területnek minősül, így látogatásuk engedélyhez kötött. A hortobágyi halgazdasági kisvasút esetében éppen e varázslatos madárvilág bemutatására alakították át a kisvasutat, de Csanyteleken is tett lépéseket a Kiskunsági Nemzeti Park a természetvédelem elősegítésére: az egyik tavat megvásárolták, így ott a vízszint mesterséges szabályozásával mind a gázlómadaraknak, mind az átvonuló szárnyasoknak meg tudják teremteni az ideális feltételeket.
Hortobágy községtől Füzesabony felé található a Hortobágyi halastó elnevezésű vasúti megálló, itt van a halgazdasági kisvasút központi telephelye is. Az itt található kisvasút hosszú időn keresztül a már ismertetett hagyományos szállítási feladatokat látta el. A halgazdaság nemrég a Hortobágyi Nemzeti Park tulajdona lett, és az új üzemeltető a kisvasút turisztikai célú használatában látott alternatívát. A tavalyi év folyamán beszereztek egy C-50-es mozdonyt (korábban csak egy kuli dolgozott itt), személykocsikat építettek, az idén pedig megteremtették a személyszállításhoz szükséges infrastruktúrát, így peron és autóparkoló épült, valamint egy új fogadóépület létesült. A kisvasút a nemzeti park honlapján található információk szerint az idei ősztől szolgálja majd a turisták igényeit, madárvonuláskor páratlan élményben lehet részük az utazás, a természet csodái iránt fogékony utasoknak.
Fodor Illés
 
 
0 komment , kategória:  Hungarikum  
Hungarikum
  2017-06-21 14:07:09, szerda
 
  Az eddigi hungarikumok

a) Agrár- és élelmiszergazdaság
1. Pálinka
2. Törkölypálinka
3. Csabai kolbász vagy Csabai vastagkolbász
4. Magyarországi Tokaji borvidéken előállított Tokaji aszú
5. Hízott libából előállított termékek
6. Gyulai kolbász vagy Gyulai pároskolbász
7. Szikvíz
8. Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény
9. PICK Téliszalámi
10. Magyar akác
11. Magyar akácméz
12. HERZ Classic téliszalámi
13. Makói hagyma
14. Szegedi fűszerpaprika-őrlemény
15. Magyar szürke szarvasmarha
16. Unicum keserűlikőr
b) Egészség és életmód
17. Béres csepp és Béres Csepp Extra
18. ILCSI szépítőfüvek natúrkozmetikai termékek
19. Magyar Védőnői Szolgálat, mint nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszer
20. A Hévízi-tó és a tradicionális hévízi gyógyászat
c) Épített környezet
d) Ipari és műszaki megoldások
21. Kürt Adatmentés
22. Zsolnay porcelán és kerámia
23. Neumann János életműve az informatika és a számítógépek világában
e) Kulturális örökség
24. A táncház módszer mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modellje
25. Mohácsi busójárás, maszkos télűző szokás modellje
26. Solymászat mint élő emberi örökség
27. A Matyó népművészet - egy hagyományos közösség hímzéskultúrája
28. Budapest - a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út
29. Hollókő ófalu és környezete
30. Az Ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete
31. Hortobágyi Nemzeti Park - a Puszta
32. Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője
33. Fertő / Neusiedlersee kultúrtáj
34. A Tokaji történelmi borvidék kultúrtája
35. Herendi porcelán
36. Magyar operett
37. Kassai-féle lovasíjász módszer
38. Halasi csipke
39. Kalocsai népművészet: írás, hímzés, pingálás
40. 100 Tagú Cigányzenekar - A zenekar világhírű művészi és hagyományőrző gyakorlata
41. Gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka
42. Klasszikus magyar nóta
43. Zsolnay Kulturális Negyed
44. Tárogató
45. Vizsolyi Biblia
46. IX-XI. századi Magyar íj
f) Sport
47. Puskás Ferenc világszerte ismert és elismert életműve
g) Természeti környezet
48. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai
h) Turizmus és vendéglátás
49. Karcagi birkapörkölt
50. Gundel örökség - Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátóipari öröksége és a Gundel Étterem

Hungarikum lett a magyar huszár, a magyar tanya és Torockó épített öröksége


Hungarikum címre vágyik a szomolyai fekete cseresznye



Amit érdemes tudni a cseresznyéről
Több száz fajtája ismeretes, de az mindegyikre jellemző, hogy lédús, zamatos, édes, ízletes és egészséges.
A cseresznyét használhatjuk szervezetünk méregtelenítésére és vitaminraktáraink feltöltésére is, mivel A-, B- és C-vitamint, illetve kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, nátriumot és vasat tartalmaz.
Körülbelül a nyolcvan százaléka víz és alacsony a kalóriatartalma, fogyókúrázóknak ajánlott.
A gyümölcsben lévő bioflavonoidok késleltetik a szervezetben kialakuló öregedési folyamatokat.
Gyulladáscsökkentő, vértisztító és vízhajtó tulajdonságokkal rendelkezik.
A cseresznye csökkenti a vér húgysavszintjét, így köszvény ellen is rendkívül hatásos, de a reumás tüneteket is hatékonyan képes csökkenteni.
Magas vastartalma miatt vérszegénység ellen is használható.
A fekete cseresznye tele van melatoninnal, amely megvédhet bennünket a szívrohamtól és biztosítja a zavartalan alvást is.
A cseresznyének a szárát is felhasználhatjuk, készíthetünk belőle gyógyteát, amely alkalmas vízhajtásra és a szervezet méregtelenítésére, tisztítására.

Cseresznyelekvár vörösborral
Hozzávalók

3 kg frissen szedett cseresznye - kimagozva, megmosva
10 ek cukor - elhagyható, a gyümölcs édességétől is függ
1 ek citromsav
2 dl édes, minőségi vörösbor
1 ek 2:1 dzsem fix



A leszedett gyümölcsöt megmossuk, megtisztítjuk és kimagozzuk. Tisztítás után vastagtalpú rozsdamentes edénybe tesszük, megszórjuk a cukorral és jól elkeverjük. Ezután állni hagyjuk 20-30 percet, hogy levet eresszen. Kézzel “összetörjük", így lesznek szép nagy darab gyümölcsök is a lekvárunkban - tiszta kézzel jól megnyomkodjuk a kimagozott, lecukrozott cseresznyét, mikor már úgy véljük ez így tökéletesen pépes és darabos is, akkor lassú tűzön elkezdjük főzni. Ekkor öntsük hozzá a vörösbort.Míg rotyog készítsük elő az üvegeket. Bő forró vízben mossuk meg őket alaposan, öblítsük le, majd fejre állítva csepegtessük le azokat. Közben időnként kevergessük a lekvárt! Addig főzzük míg el nem éri a számunkra optimális sűrűséget. Adjuk hozzá az evőkanálnyi citromsavat- előtte azonban érdemes megkóstolni, mert az sem jó ha túl savanyú - keverjük el és forraljuk újabb öt percet. Ha rottyant tegyük bele az egy evőkanálnyi 2:1-ben dzsem fixet és folyamatos keverés mellett forraljuk még újabb öt percet. Ezután töltsük még forrón töltsük az előkészített üvegekbe, tetejüket azonnal zárjuk le, száraz dunsztban hagyjuk 24-48 óra alatt kihűlni.
 
 
0 komment , kategória:  Hungarikum  
Hungarikum
  2017-06-14 22:02:24, szerda
 
  Ez is hungarikum, csak nem olyan

Vannak hivatalos hungarikumok, amelyekre büszkék vagyunk. És vannak olyan, nem hivatalos hungarikumok, amelyekre nem annyira. Ilyen a lomtalanítás. Még a gondolata is fáj, hogy egy útikönyvek, brosúrák, PR-cikkek, gyönyörű fotók alapján Budapestet választó turista megérkezik a magyar fővárosba, és azt látja, itt az utcán hömpölyög a szemét. Amiért ráadásul még ádáz küzdelem is folyik.

Oké, mi tudjuk, hogy ez csak időszakos, és a limlom kupacokat anyafarkasként védelmező felebarátaink sem állandó elemei az utcaképnek, de akkor is. Ez nemcsak turistáknak lehet mellbevágó, de a helyi lakosságnak is kellemetlen.

Persze, jobb, ha mint sok mindenhez, ehhez is próbálunk a lehetőségekhez képest némi derűvel fordulni. Ebben segít a mellékelt fotó. A rátermett lomi mester nem gatyázott vele, hogy népes családja tagjaival őriztesse a szajréhegyeket, ezzel a kis táblával jelezte, az utca melyik szakaszán az övé minden. A szöveg kivonatolva:




 
 
0 komment , kategória:  Hungarikum  
Hungarikum
  2017-06-07 10:35:09, szerda
 
  A tárogatót külföldön is a magyar helyesírás szerint, ékezetekkel írnak, mindenhol magyar hangszernek tartják. Egyedi hangzása, különleges hangszíne miatt a magyar lélek hangjaként is emlegetik
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke elmondta: a minisztérium félmilliárd forint többletforrást csoportosított át a hungarikumok gyűjtésével, dokumentálásával, népszerűsítésével és megismerésével foglalkozó pályázati kiírásról is.
A pályázat alapkoncepciója a nemzeti értékpiramis-rendszer alapjának megerősítése - fogalmazott a tárca vezetője, a korábbi pályázatok ugyanis éppen ellenkezőleg, a piramis csúcsán elhelyezkedő nemzeti értékek és hungarikumok népszerűsítését szorgalmazták.















Link
 
 
0 komment , kategória:  Hungarikum  
Hungarikum
  2017-05-31 16:50:04, szerda
 
  Igazi hungarikumot mentettek haza a Kárpát-medencéből

A tudósoknak két évnyi munkájába került, hogy ennek a csöppségnek ismét legyen egy második életképes populációja Magyarországon. Mégis, a magyarok 98-99 százaléka még hallani sem fog róla.
Hozzáállhatunk a világ dolgaihoz úgy, hogy kit érdekel egy mogyoróbélnél is apróbb csigafaj eltűnése. Tekinthetünk erre azonban úgy is, hogy erkölcsi kötelességünk megmenteni minden fajt, amelyet az emberi tevékenység sodort a pusztulás szélére.

Főleg akkor, ha az egyedül a Kárpát-medencében él, mondhatni “hungarikum". Pragmatikusan is ez tűnik járhatóbb útnak, mert ha tényleg bedől az a bizonyos dominósor, a végén minket, embereket is elsodor.

A pannon endemikus fajként ismert, több szempontból is érdekes csöppség, a fekete bödöncsiga sikeréről van szó.
Ez a csiga Pannon bennszülött, vagyis azon kevés puhatestű fajok egyike, amelyek a világon egyedül a Kárpátok által “bezárt" földrajzi régióban találhatóak meg.
Ami a mi kis puhatestűnket illeti nem nő nagyobbra egy meggymagnál, háza fekete és félgömb alakú. Íme, egy portré:


Vízben él, kopoltyúval lélegzik, hőforrások langyos, meleg vizű kifolyóiban a meder alján kövekre tapadva békésen legelészve éli életét.

A faj érdekessége, hogy rendszertanilag egy olyan ősi családba tartozik, amelynek egy kivételével az összes nemzetsége tengerekben fordul elő. Ez az édesvízi nemzetség a Theodoxus, melybe a fekete bödöncsiga is tartozik.

Egymillió állat is elpusztulhat egy pillanat alatt
Rendkívül ritka: a mai Ausztria területén kettő, Szlovéniában egy, a “trianoni Magyarországon" - egészen az utóbbi évekig - egyetlen helyen volt jelen, a Borsod-Abaúj- Zemplén megyei Kácson.

A világ összes bödöncsigája nagyon kis területen él, egy-egy forrásban és az abból induló patakok legfelső, pár száz méter hosszú, köves medrű szakaszán. Az említett Theodoxus négy populációjának teljes élettere mindössze néhány száz négyzetméter.
A XX. század közepén még a mai Magyarország területén is több mint egy tucat forrásban találkozhattunk ezzel a puhatestűvel, de jött az ember, aki - mondhatni - komolyabban használatba vette a természet erőforrásait.
Miskolctapolcán például a barlangfürdő miatt feldúsult a kimenő víz szervesanyagtartalma, Tatán a szénbányászat miatt elapadtak a források, Sályon a vízművek lefoglalta a teljes vízhozamot, kiszáradt a patak, más alkalommal pedig a kiszabadult klór radírozta le a teljes faunát - sorolja nekünk Fehér Zoltán főmuzeológus, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa.



A fekete bödöncsiga pedig nem bírja a gyűrődést, már a kisebb környezeti változások is az életébe kerülnek. Egy szó mint száz, a XXI század elejére egyedül a borsodi Kácson maradt talpon az egyetlen hazai populáció a patak egy mindössze pár 100 méteres medrében.

Körülbelül egymillió egyed él itt boldogan, ami meglepően soknak tűnik, ám az élettér kis mérete miatt Démoklész kardja egyfolytában a fejük felett lebeg. Tudni kell, hogy a csiga nemcsak kedveli a szilárd, köves talajt, de életfeltétel is számára. Iszapos mederben nem él meg.

Kácson viszont 2010-ben a heves esőzések miatt nagy mennyiségű iszap mosódott be a Kácsi forrásokba és vastagon beborította az aljzatot a fekete bödöncsigák által lakott néhány száz méteres szakaszon.

Egyetlen pillanat alatt majdnem vége lett a hazai fekete bödöncsiga-állománynak: az állatok 90-95 százaléka elpusztult.

Pusztán az egyedszám tehát megtévesztő, a faj fennmaradását csak az biztosíthatja, ha több területen, több életképes populáció létezik - emeli ki Fehér Zoltán. Ehhez pedig szilárd mederre és tiszta vízre van szükség.

Ezért fogtak össze a Magyar Természettudományi Múzeum, az Állatorvostudományi Egyetem és az Eszterházy Károly Egyetem szakértői 2010-ben. Kács szomszédságában, Sály mellett fakad a Vízfő-forrás, ahonnan a csiga közel fél évszázada kipusztult.
A tudósok két évnyi munkával ide telepítették őket vissza. Így 2017 tavaszán már el lehet mondani: sikerült létrehozni a fekete bödöncsiga második életképes populációját Magyarországon néhány ezer, legfeljebb 10 ezer egyeddel.
Link

Óriási eredmény, az első győzelem az elmúlás felett. Ennek a sérülékeny fajnak egy mindennapos földcsuszamlás képes betenni a kaput, a sikeres visszatelepítésnek köszönhetően viszont az esélyei megduplázódnak.

És még tovább nőhetnek, mert a csiga korábbi élőhelyein is egyre kedvezőbb a helyzet, a szakértő szerint elképzelhető, hogy idővel máshová is visszatelepíthetik. De csak oda, ahol korábban is előfordult.

Új helyszínekkel nem próbálkozunk, általában balul sül el, ha az ember saját esze szerint próbál beavatkozni a természet rendjébe.
Melyik lesz az a bizonyos tégla?
Végezetül térjünk vissza elméleti síkra, ahogy kezdtük. Mi értelme van megmenteni egy fajt, amelynek egyedeit, hiába élnek velünk (és csak velünk), legtöbbünk soha az életben nem látja? Sőt, a magyarok 98-99 százaléka még hallani sem fog róla a jövőben? Fehér Zoltán kiváló példát hoz.

A biodiverzitás, a biológiai sokszínűség, az élővilág változatossága a természet egységének záloga. Számtalan téglából áll, mint egy jókora ház. Egy-egy téglát kiütünk, nem történik semmi, az épület erős marad, megáll. De mindig van egy tégla, aminek kihullására az egész összeomlik. Melyik az? A fekete bödöncsiga, az indiai elefánt, az óriás pele vagy a bagócs? Ki tudja...
A lényeg, hogy amikor az a bizonyos tégla kiesik a helyéről, az épület ránk omlik teljes súlyával. Nehéz lesz túlélni.
 
 
0 komment , kategória:  Hungarikum  
Hungarikum
  2017-05-17 10:06:40, szerda
 
  A magyar nő hungarikum

A magyar nők szépek, tehetségesek és talpraesettek, emellett család centrikusak, a szexben odaadóak, tele vannak olyan tulajdonságokkal, amik miatt érdemes minket feleségül venni - olvasható egy meglehetősen célzatos külföldi honlapon. Soma különvéleménye.





A magyar nőket magasztaló weboldal hangvétele erősen hajaz egy magyar nőket közvetítő irodáéra, ezáltal akár a húspiacon is érezhetem magam, mégis azt mondom: oké, félreteszem az egómat, és mindazt a rossz érzést, ami alapvetően minden olyan jelenséghez társul bennem, ami a szexualitásról, avagy a nő eltárgyiasításáról szól (a szakirodalom ezt szexuális objektivációnak nevezi).

Mindezeket (és még jó néhány mást, ami az írás olvasása során följött bennem, mint például az, hogy itt ,,a férfi férfi, a nő nő", ami helyén való, de a cikk arra utal, hogy itt még javában tombol a patriarchális viszonyulás) félreteszem, és az alapüzenetre koncentrálok, miszerint a magyar nők szépek, tehetségesek és talpraesettek, emellett család centrikusak, a szexben odaadóak, tele vannak olyan tulajdonságokkal, amik miatt az a hír járja rólunk a világban, hogy érdemes minket feleségül venni. (Hozzáfűzöm, más hír is járja, például az, hogy mi vagyunk Európa Bangkokja, nálunk van a legtöbb prostituált és pornós lány, illetve igen jelentős számban adjuk a világnak őket.)

Előveszem a legnőibb női tulajdonságomat, ami maga az elfogadás, befogadás képessége, és ennek tudatában elkezdem kis hazánkat kicsit kívülről-felülről nézni. A következőket látom.

Itt van ez a csöppnyi ország Európa közepén, annak a legmélyebb pontján, a legközelebb a magmához, tele energiával, a földből buzgó gyógyító és kiváló ivóvizekkel, a világ egyik legkülönlegesebb, legszóképesebb és legfilozofikusabb nyelvével, különleges történelmével, tele rekordokkal, minden irányban kiemelkedő teljesítményekkel és jelenségekkel. Népességünkhöz képest igen sok Nobel-díjasunk van
, sok az ismert tudós, író, költő, kiemelkedő személyiség, és sok mindenben vagyunk képesek a végletekre. Nézzünk sorban más jellegű tényeket is!

Elsők vagyunk Európában az alkoholfogyasztás és dohányzás mértéke tekintetében az összlakosságra mért százalékos arányban.
Szintén elsők vagyunk a férfiak korai halálozásában - a jelenlegi állás szerint 5 magyar férfi közül várhatóan csak 3 éri majd meg a 65 éves kort. Ehhez hozzávehetjük azt is, hogy az úgynevezett életközepi válság, azaz midlife crisis terén is vezetnek a magyar férfiak.
Úgy gondolom, mindezzel erősen összefüggő tény, hogy jelenleg elsők vagyunk A VILÁGON (megelőztük Amerikát) az egy főre jutó tévénézés átlagát tekintve is - 4 és fél óra... uhhh... brutál).
Ide születik a legkevesebb gyermek Európában.
A legújabb felmérések szerint mi vagyunk a legkövérebbek az öreg kontinensen.
Az öngyilkosság, válás terén való dobogós helyezésünk régi téma.
Itt van a legtöbb cukorbeteg, és vezetünk a szívinfarktus, prosztatarák előfordulási gyakorisága tekintetében is.
Évek óta mindenféle európai felmérés szerint mi vagyunk a legborúlátóbb nemzet.
És ehhez jön az újabb ( bár nem tudományos, avagy szociológiai alapokra helyezett) megállapítás, miszerint a magyar nők híre már világszintű. Erről egyből az jut eszembe, hogy ,,teher alatt nő a pálma", illetve ,,ami nem öl meg, az megerősít". Tíz éve, hogy legfőképpen nőkkel dolgozom, dolgoztam (most váltásban vagyok), rengetegszer éreztem ezt, hogy hihetetlen erő gyűlt össze a nőkben. (Amerikában erre van egy kifejezés is: ,,a nők törnek föl, mint az olaj".) Rengeteget tűrtek, viseltek el az előző generációk asszonyai, aminek a nyoma ott van a mai nőkben, minden következményével együtt, és igen, ott van az, hogy rengeteg a szép, okos nő (persze, mint mindenütt), és van bennünk élet, szenvedély. Egy izgalmas, sokat szenvedett nemzet női vagyunk, és nem csupán szemlélői, de letéteményesei is annak a hatalmas változásnak, aminek eljött az ideje, és igen, én elhiszem, hogy egyre jobban terjed a magyar nő értékének a híre a világban, elhiszem, hogy ebben is ,,menők" vagyunk, elhiszem, mert érzem a hazám nőinek a lelkét, és mert rengeteget utaztam a világban, és megtapasztaltam ott is, mi a rólunk kialakult kép (többnyire a cikkben leírtakhoz hasonló), és különben is... mért ne hinném el, hogy akár most egy ilyen ,,trend" is lehet a világban, hogy érdemes magyar nőt feleségül venni.
Számomra illik ez a kép a fentebb felsorolt listába.
Bátran mondhatjuk: a magyar nő hungarikum.


Cicciolina mellekkel sokkolt Hajdúnál


Kulcsár Edina


Kunhalmi Ágnes


A gyalogló Kovács Barbara


Sarka Kata
 
 
0 komment , kategória:  Hungarikum  
Hungarikum
  2017-04-26 09:56:01, szerda
 
  Nemrég hungarikum lett a Tiszai halászlé, amely része a magyar életérzésnek, kultúrának - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken Tiszafüreden, a helyi önkormányzat rendezvényén tartott sajtótájékoztatón.

Fazekas Sándor gratulált a Tiszai halászlé hungarikummá minősítését kezdeményező tiszafüredi önkormányzatnak és a nemes ételt generációkon keresztül fenntartóknak, akik eredeti formájában őrizték meg a Tisza-tavi nyári programok "gasztronómiai csúcspontjának" számító tiszai halászlevet.

Szakáli István Loránd, az agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár az eseményen felidézte, hogy a 152 tagú Magyar Értéktár a "hungarikummá válás előszobájának" is számít, de mellette több mint tízezer helyi érték található egyéb - helyi, megyei, tájegységi, határon túli nemzetrészi - értéktárakban.

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke szerint a Tiszai halászlé megérdemelné, hogy ismerje az egész világ.
Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere elmondta: büszke arra, hogy a Tiszai halászlé tiszafüredi kezdeményezéssel bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe. Hozzátette: a Tisza-tó és annak "fővárosa" Tiszafüred az elmúlt években látványosan megszépült, gazdag madárvilággal, turisztikai központtal, horgászparadicsommal rendelkezik. Elmondta: a város augusztus végéig 15 helyszínen több mint 40 programmal várja az érdeklődőket, amelyek közül kiemelte a Tiszafüredi Halas Napokat.


 
 
0 komment , kategória:  Hungarikum  
Hungarikum
  2017-04-05 08:50:01, szerda
 
  Öt éve hízik folyamatosan a hungarikumok listája, amelyen egyaránt megtalálható halászlé, pörkölt, pálinka, orvosság és pedagógiai módszer. Vajon milyen haszna lehet, ha egy termék felkerül a listára, és mi garantálja a minőséget?

Az asztalon karcagi birkapörkölt, jó cupákos falatok megpaprikázva, a kockás abroszon egri bikavér, mellette pohár szóda. Az előétel csabai kolbász volt, az aperitif törkölypálinka, a desszert kürtőskalács lesz, vígan töröljük magyar bajuszunkat, miközben körülöttünk pásztorkutyák csaholnak. Ez a kép a hetvenes-nyolcvanas éveket is idézhetné, a magyarosch vendéglátás csúcs-, illetve inkább mélypontját, de valójában nagyon is a mában járunk. A ,,magyarság egésze számára fontos értékek azonosítása" érdekében megalkotott hungarikumok világában.

A március valódi ünnep volt ezen termékek és - a legkevésbé sem lebecsülendő - kulturális-természeti értékek rajongóinak, ugyanis a lista több tétellel bővült. A hungarikumok gyűjteményébe került a Kodály-módszer, gazdagítják továbbá a magyar pásztor- és vadászkutyafajták és a tiszai halászlé is.

Előbbi kettő még értelmezhető és körülhatárolható, utóbbival azonban pontosan az a probléma, ami a hungarikumok agrár- és élelmiszer-gazdasági kategóriájával általában. A tiszai halászlé esete azért is cinikus egy kicsit - a már korábban felkerült bajai társával együtt -, mert a Tiszán és minden egyéb hazai természetes vízen épp e kurzus - a hungarikumok kiötlője - tiltotta be a halászatot két évvel ezelőtt, évszázadokra visszanyúló családi hagyományokat megtörve, az érintetteket teljesen ellehetetlenítve. A döntés eredményeképpen zúgolódtak a vendéglátósok is, mert következményeként csak tenyészetekből vagy külföldről származó, nagykereskedőktől vásárolt, jórészt fagyasztott áruból készíthetik fogásaikat. Meglehet, magának a balatoni, a tiszai és a dunai halászatnak inkább a hungarikumok listáján lett volna a helye, de a politikai és gazdasági érdek másfelé vitte a döntéshozókat. Marad tehát a tógazdasági, rosszabb esetben Kazahsztánból(!) fagyasztva behozott keszeg, rágódhatunk rajta a Balaton partján, ha már az argentin hekket meguntuk.

Nem lehet persze mindenki olyan szerencsés, mint a magyar pásztor- és vadászkutyafajták.

A hungarikum fogalmának definiálásához álljon itt egy részlet a hungarikum.hu-ról, a hungarikumok hivatalos oldaláról.

A hungarikum a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelez, amely a magyarságra jellemző tulajdonság, egyediség, különlegesség és minőség. A kétezres évek elején többirányú összefogás eredményeként szerveződő, a magyarság értékeit összegezni, rendszerezni kívánó mozgalom indult útjára. Széles körű társadalmi és szakmai egyeztetések eredményeként született meg végül a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény, amelyet az Országgyűlés 2012. április 2-án fogadott el egyhangú döntéssel. Célja, hogy megfelelő jogi keretet adjon a magyarság egésze számára fontos értékek azonosításához, dokumentálásához, hozzájárulva ezzel az összegyűjtött értékek szélesebb körű megismertetéséhez. A hungarikumtörvény, amely 2012. július 1‑jén lépett hatályba, az alábbiak szerint határozza meg a hungarikum fogalmát: gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye."

A listán szereplő hungarikumok rendkívül változatos területekről jöttek össze. Megtalálható köztük a karcagi - mit ad isten, a földművelésügyi és a nemzetgazdasági miniszter városa! - birkapörkölt, a halasi csipke, a herendi porcelán, a Béres-csepp és a Béres-csepp extra, az Erős Pista, Puskás Ferenc életműve és az Aggteleki-karszt barlangjai.

Arra azonban nem kapunk választ, hogy a listán szerepelni miféle előnyt jelent az adott termék, természeti kincs, életmű, épített emlék és még sok más hungarikum számára.

Ami pedig ennél is fontosabb kérdés: mit ad a minősítés a fogyasztónak, jelenthet-e bármilyen minőségi garanciát egy gyakran nagyon is általánosságban körülhatárolt termékcsoport vagy akár szellemi kincs? Avagy csupán a Fazekas Sándor miniszter fémjelezte jelenlegi politikai elit egy részének idealizált, anakronisztikus és kissé zsírszagú világképének fenntartását szolgálja ez a sokat emlegetett értéktár?

Joggal merül fel a kérdés, hogy a listán szereplő Pick és Herz téliszalámi vagy az Unicum, vagyis konkrét márkák hogyan mérhetők össze olyan általános fogalmakkal, mint a csabai kolbász vagy mondjuk éppen a törkölypálinka, csak így, származás vagy bármilyen más kategorizálás nélkül. Előbbieket ugye szigorú gyártási szabályok mentén, alkalmasint titkos családi receptúra szerint készítik, az általánosságban listázott termékek meg lehetnek bármilyenek. Akkor is, ha például a pálinkatörvény - nagyon helyesen - sokat javított ezen italok minőségén, nagyjából rendezte, mi nevezhető pálinkának és mi nem. Ettől azért még ma is árulnak bűn rossz törkölypálinkát az üzletekben. Az pedig miért lenne hungarikum, miért kellene bárkit arra biztatni, hogy rossz ízű vagy egészségtelen terméket fogyasszon?

Utóbbinál is bonyolultabb és félrevezetőbb a bajai és a tiszai halászlé, valamint az egri bikavér esete. Önmagában mind az étel, mind az ital lehet csodálatos, csak éppen mit tegyen az a földi halandó, aki nem megszállott halászlékutató vagy sommelier. Egyszerűen csak enne vagy inna egy igazán jót, ám valószínűleg a jónak a fogalmával sincs tisztában, hiszen még egyikből sem kapott olyat soha. Évekre visszanyúló kóstolótúrák, több versenyen, fesztiválon és persze ,,háznál" szerzett tapasztalat mondatja velünk, hogy a halászléként kínált ételek kilencven százaléka nem üti meg azt a mércét, hogy halászlének lehessen nevezni. Sajnos ez a háztartásokra is igaz; otthon nyilván mindenki annak nevezi a főztjét, aminek akarja, ettől függetlenül szögezzük le, hogy az az étel, amelybe bolti halászlékockát tettek, nem halászlé. (Ahogyan az az ital sem pálinka, amelybe a gyümölcsön és vízen túl adalékanyagot, ízfokozót, aromát tesznek.) Miként a főzelékké passzírozott, burgonyával sűrített és egyéb rémtettekkel tönkretett levek sem halászlevek, még ha annak is nevezik őket. Történt javulás az elmúlt években, Érsekcsanádon vagy Dunaföldváron például működik olyan étterem, ahol mindig frissen készítik a levet, de találomra beesni valamely halétterembe nem ígér sok jót, még ha a tálalt fogás nem is lesz teljesen ehetetlen.

Az egri bikavér ügye különösen nehéz és kényes kérdés, mivel az ilyen néven futó italok egy része kimeríti az ihatatlanság kategóriáját. Talán nem is kell részletezni, mekkora kárt okoz a magyar bor renoméjának, ha az ide látogató külföldi vendégek, bízva benne, hogy a hungarikum jelölés bármit is jelent, megkóstolják az ilyen néven forgalmazott rettenetes lőréket. A bikavérügy másik olvasata ugyanakkor az, hogy sok egri borász és a térségért elhivatott szakember tett nagyon sokat az elmúlt években az egri borok minőségének és megítélésének javításáért, nem csekély eredménnyel. (Gál Lajos, Lőrincz György neve mindenképpen említést érdemel.) Eger saját hangjának megtalálása fontos feladat, az északon fekvő termőterület teljesen feleslegesen versenyez az ugyanazon népszerű fajtákat termesztő, jobb éghajlati adottságú, délebben lévő térségekkel. Miközben maga az egri karakter (ahogy a soproni is) megfelelő minőségű alapanyag és technológia mellett lehet unikális, emiatt vonzó és értékes. Más kérdés, hogy a minőségi egri fehérborokat mindeddig igencsak elhanyagolták, pedig sokak szerint ígéretesebben lehetne futtatni őket a piacon, mint a vörösöket. A térség borászai meg is alkották - mindenki a maga módján, de szigorú, a térség adottságait figyelembe vevő szabályok alapján - az egri csillagot, lényegében a bikavér fehér párját. Ez a kezdeményezés biztató, bár még egy évtizedes sincs.

Akármennyire is adott azonban a törekvés, hogy a gyűjtőnevek alatt jobb minőség kerüljön a polcokra, a hungarikumrendszer mostani, túlságosan általánosító megközelítése sehova sem vezet. Nem véletlen, hogy a világon minden rangosabb minősítőrendszer konkrét terméket, éttermet, pincészetet stb. vizsgál, alkalmasint meg is vonva tőle az elismerést, ha a színvonal csökken.

A hungarikum mint kategória szemfényvesztés Molnár B. Tamás szerint is. Sokkal fontosabb lenne, hogy a minőség kritériumait határozzuk meg, és fektessük le, mi a kiváló, ahogy azt Franciaországban teszik a Label Rouge minősítéssel. (A francia mezőgazdasági minisztérium égisze alatt futó minősítési rendszer 2006 óta különbözteti meg az élelmiszerek, alapanyagok és növények esetében a kiváló minőségűt az átlagostól.)

A Magyar Gasztronómiai Egyesület alapító tagja a francia rendszerről azt mondja, szakemberek, élvonalbeli szakácsok döntik el, jár-e a minősítés, de bevonják az átlagfogyasztót is, akinek a véleménye ugyanannyira fontos. A végső cél, hogy a minőségi áru megkülönböztethető legyen a tömegterméktől.

Szigorú szakmai kritériumok nélkül mindez csak büszkélkedés, valami nemzeti jó érzés előkészítése - véli. Egyesületük többször fölvettette már a megfelelő helyeken, hogy ez a rendszer nem feltétlenül vehető komolyan. Ami például most szegedi halászlé néven hungarikum lett, az nem más, mint a ,,vendéglátós halászlé". Megfőzik a hal farkát, fejét, átpasszírozzák, és abba főzik bele a haldarabokat. Készülhet így is nagyon jó ízű étel, de ez mitől hungarikum? - teszi fel a fent említettekhez hasonlóan a kérdést a gasztronómiai szakember. Attól, hogy hungarikum, el lehet készíteni jól és rosszul is valamit. Olyan, mintha fordítva ülnénk a lovon: a lobbik bármit átnyomnak, a bizottság meg bólogat, és ismét büszkék lehetünk valamire.

A Magyar Gasztronómiai Egyesület a minőség védelmére és meghatározására létrehozta, bejegyeztette és levédette az Aranyszalag tanúsító védjegyet, és nem titkolják, örülnének, ha az államot is megnyerhetnék partnernek az ügy mellé, mert úgy illene, hogy részt vegyen a promócióban és az ellenőrzésben. A kritériumok kialakításánál nagyon sok mindent egy az egyben vettek át a francia rendszerből. Nagyon leegyszerűsítve, a minősítésnek megfelelő gabona, zöldség vagy állat a természetes vagy természeteshez közeli termesztésből, tartásból kerül ki. Eddig tizenhárom termék felelt meg az elvárásoknak, volt köztük csokoládé, mangalica sertés, ponty, bárány és csirke.

A Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Magyar Gasztronómiai Egyesület között született is háromoldalú megállapodás, és Molnár B. Tamás szerint a dolgok, ha nagyon lassan is, mennek előre, bár úgy érzi, a hivatalokban nem egyértelműen érzik az ügy fontosságát, talán nem is mindig áll érdekükben a változás. Az egyesület szerint viszont az egész ország érdeke lenne a becsületes gasztronómia megteremtése, hogy nyomon követhető legyen, ki milyen alapanyagot használ. A hungarikumbesorolás egyelőre nem ebbe az irányba mutat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.04.01.


Ezek a szép magyar nők is hungarikumok!
 
 
0 komment , kategória:  Hungarikum  
Hungarikum
  2017-03-22 21:28:25, szerda
 
  ÜNNEPEL EGER: HUNGARIKUM LETT AZ EGRI BIKAVÉR





A Hungarikum Bizottság a hungarikumok sorába emelte az Egri Bikavért, a Kodály-módszert, a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat, valamint a tiszai halászlét. A Magyar Értéktár pedig újabb kilenc értékkel bővült - a döntést Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jelentette be kedden Egerben, a bizottság ülése után.

Az egri várban tartott sajtótájékoztatón taps fogadta, amikor Fazekas Sándor bejelentette: hungarikummá vált a világszerte ismert vörösbor, az Egri Bikavér. A tárcavezető felidézte, hogy 81 éve Darányi Kálmán földművelésügyi miniszter döntése alapján ugyan ezen a napon jött létre az Egri borvidék, mint jogilag önálló bortermő terület.

A Hungarikumok Gyűjteményébe került a Kodály-módszer, Kodály Zoltán népzenei hagyományokat megőrző, továbbadó, dokumentáló és oktató zenepedagógiai rendszere. Gazdagítják a gyűjteményt a hazai tájhoz tartozó, évszázados tenyésztői munka eredményei, a magyar pásztor- és vadászkutyafajták. Új hungarikum a jellegzetes Tisza-menti étel, az ősi halászkultúrát őrző tiszai halászlé is.

A Magyar Értéktárba vette fel a bizottság az erdélyi polihisztor, építész, kultúrpolitikus, Kós Károly életművét, továbbá a magyar gulyáslevest, mint világszerte ismert népi eredetű ételünket, és a történelmünket végigkísérő ősi magyar fegyvernemet, a Magyar Huszárt. Az értéktárba került a magyarság hősies helytállását, az 1848/49-es hagyományokat megjelenítő aradi Szabadság-szobor és a honfoglalásra emlékeztető egyedi műalkotás, a Feszty-Körkép. A Magyar Értéktár részévé vált továbbá a modern magyar festészetet elindító nagybányai művésztelep és festőiskola; a Csabai Kolbászfesztivál, mint az ország meghatározó gasztronómiai rendezvénye, és Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő életműve, az általa nemesített cserszegi fűszeres a legjobb úton van, hogy világhírű legyen.

Az értéktárat gazdagítja Torockó épített öröksége is. Fazekas Sándor hangsúlyozta: az erdélyi kisváros, Torockó világörökség várományos, és a Földművelésügyi Minisztérium, mint a hungarikumok gondozója, közbenjár azért, hogy az UNESCO világörökségi listáján is megfelelő elismerésben részesüljön.

A miniszter úgy fogalmazott: a régi és a mostani értékek harmóniáját jelentik a bizottság legújabb döntései, amelyek mutatják, hogy a régmúlt és a közelmúlt magyarsága egyaránt csúcsteljesítményekre képes. A Hungarikumok Gyűjteményébe így már 64 érték tartozik, a Magyar Értéktár pedig 152 tagúra bővült.

Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott, az Egri Bikavér hungarikummá válásának kezdeményezője azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy a siker az Egri borvidék szőlészeinek, borászainak köszönhető. A képviselő szólt arról, sokan dolgoztak azért is, hogy 81 éve, pont ezen a napon megalakult az Egri borvidék. Közülük kiemelte Petró Kálmán egri szőlőtermelőt, országgyűlési képviselőt, és Braun Károlyt, aki 1936-ban polgármestere és egyben az egyik legnagyobb szőlőtermelője volt Egernek. Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: az Egri borvidéken több mint tízezren élnek szőlészetből és borászatból. A borvidék zászlóshajója az Egri Bikavér, azért pedig, hogy védett márka lett, nagyon sokat tett Gröber Jenő, Knézich Károly '48-as tábornok unokája.



 
 
0 komment , kategória:  Hungarikum  
     2/6 oldal   Bejegyzések száma: 51 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 278 db bejegyzés
e év: 3311 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 79
  • e Hét: 1086
  • e Hónap: 8954
  • e Év: 50899
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.