Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/6 oldal   Bejegyzések száma: 52 
őszi teendők házon kívül
  2018-09-14 14:40:37, péntek
 
  Ellenőrizzük az ajtókat és az ablakokat: jól záródnak? Jó a szigetelés? Ha nem megfelelő az állapotuk, gondoskodni kell a javításukról.

A fagyok beállta előtt szárítsuk ki és tegyük el a kerti tömlőt, ügyeljünk arra, hogy a kerti csap ne fagyjon be.

Tájékozódjunk arról, mikor végeznek kéményellenőrzést a lakóterületünkön. (Általában értesítőt küldenek)

Takarítsuk össze a lehullott leveleket és ágakat. Egyre több (nagyobb) településen megoldott a szervezett lombhulladék-gyűjtés.
A balkonról, a teraszról, a kertből vigyük védett helyre a kevéssé fagytűrő cserepes dísznövényeket.

A kertben összegyűjtött faleveleket komposztálhatjuk.

Ha jó az idő, használjuk ki ablaktisztításhoz!

Tisztítva dobozoljuk be és tároljuk a ruhásszekrény/gardrób eldugottabb részeiben a lenge, nyárias ruhákat, hogy ne foglaljanak értékes helyet.

Tartsuk távol a molylepkéket illatpárnákkal!

Gondoskodjunk párásítóról fűtési szezonban!
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
5 házilag elkészíthető hajpakolás
  2018-08-10 16:22:09, péntek
 
  Banános, mézes pakolás

Egy jó érett banánra lesz szükséged, amit csak be kell dobnod a turmixba, hozzáadni egy deci vizet és egy kevés langyos vizet, hogy jól kenhető, dús krémet kapj. Ezt vidd fel a benedvesített hajadra, tartsd melegen - törölközővel, alufóliával, sapkával, vagy ahogy neked kényelmes -, majd fél óra után mosd meg a hajad.

Tojásos, olívás pakolás

A hajad hosszától függően variálhatod a mennyiségeket ennél a pakolásnál. A megadott adagok félhosszú hajra elegendőek, de ha nagyon sok hajad van, vagy hosszú, akkor nyugodtan duplázd vagy akár triplázd meg a mennyiségeket. Egy tojássárgájához keverj hozzá két evőkanál jó minőségű olívaolajat. Az olajat apránként keverd hozzá a tojáshoz, mert az csak így tudja felvenni. A sűrű masszához adj egy kevés tejet, hogy kenhetővé váljon. Vidd fel a nedves hajra, és hagyd rajta egy órát, de ha van fürdősapkád, akkor akár egész éjszakára rajta hagyhatod. Samponnal mosd le alaposan, és a szárítás után már érezni is fogod, hogy sokkal selymesebb lett.

Tojásos, mézes pakolás nagyon száraz hajra

Ez a pakolás rendkívül tápláló, ezért akkor érdemes használni rendszeresen, ha tényleg nagyon száraz a hajad. Egy tojássárgájához keverj hozzá három evőkanál mézet - ha hosszú a hajad, itt is szükséged lehet a mennyiség megduplázására. A pakolást nedves hajra kell felvinni, és egy óráig minimum hagyd hatni, de ezzel a pakolással is érdemes lehet egyszer-egyszer átaludni az éjszakát, és csak reggel hajat mosni.

Mézes, olívás pakolás

Ha nem szeretnél tojást kenni a hajadra, viszont tápláló pakolásra van szükséged, akkor három evőkanál mézet keverj össze három evőkanál olívaolajjal, és ezt vidd fel pakolásként. Majd a minimum félórás hatóidő után mosd meg alaposan a hajadat. A sűrű, ragacsos massza lemosásához kétszer biztos meg kell mosni a hajad, de megéri a macerát!

Pakolás háromféle olajból

Ehhez a pakoláshoz a következő, legkönnyebben beszerezhető olajokra lesz szükséged: ricinus, olíva, kókusz. A ricinust patikában tudod megvenni, az olíva és a kókusz a nagyobb áruházakban kapható, de ha ott nem találsz, akkor térj be egy bioboltba. Egyenlő arányban keverd össze az olajokat egy kis tálban, és kend be vele az enyhén benedvesített hajadat. Fél-egy óra után alapos hajmosás következik, majd a hajszárítás után élvezheted az új életre kelt frizurádat.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Hogyan segítsünk? Tippek és tanácsok: elsősegély
  2018-06-01 12:52:02, péntek
 
  A nyár a felhőtlen kikapcsolódás ideje. Ám óhatatlanul előfordulhatnak apróbb-nagyobb kellemetlenségek, balesetek. Az alábbiakban sorra vesszük a leggyakrabban előforduló nyári sérüléseket, s bemutatjuk: mit tegyünk, hogy egy darázscsípés vagy bokaficam ne tegye tönkre a hónapokig tervezett, jól megérdemelt nyaralást.

Hogyan csomagoljak?

Vannak bizonyos "varázsszerek", amit mindig célszerű magunknál tartani. Ilyen a sebtapasz, a kalciumos pezsgőtabletta (fontos segítség allergiás reakciók kezelésében), a Fenistil kenőcs (kínzó csípések hűsítésére). Jó, ha mindig van nálunk intim betét, és erre kamasz lányunkat is megtanítjuk. Elfér a táskában, és ha éppen nem neki, egy barátnőnek is bármikor jól jöhet, kínos helyzeteket előzve meg... Nyáron hasznos lehet a drogériákban kapható frissítő kendő, és figyeljünk arra, hogy a nagy forróságban, bárki bárhová indul is, legyen nála legalább egy fél literes ásványvíz!

Ezek után kevésbé érhet meglepetés. Főképp, ha tudatosan felkészülünk a nyáron ránk leselkedő veszélyekre. Nézzük soban, mit is tehetünk!

Darázscsípés
A darázscsípés minden körülmények között kellemetlen, és sokszor sajnos veszélyessé is válhat. Ha szerencsénk van, és sem a csípés helye nem különösen veszélyes, sem allergiás reakció nem lép fel, a darázscsípés akkor is napokig tartó fájdalommal jár. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a csípés helyét minden esetben azonnal hűteni kezdjük. A darázscsípés után a fullánkot, ha bent maradt, azonnal el kell távolítani, és a helyét fertőtleníteni kell. Ezután rögtön tartsuk a csípés helyét hideg víz alá, és alkalmazzunk hideg vizes borogatást! Így nem alakul ki a fájdalmas duzzanat, vagy legalább kisebb lesz és gyorsabban lelohad majd. A népi gyógymód ismeri a darázsméreg semlegesítésére az ecetes borogatást, vagy egy vöröshagyma-szelet csípésre való szorítását; ezek is jó hatásúak lehetnek. Ha a felsoroltak közül egyik sem áll rendelkezésre, egy széles kés pengéjét szorítsuk a csípésre, ezzel hűtsük!

A csípés helyét egyáltalán ne tegyük ki napsütésnek, mert ez fokozza az allergiás reakció veszélyét, és késlelteti a bőr gyógyulását. Ez nemcsak a darázscsípésre, hanem minden fokozottabb bőr-reakcióval járó rovarcsípésre vonatkozik.
Ha a csípés veszélyes helyen van (a légutak környékén, a nyakon, a szájüregben), a csípés nyomán keletkező duzzanat akadályozhatja a légzést. Hogyha pedig allergiás reakció lép fel, ez szintén súlyos légzési nehézségekhez vezethet. Az allergiás reakció bőrpírral, a tenyér és a talp viszketésével kezdődik, majd kiütések, émelygés, hányás, fejfájás után asztmás rohamhoz hasonló nehéz és felületes légzés, súlyos allergiás roham, úgynevezett anafilaxiás sokk következhet be. A folyamat tarthat percekig, de indulhat rögtön a legsúlyosabb stádiummal is - ez a csípés helyétől és az allergia súlyosságától függ. Ha a csípés veszélyes helyen van és/vagy fellépnek a fent leírt allergiás reakciók, haladéktalanul mentőt kell hívni, mert minden másodperc számíthat. Amíg a mentő meg nem érkezik, nyugtassuk a beteget, s itassunk vele kalciumos pezsgőtablettát!

Napégés

Amikor leégünk, bőrünk ugyanolyan égési sérüléseket szenved, mint például forrázáskor: piros lesz, érintése fájdalmas. Súlyosabb esetekben a másodfokú égésre jellemző hólyagok is keletkezhetnek. Ezt a bőr sejtjeinek roncsolódása, elhalása okozza, amiért a nap UV-B sugárzása felelős.

Akinek a bőre leégett, mindenképpen azonnal az árnyékba kell küldeni. Az égett bőrfelületet, hűteni, hűsíteni kell: eleinte hideg vízzel, majd testápoló, bőrnyugtató krémekkel. A népi gyógymódok, mint az olaj, a tejföl, a paradicsom, valóban hűsítik a bőrt, de a legjobb ebből a szempontból az egyszerű folyó víz. Annál is inkább, mert a sebre helyezett más anyagok hűsítenek ugyan, de egyúttal fertőzésveszélyt is jelentenek, hiszen a megégett bőr ellenállóképessége a kórokozókkal szemben lecsökken, az égett bőrfelület szinte sebnek tekinthető. Ha a leégésen kívül másra is panaszkodik az érintett - például napszúrást sejttető fejfájásra, hányingerre, orvoshoz kell fordulni. Akkor is keressük fel az orvost, ha a leégés nagy területet érint vagy ha a leégett bőr felhólyagosodik.

Napszúrás

Ha sokáig tartózkodunk a napon, előfordul, hogy szédülni, émelyegni kezdünk, megfájdul a fejünk. Ez a napszúrás, illetve súlyosabb esetekben hőguta vagy hőkimerülés. Fontos, hogy már az első intő jelekre reagáljunk, mert ezzel megelőzhető a súlyos állapotot okozó hőkimerülés. Ha valaki a napozás során fejfájást érez vagy émelyegni kezd, annak azonnal be kell húzódni a napról, hűvös, árnyékos helyen pihenni és sok folyadékot fogyasztani. Ezzel megelőzhető a nagyobb baj, és egy-két nap önmagtartóztatás után felhőtlenül folytatható a nyaralás.

Annak, aki hőgutát kapott, hűteni kell a testét. Mindenképpen borogassuk a fejét nedves kendővel, de súlyosabb esetben borogathatjuk az egész testét is, sőt langyos zuhannyal is hűthetjük. Közben a beteget itatni kell vízzel, üres teával, cukor- és szénsavmentes üdítőkkel, gyümölcslevekkel. Előfordulhat, hogy a beteg elveszíti az eszméletét, ez arra utal, hogy súlyos túlmelegedés (hőkimerülés) következett be - ilyenkor mentőt kell hívni! Amíg a mentő meg nem érkezik, folyamatosan finoman (ne drasztikusan!) hűtsük a beteg testét, s közben figyeljünk a légzésére, keringésére!
Ájulás

Az ájulásnak sok oka lehet. Van, amikor eszméletvesztéssel jár, s van, amikor nem. Aki nem veszíti el az eszméletét, az reagál a külső ingerekre, és hamarosan magához fog térni. Aki viszont elvesztette az eszméletét, az külső ingerre egyáltalán nem reagál, és életveszélyes állapotban van, mert megszűnt az izomtónusa, és így hátracsúszó nyelve akadályozhatja a légzését. Az ilyenkor javasolt stabil oldalfekvésbe helyezés jelent megoldást erre a problémára.

Hogyha valaki elájul a környezetünkben, mindenképpen akadályozzuk meg, hogy körülállják, hiszen minél több friss levegőre van szüksége. Ellenőrizzük a légzését, keringését (pulzus), helyezzük stabil oldalfekvésbe! Kísérjük figyelemmel az életfunkciókat, és hívjunk mentőt! Amíg a mentők nem érkeznek meg, folyamatosan ellenőrizni kell a beteg keringését és légzését, hiszen ha ezek a funkciók leállnak, a beteget újra kell éleszteni. Ilyenkor a szaksegítség 5-10 percen belüli megérkezése döntő jelentőségű. Sajnos ma még Magyarországon kevés laikus képes az újraélesztés megkezdésére, pedig tanfolyamokon ez a nagyon fontos készség elsajátítható.

Agyrázkódás

Az agyrázkódás a fejet ért erős ütés nyomán jöhet létre. Oka az, hogy az ütés következtében az agy a koponyának csapódik, ami vérömleny keletkezésével, duzzadással járhat. Ettől a koponyán belül a nyomás növekszik, ami blokkolja egyes területek működését. Tünetei a homályos látás, hányinger, hányás, szédülés, részleges vagy ritkán teljes amnézia. A sérültet azonnal nyugalomba kell helyezni, egyáltalán nem szabad, hogy mozogjon! Mindenképpen kórházba kell szállítani, hogy az agyrázkódás súlyosságát megállapítsák, mert az ellátatlan agyrázkódás maradandó károsodást is okozhat.

Vágott seb

Az egyik leggyakoribb nyári baleset, hiszen ilyenkor mezítláb járunk, ami a talpunkat is kiteszi a sérüléseknek. Sokszor kerül elő faragáshoz, metszéshez a kisbicska, és az sem ritka, hogy az ölünkben szeljük a kenyeret, a kezünkben a kolbászt... Figyeljünk hát, amikor vágóeszköz van a kezünkben! A vágott sebekhez vezető balesetek jó része megelőzhető, de mit tegyünk, ha már bekövetkezett a baj?

Az ellátás módját a vérzés típusa határozza meg. Ha a vérzés hajszáleres (szivárgó, gyenge), hagyjuk a sebet vérezni egy kicsit, s ezután kössük be! Vénás (erősen folyó, sötétvörös) vagy artériás (ritmikusan, spriccelve előtörő, élénkpiros) vérzésnél egyaránt nyomókötést kell alkalmazni. Az artériás vérzés ellátására minden esetben azonnal mentőt kell hívni, mert ennek szakszerűtlen ellátása életveszélyes állapothoz vezethet. Addig helyezzünk nyomókötést a sebre, fektessük le a sérültet, a sérült testrészt emeljük magasra! Ha a kötés átvérzik, nem szabad lebontani, hanem a meglévő kötést kell átkötni!
Rándulások, ficamok

A nyári sportolás, kirándulás során nem ritkák a ránduláshoz, ficamhoz vezető balesetek. A rándulás és a ficam a csontok mozgatásáért felelős ízületek sérülése. Rándulásnál az ízületet alkotó csontok visszaugranak a helyükre, ficamnál azonban tartósan elhagyják a helyüket. Fontos, hogy ilyenkor ne próbáljuk meg visszatenni az elmozdult ízületet, hanem a további elmozdulásoktól kímélendő, rögzítsük a sérült végtagot! A kar ficamait a testhez való rögzítéssel, a láb ficamait pedig "sínbe" rögzítéssel lehet stabilizálni. A "sín" nem valamifajta kemény és merev lécek közé helyezést jelent, hanem azt, hogy a lábat rugalmasan de stabilan támasszuk meg; néhány erősebb takaró, fürdőlepedő tökéletesen megfelel erre a célra. Bokaficam ) esetén (sőt rándulás esetén is) a cipőt azonnal le kell venni, mert a láb a sérülést követően bedagad, és a cipő eltávolítása később lehetetlenné válhat. A rándulások és törések ellátása minden esetben orvosi feladat, hiszen a helyzet súlyosságát a külső tünetekből gyakorlatilag képtelenség megállapítani. Ezért a rándulást, ficamot szenvedett sérültet szállítsuk orvoshoz! Ha a csípője vagy a térde sérült, hívjunk mentőt, hiszen ilyenkor fontos, hogy a beteg fekve maradjon.

Figyeljünk minderre: felelősek vagyunk magunkért és egymásért.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Házi praktikák megfázás ellen
  2018-02-21 13:42:25, szerda
 
  Gyömbértea, te csodás!
Pikáns íze miatt megoszlanak a vélemények a gyömbérteáról, a szervezetre gyakorolt pozitív hatása azonban vitathatatlan, ráadásul nagyon kedvező áron szerezheted be. Tarts otthon mindig belőle! Megfázás esetén vágj le egy kicsi, nagyjából 2 centis darabot a gyökérből, forrázd le 2,5-3 deci vízzel, majd hagyd állni 20 percig.
Ha szeretnéd, felturbózhatod mézzel és citrommal a jobb eredmény és az íz kedvéért, majd kortyolgasd el. Arra figyelj, hogy a nagy mennyiségben fogyasztott gyömbér irritálhatja a gyomor és a bélrendszer nyálkahártyáját!
A baciölő fokhagyma
Pirítóson, mézzel, leforrázva teaként vagy a legelvetemültebbek akár magában is fogyaszthatják a fokhagymát, ami híresen nagy ellensége a náthának.
Egyszerű, de hatásos: inhalálj!
A nátha és az ezzel járó légúti nyavalyák ellen a legjobb módszer az inhalálás. Forralj fel 1-1,5 liter vizet, tegyél a fejedre egy törülközőt, és próbálj meg legalább 15 percig nyugton maradni alatta!

Hogy még eredményesebb legyél, spékeld meg a felforralt vizet gyógynövényekkel, például a gyulladáscsökkentő hatásáról ismert kamillával vagy a fertőtlenítő eukaliptusszal, amelynek illóolaja enyhíti a köhögést és a torokfájást is. A tisztább légutakért szórj a vízbe tengeri sót, ami ráadásul csökkenti a vírusok és baktériumok átadását is.
Sok folyadékot, de csak forrón!
Közhely, de szinte valamennyi orvosi rendelőben elhangzik: nátha és meghűlés esetén fokozni kell a folyadékbevitelt, és erre ilyenkor a legjobb megoldás a sok-sok meleg tea. Azonfelül, hogy hidratálod a szervezeted,
a bőséges folyadékbevitel nyugtató hatással van a nyálkahártyákra, és segít a váladékozás beindításában
- ami pedig elengedhetetlen a gyorsabb gyógyuláshoz.
Nincs mese, ezt ki kell pihenned
Nem csupán a saját érdekedben érdemes ilyenkor néhány napra kényszerpihenőt tartanod, hanem a munkatársaid és mások miatt is, hogy ne add át nekik a betegséged. Ráadásul így nyugodtan tudsz pihenni, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy erőre kapjon az immunrendszered, és minél hamarabb meggyógyulj.
Bár a házi praktikák sokat segíthetnek a meghűlés és a nátha tüneteinek enyhítésében, a szövődmények elkerülése végett érdemes felkeresned a háziorvosodat is!
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Legjobb házi praktikák téli bőrápolásra
  2018-02-01 13:56:21, csütörtök
 
  Az őszi-téli időszakban a szél és a hideg könnyen kiszáríthatja a bőrünket. Aggodalomra azonban semmi ok, házi praktikákkal is sokat tehetünk bőrünk egészségének fenntartásáért. Íme, néhány hatásos bőrápolási módszer, melyekkel otthon is óvhatjuk bőrünket a kiszáradástól.
A hideg hónapok és a zord időjárás megviselik bőrünket, azonban egy kis odafigyeléssel és házi praktikák alkalmazásával télen is sokat tehetünk bőrünk egészségének fenntartásáért.
,,Fontos, hogy naponta minimum másfél liter folyadékot igyunk - lehetőleg szénsavmentes ásványvíz vagy cukrozatlan zöldség- és gyümölcslé formájában. A napi szépségápolási rutinok során pedig lehetőség szerint szappan-, színezék- és tartósítószer-mentes arclemosókat és hidratáló krémeket használjunk, amelyek hozzájárulnak bőrünk egészségének megőrzéséhez" - tanácsolta dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus, aki a házi praktikák alkalmazásához gyakorlati tanácsokat is adott.
,,Hetente egyszer szánjunk időt az otthoni arctisztításra! Első lépésként mossuk meg az arcunkat langyos vízzel, majd dörzsöljük át alaposan bőrradírral, ami segít eltávolítani az elhalt hámsejteket és kisimítani a hámló részeket. Ezután tisztítsuk meg arcbőrünket és alkalmazzunk kamillás gőzölést: szórjunk kamillavirágot a felforralt vízbe, majd a fejünket egy száraz törölközővel letakarva hajoljunk a gőz fölé. Maradjunk így 10 percig, hogy a pórusok teljesen kitáguljanak" - javasolja a szakorvos, aki a bőr hidratálásához otthon is gyorsan elkészíthető, tápláló arcpakolást ajánl, amelynek hatóanyagai a kitágult pórusokon keresztül a bőr mélyebb rétegeibe is eljutnak
fiatalító növények
Svájci alma, keserű narancs, alpesi rózsa, tengeri kömény, havasi gyopár és nyári orgona - csak néhány növény azok közül, amelyek sejtjeit sikerrel hasznosítják a kozmetikában. Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos elárulja, hogyan álltak ezek a növények a szépség szolgálatába és hogyan segítenek lassítani a bőr öregedését?
,,A tejtermékeket mézzel és gyümölcsökkel kombinálva kiváló hidratáló pakolásokat készíthetünk. Verjünk fel egy tojássárgáját, tegyünk bele három evőkanál tejet és egy teáskanál mézet. A közepesen sűrűre kevert masszát vigyük fel ujjunk segítségével az arc, a nyak és a dekoltázs bőrére. Hagyjuk 15 percig hatni, majd öblítsük le langyos vízzel. A tápláló pakolás megnyugtatja, hidratálja, emellett pedig puhává és rugalmassá is teszi bőrt. Kiváló hatást érhetünk el növényi őssejteket tartalmazó hidratáló készítményekkel is, amelyek a napindító és a lefekvés előtti otthoni szépségceremóniába is könnyen beilleszthetők" - tette hozzá a szakember, aki azt javasolja, hogy a téli időszakban párologtatóval is frissítsük a lakás levegőjét.
Az éjszakai alvás ideje alatt a hálószobában is használjuk a párologtatót, ami segít frissen tartani a bőrt és megóvni a kiszáradástól. Az edénybe tegyünk egy pár cseppet a kedvenc illóolajunkból, ami a bőr hidratálása mellett a hangulatunk javításához is nagymértékben hozzájárulLink
Forràs életforma.hu
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Mi mindenre jó az olívaolaj?
  2018-02-01 07:39:55, csütörtök
 
  Amellett, hogy elfogyasztása köztudottan nagyon egészséges, számtalan egyéb felhasználási módja ismert ennek a csodálatos szernek.
- Borotválkozhatunk hab, vagy krém helyett olívaolajjal, nem csak a borotválkozást könnyíti meg, de a bőrt is ápolja közben.


- Használhatjuk sminklemosó gyanánt. Bár elsőre furcsán hangzik, de sok smink olajos állaga miatt könnyebben oldódik olajban, mint vízben, így szépen, pontosan eltávolítható vele még a vízálló smink is.
- Száraz, vagy problémás, ekcémás bőr esetén zuhanyzás után dörzsöljük át a bőrt egy kis olívaolajjal.
- Körmünknek és a száraz hajvégeknek is jót tesz egy kis olajpótlás, dörzsöljünk egy keveset rájuk hetente egyszer-kétszer, hogy egészséges legyen.

- Bőrkeményedés eltüntetésére is kitűnően alkalmas, nem kell mást tennünk, mint időnként egy pici olívaolajat kenni a problémás területre, amíg az el nem tűnik.
- Nem csak nekünk, de házi kedvenceinknek is jót tesz az olívaolaj. Ha van állat a háznál, az ételébe keverjünk bátran pár csepp olajat, így bundája csillogóbb és puhább lesz.
Link
Forrás:bestofcafe
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Saját bonsai kialakítása
  2018-01-24 11:12:30, szerda
 
  A bonsai - szabad fordításban - tálban nevelt fát jelent, de nem minden kisméretű tálban nevelt növény bonsai. A bonsai művészet, melynek célja a természetben lévő növények, elsősorban fák, miniatürizálása. Sokan azt hiszik, hogy származási helye Japán, pedig eredetileg Kínából származik. 2000 évvel ezelőtt a kínaiak már készítettek miniatürizált növényeket. Kb. 1200 évvel ezelőtt buddhista szerzetesek által került át Japánba, és ettől kezdve kezdett fokozatosan fejlődni a bonsai nevelési technika. Csak nagyon lassan terjedt el az egész világon, Nyugat-Európába kb. 40 éve, hazánkba kb. 20 éve jelentek meg a bonsai-ok. A nevelési technikát a japánok fejlesztették magas szintre, évtizedeken keresztül nevelgették, ápolgatták fáikat, amíg tökéletes nem lett.
Ha mi magunk szeretnénk kialakítani egy növényből bonsait, a hazai növények nagy része alkalmas erre. Ezeket a természetből való begyűjtéssel lehet beszerezni, viszont szembe kell néznünk azzal a problémával, hogy a kis fa megfelelő körülmények között el kezd nőni, új hajtásokat hozni, és így elveszíti a bonsai formáját. Ezért egy idő után a zavaró hajtásokat le kell metszenünk.
A begyűjtés ideje tavasszal, esetleg ősszel legyen a fagy beállta előtt. Nem érdemes vékonyka csemetét begyűjteni, célszerűbb, ha egy kicsit vastagabb a törzse, és ami még fontos, hogy legyenek alul ágai, amiket később lehet alakítani.
Miután hazavittük a csemetét, vágjuk le a törött gyökereit, és ültessük el. A lombozatot kissé ritkítsuk meg, de a vastagabb ágakat ne vágjuk le. Öntözzük meg jó alaposan, és miután kihajtott, hozzákezdhetünk az alakításához.

A bonsai-al kapcsolatban háromféle metszésről beszélhetünk:
ágak, hajtások metszése,
levélmetszés,
gyökérmetszés.
Nagyon fontos, a metszés időpontjának helyes megválasztása, a használt eszközök pedig mindig tiszták és élesek legyenek.
Hajtások és ágak metszése
Mikor elképzeltük, hogy bonsai-unk milyen alakú legyen, ne ragadjunk rögtön metszőollót, néhány dolgot előtte nem árt megtanulnunk. A metszés utáni növekedést az ág végén lévő rügy iránya fogja a leginkább meghatározni. A növekedés sokkal intenzívebb, ha a rügy felfelé álló, mintha oldalra vagy lefelé állna. Ha egy ágat jobb oldali irányba szeretnénk növeszteni, akkor egy jobbra néző rügy felett kell metszenünk, így a továbbiakban a rügyek megfelelő irányba fognak nőni. Azonban ügyeljünk, hogy a metszés ne legyen túl közel a rügyhöz, mert az könnyen beszáradhat és nem fog kihajtani. A metszés ideje általában kora tavasszal legyen, ilyenkor a lemetszett ágak helye gyorsan gyógyul. A sebeket kezelhetjük sebviaszszal, így felgyorsítjuk a gyógyulást. Ha vastagítani szeretnénk egy ágat, akkor hagyjuk megnőni 6-8 levélre, utána vágjuk vissza 1-2 levélre
Levél metszés
A levélmetszés egy speciális beavatkozás, melynek célja, hogy a nagyobb levelű fajták kisebb leveleket hozzanak. Levélmetszést csak jó erőben lévő, egészséges növényen lehet végrehajtani. A levélmetszést júniusban végezzük, mert addigra már kifejlődtek a levelek tövében lévő honalj rügyek is. Kerüljük a levélmetszést átültetett vagy beteg növényeken. A kezdők először kezdjék eleve kislevelű fajokkal.
Gyökérmetszés
A gyökérmetszést általában az átültetésnél végezzük el. Az átültetés során a bonsait az eredeti táljába ültessük vissza. Növekedése során nem csak az ágainövekednek, hanem a gyökerei is, így elkerülhetetlen a visszametszésük. A gyökérmetszés nem csak a méret csökkenése miatt fontos, hanem az újonnan kialakult gyökérszőrök miatt is, melyek a tápanyagot veszik fel. A gyökérmetszést kora tavasszal vagy késő ősszel végezzük el. A bonsai általában a vízelvezető nyílásokon átvezető huzalokkal van rögzítve a tálhoz. A tálból kiemelve óvatosan lazítsuk meg a földlabdát, és a gyökerek kb. 1/3-át vágjuk le.

Átültetés
Az átültetés nagyon fontos a bonsai-ok esetében, mert a kis tálban csak kisebb menynyiségben jutnak oxigénhez és tápanyaghoz. Az átültetést mindig csak kora tavaszszal végezzük el, a fiatal bonsai-okat évente az idősebbeket 2-3 évente. Átültetéskor alaposan mossuk ki az edényét, és a vízelvezető nyílásokat is ellenőrizzük, hogy megfelelően működnek-e. A gyökérmetszés után a tiszta edénybe helyezzük bele az új bonsai huzalokat a vízelvezetőkön keresztül úgy, hogy a tál két oldalán kilógjon. Erre azért van szükség, hogy tartást biztosítson a bonsainak.
Ezt követően durva szemcséjű bonsai földkeveréket szórunk a tál aljába, majd belehelyezzük a földlabdát, és a rögzítőhuzalt a gyökérlabda fölött összecsavarjuk. Ha a fára és ágaira rácsavarjuk a drótot, az meghatározza növekedésének irányát is. A gyökérlabdára száraz bonsai földkeveréket töltsünk, és pálcával nyomkodjuk le a gyökerek közé, hogy minden üregét kitöltse a földkeverék. Végül finom takaróréteggel borítsuk be, és addig öntözzük, míg a fölösleges víz nem távozik az elvezető nyílásokon. A szebb megjelenés érdekében beboríthatjuk a tetejét mohával. Rendkívül fontos az ültetőközeg összetétele; a hagyományos virágföldet nem szereti a bonsai. Érdemes szakboltokban keresni a megfelelő keveréket vagy ültetőközeget.
Szaporítása
Egy bonsai nevelésére alkalmas növény létrehozásának másik lehetősége a dugványozással történő szaporítás. Három alapvető dugványozási mód van:

Zölddugványozás (tavasszal vagy nyár elején, a még nem elfásodott hajtásokat használjuk)
félfás dugványozás (rendszerint nyáron végezzük)
fás dugványozás (nyár végén, ősszel használjuk, amikor a teljesen elfásodott hajtást vágjuk le)
A dugványozást reggel vagy este végezzük, amikor egy kicsit hűvösebb az idő, ezzel is csökkentve a kiszáradás veszélyét. Éles ollóval vágjuk le a hajtást, vagy ágat, ami ne legyen több éves. Ha a hajtás levágását nem otthon végezzük, tegyük be egy vizes nejlon zacskóba, és így vigyük haza. Ha lehet, minél előbb ültessük el. Segíti a megeredés, ha gyökereztető hormont használunk. Ez bármilyen vetőmagboltban kapható, azt válasszuk, amelyik fás-szárúakra alkalmas.
Egy joghurtos pohár alján néhány lyukat fúrunk, megtöltjük tőzeggel és kimosott, szitált sóderral, fele-fele arányban, majd belehelyezzük a dugványt. Óvatosan adagolva öntözzük, amíg a pohár alján elkezd csöpögni, majd egy műanyag flakont kettévágunk, a joghurtos poharat beletesszük a flakon alsó részébe, a felső részét pedig rányomjuk, de a kupak legyen rácsavarva. Tegyük az egészet világos, de árnyékos helyre. Őszi dugványozásnál fagytól védett helyen tároljuk, viszont télen ne tartsuk fűtött szobába. 2-3 hetente elég öntözni, egy kevés vízzel, de az üveg alján mindig legyen fél cm-nyi víz. Hagyjuk így kora tavaszig, majd jó minőségű virágföldbe ültessük el. Bonsai kedvelő barátainknak igen kedves ajándék.

Link


 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Mit kell tennünk amikor az orchidea elvirágzott
  2017-12-27 10:44:34, szerda
 
 
Mit kell tennünk amikor az orchidea elvirágzott, kezd elszáradni? Három féle alternatív megoldás létezik ennek a problémának a megoldására.

Általában az orchidea hatalmas virágokkal kerül a lakásunkba, egy ideig élvezhetjük is ezt a látványt, de mit tegyünk akkor amikor kezd hanyatlani? Figyeljük meg alaposan a virágot és a növény szárán található rügyeket. Ha ezek a rügyek sárgák vagy szárazak, akkor nagyon kevés az esély arra, hogy virágozzon. Ebben az esetben a legjobb megoldás, ha levágunk az orchidea szárából. A vágást a látható rügyek fölött 1,5 - 2 cm-vel végezzük, mert az alsóbb rügyek még kivirágozhatnak. A vágás helyét mindenképpen dörzsöljük be faszénnel.

Előfordulhat olyan eset is amikor az orchidea szárán nincs egy rügy sem, ilyenkor ne csináljunk semmit a növénnyel.

Néhány esetben amikor a virágai elhervadnak, a növény szára zöld marad és tovább növekszik. Ilyenkor a szakértők azt tanácsolják, hogy az orchidea ágát a harmadik rügy fölött vágjuk le, mert a szára így nem fog annyi energiát felhasználni, hanem a gyökerek fognak erősödni és a növény felkészül a következő virágzásra.

A virágok idő előtti elszáradása
Ez egy nagyon kellemetlen dolog, a virágok korai elszáradásának az oka a növény gyökerében keresendő, ilyenkor több törődést igényel. Ha a gyökereknek világos ezüstös színe van, akkor azt jelenti, hogy a növény a pihenési időszakában van. Ha zöld színű, akkor növekedési időszakban van, ha pedig penész jelei mutatkoznak, akkor sürgősen másik cserépbe kell ültetni.

A legalkalmasabb időszak az orchidea átültetésére a virágzás befejeztének időszaka. Az átültetéshez szükség lesz egy olyan átlátszó műanyag kaspóra, amelynek az alján nagyobb lyukak vannak.

Az orchidea helyes átültetésének 5 alapszabálya
1. Vegyük ki óvatosan a növényt a régi cserépből.

2. Mossuk le, szárítsuk meg és ellenőrizzük a növény gyökerének állapotát. Minden penészes vagy beteg gyökerét távolítsunk el, fertőtlenített kerti ollóval.

3. A vágások helyét dörzsöljük be faszénnel.

4. Ültessük a növényt átlátszó kaspóba.

5. Langyos vízzel öntözzük meg és tegyük sötét helyre 1 hétre, így hamarabb megszokja az új helyét.

Nem minden esetben kell sietnünk a növény átültetésével, van amikor a növény öntözésére kell jobban figyelnünk. Amikor az orchidea nem kap elég vizet, a virágok elszáradnak. A lassabb virágzás természetes dolog és sokszor ilyenkor úgy látszik, hogy a növény a pihenési időszakát éli. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell gondozni! Locsoljuk ritkábban, helyezzük sötét helyre, hogy pihenhessen. A növény pihenési időszaka több hónapig is eltarthat, de ha ez idő alatt nem gondozzuk rendesen akkor nagy az esélye, hogy többé nem fog virágozni.

Amikor az orchideát átültetjük ne felejtsük el, hogy időre van szüksége ameddig megszokja az új kaspót, ezért a következő virágzás lehet, hogy egy későbbi időszakra tevődik. Bármelyik módszert is választjátok, ne feledjétek, hogy a legfontosabb dolog, az hogy gondozzuk és törődjünk vele!


 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Házi praktikák téli bőrápolásra
  2017-11-29 13:20:08, szerda
 
  9
Az őszi-téli időszakban a szél és a hideg könnyen kiszáríthatja a bőrünket. Aggodalomra azonban semmi ok, házi praktikákkal is sokat tehetünk bőrünk egészségének fenntartásáért. Íme, néhány hatásos bőrápolási módszer, amelynek segítségével kozmetikus nélkül, otthon is óvhatjuk bőrünket a kiszáradástól.

A hideg hónapok és a zord időjárás megviseli bőrünket, azonban egy kis odafigyeléssel és házi praktikával télen is sokat tehetünk bőrünk egészségének fenntartásáért.
"Fontos, hogy naponta minimum másfél liter folyadékot igyunk - lehetőleg szénsavmentes ásványvíz vagy cukrozatlan zöldség- és gyümölcslé formájában. A napi szépségápolási rutinok során pedig lehetőség szerint szappan-, színezék- és tartósítószer-mentes arclemosókat és hidratáló krémeket használjunk, amelyek hozzájárulnak bőrünk egészségének megőrzéséhez" - tanácsolta dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus, aki a házi praktikák alkalmazásához ötleteket is adott.


Arctisztítási 1x1
Az arctisztítás fontos, sőt elengedhetetlen lépés a bőr ápolásában: nemcsak a port, a szennyeződéseket távolítjuk el az arcunkról, de a felesleges faggyút, az elhalt hámsejteket és a baktériumokat is. Hogyan végezhetjük mindezt hatékonyan? Kattintson!
Hetente egyszer arctisztítás
Első lépésként mossuk meg az arcunkat langyos vízzel, majd dörzsöljük át alaposan bőrradírral, ami segít eltávolítani az elhalt hámsejteket és kisimítani a hámló részeket. Ezután tisztítsuk meg arcbőrünket és alkalmazzunk kamillás gőzölést: szórjunk kamillavirágot a felforralt vízbe, majd a fejünket egy száraz törölközővel letakarva hajoljunk a gőz fölé. Maradjunk így 10 percig, hogy a pórusok teljesen kitáguljanak" - javasolja a szakorvos, aki a bőr hidratálásához otthon is gyorsan elkészíthető, tápláló arcpakolást ajánl, amelynek hatóanyagai a kitágult pórusokon keresztül a bőr mélyebb rétegeibe is eljutnak.

Tegyünk a bőr téli kiszáradása ellen!
Tegyünk a bőr téli kiszáradása ellen!
Hidratálás természetesen
A tejtermékeket mézzel és gyümölcsökkel kombinálva kiváló hidratáló pakolásokat készíthetünk. Verjünk fel egy tojássárgáját, tegyünk bele három evőkanál tejet és egy teáskanál mézet. A közepesen sűrűre kevert masszát vigyük fel ujjunk segítségével az arc, a nyak és a dekoltázs bőrére. Hagyjuk 15 percig hatni, majd öblítsük le langyos vízzel.
Őszi-téli bőrápolás, hidratálás ágyhoz kötött betegeknél
Őszi-téli bőrápolás, hidratálás ágyhoz kötött betegeknél
Az ízületi gyulladás kezelése természetes gyógymódokkal
Az ízületi gyulladás kezelése természetes gyógymódokkal
Ezekből a lépésekből áll a jó arcápolás
Ezekből a lépésekből áll a jó arcápolás
Gyömbér: érdemes naponta fogyasztani
Gyömbér: érdemes naponta fogyasztani



A tápláló pakolás megnyugtatja, hidratálja, emellett pedig puhává és rugalmassá is teszi bőrt. Kiváló hatást érhetünk el növényi őssejteket tartalmazó hidratáló készítményekkel is, amelyek a napindító és a lefekvés előtti otthoni szépségceremóniába is könnyen beilleszthetők.

Az éjszakai alvás ideje alatt a hálószobában is használjuk a párologtatót, ami segít frissen tartani a bőrt és megóvni a kiszáradástól. Az edénybe tegyünk egy pár cseppet a kedvenc illóolajunkból, ami a bőr hidratálása mellett a hangulatunk javításához is nagymértékben hozzájárul.
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Klasszikus gyógynövényes tea,
  2017-10-07 10:52:34, szombat
 
  Klasszikus gyógynövényes tea, hogy egy kis plusz energiát kapjunk és harcoljunk a betegségek ellen.

Amire szükségünk lehet:

Zöld tea
Egyidejűleg növeli a teljesítőképességet és csökkenti a fáradságérzetet, illetve nagy mennyiségben tartalmaz rák és szívbetegség elleni természetes alkotóelemeket.
Szárított krizantém:
Az ebből készült tea, Kína-szerte az egyik legnépszerűbb ital. Ezen felül semlegesíti a szervezetben felgyülemlett toxinokat és tisztítja a májat. Nem utolsó sorban pedig kiváló szomjoltó és javítja az étvágyat.
Szárított Goji bogyók (wolfberries)
Talán ez az az összetevő, ami a legtöbb jó tulajdonsággal rendelkezik. A goji bogyó a B-vitaminnak és az antioxidánsoknak is gazdag forrása, amelyek a káros szabad gyökök ellen védik meg a szervezet sejtjeit. Gazdag továbbá poliszaharidokban, amelyek az immunrendszert erősítik, továbbá 18 különböző aminosavat is tartalmaz és bőséges kálium-forrás is. És, mintha nem lenne elég a szív-és bőrvédő hatás, valamint az immunrendszert erősítő hatás, a béta-karotinnak és az antioxidánsoknak köszönhetően rákellenes hatással is rendelkezik.
Szárított sárkényszem gyümölcs
Ez a gyümölcs a legegzotikusabb versenyző a mezőnyben. A keleti orvoslásban főleg gyógyászati célra használatos gyümölcs lázcsillapító, féreghajtó és elismert méregellenes szer. A szárított gyümölcs főzete alkalmas az álmatlanság kezelésére, és gyenge idegzetűek idegrendszerének erősítésére. A levelek és a virágok kaphatók a kínai gyógynövény üzletekben/piacokon.
Astragalus gyökér
Kínában a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek valamint magas vérnyomás esetén is tradicionális gyógynövényként alkalmazzák.
Amerika Ginseng
Növeli a szervezet fizikális és érzelmi stresszel szembeni tűrőképességét. Szintén használják az energia szint növelésére.
Méz
Elkészítés:

Készítsünk 2 csésze (nagyjából 500ml) zöld teát .
Forraljunk fel 3-4 krizantém levelet 3 percig külön kancsóban/csészében/edényben, de a zöld teával azonos vízmennyiségben.
Osszuk kétfelé a zöld teát a krizantémos edények közt egyenlően
Adjunk hozzá 10 goji bogyót, 2-3 sárkányszem gyümölcsöt és mézt ízlés szerint.
Hagyjuk állni 5 percet fogyasztás előtt.
Egészségünkre!



TOROKSZIRUP

Ehhez csupán két dologra lesz szükségünk, és pofon egyszerűen készíthetünk otthon mesés torokszirupot. Ez pedig a méz és a citrom.
A dolgunk pusztán annyi, hogy egy befőttesüvegbe citromot karikázunk, majd nemes egyszerűséggel ráöntjük a mézet, betesszük a hűtőbe, és várunk három napot. (Esetleg néhány szelet gyömbérrel is feldobhatjuk. Aki pikánsabb ízeket szereti, egy kis fügét is csempészhet bele magas vitamintartalma miatt.)

Pár nap után a citrom kezd feloldódni a mézben, és az egész kicsit lekvár szerűvé válik. Ha egy forró italra vágyunk, akkor innentől elég egy jó nagy teáskanálnyi szirupot forró vízzel leönteni, és máris kész a teánk. Hogy a citromra permetezett anyagok ne kerüljenek bele az italunkba, érdemes erre a célra biocitromot szerezni, vagy ha az nem megy, akkor egy éjszakára szóda bikarbónás vízben áztassuk az egész citromot.
Forró, fűszeres gyömbértea

Egy kis darabka friss gyömbér (kb. 2x3 cm-es)
2-3 rúd fahéj
3-4 db egész szegfűszeg
1 ek méz
0,5 l víz

Elkészítés:

A gyömbért gyorsan meghámozzuk, jó vékonyan felszeleteljük, a főzőedény aljára pakoljuk. Rádobjuk a fűszereket és a mézet, majd az egészet felöntjük fél liter vízzel. Felfőzzük, és pont fél óráig forraljuk az egész egyveleget. Utána leszűrjük. (Ha tovább forralnánk, vagy hagynánk túl sokáig állni, túl csípőssé válna a gyömbértől.)
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
     2/6 oldal   Bejegyzések száma: 52 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 18 db bejegyzés
e hónap: 1037 db bejegyzés
e év: 15517 db bejegyzés
Összes: 127944 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5554
  • e Hét: 16626
  • e Hónap: 38729
  • e Év: 316954
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.