Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Péntek hamvazószerda után 02.16
  2018-02-16 07:10:36, péntek
 
  ...... .......


Keresztelő János tanítványai egyszer Jézushoz járultak, és megkérdezték tőle: ,,Miért van az, hogy mi és a farizeusok gyakran böjtölünk, a te tanítványaid viszont nem tartanak böjtöt?" Jézus így felelt nekik: ,,Vajon szomorkodhat-e a násznép, amíg velük van a vőlegény? Eljönnek a napok, amikor elviszik tőlük a vőlegényt, akkor majd böjtölnek."
Magyar Kurír

Igenaptár
OLVASMÁNY Izajás próféta könyvéből
Az igazi böjti lelkület: az önzetlen szeretetből fakadó jó cselekedetek gyakorlása.
A helyes böjtölésről prófétája által szól az Úr:
Kiálts teli torokból, ne kíméld magad, emeld föl hangodat, mint a harsona. Hirdesd népemnek hűtlenségét, Jákob házának bűneit. Mert hiszen napról napra keresnek, és szeretnék megismerni útjaimat, mint olyan nemzet, amely az igazsághoz szabja tetteit, és nem hagyja el Istenének törvényét. Igaz ítéletet követelnek tőlem, és Isten közelségét óhajtják: ,,Miért böjtölünk, ha nem látod meg, és miért sanyargatjuk magunkat, ha nem veszed észre?" De lám, még a böjtöléstek napján is csak a hasznot keresitek, és sanyargatjátok munkásaitokat. Veszekedés és perlekedés közt böjtöltök, és ököllel ütitek le a szegényt. Bizony, mostani böjtöléstek soha nem szerez nektek meghallgatást a magasságban. Talán az ilyen böjt tetszik nekem? Ilyen az a nap, amelyen az ember megsanyargatja magát? Lehajtjátok fejeteket, mint a káka, és zsákot meg hamut terítetek magatok alá.
Ezt nevezitek ti böjtnek, olyan napnak, amely tetszik az Úrnak? Tudjátok, milyen az a böjt, amelyet én kedvelek? Ezt mondja Isten, az Úr: Törd össze a jogtalan bilincseket, és oldd meg az iga köteleit! Bocsásd szabadon az elnyomottakat, törj össze minden igát! Törd meg az éhezőnek kenyeredet, és a hajléktalan szegényt fogadd be házadba. Ha mezítelent látsz, öltöztesd föl, és ne fordulj el embertársad elől! Akkor majd felragyog világosságod, mint a hajnal, és a rajtad ejtett seb gyorsan beheged. Előtted halad majd igazságod, és az Úr dicsősége gyűjt egybe téged.
Akkor, ha szólítod, az Úr válaszol, könyörgő szavadra így felel: Nézd, itt vagyok!
Ez az Isten igéje.
Iz 58,1-9a

VÁLASZOS ZSOLTÁR
Válasz: Istenem, te nem veted meg * az alázatos és töredelmes szívet. (19b. vers.)
Előénekes: Könyörülj rajtam, Istenem! † Mivel irgalmas és jóságos vagy, * töröld el gonoszságomat mérhetetlen irgalmaddal.
Mosd le bűnömet teljesen, * és vétkemtől tisztíts meg engem.
Hívek: Istenem, te nem veted meg * az alázatos és töredelmes szívet.
E: Gonoszságomat beismerem, * szüntelen előttem lebeg bűnöm.
Egyedül csak ellened vétettem, * ami színed előtt gonosz, olyat tettem.
H: Istenem, te nem veted meg * az alázatos és töredelmes szívet.
E: Mert az áldozatban kedved nem leled, * s ha égőáldozatot hoznék, nem vennéd szívesen.
Isten előtt kedves áldozat a megtört lélek! * Istenem, nem veted meg az alázatos és töredelmes szívet.
H: Istenem, te nem veted meg * az alázatos és töredelmes szívet.
A jót keressétek és ne a rosszat, hogy éljetek, * és az Úr veletek marad. Ám 5,14 - 2. tónus.
Zsolt 50,3-4.5-6a.18-19

Imádság
Fogadd szívesen, Uram, Istenem, fölajánlásomat és végtelen dicséretedre, fogyhatatlan magasztalásodra irányuló vágyódásomat, hiszen ezek kijárnak neked, mert kimondhatatlanul nagy és hatalmas vagy. Ezzel fordulok hozzád és szeretnék hozzád fordulni minden nap, minden időben, és arra kérek minden mennyei lelket, minden benned hívőt, hogy velem együtt adjon hálát neked és dicsőítsen téged.

Elmélkedés C. Horváth István Sándor
A nagyböjti időszak arra hív minket, hogy Krisztus halálának és feltámadásának titkát szemlélve rátaláljunk a vele való egyesülésre, teljes egységre. Ez az idő jó alkalom arra, hogy megújítsuk vallási életünket. Ennek része az imaélet megújítása, hogy imádságunk ne maradjon felszínes, ne merüljön ki csupán evilági dolgok kérésében, hanem egész életünket átjárja Isten szava s akarata. A megújulás másik területe az adakozás, a szegények megsegítése, amelyet a Biblia szóhasználata szerint alamizsnálkodásnak is nevezünk. Ennek helyes módja, ha nem csupán feleslegünkből adakozunk, hanem valóban nagylelkűen segítjük a nehéz körülmények között élőket. A harmadik terület pedig a böjtölés, amiről a mai evangéliumban is szó esik. A testi kívánságok fékezése, korlátozása azt a célt szolgálja, hogy jobban oda tudjunk figyelni a lelki szükségletekre és azokra az ajándékokra, amelyeket Isten ad nekünk lelki épülésünkre. Ne féljünk a lemondástól, ne féljünk az áldozatvállalástól!
E nagyböjti gyakorlatok, lehetőségek segítsenek minket abban, hogy még buzgóbban és még nagyobb bizalommal forduljunk az irgalmas Isten felé! Az irgalmas Isten állandó közeledése és közelsége segítsen minket, hogy egyre nagyobb örömmel fogadjuk el Krisztus szeretetét és nagylelkűen adjuk azt tovább embertársainknak.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 476 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2001
  • e Hét: 7802
  • e Hónap: 40956
  • e Év: 274703
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.