Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
Lokálpatrióta könyvesbolt
  2018-03-20 04:15:42, kedd
 
  Megnyílt a lokálpatrióta könyvesbolt

Minden, ami győri. Röviden így jellemezhetnénk a kis belvárosi butik kínálatát, amely hétfőn nyitott a Baross út 4. szám alatt. A Kisfaludy Könyvtár épületének aljában helyet kapó könyvesboltban győri szerzők, intézmények kiadványait találjuk.

,,Több mint tíz évvel ezelőtt fogalmaztuk meg azt a célt, hogy erősítsük a győriek lokálpatriótizmusát, hangsúlyozzuk, és közösen folyamatosan gazdagítsuk a város értékeit, hogy az itt élők minél büszkébbek legyenek Győrre" - fogalmazott a megnyitón Borkai Zsolt. A polgármester hozzátette, mára ez a cél valósággá vált, hisz Győr fejlődése éppen a városukat szerető polgárok tevékenysége révén olyan dinamikus. Hogy valóban büszkék vagyunk erre a városra, jól mutatják az olyan kezdeményezések, mint a könyvtáré, hiszen a lokálpatrióta könyvesboltban ízig-vérig győri kiadványok találhatók.

A polgármester kiemelte a Könyvszalon sikerét is, amely a város kulturális életének egyik kiemelkedő eseménye. Emlékeztetett arra, hogy a győri szerzők ezen a könyvünnepen is évről-évre megmutatják, hogy a város közössége nem csak élvezője, de alkotója is a magyar irodalomnak.

,,Győr sétálóutcáján vagyunk, ahol sokszor áramlik a tömeg, és ennek az áramlásnak a forrásában, a Baross út elején nyílt meg a lokálpatrióta könyvesbolt" - kezdte dr. Horváth Sándor Domonkos a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója, aki egyben a győri Európa Kulturális Fővárosa 2023-as pályázatra is utalt, amelynek vezérmotívuma ugyancsak az áramlás. Hangsúlyozta, Győrben olyan értékes művek születnek, amelyeket érdemes egy helyen elérhetővé tenni, ezáltal még jobban megismerhető városunk, és a Győrben rejlő értékek. A könyvtár és a Győr Projekt Kft. üzemeltetésében működő üzlet a Győrről, győriekről szóló, illetve győri szerzők, vagy intézmények által írt, győri kiadók könyveit, albumokat gyűjti össze, ezért kínálata folyamatosan bővül.

Már most megtalálható a levéltár ,,Győri tanulmányok" sorozata, a Műhely folyóirat tematikus számai, a könyvtár, vagy éppen a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiadványai, elérhetőek lesznek a négy győri kiadó (Hazánk, Magyar Kultúra, Palatia, Tarandus) könyvei is. Emellett igyekeznek olyan kevésbé ismert műveket is beszerezni, amelyek olyan intézményekhez kötődnek, melyek alapvetően nem foglalkoznak kiadványok megjelentetésével, de egy-egy jeles alkalom kapcsán mégis létrehoztak egy értékesnek tekinthető albumot, legyen az középiskolai évkönyv vagy intézmények, társulatok története. Végül, de nem utolsó sorban a győri önkormányzat kiadványai, mint a Győr Könyv, vagy hazánk első olimpiai eseményének krónikája, az EYOF album is megtalálható az üzletben.

A Baross út 4. szám alatt megnyílt könyvesbolt hétköznapokon 14 és 18 óra között tart nyitva. Az üzletben folyamatosan bővülő győri műveket találunk, és időről időre - a dedikálások alkalmával - a szerzőkkel is találkozhatunk. A könyvesboltot még részletesebben bemutató cikkünk a Győrplusz hetilap március 16-i számában olvasható.

In.: gyorplusz.hu
2018. március 19.

Megjegyzés:

Nekem nagyon tetszik az ötlet és a cikk is. Szívből gratulálok Győrnek!

Ha lefordítom a Mi városunkra, Mosonmagyaróvárra, akkor azt tudom mondani, hogy nekünk szintén lenne bőven mit bemutatni egy ilyen lokálpatrióta könyvesboltban. Ugyanis most is lehet vásárolni helyi könyveket, kiadványokat teszem azt a múzeumban, a könyvtárban, lehet rendelni például a Mosonvármegye Lap és Könyvkiadótól, vannak/voltak ilyenek a Tourinform Irodában is.

Stb..., ha van még ilyen.

Tulajdonképpen nekünk nem is kellene új helyszínt keresni.

Lehetne épp egy ilyen lokálpatrióta könyvesboltot kialakítani a Magyar utcai Tourinform Irodában.
Ott akkor a turisták, az idegenforgalom is rögtön megtalál mindent, ami lokál,
mi helyiek meg szintén gazdagodnánk általa.

Sőt! Mi kibővíthetnénk a Szigetközben, a járásban megjelent/megjelenő kiadványokkal, könyvekkel.

Emellett persze maradhatnának az eddigi alternatív árusítások is, de egy ilyen lokálpatrióta könyvesbolt sokat dobna a Mi lelkünkön is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Négy nap Trianon
  2018-03-19 06:17:59, hétfő
 
  A teljes hétvégét Mosonmagyaróvár Trianon emlékezetével töltöttem.

A helyi középiskolai kollégium emlékmegőrző tevékenységéről 26,

a város és környéke emlékmegőrző tevékenységéről 21 oldalt készítettem.

Emellett 27 montázst is szerkesztettem az emlékmegőrző alkalmakról.

Ez összesen 74 oldal.

Minden letölthető a facebook-ról a Június 4. - a Nemzeti Összetartozás Napja oldalról.

Idén lesz 15 éves a mosonmagyaróvári Trianon kereszt, ezért készítettem.

Aki akarja eléri, lementi, kiegészíti.

Vannak benne hiányosságok. Vannak évek, semmit nem találtam róluk. Vannak évek, képeim sincsenek róla. Segítséget Böröndi Lajostól és Kissné Németh Zsuzsannától kaptam. Nekik innen is köszönöm a támogatást. Másoknak már nem könyörgök tovább, nem kérem egyszer, kétszer, háromszor, .... sehányszor. Ott marad, úgy marad, ahogy van.

Ezzel vissza is tértem '56-hoz. Várom a Nemzeti Kegyeleti és Emlékhely Bizottság válaszát Magyar Katalin 1940-1956 síremlékének Nemzeti Sírkert részévé válásához benyújtott javaslatomra

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
'56-os versek az Aranyporban
  2018-03-18 05:53:46, vasárnap
 
  Az Aranypor egy olyan térségi irodalmi folyóirat, melyben mosonmagyaróvári kistérségi írók és költők írásai olvashatók. A 2018. tavaszi számában két '56-os vers is olvasható Ekker László tollából.Köszönjük a megjelenést.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mosonmagyaróvár monográfia
  2018-03-17 06:07:14, szombat
 
  Hamarosan elkészül Mosonmagyaróvár monográfiája.
Lehet előrendelni ( úgy négyezer forint, különben ötezer) is a kiadónál: mosonvarmegyekft@gmail.com
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Rieger Tibor Kossuth - díjas
  2018-03-16 04:15:55, péntek
 
  Örömmel és büszkeséggel írom, hogy Március 15-e alkalmából Kossuth- díjban részesült RIEGER TIBOR szobrászművész, az igazság, a jóság és a szépség megformálására, a népet nemzetté nemesítő lelkiség kifejezésére törekvő alkotóművészete, a kereszténység értékeit különleges művészi látásmóddal ábrázoló műalkotásai elismeréseként.
Rieger Tibor Mosonmagyaróvár Pro Urbés szobrászművésze is, a Gyásztéren állított Golgota szoborcsoportjával. Gratulálok neki a Kossuth - díjhoz!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
1848=1956 emlékhelyek
  2018-03-15 06:28:13, csütörtök
 
  Olvasom: Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 170.évfordulója tiszteletére jelent meg Csorna 1848-1849-es emlékhelyei címmel Szalay Balázs kiadványa. Az ötven példányban kiadott, harminckét oldalas kötet bemutatója a csornai Nyugdíjas Akadémia következő előadásán, március 21-én, szerdán 16 órától lesz a Művelődési Központban.

Mosonmagyaróváron is lehetne külön kötetet szentelni az 1848-as emlékhelyeknek.
Ahogy az 1956-os emlékhelyeknek is.

De, ha nem külön kiadványban, akkor mondjuk lehetne a Moson Megyei Műhelyben. Vagy annak keretén belül egy tematikus számban.

Vagy, ahogy az '56-os emlékévi pályázatban nyert támogatásból szervezett konferencia és a mégiscsak készülő konferencia kötet formájában. Ha abban megjelenne Simon Zsuzsanna 1956-os emlékhelyek Mosonmagyaróváron c. előadása is, akkor az '56-os emlékhelyek megjelenése már ki lenne pipálva. De neki nem szóltak, hogy adja le az előadásának írott, képes változatát.

S hogy a csornai '48-as könyv a csornai nyugdíjas akadémián kerül bemutatásra ( benne előadás is lesz a csornai csatáról) az számomra teljesen természetes. Sajnos a mosonmagyaróvári nyugdíjas egyetemen az ilyen teljesen elképzelhetetlen. Ahogy az '56-os emlékévben sem tartottak helyi ötvenhatos előadást, (pedig volna miről beszélni) úgy az 1848-as forradalom 170.évfordulója alkalmából se. Pedig erről is kitelne egy előadás.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hosszú hétvége - rámfér (ne)
  2018-03-14 04:58:34, szerda
 
  A múltheti ledolgozás után most hosszú hétvége vár ránk, benne Március 15. ünnepével.
A kollégista gyerekekkel tegnap emlékeztünk Soós János '48-as nemzetőrre. Idén lesz 170 éve, hogy hősi halált halt Magyaróváron a kecskeméti önkéntes. Síremlékműve is 156 éves. Utána még tettünk egy '48-as történelmi sétát is a magyaróvári belvárosban. (Nem tudom a Moson Megyei Műhelyben van-e róla tanulmány. A Mosonvármegyében és a Civil Szemlében olvastam néhány cikket.) A megemlékezésen verset Nemes Bálint mondott, beszédet én tartottam.

Ma Dunakilitin Beregszászi Balázs levéltáros lesz az ünnepi szónok.

Március 15. alkalmából

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott:

Varga György festő-, szobrász- és iparművész, a Mosonmagyaróvári Képzőművész Alkotók Stúdiójának volt művészeti vezetője,
kitüntetésben részesül szülőföldje, a Szigetköz iránti elkötelezettséget tükröző alkotói pályájáért, sokrétű kulturális szervező tevékenységéért.

Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapott:

Reisinger Attila író, kitüntetésben részesül Győr-Moson-Sopron megye kulturális életében betöltött szerepéért, magas színvonalú prózaírói tevékenységéért,


Ha nehezen is és rövidebben is és kép nélkül, de azért csak megjelent a kultura.hu weboldalon ( a facebook oldalukra akkor se tették fel!) rövidhírként Kerekes István leg .... leg .... leg .... fotóművész mosonmagyaróvári kiállításáról írt ismertetőm. Persze mit várjak? A kisalfold.hu-n nem jelent meg róla semmi! Pedig aztán a feleség a cégnél dolgozik! De még a Lajta Pressben se írtak egy szót sem. Mondták nekem, hogy mit erőlködöm másokért, de én mindig a városomért fogok tollat és teszek meg mindent, hogy az felkerüljön a térképre. Ha nincs senki, aki tegye, akkor valakinek csinálnia kell.

Nagy örömömre megjelent az Aranypor kistérségi irodalmi periodika tavaszi számában Ekker László két '56-os verse is. Köszönet érte L. Burda Zsuzsanna szerkesztőnek.

És tegnap beadtam a Nemzeti Kegyeleti és Emlékhely Bizottság felé a javaslatomat, hogy Magyar Katalin 1940-1956 sírja legyen a Nemzeti Sírkert része.

Rámfér(ne) a pihenés. Böröndi Lajos 66 oldalas online verskiadványa nagyon sokat kivett belőlem, de megérte. Jók a versek, s jó látni, olvasni egyben a majd összeset( 54). Már csak kikéne adni egy kötetben őket. Az legalább megmaradna az utókornak.

És sokat dolgoztam a Nemzeti Kegyeleti és Emlékhely Bizottság felé is. Magyar Katalin ötvenhatos hős diáklány győri sírját szeretném, ha a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánítanák.

Mindezek után pedig vissza kell térnem azon elhatározásomhoz, hogy írok egy dolgozatot a magyaróvári Trianon kereszt felállításának 15. évfordulója alkalmából.




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ötvennégy vers két részben
  2018-03-13 03:56:15, kedd
 
  Böröndi Lajos költő '56-os verseiből válogattam az elmúlt két hétben az 1956-os online kiadvány sorozatom 23. és 24. részeként. Ötvennégy vers került be a két részbe, de ennél többet gépeltem le néhány nap alatt. A versekhez illusztrációként Rudnyákné Németh Csilla mosonmagyaróvári képzőművész egy-egy alkotását illesztettem. A pdf formátum mellett jpg-ben is megvan az össz. 66 oldal és fel is töltöttem mindet a facebook-ra. Akiknek pedig eddig pdf-ben küldtem el a két kiadványt, azok is mind a köszönet és tetszés hangján szóltak róluk. A legújabb (2018. március), a költő által kérésemre írt versét Magyar Katalinról most külön is idemásolom. Azt gondoltam ugyanis, hogy a hős diáklány emlékét már nem tudom ennél jobban őrizni. Pedig dehogynem! Most ezért kell nagyon dolgoznom!

Böröndi Lajos: Magyar Katalin


Lőtt madárként törött szárnnyal
feküdtél a lőporszagú aszfalton kiterítve
1956. november 7-én Budapesten

fekete-fehér film pereg bennem

Kossuth Zsuzsanna egy szál fehér ingben
így képzeltem el s most is így képzelem

2016 novemberében

nincsen ha a történelemben
mégis látom
ahogyan kislányaidnak mutatod a golyónyomokat
a Parlament előtti házon

azt súgod odaátról: ne sírjunk volt értelme
az értelmetlen halálnak
mert nem lehet élni ott ahol
szabadság támaszkodik az akasztófáknak

Magyar Katalin
kislányom nem lehettél volna
most mégis annak látlak
csillag vagy hunyorgó csillag
örökké fénylesz amíg bennem élsz
amíg látlak

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy abszolút civil program 1848-ra
  2018-03-12 07:49:04, hétfő
 
  Egy kedves ismerősöm a pákozdi Katonai Emlékparkba szervez kirándulást március 15-én. Abszolút civil program. Kocsikkal mennek, lesz benne előadás, az emlékpark megtekintése, aztán feltöltődés az un. ingóköveknél, séta a Velencei tónál és pohár bor Móron.
Milyen jó lenne egy ilyen emlékkirándulás '56-ra is! Utoljára 2010-ben még én szerveztem egyet Kiskunmajsára, ahol a Pongrácz fívérek által létrehozott '56-os múzeum, kápolna és ifjúsági tábor található. Emlékszem, voltunk Kiskőrösön is, meg a keceli haditechnikai parkban, hazafele meg Pesten, a Rákoskeresztúri köztemető '56-os hősi parcelláinál.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az 1848/49-es forradalom és szabdságharc idejére
  2018-03-11 07:47:42, vasárnap
 
  Böröndi Lajos költő '56-os verseiből készítettem egy válogatást, mely épp az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idejére esik. És nem is eshetne jobb időpontra, hisz 1956=1848  
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 30 db bejegyzés
e év: 343 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 621
  • e Hét: 1253
  • e Hónap: 6134
  • e Év: 28187
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.