Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/15 oldal   Bejegyzések száma: 145 
Ribizli, a nyári vitaminbomba
  2019-06-22 15:44:25, szombat
 
  A zamatos, vitamindús magyar ribizlit frissen csak nagyon rövid ideig élvezhetjük: júniustól július közepéig, éppen ezért érdemes minél többet enni belőle.


A ribizlinek két típusát ismerjük: a pirosat és a feketét. A fekete ribizli kevésbé ismert, pedig már a középkorban is eszményi gyógynövényként tartották számon.

A ribizli gyógyító hatása
Gyakran használták fájdalmas izmoktól, merev ízületektől szenvedő pácienseknél. A modern orvostudomány is bizonyította gyógyító erejét. Segít eltávolítani az ízületekben lerakódott kristályokat, vagyis gyógyító hatással van a köszvényre, és jó fáradtságérzet ellen is. Szerepe van a vérképzésben, fogyasztása ajánlott a vérzékenységben szenvedőknek.

A fekete ribizli levelének magas a flavonoid- és a procianidin-tartalma. A gyümölcs a C-vitamin mellett E- és B-vitamint, valamint karotint és vasat is tartalmaz. Magjának zsíros olaja gazdag gamma-linolénsavban, melynek a neurodermatitisz (krónikus, erős viszketéssel járó bőrbetegség) kezelésében egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak. A levélből készített tea vizelethajtó hatású, de fogyasztható magas vérnyomás, vesebaj esetén is.

A piros ribizli a csontok és a fogak egészségét segíti, magas C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig véd a skorbut ellen. Fogyaszthatjuk bátran a magját is, mivel a bélperisztaltikára is jó hatással van, mivel megindítja a bélmozgást. A petrezselyemlevél és a gyermekláncfű mellett az egyik legjobb természetes vízhajtó.
A ribizli az érzékeny bőr álma
A ribizliből készült olaj kifejezetten érzékeny bőrűeknek ajánlott. A bogyós gyümölcs magja olyan zsiradékot tartalmaz, amely nagyon hasonlít a bőrünkben találhatóhoz. Mivel a bőr zsírtartalma folyamatosan változik, ingadozik, könnyen fel tudja venni, és gyorsan be is tudja építeni ezeket a növényi zsiradékokat. A ribizliolaj megnyugtatja az érzékeny bőrt, ápolja a száraz, érdes részeket, és csillapítja a viszketést.




Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Eper: a legegészségesebb gyümölcs
  2019-06-07 13:41:59, péntek
 
  Kutatók szerint az eper az egyik legegészségesebb gyümölcs: már nyolc szem elfogyasztásával több C-vitamint juttathatunk a szervezetünkbe, mintha megennénk egy narancsot. Ez az adag feleannyi cukrot tartalmaz, mint egy alma, harmadannyi kalóriát, mint egy banán, és több rost van benne, mint például a körtében. Ha még ez sem győzte meg, íme néhány komoly érv az eperfogyasztás mellett!

Szívbarát gyümölcs
Kevesen tudják, de az eper fogyasztása segíthet megelőzni bizonyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Egy diétás étrendbe illesztve a gyümölcs segíthet megelőzni a kardiovaszkuláris betegségek kialakulását, csökkenti a vérnyomást. Nagy arányban tartalmaz a C-vitamin mellett folsavat, káliumot és B6-vitamint, magas a rosttartalma, és antioxidánsokban is gazdag. A gyulladásokat is mérséklő antociántartalmának köszönhetően a szívinfarktus kockázatát is csökkenti. Egy kutatásban megállapították, hogy azon nők körében, akik hetente legalább három alkalommal fogyasztottak földiepret és áfonyát, több mint harminc százalékkal csökkent az infarktus kockázata.


Karban tartja az agyat
Az eper rendszeres fogyasztása csökkenti a kor előrehaladtával nagyobb eséllyel kialakuló, szellemi leépüléssel járó betegségek kockázatát is. Az eperben lévő flavonoidok antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak, és a kutatók szerint segítenek ellensúlyozni a stressz okozta negatív folyamatokat az agyban, illetve a korral járó memóriavesztés mértékét is csökkenteni tudják. Az eperben gazdag étkezés hosszú távon akár 2,5 évvel is megfiatalíthatja az agyat.



Segít a rák megelőzésében
Természetesen az eper sem rákgyógyító csodaszer, de a benne lévő C-vitamin, folsav és flavonoidok segíthetnek megelőzni bizonyos daganatos betegségeket. Ezek a tápanyagok együttesen segítenek a gyulladások és az oxidatív stressz okozta sejtkárosodás csökkentésében, és az immunrendszert is erősítik. Állatkísérletekkel már igazolták, hogy a bogyós gyümölcsökben lévő ellagsav segít meggátolni a rákos sejtek szaporodását is.












 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
7 egészséges étel ami a fogyásban is segít
  2019-05-28 08:47:43, kedd
 
  Ki ne szeretne karcsú és egészséges lenni? Az egészségtudatos táplálkozás sok odafigyelés igényel, van azonban néhány étel, amivel egyszerűen képtelenség melléfogni. Aki rendszeresen fogyasztja őket, csak jól járhat!
1. A ZÖLD SZÍNŰ ZÖLDSÉGEK
Például a brokkoli, a spenót, a salátafélék gazdagok folsavban, és segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

2. TELJES KIŐRLÉSŰ TERMÉKEK
A teljes kiőrlésű péksüteményekben, kenyerekben található rostok sokáig eltelítenek.




3. GYÜMÖLCSÖK
Különösen a bogyós gyümölcsöknek (például: eper, málna, áfonya, szeder), magas a vitamin- és az ásványianyag-tartalma.

4. SOVÁNY HÚSOK
A fehérjében gazdag élelmiszerek segítik az izomfejlődést.



5. DIÓ, MANDULA, MOGYORÓ
Az olajos magvak egészséges zsiradékot tartalmaznak, 10-20 g-nyi belőlük tökéletes nassolnivaló.

6. TEJTERMÉKEK
A tejtermékekben található kalcium elengedhetetlen a csontok számára.






7 EGÉSZSÉGES ÉTEL, AMI A FOGYÁSBAN IS SEGÍT!
default user iconEGÉSZSÉGES 0
Ki ne szeretne karcsú és egészséges lenni? Az egészségtudatos táplálkozás sok odafigyelés igényel, van azonban néhány étel, amivel egyszerűen képtelenség melléfogni. Aki rendszeresen fogyasztja őket, csak jól járhat!
1. A ZÖLD SZÍNŰ ZÖLDSÉGEK
Például a brokkoli, a spenót, a salátafélék gazdagok folsavban, és segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

2. TELJES KIŐRLÉSŰ TERMÉKEK
A teljes kiőrlésű péksüteményekben, kenyerekben található rostok sokáig eltelítenek.


3. GYÜMÖLCSÖK
Különösen a bogyós gyümölcsöknek (például: eper, málna, áfonya, szeder), magas a vitamin- és az ásványianyag-tartalma.

4. SOVÁNY HÚSOK
A fehérjében gazdag élelmiszerek segítik az izomfejlődést.


Sovány hús salátával nagyon jó választás
5. DIÓ, MANDULA, MOGYORÓ
Az olajos magvak egészséges zsiradékot tartalmaznak, 10-20 g-nyi belőlük tökéletes nassolnivaló.

6. TEJTERMÉKEK
A tejtermékekben található kalcium elengedhetetlen a csontok számára.


7. HÜVELYESEK
A hüvelyesekben, például a borsóban, a babban és a lencsében növényi fehérje, vitaminok és ásványi anyagok is találhatók.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Fáj a lába? Ez visszértágulat és érszűkület is lehet
  2019-04-02 15:40:53, kedd
 
  A lábfájdalom gyakori tünet, de általában legyintünk rá. Sokszor hónapok, évek telnek el, amíg a betegek orvoshoz fordulnak, holott az érszűkület és a visszértágulat komoly problémát tud okozni!

Vádli- vagy combfájdalom esetén, főleg, ha az járásra és mozgásra fokozódik, a legtöbben az izmok túlerőltetésére, az ízületek kopására, fájdalmára gondolnak. Ha azonban a javulás hosszú időn át várat magára, ráadásul a végtagokat hidegnek érezzük, valamint a bőr száraz, hámló, vagy mindehhez a lábujjak, sarkak elszíneződése is társul, akkor gondolni kell az érszűkületre, különösen idősek, cukorbetegek, dohányosok, koszorúérbetegek esetében, illetve akik családjában előfordult már szív-és érrendszeri probléma


Mozgásszervi panaszok és az érszűkület
Az idősebbeknél még inkább számolni kell ezzel a lehetőséggel, hiszen a korral együtt nő mind a mozgásszervi betegségek, mind az érszűkület előfordulása. A reumás bántalmak gyakoribb előfordulás alapján hajlamosak vagyunk az időskori fájdalmakat korral járónak hinni, és mivel az ízületi panaszok ebben a korban már ritkán válnak teljesen panaszmentessé, a tartós fájdalmak hátterében az okok keresése gyakran elmarad.

Fontos azt tudni azonban, hogy az érszűkület túl késői felismerése súlyos szövődményekhez vezethet - mondja dr. Kósa Éva, a Trombózisközpont angiológusa.

Visszér vagy érszűkület?
A visszeres panaszok sokszor könnyen felismerhetőek, hiszen a probléma sokszor jellegzetes panaszokkal jár, ugyanis az apróbb hajszálerek mellett akár kitüremkedő, kacskaringós erek is gyakran fellelhetőek. Ez persze nem jelenti azt, hogy látható jelek mindig vannak, ugyanis például a nehézláb-érzést vagy a lábgörcsöket kezdetben a megnőtt vénás nyomás is okozhatja, mely ilyenkor még nem jár sem a visszérbillentyűk elégtelenségével, sem a felületes visszerek kórosan nagy tágulatával.

Hogy miért is jár fájdalommal a visszér? A vénabillentyűk dugattyúszerűen a visszaáramlást akadályozzák meg az általuk közrezárt szakaszon. Ha a fokozatosan emelkedő nyomás miatt a billentyűk nem zárnak rendesen, akkor a visszaáramló vér az adott szakaszon tovább növeli a nyomást, nagyobb terhet róva az alatta szakaszra, majd a megnövekedett vérmennyiség a szövetek közé távozik, pangást majd vizenyőt hozva létre. Ezt az állapotot jellemzően a sok állás, ülés elősegíti, a lábak elnehezülnek, és feszítő érzéssel társul.
Az érszűkület esetében a panaszok az artériák falában lerakódó zsír és egyéb sejtek okozta szűkület miatti csökkent szöveti oxigén és tápanyagellátás következményeként alakulnak ki. Ilyenkor nyugalomban még megfelelő a vérellátás, de járáskor az izmok megfeszülése következtében tovább szűkül az erek átmérője, csökkentve az áramló vér mennyiségét, és fellép a végtag görcsös fájdalma, ami miatt a beteg kénytelen egy kis időre megállni (innen ered a kirakatnéző betegség elnevezés).

A fájdalom ezután az izmok ellazulása és a javuló áramlás miatt megszűnik. Továbbjáráskor a folyamat ismétlődik. Súlyosabb esetben az oxigénellátás teljes mértékben megszűnik, ilyenkor a fájdalom nyugalomban is fennáll és következményes szövetelhalás jön létre, ami fekélyek formájában jelentkezik.
A visszeres és az érszűkületes panaszok a jellegzetességük miatt egymástól viszonylag jól elkülöníthetőek. A problémát inkább a két betegség együttes előfordulása okozza, főleg ha mindkét betegség súlyosabb esete áll fenn egyidejűleg, mert ilyenkor a visszérpanaszok kezelése háttérbe szorul, így a fennmaradó visszeres tünetek továbbra is kellemetlenek maradnak a beteg számára.
Az érszűkület felismerése és kezelése
Amennyiben a lábfájdalom oka nem ismert, illetve az alkalmazott kezelésre nem szűnik, akkor a panaszokkal érdemes megfelelő szakemberhez fordulni. Az érszűkület felismerése a boka kar index meghatározással történik, amit fizikális vizsgálat egészít ki. A diagnózis felállításához, súlyos esetben pedig már a terápia megtervezéséhez érfestésre kerülhet sor.

Az érszűkület kezelése sokrétű, részben gyógyszeres, részben műtéti terápiából tevődik össze. A beteg részéről fegyelmet, türelmet, rendszerességet követel, hiszen az állapot szinten tartható, a tünetek javíthatóak, de a maga a betegség nem gyógyítható.

Forrás: Trombózisközpont

Forrás: EgészségKalauz
Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Veszélyes is lehet a böjt
  2019-03-09 17:38:09, szombat
 
 


A betegeknek egyáltalán nem javasolt a böjt - mondta Antal Emese dietetikus a szerdán kezdődött negyvennapos böjtre utalva az M1 aktuális csatornán szombaton.

Hozzátette: az éhezéssel káros anyagok keletkezhetnek a szervezetben, amelyek felhalmozódnak, tehát a drasztikus böjt nemhogy megtisztítja, hanem inkább árt a szervezetnek.

Elmondta: manapság a vallási felekezetek megengedőek a böjttel kapcsolatban - a heti egyszeri húsmentes nap betartását javasolják -, és a rengeteg negatív hatással járó szigorú böjtöt inkább csak az alternatív gyógyászatban szorgalmazzák. A túlságosan szigorú tisztítókúrákkal, méregtelenítéssel a várt hatás szöges ellentétét érik el az emberek - fűzte hozzá.

Kiemelte: a böjt során a szervezet elkezdi lebontani a fehérjéket, ami kifejezetten veszélyes, hiszen minden főbb szerv falát fehérje alkotja.

A műsorban elhangzott, általában 14 óra nem evés számít böjtnek, 36 óra ételmegvonás után pedig fejfájás, fáradtságérzés jelentkezik a böjtölőknél.

(MTI)

forrás blikk


Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Vízhajtó gyógynövények – készíts vízhajtó teakeveréket
  2019-03-09 09:32:40, szombat
 
  Próbáld ki a méregtelenítés egyik leggyorsabb formáját, vesd be a vízhajtó gyógynövények erejét.
Ahhoz, hogy megtisztítsd és salaktalanítsd szervezeted, a legjobb, ha természetes, kíméletes és kellemes megoldást választasz. Ha a mérgekkel együtt a puffadással és a végtagduzzanatokkal is le akarsz számolni, készíts teát a leghatékonyabb gyógynövényekből!



Hogyan készíts vízhajtó teát?

Egy-másfél evőkanálnyi szárított teakeveréket önts le egy liter forrásban lévő vízzel, majd fedd le az edényt, és hagyd állni 5-10 percig. Ezután szűrd le a teát dupla gézlappal, majd fogyaszd el több adagban a nap folyamán. Mindemellett fontos, hogy ügyelj a napi 2-2,5 liter folyadék elfogyasztására.



Csalán - Szinte az egész világon elterjedt évelő növényt főként tisztító és méregtelenítő hatása miatt becsülik, emellett kiváló vizelethajtó is, és állítólag a legkülönbözőbb bőrpanaszokra, valamint erősen zsírosodó hajra és korpa ellen is hatásos. Ezen kívül vérzéscsillapító és antiallergén hatást tulajdonítanak neki, ezért néha szénanátha és asztma kezelésére is alkalmazzák.



Aranyvessző - Az Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában is honos aranyvesszőt már a középkorban is használták sebgyógyításra, de húgyúti panaszokra, húgyhólyag- vagy vesegyulladásra, illetve vizelethajtásra ma is széles körben alkalmazzák. Ezenkívül állítólag segíti a vese- és húgykövek eltávolítását, de gyomor- és bélfertőzések kezelésére, valamint étvágygerjesztőként is alkalmazható.






Mezei zsurló - Az Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában elterjedt, kannamosófűnek is nevezett mezei zsurló hajtásait véralvadásgátló szerként használják a népi gyógyászatban, többek közt orrvérzés vagy nyílt sebek kezelésére, de vízhajtó, méregtelenítő hatásáról is ismert, emellett a húgyutak és a nemi szervek fertőzéses megbetegedései ellen is hatékony.



Nyírfa - Ennek a fának a levele, amelyet már a középkori füveskönyvekben is megemlítettek, vízhajtásra, illetve vese- és húgykő kezelésére kiválóan alkalmas, valamint a reumatikus panaszok és a köszvény is gyógyítható vele a népi gyógyászat szerint. A fiatal ágak kérgét emellett ekcéma és furunkulusok kezelésére, nedvét pedig a haj tisztítására és erősítésére szolgáló hajvíz előállítására használják.



Hibiszkusz - A trópusi Afrikából származó, vitaminban gazdag növényt leggyakrabban aromás üdítőitalok készítésénél használják fel, de orvosi jelentősége is van. A virág húsos csészéit például étvágytalanság esetén, a vesetevékenység fokozására, vízhajtásra, illetve a természetes ellenálló-képesség erősítésére használják. Ezenkívül külsőleg az igénybe vett bőr kezelésére is jó.



Bojtorján - Ha az Európában és Ázsiában elterjedt bojtorján termését, az akaszkodószervvel ellátott bogáncsot eddig csak a ruhába akadó kellemetlenségként érzékelted, bizonyára csodálkozni fogsz, hogy a növénynek terápiás tulajdonságai is vannak. Gyökeréből vizelethajtó orvosság készíthető, valamint szőrtüszőgyulladás, pattanások, illetve visszér elleni szer, leveleinek és szárának nedve pedig az erősen zsírosodó hajra hatásos.



Pitypang - Az elsősorban Európában és Nyugat-Ázsiában elterjedt pongyolapitypangot már évszázadok óta használják epe- és májpanaszok kezelésére, valamint emésztési panaszokra, vizelethajtásra és lázra. Fiatal leveleit salátának vagy zöldségnek is elkészítheted. Gyökerét ínséges időben már használták kávépótlónak is. Fehér tejnedve azonban - főként gyermekeknél - erős, kellemetlen bőrirritációt válthat is, így jobb, ha vigyázol vele.



Citromfű - A mediterráneum és Nyugat-Ázsia területein őshonos orvosi citromfű kitűnő méhtáplálék - a görög melissa szó is méhet jelent. De aromás, emésztést elősegítő, nyugtató, görcsoldó, vízhajtó és izzasztó hatása miatt keresett gyógynövény is. A konyhában saláták, szószok, hal-, hús- és szárnyasételek ízesítésére használják. Gyógyításra a leveleit és virágzó hajtásait használják fel.

Forrás: Dr. Hans W. Kothe 1000 gyógynövény című könyve alapján.




Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
A cukorbetegség egyik ellenszere a fügelevél
  2019-03-09 09:27:26, szombat
 
  A fügelevél egyik ismert cukorbeteg gyógyító alapanyag, jelentős antidiabetikus tulajdonsággal rendelkezik.



Nem csak cukorbetegeknek ajánlott, mivel sok más jótékony hatása is van.



A fügelevél kivonat alkalmazása mellett kevesebb inzulin beadására lehet szükség.

A kivonatot a cukorbetegeknek ajánlott a reggelivel együtt bevenni.

Egyszerűen elkészíthető teának is.

Frissen vízzel felforralva, szűrve fogyasztható.



Alkalmazható hörghurut, genitális szemölcsök, májzsugorodás, magas vérnyomás, bőr problémák és fekélyek kezelésére is. A legtöbb fügelevelet tartalmazó orvosság annak levét vagy a fa nedveit használja. A füge tinktúrát vagy borogatást azonnal fel kell használni és naponta frissen készíteni.



Jótékony hatásai

Az egyik legjobb rost és kalciumforrás,

kálium és rosttartalmának köszönhetően segít stabilizálni a vérnyomást,

tartalmaz antioxidánsokat és hashajtó hatása van,

ezen kívül található benne , magnézium, réz, mangán, kalcium, A-, B-, C- és K-vitamin, folsav, nátrium és cink,

a benne található kalcium, kálium és oldható rostok segítenek a koleszterin csökkentésében,

antidiabetikus és daganatellenes tulajdonságokkal is rendelkezik,

a füge elősegíti a jó alvást és véd az álmatlanság ellen,

növeli az energiát, támogatja a csontok erősségét, hashajtó hatása miatt alkalmas székrekedés kezelésére,

leveleit pépesítve pattanás és mitesszer elleni bőrtisztítóként használható,

csökkenti a gyomorsav mennyiségét, így kiváló terhes nőknek,

elősegíti a hosszú élettartamot és jó egészséget.



A füge leveleinek felhasználása

Hörghurut esetén - Tegyünk 2-3 fügelevelet és egy kevés piloncillot (mexikói cukor) fél liter vízbe és forraljuk 15 percen át. Távolítsuk el a leveleket és igyuk meg a teát.

Szív- és érrendszeri-, vagy daganatos betegségek esetén - Minden nap fogyasszunk friss fügeteát és egy kevés gyümölcsöt is.

Genitális szemölcsök esetén - használjuk a fügelevél nedvét az érintett területeken.

Aranyér esetén - a már említett módon főzzünk fügelevél teát, hagyjuk kihűlni, majd alkalmazzuk az érintett területeken, vagy készítsünk belőle ülőfürdőt.

Májzsugorodás esetén - alaposan mossunk meg négy fügelevelet, zúzzuk össze egy cukorkával, öntsük fel egy pohár vízzel és naponta kétszer fogyasszuk.

Magas vérnyomás esetén - készítsünk teát három fügelevélből és fogyasszuk naponta.

Gombás fejbőrfertőzés, szemölcsök és kelések gyógyítására - használjuk a fügelevél nedvét az érintett területeken.

Övsömör gyógyítására - 3-4 levélből készítsünk teát, hagyjuk kihűlni és távolítsuk el a leveleket. Áztassunk be egy rongyot és mossuk át az érintett területeket.

Fekély gyógyítására - rágjunk el két fügelevelet naponta. Előrehaladott fekély esetén ezt reggel, éhgyomorra tegyük.
Link


 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Kimondták: itt az orvosi vélemény a szalonnáról!
  2019-03-05 14:08:49, kedd
 
  Ilyen hatással van ránk:

Úgy néz ki, hogy a szalonnával kapcsolatos, korábban hangoztatott, az egészségre, főként a keringési rendszerre veszélyt jelentő negatív orvosi vélemények lassan megváltoznak, mert manapság egyre több helyről hallani azt, hogy a szalonna bizony egészséges
Mihaela Bilic nutricionista szerint az elmúlt években nagyon rossz színben tüntették fel a szalonnát, amely viszont tápértékében a lazac húsához, és az olívaolajhoz hasonlít,hiszen tele van egészséges, a szervezet számára szükséges zsírsavakkal.
Főként a mangalica szalonnája egészséges, amelyet érdemes rendszeresen, noha mint minden élelmiszert, mértékkel fogyasztani.
A szalonna bizonyítottan jó hatással van az egészségre, védi a szívet és a keringési rendszert, de jót tesz az izomzatnak, szöveteknek.

Alkoholfogyasztás esetén megakadályozható a szeszes italok által okozott mérgezés. Emellett az olvasztott zsír mérsékli az ízületi gyulladásokat, főként ha rendszeresen bekenik a beteg fájós testrészeit, és amelyhez egy evőkanál mézet is hozzákevernek.
Link


 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
5 étel, amit SOHA ne rakj be a fagyasztóba
  2019-02-10 11:11:21, vasárnap
 
  1. Tej, tejföl és joghurt
A kemény sajtokat lehet a fagyasztóban tárolni, és érdemes is, ha nem használjuk fel őket azonnal. Szakemberek szerint a friss tej is lefagyasztható, viszont a felolvasztás után már nem lesz olyan az íze és az állaga, mint azelőtt. Tejfölt és joghurtot sem érdemes fagyasztani, mert a felolvasztás után kiválhat a víz belőlük. Egy megoldás van, ha minél előbb felhasználod őket valamilyen ételben


2. Nyers burgonya
A nyers krumpli nem fagyasztható jól magas keményítőtartalma miatt. Helyette tárold száraz helyen. A sült burgonyát ugyanakkor lefagyaszthatod, majd újra fogyaszthatod, az állaga viszont már nem lesz ugyanolyan, mint az első sütésnél.

sütésnél.

3. Tojás

Jogosan merül fel a kérdés: Ki az, aki a tojást a fagyasztóba rakja? Sajnos vannak ilyen emberek, pedig a tojást még túlzottan hideg hűtőben sem szabad tárolni, mert ott is betörhet a héja.

4. Saláta
Ha szottyos salátát szeretnél enni, akkor tedd nyugodtan a fagyasztóba! Merthogy a salátaféléknek sem tesz jót a nagyon hideg, elvesztik a ropogósságukat. Jobb őket minél előbb felhasználni


5. Nyers húsok és halak, felolvasztás után
Nem győzzük szajkózni, hogy ha egy húst már felolvasztottunk, akkor már nem szabad visszafagyasztani. Amellett, hogy a felolvasztás és újabb hűtés a baktériumok elszaporodásához vezethet, a hús ízét is befolyásolja. Ugyanez a szabály igaz a felolvasztott zöldségekre is

+1. Szénsavas italok
Valószínűleg ti is jártatok már úgy, hogy gyorsan le akartátok hűteni a sört vagy a pezsgőt, ezért a fagyóba raktátok, de elfeledkeztetek róla, és a folyadék szétrobbantotta az üveget. Nem titok, hogy a folyadékok térfogata megnövekszik a fagyás után, éppen ezért nem szabad őket a jégre tenni üvegben. Nemcsak a buborékos italoknál lehet ez probléma. Az alaplevet sem jó ötlet üvegbe önteni, helyette inkább tegyük műanyag ételtárolóba, amit soha ne töltsünk tele.

Link
Forrás: nosalty
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
A lila hagyma jótékony hatásai
  2019-01-28 10:56:02, hétfő
 
  Székrekedés, cukorbetegség, torokfájás, orrvérzés esetén is segít!

Van, aki szereti és van, aki utálja erős szaga miatt. Akárhogy is, egészségre gyakorolt hatásai csodálatosak. Főként, ha nyersen esszük, mivel a főzés minden értékes hatóanyagát megsemmisíti.

7 nyomós ok, amiért ajánlott lila hagymát enni:

1. Megállítja a rákos sejtek növekedését

Tele van kénes összetevőkkel, melyek védik a szervezetet a fekélyektől és többféle ráktól. Emellett sikeresen harcolnak a húgyúti fertőzésekért felelős kórokozókkal is.

2. Segít cukorbetegségben

A lila hagyma fokozza az inzulin termelődést, ezért aki cukorbeteg, egyen nyers hagymát.

3. Gyógyítja a székrekedést

A hagyma rostjai segítenek székrekedés esetén. Eltávolítják a méreganyagokat a belekből.

4. Segít torokfájás esetén

A hagymalevet hagyományosan használták megfázásra és torokfájásra.

5. Orrvérzés ellen

A lila hagyma megállítja az orrvérzést. Ehhez elég csupán szagolgatni.

6. Védi a szívet

A lila hagyma véd a szívkoszorúér betegségektől és csökkenti a magas vérnyomást.

7. Szabályozza a koleszterinszintet

A nyers hagyma szabályozza a koleszterinszintet, csökkenti a káros koleszterin szintjét.
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
     2/15 oldal   Bejegyzések száma: 145 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 919 db bejegyzés
e év: 15517 db bejegyzés
Összes: 127454 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 801
  • e Hét: 7345
  • e Hónap: 47766
  • e Év: 268144
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.