Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/40 oldal   Bejegyzések száma: 398 
Az emberi tehetség...
  2023-08-08 21:05:00, kedd
 
  Az emberi tehetség parányi lámpa, mely egyszerre keskeny kört tölthet meg fényével; s ha egy helyéről másra hurczoltatik, setétséget hagy maga után. Bizonyos helyhez kell azért kapcsoltatnunk, hogy azt jótékony világítással állandóul boldogíthassuk. Kölcsey Ferenc  
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Bölcsen és felelősen
  2023-07-06 18:15:05, csütörtök
 
  "Technológia nélkül butaság, technológia felelőtlenül használva veszély. Az emberiség feladata tehát, hogy megtanulja, hogyan használja a technológiát bölcsen és felelősen."
Albert Einstein
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Az ősök emléke
  2023-07-03 20:41:23, hétfő
 
  "Az ősi ősök emléke a DNS-ünkben él tovább. Ők hordozzák magukban a múltunkat, a gyökereinket és a hagyományainkat. A DNS vizsgálat segítségével felfedezhetjük ezt a csodálatos örökséget, és jobban megérthetjük önmagunkat és azokat, akik előttünk éltek." Chat

"A DNS-vizsgálatok és -tesztek segítségével lehetőségünk van betekintést nyerni az emberi genetikába és számos információt megtudni az egyének ősöiről és etnikai hovatartozásáról. A tesztek általában az egyének genetikai változékonyságát vizsgálják, és összevetik az adatokat a referencia adatbázisokkal vagy más egyének adataival.

A leggyakoribb DNS-vizsgálatok közé tartozik az autoszomális teszt, amely az öröklött autoszómális kromoszómákat vizsgálja. Ez az információ segíthet az egyén etnikai hovatartozásának meghatározásában és a rokoni kapcsolatok felismerésében.

Egy másik fontos vizsgálati típus az anyai vagy apai vonalat követő teszt, amely az anyai vagy apai ágon öröklődő DNS-szekvenciákat vizsgálja. Az anyai vonalat követő vizsgálatok segítségével megtudhatjuk az egyén anyai őseinek migrációs útvonalát és etnikai eredetét. Az apai vonalat követő vizsgálatok pedig az apai ágon öröklődő Y-kromoszómára fókuszálnak, amely segítséget nyújt az egyén apai őseinek nyomon követésében.

Fontos megjegyezni, hogy a DNS-vizsgálatok eredményei csak becslések és valószínűségek, nem pedig abszolút bizonyítékok. Az emberi migrációs minták bonyolultak és változatosak, és az egyén genetikai eredményei csak egy részletét mutatják meg az összetett történelmi és etnikai hátterünknek.

Az időbeli korlátok tekintetében nincs konkrét határ arra vonatkozóan, meddig lehet visszamenőleg követni egy személy ősét a DNS-vizsgálatokkal. Az eredmények pontossága és részletessége az adott teszt típusától, az adatbázisoktól és az egyének származásától függ. Általában a vizsgálatok eredményei a közelmúltig, akár néhány száz évre visszamenőleg is információkat nyújthatnak, de az őseinkre való visszamenés időbeli távolsága változó lehet.

Fontos kiemelni, hogy a DNS-vizsgálatokat megbízható és elismert laboratóriumokban és szolgáltatóknál érdemes elvégeztetni." Chat
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Álom otthon tervezéshez
  2023-07-03 20:19:38, hétfő
 
  "Az okos klíma és a napelemes fűtés kiváló lehetőséget nyújtanak az energiamegtakarításra és a kényelem növelésére az otthonban." - Chat  
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Ismeretlen: Mielőtt elítélsz, vedd fel a cipőmet...
  2023-06-14 21:18:31, szerda
 
  "Mielőtt elítélsz, vedd fel a cipőmet és járd végig az utamat. Járd végig a múltamat, érezd a könnyeimet, éld át a fájdalmaimat, az örömömet. Tedd meg a lépéseket, amelyeket én megtettem és botladozz meg minden kövön, amelyen én megbotlottam. S mindegyik botlás után állj fel és menj tovább, úgy ahogy én tettem. Csakis ezután ítélkezhetsz rólam, felettem. Akkor mondhatod, hogy ismersz!"  
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
A nyugalom ellenségei
  2023-06-14 18:58:50, szerda
 
  "A cinizmus és a higgadtság karöltve jár, mégis a nyugalom ellensége együtt a kettő"  
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
A világ hét csodája
  2023-06-01 16:24:16, csütörtök
 
  "A világ hét csodája: a látás, a hallás, az ízlelés, a szaglás, az érintés, a szeretet és a csoda maga."  
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Az emlékezés - Unknown
  2023-06-01 16:22:47, csütörtök
 
  "Az emlékezés olyan, mint egy gyertya, amelyet meggyújtunk az emlékezetünkben. Megőrzi a múlt pillanatait, és fényét sugározza a jelenbe. Hálával tartozunk azoknak, akik emlékezetünkben tovább élnek, és akik segítettek formálni azt, akik vagyunk." - Unknown  
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Invidualizmus jelentése
  2023-05-28 19:33:42, vasárnap
 
  "Az individualizmus egy olyan filozófiai és társadalmi elképzelés, amely hangsúlyozza az egyént és az egyéni szabadságot. Az individualizmus szerint az egyén önálló és független egység, aki szabadon cselekszik és döntéseket hoz az életében. Ez a felfogás erősíti az egyéni autonómiát, személyes felelősséget és a szabadságjogok tiszteletét.

Az individualizmus hangsúlyozza, hogy minden ember egyedülálló, különleges és egyéni értékeket hordoz. Az egyén szabadsága, önállósága és önrendelkezése fontos értékek, amelyeket a társadalomnak tiszteletben kell tartania. Az individualizmusnak több áramlata és megközelítése is létezik, de közös vonásuk az egyén központi szerepének és jelentőségének elismerése.

Az individualizmus gyakran ellentétpárban áll a kollektivizmussal, amely hangsúlyozza a közösség, a csoport vagy a társadalom fontosságát az egyén érdekeivel szemben. Az individualizmus és a kollektivizmus közötti egyensúly megtalálása társadalmi és politikai viták tárgyát képezi, és különböző kulturális és ideológiai kontextusokban változó módon értelmezhető.

Fontos megjegyezni, hogy az individualizmus és a szolidaritás, az egyéni szabadság és a társadalmi felelősség között is létezhet egyensúly, és sok társadalomban ezek a tényezők egymás mellett léteznek és kölcsönhatásban vannak." Chat
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
A dialektika jelentése
  2023-05-27 19:25:25, szombat
 
  "A dialektika egy filozófiai és logikai fogalom, amelyet gyakran a gondolkodás és az érvelés módszerének jellemzésére használnak. A dialektika eredetileg az ókori görög filozófiában jelent meg, és azóta számos értelmezése és megközelítése létezik.

Általánosságban a dialektika a következő jelentéseket hordozhatja:

Hegeli dialektika: G.W.F. Hegel filozófiájában a dialektika az abszolút ideák fejlődésének és változásának folyamatát írja le. A Hegeli dialektika a tétel, antitézis és szintézis fogalmaira épül, amelyek az ellentétek közötti kölcsönhatásokat és a fejlődés dinamikáját jelölik.

Marxista dialektika: Karl Marx és Friedrich Engels dialektikus gondolkodását a társadalmi és történelmi folyamatok elemzésére alkalmazzák. A marxista dialektika azt hangsúlyozza, hogy a társadalmi változásokat ellentétek, osztályharcok és forradalmak mozgatják előre.

Hagyományos dialektika: Egy általánosabb értelemben a dialektika a gondolkodás módszerére utal, amelyben az ellentétek és az ellentmondások felismerése, azok közötti kölcsönhatások elemzése és az újabb, magasabb szintű egység megtalálása szerepel. Ez a megközelítés számos filozófiai és tudományos rendszerben megtalálható.

A dialektikus megközelítés általában a folyamatos változás, az ellentmondások felismerése, a konfliktusok és azok feloldása, valamint a fejlődés és előrehaladás folyamatának hangsúlyozását jelenti." Chat
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
     2/40 oldal   Bejegyzések száma: 398 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 52 db bejegyzés
e év: 421 db bejegyzés
Összes: 7244 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 153
  • e Hét: 2040
  • e Hónap: 4399
  • e Év: 56665
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.