Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Fiatalság
  2018-04-11 21:16:03, szerda
 
  "Az igazság az, hogy fiatalnak lenni sosem volt könnyű, és minősített nehézség volt mindig keresztyénül megélni a fiatalságot. (Nem mintha a vénséget könnyű volna.)"

- Zs. Tüdős Klára -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
A férfi mint édesapa
  2018-04-11 18:47:08, szerda
 
  5. A férfi mint édesapa


Idővel minden férfi szembesül azzal, hogy mennyire korlátoltan tud megfelelni apai szerepének. Sokszor szemtanúi vagyunk annak, hogy egy apa kegyetlenül vagy meggondolatlanul viselkedik, talán el is ítéltük, amikor eszünkbe jut, hogy mi is viselkedtünk már ugyanígy. Vagy hirtelen felfedezzük magunkon apánk legrosszabb tulajdonságát, amiről pedig megesküdtünk, hogy "mi azt soha nem fogjuk elkövetni". Esetleg rádöbbenünk, hogy jó magaviseletű gyermekünk szeszélyes tinédzserré nőtte ki magát. Az addig jól bevált atyai módszerek közül egyik sem működik, és fogalmunk sincs, mit tegyünk.
Vagy semmi helytelent nem csinálunk, csak éppen szembesülünk a szülői megbízatásunk nagyságával, és beleremeg a szívünk. Amikor harmadik gyermekemet először tartottam a kezemben, hirtelen ilyen gondolatok rohantak meg: "Csak a kezemben tarthatom ezt a lánykát, de az ellenőrzésem alatt már nem. Kikerült az anyaméhből, ahová soha többé nem tér vissza. Most aztán hogyan tovább? Az első kettőt éppenhogy sikerült betörni, erre most megérkezik a harmadik, és ezzel máris számbeli fölénybe kerültek." Gyermekeinket kölcsönkapjuk húszegynéhány évre, és egyre csak töprengünk: vajon rendelkezem-e mindazzal, ami jó apává tesz?
Szülői mivoltunkban nem szoktunk kételkedni. Fiatalkorunkban elolvasunk egy-két cikket, meghallgatunk néhány előadást, majd megnyugszunk, hogy minden szükséges információt beszereztünk, tehát képesek leszünk kezelni a legtöbb nevelési problémát. Aztán amikor látunk egy gyermeket, aki hisztériás rohamában a földre veti magát, és fetreng, ezt gondoljuk magunkban: Ha ezek a szülők olvasták volna a Kismama újságban azt a cikket, ami a múlt héten került a kezembe, ez nem történhetne most meg. Vagy: tanúi vagyunk, amint egy kisgyermek hangosan tiltakozik az ellen, hogy megegye a vacsoráját, és ilyen dolgok járnak a fejünkben: "Bárcsak meglenne a múlt heti igehirdetés kazettán, odaadnám ezeknek a szerencsétlen szülőknek, hogy hallgassák meg!"
Amikor mi is apákká válunk, valahogy semmi sem tűnik már ilyen egyszerűnek. Egyszer egy férfi így fogalmazott: "Fiatal koromban nem voltak gyermekeim, de volt hat elméletem a helyes gyermeknevelésről. Most egy kicsit idősebb vagyok; van hat gyermekem ... és nincs egyetlen elméletem sem."
Így igaz; lehetetlenség olyan vastag, gyermeknevelési elméleteket és szabályokat ismertető könyvet írni, hogy az minden feladványhoz tartalmazza a megoldást, amelyekkel a szülők szembe kerülnek. Ne engedjük magunkat elhitetni! A hétlépéses módszerek soha nem tudták számba venni a szülői szerep összes kihívását. Az ember akkor töpreng el a szülői hivatásról, amikor valamilyen problémával találja szembe magát, amiből kiutat keres. Persze ilyenkor jönnek a segítőkész barátok és tanítók, záporoznak a különféle jó tanácsok, pontokba szedett módszerekkel fűszerezve. Abban az esetben, ha az apaságot problémák és megoldások láncolataként fogjuk föl, megkerüljük az első és legfontosabb alapelvet. A sikeres szülőség jobban függ attól, hogy kik vagyunk, mint attól, hogy milyen technikákat ismerünk.
Akkor hát milyen legyen egy apa? Néhány tanító egész sor erényt szokott fölsorolni, amelyeket az istenfélő szülőknek gyakorolniuk kell: türelem, becsületesség, könyörületesség, önfeláldozás, gyengédség. Én nem azt mondom, hogy egy szülő ne legyen türelmes, egyenes és könyörülő, de sokszor az erénylisták ugyanolyan riasztóak, mint a szabályoktól szétrepedő könyvek, hiszen azt sugallják, hogy ezeket a tulajdonságokat mind el kell sajátítanunk. Nem kell semmilyen nyolc-lépéses módszert megtanulnunk, hanem új emberré kell lennünk! Hogyan történik ez? Akaraterővel vagy egy döntés következtében? Egyik sem. Ha valaki azt mondja, hogy "Légy önfeláldozó!", vagy "Légy gyengéd!", az ugyanolyan szabály, pedig a hatékony szülőség többet jelent, mint a szabályok betartása. Mindezek ellenére szót kell ejtenünk a jellemről is, hiszen egy férfi bármilyen módszert meg tud tanulni, de ha nincs benne szeretet, nem lesz jó apa. De igaz az ellenkezője is: ha egy apa szereti a gyermekeit, elkövethet sok apró vezetési hibát, attól még lehet sikeres nevelő.
Milyen jó, hogy Isten nem azt mondja egyszerűen, hogy "Szeress"! Ő szeretet. Mivel Ő az emberiséget a saját képmására teremtette, mindannyian képesek vagyunk szeretni (1Móz 1,26-27). Továbbá Isten az Ő gyermekeit a saját képmására teremti újjá. Az Ő hatalma teszi lehetővé, hogy erkölcsi jellemének részeseivé legyünk (2Pt 1,3-8). Egyre jobban hasonlítunk Krisztusra, míg teljesen elváltozunk az Ő képére (Rm 8,29). Jézus mondja: "Ti azért legyetek tökéletesek, mint ahogy mennyei Atyátok is tökéletes" (Mt 5,48). Ez a parancsolat egyszerre félelmetes és reményt keltő. Elrémiszt és elbátortalanít, hiszen Isten a mennyben van, jóval fölöttünk, és egyetlen tanítvány sem tudja elérni az Ő tökéletességét. Mégis reménnyel kecsegtet, mert Isten "a mi mennyei Atyánk". A"mennyei" szó emlékeztet a közöttünk lévő távolságra, de az "Atya" elnevezés az Ő közelségére utal. Ebben az életben lehetetlen tökéletességre jutni, de mivel a fiak hasonlítanak az ő atyjukhoz, a haladás megvalósítható. (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Bátorítás
  2018-04-11 18:23:16, szerda
 
  Bátorítás
Gerhardt Pál után németből

Így segít Isten, követve tanácsát,
téged sok ismeretlen úton át
a hit rövid várakozása
után ezerféle áldásra.

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Te, Ki egyedül vagy örök
  2018-04-11 18:20:48, szerda
 
  Te, Ki egyedül vagy örök
Ismeretlen szerző után németből

Te, Ki egyedül vagy örök,
és Úr kezdet, cél, vég fölött,
míg szárnyal évre évünk,
fordulj felénk kegyelmesen,
és a Te kezed vezessen,
hogy mi biztosan lépjünk!

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Ahol élünk...
  2018-04-11 18:17:38, szerda
 
  Ahol élünk...
Arno Pötsch után németből

Ahol élünk, már nem Édenkert.
Az angyal onnét kiűzte Ádámot.
De mivel Ő soha senkit el nem hagyott,
Vele maga Isten is kiment.

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
A szeretet nevében
  2018-04-11 18:11:14, szerda
 
  A szeretet nevében
Christiane Busta után németből

A szeretet nevében:
Szívd a mezőn a virágillatot,
de semmit le ne törj a méhek kenyeréből!
Hiszen fagytól szürke kasokban
sokáig éheztek édességre.

Nekünk az ige, a szó adatott,
hogy viaszt, mézet készítsünk,
s hazahozzuk a szívbe
a szép, sebezhető világot.

T. E.

 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Amit Isten egyszerűvé tett, ne akard túlbonyolítani
  2018-04-11 13:51:28, szerda
 
  "Az Úr nevét segítségül hívva mosd le bűneidet." (Apcsel 22,16)

Ilyen egyszerű a bűnbocsánat: ,,Az Úr nevét segítségül hívva mosd le bűneidet." Pál apostol amikor még Saul volt, üldözte és tűzzel-vassal pusztította a keresztényeket. De Isten könyörült rajta: a damaszkuszi úton térdre kényszerítette keményszívű ellenségét. Nem küldte el tíz évre a pusztában, hogy magát ostorozva vezekeljen bűneiért, és akkor majd megbocsát neki. Hanem azt a nevet, amelyet Saul azelőtt megvetett, azt kellett segítségül hívnia ahhoz, hogy Isten a Krisztusban már megjelentett kegyelmét, bűnei bocsánatát s a menny minden dicsőségét adja neki.
,,Ha bűneitek skarlátpirosak, hófehérek lesznek" - ígéri Isten Ézsaiással. Csak hívd segítségül az Úr áldott nevét. Nem kell az olvasót morzsolgatnod, még száz Miatyánkot sem kell elmondanod. Nem ezek szerzik meg számodra az üdvösséget. Isten kegyelméből van az, csak kérd!

TÚL EGYSZERŰ - A szíriai Naamán, aki bélpoklos lett, túl egyszerűnek találta Elizeus utasításait, a gyógyuláshoz vezető utat. Végül aztán mégis megfogadta a próféta szavát, és megtisztult.
Sokan inkább lemondanak arról, hogy disznóhúst egyenek, hindu jógagyakorlatokat végeznek, akár még fakír módjára szegekkel kivert ágyon is fekszenek, de hogy bűneiktől csak ilyen egyszerűen, az Úr nevét segítségül hívva megszabaduljanak, azt már nem.

* Amit Isten egyszerűvé tett, ne akard túlbonyolítani - 2Kir 5,1-14

Szikszai Béni
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Boldogok vagyunk!
  2018-04-11 09:53:15, szerda
 
  Boldogok vagyunk!
Walter Zilz után németből

Mi boldogok vagyunk,
hisz mánk és tegnapunk
ott van Isten kezében,
s a holnap is egészen.
Benne remélhetünk!
Fölfelé nézhetünk!
S ha Őrá bízzuk, mánk és holnapunk,
mi boldogok vagyunk!

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Új fejezet
  2018-04-11 07:50:06, szerda
 
  Új fejezet
Wolfgang E. Rudolph után németből

Nem hasonló az életünk egy könyvhöz, Urunk?
Benne éveink a fejezetek.
Most ismét új fejezet kezdődik.
Vajon új és érdekfeszítő lesz-e?
Jó lesz-e olvasni életemnek
ezt az új fejezetét?

Azon múlik, hogy a toll vezetését
átengedem-e Neked?
Te olyan szívesen írod az életemet,
olyan szívesen adsz az egyes fejezeteknek
tartalmat, nagy, bőséges tartalmat,
harmóniával teljeset.

Még a hamis hangokat, sötét szólamokat is
úgy helyezed el, hogy felcsendüljenek,
mert Te életem könyvét a cél felől írod,
hogy boldogan állapítsam meg:
minden könyvednek megvan a tartalma!

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Örömmel megajándékozva
  2018-04-11 07:35:49, szerda
 
  Örömmel megajándékozva

A keresztyén öröm az engedelmességben való öröm - öröm afelett, hogy szeretjük Istent, és az ő parancsolatai szerint élünk. De ezekre a parancsolatokra nem úgy tekintünk, mintha általuk betölthetnénk a törvény követelményét, vagy mintha a cselekedeteinkkel, saját igazságunkkal elérhetnénk Isten megbocsátását és elfogadását. Hiszen Isten nekünk már eleve megbocsátott, és Jézus Krisztusban megnyilvánuló kegyelme által elfogadott minket. Tehát a parancsolatokra ne úgy tekintsünk, mintha az életünket engedelmességgel kéne biztosítani a bűn zsoldja, vagyis a halál ellen; mert már ezt is megkaptuk Isten kegyelme által. "Minket is, akik halottak voltunk a vétkek miatt, életre keltett" (Ef 2,5), és most élünk "az Istennek a Krisztus Jézusban" (Róm 6,11). Örülünk annak, hogy életünket a kegyelem szövetségében, a szent szeretetben és a boldog engedelmességben élhetjük. Teljes örömmel tudhatjuk, hogy "nem hiába kaptuk az Isten kegyelmét" (2Kor 6,1). Isten önként békélt meg velünk. Így járhatjuk parancsolatainak útját a tőle kapott erővel.

John Wesley
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 293 db bejegyzés
e év: 6903 db bejegyzés
Összes: 35815 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 651
  • e Hét: 3553
  • e Hónap: 65222
  • e Év: 184314
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.