Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Videó
  2018-04-28 22:30:14, szombat
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  Videók  
Videó
  2018-04-28 22:26:38, szombat
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  Videók  
Videó
  2018-04-28 22:08:52, szombat
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  Videók  
Videó
  2018-04-28 21:50:50, szombat
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  Videók  
Videó
  2018-04-28 21:46:09, szombat
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  Videók  
Videó
  2018-04-28 21:43:05, szombat
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  Videók  
Szép estét kívánok mindenkinek!
  2018-04-28 21:25:21, szombat
 
  Édesség és önteltség

A Govardhana fesztivál Indiában - és vaisnava/Krisna-hívő közösségben hazánkban is - Krisna egyik gyermekkori kedvtelésének állít emléket. A hívők felelevenítik Krisna védelmező arcát, amikor is a történet szerint az Úr a pusztító monszuntól, a Govardhana-hegy felemelésével óvta meg híveit, és szülőfalujának, Vrindávanának lakóit. Az ítéletidőt a félistenek királya, az esők, viharok, villámok irányítója, Indra bocsátotta a Földre haragjában, amikor a lakók a félistenek helyett a Govardhana-hegynek mutattak be áldozatokat Krisna javaslatára. A történet három fontos tanulságot is rejt, amelyről e jeles alkalommal megemlékeznek:
Az egyik, az Úr védelmező ereje, amely bármilyen csodálatos módon megnyilvánulhat életünkben.
A második a büszkeség és önteltség felett aratott győzelem fontossága - Krisna, akit az Istenség Legfelsőbb Személyiségeként mutatnak be a védikus szentírások, a pozíciója, hatalma által kevéllyé vált Indrát kívánta megleckéztetni ezen a napon, s rávilágít, hogy a dölyfösség egy olyan tulajdonság, amelytől mielőbb meg kell szabadulnunk.
A harmadik egy fontos teológiai tanítást tár fel. Bár az indiai kultúrkör számos félistent ismer, ezek a félistenek mégis a Legfelsőbb Irányító (Visnu vagy más néven Krisna) utasítására végzik irányító tevékenységüket. Valójában minden tudás, erő, jólét és öröm az Úrtól fakad, így a bőség is, amelyet méltán kifejez a 2 tonna édesség az ünnep során - vagyis annyi finomság, amelyből hegyet lehet rakni.

Apró érdekesség, a szanszkrit nyelv tökéletes kifejezőkészségére utal egyébként, hogy a szeretet/szerelem és az édesség szavak szanszkrit megfelelője egyaránt a mádhurja. Az istenszereteté pedig - amely sok hívő életében a legfontosabb - a bhakti, vagyis az odaadás.

A sok édesség a Govardhana Édességfesztiválon nem csak az érkező vendégek kedvére lesz. Hagyománnyá vált, hogy a sok finomsággal a környék lakóit is megvendégelik. A kiosztott édességek így éppen a gondoskodás és szeretetet kifejeződésévé válnak!

Ha Ön is kíváncsi erre a látványos, vidám ünnepségre, látogasson el a somogyvámosi Krisna-völgybe, ahol egész nap várják a látogatókat.

Ha pedig nincs lehetősége, készítsen indiai édességet a nap emlékére. Egy méltán híres édesség receptjét adjuk segítségül:

Hozzávalók:
1,5 l zsíros tej
5 dl tejszín
25 dkg cukor

A hozzávalókat összekeverjük egy vastag falú (lehetőleg rozsdamentes acél) nagy lábasban, és felforraljuk. Olyan edényt válasszunk, amelyben nem szokott leégni az étel! Ekkor úgy állítjuk be a lángot, hogy a tej állandó forrásban maradjon, de ne fusson ki - a legalacsonyabb fokozatot válasszuk. A tej besűrítéséhez türelmesnek kell lennünk, hiszen akár egy óra hosszat is eltarthat és ez a lekvárfőzéshez hasonlóan a tűzhely mellett ácsorgást követeli tőlünk. Ahogy sűrűsödik, egyre gyorsabban kavargassuk. Addig főzzük, míg a börfi barna, egészen sűrű és ragacsos nem lesz. A börfi ízesítés nélkül is nagyon finom, de ha mégis ízesíteni akarjuk, akkor ezen a ponton belekeverhetünk darált olajos magvakat (diót, mandulát, pisztáciát stb.), citromhéjat és levet, pirított kókuszreszeléket vagy őrölt kardamomot. A masszát a munkalapra öntjük, műanyag spatulával jól átgyúrjuk, és egy tálcán 2,5 cm vastag téglalapot formálunk belőle. Teljesen kihűtjük, majd kockákra vágjuk. Dísztésként mrgszórhatjuk mandula, pisztácia forgácsokkal is. Gyermekek, ügyesebb lányok kerek labdákat készítenek belőle és egyesével díszítik marcipán elemekkel, természetes ételfestékkel.

Jó étvágyat kívánunk!





Link
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 234 db bejegyzés
e év: 3311 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 520
  • e Hét: 5177
  • e Hónap: 8519
  • e Év: 61227
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.