Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Teázás ...
  2018-04-29 07:55:36, vasárnap
 
  ...... .........

 
 
0 komment , kategória:  blog partik  
Szent V. Piusz pápa
  2018-04-29 07:07:36, vasárnap
 
  ...... .........


1504 - 1572 ÜNNEPNAPJA: ÁPRILIS 30.
Felszállt a fehér füst, van pápánk. A kősziklára épült háznak újra van ura, aki gondoskodik az épületről és a benne lakókról. Sokakban sokszor felmerül a kérdés, hogyan kapcsolódhat a hívő nép a fizikailag szinte megközelíthetetlen Szentatyához? A választ már megadta majd fél évezrede Szulejmán szultán, amikor Szeged ostromakor azt mondta: ,,A keresztények csapataitól és fegyvereitől nem fél, annál inkább pápájuk imádságától." V. Pius pápa volt az, akinek mély hitéből fakadó imádságától még a legnagyobb török hódító is rettegve beszélt. Ez a mély hitből fakadó imádság az, ami bárhol, bármikor összekapcsolja az egyszerű hívő katolikust az egyház fejedelmével. Háborgott a tenger, amikor V. Pius 1566-ban az egyház hajójának kormányosa lett. A szerzetesi egyszerűséget haláláig megőrző pápa szembetalálta magát a reformáció ter­jedésével, reneszánsz elődei­nek nehéz örök­ségével és az Európát pusztító török ára­dattal. Tiszta szívű és keménykezű főpap volt. Megválasztása után így nyilatkozott: ,,Isten segítségével remélem, hogy halálom alkalmával nagyobb lesz a szomorúság, mint most, megválasztásomkor." A pápai trón elnyerése korántsem biztos út az örökkévalóság felé. Hatalmas terhet vesz, legtöbbször agg vállaira a mindenkori egyházfő. Az idő általában kevés, és máris az örök Úr elé kell állnia az intézőnek, hogy elszámoljon a rábízottakkal. V. Pius alig hét év után megtért a Teremtőhöz, s valóban, őszintén gyászolták azok is, akik félték uralomra kerülését. Mély hitéből fakadó imája erejének híre eljutott az egész világba. Mély hitéből fakadó imádságos lelke volt az a jövedelem, amely a rábízott talentumok helyes befektetéséből keletkezett. Valamennyiünk válla terhek alatt görnyed, súlyuk pontosan kimérve az örök Bölcsesség által. Az ima az egyik legjobb befektetése ezen nehéz talentumainknak. Kérjük hát az Urat, szüntelenül és állhatatosan Szentatyánkért és magunkért, hogy az út végén a Gazda átölelhesse terhek nyomasztotta vállainkat és betessékeljen örömébe!

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
Úgy tekintsenek minket az emberek, mint Krisztus szolgáit és Isten titkainak intézőit.
Testvéreim!
Úgy tekintsenek minket az emberek, mint Krisztus szolgáit és Isten titkainak intézőit. Az intézőktől csak azt kívánják, hogy hűségesek legyenek.
A magam részéről nem törődöm azzal, hogy ti vagy más emberi bíróság hogyan ítélkezik fölöttem, hiszen én még önmagam felett sem ítélkezem. Nem érzem ugyan magam semmiben sem bűnösnek, de ez még nem jelenti azt, hogy igaz vagyok: az Úr mond fölöttem ítéletet.
Ne ítélkezzetek hát időnap előtt, amíg el nem jön az Úr. Ő majd megvilágítja a sötétség titkait, és feltárja a szívek szándékait. Akkor mindenki megkapja az elismerést Istentől.
Ez az Isten igéje.
1Kor 4,1-5

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Legeltesd bárányaimat! Legeltesd juhaimat!
Amikor (feltámadása után egy alkalommal) Jézus megjelent tanítványainak és velük étkezett, megkérdezte Simon Pétertől: ,,Simon, János fia, jobban szeretsz-e engem, mint ezek?" Péter így szólt: ,,Igen, Uram, te tudod, hogy szeretlek!" Erre Jézus azt mondta neki: ,,Legeltesd bárányaimat!"
Aztán újra megkérdezte tőle: ,,Simon, János fia, szeretsz te engem?" Ő azt felelte: ,,Igen, Uram, tudod, hogy szeretlek!" Erre azt mondta neki: ,,Legeltesd juhaimat!"
Majd harmadszor is megkérdezte tőle: ,,Simon, János fia, szeretsz engem?" Péter elszomorodott, hogy harmadszor is megkérdezte: ,,Szeretsz engem?", és ezt válaszolta: ,,Uram, te mindent tudsz, azt is tudod, hogy szeretlek!" Jézus pedig ismét ezt mondta: ,,Legeltesd juhaimat!"
Ezek az evangélium igéi.
Jn 21,15-17


Wikipedia oldalon Link
Piusz pápa 1572. május 1-jén halt meg több hónapos szenvedés után. Halálos ágyán a krónikák szerint a következőket mondta: ,,Kérlek Uram növeld fájdalmaim és türelmem!" A nagyszerű erkölcsökkel megáldott pápa nagy szolgálatot tett az egyháznak, uralkodásával utat mutatott az egyházi fegyelem és erkölcsi tisztaság felé, még ha néha erélyesen juttatta is érvényre igazát. Éppen ezen erényeiért 1696-ban a domonkosok nagymestere, Antonin Cloche kezdeményezte szentté avatását. A nagymester egyúttal méltó síremléket is készíttetett Piusz számára Pierre le Gros szobrásszal. 1698-ban helyezték el Piusz pápa ereklyéit a Santa Maria Maggiore-bazilika Sixtus-kápolnájában. V. Piuszt 1712. május 24-én emelte a szentek közé XI. Kelemen pápa.

Katolikus oldalon Link

Network oldalon Link

A tridenti zsinat szerzetes pápája: április 30. V. Piusz emléknapja Link Ugyan csak hat évet, 1566-tól 1572-ig volt pápa, mégis jelentős volt V. Piusz pápasága, hiszen ő ültette át a gyakorlatba a tridenti zsinat eredményeit. Mondhatjuk, hogy pontifikátusa fordulópont volt az Egyház életében.
II. János Pál pápa azt írta 2004-ben, elődje születésének ötszázadik évfordulójára kiadott levelében: V. Piusz pápa igyekezett hithűen végrehajtani a tridenti zsinat határozatait. Kiadta a római misekönyv javított verzióját, az új katekézist, az új breviáriumot, és kötelezte az egyetemeket Aquinói Szent Tamás Summa Theologiae című művének tanítására.
...... .......


Történelme folyamán a római katolikus egyház két Piusz nevet viselő pápát emelt szentként oltárra. V. Piusz (1504 - 1572) 1566 és 1572 között uralkodó pápaként a katolikus megújulás legnagyobb jelentőségű egyházfője volt. Hatéves pápasága alatt kiemelt szerep jutott a tridenti reformzsinat pontjainak gyakorlati átültetésére. Ő nyilvánította a Aquinói Szent Tamást egyház tanítóvá..
Bővebben Link
...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
húsvét 5. hét hétfő 04.30
  2018-04-29 07:04:49, vasárnap
 
  SZENTLECKE az Apostolok Cselekedeteiből
Pál és Barnabás buzdítja a pogányokat, hogy térjenek az igaz Istenhez.
Pál és Barnabás Ikónium városában eredményesen hirdették az Úr igéjét. Emiatt a pogányok és a zsidók - vezetőikkel együtt - arra készültek, hogy bántalmazzák, sőt megkövezzék őket. Ők azonban megtudták ezt, és elmenekültek Likaónia-tartomány városaiba: Lisztrába és Derbébe, és ezek környékére. Ott hirdették az evangéliumot.
Lisztrában élt akkor egy férfi, aki nem tudott a lábára állni. Béna volt ugyanis a születésétől fogva, és még soha egy lépést sem tett. Ő is hallgatta Pál beszédét, aki reátekintve látta rajta: elegendő hite van arra, hogy meggyógyuljon. Hangosan rákiáltott tehát: ,,Állj egyenesen a lábadra!" Az talpra ugrott, és járni kezdett.
Amikor a tömeg látta, hogy Pál mit művelt, likaóniai nyelven felkiáltott: ,,Istenek szálltak le hozzánk emberi formát öltve!"
Barnabást Jupiternek gondolták, Pált pedig - minthogy ő vitte a szót - Merkúrnak. Sőt a város előtt álló Jupiter-templom papja áldozati állatokat és koszorúkat hozatott a kapuk elé, és a néppel együtt áldozatot akart bemutatni.
Amint Barnabás és Pál apostol ezt meghallották, ruhájukat megszaggatva a tömeg közé rohantak. ,,Emberek, mit csináltok?" - kiáltották. ,,Mi is hozzátok hasonló halandó emberek vagyunk, és éppen azt hirdetjük nektek, hogy ezektől a bálványoktól térjetek meg az élő Istenhez, aki az eget, a földet meg a tengert alkotta és mindazt, ami bennük van. Ő az előző korszakban megengedte, hogy a pogányok mind a maguk útját kövessék. Bár létezése akkor sem maradt bizonyíték nélkül, hiszen jót tett veletek: az égből esőt és termékeny időt küldött számotokra, és bőven adott nektek eledelt, a szívetekbe pedig örömet."
Így beszéltek, de így is alig tudták lecsillapítani a tömeget, nehogy áldozatot mutasson be nekik.
Ez az Isten igéje.
ApCsel 14,5-18

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
A vigasztaló Szentlélek, akit az Atya küld, mindenre megtanítja az apostolokat.
Jézus az utolsó vacsorán így beszélt tanítványaihoz:
,,Aki ismeri és teljesíti parancsaimat, az szeret engem. Aki pedig szeret engem, azt Atyám is szereti. Én is szeretni fogom őt, és kinyilatkoztatom magam neki."
Júdás - nem a karióti - itt közbeszólt: ,,Uram, hogyan van az, hogy nekünk akarod kinyilatkoztatni magadat, és nem a világnak?" Jézus így folytatta: ,,Aki szeret engem, megtartja tanításomat. Atyám is szeretni fogja őt, hozzá megyünk, és lakóhelyet veszünk nála. Aki nem szeret engem, az nem tartja meg tanításomat. Az a tanítás pedig, amelyet hallotok, nem az enyém, hanem az Atyáé, aki engem küldött.
Ezeket akartam nektek elmondani, amíg veletek vagyok. S a Vigasztaló, a Szentlélek, akit majd a nevemben küld az Atya, megtanít titeket mindenre, és eszetekbe juttatja mindazt, amit mondtam nektek."
Ezek az evangélium igéi.
Jn 14,21-26

Marko Ivan Rupnik mozaikja
...... .............

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Átadták Esztergomban a Szent Adalbert-díjakat
  2018-04-29 07:02:17, vasárnap
 
  018. április 28. szombat
Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye védőszentjéről, Szent Adalbert püspökről, vértanúról emlékeztek meg április 28-án az esztergomi bazilikában. Az ünnepi szentmisét Gaál Endre nagy prépost mutatta be a jelenlévő paptestvérekkel.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Éltető szőlőtő 04.29
  2018-04-29 06:59:54, vasárnap
 
  Jézus korában a szövetség kifejezésére számtalan olyan képet alkalmaztak, amely segített értelmezni e fogalom lényegét. Ezek a képek egészen közel hozták a mindennapi élethez a szövetséget kötő Istent, törvényeit és azok következményeit. Ilyen volt a szabadulás, a Föld, a pásztor, a pásztor és a bárány kapcsolata, valamint a szőlő szép képe is.
A szőlő mint Isten sajátja, a szőlő, amit az Isten gondoz, óv, bekerít, s a szőlő, amelytől termést vár. Ugyanez a szőlő adja annak a mennyei lakomának a borát, amelyre Isten meghívja választott népét. Ezt a képet használja és hozza még közelebb példabeszédében Jézus, amikor a szőlőtőről, a szőlővesszőről és a szőlőművesről beszél. Érthető és gyönyörű kép ez. Jézus Krisztus Istent mondja atyjának, Istene a saját atyja. Ám Jézus nemcsak egy képet mutat be, hogy jobban értsük, hanem egy bensőséges kapcsolatot tár fel, az Atya és a Fiú kapcsolatát, melybe minket is bevon.
A kapcsolat milyenségére is utal ez a kép. Az atya éltetni akar, bőséges termést szeretne. Az élet a Fiútól származik, a vele való éltető kapcsolatból. A gyümölcs az élet gyümölcse, az élet maga. Ha megtartom Jézus tanítását, akkor ez az élet számomra valósággá válik.
Húsvétkor ez az elválaszthatatlan kapcsolat jött létre az Egyház beavató szentségei által. A keresztségben, a bérmálásban, az Eucharisztiában ezt az isteni életerőt vesszük magunkhoz. Ismerjük Jézust, szeretjük őt, és akarjuk megtartani tanítását, mert hisszük, hogy életet ad.
Hitünk döntése az élet döntését eredményezi.

Udvardy György püspök
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Húsvét 5. vasárnapja 04.29
  2018-04-29 06:57:43, vasárnap
 
  OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből
Amikor (megtérése után) Saul Jeruzsálembe ért, a tanítványokhoz akart csatlakozni, de mind féltek tőle. Nem hitték el, hogy tanítvánnyá lett. Végül Barnabás mégis maga mellé vette, és elvitte az apostolokhoz. Elmondta nekik, hogy (Pál) látta az úton az Urat, hogy (az Úr) mit mondott neki, és hogy ő milyen bátran kiállt Damaszkuszban Jézus ügye mellett.
(Pál) ezentúl velük járt-kelt Jeruzsálemben, s nyíltan beszélt az Úr nevében. A görög nyelvű zsidókhoz is beszélt, sőt vitába szállt velük. De azok az életére törtek. Amikor ezt a testvérek megtudták, Cezáreába elkísérték, majd onnét Tarzuszba küldték.
Az Egyház egész Júdeában, Galileában és Szamariában békét élvezett. Megerősödött, az Úr félelmében élt, és a Szentlélek segítségével egyre terjedt.
Ez az Isten igéje.
ApCsel 9,26-31

SZENTLECKE Szent János apostol első leveléből
Gyermekeim, ne szóval és nyelvvel szeressünk, hanem tettel és igazsággal. Erről ismerjük fel hogy az igazságból valók vagyunk-e és így nyugtatjuk meg színe előtt a szívünket. Ha szívünk vádol is valamivel, Isten fölötte áll szívünknek, ő mindent tud. Szeretteim, ha szívünk nem vádol, legyünk bizalommal az Isten iránt. Bármit kérünk, megkapjuk tőle, hisz megtartjuk parancsait, és azt tesszük, ami neki tetszik. Az az ő parancsa, hogy higgyünk Fiának, Jézus Krisztusnak nevében, és szeressük egymást, amint ő parancsolta. Aki teljesíti parancsait, ne; Istenben marad, és Isten is őbenne. Azt, hogy ő bennünk marad, a Lélektől tudjuk, akit adott nekünk.
Ez az Isten igéje.
1Jn 3,18-24

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
...... ......


Abban az időben Jézus ezt mondta tanítványainak: Én vagyok az igazi szőlőtő, és Atyám a szőlőműves. Minden szőlővesszőt, amely nem hoz gyümölcsöt bennem, lemetsz rólam, azt pedig, amely gyümölcsöt hoz, megtisztítja, hogy még többet teremjen. Ti már tiszták vagytok a tanítás által, amelyet hirdettem nektek. Maradjatok bennem, akkor én is bennetek maradok. Miként a szőlővessző nem hozhat gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem.
Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, és én őbenne, az bő termést hoz. Mert nélkülem semmit sem tehettek. Aki nem marad bennem, azt kivetik, mint a szőlővesszőt, és elszárad. Összeszedik, tűzre vetik és elégetik. Ha bennem maradtok, és szavaim is bennetek maradnak, akkor bármit akartok, kérjétek, és megkapjátok. Azáltal dicsőül meg Atyám, hogy bő termést hoztok, és a tanítványaim lesztek.
Ezek az evangélium igéi.
Jn 15,1-8

Imádság
Uram, megváltó Jézusom, te azt kérted az utolsó vacsorán tanítványaidtól, amikor megtörted a kenyeret, hogy ,,ezt cselekedjétek az én emlékezetemre." Azt kéred tőlünk, hogy mindaddig, amíg el nem jössz újra a földre, ismételjük meg újra és újra a kenyértörést és együnk a megtört kenyérből. Köszönjük neked, Uram, hogy megalapítottad az Eucharisztiát, és lehetőséget adtál számunkra arra, hogy veled, az élő kenyérrel egyesülhessünk, újra és újra beköltözhess a szívünkbe!

Elmélkedés C. Horváth István Sándor
Krisztushoz tartozunk
Magyarországon is egyre több helyen terjed az a szokás, hogy az elsőáldozók fényképeit az ünnep előtt és után kihelyezik a templomban. Ne ballagási tablóra gondoljunk, hanem sokszor még annál is látványosabb formára. Például a Krisztust jelképező Oltáriszentség rajza van középen, amelyet körbevesznek a gyerekek. Egy másik forma, hogy az Egyház nagy hajójában vannak a gyerekek. Az is szép megoldás, hogy egy teremben egy hatalmas asztal körül ülnek a gyerekek, középen Jézussal, éppen úgy, mintha az elsőáldozók lennének ott az utolsó vacsorán, amelyen az Úr először ajándékozta az Oltáriszentséget. Az egyik plébánián pedig olyat készítettek, ahol egy igazi szőlőtőre papírból tettek színes szőlőfürtöket, amelyeken az elsőáldozó gyerekek arcképe volt. A megoldások közül ez utóbbi jól szemlélteti, hogy egy gyermeknek, aki első szentáldozására készül, hogyan kell Jézushoz kapcsolódnia: úgy, ahogyan a szőlőtőhöz kapcsolódnak a szőlővesszők és a szőlőfürtök.
Ez a kép nem csak a gyermekekre, hanem a felnőttekre és minden keresztény emberre is vonatkozik. A mai vasárnap evangéliumában éppen erről tanít Jézus. Ezt mondja: ,,Miként a szőlővessző nem hozhat gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem. Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, és én őbenne, az bő termést hoz."
A szőlő olyan növény, amelynek bőséges termése több dologtól is függ. Természetesen függ az időjárástól, hiszen nem mindegy, hogy mennyi napfényt és esőt kap, s az sem, hogy ezek az égi áldások mikor érik. A termés másik feltétele az emberi munka, az odafigyelés. Ha a gazda nem törődik a szőlőjével, akkor az könnyen elburjánzik. A szőlősgazda annak tudatában dolgozik, hogy munkáját a zord időjárás, a fagy, egy jégeső vagy heves vihar könnyen tönkreteheti.
Jézus kortársai ismerték a szőlővel kapcsolatos munkákat. A példabeszédet hallva azonban nem csak a növénnyel kapcsolatos munkák jutottak eszükbe, hanem más is. Az ószövetségi iratokban többször szerepel ugyanis az a kép, hogy a választott nép Isten szőlőskertje. A nép lelkileg terméketlen marad, ha nem tartja meg Isten parancsait. Ezt a gondolatot azonban Jézus tanítása alapján továbbvihetjük. Az Egyház, a krisztusi közösség Isten új szőlőskertje. A hívők, az Egyház tagjai szoros kapcsolatban vannak a szőlőtővel, Krisztussal, illetve rajta keresztül egymással. Két lényeges elem rejlik e képben. Egyrészt Krisztusból merítjük az életet, tehát, ha leválunk róla, akkor megszűnik az éltető forrás, elszáradunk és többé soha nem fogunk termést hozni. Másrészt Krisztusnak köszönhetjük azt is, hogy közösséget alkotunk, tehát ha tőle elszakadunk, akkor kiszakadunk a közösségből is.
Honnan tudhatjuk, hogy valóban Krisztushoz tartozunk? A Krisztusban való élet azt jelenti, hogy törekszünk az életszentségre, keressük Isten akaratát és készek vagyunk engedelmeskedni neki. Az élő hitű ember jellemzője továbbá, hogy hitét megvallja mások előtt, megvallja, hogy Jézus életének az Ura. Egy következő jellemző az, hogy a közösség többi tagjával is szeretetben él, azaz feléjük a szeretet érzésével és jó cselekedeteivel fordul.

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 346 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2065
  • e Hét: 13127
  • e Hónap: 25803
  • e Év: 259550
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.