Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/35 oldal   Bejegyzések száma: 342 
8. évközi hét csütörtök 05.31
  2018-05-31 09:33:21, csütörtök
 
  Abban az időben tanítványaival Jézus Jerikóba érkezett. Amikor tanítványainak és a nagy tömegnek a kíséretében elhagyta Jerikót, egy vak koldus, Timeus fia, Bartimeus ott ült az útszélen. Hallva, hogy a názáreti Jézus közeledik, elkezdett kiáltozni: ,,Jézus, Dávid fia, könyörülj rajtam!" Többen szóltak neki, hogy hallgasson, de ő annál hangosabban kiáltotta: ,,Dávid fia, könyörülj rajtam!
Jézus megállt, és így szólt: ,,Hívjátok ide!" Odaszóltak a vaknak: ,,Bátorság! Gyere, téged hív!" Az eldobta köntösét, felugrott és odament Jézushoz. Jézus megkérdezte: ,,Mit akarsz, mit tegyek veled?"
A vak ezt felelte: ,,Mester, hogy lássak."
Jézus erre így szólt hozzá: ,,Menj, a hited megmentett téged." Az pedig nyomban visszanyerte látását, és követte őt az úton.

SZENTLECKE Szent Péter apostol első leveléből
Isten választott népe, királyi papság, szent nemzet vagyunk, hogy hirdessük az Úr dicső tetteit!
Testvéreim!
Kívánkozzatok szellemi, hamisítatlan tej után, akár az újszülött kisdedek, hogy általa felnövekedjetek az üdvösségre! Hiszen már tapasztaltátok, hogy milyen jó az Úr.
Járuljatok az Úrhoz, az élő kőhöz, amelyet az emberek ugyan elvetettek, de Isten kiválasztott és felmagasztalt. Mint élő kövek épüljetek rá lelki házzá, szent papsággá, hogy Istennek tetsző lelki áldozatokat hozzatok Jézus Krisztus által!
Ti ugyanis választott nép, királyi papság, szent nemzet, tulajdonul lefoglalt nép vagytok, hogy annak dicsőségét hirdessétek, aki a sötétségből meghívott benneteket az ő csodálatos világosságára. Ti, akik valaha nem voltatok (választott) nép, most Isten népe vagytok. Akik azelőtt nem nyertetek irgalmat, most irgalomra találtatok.
Szeretteim! Kérlek benneteket, hogy mint idegenek és zarándokok: Tartózkodjatok a testi kívánságoktól, amelyek a lélek ellen törnek. Éljetek példaadó életet a pogányok között, hogy lássák jótetteiteket, és látogatása napján majd magasztalják Istent, bár most azzal rágalmaznak, hogy gonosztevők vagytok.
Ez az Isten igéje.
1Pét 2,2-5.9-12

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Te arra bátorítottad tanítványaidat és buzdítasz minket is, hogy szüntelenül imádkozzunk. Szükségünk van bátorításodra, hiszen sokszor kételkedünk az ima erejében. Ha Isten nem azonnal teljesíti kéréseinket, vagy nem egészen úgy, ahogyan mi szerettük volna, könnyen elbizonytalanodunk. Pedig kitartóan kell imádkoznunk, mindig azzal a bizalommal, hogy Isten mindent megad nekünk, ami a lelkünk üdvösségét szolgálja. Segíts minket a hit próbatételei idején, hogy szívünkben megőrizzük a jóságos Isten arcát!

Elmélkedés C. Horváth István Sándor
A Jeruzsálem felé vezető út utolsó állomását rögzíti az evangélium. Jézus Jerikóba érkezik, majd pedig a várost elhagyva találkozik a vak koldussal, Bartimeussal. Talán el is menne mellette szó nélkül, mert a körülötte lévő nagy tömeg miatt észre sem venné, de a koldus éppen ezt akarja elkerülni. Bartimeus azt szeretné, ha Jézus észrevenné őt, ezért hangosan kiáltozni kezd, fel akarja hívni magára a figyelmet. A nagy tömeg akár meg is akadályozhatja a találkozást, hiszen többen el akarják némítani a kiáltozó koldust, s ha ő most elhallgatna, akkor Jézus biztosan nem venné őt észre. A vak tudja, hogy élete nagy lehetősége ez. Bizonyára hallott már arról, hogy másutt milyen csodákat tett Jézus, akinek híre gyorsan terjedt. A városkapuban ülve és koldulva időnként elbeszélgetett a Jeruzsálembe tartó zarándokokkal vagy kereskedőkkel, akik elmondhatták neki, hogy különleges hatalommal rendelkező személy járja be Galilea majd Júdea településeit, aki mindenütt meggyógyítja a betegeket és akit Jézusnak hívnak. Amikor Bartimeus megtudja, hogy éppen Jézus megy el közelében az úton, rögtön felismeri, hogy róla hallott korábban. Ha most engedi, hogy Jézus továbbhaladjon, akkor ő élete végéig vak koldusként fog élni.
Kiáltozásával sikerül felkelteni Jézus figyelmét. Talán nem is a vak hangos kiabálására, hanem annak tartalmára figyel fel Jézus, hiszen a vak ,,Dávid fiának" nevezi őt, azaz kifejezi hitét, hogy Jézus a Messiás. Ezt a hitet jutalmazza meg az Úr a csodával. A vak visszanyeri látását és Jézus követője lesz. A Jézussal való találkozás engem a látás útján, a hit útján indít el.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
12 epres-túrós süti
  2018-05-30 21:53:10, szerda
 
  Receptek és képek itt megnézhetők Link  
 
0 komment , kategória:  receptek  
Argentína–Haiti 4–0 - Messi triplázott.
  2018-05-30 21:44:43, szerda
 
  Lionel Messi számolatlanul rúgta a gólokat az argentinok felkészülési mérkőzésén
Nagyszerű játékkal, 4-0-ra megnyerte a világbajnokság előtti felkészülési mérkőzését Argentína. Lionel Messi a 17. percben büntetőből szerzett vezetést, aztán az 58., és a 66. percben akcióból is betalált Haiti kapujába. A végeredményt Sergio Agüero állította be a 69. percben, történetesen Messi átadását követően.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Lionel Messi  - Barcelona   
Szent István király ereklyéinek átvitele
  2018-05-30 08:20:33, szerda
 
  OLVASMÁNY Tóbiás könyvéből
Isten nem fordul el a jótékonykodóktól.
Fiam, ha az igazság útján jársz, minden vállalkozásod sikerrel jár, miként a többieknek is, akik az igazság szerint élnek.
Adj alamizsnát vagyonodból. Ne fordítsd el arcodat a szegényektől, akkor Isten sem fordítja el arcát tőled.
Fiam, vagyonod nagysága szerint adj alamizsnát. Ha bőven van neked, adj többet; ha szűkén van, törekedj arra, hogy a keveset is szívesen add. Így szép kincset gyűjtesz magadnak az ínséges napokra. Az alamizsna ugyanis megszabadít a haláltól, és nem engedi, hogy a sötétség honába kerülj.
Nagy bizalommal lehet a magasságbeli Isten iránt mindenki, aki a jótékonyságot gyakorolja.
Ez az Isten igéje.
Tób 4,6-12

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Atyátok úgy látta jónak, hogy nektek adja az ő Országát.
Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz:
,,Ne félj, te kisded nyáj, hisz Atyátok úgy látta jónak, hogy nektek adja az Országot.
Adjátok el, amitek van, és osszátok ki a rászorulóknak. Készítsetek magatoknak kimeríthetetlen erszényt, kifogyhatatlan kincset a mennyben, ahol tolvaj nem fér hozzá, és a moly nem rágja szét. Ahol a kincsetek, ott a szívetek is."
Ezek az evangélium igéi

- Szent István király ereklyéinek átvitele
Május 30-án emlékezik meg a magyar Egyház a Szent Jobb megtalálásáról, illetve Szent István király ereklyéinek átviteléről.
...... .....


Szent István király kézereklyéjének története a 11. századra nyúlik vissza. Istvánt 1038-ban Fehérvárott helyezték végső nyugalomra, ám a halálát követő trónviszályok miatt a káptalan - félve a holttest megszentségtelenítésétől - a Nagyboldogasszony-bazilika közepén álló márványszarkofágból áthelyeztette a bazilika alatti sírkamrába. Hartvik püspök legendája szerint ekkor választották le a mumifikálódott jobb kezet, mivel csodás erőt tulajdonítottak neki. A kincstár őre, Merkur őrkanonok azonban - ahogy később, felelősségre vonásakor állította - egy angyal megbízására ,,eltulajdonította", majd a birtokán elrejtette az ereklyét. Arra hivatkozott, hogy a zavaros időkben biztonságos helyen akarta őrizni.
...... ......


I. László király (1077-1095) István szentté avatásakor, 1083-ban szerzett tudomást az ereklye őrzési helyéről, s május 30-án (egyes források szerint 29-én) ellátogatott Merkur bihari birtokára. Elfogadva az őrkanonok mentegetőző legendáját megbocsátott neki, majd itt alapította meg a kézereklye őrzésére a szentjobbi apátságot (ma Sâniob, Románia).
A Szent Jobb megtalálásának napját már a 13. századi naptárak is említették. A kézereklye tiszteletét az 1222-es aranybulla törvénybe iktatta. A Szent Jobb évszázadokon keresztül zarándoklatok kiemelt célpontja volt.
...... ........... ........... ......


A török hódoltság idején a Szent Jobbot Székesfehérvárott rejtették el, majd Szent István koponyaereklyéjével együtt 1590 körül Horvátországba, a raguzai (ma Dubrovnik) domonkos kolostorba került. 1684-ben elsőként I. Lipót (1657-1705) tett kísérletet a visszaszerzésükre, de a törökkel folytatott háborúk miatt, majd halálával mindez feledésbe merült. Végül Mária Terézia (1740-1780) hosszas diplomáciai tárgyalások után 1771. június 21-én Budára, a királyi vár kápolnájába vitette a Szent Jobbot; míg a koponyaereklye egy része előbb Pozsonyba, majd 1778. április 2-án Székesfehérvárra került. Szentek csodálatos fényessége, Istenünk, te Szent István király dicsőséges jobbját gondviselő szereteteddel megőrizted számunkra. Add, hogy oltalmának szüntelenül örvendjünk. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Forrás: Magyar katolikus lexikon; Pécsi Egyházmegye
Fotó: Szent István-bazilika; Wikipédia
Magyar Kurír

:

- Szentek csodálatos fényessége, Istenünk, te Szent István király dicsőséges jobbját gondviselő szereteteddel megőrizted számunkra. Add, hogy oltalmának szüntelenül örvendjünk. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké.Ámen.
Szent István király imája
[A mélységből kiáltok Hozzád , hallgass meg Uram!
Taníts meg, hogy kell könnyezni a meg nem érdemelt örömben, s hogyan kell örülni a megérdemelt könnyben.
Adj erőt, hogy kevélységem csillogását elhomályosítsam, s az alázatosság színtelenségét okosan csillogtassam.
Taníts meg, hogyan kell a gyengékhez lehajolni, s hogyan kell féktelen erővel egyenesen állni.
Adj erőt, hogy fölényesen legyőzzem a testet, s alázatosan megadjam magam a léleknek.
Taníts szelíd szóra, ha bántások érnek, s hideg mosolyra, ha jogtalan dícsérnek.
Adj erőt napközben, hogy el ne fáradjak, s fáradtságot este, hogy rögtön elaludjak.
Taníts meg lendülni, ha Rád találtam, s hirtelen megállni, ha utat hibáztam.
Ne add meg mindíg, amit nagyon kérek. Taníts bátor lenni, mikor nagyon félek.
Engedd a világot megvetve szeretni, csak magadat ne hagyd soha elfeledni. az a kívánságom, ez maradjon végleg, de ha másként szólnék, nagyon szépen kérlek, ne neheztelj reám, ne fordítsd el orcád, hiszen a mélységből kiáltok fel Hozzád/i]

- Katolikus rádió oldalon Link

- Wikipedia oldalon Link

- Imalánc oldalon Link
.....

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
8. évközi hét szerda 05.30
  2018-05-30 08:13:07, szerda
 
  SZENTLECKE Szent Péter apostol első leveléből
A bűn rabságából Krisztus vére váltott meg minket.
Testvéreim!
Tudjátok jól, hogy nem mulandó ezüst vagy veszendő arany váltott meg eddigi öröklött, értéktelen életmódotokból, hanem a hibátlan és szeplőtelen Báránynak, Krisztusnak drága vére.
Őt (a mennyei Atya) már a világ teremtése előtt kijelölte, és amikor elérkezett az idők teljessége, elküldte nektek, hogy általa higgyetek Istenben, aki feltámasztotta őt a halálból, és megdicsőítette. Így a hitetek Istenben való reményt is eredményez számotokra.
Az igazságnak engedelmeskedve már megtisztítottátok lelketeket az őszinte testvéri szeretet számára. Szeressétek tehát egymást állandóan, tiszta szívből! Nem veszendő magból születtetek ugyanis újjá, hanem Isten élő és maradandó igéje által, (amelyről Izajás próféta így beszél):
Az ember olyan, mint a fű, dicsősége, mint a rét virága.
Elhervad a fű, lehull virága, de az Úr igéje örökre megmarad.
Ez pedig az az ige, amelyet (az apostolok) hirdettek nektek.
Ez az Isten igéje.
1Pét 1,18-25

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Aki mások felett áll, legyen szolgája embertársainak, ahogyan a Megváltó is életét adta a világért!
Abban az időben Jézus és a tanítványok úton voltak Jeruzsálem felé. Jézus elöl ment, a tanítványok pedig aggódva követték őt.
.........


Jézus ismét magához hívta a tizenkettőt, és arról kezdett nekik beszélni, hogy mi vár reá. ,,Íme, felmegyünk Jeruzsálembe, és az Emberfiát átadják a főpapoknak és írástudóknak. Halálra ítélik, kiszolgáltatják a pogányoknak, és azok kicsúfolják, leköpdösik, megostorozzák és megölik. De harmadnapra feltámad."
Akkor Zebedeus fiai, Jakab és János, odamentek Jézushoz, és ezt mondták neki: ,,Mester, szeretnénk, ha megtennéd nekünk, amit kérünk!"
Ő megkérdezte: ,,Mit kívántok, mit tegyek nektek?"
Ezt felelték: ,,Add meg nekünk, hogy egyikünk a jobbodon, másikunk a bal oldaladon üljön a te dicsőségedben."
Jézus így válaszolt: ,,Nem tudjátok, mit kértek! Tudtok-e inni a kehelyből, amelyből én iszom, vagy meg tudtok-e keresztelkedni a keresztséggel, amellyel én megkeresztelkedem?"
Azt felelték: ,,Meg tudjuk tenni!"
Jézus így folytatta: ,,A kehelyből, amelyből én iszom, ti is inni fogtok, s a keresztséggel, amellyel megkeresztelkedem, ti is megkeresztelkedtek. De hogy a jobb és a bal oldalamon ki üljön, azt nem én döntöm el. Az a hely azokat illeti, akiknek készült."
Amikor a többi tíz ezt meghallotta, megnehezteltek Jakabra és Jánosra. Ezért Jézus odahívta őket magához, és így szólt hozzájuk: ,,Tudjátok, hogy akiket a világ urainak tartanak, azok zsarnokoskodnak a népeken, és vezető embereik éreztetik velük hatalmukat. De köztetek ez ne így legyen! Ha valaki közületek ki akar tűnni, és ha valaki közületek első akar lenni, legyen mindenkinek a szolgája! Hisz az Emberfia nem azért jött, hogy szolgáljanak neki, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért."
Ezek az evangélium igéi.
Mk 10,32-45

Imádság
Urunk, Jézusunk, ments meg bennünket attól, hogy elforduljunk tőled, megfeledkezzünk gondviselésedről és a lelki értékekről, amelyeket neked köszönhetünk. Ments meg minket attól, hogy szívünkön eluralkodjon a kapzsiság, a telhetetlenség és a gazdagodás féktelen vágya! Taníts minket egyszerűségre és szegénységre, hogy mindig elégedettek legyünk azzal, amit te adsz nekünk! Jézusunk, te légy szívünk gazdagsága!

Elmélkedés C. Horváth István Sándor
Miután Jézus kifejtette véleményét a gazdagságról és tanítást adott a lemondásról, mint az üdvösség elnyerésének feltételéről, folytatja útját Jeruzsálem felé. Márk evangélista nagyon szemléletesen írja le, hogy Jézus megy elől, tanítványai pedig utána vonulnak. Tényleges, ugyanakkor jelképes is ez az elől haladás, hiszen az apostolok Mesterük sorsát fogják követni a szenvedésben és a halálban is. Jézus ismét, immár harmadszor beszél nekik arról, hogy Jeruzsálemben az a sors vár rá. Szavai már nem a nagyszámú népnek, nem is a tanítványok népesebb csoportjának, hanem csupán a tizenkét apostolnak szólnak. Nekik ugyanis sajátos szerepük, küldetésük lesz, nem csak életükben, hanem halálukban is követni fogják az Urat.
A Jakabbal és Jánossal folytatott beszélgetés éppen ennek tényére, azaz a tanítványokra váró sorsa mutat rá. Jézus először helyreigazítja a két apostolt, akik kiemelt helyet szeretnének maguknak Jézus mellett, majd pedig a kialakult feszültséget szünteti meg. A többi tíz apostol ugyanis rossz néven veszi két társuk kérését, pedig talán az ő fejükben is hasonló gondolatok, elképzelések jártak. Az Úr lelkükre köti, hogy uralkodás és hatalom helyett gyakorolják a szolgálatot, miként ő sem uralkodni akar, hanem minden ember üdvösségének szolgája lett.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Rózsa png. kép
  2018-05-29 21:30:55, kedd
 
  ...... .........

 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek nyárra  
Virágos csendélet...
  2018-05-29 21:29:28, kedd
 
  ...... ............

 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
Eper szezon van
  2018-05-29 21:26:50, kedd
 
  ...... .......

 
 
0 komment , kategória:  Tavaszi versek és képek  
Integető kiscica
  2018-05-29 21:24:58, kedd
 
  ...... .........

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Máriaremetére zarándokoltak a Székesfehérvári Egyházmegye ..
  2018-05-29 19:23:04, kedd
 
  Május 27-én, Szentháromság vasárnapján 91. alkalommal zarándokoltak a Székesfehérvári Egyházmegye hívei Máriaremetére, hogy a Szűzanya közbenjárását kérjék önmagukért, szeretteikért és a magyar nemzetért.
.........


A búcsúi szentmise főcelebránsa és szónoka - Spányi Antal megyéspüspök távollétében - Ugrits Tamás pasztorális helynök volt, aki a liturgia elején köszöntötte Esterházy László esperes-plébánost és a zarándokokat.
,,Jó Máriára figyelni, aki kegyelemmel teljes imádsággal, anyai közbenjárásával segít keresztény életünk útján. Azt kérte tőlünk, hogy Fiára figyeljünk, és tegyünk meg mindent, amit ő mond nekünk" - emlékeztetett Ugrits Tamás.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
     2/35 oldal   Bejegyzések száma: 342 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 342 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3114
  • e Hét: 9804
  • e Hónap: 22480
  • e Év: 256227
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.