|
2/31 oldal
|
Bejegyzések száma: 309
|
|
|
|
2018-05-30 23:51:50, szerda
|
|
|
Május kincse: az eper
Mindenki kedvence, a tavaszi napsütés egyik első ajándéka. Mennyei csemege a hideg hónapok után kiéhezett szemnek, szájnak. A legjobb talán frissen, de fogyaszthatod lekvárként, újabban pedig chutney-ként is. Tejszínhabbal vagy pezsgővel pedig egy más dimenziót nyit meg előtted... az eper.
Miért nagyszerű?
Amint megérkezik a szép idő, megjelenik az eper is, s átveszi a stafétabotot a citrusféléktől, hogy szervezetünk C-vitamin ellátásáról gondoskodjon: 100 gramm eper 60 mg C-vitamint rejt magában, s ezzel a gyümölcsök között dobogós helyet érdemel. Az eper ráadásul alacsony energiatartalmú (100 grammban 35 kalória), s íze pedig egyszerűen fenséges. Vas-, kalcium- és magnéziumtartalmával gondoskodik szervezetünk ásványi anyag-egyensúlyáról, s önmagában is tápláló, könnyű étkezést tesz lehetővé.
Nem nehéz a választás
Ha jót akarunk magunknak, sose válasszunk méret vagy szín szerint, inkább bízzuk magunkat az orrunkra, s hagyjuk, hogy az eper illata varázsoljon el bennünket. A választott gyümölcs legyen tehát illatos, fényes és egységes színű, élénkzöld gallérral és kocsánnyal. Az átlátszó műanyag csomagolás lehetővé teszi, hogy alaposan szemügyre vehessük az árut, ráadásul védi az összenyomódástól is.
Magunk is szedhetjük
Szépít, gyógyít, fogyaszt
Friss, lédús, ízes, legszívesebben kilószámra ennénk. S még a látványa is energetizál! Az eper serkenti a vérkeringést, fokozza a méregtelenítő folyamatokat. Ráadásul a C-vitaminban leggazdagabb gyümölcsök egyike - napi 15 dkg eper fedezi egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletét. Kitűnő vértisztító, csökkenti a szívbetegségek, a kötőszöveti gyulladások, az érelmeszedés és a rák kialakulásának esélyét. A benne található vegyületeknek kifejezetten fiatalító hatása van.
Egy epres sajttortát?
Az eper bőrápoló hatása sem elhanyagolható. A bőrbe dörzsölve megszabadít az elhalt hámsejtektől, hűsíti a bőrt napozás után, megvéd az ultraibolya-sugárzástól.
Az epres tisztítót bőrtípustól függetlenül bárki használhatja. Az eper pH értéke nagyjából megegyezik a bőrével, vagyis majdnem semleges. Az enyhén savas kémhatás azért teszi nagyon értékes anyaggá az epret, mert megakadályozza a bőr túlzott kiszáradását. Az eper ezenkívül nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek a bőr idő előtti öregedését okozó szabad gyököket bontják le. Hozzávalók: 6 db eper 2 evőkanál mandulaolaj 3 evőkanál földimogyoró olaj.
Felhasználás: Az alapanyagokat turmixban összekeverjük, majd fedeles üvegben, hűtőben tároljuk. Mogyorónyi mennyiséget finoman masszírozzunk el arcunkon, majd langyos vízzel öblítsük le. Ha zsíros a bőröd, kevesebb olajat használj. Reggel és este alkalmazhatod.
Jó partner a fogyókúrában is. 1 kg eperben 4 g fehérje, 113 g szőlőcukor, 8 g só és 7 g rostanyag van. Fogyasztása a jóllakottság érzetét kelti. Vértisztító hatása segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában.
Miért okoz allergiát?
Az eper szervezetünkben hisztamint szabadít fel, így az arra érzékenyeknél allergiás reakciót (általában csalánkiütést) vált ki. A (radikális!) megoldás az, ha ebben az esetben lemondunk az eper fogyasztásáról. Megfigyelték azonban, hogy fokozatos szoktatással (homeopatikus adaggal kezdve) az allergiás reakció kiküszöbölhető, s az eperből készített szűrt szószok és a posírozott változat nem vált ki intoleranciát. Legyünk azonban nagyon óvatosak ezekkel a próbálkozásokkal, hiszen vannak, akik semmilyen formában s mennyiségben sem tolerálják ezt a gyümölcsöt.
Ha már jól belaktál a friss gyümölcsből, de ízében, színében később is gyönyörködnél, ideje, hogy nekiláss egy finom dzsem, lekvár vagy chutney elkészítéséhez. Önmagában is mennyei csemege, de keverheted citrommal, naranccsal, gyömbérrel, sőt, akár bazsalikommal is.
A palacsinta is finom vele
Eperlekvár narancslikőrrel
Hozzávalók 1 literhez:
1 kg eper
1 kg befőzési cukor
4 cl narancslikőr
5 dl frissen préselt narancslé
Elkészítés: Az epret megmossuk, kicsumázzuk, és alaposan lecsepegtetjük. Az eperszemeket félbe vágjuk, összekeverjük a cukorral, a narancslével és kevergetve felforraljuk. Egy percig forraljuk, aztán levesszük a tűzről. A masszába keverjük a narancslikőrt, és azonnal a tiszta üvegekbe szedjük. Alaposan lezárjuk, majd az üvegeket 5 percre fejtetőre állítjuk, végül hűvös helyre tesszük. Már következő nap kóstolható.
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2018-05-30 23:48:07, szerda
|
|
|
Kuszkusszal töltött lila hagyma
Hozzávalók
8 fej lila hagyma (nagyobb)
1 db sárgarépa
1 db salottahagyma
10 dkg póréhagyma
5 dkg szárított sárgabarack
3 ek olívaolaj
4 dl zöldségleves-alaplé
20 dkg kuszkusz
3 ek mandula
1 marék petrezselyemlevél
só
frissen őrölt fekete bors
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A megtisztított hagymák alját késsel egyenesre igazítjuk, hogy ne billegjenek, a tetejüket kalapnak levágjuk. A hagymákat a kalapjukkal együtt egyenként alufóliába csomagoljuk, állítva tepsibe rakjuk, és az előmelegített sütő középső részében puhára sütjük 60-80 perc alatt.
Közben a töltelékhez a megtisztított sárgarépát, salottahagymát és pórét, valamint a barackot apróra kockázzuk. Fazékban felhevítjük az olajat, és megfuttatjuk rajta az előkészített zöldségeket. Felöntjük az alaplével, felforraljuk, majd habverővel beleforgatjuk a kuszkuszt és a barackot.
Ezután a kuszkuszt hagyjuk megduzzadni a csomagolásán megadott idő alatt. Közben habverővel időnként átkeverjük.A mandulát felhevített száraz serpenyőben megpirítjuk, majd felaprítjuk és a töltelékbe vegyítjük. Megsózzuk, megborsozzuk.
A hagymákat óvatosan kicsomagoljuk, majd leemeljük a kalapjukat és kb. 4 réteget kiemelünk a közepükből. (Ezt később tetszőlegesen felhasználhatjuk.) Az üregeket megtöltjük a kuszkuszos keverékkel. Végül a kalapokat visszatesszük, és a hagymákat a forró sütő középső részében felmelegítjük kb. 5 perc alatt. Melegen fogyasztjuk.
Megjegyzés
Nyers zöldségsaláta-ágyon tálalhatod.
MME
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2018-05-30 23:45:33, szerda
|
|
|
Gyömbéres zabpelyhes keksz
Hozzávalók
18 dkg margarin
20 dkg eritrit
10 dkg barna rizsliszt
30 dkg GM zabpehely
1 db tojás
1 tk szódabikarbóna
csipet só
5 dkg friss reszelt gyömbér
1 tk fahéj
Elkészítés
A margarint az eritrittel robotgéppel kikeverjük, hozzáadjuk a tojást, a rizslisztet, a zabpelyhet, majd a gyömbért és a fűszereket.
A tésztát egyneműre keverjük 20 db diónyi gombócot formázunk, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatunk, és előmelegített 180 fokos sütőben 10 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzés
Kívül ropogós, belül puha keksz, akár kirándulásra is magunkkal vihetjük, de ez esetben dupla adagot süssünk! Gluténmentes!
scarlett69
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2018-05-30 23:27:55, szerda
|
|
|
Pikáns párolt hal
Hozzávalók
3 db kaliforniai paprika (piros, sárga és narancsszínű)
1 fej lila hagyma (kisebb)
1 db édeskömény
3 gerezd fokhagyma
6 szelet tengeri hal (filézett fehér húsú, kb. 70 dkg)
só
frissen őrölt bors
3 ek olívaolaj
1 pohár száraz fehérbor
1 pohár fehérborecet
1/2 pohár cukor
1 db babérlevél
1 pohár aranyszínű mazsola
1 pohár pirított fenyőmag
petrezselyem a díszítéshez (elhagyható)
Elkészítés
A megmosott, kicsumázott paprikákat, valamint a megtisztított hagymát és édesköményt csíkokra metéljük. Az édeskömény zöldjét félretesszük a díszítéshez. A megtisztított fokhagymát finomra aprítjuk. A megmosott halszeleteket papírtörlővel leitatjuk, és megsózzuk, megborsozzuk.
Mély serpenyőben vagy lábosban felhevítjük az olívaolajat. Közepes tűzön a halszeleteket az egyik felükön aranyszínűre pirítjuk, majd áttesszük egy tányérra.
A visszamaradt zsiradékban az előkészített zöldségeket addig pároljuk, amíg a hagyma üveges lesz (kb. 5 perc). Felöntjük a borral és az ecettel, majd sűrűbbre forraljuk 3-5 perc alatt. Ezután beleszórjuk a cukrot, és kevergetve feloldjuk.
A halszeleteket a pirított oldalukkal felfelé visszatesszük az edénybe. Hozzáadjuk a babérlevelet, és a levet teljesen elfőzzük. Ezután felöntjük 1/2 pohár vízzel, felforraljuk, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön pároljuk 12-15 percig. Végül adagonként zöldségágyra tesszük, és megszórjuk a mazsolával, a fenyőmaggal, valamint az édeskömény zöldjével. Tetszés szerint petrezselyemmel díszítjük.
Megjegyzés
Lapos halból a legfinomabb. A bőrös filét először a bőrös oldalán pirítsd meg. A fehérbor és az ecet pároláskor közömbösíti a cukrot, de az étel végső íze kellemesen édeskés marad. Recept és fotó: Le Creuset
MME
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-halas |
|
|
|
|
|
2018-05-30 23:25:05, szerda
|
|
|
Vörösboros gulyásleves csípősen
Hozzávalók
Hozzávalók 2 személynek:
30 dkg marhús (lábszár és/vagy felsál)
1 szelet füstölt szalonna
olaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
chilipaprika
gulyáskrém
Erős Pista
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db kisebb zeller
zellerlevél
2 db hegyes csípős zöldpaprika
2 db paradicsom
2 fej csiperkegomba
2 db krumpli
petrezselyemzöld
1 tojás
liszt
só
víz
őrölt bors
őrölt köménymag
őrölt csípős pirospaprika
2 dl vörösbor
Elkészítés: A fazékba teszek kevés olajat, ezen megpirítom a felaprított szalonnát, majd az apróra vágott hagymát, aranybarnára dinsztelem. A végén hozzáadom az aprított fokhagymát, a felszeletelt chilipaprikát, megszórom borssal és őrölt köménnyel. Ráteszem a kockára vágott húst, majd megszórom pirospaprikával, s ráöntöm a vörösbort. Ebben párolom tovább a húst. Majd felöntöm vízzel, beleteszem a felvágott zöldségeket, gulyáskrémet és Erős Pistát adok hozzá.
Közben elkészítem a nokedli tésztáját: a liszthez tojást, sót és kevés vizet keverek, hogy lágy tésztát kapjak. Amikor már majdnem megfőtt a hús, beleszaggatom a nokedlit, s készre főzöm a levest.
hobbychef
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2018-05-30 22:44:17, szerda
|
|
|
Hőséggel és zivatarokkal nyit a nyár
Május utolsó és június első napjaiban is marad a nyári idő, de kevés zápor, zivatar továbbra is előfordulhat.
Csütörtökön főként nyugaton és az Északi-középhegységben fordulhatnak elő helyenként záporok, zivatarok. Emellett továbbra is napos, igazi nyári idő várható. Nyugaton, északnyugaton időnként megélénkülhet a délies légmozgás. Hazánk nagy részén kánikulai meleg várható,
délután 29-33 fokot mérhetünk.
Rippel Erik fotója Dunakesziről, köszönjük!
Pénteken sem valószínű jelentős mennyiségű csapadék, ám főként a délutáni, kora esti órákban már több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok. A nyugati tájakon ismét megélénkülhet a délies szél. A legmelegebb órákban 28-33 fokot mérhetünk.
Hétvégén már több záporra, zivatarra van kilátás. Néhol akár heves viharok is előfordulhatnak. Időnként feltámad a nyugatira, északnyugatira forduló szél, a csúcshőmérsékletek a legfrissebb modellfutások szerint azonban 30 fok közelében maradnak.
Az UV-sugárzás nagyon erős szintet ér el a napsütéses déli órákban. A Balaton jelenleg 23-24 fokos.
Borítókép: Szilwa (Balatonfüred)
Írta: Szabó Bea
Forrás: https://www.idokep.hu
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2018-05-29 23:50:58, kedd
|
|
|
Fagyasszuk vagy tegyük el lekvárnak? Mindent a cseresznyéről
A ropogós gyümölcsszemeket érdemes eltenni télire, hogy akkor is élvezhessük zamatukat!
Így marad friss
Hűtőben 2-3 napig eláll, utána érdemes felhasználni, vagy nyersen megenni, különben összeesik és meglágyul.
Fagyasztva
A cseresznye jól fagyasztható, felengedés után szinte ugyanolyan ízletes és lédús, mint a fáról szemezgetve. Mielőtt betesszük a mélyhűtőbe, válogassuk ki az egészséges példányokat, szedjük le a szárukat, majd alaposan mossuk meg és csöpögtessük le a gyümölcsöt. Magozzuk is ki a szemeket, aztán osszuk szét akkora adagokra, amekkorákra majd szükségünk lesz, például 300 g a leveshez, 200 g a süteményhez.
Lekvárként
A befőzőcukroknak hála, manapság már nem nehéz finom házi lekvárt készíteni. Ehhez tisztítsuk és mossuk meg a cseresznyét, majd magozzuk ki és pürésítsük. 1,2 kg-nyi péphez adjunk 500 g befőzőcukrot, valamint 1 db citrom átszűrt levét. Az egészet főzzük fel, kevergetve forraljuk kb. 15 percig, majd töltsük befőttesüvegekbe. Ízlés szerint bodzavirággal vagy vaníliaaromával is ízesíthetjük.
+1 Tipp
A piacon csak érett cseresznyét vásároljunk, ugyanis nem ,,utánérő", vagyis ha leszedéskor zöld és éretlen, akkor az is marad.
Érdekességek
Gondoltad volna, hogy az ókorban ez volt az egyik legkedveltebb szomjoltó gyümölcs? Nem véletlenül, hiszen kb. a 75%-a víz. A kutatók már egy i. e. 4. századból származó kelta sírban is találtak cseresznyemaradványokat.
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2018-05-29 23:42:51, kedd
|
|
|
Itt az ellenállhatatlan cseresznye! Tuti tippek, mire használd
Az első nyári gyümölcsök közé tartozik a ropogós cseresznye. Rengeteg fajtáját ismerjük, idényben érdemes rendszeresen enni, mert nyersen nagyon egészséges.
A gyümölcsnek közel ezer fajtája van, a termés színe a fehéres sárgától a mély bordóig terjed, nagysága és alakja a kicsi kerektől a nagy szív alakúig ugyancsak sokféle, héja vékony és vastag is lehet. Tudatos emberi szelekciónak, nemesítéseknek köszönhető ez a változatosság: a közös ős a közel-keleti származású, savanykás erdei, vad- vagy madárcseresznye.
Kalóriában szegény, vitaminban gazdag!
Lucullus tudta
A Földközi-tenger medencéjében már az ókorban termesztették az ,,istenek eledelét". A legenda szerint Lucullus hadvezér vitt először egy nagyobb szemű fajtát a perzsa hadjáratról Rómába (i.e. 64-ben), mivel katonái nagyon megszerették a szomjoltó gyümölcsöt. A nemesített fajták hazánkban csak a török uralom idején terjedtek el. A Távol-Keleten is honos gyümölcs virágzásához kötődik a japánok tavaszköszöntő ünnepe.
A fajták a nevüket településekről-területről, névadó hírességről és/vagy jellegzetességről egyaránt kapták, például Májusi korai, Münchebergi korai, Valerij Cskalov, Biggareau Burlat, Pomázi hosszúszárú, Jaboulay, Szomolyai fekete, Solymári gömbölyű, Sunburst, Germersdorfi, Hedelfingeni, Kavicscseresznye, vagy az éréséhez köthető névnapokról kapta nevét a Margit-, a Linda-, a János- és a Katalin-cseresznye. Hazánkban nagyon kedvelt a nagy, ropogós, kevésbé érzékeny Badacsonyi cseresznye. Átlagos energiaértéke 100 grammban 70 kcal (295 kJ).
A szedd magad akciókban jobb áron juthatunk a cseresznyéhez...
Tanács vásárláshoz
Ha nem mászhatunk fel a kertünkben a fára, akkor a piacra kell mennünk a csemegéért: mivel nem utóérő, viszont hamar megromlik, figyelmesen vizsgáljuk meg a gyümölcsöt! Érett, ép, foltmentes, kemény és fényes héjú legyen, szárral együtt vegyük, mert úgy lassabban romlik, és frissességét a szár élénkzöld színén láthatjuk. Maximum egy hétig áll el hűtőszekrényben, mosatlanul és kiterítve. Ne nyomódjanak egymáshoz a szemek! Ha nagyobb mennyiséget vásárolunk, fagyasszuk le!
Sok-sok ásványi anyag és vitamin van benne
Csupa egészség
A cseresznye 78−82 százaléka víz, a római katonák ezért oltották vele eredményesen szomjukat. A természetgyógyászat a vesetisztító, vértisztító gyümölcsök közé sorolja, ezáltal bőrújító is, jó a pattanások ellen. Csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért az ízületi megbetegedések, például a köszvény megelőzésében is bizonyított hatása. A reumát is enyhíti, és segít a cukorbetegségben szenvedőknek. Enyhe hashajtó hatása van, ezért szorulással küszködőknek ajánlott a fogyasztása. Szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készíthetünk.
Alacsony a zsír- és a fehérjetartalma, viszont sok szénhidrát és növényi rost van benne. A vitaminok közül az A, a B1, a B2, a B6 és a C jelentős, így erősíti az immunrendszert, gátolja a daganatos elváltozások, szív - és rendszeri problémák kialakulását. Sok ásványi anyagot és nyomelemet vehetünk magunkhoz a cseresznyével: folsavat, foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot, és kiemelkedően sok vasat. Fogyasztása segíti a fogak és csontok fejlődését, ezért gyerekeknek kifejezetten ajánlott, káliumtartalma a zavartalan izomműködésért, a normál vérnyomásért, a megfelelő szívritmusért felelős.
Túrótortához is jól illik a cseresznye
A bogyós gyümölcsökben általában található antocián erősíti és rugalmassá teszi az érfalat, gátolva az érelmeszesedés kialakulását. A cseresznyének gyulladást gátló, fájdalomcsillapító hatása is van, és a nátha kezelését is kiegészíti. S természetesen minél érettebb a cseresznye, annál édesebb, tehát gyümölcscukor-tartalma annál magasabb.
Salátától pálinkáig
Cseresznyéből sokféle ínyencséget készíthetünk. A friss gyümölcs fogyasztása kézenfekvő, emellett gyümölcssaláta alkotórésze lehet, tehetjük pitébe, rétesbe, piskótába, pohárkrémekbe, kompót készíthető belőle, befőttnek vagy lekvárként tartósíthatjuk. Finom csemege a kandírozott cseresznye, mag nélkül aszalva a mazsolát is helyettesíti. Cukorban sűrűre főzve az arab világban közismert csemege.
Frissen a legjobb, de lefagyaszthatjuk, főzhetünk belőle lekvárt, készíthetünk kompótot
Az italokat tekintve gyümölcsléként, szörpként, alkoholos likőrként, koktélok alkotóelemeként használhatjuk fel. A fekete fajtákból gyümölcsbort készíthetünk. Az EU-ban védett magyar termék az egri cseresznyepálinka. Francia különlegesség, hogy az erjedő cseresznyéhez hozzáadják az összetört magok egy részét, így a pálinka a mandulához hasonlatos mellékízt kap. Magja egyébként nyersen enyhén mérgező, de olajként (a magot összetörve, vizesítve és desztillálva) a keserű mandulaolaj helyett használható egyéb ételek elkészítésénél. Leveleit fehérborba áztatva különleges aperitif.
A cseresznyés pite a nyár sztárdesszertje
Fontos!
Sok friss cseresznye elfogyasztása után ne igyunk vizet! A gyümölcs héján lévő élesztőgombákat a tömény gyomorsav pusztítja el, de ha a felhígított emésztőnedvek nem elég erősek, akkor az élesztőgombák erjesztő hatása miatt puffadás, gyomorfájás alakulhat ki.
Vigyázat! A nyírfa és az égerfa pollenjére érzékenyeknél keresztallergiás tüneteket produkálhat.
Tölthetünk vele pitét, rétest... beleszórhatjuk piskótába...
Cseresznyeleves nagykorúaknak
Hozzávalók: 50 dkg cseresznye, 1,5 dl száraz vörösbor, 1,5 dl tejszín, 1 evőkanál finomliszt, fél citrom leve, egy darabka citromhéj, kis darabka fahéj, szegfűszeg, kristálycukor, csipet só
Elkészítés: A gyümölcsöt megmossuk, leszárazzuk, kimagozzuk. A sót, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget 5 dl vízbe szórjuk, 5 percig forraljuk, leszűrjük, és a levet visszaöntjük a lábosba. A lisztből és a tejszínből habarást készítünk. A cseresznyét a fűszerezett lébe tesszük, és hozzáöntjük a citrom kicsavart levét. Annyi cukorral ízesítjük, hogy kellemesen pikáns maradjon. Felforraljuk, és még 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a tejszínes habarást, megint öt percig forraljuk, végül a bort is beleöntjük, és levesszük a tűzről. Kihűlve tálaljuk.
Sült hús cseresznyés vöröskáposztával
Hozzávalók: 4 szelet sertéshús, 35 dkg cseresznye, 1 fej vöröskáposzta, 1 dl száraz bor, 3 darab savanykás alma, 2 fej hagyma, citromlé, babérlevél, olívaolaj, borókabogyó, só, őrölt feketebors, ecet, cukor
Elkészítés: Az almát és a káposztát csíkokra vágjuk, összedolgozzuk, és meglocsoljuk citromlével. A kockára vágott hagymát pici olajon megpároljuk, hozzákeverjük a káposztás almát. Ehhez adjuk a bort, a babérlevelet, a borókabogyót, a sót, a borsot, és körülbelül egy órán át az egészet lassú tűzön pároljuk. Az utolsó pár percben hozzáadjuk a cseresznyét, végül a cukrot és az ecetet. Eközben a sertésszeleteket sóval, borssal natúr megsütjük. Főtt burgonyával tálaljuk.
Minden idők legfinomabb fülbevalója! :)
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2018-05-29 23:30:37, kedd
|
|
|
3 ok, amiért imádjuk a cseresznyét
Ki tudna ellenállni a fákon és a piaci standokon kacsintgató piros gyümölcsszemek biztatásának: szedj le, vegyél meg! Egyél minél több cseresznyét, mert nemcsak az ízét, de jótékony hatásait is élvezheted.
1. Nyersen és feldolgozva is megunhatatlan
Kínában már 3000 éve ismerik ezt az édes gyümölcsöt. A legenda szerint az első cseresznyefát az ínyencként elhíresült Lucullus római hadvezér hozta magával egy kis fekete-tengeri kikötőből Európába. A hazai fajták júniusban a legfinomabbak. A piroson kívül sárga és egészen sötét, szinte már fekete fajták is léteznek. A frissen szedett egészséges szemek fényesek, ropogósak. A cseresznye kiváló desszertekbe, gyümölcslevesbe és szószba vagy turmixokba, továbbá elteheted lekvárnak, befőttnek.
2. Lefagyasztható a téli hónapokra
A leszárazott gyümölcsöt hideg folyó víz alatt alaposan mosd meg, majd konyharuhán vagy konyhai papírtörlőn hagyd megszáradni. (Máskülönben a vizes szemek összefagynak egy tömbbe.) A száraz cseresznyét vékony rétegben terítsd el egy tálcán, és tedd a fagyasztóba. Minél gyorsabban, minél alacsonyabb hőmérsékleten fagyasztod, annál kisebb jégkristályok keletkeznek benne és annál kevésbé roncsolódik a gyümölcshús, vagyis felengedéskor kevesebb levet fog engedni. Miután megfagyott, nejlontasakban tárolhatod a mélyhűtőben.
3. Szépít és fogyaszt
A cseresznye nagy mennyiségben tartalmaz értékes ásványi anyagokat és nyomelemeket, valamint antioxidáns hatású vitaminokat, amelyek hozzájárulnak bőröd szépségének megőrzéséhez. Vízhajtó hatása miatt hasznos a szív- és érrendszer karbantartásához, továbbá ideális táplálék fogyókúra idején, mert jóllakottság érzetet kölcsönöz. Magas cukortartalma miatt ne legelj le egy egész fát, de fél kilót megehetsz belőle naponta, vagy kifacsarhatod 1 kg gyümölcs levét (kb. 1/2 l lesz), amit elkortyolhatsz a nap folyamán. A cseresznyeszárból vízhajtó, méregtelenítő és emésztésszabályozó teát főzhetsz a diéta idejére.
Török Zsuzsa - Gyümölcs
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2018-05-29 23:22:02, kedd
|
|
|
Grillezett padlizsántekercs
Hozzávalók
2 db közepes padlizsán
1 üveg ecetes pepperoni paprika (kb. 370 ml)
12,5 dkg feta sajt (light)
1 gerezd fokhagyma
1 ág rozmaring
2 ek olívaolaj
bors
só
Elkészítés
A megmosott, megtisztított padlizsánokat hosszában 8-8, kb. 1/2 cm vastag szeletre vágjuk, majd besózzuk és állni hagyjuk. Közben az ecetes paprikát lecsepegtetjük és a felét apróra kockázzuk. A villával szétnyomkodott feta sajtot összeforgatjuk a présen átnyomott fokhagymával és a felkockázott paprikával, majd megborsozzuk.
A rozmaringot leöblítjük, lerázzuk és finomra vágjuk. Az olajat a rozmaringgal és 1 csipet őrölt borssal ízesítjük, majd a felét a maradék paprikával és némi sóval együtt pürésítjük.
A besózott padlizsánt konyhai papírtörlővel leitatjuk, megkenjük a sajtkrémmel és feltekerjük. A maradék rozmaringos olajjal megkent tekercseket a tűzhelyen grillserpenyőben, kerti grillen alumíniumtálcában sütjük oldalanként 3-4 percig. A pürét külön kínáljuk hozzá.
FAZEKAS KIRA
Főszerkesztő
A tekercseket fogvájóval rögzítheted és fűszernövényekkel, pl. petrezselyemmel díszítheted.
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2/31 oldal
|
Bejegyzések száma: 309
|
|
|
|
2018. Május
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
309 db bejegyzés |
e év: |
2277 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 1047
- e Hét: 1855
- e Hónap: 15760
- e Év: 145467
|
|
|