|
2/13 oldal
|
Bejegyzések száma: 121
|
|
|
|
2022-12-29 19:06:13, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók
500 g búzaliszt (BL55)
1 db citrom reszelt héja
22 g élesztő (friss)
1 db tojássárgája
10 g vaníliás cukor - bourbon
90 g porcukor (ízlés szerint)
60 g vaj (olvasztott)
280 ml 2,8%-os tej
20 g mazsola
10 g holland kakaópor
1 csipet só
Elkészítés
tej-vaj-tojás sárgája összekever - élestő 10perc futtatás-cukor-citromhéj -liszt jól kidolgozni -majd ketté venni egyikbe a mazsola- másikba a kakaó-külön ,külön kicsit pihentetni -ha meg kelt -rudakat sodorni és összetekerve tesszük a jól kikent kuglóf formába és itt is 1 órát kelesztjük. Ha jól feljött 35 perc a sütés .Kihűtjük és kész lehet szeletelni . |
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2022-08-02 11:48:54, kedd
|
|
|
A receptet egy rokonomtól kaptam,aki Pusztadoboson él. Innen neveztem el. Nálunk nagyon bevált. A párom szereti a kelt tésztákat,de nekem sem erőm sem időm a dagasztáshoz és a kelesztéshez. Szerencsére ennél a receptnél nincs is erre szükség.
Próbáljátok ki nyugodtan! Nem csalódtok!
HOZZÁVALÓK:
1kg liszt,
0,5 l tej,
3dl étolaj,
3 egész tojás,
1 sütőpor,
1élesztő
só,cukor izlés szerint
ELKÉSZÍTÉSE:
Az élesztőt pici tejben eláztatom. Nem kell futtatni,csak eláztatni!!
Az összes hozzávalóval együtt összegyúrom. Először kicsit ragad,de aztán könnyű tésztát kapunk.A tésztát nem kell dagasztani,sem pedig keleszteni! Azonnal nyújtható,számtalan módon felhasználható. Fél óra alatt elkészítheti még egy kezdő konyhatündér is. Sokáig eltartható,nem szárad ki,nem repedezik fel a teteje.
PL: 4 részre osztom. Fél-egy centi vastagra nyújtom. Megkenem vékonyan olajjal,megszórom kakaóporos cukorral,mákkal,dióval,túróval,lekvárral....stb. Feltekerem. Tojással megkenem és kisütöm. Kakaós csigának is ezt a tésztát használom,csak akkor két cipóra osztom,nagyra nyújtom,és miután feltekertem,felszeletelem. Kissé kilapítom és úgy sütöm ki.
Készítettem belőle aranygaluskát,túrós,káposztás,almás-béleseket,buktákat is.
Családom imádja a pizzás tekercset.
Ehhez annyit módosítok,hogy a tésztába nem teszek cukrot,hanem picivel több sót,és még pizza fűszerkeveréket is gyúrok bele. Kinyújtom kör alakba. Tortacikk szerűen felszeletelem.
Minden cikk közepére teszek egy kis apró halmot a pizzás töltelékből,és a széles végétől kezdve feltekerem. A pizzás töltelékhez kevés gépsonkát,füstölt kolbászt ,-no.meg amit találok-össze szoktam darálni,és egy kevés pizzakrémmel összekavarom.
|
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2022-06-30 23:22:06, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók
Tésztához:
1500 g búzafinomliszt
75 g friss élesztő
850 ml tej
3 kk. só
9 ek. cukor
250 g vaj vagy ráma
Töltelék:
tejföl (a kinyújtott tésztát megkenni)
töltelék ízlés szerint
Tetejére:
1 nagy méretű tojás kenni
Leírás
Előkészítés:
Kb. 100 ml langyos tejbe bemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 kk. cukrot, félretesszük.
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk sót, cukrot és elkeverjük. Ehhez adjuk továbbá a puha vajat vagy rámát és az időközben felfutott élesztőt, és a többi tejet. Összekeverjük, majd dagasztjuk.
Kézzel 15-20 percig dagasztom. Ha keménynek érezzük a tésztát, még egy kis tejet adhatunk hozzá.
Kb. 1-1,5 órára letakarva félretettem kelni. Ha hűvösebb van, hosszabb a kelesztési idő.
A kemencét közben felfűtjük, úgy hogy mire a kalácsok sütésre készen lesznek, a kemencénkben kb. 180-200 fok legyen. (Nálunk ez a fiúk dolga, nekem már csak a sütésre kész kalácsokat kell kivinnem és betennem a meleg kemencébe.)
Tepsiket sütőpapírral kibéleltem. A töltelékeket előkészítettem.
Gesztenyés: a natur gesztenyemasszát kiolvasztottam, adtam hozzá 1 ek. vajat, 1 ek. tejfölt, 2 ek. rumaromát, 2-3 ek. porcukrot (ízlés szerint). Alaposan kikevertem.
Kakaós: Nesquik kakaóport használtam (alá tejfölt kentem a tésztára).
Fahéjas: Ízlés szerint a fahéjat porcukorral vagy kristálycukorral elkeverjük (alá tejfölt kentem a tésztára).
Elkészítés:
Amikor a tészta kb. kétszeresére megkelt, enyhén lisztezett nyújtólapra borítottam, majd 9 egyforma részre osztottam.
Az első adag tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtottam, tetejét vékonyan tejföllel megkentem, kakaóporral megszórtam. Majd hosszú oldalakon 1-1 cm felhajtottam a tésztából és feltekertem a kalácsot, úgy hogy a tészta vége a kalács aljára essen.
Így jártam el az össze tésztával. (1 gesztenyemasszából 2 gesztenyés kalács lett.)
Majd felvert tojással a kalácsokat alaposan megkentem. Végül fa saslik nyárssal a kalácsokat meg szúrkáltam, hogy a gőz majd sütés közben kijöhessen, ne repedjenek meg.
Az első tepsin lévő kalácsok már süthetők is, aztán sorban a többi.
Mi 180-200 fokon sütjük. Érdemes azért egy darab alufóliát kikészíteni, hogy ha a teteje nagyon pirulna, le tudjuk takarni. Sütési idő kb. 20 perc.
Kocsis Hajnalka
Recept és fázisfotók: https://www.mokuslekvar.hu/kemences-kalacs/
|
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2022-03-18 19:29:00, péntek
|
|
|
Hozzávalók:
1/2 liter tej, 20 dkg margarin, 7 dkg cukor, 1 kg liszt, 1 tojás, 5 dkg élesztő,kevés só
A margarint langyos tejben felolvasztjuk.
A tojást, cukrot és az élesztőt összekeverjük
.Hozzáadjuk a tejet, a lisztet és a sót.
Összegyúrjuk, kidolgozzuk.Fél órát kelesztjük.
A tésztát három egyenlő részre osztjuk.
Mindegyikből 3-3 rudat formázunk, amit összefonunk, így három kalácsot kapunk.
Egy kivajazott tepsibe téve . letakarva még fél órát kelesztjük.
Tojássárgával megkenve, 180 fokon megsütjük.
Már legalább 25 éve így készítem a húsvéti kalácsot.
Nagyon jó recept, napokig friss marad .
Hegyi Istvánné-receptje |
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2022-01-15 20:05:37, szombat
|
|
|
Hozzávalók / kb 100 db:
90 dkg liszt
50 dkg burgonya
25 dkg folyékony kacsazsír
10 dkg tejföl
3 tojás
35 dkg reszelt sajt
2,5 dl tej + 1 teáskanál cukor
4 dkg élesztő
2 teáskanál őrölt pirospaprika
kb 3 teáskanál só (ízlés szerint)
szezámmag ízlés szerint
Elkészítés:
A burgonyát megtisztítom, felkockázom és sós vízben puhára főzöm.
Leszűröm és még forrón összenyomkodom (áttöröm) a folyékony zsír felével.
A tejet a cukorral meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt és meleg vizes tálba téve felfuttatom.
A lisztet elmorzsolom a burgonyás zsírral, azután hozzáadok 2 egész tojást,
a felfuttatott élesztőt, pirospaprikát, sót és a tejfölt is.
Kb 10 perces nyomkodás, dagasztás után, szépen elválik az edény falától.
Kóstoljuk meg a tésztát kell-e még bele esetleg só.
Letakarom és a tálban kelesztem fél órát.
Utána lisztezett deszkán átgyúrom, és vékonyra kinyújtom.
Megkenem a tojással és megszórom a sajttal és a szezámmaggal is.
Derelyevágóval vagy késsel kis rudakat vágok belőle
és 180°C-ra előmelegített sütőben szép pirosra megsütöm.
Tippek
Először úgy tűnhet, hogy kevés a liszt és nagyon ragad a tészta, de legyünk türelmesek és dagasszuk kézzel kitartóan, nem kell hozzá több liszt. Egy idő után szépen összeáll, a burgonyától és a zsírtól pedig szép ruganyos tészta lesz.
/www.aszokenosutoget.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2021-12-07 13:13:53, kedd
|
|
|
Nem csak mutatós, hanem valami isteni finom! Puha kelt tészta, a töltelék pedig kétféle sajt és kolbász.
Hozzávalók:
8 darab nagyobb rúdhoz
50 dkg finomliszt átszitálva
2,5 dkg friss élesztő
3 dl langyos tej
1 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál só
5 dkg vaj (esetleg zsír vagy margarin)
A töltelékhez:
15 dkg szeletelt kolbász
1 tömlős sajt - natúr vagy kolbászos
5 dkg reszelt trappista sajt
A tetejére:
1 kisebb tojás sárgája
1 teáskanál tej vagy víz
1 csapott evőkanál köménymag
Sütés előtt a tepsiben sorakozva
Elkészítés:
Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.
Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és összegyúrjuk a tésztát. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük (kb. 30-40 perc).
A megkelt tisztát lisztezett munkalapon 5 mm vastag, téglalap alakúra nyújtjuk. A felét megkenjük a tömlős sajttal, rátesszük a kolbász szeleteket, megszórjuk a reszelt sajttal, majd a töltelék nélküli tészta részt ráhajtjuk a töltelékes részre, kicsit összenyomkodjuk.
Ezután 4 cm-es széles sávokat vágunk, majd minden sávot kettévágunk úgy, hogy az összehajtott résznél kb. 1 cm-nyi részt nem vágunk el, így a minden sáv két szárát össze tudjuk csavarni. (lásd az alsó fázisfotókon)
A csavart rudakat sütőpapíros vagy vajazott/lisztezett tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket lekenjük a tojásos tej keverékével, meghintjük köménymaggal.
Előmelegített 180 fokos, légkeveréses sütőben kb. 12 percig aranybarnára sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
GABRIELLA KONYHÁJA
A munkafolyamatok képekben
Jó étvágyat! |
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2021-11-07 16:49:32, vasárnap
|
|
|
Nem kell mindig megszakadni, néha a legegyszerűbb finomságok a legjobbak!
Hozzávalók:
250 g túró
1 marék liszt
1 tojás
3 ek tejföl
ízlés szerint só (én kb. 1 kk sót raktam hozzá)
15 dkg trappista sajt
125 g margarin
Elkészítése:
Villámgyors és egyszerű. Gyúrd össze a hozzávalókat a sajt kivételével, rakd rá egy kivajazott tepsire és lapítsd ki nyújtófával.
Ne ijedj meg,mert egy lazább málósabb tésztát fogsz kapni mivel nincs sok liszt benne.
Ezután vágd kockákra, először hosszanti csíkokba, majd keresztbe és végül jöhet rá a reszelt sajt.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sül.
Jó étvágyat hozzá!
receptneked
|
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2021-10-29 14:44:38, péntek
|
|
|
Hozzávalók:
500 g liszt
30 g élesztő
300 ml tej
csipet só
1 egész tojás
1 tojássárgája
100 g kristálycukor
50 g vaj
Tetejére:
1 tojás felverve
Elkészítés:
Mérjük ki a hozzávalókat. 200 ml tejet melegítsünk meg, keverjünk el benne 1 evőkanál kristálycukrot, adjuk hozzá az élesztőt, majd hagyjuk felfutni.
A lisztet szitáljuk egy nagyobb tálba, keverjük el a sóval, és a maradék kristálycukorral. Adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, egy egész tojást és egy tojás sárgáját, majd apránként a maradék langyos tejet.
Kézi dagasztóval addig dagasszuk, míg a tészta hólyagosodni nem kezd. Közben olvasszuk meg a vajat, és lassan keverjük a hólyagos tésztához. Amikor elkészült, hintsük meg a tészta tetejét, és letakarva, meleg helyen kelesszük legalább 30 percig.
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett deszkára, jól gyúrjuk át, és osszuk annyi részre, ahány ágból fonni akarjuk a kalácsot. A tésztadarabokból formázzunk rudakat, és fonjuk össze. Helyezzük kizsírozott tepsire, majd letakarva újból kelesszük a tésztát 30 percig. A sütőt melegítsük 200 ºC-ra.
Amikor megkelt a kalácsunk, kenjük meg alaposan a tetejét egy egész felvert tojással, majd tegyük az előmelegített sütőbe, ahol 5 percig süssük 200 ºC-on. Ezután vegyük le a hőmérsékletet 180 ºC-ra, és süssük további 20 percen keresztül, míg szép barna színt nem kap a fonott kalács.
Frissen, melegen magában, vagy vajjal megkenve is nagyon finom.
|
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2021-10-03 20:30:28, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók:
Alig van vele dolog és jó nagy adag lesz belőle!
Hozzávalók a tésztához:
500 g liszt,
250 ml tej,
100 g vaj,
2 evőkanál cukor,
30 g élesztő,
egy csipet só.
Hozzávalók a töltelékhez:
500 g tehén túró,
4 evőkanál cukor,
1 db tojás.
Elkészítés:
Melegítsük meg a tejet, tegyük bele a cukrot és az élesztőt, hagyjuk 20 percet állni. A lisztet szitáljuk egy tálba, öntsük hozzá az élesztős tejet, beletesszük a puha vajat is és jól össze dolgozzuk. Az így kapott tésztát két részre osztjuk (mert a végén két rudat készítünk belőle) és mindkét részt kinyújtjuk 1-2 cm vastagságúra.
Elkészítjük a tölteléket: a túrót kikavarjuk a cukorral és a tojással, rátesszük a kinyújtott tészta közepére. A tészta széleit ferdén 2 centinként bevagdossuk a töltelékig és addig hajtjuk a széleket még el nem fogy (ráhatjuk), így olyan lesz mintha fonatos lenne (nem kell tekerni). A töltelék fölött pedig a széleket jól lenyomkodjuk, letakarjuk és hagyjuk még 15-20 percet kelni, utána tepsibe tesszük, megkenjük tojássárgájával és megszórjuk cukorral, ízlés szerint. Előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük, amikor a tészta szép piros, el is készült.
Kedves olvasónk, Fejesné Márti küldte
|
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2021-08-06 11:14:24, péntek
|
|
|
Hozzávalók 24 darabhoz:
1 kg káposzta
1 evőkanál cukor
1 kávéskanál bors
olaj
70 dkg liszt
20 dkg vaj
2 dl tej
5 dkg élesztő
1 kis pohár tejföl
1 teáskanál cukorsó
Elkészítés:
Először a káposztát reszeld le, sózd be, hagyd állni 20 percig, majd csavard ki. Kevés olajon karamellizálj egy evőkanál cukrot, azaz kis lángon, állandóan kevergetve olvaszd meg. Ha mindenhol barna, szórd rá a reszelt káposztát. Sózd, borsozd, és kevés vizet hozzáadva dinszteld meg. Utána hűtsd le.
A langyos tejbe tégy egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és várd meg, amíg felfut. Körülbelül tíz perc múlva a térfogata megnő, a teteje pedig habos lesz. A lisztet a vajjal és a sóval morzsold el, majd add hozzá a kihűlt dinsztelt káposztát. Dolgozd hozzá a tejfölt, egy egész tojást, egy tojásfehérjét és a felfuttatott élesztőt. Gyúrd össze alaposan, majd letakarva pihentesd 30 percig.
Ha a tészta megkel, lisztezett felületen nyújtsd ki körülbelül 1 centiméter vastagságúra, szaggasd ki, és kend meg a megmaradt tojássárgával. Helyezd a pogácsákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és előmelegített sütőben, 180 fokon süsd szép pirosra körülbelül 15 perc alatt. |
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2/13 oldal
|
Bejegyzések száma: 121
|
|
|
|
2018. Május
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
105 db bejegyzés |
e év: |
802 db bejegyzés |
Összes: |
8746 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 0
- e Hét: 5690
- e Hónap: 12062
- e Év: 62853
|
|
|