Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
Ha igazán...
  2018-05-19 16:23:14, szombat
 
  "Ha igazán Krisztus dicsőségét keressük, akkor nem törődünk azzal, ki végezte el a művet, csak az Ő drága neve dicsőíttessék és magasztaltassék föl."

- C. H. Mackintosh -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Nyugalom
  2018-05-19 16:20:53, szombat
 
  "Milyen szent és magasztos nyugalmat ad a léleknek, ha Jézus Krisztustól megtanulja, hogy önmagát megtagadja."

- C. H. Mackintosh -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Alázat
  2018-05-19 16:18:02, szombat
 
  "Alázatos szívűnek és szerénynek kell lennünk ahhoz, hogy éppúgy tudjunk örülni mások sikereinek, mint a magunkénak."

- C. H. Mackintosh -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
A barátság keresése
  2018-05-19 15:57:57, szombat
 
  A barátság keresése


Láthatjuk tehát, miért nem tudott a barátság betörni a keresztyén közösségekbe. Akadály szép számmal van, kezdve a karrierizmustól egészen a férfiasságról alkotott téveszmékig. A barátság szenved az isteni szeretettel való összehasonlítástól, de az önzés növekedésének lehetőségétől is. Mindezek ellenére Isten elrendelte, megáldotta a barátságot, és példának adta, a jó élet részeként. A barátságon keresztül tanuljuk meg elkötelezni magunkat és ragaszkodni döntéseinkhez. Megtanulunk hallgatni, együttérezni, feltárni álmainkat és félelmeinket egy szeretetből fakadó aprólékos, fürkésző vizsgálódásnak. A barátság kigyógyítja az egyedülállókat a magányosságból, a házasokat a "nemek magányosságából". Dávid és Jonatán, Ruth és Naomi megmutatják, hogyan tanítják és ösztönzik egymást a jóra a barátok.
Bizonyos lelki leckéket csak a barátok tudnak nekünk megtanítani. Ők figyelmeztetnek rejtett gyengeségeinkre, de ők bátorítják rejtett erősségeinket is. Bizalmuk késztet arra, hogy a királyságért merjünk kockáztatni, és kiássuk eltemetett tálentumainkat. A barátság biztosítja a társas viszony egy másik formáját, ezáltal csökkenti a házasságra nehezedő nyomást. Bölcs tanácsaikkal, istenfélő életükkel a barátok továbbsegítenek bennünket az úton, amelyet Istennel járunk. A barátság nyugalmat ad a háborúságok idején, társaságot jelent az ellenségeskedés közepette és örömet hoz a társas viszonyba. A barátok együtt építik a harmonikus életet. Férfiak, ha ti mindezt el is hiszitek, keresnetek kell a barátságot.

KÉRDÉSEK

1. Hány igazán mély barátságot tartasz számon a magad életében? Mit adnak neked ezek a kapcsolatok? Hogyan tudnátok még többet kihozni ezekből a barátságokból?
2. Ha nincsenek barátaid, ennek vajon mi az oka? Mit kellene tenned ahhoz, hogy legyenek barátaid?
3. Mit tanulhatsz az asszonyoktól a barátság kérdésében? És ismerőseidtől?
4. Hogyan jellemeznéd az Istennel való barátságodat? Mit tanulhatsz azokból a bibliai példákból, ahol Istennek az Övéivel való barátságáról van szó?

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
A barátság akadályai
  2018-05-19 15:50:37, szombat
 
  A barátság akadályai



Kultúránkban a férfiak azért kapnak társadalmi elismerést, ha jól dolgoznak, eltartják a családjukat, jó férjek, apák, de azért nem, mert jó barátok. Persze ahhoz, hogy egy férfi jól végezhesse a munkáját, barátságosnak kell lennie. A szívélyes, illedelmes férfiak egydimenziós barátságokat kötnek, mert biztosítani szeretnék, hogy a telefonüzenetek ne maradjanak visszahívás nélkül, hogy a kedves gesztusok és apró szívességek ide-oda áramlását semmi se akadályozza.
Kultúránkban több millió barátságos férfi él, akinek még sincs barátja. Akár ezer emberrel lehetnénk kapcsolatban, akik közül ötven még a barátunk is lehetne, de valahogyan egyik sem lesz azzá. Én ezeket a kapcsolatokat mindig az öntapadós jegyzettömböcskékhez szoktam hasonlítani (ún. post-it-notekapcsolatok): nagyon gyenge ragasztóval vannak összeerősítve, és könnyen elválnak egymástól. Társadalmunk a mélyebb emberi viszonyokat háromféleképpen is aláássa: 1.) a férfiasságról alkotott téves gondolatokkal, 2.) a rendkívüli mobilitással és 3.) az élvhajhász kultúrával. Talán a férfiasságról alkotott téves fogalmak a legelterjedtebbek és a legkártékonyabbak.
A 2. fejezetben már kifejtettük a két uralkodó téveszmét, a férfiasság keményfiú és gondos családfenntartó modelljét. Mivel a keményfiú egyedül küzd meg a fájdalommal, és csendben szenved, csak önmagára támaszkodik és megelégszik önmagával, ami eleve lehetetlenné teszi a kitárulkozást. A gondos családfenntartó a hangsúlyt a kenyérkeresetre teszi, ami miatt hosszú órákat dolgozik, ezért nincs ideje az emberi kapcsolatokra. Nemegyszer megtörténik, hogy a gondos családfenntartó csak a család szükségleteinek a kielégítésére koncentrál, hogy képes a feleségét szinte lakat alatt tartani, korlátozva ezzel őt kapcsolatok kialakításában. Ami még ennél is alattomosabb: a "gondos családfenntartó" kifejleszti magában a képességet arra, hogy egy jobb állás érdekében bármikor bárhová elköltözzön. Ezzel pedig a mobilitás negatív oldalát erősíti.
A mobilitás annak a szabadságra épülő kultúrának a része, amelyet az amerikaiak oly nagyra értékelnek, pedig nagy kárára van a barátságnak, mert a barátkozáshoz elengedhetetlen rendszerességet rendkívül megnehezíti. Véget vet annak az örömteli időszaknak, amikor a barátok újra meg újra felidézhetik a közösen átélt győzelmeket és bukásokat - a nagy játszmáról, a kiállhatatlan főnökről, a lehetetlennek tűnő feladatok elvégzéséről szóló történeteket. A mobilitás elválasztja egymástól a barátokat, és a férfiak nehezen állnak talpra. Igazából nem sok kísérletet tesznek a talpra álláshoz, így ez csak erősíti a gyökértelenséget. Amikor felszedjük a horgonyt, és magunk mögött hagyunk családot, történelmet, hagyományokat, megjelenik annak a kényszere, hogy új személyiséget találjunk ki magunknak. Már nincsenek körülöttünk a barátok és a családtagok, akik mindig emlékeztethetnének bennünket énünk legjobb és legrosszabb oldalaira...
A mobilitás még nem velejéig erkölcstelen, de a bölcs férfiak tudják, miként állhatnak ellen, amikor a karrier és az anyagiasság arra csábít, hogy minden kínálkozó alkalmat ragadjanak meg egy felkínált jobb pozícióért vagy fizetésért. Leleplezik magukban az egoistát, aki bedőlne az idegenek bókoló esküdözéseinek, hogy "Éppen ilyen emberre van szükségünk". Megszabadultak attól a naiv gondolattól is, hogy létezik ideális állás. Ugyanakkor szüntelenül emlékeztetik magukat arra, milyen értékesek és fontosak a barátok, és hogy milyen ritkán éli túl egy barátság a több száz kilométeres, kontinensnyi távolságot. Gyűjtögető, "kaparj, kurta, neked is jut"-kultúránk szintén gyengíti a barátságot, különösen ami az autókat és a zöldövezeti külvárosokat illeti. Régen az emberek többnyire a közvetlen szomszédságban találtak barátokra. A helyi kisboltban egymásba botlottak, azután a hazafelé vezető, fák szegélyezte kis utcán megálltak egy jót beszélgetni. Ma már hatalmas bevásárlóközpontokban bóklászunk, ahol ismeretlen arcok suhannak el mellettünk, miközben csupa felesleges dolgot vásárolunk. Ezeket később igyekszünk túlzsúfolt szekrényeinkbe tömni. A nyári estéket pedig kényelmes, minden szórakozásra alkalmassá alakított, légkondicionált erődítményeinkben múlatjuk. A szomszédokkal való kötetlen kapcsolattartás ideje letűnt. A rendelkezésre álló szabad időt felemésztik a végtelennek tűnő ingázások és a "megfelelő" társadalmi tevékenységek. A kultúránkban eluralkodott szerzési vágy nem merül ki pusztán dolgok felhalmozásában. Élményeket is gyűjtünk a magunk és gyermekeink részére. Az élményszerzésnek szentelt idő viszont még a barátságokat is elmoshatja. Nem egy férfi az ifjúsági focicsapatban talált jó barátra, a gyermekek iránt táplált majomszeretet viszont téves elképzeléseket szül arra nézve, hogy a gyermek fejlődése érdekében mi mindent kell megtenni. Sok szülő gondolkodik úgy, hogy fontos gyermekük minden adottságát fejleszteni és minden szeszélyének engedni, biztosítva ezekhez a lehetőségeket. Így aztán szabadidejük jó részét azzal töltik, hogy különórákra és sportfoglalkozásokra járnak. Pedig a gyerekek úgy is szert tehetnek életre szóló tapasztalatokra, ha kis időre beülnek egy szobába, és bölcs felnőtteket hallgatnak. (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Kicsiny nyáj
  2018-05-19 14:04:32, szombat
 
  Kicsiny nyáj

Kicsiny nyáj, ne félj!
Derüljön orcád.
Túl a mulandón
tiéd az Ország.

Siklós József
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Elvezet
  2018-05-19 14:03:11, szombat
 
  Elvezet

Kérdések jönnek
majd egyre-másra?
Lelkem elvezet
az igazságra!

Siklós József
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Erő
  2018-05-19 14:02:00, szombat
 
  Erő

Tanúim lesztek.
Ehhez erő kell.
Felruház Lelkem
kellő erővel.

Siklós József
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Azé az élet
  2018-05-19 14:00:53, szombat
 
  Azé az élet

Látszat-hatalom
halál, enyészet.
Kié a Fiú,
azé az Élet!

Siklós József
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Veletek vagyok
  2018-05-19 13:59:39, szombat
 
  Veletek vagyok

Nem jönnek mindig
derűs, szép napok,
de minden napon
veletek vagyok.

Siklós József
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 358 db bejegyzés
e év: 6903 db bejegyzés
Összes: 35932 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4173
  • e Hét: 10419
  • e Hónap: 39731
  • e Év: 227533
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.